33675

• RaveAir
    Köszönöm a választ!
    Sikerült megcsinálnom, a varázslót kellett csak elindítanom.
    Így azonban csinált valami hídkapcsolatot, és mintha azon menne az egész.
    Az egyetlen gondom csak az, ha csatlakoztatom a laptopot, ha megszakítom a kapcsolatot, vagy ha ki- illetve bekapcsolom, akkor megszakad a kapcsolat a "szervergép" és az internet között is. Igazából ez nem túl nagy gond, de esetleg van valami megoldás, hogy ez ne történjen meg?
  • ffxi
    És az mennyire számít? Ha akarom, akkor el is nevezhetném "takysoft egy ellenséges ember"-nek
  • takysoft
    könyvtárnév "dreamfall-tlj".... azért ez elárul valamit....
  • ffxi
    Nem nem! Ez TLJ azaz elsőrész.
  • MerlinW
    Ööö ha Dreamfall a téma akkor Dreamfall topik, de ahhoz nincs magyarítás. Ha TLJ magyarítás a probléma akkor via_mala, takysoft, vagy valaki asegít aki kompetens az ügyben. Dreamfall a TLJ második része, nem ugyanaz a kettő.
  • MerlinW
    No-ip.com ingyenes, használom évek óta. De ott a myip.hu, dyndns.org (ezt támogatja a legtöbb router is) is. Mind ingyen van. A fizetős dolgokra nincs szükséged. Ingyen van az A rekord (erre van szükséged), MX rekord (email), stb. IP frissítő kliens hozzájuk letölthető a saját oldalukról.
  • Randal
    Na igen, itt még nincs DVI:D
    Driver ugye azért kell, hogy felismerje a Windows a monitorodat, tehát ne csak simán plug&play legyen, hanem ki is írja a típusát:D
    Másrészt meg a monitorhoz való színprofilt kapod, ami nem hinném, hogy teljesen passzolna magához a monitorhoz, mivel minden egyes monitor profilját külön kellene kariblálni, de a gyártó által használt R,G,B kristályokkal nagyjából passzoló beállítást tartalmaz.

• csgj
    Akit érdekel, a Mass Effect pc-s topicban leírtam, hogy mit tudok a megjelenésről. Ez már elég biztosnak tűnik... (a spoileres szövegben van)
  • takysoft
    én nem konkrétan csatlakozom. 24/7 online vagyok(router dolga:D)
    meg a kábelnet amúgy sem csatlakozós(volt már adsl-em is.)

adsl-nél az volt a furcsa, hogy a routernek nem is a nevet meg a jelszót kellett megadni, hanem egy halom tök más infót...
    a router menüsébe a jelszót sose ütöttem be, mégis ment a net:D
  • Zóanagyvarázsló
    Én évekig T-Online-nál voltam, ők is "megszakítósak", d enem éjfélkor szakítják meg (vicces is lenne, ha 23:59-kor csatlakoznék, ők meg szórakoznának), hanem 24 óránként, és az IP ilyenkor is változott.
  • ffxi
    Akkor költözzek másik topikba?
  • Axon
    Nos amikor csatlakozol a netre, akkor kapsz egy ip címet, ezt kell felírnod magadnak. Ha csak ott hagyod a netet és nem használod, akkor egy idő után megszakad a kapcsolat a kiszolgálóval, ezért érdemes telepítened valamilyen alkalmazást, ami időnként letölt valamit a netről (pl. valami hírolvasó program, de az is jó ha beállítod a víruskeresődet, hogy 10 percenként frissítse az adatbázisát), így folyamatos marad a kapcsolatod és vidékről is eléred a géped.
    Némely szolgáltató ettől függetlenül is megszakítja a kapcsolatot éjfékor és rögtön újra is építi, ha éppen volt adatáramlás. Egyrészt ezt nem minden szolgáltató teszi meg, másrészt azok sem mindig teszik meg, akik ezt mondják, harmadrészt meg tapasztalatok alapján elmondható, hogy ilyen megszakítás után is ugyanazt az ip címet kapja vissza a felhasználó. Nos ha mégsem ugyanazt kapná, akkor gond van.
  • Axon
    Szoktak adni az új monitorokhoz is drivert. A most vásárolt TFT-mhez is adtak drivert. Természetesen megy nélküle is, de így a windows rendel hozzá valamilyen alap színbeállítást, míg ha felteszed a drivert, akkor megkapja a legjobb gyári beállításokat. Hazudnék ha azt mondanám, hogy a driver felrakása után tapasztaltam bármilyen különbséget, de egy apró megnyugtató érzést azért jelentett :-)
    Egyébként egy vájtszemű biztos rögtön észreveszi a különbségeket, meg talán én is ha egymás mellé raknánk két egyforma monitort driverrel és anélkül.
  • takysoft
    Na most tegyük fel, h én csóró vagyok, és nincs pénzem fix IP-re. Akkor mit tegyek olyankor, ha dinamikus IP-vel szeretnék FTP-t üzemeltetni?
    csak arra kéne hogy ha hazamegyek vidékre elérjem a cuccaim. nem privátba

node, az IP-t ugye nem tudom, domain meg nincs.(illetve koszt egy domaint is a T, de azis dinamikus).

