33675

• Randal
    Pont ezt akartam én is monidani:)
    Én is DOS-oztam, 3.1-es windowst is használta stb. stb, de a frncnak van kedve mountolgatni mikor pár kattintással el lehetne intézni az egészet.

Visszatérve a gépekre, mert látom, hogy most mindenki benne van, egy közepes, de fejleszthető továbbfejleszthető gépet mennyiért lehet összedobni?
    Dual-Core proci, 2 GB ram, vidkártya összeállítás kellene csak. Azért, hogy lássam, hogy mennyit kell majd gyűjtenem és mit lenne érdemes venni:)
  • MerlinW
    DOS-on nőttem fel, de a franc fog minden játéknál pöcsölni a cmd-ben. Igenis hasznos a gui. Főleg ha képi effekteket akarsz beállítani, memóriahasználati opciókat, illetve ha minden játéknál külön profilt szeretnél. Mennyivel egyszerűbb két kattintással elindítani egy adott programot?

Nem kell itt a kockaszöveg:)
  • takysoft
    GUI annak kell, aki nem tudja, hogy mi az a "dir", meg a "cd.."
    az egyedüli amit meg kell tanulni, az a mountolás (amúgy igen egyszerű) művelete.

őszintén hiszem, hogy aki a dosbox-ot gui nélkül nem tudja használni, annak nem érdemes dos-os játékokkal játszani...
    nem olyan nehéz az az 1-2 dos alapparancs...
  • MerlinW
    A ketteskére tettem D.O.G. nevű GUI-t. Szerintem mindent tud amit tudnia kell. Okos, szép és egyszerű.
  • kirol
    Hát igen. Viszont ezzel a Realtek HD-vel meg nem megy a Pinnacle PCTV tunerem. :(

Hát ez is jó régi darab.
  • Randal
    Köszi szépen az infót.
    Jó, hogy rátértél. A Dosbox jó kis program, csak a kezelése nem egyszerű. Vannak hozzá GUI-k, csak nem úgy működnek ahogy szeretném.

Volt régebben egy AbandonLoader nevezetű program, azt egyszerű volt kezelni.
  • MerlinW
    2 és 4 magos processzor, 1db vinyo, max 2db memóriamodul, alacsony fogyasztású (nem játékos) videókártya, illetve újabb típusú alaplap, aminek BIOS-a támogatja az EIST és C1E/C2E, C.I.A. energiatakarékossági funkciókat. Gigához jár EnergySaver alkalmazás is, ami szabályozza a dolgot, illetve méri is mennyit spórolsz.

Kb ez a receptje az alacsony fogyasztású asztali PC-nek.
    A videókártya a legérzékenyebb pontja ennek a dolognak, de ha nem akarsz játszani a legújabb dolgokkal, akkor akár 150-200W alatt is tarthatod a géped energiafelvételét. (+ monitor és az USB eszközök természetesen)

Egyébként a mai "csúcsgépek" vígan eléldegélnek egy 400W-os tápon csúcs videóval, sok vinyóval. ha nem megy a gép napi 24órát, akkor felejtős számlát termel.
  • takysoft
    ehh.. sound blasterekből már kezd kicsit elegem lenni... még anno DOS alatt remek kártyák voltak.. de eljárt már az idő a creative felett... rég nem tuzd normális drivert csinálni. Live 5.1-emmel évekig szívtam emiatt.
  • takysoft
    miért wide:
    -mert ez a jövő(alig gyártanak már 4:3-as kijelzőket... notebooknál szinte egyet se)
    -bizonyított, hogy kellemesebb nézni a szemnek.
    -erre optimalizálnak(pl egy FPS játék manapság élvezetesebb egy ilyen monitoron... 4:3-ason levágja a szélét.

miért 4:3:
    -mert "még" kompatibilisebb, főleg ha sok olyan játékkal játszol, ami nem támogat ablakos módot, és csak 4:3-at szereti.(szerencsére a dosbox tökéletesen fut ablakban:D)

Miért új monitor:
    mert hihetetlen ára van... használtan se kapsz olcsóbban...

