The Longest Journey

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Galaxis Útikalauz Stopposoknak? 😊 BEST! <#eljen>
takysoft
a válaszom egy határozott talán.

(42😄 ötletes😄 megvan a film HD-ban😄 meg persze a könyv is😄 txt-ben😄)

A pesszimista látja a nehézségeket a lehetőségekben, de az optimista látja a lehetőségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity

MerlinW
<#taps><#taps>

[merlinw.org]

Axon
Szerintem 42 és ezt kétszer is ellenõríztem ;-)

MerlinW
Taky, Axon, nem folytatnátok ezt email-ben?😊

[merlinw.org]

MerlinW
1. megváltoztatod a jelszavakat
2. kidobod a munkacsoportból
3. géphez/felhasználóhoz rendeled a megosztott eszközt.

Soha nem csináljuk azt, hogy a az "A" felhasználó adataival lép be a "B". Ez buta dolog volt, ilyet max otthoni hálón csinál az ember.

[merlinw.org]

takysoft
ha belépsz egy FTP-re, akkor se kapsz irányítást😄

FTP azért jó példa, mert szite ugyanaz, mint a windows filemegosztása. (na nem a megvalósítás, hanem az elv). csak nem webre van tervezve, nem opensource, és tök máshogy mûködik, de a célja ugyanaz.

helyi hálózaton még egyszerûbb is. (FTP kissé kevésbé felhasználóbarát... legalábbis, ami windowsban benne van....)

A pesszimista látja a nehézségeket a lehetőségekben, de az optimista látja a lehetőségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity

takysoft
mert nem is a "gépre" jelentkezel be.
a windows filemegosztó serverére jelentkezel fel
(akkor is ha nem servernek hívják)

takysoft
aha, akkor mondjuk, ha fellépek egy FTP-re, akkor az nem bejelentkezés?
vagy attól függ, hogy konzolon csinálom, vagy grafikus felületen?

vagy most a windows filemegosztása azért nem bejelentkezés, mert grafikus?

(nem fameelni akarok, csak hülyülök😄 de a "bejelentkezés" szerintem minen olyan esetben áll, ahol vmiféle jogokat kapok a nevem és jelszavam alapján.)

Pl a fórumra akkor most bejelentkezek, vagy csak "belépek"?

😄DDD

szotyimutyi
Valóban. Jópár kaland van várólistán...

kirol
Na nagyon érthetõen a következõ a helyzet.
Van egy hálózat házon belül, azon van x db munkacsoport, melybõl 1 db az enyém, ebben van pl. 3 gép.

E 3 db gépen meg van osztva 1-1 könyvtár, amiben egymásnak másolhatunk.

A elvárás az lenne, hogy már ne tudjon hozzánk belépni, ne láthassa a fájljainkat.

Eddig úgy csináltam ,hogy pl. van a 3 db gép(A,B,C): A-ra B gép úgy lép be a megosztott mappába, hogy az A-gépnél lévõ személy felhasználónevét/jelszavát írja be, így be tud lépni a megosztott mappába. És fordítva.

Én azt akartam, hogy már ne is tudjon próbálkozni, ezért gondoltam a mappa hozzáférõihez hozzáadom pl. A-gépén a B és C gép felhasználóját, de az A gép a mappája hozzáférhetõségénél csak A-gépet listázza (vendég, rendszergazda stb, és nincs ott, hogy B gép rendszergazdája pl.)

Na ez már eléggé érthetõ szerintem.

Axon
Ez igazán erdekes kalandnak látszik.

Egyszer láttam képeket egy másik Drakulát feldolgozó kalandjátékból. Gyönyörû rajzolt kaland volt ha jól emlékszem, de azóta nem hallottam róla semmit. Esetleg tudtok róla valamit?

Axon
Még egy gondolat ehhez a témához.

