289
Milyen (olcso de jo) hangkártyát érdemes ma venni?
  • Arnie
    Saját kérdésemre egy lehetséges válasz: eDio AS-105 USB.
    Van most egy cikk róla a hwsw-n. Igaz vannak benne extra dolgok, de az is biztos, hogy nem lehet benne hallani a cd meghajtó zaját.
  • StarFist
    Elvileg lehet, a gyakorlatban nem javaslom.
  • kowajano
    nem
  • Mathias
    Hát ha valahol tudsz venni ilyet alaplap nélkül, akkor igen!!:))) viccet félretéve, szerintem nem túl jól szól. Ha nem játékra,zenrhalgatásra kell,hanem az alapvető hangok megszólaltatására, akkor jó(ha már úgy is ott van).
  • Arnie
    Sziasztok!

Én egy olyan hangkártyát keresek, aminek kristálytiszta, zajmentes hangja van, de nincs benne semmi extra: digitális ki-bemenet, 2-nél több hangszórótámogatás, 3D hangzás...
    Persze nem gond, ha ezek közül van benne egy-két funkció, de ezek fölöslegesek, viszont a zúgásmentes, tiszta hang meg fontos lenne.
  • ProTech
    Udv.

Lenne par kerdesem a Sound Blaster Live - al kapcsolatban: Mennyire akaszkodik ossze mas hardwerekkel, dondolok itt Pinnacle PCTV-re? Valaki probalta mar a Linux-os driveret, milyen?
    Vasarlas elott allok es szeretnek par dologban tisztabban latni.
  • supervisor
    Abit Au10 5+1 csat eax,a3d +tavirányitó+windvd full retail stb 11500+fa
    A 4csat LIVEot meg a Xwave6000-et meg felejtsétek már el végre.
    Ha az AU10nél jobb kell akkor ott van 30körül a LIVE PLAT 5+1
    Neo..
  • dewdew
    Jo, akkor meg egyszer megkerdezem:

Kinek milyen tapasztalata van sima Live!-val, 5.1-es DVD-t nezve. A hangszororendszer nem sima szar szamitogephangszoro, hanem ketto hifi, az egyik az elso csatornara korve, a masik a hatsora.
  • Coine
    Hangszórótól is függ, meg szoftver, nemtom pontosan, nem Live!-om van...
  • dewdew
    A 4 uvolto hangszorot ugye nem gondoltad komolyan.
    A kerdesem az, hogy a sima Live-nal lehet-e erzekelni a terhatast (akar halk hangeron) 5.1-es DVD-rol?
  • Coine
    Ezt magadnak kell tapasztalnod mivel nekem 5.1-es rendszerem van :-)))))

CSak mondom : az nem térhatás ha kiteszel 4 hangszórót 4 helyre és üvölt belőlük a hang...
  • StarFist
    Ha ezek közül akarsz választani, elég az MX300. Az SQ2500 egy optikai digit out-tal több. A driverek közül a 2048-as Aureal referencia az utolsó, illetve létezik még W2K is, de ez béta (magyarul bugzik rendesen). A cég felvásárlása miatt a support megszűnt (a Crative pedig nem foglalkozik vele tovább).
  • dewdew
    Az rendben van, hogy nem 4.1 vagy 5.1, de azert a terhatas hallatszani fog a sima 4 csatornan?
  • Coine
    Jaja, Live! Value az 4 csatornás, nem 4.1
  • kowajano
    sehogy. Nem lesz teljes a Dolby digital mert nincs lesz középsugárzod
  • Coine
    Huhh, Au Sq 2500 baromi drága és nemtom vannak e driverek hozzá, u.ez az MX300-hoz, abban se vagyok bizti driver ügyben...
    Ha van pénzed :

Videologic Sonicfury, másik neve : Turtle Beach Santa Cruz

legjobb, lazán...

• Eustace
    Meg egy A3D-s kerdes:
    Szerintetek melyiket eri meg jobban megvenni:
    Diamond MX300, vagy Aureal Superquad 2500?
    Milyenek a mostani driverjeik?
  • dewdew
    Szevasztok!