Miért nagy monitor:
    mert alig drágább, mint a kisebb, pl egy [URL=http://www.edigital.hu/product.php?productid=38906&cat=1073&page=1]22"-os TFT 40e alatt kapható már.[/URL]
  • takysoft
    speciel az NT 4
  • takysoft
    ha a villanyszámla miatt aggódsz, akkor notebook való neked.
  • Randal
    Tudok róla:)

Ez is csak azért kell, hogy megírjam a diplomamunkám, mert az otthonit nem akarom felhozni, meg elfoglaljam magam valamivel. De új gépet akartam venni, ahhoz meg kell 200 pénz.
    Hitelt még nem kapok, a melóhelyek sem 100%-osak stb. stb.:)
    Szóval kellett volna egy egyszerű gép óccsóé, errefel lesz egy komolyabb, közepesen óccsóé:)

Mindegy, a gépet remélem max fél-egy évig használom, a monitort meg nem cserélném le.
  • IMYke2.0.0.0
    Értelek. Hasonló cipőben jártam majdnem 5 évig :)
  • Randal
    Köszi, de a 22-es nekem most nagy, meg drága is:(
    Jó lenne, de maradok a 19-es változatnál vagy a 17-esnél. 30-35-nél többet nem szeretnék kiadni rá.
    MerlinW gépe lesz 45, plusz a monitor 35, az már 80. 20-30-cal több mint amit terveztem. Igaz, a monitor új lesz, meg a gép se egy PIII-as lesz, de ha azt nézzük, akkor vehetnék egy vadiúj gépet és részletekben kifizethetném. Nekem most nem egy csúcs gép kell, csak fusson, meg lehessen rajta játszogatni. Így sincs nagyon időm, két melóhely mellett.
  • IMYke2.0.0.0
    TFT 22" Asus VW221D 3 év gar! 34 582 Ft 41 500 Ft raktáron
    WSXGA+ 1680x1050 170(H)/160(V) 1000:1 15-Pin D-Sub 22 Wide TFT monitor, 300 cd/m2 fényerő, 5ms reakció idő, WSXGA+ 1680x1050, 170°/160° látható szög, 1000:1/5000:1 kontraszt arány
  • kirol
    Ettől meg epilepsziás rohamot lehet kapni.
  • IMYke2.0.0.0
    Akkor ASUS-t ajánlok - nem bánod meg.

Pécsi árlistáról:
    TFT 20" Asus VW202SR 3 év gar! 33 749 Ft 40 500 Ft raktáron

20", Wide WSXGA+ TFT monitor, Felbontás: 1680x1050, Látható, sági szög: 170/160, Kontraszt arány: 1000:1, Csatlakozó, : 15-Pin D-Sub, Fényerő: 300 cd/m2,...
  • kirol
    Jaj, elegem van a PC-ből. Hihetetlen.

Most az Audigy 2-m hülyült be. És most pár napos az XP.
    Elkezdett pattogni a hang mint állat, most meg már vége, mert uninstallálni se lehet, mert a telepítője meghülyült, driver cleanerrel se lehet lepucolni, mert ha újrarakom fájlokat hiányol a ******, amikor most rakja fel, akkor mi a f@szt hiányol, miért nem rakja fel ha már most telepíti? És a telepítő végén kifagy, így regeditben nem ír a végén, és nem működik. *************

Most az integráltat kipróbálom, még úgyse használtam ilyen HD audiót.

Csak arra megy el a rengeteg idő, hogy állandóan vacakol valami.

Viszont a TV-s gépre lent ráraktam Tunguska 2-t, amin Vista van. Hát nem lehet rá felrakni, mert a video.spr -t vagy mit hibásan teszi fel, de átmásoltam az XP-set így még azon a gépemen is futott az integrál VGA-val.