A bejelentkezésre jó példa, amikor a gép bekapcsolásakor be kell írni a nevet és a jelszót. Ilyenkor bejelentkezel a gépre a saját környezeteddel és megkapod a gép erõforrásait, amihez jogosultságod van. Általában - pl. winxp-s gépen - mindenre van. Windowsnál ez egyben - általában - egy munkacsoport bejelentkezést is jelent, de ha van egy tartomány vezérlõ, akkor a bejelentkezést ki lehet egészíteni tartományi bejelentkezéssel is, ilyenkor nem csak a saját gépedre jelentkezel be, hanem a tartományba is és akkor elérheted a más gépeken (szintén a tartomány tagjai) levõ megosztott mappákat is, ha van hozzá jogosultságod, de én ezt akkor sem nevezném "bejelntkezésnek" arra a gépre, amin a megosztott mappa van.

Axon
Én úgy gondolom, hogy egy mappa megosztás, az hozzáférés egy erõforráshoz. A bejelentkezés, az pedig egyfajta irányítás átvétel (na ez kicsit így erõs), na persze nem feltétlenül root jogokkal, de mindenesetre egy shell-t kap az ember a bejelentkezett gépre. Hívhatjuk vitrtuális terminálnak, de a windows szerverben is van egyfajta terminál ablak (vagymifene), amikor a képernyõnkön, gyakorlatilag a szerver képernyõjét látjuk (remélem érthetõ voltam, mivel én csak egyszer próbálkoztam ilyesmivel de az eféle szerver menedzsment nagyon távol áll a mentalitásomtól). Ez semmiképpen nem összekeverendõ a VNC szolgáltatásokkal.

Mindenesetre úgy látom, hogy fogalmakon vitatkozunk, ami kirolt semmiképpen nem húz ki a sz.., bajból :-)

serito
Linksys WAP54G Wireless-G AccessPoint

Összeköttetést biztosít a hatósugarában lévõ hálózati kártyák és a csatlakoztatott kiszolgáló, vagy vezetékes hálózat között. Maximálisan 54Mb/s sebességû adatátvitelre képes. Ethernet hálózaton és web-böngészõn keresztül konfigurálható. 128 bites WEP titkosítással véd a lehallgatás és/vagy illetéktelen használat ellen. Wireless-B szabvány szerint mûködõ rádiós eszközökkel kompatibilis, maximálisan 11Mbps sebességû adatátvitel mellett.

Fõbb jellemzõk:
Kompatibilis az IEEE802.3 10Base-T és az IEEE802.3u 100Base-TX, IEEE802.11g és az IEEE802.11b (vezeték nélküli) szabványokkal
54Mbps sebességû kapcsolat a rádiós hálózaton
10/100Mbps sebességû kapcsolat az RJ45 porton

Ezt vetted?
Ha igen akkor mód-ot állítsd "Kliens" üzemmódra.
A többit hagyd alapon és a WEP se legyen beállítva. Maradjon szabad hálózaton.

Core i7 920@4Ghz|Thermalright TRUE Black|GigabyteEX58-UD5|3X1GB Kingmax 1333| 2x250GB SATAII|MSI 4870 1GB OC|Corsair TX650W |LG 2252TQ TFT|VistaUltimateX64

MerlinW
Taky:
Én csak figyelek😊 Amíg nincs konkrét kérdés nem tudok mit hozzászólni😊
Mindenesetre érdekes dolgok hangoztak el😊

"te meg szerintem csak XP-rõl beszélsz.(abból is angol verzióról)"
Ezt te írtad nekem és nem értem😊 Aki hálózatozik az beszéljen minimum windows-angolul, másik hogy az a cég aki átállt Vista-ra annak úgy kell.

Node, amit én leszûrtem belõle:
"saját munkacsoportunkban a felhasználónál ne csak azt tudjam beírni, hogy egyszerre pl. 2-en használhatják, hanem konkrétan hozzáadni a kívánt PC-t?"

