Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Homeless3D
ref kepnek betett Image plane-t hogyan lehet torolni?,,,(mert masikat,kiterjedtebbett tennekbe a tovabbi modellezeshez,,,)

Garou
Ezt a "NNÍI" -t úgy kell érteni, hogy:

Face selection mód, kijelölöd(!) a kívánt face-t, és jobb klikk rajta, de úgy, hogy az a kis színváltozás mutassa, hogy arra klikkeltél, majd assign existing material. Vagy assign new material.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

schorby
" h kijelolom az egyik anyag face-eit dobok ra planar mappot, majd kijelolom a masik face-eket es dobok ra masik mappingot, es egyszeruen rahuzom az anyagot a megfelelo face-ekre? "
NNÍI + HOGY AZ ANYAGOT A KIJELÖLT FÉSZEKRE DOBOD (bocs, -capslok)
szabad megkerdeznem az eljaras nevet is, h konnyen megtalalhassam a helpben? A "Nem" es "igen" valaszokat nem tudom elfogadni 😊
schorby
de
Ha tobb anyagot szeretnek hasznalni egy testen, akkor latom, h van a layered shader, de ott tranzparenciaval kell kavarni, h lathato legyen az alatta levo material is. Olyasmi megoldas nincs, h kijelolom az egyik anyag face-eit dobok ra planar mappot, majd kijelolom a masik face-eket es dobok ra masik mappingot, es egyszeruen rahuzom az anyagot a megfelelo face-ekre?
ok, koszi, akkor renderelgetek tovabb 😊
Peetmaya
montressor felesleges, mert azok a kis thumbnailek, amiket a hypershadeben látsz, csak arra jó, hogy megkülönböztesd egymástól a shadereket vizuálisan is. nagyon sok minden nem kerül rá, ami egy shader nagyon fontos része, pl a tükrözõdések, vagy üvegnél a fénytörés. Egy shadert élethûre belõni (ahogy az angol mondja) igazi pain in the ass. Sokat kell állítgatni, renderelni, finomhangolni, megnézni különbözõ bevilágításokban. Célszerû úgy csinálni a dolgot, hogy azt a renderhez igazítod, tehát tudod azt, milyen passokra lesz szükséged, vagy milyen layerekbe renderelsz. Shadereknél fontos még az is, hogy milyen távol lesz az adott object, mennyi látszik belõle. Mert ha egy narancs, ami a szoba másik felében van és összesen vagy 20 pixel, akkor arra egy sima blinn is jó némi translucency-vel. Viszont ha a fél képet betölti, mert gyümölcsöstálat csinálsz, akkor már bump map kell meg sss számítás, valószínûleg sok dologgal ki kell egészíteni a blinnt, bár én nem azt használom.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Wearwolfff
A hypershade eleve nem mutatja a teljes képet, ha megnézed a textúramappát akkor csinálnia kellene amolyan thumbnail képeket. Legalábbis nekem úgy van beállítva. Ezek felgyorsítják a munkát.

Most gondolj bele ott a hipershade ami hasznos egy dolog, de eleve is piszok sok memóriát zabál. Van úgy hogy egy jelenetben 40 de akár 100 textúra file is van. Mindegyiket jelenítse meg nagy felbontásban? Nincs az a memória amibe belefér. Ha nem állítottad be, hogy csináljon ilyen thumbnail képecskéket akkor a program maga állítja elõ és azt írja a memóriába. Ha nem így tenné évekig tartana mire elindulna. Olyan lenne mint egy hülyén megcsinált weblap. Te megcsinálhatod a galériát thumb képek nélkül, de akkor le kell töltened mind a száz nagy felbontású képet amit aztán lekicsinyít hosszú percek múlva. Vagy a másik módszer: két másodpercek alatt bejön az egész thumbképekkel. és kattolásra jeleníted meg a nagyot, ha akarod.

