1129
lézeres-szem-műtét
-
McLeo #729 oliver84: menj orvoshoz, az a legbiztosabb
seresné: én végigolvastam ezt a fórumot és a többit is, nem találkoztam ilyennel max találgatni tudok, hogy a szervezetednek nem volt elég a fél éves csepegtetés, hogy elfogadja a kialakított felületet, hanem tovább kellett volna csepegtetni. Sajnálom, hogy így alakult neked:( ha ennyire zavar, akkor kérdezd meg, hogy nem-e csináltathatnál náluk erre a 3 hónapra szemüveget, mert Te ezt így nem tudod elviselni, nagyon zavaró... hidd el, hogy elfér a költségvetésükben és talán van eszük, hogy egy elégedett páciens a legjobb reklám.
Azért nézz vissza és értesíts minket a fejleményekről. köszi! -
seresné #728 sziasztok nekem tavaly áprilisba volt prk 4.5 /4.5 volt mindkét szemem a műtétet az optik mednél végezték .Nagyon kedvesek voltak meg voltam velük elégedve az első időbe nem emlékszem hogyan változott a látásom de az biztos hogy a féléves 125%volt mind a kettő....ami csodálatos VOLT....sajna csak volt mert az egy éves vizsgálaton egyik 90 másik 45%%%%ami azt mondták ezerből egynél fordul elő...3hót kell várni és akkor újabb vizsgálat után esetlegesen újra műtenek.ebbe még bele is nyugodnék csak hogy nem látok jól...3hó az pedig még sok idő minden oldalt elolvastam amit találtam de nem találok abból a sok tízezer emberből egy másikat akinek elromlót volna a látása.....az optik med véleményei közé sajnos a hozászolásomat nem rakják ki minden héten újra írom pedig nem velük van a problémám hanem csak csalódott és szomorú vagyok nem volt kibírhatatlan a műtét se az utána való napok se de még is az ember úgy van vele hogy a szemed világa nagyon fontos belepiszkálnak fizetsz is érte szenvedsz is vele ki ennyit ki annyit de másodjára is azt már nem tudom. Vagyis ha valakit már másodjára is megműtöttek akkor kérlek írjatok mire lehet számítani....vagy ha ti halótatok valakiről vagy csak úgy ha tudtok bátorítani -
oliver84 #727 Sziasztok!
Lassan 2 honapja esten at egy LASEK tipusu muteten, a jobb szemem egesz jo de a bal nem akar kitisztulni.Kb egy honapja ugyanaz a helyzet vele, de ha hunyoritok akkor jobb picit.Ez mit jelent?fog meg tisztulni?Elore is koszi! -
McLeo #726 Mondjuk úgy, hogy lassabban csökkentettem a szemcsepp adagomat, mint ahogy azt előírták.
ezt azért csökkentik, mert idővel egyre kevésbé akarja visszaállítani a testünk a beavatkozás előtti állapotokat és ezzel semmissé tenni a műtétet. Én csak annyit tettem, hogy amikor azt mondták, hogy 4et kell már csepegtetni, akkor egyik nap 4et, másnap 5öt csepegtettem. Majd amikor 3at mondtak, akkor egyik nap 4et, majd másik nap 3at.
Nem hiszem, hogy ennek bármilyen hatása lenne, én nem tapasztaltam. Ha gond lett volna, akkor a csepp okozta mellékhatások kijöttek volna rögtön az első héten és váltani kellett volna.
Én nem mondom, hogy Te is csináld ezt, csak leírtam, hogy én hogy csináltam, csinálom:) -
Aleana #725 Akkor ezek szerint nálad is jelentkezik...
Nálam inkább az uv fény teszi, úgy gondolom: metró aluljáróban pl nagyon rossz, a nagy fénytáblák meg az uv lámpák körötti fény. -
LeventeJ #724 Nem hunyoritásra sem változik.
Olvastam a beleegyező nyilatkozatot abban ez van: ".. a szaruhártyában homályok alakulhatnak ki, melyek kezelésére a kontrollok során szemcseppet adnak..." Na nekem nem adtak, pedig már első naptól mondtam a homályosodást! Lehet be kellene jelentkezni egy + kontrollra?