Ha ez a probléma akkor

1.
fel kell venni x felhasználót, jelszavakat adni nekik, majd azokat berakni a megosztott eszköz/mappa jogosultjai közé.
Érdemes ugyanazt a felhasználónevet használni amit a saját gépükön is használnak, így csak jelszót kell majd beírniuk. Persze ez nem szükséges, csak praktikus lehet egy vállalatnál.

2.
#23727 hsz-ban való beállítás után az advanced sharing-ben kiválaszthatók mind a munkacsoporton belüli gépek, mind a lokális felhasználók is.

trmn:
AP-vel kapcs meg szerintem Hotspot-ra gondolsz. Azok DHCP-sek, ha valóban nyílt és elér hozzá a minimum jelerõsség, akkor mindent automatikusra állítva mennie kell a netnek.

[merlinw.org]

takysoft
Access Point az asszem valami olyasmi, mint a Router.

amit tudok:
AP-n nincs DHCP(ip kiosztás) és NAT(pl port-forward)

Amit nem tudok:
Hogy mi az az AP😄 (ha jól nézem vala olyasmi féle lehet, hogy "wireless switch")

Amit sejtek:
AP nem oszt netet. kelleni fog egy router (is).

Többet nem segíthetek, mert nem láttam még AP-t, nem tudok mire jó(netes leírások elég ködösek...)

takysoft
szerintem te tévedsz. ez bizony tényleges bejelentkezés.
pont mint FTP-n.

(persze ha egyik gépen sincs jelszó, akkor néha mûködhet bejelentkezés nélkül is. meg ugye Win98-nál ez még máshogy volt...
de Vista alatt asszem már muszáj bejelentkezni(felhasználói név és jelszó megadás, mert nekem máshogy nem is ment))

Az a "kutya közönséges" mappa megosztás, ami XP-nél az "egyszerû filemegosztás", vistában meg a Speciális feletti sima filemegosztás.
A kutya közönséges megosztás is ugyanaz, mint a bonyesz, csak alapbból beállítja, h mindenki hozzáférhet.

(Bejelentkezni nem csak telneten vagy SSL, vagy akát távolni X-en lehet.
ha bejelentkezel valahova, nem biztos, hogy az irányítást is átveszed. bejelentkezhetsz emailletöltéshez, FTP-hez, vagy... windows filemegosztáshoz....)

Ha tévedek, akkor Merlin majd kioktat😄

trmn
Kis segítség kellene. Vettem egy Linksys 54G Wireless Access Point-ot. Van a lakóhelyemen kb. 200 méterre tõlem egy publikus nyílt hálózat.(benzinkút egyébként). Hogyan kell konfigurálni ezt az eszközt, hogy tudjak netezni?

Axon
Nos ez így egy kicsit kesze-kusza. Megzavar ez a sok "bejelentkezés a gépre" meg hasonló elszólások.
Számomra a gépre való bejelentkezést jelenti például egy telnet vagy ssh kapcsolat, amikor tényleg "bejelentkezek" egy gépre és minden parancs amit kiadok, azon a gépen fut le, amire bejelntkeztem. A leírásotokból viszont az tûnik ki számomra, hogy egy kutya közönséges mapa megosztásról van szó. Ilyenkor szó sincs "bejelentkezésrõl". Ha pedig egy szimpla mappa megosztásról van szó mondjuk egy sima winxp-n, akkor roppant korlátozottak a lehetõségek mivel az xp nem szerver oprendszer, így szinte minden eszközt kihagytak belõle, ami szóbajöhetne.

kirol
Ok, köszi, most nincs sok idõm, de este, vagy holnap rendesen lerom. És akkor érthetõbb lesz.

takysoft
Annyit azért tisztázzunk, hogy "sanyi" példa volt. nem kell akárkire mutogatni....

takysoft
"De amit taky írt a #23728-ben, és akkor csak akkor tudnak belépni, ha tudják a jelszavamat, ami egyben az adott gépen bejelentkezett felhasználó jelszava is, akkor jó."