Ha túl kicsi és nem látod akkor a file node attribútumoknál ott ahol betöltöd van egy olyan gomb, hogy "view". Vagy a viewportban tudsz váltani normál illetve nagyfelbontású megjelenítés közt. De egy alacsonyabb masinán piszokul beszaggat.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

koszi magni, ezt igy ertem is, de nem lehet allitani vhol, h a hypershade kis negyzeteiben egy picit nagyobb felbontast hasznaljon? 2k s kepbol mutat vagy .1k-t 😞 Persze nem azt akarom, h az egesz felbontast 1:1ben lassam, de egy pici minosegjavitasnak orulnek...
Kösz Wolf.😊
Magnificat
azt hiszem "b" nyomvatarva, és katt+mozgat

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
a procedurális textúrák azért kapták a procedurális nevet ("eljárásos"), mivel nem pixelgrafikus képként vannak készítve és tárolva, hanem egy matematikai formulaként. Emiatt pixelei sincsennek, olyan mint a fraktál: mindig amikor bezoomolsz, a közelebbi képet számolja ki az egyenlet alapján, így végtelen mélységbe zoomolhatsz. ennél is egyenlet számolja ki a mintát, így zoom esetén nem pixelesedik, cserébe nem tudsz olyat csinálni (legalábbis én nem tudom fejbõl a fa erezet mintájának matek egyenletét 😊 ). Meg nem is olyan élethû, mint az eredeti, túl szabályos (megint a matekból fakadóan). Szóval én már rég nem használok, de bizonyos területekre biztos jó lehet 😊. Pixelgrafikusnál a mintázatot egy felbontás méretû rácsháló adja (pl 1024x1024 rácsból álló), mindegyik pontban csak egy szín állhat, így távolról jól mutat, de közelebbrõl csak akkor, ha nagyobb a felbontása a textúrának... mindezek ellenére sem célszerû elmenni túl nagyra, inkább fel kell darabolni az elemet, és azokra rakni textúrát (pl embernél fejre mehet egy 1 vagy 2k-s, testre egy másik 4k-s mondjuk, persze ha van értelme). 8k fölé nem mentem még, elvileg tud 16 vagy 32k-t is, de még nem volt rá szükségem...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

paint selection meretet hogy lehet valtoztatni shortcuttal? nem talalom a hotkeyek kozott, de meg a neten es a helpben sem 😞
a material editorban beepitett proceduralis texturak szepen kisimulnak, ahogy kozelitek rajuk, a file texturakat viszont nagyon pixelesnek mutatja, feljebb lehet venni egy picit a felbontast vagy vmt?
reggelt mindenkinek!

Ha a render ablakban bedoglik a teruletkijelolo, van mas megoldas, mint ujra betolteni a jelenetet?
Nem tudom megvaltoztatni a renderelendo teruletet...
Wearwolfff
meglestem én is. Az az environment creation nem lehet semmi, csak szinemás. igaz néztem már maxos modellezõs tutort is, de én jobban örülnék neki ha mayás lenne.

no igen 😊 itt a kristalykoponyas indiana jones-bol jut eszembe egy passzus, a vege felel az orosz bige: "Tudni ákárom! Mindent tudni ákárom!"
Magnificat
nyamm... a 2009-es Gnomon Master Class hivatalos anyaga...
Kíváncsi vagyok, hogy a Digital Female Character Design and Creation mennyire lesz ugyanaz, mint a tavalyi Blur Studios-al prezentált össznépi warhammeres volt. Sze kisasszony mára biztos kevésbé izgul, mint tavaly 😊 A CG Survival kit, Environment Creation, Design and Visual Communication of Vehicles, Environment Modeling for Production (omg, a blizzardos Prendergrast sem gyenge ember 😄), Workflow for the Animation Process, The Digital Creature Creation Pipeline, Overview of the Feature Film VFX Process érdekel nagyon, esetleg még a Creature Development is...

Wearwolfff
Szerintem Vueval piszok jó háttereket lehet kreálni. Ha az xstream féle verziót rakod fel akkor még a Mayán belül is tudsz alkotni vele, bár az kicsit nehezebb mert nem látod a kameraelõnézetet. Most én is rákattantam, de még tanulom. Rengeteg ingyenes tutor van hozzá pölö a www.geekatplay.com oldalon.

Illetve láttam a Dosh kiadott pár lemezt car background névvel panoráma és hdr képek.-
Azokból is tudsz válogatni.