Arra is gondoltam, hogy esetleg az elvéknyitott szaruhártya peremén láthatok jobban... -
#723 Nem lehet az a hiba, ott ugyanis maga a szaruhártya ég meg és homályosodik el. Ez esetben bárhogy is nézel, a szaruhártya ugyanúgy kell viselkedjen. Ez inkább fókuszálási probléma lehet, legalábbis a leírtak alapján, ha hunyorítasz, akkor nem lesz jobb? -
LeventeJ #722 Kösz a válaszokat tanácsokat mindenkinek! Nagyon jó az oldal a tapasztalatcserére. :)
Az elmúlt napokban szemtornával gyakorlok. Eközben vettem észre, hogy a jobb szememmel - amiről irtam, hogy rosszabbnak érzek - a kövekezőt tapasztaltam. Ha a szemem sárkából nézek oldalra, akkor a látásom lényegesen tisztább. Majd közép felé nézve egy ponton behomályosodik, és ez marad, ha befelé nézek akkor is! ez vajon mi lehet szerintetek?
Nem szeretnék hipochondernek látszani. viszont Cifu mintha alább valami hasonlót tünetet irtál volna le, amikor a lézerkészőlék hibáját esetleges hibáját elemezted??
A bal szemem amúgy a mai naptól javulónak érzem. A szemtorna eredményeképpen egyre jobban fókuszál.
Mcleo! Irtad, hogy időnként plusz cseppeket iktattál be? A plusz csepegtetésnek lehet valami negativ hatása? -
#721 Nálam inkább a fáradtság teszi, ha jól értem, neked is eltért a két szem dioptriája eredetileg, most viszont azonos dioptriát kell az agynak feldolgozni. Nálam mondjuk főleg késő este szokott jelentkezni, vagy ha hosszú ideig nézek monitort például. -
Aleana #720 Úgy tűnik, csak felesleges pánik volt, mert már ma reggelre elmúlt. Valószínűleg tényleg csak belement valami, már semmi gond.
Egyébként nektek volt/van olyan, hogy néha kicsit szellemképesen látjátok a dolgokat? Mintha a fények zavarnának be kicsit... -
#719 Ha a rendes csepegtetés ellenére is így érzed, akkor inkább menj be. Nekem is van néha ilyen érzésem, de jellemzően akkor, amikor már csepegtetni kellene, például reggel, ébredés után, és a csepegtetés után rövid idővel elmúlik. -
#718 Jogos az 5. pont, én Intra-Lasikot akartam írni. -
#717 Milyen doki mondta? A lézerklinika orvosa? Mert az ő szava a döntő. Amúgy ilyen 21 éves korhatárt még nem hallottam, csak 18 évest. -
#716 Szerintem én írtam, hogy az első héten nem volt jobb nekem sem, olyan egy hónapnál volt 0,9 körül, most meg már 1,10-nél járok, de az 5. hónapban. -
#715 Mindenképp menj be szerintem. -
Aleana #714 SOS! Kérlek, segítsetek nekem!
A maival együtt 2 napja már, hogy úgy érzem, van valami a szememben. Szúr, mint mikor por megy bele. Úgy gondoltam, csepegtetek szemcseppet, és majd kimossa, de nem akar elmúlni.
Szerintetek menjek be holnap a klinikára - biztos ami biztos, vagy várjak még, hátha tényleg csak valami por, és majd kimosódik?
Tanácstalan vagyok :( -
McLeo #713 LeventeJ: -8 volt mindkét szemem és most 0 dipotriával kolbászolok kb 4 hónappal a műtét után:)
a lényeg, hogy szigorúan csöpögtess - akár kelj fel éjszaka is, én is ezt tetttem. és szigorúan használd a napszemcsit!
újra: SZIGORÚAN! egyszer se hagyd ki a csepegtetést, inkább ismételd meg, ha úgy érzed valami nem okés és a napszemüveget rakd fel felhős időben is. ártani nem árt. Én így tettem és látod tökéletes a szemem! fél évet kibírsz odafigyelni rá! Hidd el, megéri:)
A korra visszatérve: azért nem javasolják fiataloknak, mert ott még változik a szem és úgy nincs értelme műteni. Ennek a beavatkozásnak az a lényege, hogy a jelenlegi helyzetet veszik alapul és így hozzák ki a lehető legtöbbet a szemből, azaz a 0 dioptriát. Ha műtét nélkül továbbromlana a szemed, akkor műtéttel is tovább fog. Képzeld el, mintha egy szemüveget csinálnának. Az nem állítja meg a romlást, ha romlik a szemed, újat kell csináltatni. -
#712 Szia Cifu!