És ami a jó, hogy akár FULL HD-ben is lehet játszani, de mivel az enyém csak 720p-s, így abban játszottam. Ez már egy + pont, hogy végre lehet állítgatni a felbontást.

Még sose játszottam 94 cm-en, de valami iszonyat állat. :)
    Szépen lefeküdtem a kanapéra és nyomtam kicsit. Már csak ezért is jó a rádiós egér. És jó lett ez a 2. rész szerintem.

Va van valakinek ötlete, hogyan tudnám totálisan letörölni a creative cuccokat az szóljon. Pár nap után nem teszek új XP-t fel, mert nincs időm rá.
  • Randal
    Nem is tudom, valószínűleg igazad van. Engem a fekete csíkok zavarnak a játéknál, filmnél nem. Fura.
    Viszont az Anachronox nevű játék vicces módon nem WD monitoroknál csíkkal jelenik meg, amit könnyű volt megszoknom.
    Lehet, hogy WD-s monitor lesz, 17-19 colos, talán Belinea, de túl sokat nem akarok fizetni érte. Max 35 akár használt akár nem:)
  • MerlinW
    Sanitarium fanvideo

Jóságos.
  • MerlinW
    Csak a jelenlegi monitor árak miatt.

Egyébként használtál már wide monitort? A programok sokkal átláthatóbbak, több információt látsz, elfelejtheted az alsó scroll-bar-t. Webezésről nem is beszélve. A játékok 99%-a támogatja, a régiek meg 4:3-ban futnak (nincs széthúzás mint a TV-knél, a 4:3-as felbontás ugyanúgy 4:3-ban jelenik meg)
    Ahogy a filmeket is minimális "fekete csíkkal", vagy anélkül nézheted:)

Hozzászokni kb 1 nap, utána a 4:3-as monitorokat fogod köpködni:)

Egyébként a 22" az 16:10-es, azaz annyira nem wide.

De ez csak egy vélemény.
  • Randal
    Szépek és jók, csak nem akarok wide monitort. :P
    Nem szeretem őket.
    Amúgy miért lenne rossz használt monitort venni? Hogyha gépet is lehet, akkor ezt is. Persze ne legyen túl öreg, meg ha garipapírt tud adni akkor az is jó:)
  • MerlinW
    Semmi értelme használtan monitort venni:

[URL=http://www.ipon.hu/webshop/product/benq_g900wa/23386]BenQ 19" - 29k[/URL]
    [URL=http://www.ipon.hu/webshop/product/benq_g900wad/27698]BenQ 19" - 31k[/URL]
    [URL=http://www.ipon.hu/webshop/product/samsung_943nw/24831]Samsung 19" - 31k[/URL]
    [URL=http://www.ipon.hu/webshop/product/belinea_1925_s1w/6619]Belinea 19" - 39k[/URL]
    [URL=http://www.ipon.hu/webshop/product/samsung_2243nw/24832]Samsung 22" - 43k[/URL]
    [URL=http://www.ipon.hu/webshop/akcios/nec_accusync_lcd223wm/27196]NEC 22" - 46k[/URL]
  • Randal
    via mala: Köszi szépen, de Merlin valóban jobb ajánlatott tett:D

Még abban segítsetek, hogy milyen TFT-t érdemes venni, aminek szép képe van, illetve adatoknál mire érdemes figyelni
    Azt is használtan venném 20-30 körül. Én a Belineákat favorizálom, mivel otthon is az van, igaz az CRT.
    19 colosban gondolkodom, bár ha pár ezerrel több az se nagy baj, csak nem igen szeretek költeni:P
  • MerlinW
    Ennél sokkal jobb ajánlatot tettem neki:)
  • via_mala
    itt árul pantomimes 30 rugóért egy gépet:
    AMD Athlon 1800+ processzor
    MSI KT3 Ultra 2-C alaplap
    1 gbyte Ram
    Geoforce FX5600 128MB videókártya
    Sound Blaster Audigy SE hangkártya
    Samsung 80 gb hd ata
    LG dvd-író
    LG dvd-olvasó
  • kirol
    Akkor jó. :)