Hej emberek, jól van már.😊 Midas ugye teszel fel nekünk egy képet, hogy hogy néz ki a lovad közelröl, kicsit nagyobb felbontásban. maga a modell. Mer spec nekem nagyon tetszik. Kíváncsi lennék, hogy csináltad. 😊
Meg jajj nekem, hogy csináljak az autómnak hátteret?😞 Fél éve szenvedek vele hébe-hóba, és semmi jót nem sikerült összeraknom neki...:S Valami ötlet amivel, ahogy szép ütõs hátteret össze lehet rakni, és egy render-béna, ihlettelen mayás is megtudja csinálni?😊
A velemenyekel nincs bajom csak leirtam pl a tancosnal hogy meg nincs kesz es az elso valasz az volt hogy bele megy az alapba ez az nc kategoria, de pl az elfes ugrosnal sok jo otletet kaptam.
Amugy passziobol egyreszt ha hozzad is egesz nap angolul beszelnenek akkor nap vegen jo olvasgatni vmit magyarul megnezni egy filmet, megnezni masok munkait pl wolf autojat nekem bejon hogy vizpartra tette en pl mindig sivatagba egy utra pakolom oket nem tudom miert 😄
Elismerem hogy nem vagyok allando tag es mikor irtak par kepemre bunko is voltam kicsit de azert elnezest kertem.
De igy lazan belokni hogy a kepeim a netrol toltom es teszek rajuk egy kis blurt 😊 most erre mit mondjak felenk nem szokas ad egy semmi kozom hozza ad ketto nem egetem magam.

the world is mine

Peetmaya
montressor erre röviden az a válasz, hogy jól
a hosszabb válasz meg az, hogy évek gyakorlása és menni fog😊
próbálgatni kell, állítgatni...
forgatni sokat a helpet, hogy a mr minden technikai részével tisztában legyél és ne ezen ismeretek hiánya szabjon gátat az alkotásnak.

Magnificat
mondjuk midas, itt pont te kezdted fikázni az érveinket a képeid hibáiról... korrekt véleményt mondtunk, te visszatámadtál, és úgy gondolom nem joggal (legyen az a táncos, repülõs, hidas vagy bármelyik, nem túl régi projekted). Szóval pont te nem adtad meg a tiszteletet felénk, már ne is haragudj... Egyébként ha pont a legtapasztaltabb tagok véleménye nem érdekel (Peet, Garou), akkor komolyan, mit keresel itt? (ezt már anno akkor is kérdeztem) Ennyi erõvel mehetnél valami kis, csupa kezdõ fórumra villogni. ott lehet hatásosabb lenne... Okés, elismerem, nem most jöttél, de azért ne haragudj hogy ezt mondom, de nem vagy oszlopos tagja itt a társaságnak...

Mert nem tud viselkedni, ahol en lakom meg azert tisztelik egymast ez emberek es nem ilyen idegbeteg modjara beszelunk a masikhoz ha megkerdezte volna hogy csinalom hogy neznek ki a basic modelek mint a hajorol is dobtam volna fol wiret.
Fogok majd foltenni de nem igazan foglalkoztat a velemenyuk.

the world is mine

hogy szokas beallitani az anyagokat es fenyt? ugy ertem, h milyen megvilagitassal, h ne legyen se tul fenyes, se tul halovany, es ne legyen az, h a diffuz ertekek beallitasa es a feny megvaltoztatasa utan 'elmegy' az anyag kinezete?
Peet: <#eljen><#nevetes1><#taps>
koszonom
ibor90
te Midas, én nem értem miért nem raksz már ki pár wire-t meg wipet hogy hogy készültek a képek......
magadat is tisztáznád és itt is mindenki nyugodt lenne
amúgy meg ne álljatok már le 😄 kezd jobb lenni mint a Maunika sóó

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Peetmaya
Garou szerintem a fekete fehér képhez is aprólékos shader kell, sss meg minden finomsággal. Bár fekete-fehér, de ezek az apróságok sokat nyomnak rajta. Az más kérdés, hogy utólag ps-ben vagy kompozit programban a shadow/midtones/highlights-ot picit megvariálják, elvégre egy fekete fehér képen a kontraszt még sokkal fontosabb dolog, mint a színes verziónál. Amúgy a kép alapvetõen nagyon szép, tényleg reál az egész, egy apró kifogás talán, de ez már tényleg csak "szõrözés", a haj túlságosan egyben van. Ilyen hosszú hajnál óhatatlanul állnak össze vissza szálak, bébi hajak stb. De ez lehet fel se tûnne, ha a karakter mozgásban lenne, hisz a motion blur miatt ezeket a hajszálakat már nem látnánk...

montressor, próbáld ki, hogy a fur shape node-jánál a rendering statsban ott van-e a visible in refraction reflection bekapcsolva...

Errol van szo

olyan szoros izenek kene lenni, uvegen keresztul is
De a tobbi dolgot latom, ami benne van, csak azt nem, amire a fur-t raktam
Wearwolfff
Hát pontosan ezért nem látszik. Most gondold el egy befõtte üvegnek legalább négy oldala van, ha te kettõre állítod a fénytörést(refr) meg a tükrözõdést(refl), akkor ez szerinted most, hogy mûködne?

