Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
olyan sosem volt, sosem lesz

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

mik az uj dolgok a 2009hez kepest? pl 2009ben nagyon hianyolom (4hete hasznalom 😊 ), h a scale tool-nak nincs olyan 'pivot selection'-je, mint a move toolnak
ibor90
ja már értem
nekem 2010 van fent

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

maya 2010et probalta mar vk?
ibor pont ez a abajom, h izolalt modban mar nincs mit kijelolni....
Tehat: van egy rakas dolog a sceneben, kijelolok nehanyat es isolalom oket, dolgozom, dolgozom es letrehozok beloluk egy loftot, vagy nem tudom, de a letrehozott dolog nem lesz az isolacio resze! Tehat meg kell szuntetnem az isolaciot, majd kijelolni ujra mindent/vagy hozzaadni az ujat, es ujra isolalni. Ez eleg macerasan hangzik...
Magnificat
nem próbáltam, de nincs nagyon elterjedve, lehet okkal...

btw engem lehet nem láttok egy ideig, legújabb szerzeményem a Dragons Age Origins, és valami veszett jó 😄

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Wearwolfff
Jó mint mondtam, a Win7-et én nem próbáltam, szal amíg meg nem tapasztalom, hogy milyen, addig mindig minden csak állítólag marad. 😊

De ha már így újra kell raknom az egészet akkor megkérdezném, hogy errõl a 3DCoat-ról mi a véleményetek? Mivel a gépemen valamiért nem fut a Mudbox, a zBrushban meg egyszerûen nem ismerem ki magam pedig már próbálkozok vele vagy egy éve. Szóval feltegyem vagy sem? Ez itt a kérdés. Próbálta egyáltalán valaki?

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

ibor90
hát még izolált módban jelöld ki õket és csak az újat kell pluszba

persze, persze, de valami olyasmire gondoltam, h isolalt modban az uj dolgokat automatikusan rakja az isolaltak koze...
mert igy ugye kiisolalaok majd jelolgetek es ujra be, es ha tobb dolog van benne, akkor ez eleg lassucska...
ibor90
hát kijelölöd és az is izolálod

Meg lehet azt oldani vhogy, h ha valamit isolalok, es uj dolgot keszitek, akkor az uj dolog is isolalt legyen? Mert elkeszul, de ugye nem latszik, es hat ugy nehez dolgozni vele...
Tenyleg jobb nekem is pozitiv tapasztalataim vannak vele xp-n soxor lefagyott bizonyos jelenetektol a maya vagy a vue mivel olyan nagy volt ezen nem, ha megis vmi gond van akkor alitok a prioritason es egybol hejre allnak a dolgok sztem az is sokkal jobban mukodik mint xp-n nincs indulaskor az a hosszu varakozas.

the world is mine

Magnificat
hát nálam sincs már annyi os, mint eddig, most perpill csak debian Lenny, xp x64 és win7 van aktív használatban, a többi helyét felszabadítottam a minap... ha meg csak ismerkedni akarsz egyenlõre a linux-al, lehet érdemes elgondolkodni egy wubi-n (windowsra egy file-ba telepített linux, ami ugyan nem lesz ugyanolyan sebességû, mint ha rendesen feltennéd, de ismerkedésre jó szerintem).

Garou
Hm, köszönöm a válaszokat.

Így már érthetõbb a dolog a bölcsész agyamnak is. Szerintem a Mitulásbáti hoz majd egy új quadot, meg 8 giga ramot, azzal majd kipróbálom a Win7-et, addig meg életemben elõször felteszek egy Ubuntut is valahová, aztán megnézem, hogy muzsikál. Blood Bowl elmegy azon is (fõleg, hogy legálisban megvettem), meg van(?) rá Maya, más nem kell, Mudbox megy majd xp-n, ha minden kötél szakad.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Magnificat
egyértelmû, hogy nem egy 40-80 gigás vinyóra fogja feltenni az ember... de ha valaki az elmúlt 1 évben vett vinyót, az már valószínûleg 320-500 gigás környékén vásárolt minimum (ha nem, õ baja). Most pl 24k-ért láttam 1,5TB-os 5400-as vinyót (adattárnak remek)... nekem is van egy 640-es és egy 750-es (egyik sem volt 22-23k-nál drágább, és egy év eltéréssel vettem õket). És nem azt nézem, hogy hova férhetne fel a Win7, hanem hogy jééé, már megint 300 giga fölös kacat van a gépen...
Ugyanez ramra... én azt hiszem 8k körül vettem a 4 giga ramot... Mondjuk most már sokat drágult (nem gyártják már egy ideje), de azért még mindig nem lehetetlen új gépbe ramot venni. Régibe persze nem lehet, de ez régebben is így ment...