Lamer kerdes kovetkezik, de csak azert, mert nem vagyok otthon, ezert nem tudom kiprobalni a rendszert. Meg egy evig Angliaban maradok, de megol a kivancsisag.
    Tehat: itt mindig veszek valamilyen DVD-t, amit otthon majd egy SB Live! Value-val fogok hallgatni. Sima 4 csatornas. Hogyan fogom tudni majd hallgatni a Sorround-ot abban az esetben, ha van 2 hifim, es azok vannak rakotve a kartyara, ertelemszeruen az egyik hifi az elso ketto hangszoro helyere, a masodik hifi a hatsokra. Igy a Live! hogyan szolaltatja meg a Dolbi Digital-os filmeket?
  • Eustace
    Te Lama!
    Es megy az az MX 300-as Directx 8.0-val? Az egyik forumon azt irta valaki, hogy problemasak, meg regiek a driverei. Neked errol mi a velemenyed? Megy Win2k alatt?
  • GamerBoy
    Ja és mégvalami! Áruljátok már el nekem, melyik az a videókártya, amelyik hardware-esen támogat DVD-t (azaz külön chip van rajta)! Az ATi All-in-Wonder Radeonról én is tudok, de ez korántsem a "legtöbb videokártya". Másrészt ha teljes értékű DVD lejátszót szeretnél, azt csak mpeg kártyával érheted el. Így akár távos is lehet a DVD lejátszód és majdhogynem független lesz a PC-dtől (oké, oké, hogy be kell hozzá kapcsolni, de DVD-zés közben azt csinálsz, amit akarsz, feltéve, hogy nem a DVD olvasó az egyetlen CD-olvasó egység a gépben). Szóval ízlések és pofonok, de szerintem (nem győzöm hangsúlyozni a szubjektivitást) megéri beruházni egy Sigmára. Az 5.1-et pedig szinte biztos, hogy hamarosan fogják támogatni a játékok, hiszen jön a PS2 a maga szerény DTS hangjával, és nem hinném, hogy a PC-s front - hosszútávon - tűrné, hogy lepipálják...
  • GamerBoy
    Hali!

kowajano: A realmagic kártyát akkor is érdemes lenne megvenni, ha nem lenne rajta semmilyen hangkeltő, mert az SVHS, de akár a sima rca video kimenetelén keresztül is szebb képet sugároz a csúcskategóriás DVD meghajtóknál
    Mellesleg nekem a legjobban a Videologic SonicFury hangkártya tetszik leginkább, csak az meg marha drága :(
  • Laalee
    en meg mindig nem erzek kenyszert hogy lecsereljem a jo oreg gus pnp pro mat :)
  • StarFist
    Pár dologgal kiegészíteném az előbbieket. A Fortissiomo 2 csak 4.1-es cuccot tud meghajtani az analóg kimeneten. Egy din csatlakozó van a kártyára építve, amihez egy spec. 4 szálas medúza kábelt lehet csatlakoztatni. Ebből 2 a szokásos analóg out (front, rear), egy mic. in, egy pedig külön füles kimenet. Van rajta még optikai digital in, out. Jár hozzá egy rakás szoftver, többek között a Game Commander2 (aki nem ismerné, a játékokat lehet vele szóbeli parancsokkal irányítani, pl. FreeSpace 1-2).

A másik közép kategóriás zajkeltője a Herculesnek a Muse XL. Ez az alaplapokról ismert CMI 8738 DSP-re épül. Hagyományos kialakítású 4 csatornás kártyesz, extra digit kimenetek nélkül. A fenti szoftver körítés ehhez is jár, emellett nagyon dizájnos kék nyákra épül. Ez csak 9875 HUF bruttó.

A kártyák speckóit az //europe.hercules.com/products cím alatt találod meg. A vortexofsound.com-ról tudsz letölteni olyan emulátort amivel a kártyeszek alatt elérhetővé válik az A3D 2.0-3.0 támogatás (némi processzor teljesítmény feláldozása árán).
  • StarFist
    Nos, a magam részéről nem javasolnám. W2K alatt problémás a drivere, arról nem is beszélve, hogy driver frissítés megszűnt hozzá. Az EAX felejthető, mivel csak reverb effekteket kever a hanghoz, nem igazi pozícionált audió hangzás (ez az összes változatára igaz). Ha jó ár/teljesítmény arányú kártyeszt szeretnél, akkor vegyél a Hertánál egy Hercules MaxiSound Fortissimo II-t (CS4624 DSP), bruttó 14900-. Szóval nem sokkal drágább.
  • qizzz
    Bocs de nemtom.De te nem tudod a billentyüzet bekötését?
  • Eustace
    Sziasztok!
    Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek a Golden Melody Hi-Five nevű hangkártyáról (a 99/12-es PC Guruban írtak róla). Támogat A3D1.0-át, EAX 1.0-át, EAX 2.0-is asszem, Canyon3D chipes, és van rajta külön mélynyomó kimenet is. 8500 Ft + ÁFA.
    Van valakinek személyes tapasztalata vele? Egy Live Value-hoz képest milyen a hangja?
    Ja, és még egy kérdés: Mi a különbség az EAX 1.0, 2.0 és 3.0 között?
  • kowajano
    felesleges venni egy realmagic kártyát a legtöbb videokártya már hardveresen játsza le DVDt ugyhogy jo hangkártya jobb választás. Zaj nem nagyon van . Dolby digitalt elvben tudja csak analog uton adja ki a 6 csatornát . Játékhoz télleg felesleges a 5.1 ott inkább 4 csatorna megy. Az FM 801 csatlakozoja az 5.1 es kimenet egy DIN es kimenet ehhez adnak egy 3 felé ágazo jack dugot erre dugot centert, sub-ot,elsö hátso hagfalpárt
  • GamerBoy
    Ja igen, szeretném megosztani veletek egy tapasztalatomat. Elvileg képtelenség tudom, de hátha valakinek ugyanezek a feltételek adottak csak eszébe sem jutott a dolog. Szóval van egy gagyifos 2000 ft-os ForteMedia 201 chipes 2 csatis hangkártyám. Ebbe beledugtam egy 3.5-ös Jack stereo Y-dugót (minden műszaki üzletben lehet kapni, max 300 ft-ért) és két külön erősítővel hajtok meg 2+2 hangfalat. A hangszórókat kábé ilyen elrendezésben raktam el:

kis kis
    hangszóró hangszóró
    ÉN

Böszmenagy Böszmenagy
    hangszóró hangszóró

A két kisebb hangszóró egy-egy 15 centis kis hangszóróval rendelkezik, 15 Wattot tudnak sinusban 8 ohmon.
    A böszmenagy hangszórókban van 2 húszas mély, egy közép+1 magassugárzó/darab, 80W sinusban szintén 8ohm-on.
    A hátsó hangszórókat egy Videoton RA6363S erősítővel hajtom DVD-vel stereoban, játékokkal monoban, mélyhang 3/4-eden, magas 1/4-eden.
    Az elülsőket egy Unitra WS432-essel, mélyhang majdnem maximumon, magashang 3/4-eden, balance mindkettőnél középen.
    Na most valami olyan gyönyörű hangja van, hogy nemigaz! NFS5 beszarás, DVD-től pedig elolvadok! Ha utánaszámolsz, az egész rendszert megkapod úgy 35-40e ft-ból (a hátsó "böszme" hangfalak építettek), kábé ennyibe kerül egy SB Live Platinum is. Oké, hogy ez nem ad 5.1-et, de a QSounddal (ami egy ál-térhangzás) is olyan szép térhangot lehet elérni, hogy bizony komolyan gondolkozom azon, hogy nem is kell nekem 6 csatis hang...

GamerBoy
  • GamerBoy
    Ez a hangkártyás Dolby egy rohadt nagy átverés. Szinte az összes hangkártyán csak optikai kimenet van Dolby Digital-hoz, ahhoz pedig kell venni egy olyan erősítőt, amiben van dekóder, netán külön egy dekódert. Ez úgy 60 ezer forint. Asszem talán a ForteMedia 801-es hangkártyákon van sima jack-dugós kimenet is.
    Én most kinéztem egy hangkártyát, az mindkét Dolby 3D-s szabványt tudja (Dolby Digital 5.1 és Dolby Pro Logic Surround), FM rádiós, EAX, QSound meg A3D-s, dobozos verzióban, WinDVD 2000 szoftverrel együtt bruttó 14.900 vas. Én egy ilyet szeretnék, csak fosok, hogy zajos!
    Ja, és az igaz, hogy a FMedia 801-esekkel meg lehet csinálni azt, hogy 3 stereo jack dugót dugsz bele (3x2 csatorna) és adja az 5.1-et? Ezt én teljes képtelenségnek tartom, mert ehhez kéne rajta lenni egy integrált Dolby dekódernek is, és az gondolom nem két fillér lenne...
    MINDEN infót szívesen veszek erről a kártyáról, főleg az Abit kiadás érdekelne...

GamerBoy

Ui: mi értelme játékhoz 5.1-es hangkártyát venni? Tudtommal egyik játék sem támogatja a Dolby Digitalt. Vagy ha igen, annak kurva sok hely kell. Bár végülis akkor meg mire jó egy jó hangkártya? Mert aki nagyon DVD-zni akar, az vesz egy Sigma RealMagic kártyát és azon van kristálytiszta Dolby Digital kimemet...
  • kowajano
    na majd megnézem én is
  • Coine
    Csak az a baj, hogy átállítottam és semmi nem történt, de hát akkor újra megpróbálom, Abit BE6-II-es lapom van. Award BIOS.
  • kowajano
    ja ahogy Coine mondja + UT motoros játékok Undying , wheel of time, stb. a másik meg hogy uj driver már ezer éve nem jött ki ami lehet megoldaná ezt a problémát
  • Coine
    pl. : UT és hasonló zenéjű gamék alatt 1xűen szétesik a játék hangja, eltorzul stb. és ki kell lépni a progiból.
  • kowajano
    én azt mondom hogy ne vegyél akármennyi is nekem nem Abit van hanem sima Jazz FM 801 6 csat. kártya és van egy két idegesitö dolog ami szerintem ugyanugy megtalálhato az Abitén is bár lehet hogy tévedek
  • CIC
    Melyik jobb? FM-801 v. PCI64 ?
  • kowajano
    van egy nagyon jo teszt a TERRATEC DMX FIRE 1204 4 csatornás hangkártyárol a www.savagegamers.hu oldalon
  • Propeller
    Csak egy példa, hogy mire jó a Q-sound.
  • kowajano
    az q3d sound
  • Propeller
    diegho : elég jó, és a térhangzás se rossz, (Q-sound vagy mi a bánat) de baromi zajos.
  • drs
    Az SB-live szerintem tuti zeneszerkesztésre.Aboszolút nem zajos és ha midi-zel akkor meg úgysem a Hangkártya szól.
    Persze nem mindegy hogy Fasttrackerezel vagy Cubase-elsz. Úgyanaz a minta nem úgy szól a két programban!