Az üvegnek kell alapból négy négy érték plusz ha annak a valaminek amit bele raktál az is átlátszó, mondjuk egy kissebb üveg, akkor annak is kell plusz négy négy hacsak nem folyadék mert akkor elég a négy(mert akkor nincs az üvegnek belsõ oldala). Ha csak egy darab átlátszó zselét raktál bele akkor négy az üveg plusz kettõ a zselé.

Wearwolfff
Egy fekete fehér fotón is minden sokkal szebbnek tisztábbnak tûnik. Míg színesben már egy valamire való munkához elengedhetetlen a make up smink. Mert különben elõjön minden apró szépséghiba vagy szõrszál meg izzadságcsepp.

Viszont az én véleményem az, hogy színesben kellett megcsinálnia, vagy legalábbis színes bõr textúrát színtelenítenie ahhoz, hogy így nézzen ki. de hogy válaszoljak szerintem színesben is jól nézne ki csak egy teljesen más világítással. Most szerváltam egy ilyen könyvet amiben benne van a kép és mellette ábrák mutatják, hol van reflektor, softbox, tükör meg ilyenek. Szóval nagyon csakély esetben mutat jól ugyanazzal a megvilágítással egy fekete fehér kép mint egy színes.

Bár ha szabad ennyit megjegyeznem én hiányolom a szõrzetet az alkarjáról. Természetes a nõknél, hogy ott található, és csak nagyon kevés számú hölgy szõrtelenít ott is. Bár most mondhatnátok, hogy õ pont ez a kategória, de mégis.

hali
az mitol van, h egy befottesuvegben levo fur latszik, ha kikapcsolom a befottesuveg rendereleset, de nem latszik az uvegen keresztul? A nem latszikot ugy ertem, h egyszeruen nem rendereli le. Egyenlore draftkent renderelek, a raytrace 2/2/4
Vannak durva arcok, nekem meg a foto realisztikus festes tetszik ennyire vegig csinaltam mar par tutorialt de kozeleben sem jartam annak mint amit eggyesek muvelnek.

the world is mine

Garou
Mestermunka

Mivel már tényleg lassan pirosban a Troll-o-meter belinkelném ezt a képet, és egyben ilyen Peet-féle kezdõ csíráktól érdekelne, hogy ilyenkor a shadert mennyire állítják be vajon aprólékosan? Vajon ez színesben is közel fotoreál lenne, vagy csak valami sima alap blinn+textura van rajta?

Az a lényeg hogy nem menne már évezredek óta ez a vita, ha bedobnál néha 1-1 WIP képet is. Felnõtt emberek vagyunk vagy mi a szösz, ha tényleg te csináltad minden egyes részét a képeidnek akkor nem fog az gondot okozni. Persze mehet helyette a durci és az ujjal mutogatás, de már kezd unalmas lenni szerintem.

De amúgy az elmúlt hónapokban tényleg megállt itt az élet, max. akkor folyik valamilyen eszmecsere ha offtopic van.
En azt mondtam hogy nem erdekel mit gondolsz.

the world is mine

Peetmaya
hát valóban ezt lerendezted az óvodás módszerrel, valaki azt mondja hülye vagyok, akkor visszaszólok, hogy nem, te vagy a hülye.
Mellesleg a képeidhez nincs mit hozzáadni érdemileg, mert mindegyik a megtestesült tökély igaz? Mindenki, aki ellened szól hülye, nem is tud jó kritikát írni egyetlen alkotásodhoz sem.
Igazából nekem mind1, ékeskedj más tollával, ha ez neked így tetszik, én ezt valahogy emberileg nem tudom elfogadni, szakmailag meg aztán...