hûûû, ez kicsit keszekusza, nem biztos, hogy értem😄

annyit azért levágtam belõle, hogy valamit nem értesz.
ha valaki távoli elérésben rámegy a gépedre, attól a géped kér egy bejelentkezési infót(nev jelszó).
De ott nem vagy köteles a TE jelszavad megadni. Csinálj aa gépeden egy "Sanyi" nevá felhasználót. Azzal TE a TE gépeden soha ne fogzs belépni(max egyszer inicializálási dolgok miatt, de talán még azt se). az a felhasználói fiók azért van, hogy a Sanyi távolról(LAN másik gépérõl) belépjen vele.

Te a megosztási adatoknál beállítod, hogy ezt a könyvtárat "sanyi" lássa-e, olvashatja-e, írhat-e bele.

akkor eldöntheted, hogy a Sanyinak, akivel együtt Lan-ozol megadod-e a TE jelszavad és accountod, vagy csak azt a "Sanyi" accot.

Így tudod szabályozni azt, hogy a sanyi csak a neki szánt cuccokat lássa, de ha TE ülsz ott a gépénél(mert mondjuk csinálsz rajta valamit), akkor a saját nevedet adod meg, és a saját jelszavaddal lépsz rá a gépedra(az õ gépérõl), és akkor te eérheted a te cuccaid is távolról.
(persze a jelszavad ne mentsd el az õ gépére, mert úgy nincs értelme.)

ha nagy a lan, akkor sok-sk fiókot is csinálhatsz, és megosztásonkánt beállíthatod, hogy ki melyikkel mit csinálhat.

De ne feledd: a fiókoknak a TE gépeden kell lennie(mint pl ahogy bejelentkezel a free-mail-be. a fiókod a serveren van😄)

1 plusz tipp: Magam se értem miért, de sokszor a windows filemegosztás egyszeráen nem hajlandó megfelelõen mûködni, ha valamelyik usen-nek nincs belépési jelszava. Nem tudom miért. Lényeg, hogy a távoli usereknek szánt fiúkokhoz állíts be felhasználói jelszót is. Vmi egyszerû elég.

És kicsit érthetõbben is fogalmazhatnál.(pl ha megemlíted, hogy XP-rõl, Vistáról, vagy egyszerre mindkettõrõl(LAN) van-e szó, meg ilyenek... meg érthetõ mondatok😄 rám se jellemzõ, de azért igyekszem😄)

kirol
Hát az nincs. Semmi szerver, csak egy hálózaton van x db gép lan-al összekötve.

De amit taky írt a #23728-ben, és akkor csak akkor tudnak belépni, ha tudják a jelszavamat, ami egyben az adott gépen bejelentkezett felhasználó jelszava is, akkor jó. (És persze más meg nem.)

Axon
Na most egy kis konkrétumot is mondhatnál. Például azt, hogy van-e minimum egy windows 2003 szerver jól belõtt active directoryval a hálózatban vagy nincs.

takysoft
te meg szerintem csak XP-rõl beszélsz.(abból is angol verzióról)
odáig meg szerintem amúgy is eljutott.

takysoft
azért, mert windowsos megsztásnál aki tõled akar valamit, az "bejelentkezik" a te gépedre.
nálad kell, hogy létre legyen hozva az adott fiók, amivel belép, hisz te vagy a server.

az illetõnek meg megadod a nevet, jelszót, és köszönöm szépen.

Windows nem fogja neked importálni a másik gép felhasználóit, ugyanúgy ahog a másik gép sem küldi el, hogy azon épp ki van bejelentkezve.

MerlinW
Explorer(Intézõ) - Tools - Folder options - View - "Use simple file sharing" ne legyen bepipálva. Ezután látni fogod az advanced megosztási cuccokat.

[merlinw.org]

kirol
Itt semmi se indul mondom, nincs is a gépen semmi. svchost köcsögöl.

kirol
Jártas közületek valaki hálózatokban?