5 gigás lite verzió gyanítom nem lesz, bár biztos elég sok driver cuccot ki lehet dobni... a betûtípus cucc lehet még a régi, de a paint, a calculator és hasonlók változtak 😄

én használok open source cuccokat is (pl Openoffice, gimp), nálam ilyen gondok nem adódtak. Ráadásul pl Linux alatt minden hozzávaló extra telepítendõ dolgot is azonnal összeszed neked a telepítõ...

Magnificat
leírom mégegyszer 😊

A win7 nem rossz os... használom én is, Peet is, csupa jó tapasztalatom van személy szerint. A win7 alapja, hogy amíg az xp-t 2001-ben adták ki (Palomino magos Athlon XP és P4 kezdeti verziói jöttek ki ekkor). Ekkor volt egy elképzelés, hogy merre fog menni a fejlõdés, 6-8-10 GHz-ek, így a cpu csinálhat mindent, hdd, nincs olyan sok ram a gépben, stb... Azóta kissé változott a helyzet, nem a gigahertz hajsza lett a fõ, hanem a párhuzamosság, vannak ssd-k, érintõ képernyõk, a gpu számítási teljesítménye sokszorosa a legerõsebb 4magos procikénak, a ddr2 ramok ára olyan padlót fogott, hogy gyakorlatilag a ddr3-at kellett fejleszteni, hogy valami normálisabb profitot termeljenek a gyártók, stb... Így próbálnak egy alapot létrehozni a következõ évekre.

A Win7 asztala, mint a Vista-é is, gpu gyorsítású... sokkal gyorsabb, nincsennek frissítési gondjai, látványosabb, több lehetõséget támogat (pl nekem többször hasznos volt a félig áttetszõ ablak, ami az xp-nél átkozott nagy prociterhelés mellett lehetett volna csak megoldani. A Win7 memóriafelfogása is más... Egy átlag XP-s gépen ha mondjuk van 2-4 giga ram, akkor annak a 80%-ka az idõ 90%-ban üresen tátong... A win7 igyekszik minden lehetõ ramot felhasználni (ne álljon ott üresen, amikor jobbra is tudom használni, mint pl precaching). Amikor meg kell valaminek, egyszerûen lemond róla... Jó, nem mûködik ilyen szuperül, de mindenképp látványos volt nálam a sebessége is... próbálják a vista-ban is bemutatott, de a vista miatt megbukott wddm driverfelépítést is tolni, kevesebb újraindítás, rengeteg driver ismerete, hiba esetén csak a megadott komponens újraindulása, stb... win7 alatt ugye ott lesz a dx11, ami megint csak nagy lépés lesz, amint végre a konzolok is hajlandóak lesznek dx9-rõl elmozdulni (addig nem igazán). A helyfoglalást annyira nem érzem problémának, mikor már jó ideje sokszáz gigás vinyókat kapni (egy P3 user 20 gigás vinyóval ne akarjon win7-et).
Erõforrást többet használ, de a programoknak ettõl nem jut kevesebb(!). Jobb a kompatibilitása, mint a vista-nak, szinte tényleg már minden megy rajta (nem úgy, mint anno a vista-n), nálam semmivel nem volt gond... ha meg valami tényleg nagyon nem megy, lehet tölteni ingyen virtualizált xp-t, amin belül futtatható az xp, ezen belül meg a progi...

teljesítmény tekintetében:
Nálam a Maya viewportja egy lehelletnyit lassabbnak tûnt, de Peet elmondása szerint a render észrevehetõen gyorsabb... A játékok 90%-ka jobban (!!!!!) futott nálam Win7 alatt, mint XP alatt... pl Team Fortress 2 XP alatt 1280x1024 fullon még játszható, Win7 alatt 1680-ban is hibátlan...