Én nagyon tisztelem a felkészültséged és a segítőkészséged ezért abszolute ne vedd kekeckedésnek!
Csak egy apró kiegészítés.
Mivel Lasik műtétet tudomásom szerint csak az Optimumnál végeznek ezért úgy gondolom hogy a Lasik esetében az ár amit feltüntettél nagyon nem fedi a valóságot.
"LASIK - ~230.000 Ft / szem (vagyis ~460.000 forint"
Ez valójában LASIK lézeres látásjavító kezelés egy szemen 160.000 Ft/szem ( vagyis 320.000 forint.
Azér az a 140000 ft tévedés szerintem kiigazítást kívánt!
-
Aleana #711 18 év felett vállalják a műtétet, de onnantól kezdve egyéni, hogy mikor ajánlott. Általában érdemes 20-21 éves korig várni, mikor már legalább 1 éve nem romlik a szemed, tehát megállt a változásban. -
#710 "... az ilyen klinikákon általában a Siemens lézerkészülékeit használják"
Milyen klinikákon? Ez azért elég nagy általánosítás! Miért nem azt írja az ügyvéd úr, hogy a Siemens lézerekkel van baj?
Kikerestem az Optik-Med oldaláról:
"... Ezért döntöttünk mi is Zeiss-Meditec új lézerének megvásárlása mellett." -
#709 Azt mondta nekem a doki hogy 21éves korig még növök és a szemem is változik. A lányoknál lehet elvégeztetni ezt a műtétet 18 évesen mert ők hamarabb érnek! Akkor ez nem igaz? -
Aleana #708 Akkor most megnyugtatlak :)
Nekem 2 hete volt a műtét, és a bal szemem 100%-os, a jobb szememen a vízus viszont csak 0,6-os.
Múlt héten viszont még csak 0,35 volt.
Ma voltam kontrollon, azt mondták ma is, hogy nyugodjak meg, ez teljesen természetes, mivel azért volt különbség a 2 szemem közt. Legalább 1 hónapot várjak, amíg kialakul, addig még folyamatosan változhat - így is egyre közeledik a balhoz a jobb. Meg kell szoknia az agyamnak is, hogy ne csak a bal szememre támaszkodjon...
Egyébként minden rendben van nálam, 3 hét múlva kell menni, szépen gyógyul, és a szemnyomásom is helyreállt :)
Most örülök, és végre már mozoghatok is ^^ -
LeventeJ #707 Köszi a választ CIFU!
Megnéztem a nyers viuzust a papiron. Hát nem tett boldoggá... A kezelés utáni első napon 0.25 és 0.7 szerepelt rajta, a kezdő diopria 7.5 és 7.00 volt. A 10 napos kontrollon 0.7 és 0.75 a ners távoli vizus. Ez minzha nem lenne olyan jó.. A 0.75-ös bal szememmel, egész jól látok, viszont a jobb ennél rosszabb, papir szerint 70%-os.
Nyugtassatok meg lesz ez még jobb is!!!
A bal szememmel kb ugy látok, mint szemuveggel, viszont kontaktlencsével utcán jobban láttam.
Végigolvastam jó pár oldalt ilyen 70% körüli, alatti értékekről nem nagyon irtok!
-
#706 Ezt a szem műtétet csak 21 év felett lehet elvégeztetni ugye?
Nem, 18 életév felett.
Anyagilag mit takar ez a műtét?
PRK vagy LASEK - ~130.000 Ft / szem (vagyis ~260.000 forint)
LASIK - ~230.000 Ft / szem (vagyis ~460.000 forint)
St. James Hospital
Optik-Med
Optimmum -
#705 Sziasztok! Ezt a szem műtétet csak 21 év felett lehet elvégeztetni ugye? Anyagilag mit takar ez a műtét? -
#704 Ha van egy kis időd, olvass vissza a topicba, bőven írtunk a tapasztalatainkról. Röviden:
Egész jó a szemem, azonban a közeli látásom még nem alakul ki.
Normális jelenség, nekem még a műtét után 5 hónappal sem egyszerű a FLUCON szemcsepp oldalán lévő feliratok elolvasása, igaz az már nagyon közeli látás. :)
Olyat tapasztalok, hogy ha számitőgép nézése közben felpillantok a tévére, egy pillanatig éles a látásom, aztán kissé elhomályosodik. Tapasztaltátok ezt az érzést? Ez is arra vezethető esetleg vissza, hogy a fokuszálás még nem alakult ki?