Ment 1 órát, ahogy #25304-ben írtam, és nem hibázott az Orthos. Talán megy. És tényleg a RAM miatt hibázott anno. Hát még ha lesz idő bepróbálkozok egy 9,5*400-al és ha úgy is megy, akkor az nekem tökéletesen megfelel majd. Egyenlőre. :D

Hát a Crucial-om alapfeszültsége 2,2 V.

De erre az OCZ-re írtak valamit, hogy max. 2,15 V -ot kaphat a gyári 2,1 V helyett. Ha ennél többet kap, nem érvényes rá az örökélet gari.

Amúgy ezek a mostani progik nem igazán vágják ezt a DES-t. Össze vissza írják a CPU frekijét. Orthos pl. 3,8 Ghz-nak látja, a rivatuner meg mindig a max értéket mutatja, stb.

Most megyek, és a Tunguska 2 -vel jól megdolgoztatom a CPU-mat!

Amúgy szerintem ez a DES egy parasztvakítás nem? Nem csinál semmit.
    Egy egyszerű oda-visszacsatolásos figyeléssel e terheléshez lehetne igazítani lépcsőzetesen a teljesítményt nem? Akkor érne valamit.

Mert ez asztalon leveszi, de ha "passziánszozol" full képernyőn gondolom rögtön felugrik a max teljesítményre, holott mondjuk csak 1%-kal kellene több kakaó.
  • MerlinW
    Abban az időben az Xp megjelenéséig a 98SE volt a legstabilabb Win.
  • MerlinW
    ~100-105 fok a kritikus. 100% terhelés közben a 70-80 fok rendben van. A memóriád viszont jó sokat zabál, nekem az 1066-os CSX-OC 1200Mhz-re húzva is ment stabilan 1,92V-on, míg a gyári feszültsége 1,90 (1066-on)
  • RaveAir
    Én a Win95 után Win ME-re váltottam. Azok közé tartoztam, aki egy percet sem használt saját gépén Win98-at, és igazából nekem a Milleniummal semmi bajom nem volt.

Elég sokat írtatok az elmúlt oldalakon, és sajnos csak nagyon minimális %-át értettem meg az egésznek. Arra tudtok valami jó megoldást, hogy miként lehet a villanyszámlát csökkenteni néhány dolog visszafogásával? Az alaplapom és a videókártyám is Gigabyte, ezért szerintem viszonylag jól állíthatóak.
  • kirol
    Persze, csak ebben már annyi mindent lehet állítani, hogy azt se tudom mi mi? :D

Na most 9*400-on megy, minden fesz alapon, RAM gyári 1000 Mhz 5-5-5-18 2,1 V.
    Orthos most megy 30 perce eddig jó.

Viszont az az érdekes, hogy ugye eddig a CPU nem volt ilyen meleg. Most 70-78 fok között ingadozik. Gondolom azért melegebb, mert eddig az alap 3,16 Ghz-n nem adott magának ekkora feszt, mármint a gyári 1,25 közelébe se ment.

Ez a max. 78 fok nem sok? Mennyitől lehet probléma?
  • MerlinW
    Mert írja is, hogy tuning esetén állítsuk arra. Ha stabil Standard-on, utána lehet variálni.
    Mindent lépésről lépésre, ne akarjunk mindent egyszerre:)
  • kirol
    Hát a Memory turbózást tuti nem vettem le Standard-ra, azt miért kell?