Adott egy hálózat, ami közös. Több munkacsoport van rajta.
Hogy tudom azt megcsinálni, hogy a saját munkacsoportunkban a felhasználónál ne csak azt tudjam beírni, hogy egyszerre pl. 2-en használhatják, hanem konkrétan hozzáadni a kívánt PC-t? Mert hiába próbálom, a hálózat keresésekor mindig csak az adott gépet látja, és csak azon belüli bejelentkezõket listázza ki (vendég, rendszergizda..)és pl. a másik gépet itt nem látja. Miért?

Axon
Vannak még a következõk:

FEAR perseus Mandate (magyar)
Ubersoldier 2 (magyar)

Ezeken kívül:

Microsoft Office 2007 Enterprise (magyar)
Windows Vista 64 bit (magyar) (ezt nem próbáltam, így nem tudom, hogy frissíti-e magát)
Photoshop CS3 (elvileg ebben is van magyar nyelvû környezet)

Szóval ennyi. Szóljatok ha valami megbirizgálta a recehártyátokat.

Axon
Szereztem két érdekességet:

Spaceforce - A világûr kalandorai (magyar nyelvû) (elite klón)
7 sins (magyar nyelvû) (csajozós szimulátor)

Mint kitaláltátok, az érdekességük, hogy magyar nyelvûek.
Szóljatok ha kell valakinek, mert akkor feltolom.

Axon
Nekem is volt egyszer ilyen problémám az egyik géppel. Az egyik automatikusan induló program folyamatosan 100%-on pörgette a procit. Letíltottam és ezután simán mûködött a gép. Sajnos csak késöbb jöttem rá, hogy a dos emulátort lõttem ki és ezután nem indult el egyetlen dos-os program sem, pedig abból egyet használunk még ma is a melóhelyemen.
Szégyen vagy sem, de nem találtam meg ezután hogyan is lehet visszakapcsolni ezt a programot, így újrahúztam az egész rendszert. Érdekes, hogy ezután viszont simán mûködött minden és nem zabálta semmi a procit.

kirol
Semmit se indít.

takysoft
meg kell nézni milyen processek indulnak el.
Start - Futtatás - Automatikus indítás.
ami nem kell szedd ki.

kirol
Azt tudja valaki, hogy ha bekapcsolom a gépet (ez egy laptop) nincs net rajta, már a víruskeresõt is leszedtem és bekapcsolás után kb. 10-15 percig az svchost.exe 100%-on járatja a procit és a géppel közben semmit se lehet csinálni.

Ilyenkor mi a ku*** anyját csinál? Már nagyon unom.

Lehet telefont venni eBayen is, de én még csak szoftvert vettem ott, és nem is vagyok naprakész a hazai árakból sem. Ezért nem is kívánok okoskodni ezzel kapcsolatban. (Pedig eredetileg éppen telefont venni regisztráltam be anno 😊

Viszont az árakat akkor magad láthatod, ha rájuk keresel. Elég sokan nem szállítanak alapértelmezetten Magyaroszágra, de ha a leírás szerint nem zárkóznak el, akkor érdmees rákérdezni. Jó eséllyel olcsóbban lehet hozzájutni "only UK" cuccokhoz, mint Worldwide címkéjûekhez. Én is rá szoktam kérdezni, és csak néhány százalékuk nem hajlandó ide szállítani, az eladók rendszerint igen készségesek. Persze a "hardver" más eset, mint a szoftver.
kirol
Hát én azt látom, hogy ott kb ugyan annyi, mintha boltban megvenném. Azért a 2k -ért meg inkább boltban veszem meg egyszer.

takysoft
nem jönnek elõ, mert javítják. (ezért nem adták ki)

"Akinek nem tetszik, meg hülye hozzá az ne tegye fel."
Bárminemû BETA szintû cuccra ez a véleményem.

