33675

• IMYke2.0.0.0
    "BIOS on GA-EP45-DS3R motherboard is signed by AWARD. Through MB Inteligent Tweaker (M.I.T) section is possible to set clocks of certain components, memory latencies and voltages for most important items for overclock of whole system. Temperature and voltage displays can be seen in PC Health Status subsection where can be also set speed of fans attached to motherboard. Power unit of this model is literary “brutal” with maximum voltages that can be set for: CPU to 2.30V, memory to 3.040V, PLL to 2.810V and MCH to 1.73V. All we can advise you, is to forget on these maximum voltages if you don’t want your precious components to be blown to kingdom come."
  • kirol
    Én is ilyet akarok:Gigabyte GA-EP45- DS3R

Csak R-eset mert nekem 2 db sima PCI kell.
  • IMYke2.0.0.0
    Mindkettő alaplap jól tuningolható.
    A Gigabyte BIOS-ában találsz is egy intelligens tuning almenüt.
    Természetesen, MANUÁLISAN jobb eredmények érhetőek el - mint minden alaplap esetében.
  • Axon
    Na ez a teszt meggyőzött, hogy ne P35-ös, hanem p45-ös alaplapot vegyek.
    Ezt néztem ki:
    Gigabyte Intel EP45-DS3L - 22.920 Ft
    Kb. egy ezressel drágább mint a p35-ös alaplap, amit kinéztem.
    Remélem ez is enged némi tuningolási lehetőséget.
  • IMYke2.0.0.0
    Ezt nagyon jó tudni! Köszi!
  • IMYke2.0.0.0
    A P35 és 45 közötti különbség egy természetes fejlődési folyamat végeredménye: P35 vs. P45

"Intel P45, ez volt az a chipset, ami nagyon nehezen akart megszületni. Előbb az X38, majd az X48 érkezett és csak az ezekből befolyt prémiumbevételek elkönyvelése után jelent meg a P45. Az újítások sora, mint a bevezetőben is állt, igen kurta, mondhatni farquaadi (aki nem látta a Shrek első részét, mindenképpen nézze meg).
    GA-EP45-DS3R
    Az új 2.0-ás PCI-E és az ICH10 jelenti a fő csapást, a tesztek majd megmutatják valóban erősebb hardver-e a P45, mint a P35?"

"Vásárlási javaslatot az alábbiak szerint tudunk tenni:

Akinek vagy egy jól bevált P35 + E6XXX processzoros rendszere, az csak azért ne nyúljon bele, mert a Wolfdale újabb. Jelentős gyorsulást nem fog elérni vele, a ráfordított költségeket figyelembe véve pedig mindenképpen mínusszal zár.

A 965, 945 alaplap tulajdonosoknak ezzel szemben jó választás lehet a P45, mivel sok tekintetben jóval fejlettebb jelenlegi alaplapjuknál. Aki fejleszteni szeretne, az már semmiképp ne vegyen P35-öt, most a P45 sokkal jobb vásár."
  • takysoft
    No... amint az kiderült, sok sok utánajárás után, tényleg az a baj, hogy 1 process csak 1 processornyi időt kaphat. ezt hívják thread-nek, és egy SMP nevű protocol felelős érte, hogy ez ne csak 1 procin menjen(vagyis 1 process esetén ettől még csak 1 processzornyi időt kap, de azt szétosztja a cpu-k között... érdekes..)

a megoldás a multithread. az én esetemben multithread codec kell.
    mint kiderült, a legújabb ffdshow (ffdshow_rev2076_20080813_clsid_sse_icl10.exe) szerencsére már multithread tulajdonságokkal bír, így ezt telepítve már nincs is gond..
    ...
    vagyis... nem szabadna lenni. Node a hülye ffdshow nem jön ám rá magától, hogy hány magos is az a proci... de kell neki állítani.
    jobb klikk a video decoderre, majd ezt kell megkeresni:

Eleve annyira állítod, ahány magod/cpu-d van(nekem 2) és máris megszűntek a gondok. (videót újra kell indítani persze)

Érdekes dolog ez... bár véleményem szerint ez speciel az oprendszer feladata lenne(szétosztani a számolások legapróbb részleteit is a magok között.
    Majd ha már lesz egy prociban 32 mag, akkor bánja a fene, ha ebből 1-2-őt lefoglal a rendszer, hogy ne szaggasson.. fene bánja... de amgí csak 2 van, addig hadd gazdálkodjak már én:D
    Mindenesetre talán segítettem másnak... multithread progit kell keresni.. (jelen esetben az nem számít, ha a player nem multithread, a codec fontos.. ez is érdekes....)
  • takysoft
    Sziasztok!
    Kellene egy kis segítség.
    Volna egy filmem, amit nem tudok lejátszani.
    A gond az, hogy szaggat, mert kevés neki a procim. 1080p-s x264-ről volna szó(igazából több ilyen film is volna)

A vicc az hogy lejátszás közben a processzorhasználat szinte állandó jelleggel 50%-on áll.