Egyszer próbálkoztam egy ilyen no-ip domaines dologgal, de kiderült, hogy fizetős. Nincs valami ingyen megoldás erre?
  • MerlinW
    Váá most látom magyarítással van bajod:) Benéztem, azt hittem magával a játékkal:)
    via_mala a te embered ezügyben:)
  • ffxi
    Ízé 4cd-s változat jah.
  • via_mala
    Ugye nem a Dreamfall-hoz akarod telepíteni? Merthogy ez a magyarítás az eredeti TLJ-hez készült.

Az a megoldás, hogy a global.xarc-ot a TLJHUN telepítés előtt átnevezed másra, azután vissza. Sajnos így pár dolog angol marad majd, de a legnagyobb része legalább magyar lesz.

Jó kalandozást! :)
  • MerlinW
    #23186 neked ment, csak félrenyomtam.
  • MerlinW
    Ha 4CD-s verziód van, ahhoz mintha adtak volna ki valami xp cumót, nézd meg a hivatalos oldalán. A 2CD-s verziónak jónak kell lennie, én azt használom.
  • MerlinW
    Semmi extra, keresel egy bármilyen ftp szervert (gftpd, Raidenftp, stb. van sok), beállítgatod, melyik könyvtárat, ki, milyen jogosultságokkal érhesse el, létrehozol felhasználókat, ha van engedélyezed a 20,21-es* portokat a tűzfalon/routeren (ha saját portot adsz meg akkor 20 és a megadott portokat), oszt annyi.

(*alapértelmezetten 20 az FTP adat port, 21 meg a kapu.)

Szerverbérlés nem tudom mennyi, én vettem gépeket (6-ot) és különböző szerverparkokba raktam őket. 100/100-as nettel 12-17ezer között van havonta egy gép , 0-24-es ügyfélszolgálattal. De (utána kell nézni) vannak bérelhető szerverek Interware, UW, stb nagyobb cégeknél, ahol adják a vasat és karban is tartják. Ez persze drágább sokkal. (valahol 40ezer+/hó körül van)
  • Tomsess
    Na igen, de a régi szabványok szerint nem beszélünk ilyesmiről :D Nekem is van egy HUB-om ami keresztkötésű kábellel is és egyeneskötésűvel is műxik.
    Egyben biztosak lehetünk. Konzol kapcsolatot csak rollover kábellal tudunk elérni
  • ffxi
    Gyökérbe raktam és akkoris!! Talán meg kell pecselni-e?

• kirol
    Hú de beindult itt a témázás!

Figyelj már Merlin.
    PM-ben, vagy tőlem itt is lehet írd már le, hogy hogyan tudom azt konkrétan megcsinálni, hogy van 1 gépem, ami folyamatosan megy, ezen megosztok pl. X Gb helyet és más gépről ezt el tudjam érni FTP szinten?

Vagy olcsóbb, ha bérelünk egyet? Mennyibe kerül az? Tudnál kicsit informálni engem?
    Köszi
  • MerlinW
    próbacserkó
  • Zóanagyvarázsló
    Szeritnem driverből rá lehet rakni az élsimítást.
  • MerlinW
    Szerintem az ékezetes és speckó (--) karakterekkel van baja a könyvtárnévben. Telepítsd gyökérbe mondjuk TLJ könyvtárba, úgy tuti jó lesz.

Élsimítás, nagyobb felbontás nincs, de még így is az egyik legjobb kaland.
  • MerlinW
    Hálózat beállítás:

- Szerver gép (netes gép): TCP/IP: 192.168.0.1, 255.255.255.0
    - Másik gép: TCP/IP: 192.168.0.2, 255.255.255.0, 192.168.0.1 (ez az átjáró)
    - Munkacsoport ugyanaz legyen (alapból Munkacsoport a neve, ha nem bántottad jó úgy)
    - Start menü, Beállítások, Hálózati kapcsolatok, hálózati beállítás varázsló mindkét gépen
    - Reboot mindkét gépen
    - ping oda-vissza, ha van akkor jóak vagyunk.

Ha van ping, látod a hálózatot, akkor a fentiekre már nincs szükséged.