Szóval összességében a Win7 egy platform akar lenni a következõ évekre, amire a már 8 éves XP lassan kevésbé képes, mert azóta sok dolog változott az informatikában... Most még jó mindkettõ, de az irány szerintem elváltott az XP által mutatott iránytól... Technikailag modernebb, több lehetõséggel, könnyebb feljeszteni, jobban testreszabható, valamivel biztonságosabb (még jelenleg), gyors és szép OS... Én elégedett vagyok konkrétan vele (bár munkára még XP x64-et használok, de most töltöttem le az MSDNAA-s ingyen legális Win7-emet, csak még nem tettem fel... Azzal lehet javul a maya helyzete...

Wearwolfff
Már volt szó róla. Mivel õk azt állítják, mármint a microsoft, hogy az egészet alapjaiban újraírták. Jobb lett a memóriakezelés, az igaz. Gyorsabban éri el a dolgokat, állítólag. Azért mondom erre is, hogy állítólag mert nekem még nem volt hozzá szerencsém.

Mikor megláttam, hogy a minimum rendszerkövetelmény 16GB tár és 1GB ram, akkor erõsssen három sss-el megfordult a fejemben, hogy egyáltalán feltegyem-e, mivel egy 80 gigás merevlemezem van össze vissza. Meg ugye van 2*512MB sima DDR1 ramom, ami kell az oprendszernek a sok általam feleslegesnek vélt memóriazabáló dolgok miatt, és így semmi nem jut mondjuk a Mayának.

Egyébként meg nem kell váltani, csak ha ragaszkodsz a legújabbhoz, vagy ha megveszed a licencet a terméktámogatáshoz. Mert az xp-re már nem lesz support. Mindenesetre én azért majd megvárom a max 5GB-os lite verziót.

Mondjuk azért arra kíváncsi lennék, hogy ha már így újraírták akkor a betûtípus telepítési ablakot rendbeszedték-e már, vagy maradt a jó öreg win 95 ablak.
---------------------

Egyébként egy keserves tapasztalat. Mikor az ember megpróbál legális maradni és feltelepít egy ingyenes opensource programot, akkor az még rendbe van, hogy vagy 10 olyan dolgot kiír a telepítõ, hogy még erre meg erre szükséged van, hogy egyáltalán elinduljon az install (persze a csomagban semmi sincs, neked kell levadászni innen onnan), amikor a végére érsz, és újraindítod kék halál van. Minden egyes újraindításnál. Nincs mese csökkentett mód uninstall. Uninstall alatt újraindul, majd kék halál. Hát akkor marad a jó öreg javító telepítés. Egy óra alatt felmegy, majd tíz indításnál rendszeresen kék halál. Hát akkor már olyan 5órás próbálgatások után leformáztam a cét és újratettem az egészet, mindenestül, de most már álmos vagyok, szal megyek aludni. Na így próbáljon meg az ember becsületes maradni. És még csak nem is egy ismeretlen programot akartam telepíteni, hanem egy olyat amit minden fórumon istenítenek.

Ráadásul tegnap még a tévém is szó szerint elfüstölt. Mikor már megvehettem volna az 160as vinyót. Piszlicsáréba is.

Garou
Volt valaki a gameshow-n? Ment ott is a Win7 hype láttam a neten...

Kicsit elgondolkodtam: most tulajdonképpen kapok a Win7-el egy olyan xp-t, ami mondjuk kicsit máshogy néz ki, meg kb ugyanazt tudja látszatra, mint a régi xp, legalábbis az átlagusernek nincs különbség szerintem. Hacsak annyi nem, hogy kb 8* annyi helyet foglal, és erõsebb gép kell neki. Most akkor miért váltsak rá, illetve konkrétan mi az amiért ekkora helyet és erõforrást foglal a gépen, de mégis jobb sokkal? Nekem "semmi bajom" az xp-vel. Csak azért váltsak, mert kijött az új? Ezt valaki el tudja nekem magyarázni? Magnificat?

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

ibor90

schorby
análkül 😄😄:😄😄😄😄
bocs az offért
ibor90
még mindig nem sikerül hogy .tif-et vagy .exr-t rendereljek análkül hogy a háttér eltûnne....
simán kimaszkolja a g...be, alfa csatorna meg sehol....