Axon
Mindenesetre elgondolkodtató a cikk. Nem hiszem, hogy légbõlkapottak lennének az állítások.

"Akinek nem tetszik, meg hülye hozzá az ne tegye fel."
Ezzel a mondatoddal meg azért nem értek egyet, mivel a windows pont a hülyéknek készül és ezt nem is nagyon titkolja magáról.
Egyébként pedig áprilistól magától is települni fog minden gépre ahol be van kapcsolva az automatikus frissítés. Gondolhatod mekkora õskáosz várható, ha néhány millió felhasználónak elõjönnek ezek a problémák.

takysoft
Hatalmas baromság.

1: Feltettem, minden tökéletes. egyszer se fagyott le, és gond nélkül felmtent (az általam szervízelgetett 5-6 gépre a családban, pedig van mindenféle konfig).

2: Azt, hogy 1-2 meghajtódrivert újra kell tenni, azt eddig is tudtuk. Épp ezért nem lett végleges. Akinek nem tetszik, meg hülye hozzá az ne tegye fel.

(megjegyzem 1 esetben a vista nem akarta elfogadni a aptop aljára írt serial-t, és fel kellett törnöm, de ez nem biztos, hogy az sp1 miatt volt. amúgy acer laptop Home vagy Business vagy milyen vistával nem emlékszem már.)

Axon
A napokban jelent meg a Vista elsõ szervízcsomagja. Itt egy érdekes összegzés az SP1-rõl:

A felhasználók visszajelzése egyelõre egyöntetûen negatív: az SP1 a beszámolók szerint lassítja a rendszer és rejtélyes fagyásokat okoz - már ha egyáltalán hagyja magát telepíteni.

A hivatalos Vista blogon <1> a kommentezõk általános jelzõje a szervizcsomagra a "katasztrofális", és roppant változatos hibajelenségekre hívják fel a figyelmet. A legáltalánosabb probléma, hogy telepítés után az Nvidia videokártyák meghajtóprogramjai sok esetben egyszerûen eltûnnek, illetve egyes hangkártyáknál és alaplapra integrált videokártyáknál (többek között széles körben elterjedt Realtek, Creavite és Intel típusok) a meghajtóprogramokat kézzel vissza kell állítani egy régebbi verzióra, mert a SP1 nem szereti õket.

Ezen felül a felhasználók rejtélyes lassulásokról, akadozásról, és nem túl sûrû, ám annál idegesítõbb rendszerösszeomlásokról számolnak be <2> - ami szöges ellentétben áll azzal, hogy az ígéretek szerint a szervizcsomag éppen a stabilitáson és a sebességen javít majd látványosan.

A Microsoft most a szervizcsomag hibáit foltozgatja a beérkezett visszajelzések alapján. Az SP1 igazi éles bevetése áprilisban indul, amikor automatikusan letölti majd minden Vista a netrõl a frissítést, és így az nem csak a kíváncsi érdeklõdõkhöz, de az igazi tömegekhez is eljut.

Forrás: index.hu

kirol
Köszi majd megnézem.

MerlinW
Nagy erõforrásigényû cuccoknál számít csak, de indok lehet az is, hogy elõre lefoglalt fix méretû lapozófile-al nem töredezik szanaszét a rendszermeghajtó.

[merlinw.org]

MerlinW
Én 3GB-al használom a 2GB RAM-ot.

[merlinw.org]

trmn
Akkor ezt megbeszéltük )))

Ja, nemtom... 😛
trmn
Miért nem jó a winfos alapbeállítás? (márminthogy a winfos kezelje)

Õõõ... Sztetek mennyire kéne állítanom a lapozófájl méretet 2 giga rammal?
MerlinW
Vásárolj vatera.hu-n telót. Ott vannak privát importõrök, olcsón hozzájuk jutsz, olcsó szállítással, nem kell tökölni a valutával. Én is most vettem onnan egy HiPhone-t.

[merlinw.org]