(a windows oldalsáv mérőkéje, mellette a PC Wizard 2008 mérőkéje)

Ugyanez a bajom igen sok videotömörítő progival is.
    Eleve konstatálná is az ember: egyik magot nem használja...
    node a PC wizard szerint debizony... megy mind a kettő, de mind a kettő csak felegőzzel...
    Megpróbáltam átállítani az affinitást(a feladatkezelőben), és csak 1 processzort adtam meg.
    Eredmény:

Most 1 megy maxon, 1 meg sehogy se... ez összességében így is 50%...
    (ez videotömörítés közben volt, de az mind1 is.)

Két másik teszt:
    Egyszerre két videotömörítés.

Illetve elindítottam ugyanazt a videót 2 külön lejátszóban(1 gomplayer ffdshow codekekkel, meg egy kmplayer)

A vicc az, hogy a két lejátszóban ugyanúgy ment ugyanaz a video.. kicsivel se szaggatott jobban:D

Ergo: a gépem használja rendesen a 2 magot, de 1 processnek egyszerűen nem ad 50%-nál több processzort. (priorítástól, afinitástól függetenül...)
    (a 2 tömörítés, meg a 2 video 2 külön process, így azzal nem volt gond..)

Szóval, mit lehet itt tenni? nem tudtok valami megoldást?
    (erőforrási beállításokat már néztem, meg kipróbáltam több lejátszót is, de mindhiába)

Rendszerem: Vista SP1, AMD 5200+
  • Axon
    Egyelőre ez a felállás:
    Gigabyte GA-EP35C-DS3R - 21720 Ft
    Intel Core 2 Duo E8400 - 31968 Ft
    Asus Silent Knight II - 10128 Ft
    CSX DDR2 1066 MHz 4 GB kit (2x2 GB) - 24816 Ft
    vagy
    CSX DDR2 800 MHz 4 GB kit (2x2 GB) - 19668 Ft

Videokarim (8800 GT), házam, tápom (420W), vinyóm (WD250GB SATA2 RAID ed.), dvd olvasóm, monitorom (Samsung 20" 4:3) marad a régi.

A memória közül nem tudtam választani. Ha az fsb-t felhúzom 400 MHz-re még akkor is bírni fogja a 800-as DDR2-es. Csak a MerlinW féle (#25113) tuning (ahol 500 MHz-re húzta az fsb-t) igényelné az 1066-os memóriákat, én meg nem hiszem hogy merem addig húzni, meg talán nem is lenne rá szükségem.
    Alaplapot Imike ajánlására választottam, nem tudom, hogy megfelelő-e. Azt sem tudom mi a különbség a p35 és p45 között.
  • trmn #25165
    Ha megvetted a konfigot, érdekelnének az árak
  • IMYke2.0.0.0
    Én a helyedben mindenből egyformát vennék.
    FSB: 1333-as alaplap (1600-osok tuningoltak) + 1333-as CPU.
    A RAM már lehet 1200-es, 1600-os is.
  • Axon
    Én is most állok gépvásárlás előtt. Kicsit rendetrakhatnátok a fejemben.
    Egy Intel 8400-as procit néztem ki. Ennek 1333 MHz az FSB-je. Akkor most ehhez DDR3-as 1333 MHz-es memória kell?
    Ahol vásárolni szoktam ott majdnem egy árban van a DDR3-as 1333MHz-es és az 1600 MHz-es. Na most akkor melyiket vegyem? Ha a procio FSB-je 1333 MHz akkor a memóriát felesleges 1600 MHz-en meghajtani?
    ..és akkor még nem is beszéltünk a DDR2-es memóriákról, amelyek 1066 és 1200 MHz-en ketyegnek és akkor most tényleg nem tudom, hogy jók-e a 8400-as procihoz, ami 1333 MHz-es fsb-t használ.
  • IMYke2.0.0.0
    Ízlések és pofonok.
    Én például ezt vettem magamnak: Gigabyte GA-P35-S3G
    [3 év gar! 12 416 Ft 14 900 Ft]
    intel P35, ICH9 DDR2 667/800/1066 MHz RAM, FSB:1333, 7.1 hang, Gigabit LAN, SATA2, 16X PCI-E, 6db USB 2.0, ATX
    De csak azért, mert TUDOM, hogy később, amikor ismét olcsóbbak lesznek az újabb ATI HD48xx-asok [vagy 49xx] és érdemes lesz már egy 4 magos CPU is ruházni, akkor cserélem majd olyanra, ami DDR2 + DDR3-as RAM-okat támogat, CrossFire-X-szel egyetemben.
  • kirol
    Ez az egyik a #25153 hsz-emben.