Wearwolfff
Az nvidiának van valami photoshop plugin-je ami képes normal mapot elõállítani. Vagyis fekete fehérben dolgozol, hogy bump mapot csinálj, és a végén a pluginnel átalakítod olyan lilás normalmappá. Vagy már eleve textúrákhoz való bump mapokat is átalakít értelemszerûen. Az eredmény szebb lesz normal mappal mint sima bump mappal.

ibor90
köszi

nem szeretek passokba renderelni mert nem láttam sok értelmét eddig, majd egy komolyabb képnél lehet meggondolom hogy szenvedjek vele, és majd akkor hátha rájövök miért jó nekem ha külön van a specular-om és uólag állítom mintha belövöm jóra és nem kell állítani

normal maphoz annyit értek hogy zb-bõl vagy mudboxból kiexportáljam és mayaba betegyem...hogy hogy tudnék másképp normal mapot csinálni azt nem vágom

igen bokeh-t szoktam használni, ennél is az van

a renderidõt nem tudom megmondani pontosan mert batch renderrel számoltattam, de kb 10-15 perc lehetett
AMD Athlon 64 X2 2,1Ghz, 4Gb DDR2 800Mhz, ATI Mobility Radeon HD 4570 512Mb, Win 7 x64

Peetmaya
jah és tudom, hogy renderidõ meg minden, de szemcsés a dofod. nem tudom próbáltad-e már a bokeh mr lens shadert, abban külön tudod állítani a dof sample értékét, valamin egy elég gyors (asszem fél fake) eljárás, sokkal gyorsabb mint az eddigi mr lens shaderek, vagy a beépített maya dof (mondjuk az kb ugyanaz, mert renderkor az mr úgyis átfordítja a saját shaderére...)

mennyi volt amúgy a renderidõ és milyen gépen, rendszeren?

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Peetmaya
Ibor a képeddel kapcsolatban:

Ami tetszik, az a szép kontraszt, jól kihasználod az értéktartományt, valóságos a bevilágítás is, valamint szépek a shadereid.
Néhány apróság, ami szemet szúrt:
Valahogy olyan értelmezhetetlen a kép mérete számomra. Fura a perspektíva, illetve a dof is. Igazából a kettõ egymással összhangban van kb, mert egy makró kép ilyen, de a talaj shaderével nincs összhangban, ott a textúra mérete egy nagyjából 4-5m-es távolságot mutat a cucc közepétõl a kameráig. Olyan érzetem van, mintha a golyók nagyjából 30cm átmérõjûek lennének. Szal azt javaslom, ha tetszik a perspektíva illetve a dof erõssége, akkor a talaj textúráján változtass, csinálj egy makro képet, vagy szedj netrõl textúrákat, és kombináld, szép normal mappal, hogy nagyon finom, apró felületi érdességes is lássunk, pici repedések stb. A háttérre bedobhatsz apró felhõt, vagy valami kis ködfoltos valamit, hogy megtörje a homogénságát, az egyértelmû "cg-ségét".
Aztán pár apró tanács még, hogy ha passokba rendereled, akko kompozitban sok mindent tudsz még rajta tuningolni. Pl a becsillanásoknak egy nagyon gyenge színesebb (picit olyan sárgás napfény) glowt adni, nagyon fel tudja dobni a hangulatát. Egy picit lejjebb húzhatod az árnyék erõsségét, oda azért tobb diffúz fény jut szerintem, és persze játszhatsz a különbözõ filterekkel, amik tulajdonképpen színeltolást végeznek, de nem lineárisan, mintha a hue-t húzgálnád, hanem egy a filterre jellemzõ görbe alapján. Ez persze ilyen szubjektív dolog, érekes dolog kísérletezni vele, mert lehet egy-egy színbeállítás más hangulatot ad a dolognak, olyat talán, amit nem is láttál benne eddig, vagy pont eléred azt, amit eredetileg szerettél volna.
Asszem röviden ennyi... Kellemes Holloweent mindenkinek😊

ibor90
haladok a Shelby-vel, majd mutatok képet is
most viszont kaptok egy ilyet csak úgy

Magnificat
jah, gz, igen jól alakul...

rooney8
mennymár... ez qrvajó 😊
áá ilyenkor eszembe jut az enyém és elsírom magamat hogy az milyen szar ehhez képest 😄

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Wearwolfff
Huhúú... Ez egyre jobban kezd autóra hasonlítani. Mármint, hogy az is lesz és nem csak valami randaság.