A Memory Static Read Controlt hogy kikapcsoltam e, biztos nem, azt se tudom van e olyanom. :)

De most megnézem.
  • takysoft
    a Millenium meg egy rakat **** volt.
    Általában elsőként szoktam váltani az új rendszerekre(bepróbálós emberke vagyok, nem félek váltani)
    De a millenium után 2 héttel rohantam vissza 98-hoz:D, mert ugyanaz:D

A rendszer visszaállítás remek dolog. de a milleniumban még használhatatlan volt. lassú(de nagyon, állandóan tekert a gép), sok helyet foglal, és bármi van, sose használ.
    Nem szerettem...
  • takysoft
    azt jelenti, hogy folyamatos működés( a hét minden napján 24 órában)
  • takysoft
    Vista vs XP vitába nem szállnék most be, kb 1 éve van vistám nekem tetszik.

A 64 bites és 32 bites változatok között 4 fontos különbség van:
    -memóriakezelés. címzési rendszer miatt a 32 bites változat max 4 gigát tud címezni.(ebbe beleértve a videokártya memóriáját, stb.)
    -a 64 bites vista nem futtat 16 bites applikációkat.(és van 1-2 olyan régi játék/egyéb, ami 32 bites ugyan, de a telepítője 16 bites)
    -a 64 bites változat esetén nem telepíthetsz olyan drivert, amit a Microsoft nem írt alá. éppen ezért igen sok perifériához nincs 64 bites driver(főleg régebbi nyomtatók, webkamerák, egyéb cuccok.. ez néha gond lehet)
    -sebesség. 64 bites futtatáshoz 3 dolog kell: 64 bites proci, 64 bites oprendszer, és 64 bites alkalmazás. ha mindhárom megvan, akkor kapsz egy 10-15%-os sebességnövekedést(kb, nem teszteltem, mert 32 bitest használok még.. de gondolkodom a váltáson... 4 giga memóriámból lát 3.2-t. bár sp1 óta írja, hogy 4 gigám van, de szerintem használni nem tudja attól még...
  • takysoft
    ATI-soknak, akit érdekel.
    CCC-ben ha kikapcsolod a hotkey-t, az nem szokott elég lenni, nem kapod vissza az Alt+C kombinációt(mert a ccc valamiért lefoglalja magának)

szal ne kikapcsold(ha ezzel van gondod) hanem állítsd ét vmi másta, kevésbé hazsnáltra(pl O-ra), újraindítás után jó lesz.

már akinek van ilyen gondja.
  • MerlinW
    9x400-on hibázott az orthos? Auto fesz. beállítással 800Mhz-es RAM-okkal szintén auto-n? Nem kellene.

Az hogy nem a maximális feszültségen hajtja, nem jelent semmit. Több, mint elégnek kell lennie az 1,25-nek 400-on. Máshol lesz a hiba, pl a memóriáknál.

Memory turbózást levetted Standard-ra? Memory Static Read Controlt kikapcsoltad (ha van olyanod?)

Memória időzítés úgy van beállítva ahogy a gyártó oldalán írták? Mert nekem először rosszul detektálta az BIOS, így kézzel kellett beállítanom.

Szintén nem kellene, de próbálj 0,1V-ot rádobmi a RAM-ra, ha bírja.
    (mondtam én, hogy CSX-OC-t kell venni:))
  • kirol
    De ezt a fesz dolgot csak azért kérdezem, mert mondtam, hogy nekem 9x400 -en nem ment, azért adtam rá az 1,28 fesz. Na de ő mégse annyin hajtja, így orthos hibázott.

Akkor mégis hogy tuningoljam?
  • MerlinW
    Mert mindig annyit vesz fel amennyi éppen kell neki. Te a BIOS-ban a maximum felvehető értéket állítod be. (Én legalábbis nem tudtam mit kikapcsolni hogy, mint régen fixen vegye fel a megadott fesz.-t)

Crysis és társai többnyire a GPU-tól függenek, Windows meg a memóriától. Míg előzőnek elég 2-3Ghz, addig "kedvenc oprendszerünknek" 1 Ghz is elég. Az hogy az OS gyorsabb jobb hardver alatt az logikus, hiszen gyorsabbak az adatátvitelek.