De azt mondják, az általam linkelt gigabyte (Gigabyte GA-EP45- DS3R) az jobb.
  • IMYke2.0.0.0
    Az abszolút csúcskategória, borsos ár, CrossFire-X-ben:
    http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=640&l4=0&model=2070&modelmenu=1
    Rampage Formula
    At the Top of Game Board
    - Intel® Quad-core CPU Ready
    - Supports Intel® next generation 45nm Multi-core CPU
    - Intel® Core™2 Extreme / Core™2 Duo Ready
    - Intel® X48/ICH9R
    - Dual-channel DDR2 1200*/1066 MHz Support
    - Pin-Fin Thermal Module Design
    - CPU Level Up
    - SupremeFX II 8-CH Audio
    - 2-Phase DDR2
    - LCD Poster
    - ASUS EPU (Energy Processing Unit)
    - Voltiminder LED
    - COP EX

Pécsett: 3 év gar! 46 581 Ft / 55 900 Ft rendelésre
  • IMYke2.0.0.0
    Vagy a felsőbb kategóriából ezt:

Asus P5Q
    [3 év gar! 19 916 Ft / 23 900 Ft]
    [intel P45, ICH10R DDR2 667/800/1066/1200 MHz RAM, FSB:1600, 7.1 hang, Gigabit LAN, SATA2RAID, 16X PCI-E, FireWre, USB 2.0, ATX]
  • IMYke2.0.0.0
    Ha csak a tuning lebeg a szemed előtt, és TARTÓSAN, későbbi procikra/RAM-okra is gondolsz, valamint nem félsz 5-8 ezerrel többet költeni, akkor egy ilyet ajánlok:

Gigabyte GA-EP35C-DS3R
    [socket 775 P35, 3 év gar! - 18 499 Ft / 22 200 Ft]

Tulajdonságai:
    intel P35, ICH9R DDR2/DDR3 RAM, FSB:1600 OC, 7.1 hang, Gigabit LAN, 6db SATA2, 16X PCI-E, 8db USB 2.0, SPDIF, eSATA, ATX
  • kirol
    És ez a Gigabyte GA-EP45- DS3R is jó tuning szempontjából is?
    Mert ugye ha 3 Ghz-t akartam volna, nem lett volna ez az egész.
  • moonster
    Öcsémnek P35 DS3-as GigaByte-ja van és nagyon meg van vele elégedve. Tuningnak is jó, és rettentő stabil deszka.

• kirol
    Ja. :(

Semmit nem hagy, ha bármit változtatok, már be se bootol, még aluljáratni se hagy. Így magának valami 5:4 en van talán.
    Pedig mint mondtam eddig is 333-as FBS mellett ment 1000 Mhz- a ram e6600-al, E8500 -el meg nem. Max 834-el.

De szerintem régi a lap a CPU meg új, és ezért lehet gond.

Én is a Gigabyte felé hajlok, bár még ilyen gyártmányú lapom nem volt.
  • Lord Myn
    Részvétem. Számítógépekben nem vagy valami szerencsés, amint valamit újítasz, sz*pás van vele... A P45-s lapokat nem ismerem, de a P35-ből jó a Gigabyte-nak a DS3 v. DS4-es (ez utóbbi van nekem is, bizonyos prociknál még a 2000-es FSB-t is bírja). Egyébként az FSB:DRAM arány mennyin van nálad, nem próbáltál állítani rajta?
  • kirol
    Na tökéletesen megszopatta magamat az E8500-al.
    Megy is, amíg hozzá nem nyúlok a BOIS-hoz.

Így magától 9,5x333-on megy is szépen 3160 Mhz-n.

Csak a RAM PC5300-nak nézik. Ha ez átrakom a valósra, ami 1066 Mhz, már nem bootol be a gép. :(

Pedig ez nem tuning, csak alap lenne minden.

A CPU-nak meg 1,144V ot ad, ami szerintem kevesebb az alapnál.
    Ja és a CPU nak semmilyen feszt nem tudok adni, mert nincs semmi lehetőség, csak az AUTO.
    Zsír!

Szóval olyan magas FSB-n menne, ha RAM is 1000-lenne, hogy nem bírja.

A BIOS-ban meg nincs is olyan lehetőség, hogy 9,5-ös szorzó. Csak auto-n.

Így 8*400-se lehet ugye, mert 1600-as FSB -t messze nem bír.