Ezt meg most kerítettem elõ mikor szanáltam, meg tömörítgettem a projektjeimet,. Ebben a Maya Toon-t gyakorolgattam még régebben. Nem tudom mutattam e már. 😊

Peetmaya
Ja Ibor mostmár értem. Egyszer én is találkoztam ezzel a gonddal, én ps-ben úgy oldottam meg, hogy betöltöttem a tiff-et, és van egy olyan része valahol, hogy use alpha, azt kikapcsoltam, és akkor bejött a háttere rendesen.
Montressor, tudomásom szerint az is állítható legalább olyan szinten, hogy object, world. Ugyangyú ahogy a move vagy rotate tool.

a scale toolnak miert nincs (ugye nincs?) tengely allithatosagi lehetosege, mint a move-nak (average normal, object, world stb)
ibor90
mmint .bmp formátumban okés de pl .tif vagy .exr-ben kimaszkolja és nincs hátterem

ibor90
fordítva..szal hogy épphogy az a baj hogy nem látszik a kész képen a háttér
bocs nem írtam egyértelmûen

Peetmaya
Ibor azt hiszem van a sun ill a sky shape node-jában egy olyan, hogy render stats, és ott a primary visibility-t kell kikapcsolni. Régen használtam már sun&sky dolgot. Vagy egyátalán final gathert😄

ibor90
arra van megoldás hogy ha van egy jelenetem amiben a háttér a sima sun and sky és azt kiakarom renderelni pl .exr-ben vagy .tif-ben akkor az nem lesz rajta a képen...szal minden látszik meg minden de az eget kimaszkolja a képrõl....próbáltam h alpha channel-t ne rendereljen de semmi..pedig ez így nem jó mert nekem 32 de legalább 16 bit-es kép kellene

Magnificat
tudod kicsiben nem tûnik fel az, ami 34x annyi pixelen már ordít...

Gondolod 2 perc volt texturazni azt az utat? Amugy ugyanaz mint a lentebinel ott senkinek nem szurt szemet. Ennel a sotetebb fenynel minden kontrasztosabb altalaban, azert is szoktam ilyesmit hasznalni ha pl nagyon reszletes tajat akarok csinalni. De majd kirugom belole a bump mapet es olyan sima lesz mint a tukor ha ettol jobbat alszotok <#nyes>

the world is mine

Magnificat
a textúra minõségre utaltam, hogy az szerintem nem jó... de én más most befejeztem ezt a képelemzést, úgysincs értelme, pláne ha nem érted, mirõl beszélek... és ha hisztinek tartod, ám legyen... ismét hozod a formád, tõlem így kritikát nem fogsz kapni...

ibor90
csak segíteni próbált mindenki szerintem

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Nem hinném hogy pénzt kapnának azért hogy direkt kritizálják a te munkádat, egyszerûen leírták hogy mit kéne rajta javítani. Mert ha jön az XY és megnézi ezt a lenti képedet, akkor látja rajta hogy valami nem stimmel, azt fogja rá mondani hogy rosszul lett megcsinálva. Ellenben ha kemény két percet belefektetsz abba hogy kijavítsd azt, már rögtön nem lát benne hibát. Szóval most nem tudom hogy mi tart vissza. Direkt elhatároztad hogy te csakazértis ilyen aszfaltot akarsz? Persze részletkérdés ez is, de rontja az összképet. És szerintem örülj hogy szóltak érte.