Ezert nem erdekel a velemenyed mivel igy allsz hozza, masik meg ketlem hogy erdemileg hozza tudnal tenni.
Ha neked az jo akkor meg maya sincs folteve a gepemre es a google dobja ki a kepeket amiket ide feltoltok igy van sot meg a blurt es a photoshopot sem tudom hogy mi.
Par sok eve mikor meg tort serveren wowoztam lattam hozatok hasonlo kis trollokat akkor ugy rajottem hogy felesleges veletek vitatkozni.

the world is mine

Peetmaya
én Garou véleményét osztom.
Ennyi idõ alatt mást nem lehet csinálni, csak összedobni valami lássék tessék shadert valami lássék tessék bevilágítással. Modellezés meg textúrázás kizárt, hogy beleférjen az idõdbe. Valamiért téged ez annyira nem is érdekel, hogy egy ilyen vád ért, engem ez nagyon meglep. Ez most csak hangos gondolkodás, de mi értelme olyan képeket feltölteni, amit nem te csináltál? Vagy csak félig, de legalább írnád oda, hogy félig a te munkád. Egyszer megkeres téged valaki, hogy te figyi, láttam tök jó képeket csinálsz (szerintem nem, de ez meg csak az én véleményem), volna itt egy munka, elvállalod és befürdesz vele, mert eddig konkrétan nem csináltál semmit, csak néha megphotoshopoltál 1-2 képet, hogy a tiednek hasson. Meg ráraktál blurt és ráfogtad, hogy az dof! Hidd el velünk nem cseszel ki. És most bunkó voltam.
Ibor azért veled sokkal jobb fej voltam igaz?😊 Neked segíteni akartam és akarok most is, ha tudok, de Midas már eljátszott minden bizalmat, neki bizonyítania kell...

Garou
Most valaki világosítson fel legyen olyan kedves... <#wilting>

Megint itt egy kép, páran megint kértek wip-et, helyette kaptunk egy párás tekintetû nosztalgiázást a 2006-os régi szép idõkrõl? Miért? Vagy ez a modell az a modell csak újramelegítve? Vagy higgyük el, hogy ez saját modell, mert régen már csinált sajátot, biztos most is? Vagy ismét csak tereljük a témát?

Úgy veszem észre, hogy noha más cizelláltabban fogalmaz ("na de olyan wip képeket hiányolunk 😄"), és csak én vagyok ilyen direkte bunkó, a lényeg ugyanaz. De látom Midast sehogy nem lehet kizökkenteni a saját kis világából, szóval részemrõl mindenkitõl elnézést ha kissé nyers voltam, és Midast ezentúl simán továbbgörgetem, amíg nem kezd el wipeket is felpakolni.

Semmi gond tenyleg reg volt 😊 Akkoriban korul koltoztem kulfoldre az elfes kepek utan kb akkor bezsufolodtak a dolgaim igy nem voltam, plusz jott ilyen photoshopos korszak etc .

the world is mine

Magnificat
2006 aug 24-ig tudtalak visszakeresni 😊

Magnificat
2006 dec (124. oldal) körül csinálgattad ahogy nézem a night elfet... arra már nem emlékszem 😊 na de olyan wip képeket hiányolunk 😄

Magnificat
lol, úgy elszégyelltem magam, hogy elkezdtem visszakeresni, hogy ki is vagy midas 😄 és hát ezennel megkövetem magam, noha valahol 150. oldal környékén kezdtelek keresni, és onnan visszafelé (ott nem voltál), de 100-110. körül (2007 júni) azért ott voltál sokat... aztán megint eltûntél egy idõre). Szóval részemrõl bocs, valahogy "kimaradtál" az emlékezetembõl 😊 Sok újoncra emlékszem még, akik jöttek mentek, de rád pont nem 😊 még1x bocsi 😛

Garou
Meg magyarázni mindig könnyebb, mint felrakni a wipet, mégha a fél fórumnak is gyanús már a dolog, de nem, akkor sem... <#beka3>

Az a kocsis gyerek meg még itt van, csak a raptor óta eltûnt.

pedig sokat segitettel anno pl azt sosem felejtem el mikor vmit modeleztem mar nem emlexem es irtam neked hogy nem tudom mergelni oket 😄 aztan vegig jartunk mindent vegen irtad hogy ossze combine-oltam oket es akkor jott az a " u bazmeg nem" resz 😊)

the world is mine

Magnificat
hát lehet cavintonra lenne már szükségem 😊

XD lol
Nekem a kek kocsi volt ami nagyon bejott itt. Volt egy srac csinalt egy scifi autot egy kontesztre helyezest is elert vele ket nagy kereke volt meg a tetejet is ki lehetett nyitni es kb meg a 6 os maya volt akkoriban es ilyen atom szep csillogos kek volt.
De meg ha emlexel az elfjeimre olyan 6.5 kornyekerol akkor eleg sok mesht feldobtam mivel volt kb 512 ramom meg egy 2 ezres celeron 😄 es azon vitaztunk hogy en paint efektel csinaltam a hateret te meg modelezni akartad az osszes fat 😛P

the world is mine