Régi CPU meg ugye nincs. Vehetek lap-ot. :( ÁÁÁÁÁÁÁÁ

Ezek közül melyik a legjobb szerintetek:

ASUS 1

ASUS 2

Gigabyte
  • csgj
    Thx, bár már megoldottam nemrég... egy másik progival.
  • takysoft
    szia.
    van egy ConvertXtoDvd nevű progi, azt lenne érdemes meglesned szerintem. én azzal csináltam ilyet, és nekem jól működött(bár menüvel nem zavartattam magad, de asszem tud olyat is
  • Lord Myn
    Na ja, ~25k hozzászólás alatt körbeér pár téma többször is... Egyébként nem biztos, hogy kiadják az SH5-t PC-re, mert még csak PS3/X360 logókat láttam a reklámokban.
  • moonster
    Nem lehet az asztali lejátszód firmware-ét frissíteni?

Lehet, h a második rész hosszabb és nem fér rá a korongra?
    1 óra után kidobja!! Ezt a kódolás alatt, vagy a lejátszás alatt?

Próbáld ki a DVD SHIRNK-et, Ezt legtöbbször arra használják, hogy egy DVD9-et DVD5-be tegyenek, de arra is jó, hogy helyrepofozza a struktúrát. Gondolom 4-6x sebességen írod, nekem az vált be
  • kirol
    Én azért végigtolom a Silent Hill 5-öt az tuti.

Feltéve, ha nem csináltak belőle hentelős játékot, amire a videók alapján sajnos van egy kis sansz.

Amúgy mintha egyszer már jártunk volna itt. (Ennél a témánál! :))
  • Lord Myn
    Én is így vagyok vele (csak én már az első ijesztés után felraktam a polcra a játékot). Nem való már nekem az ilyen, elég volt a Silent Hill 2-3, ma már csak betlehemes játékokat játszom...

Kár érte, mert pofás játéknak tűnik.
  • csgj
    Hali! Rég jártam itt, de most éppen van egy kis problémám, amit segítség nélkül nemtok megoldani... :S Szóval, a Nero 7 Vision nevű progijával 3 menüs dvd-t készítek a Tin Man részekből. Ha simán kiírom, akkor sajnos az asztali lejátszóm nem játsza le :S csak feketeség... Ezért kellett a kiváló minőségre átalakítanom. Nos, az első dvd jól is sikerült... 1 óra 40 perc alatt készítette el -.- De lényeg, hogy fasza volt. Csakhogy a 2-nál már 1 óra után kidobja a lemezt, arra hivatkozva, hogy "más a struktúrája" a videónak... Btw, ugyanolyan, mint az első rész "-.- Szóval nemtom, hogy írjam így ki :S
  • MerlinW
    Holnap elutazom egy hétre, 17-e után leszek.
  • kirol
    Hát ez 9,5*333-on megy alapból.

Csak azt nem tudom, hogy a lapom bírni fogja e az (4*379)1516-os vagy hagyas FSB-t.(379*9,5=3,6 Ghz)

A 3,6 Ghz az az, amit max. bír sima FSB állítással?

Te így használod?
    Na majd jövő héten beszélünk, ok?
  • MerlinW
    Ha nem fizetsz érte sokat akkor jó, persze. Egyébként 160Mhz-el gyorsabb mint a 8400, minden másban ugyanaz, viszont drágább. Amolyan parasztvakítás. A lényeg hogy ugyanaz a két proci, csak a 8500-FSB-jét átállították 9x333-ról 9x350-re. (vagy 8x400-ra bár ezt nem nagyon hiszem) De ettől függetlenül ugyanúgy fogod tudni alapfrekin 3,6Ghz-en (9x400) járatni.
  • kirol
    Ja és persze ezt a régi P5W DH Deluxe-ba.
  • kirol
    Én teganp raktam fel, még nem játszottam vele eddig, csak most kb. 10-15 percet.

Off: Pont most beszéltünk CPU-ról, meg hogy én nem cserélek most, erre jött egy olyan lehetőség, hogy ezt az E6600-at minimális +költséggel átcserélhetem E8500-ra.

Jó ez az E8500 szerintetek?
  • Axon
    Természetesen nem adtam fel és újra neki fogok látni, csak előtte megpróbálom kicsit letompítani magam. Mondjuk iszok előtte 2 sört :-)
  • MerlinW
    Pedig milyen zseniális játék az..:) Baromi jó csavaros sztori, klasz helyszínek, profi hangulat:)
  • Axon
    Nekem is elvett néhány évet az életemből az a két kisebb szívroham, amit a Bioshock első pályáján kaptam. Tovább már nem is mertem menni.
  • moonster
    Nem olyan nagy kényszer az, nyilván gázabb, mint a működő verzió, de szegény ember vízzel főz :)
    Az a BIOSHOCK, első pályán hülyét kaptam, úgy megijedtem.
  • Axon
    CHIP jár nekünk is a melóhelyre, csak lusta voltam havonta írogatni a kódokat, amíg működik ez az ezer éves licenszű verzió :-)
    Lehet, hogy rákényszerülök a kódok használatára.
  • Axon
    Elkészült a Bioshock magyarítása.