Köszi Peet, majd megpróbálok valamit kiügyeskedni nurbs-el. Persze az se lesz épp egyszerû, fõleg ahogy látom nurbs helix sincsen.
szoval az aszfalton hiztiztek enyit?

the world is mine

ibor90
neonak se pixeles a feje..attól hogy nem létezõ dolog még élethû

ha egy zsírfejûpoliplábúvízilovat csinálsz ami egy kis piros trakort vezet az aranyszárnyú tündérek jégpalotájához ami közvetlen a márványcsepp tengerszem mellett a sellõkirály angyalgyögyel kirakott boltíves angol használtruha boltja mellett van, akkor is az utat nem csinálod ilyen fekete pöttyösre.....érted?! 😄

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Nem is akartam hogy nyomot hagyjon ezt felre ertetted mondtam elozoleg hogy nem celom a valosagossag mint ahogy a legtobb filmnek se mert akkor neo-bol sem lattal volna sokat mikozben kerulgeti pl a golyokat. Most nem tudom hogy a textura akkor a bajotok vagy a meretek meterben dolgozom es altalaban megnezem wikin mi mekkora szoval olyan nagy elteres nem lehet.

the world is mine

Peetmaya
Szerintem kéne csinálni egy olyan fórumot, ahol a hozzászólásokat hang formájában teszed közzé. Kíváncsi volnék, hogy ezek a viták milyen hangsúllyal indulnak el, mert hogy a szöveges forma sokat dob azon, hogy az emberek felkapják a vizet minden apróságon, az egyszer biztos. Kinek nem inge, ne vegye magára.
Midas, a térben való formák méretének egyértelmû közlésére egy emberalak betétele a képbe. Amint meglátod az embert, minden távolság, minden méret egyértelmûvé válik a nézõ agya számára, bevett szokás conceptelõknél. Amúgy a te textúráidon pont nem láttam azt, hogy az esõ pl bármilyen nyomott hagyott volna, úgyhogy azt az érvelésedet nem tudom elfogadni.

Obi, ha rossz eredményt kapsz a booleannal, akkor a boolean operáció beállítása a kérdéses, hogy difference, union vagy intersection. Érdemes lecsekkolni a normalokat, mert az negálja a hatást. Arra viszont nincs válaszom, hogy mit tudsz kezdeni vele, ha eltûnik a tárgy, nekem az esetek 80%-ban tûnik el. Olyan programok, mint zbrush, meg mubdox után nem hiszem el, hogy nem lehet egy normális boolean-t leprogramozni. Mag esküszik rá, hogy az egy jó és használható tool a mayaban, de számomra túlságosan sok a technikai feltétele, és engem az nem érdekel, akkor inkább keresek másik utat. Amúgy rendermannak van olyan shadere (mr-ben asszem a puppet shaderek között van ilyen), amit úgy hívnak, hogy CSG (asszem). Ez rendertime booleant csinál és tökéletes eredménnyel. Amúgy a boolean maya-ban a nurbsel mûködik a legjobban.

szoval szerinted ezek a fak meg a semmiben levo torony hazak mogottuk egy olyan kozel levo bolygoval ami ezt az egeszet valoszinuleg magahoz rantana a valosagra hajaz?😊

the world is mine

Magnificat
tudod mit Midas? csináld ahogy gondolod 😊 Nem próbállak meggyõzni többet arról, hogy egy egyértelmûen valósságra törekvõ képeden egy nem valós elem miért néz ki hülyén... tegyél rá egy gránitos textúrát, legyenek rajta fél méteres kövek, és érezd jól vele magad...

en ilyeneken nem szoktam gondolkozni oszinten osztonosen csinalok dolgokat de te ezzel a videoval mar megint a valosagosag fele tolod a dolgokat. Mig pl ha megnezel egy animes filmet azokon altalaban minden agyon tukrozodik mig a valos eletben mindent leszarnak a madarak por onos esso stb es semmi nem olyan shine a valosagban.

the world is mine

Vagy eltûnik a tárgy általában, vagy mint most, kivonás helyett a modelen csak a másiknak a köralakja jelenik, de csak úgy hogy a felületére letett pár edge-t. Jó ez kicsit érthetetlenül hangzott. 😄 A lényeg az hogy nem csinálja jól. Ja és ezt a fentit is csak úgy, hogy a három boolean opció közül kettõ felcserélt. Tehát ha kivonásra nyomok akkor meghagyja a két tárgy közös részét, ha erre akkor meg látszólag kiakarja vonni, de csinálja azt amit fent is írtam.
Magnificat

Magnificat
én használok elég sok booleant, nem tudom mi a gond vele 😄