Net megosztása:

Szerveren (netes gép)
    - Start menü, Beállítások, Hálózati kapcsolatok, Local area connection (ill az a kártya ami a neten lóg), Tulajdonságok, Haladó
    - Internet megosztás bepipál, lenyíló menüben kiválasztod azt a hálókártyát ami kapcsolódik a másik géphez. (túzfalat kapcsold ki, majd bekapcsolod ha minden okés)
    - Szerver reboot
    - Ha nem megy, hálózat varázsló, majd ismét Reboot
  • csgj
    Nincs más felbontás, meg élsimítás, ez még nem a 21. század volt :)
  • ffxi
    Ill. a játékot is most először raktam fel. Nemtom hol vannak a felbontás beállítások. Alapba 640*480 és nincs élsimítás úgy meg naon csúnya :(
  • ffxi
    HELP!!!
    Magyarítás install közben ez jött fel.
  • takysoft
    szélesvászonnál simán levágta a képet:D

monitorhoz amúgy minek dirver? rádugod a DVI-ra, a többi a videokari dolga.
    komolyan mondom, a DVI legnagyobb előnye, hgy nem kell a monitoron a képet állítgatni:D
  • Randal
    Belinea istenkirály:P
    Nekem is ilyen van. Még 2001-ben vettem egy 103075-öst)
    Szép nagy CRT, 65e volt akkor!
    Igaz, a max felbontás 1024*768, 85Hz-en, de síkképernyős és még mindig szebb színeket produkál mint a legtöbb mostani középkategóriás TFT vagy CRT:)

Az egyetlen probléma vele, hogy semmilyen driver CD-t ill. kislemezt nem adtak hozzá.

Ezen kívül tökéletes kis jószág:)

Újabb monitoroknál én maradnék a 4:3-as aránynál, mert sokkal normálisabb, plusz volt egy kis gixer a Bioshocknál ugye:P
  • Axon
    A mai switch-ek és routerek már nem igénylik a keresztkötésű kapcsolatot. Elég inteligensek, hogy felismerjék a kapcsolat típusát, úgyhogy switch-switch és switch-router kapcsolatnál is simán lehet egyeneskötésű kábelt használni. Itt a melóhelyemen van vagy 8-9 switch (némelyik 5-6 éves) és 1 db router (na meg egy gateway) is összekötve, mindegyik egyenes kábellel. Van egy régebbi HUB-om is amit már nem használok, de ahhoz sem kellett kereszt kábel, mert volt egy külön csatlakozója, aminek fordított volt a lábkiosztása, pont azért, hogy két HUB-ot sima egyenes kábellel is össze lehessen kötni.
  • Axon
    Van netmegosztás XP-ben, kicsit körülnézel és biztos megtalálod, már a win98-ban is benne volt.
    Jobb megoldás, ha valamilyen proxy programot használsz. Az idők kezdetén én még win98 ban levő isdn kártyán keresztül érkező internetet osztottam meg porxy program segítségével. Remekül működött. Keress rá a neten, biztos találsz többet is.
  • RaveAir
    A kábeleket cserélgettem. Tehát:
    - ugyanazon a kábelen az egyik kártyán össze tudtam úgy kötni a két gépet, hogy lássa egymást, míg a másikkal nem,
    - ugyanazon a kábelen, függetlenül, hogy melyik kártyába dugtam be, jött az internetkapcsolat.
  • takysoft
    most még annyira se értem, mint eddig:D
  • Tomsess
    Hoppá, elnézést. Keverem...késő van már
    Szóval pontosan
    Keresztkötésű: Switch-Swith,Switch-Hub,Hub-Hub,PC-PC,Router-Router,Router-PC.
    Egyenes meg Switch-Router, Switch-PC/szerver, Hub-PC/szerver.
    Na így :)
  • Tomsess
    Van a keresztkötésű meg az egyeneskötésű kábel. Keresztkötésű van ha két PC-t kötsz össze, vagy egy PC egy Router, 1 PC egy Switch ...blablabla. Ha két egyformát kötsz össze és nem PC-t akkor pedig szinte mindig egyenskötésű van (Switch-Switch, Router-Router stb.). Patch kábelt különböző szerverekhez való csatlakozásnál használják. Ha pedig konfigurálni akarsz vmit akkor konzol kábellal teszed. Nagyjából leegyszerűsítve ez a kábelek mizériája :D
  • takysoft
    Home? az tud egyáltalán?

Ha nincs wirelessre, akkor vegyél kábelest:D 4 ezer ft nem olyan hú de nagy pénz.

Persze szórakozhatsz a szoftveres netmegosztással is, de abban nem biztos hogy tudok segíteni.

1 megjegyzés azért.
    nem akarok hülyeséget mondani, többiek majd tisztázzák, de asszem 2 féle UTP kábel van. az egyikkel 2 gépet lehet öszekötni direktben a másikkal meg routert meg gépet.

asszem az utbbit "patch"-kábelnek hívják...

nem tudom 2 gép sima összekötéséhez milyen kell. vagy a 2 gép amúgy látja egymást, csak a netet nem osztja?
  • RaveAir
    Korábban én is csináltam netmegosztás csak sima XP-k segítségével, és nem volt semmi gond. De most valamiért nem müxik... Lehet, hogy a laptop-om legális XP Home-jával van a gond? Mindegy.

Korábban gondoltam már, hogy vennék egy wireless routert, mert csak kényelmesebb lenne vele "összekötni" két gépet. Csak valahogy nem szántam rá magam, hogy tízezrekért vegyek egy picimacis (wifi) kártyát a laptopba, meg egy wireless routert. A másik, ami riasztott, hogy az árlisták böngészése után nem jött le, hogy milyen kombinációt lenne érdemes beszerezni.