Igen, igen és igen.
Ilyen jelenség még hosszú ideig fog jelentkezni, igaz egyre kevesebbszer és egyre kisebb mértékben. Nálam is előfordulgat bőven még.
Másik kérdésem pedig a lenne, milyen "szórás+ lehet a két szem között a kezelés után? a bal szemem uis erőssebbnek érzem
Nekem a legnagyobb 20% volt, 80 és 100% illetve 90 és 110% (a papírodon a nyers vizus utáni érték, az 1,0 = 100%, 1,20 = 120%, stb.), de nálam a két szem között amúgy is jelentős eltérés volt (-3 és -6,25 dioptria). A barátomnak mindkét szeme -7-es volt, és nála is volt 20%-os eltérés (nyers vízus 1,00 és 1,20). -
LeventeJ #703 Sziasztok!
Április 15-én volt a kezelésem, tehát 11 napja. Egész jó a szemem, azonban a közeli látásom még nem alakul ki. Most a gépelés is kicsit nehéz, de kiváncsi vagyok. :) Tegnap kontrollon azt mondták nincs diopria hiba, valamint, hogy az olvasást erőltessem!? Na most valami ilyesmit csinálok.
Lenne egy kérdésem. Olyat tapasztalok, hogy ha számitőgép nézése közben felpillantok a tévére, egy pillanatig éles a látásom, aztán kissé elhomályosodik. Tapasztaltátok ezt az érzést? Ez is arra vezethető esetleg vissza, hogy a fokuszálás még nem alakult ki? Ez tapasztalataitok szerint mikor várható? Másik kérdésem pedig a lenne, milyen "szórás+ lehet a két szem között a kezelés után? a bal szemem uis erőssebbnek érzem
Köszi elére is.
levij
-
Aleana #702 Igen, én is azt kaptam most, azért is van 4 féle :) -
#701 A barátomnak is a szemnyomással voltak gondjai, de két-három hét alatt egy plusz szemcseppel megoldották a problémát, úgy, hogy egy hétig rossz szemcseppel csepegtetett, mivel a gyógyszertárban nem megfelelőt adtak neki... -
#700 Ha belegondolsz, logikus, hogy a szemed tovább fog öregedni, tehát csodát nem fog művelni e téren. Amit megcsinál, hogy a jelenlegi dioptriát megpróbálja 0-ra hozni.
Más. Egy ügyvéd ismerőssel beszélgettem tegnap, és mikor erre a témára került a sor, megemlítette, hogy volt egy ügye ezzel kapcsolatban, mert az ilyen klinikákon általában a Siemens lézerkészülékeit használják. Na most a régi és az új(abb) fajta lézer között van egy olyan probléma, hogy az újabbnál nagyságrenddel többször fordul elő, hogy a szaruhártya a műtét után behomályosodik, feltehetően azért, mert a lézer túlhevíti a szaruhártyát. Egy orvos volt az ügyfele, aki mindkét lézert használja, és feltűnt, hogy az új lézernél sokkal több ilyen esettel találkozott. Az esély erre így is igen csekély (töredékszázadnyi), de arányaiban a régivel sokkal kevesebb ilyen esett volt. A Siemens a vádra azt reagálta, hogy nem lehet, mindkét eszközben ugyanaz a lézerrendszer van. Az ügyvéd szerint a lézer fizikailag ugyan olyan, de az irányító szoftver nem, ott lehet a galiba, ám ezt nem tudják bizonyítani.
A félreértések elkerülése végett nem rémhírkeltés vagy hasonló a célom, csak egy érdekes plusz információ, aki hozzám hasonlóan minden apróságot igyekszik megtudni a dologról. :D -
Aleana #699 McLeo: köszönöm, azt teszem :) És még mindig hihetetlen ^^
CIFU: köszönöm a választ :)
Voltam azóta kontrollon, ott azt mondták, teljesen normális ez a szárazság. Mondjuk azóta már jobb, de 4 féle szemcseppem is van, mert valami a szemnyomásommal nem az igazi :) Kedden megyek megint, meglátjuk, mit mondanak...
A jobb szemem dioptriájára ugyanazt mondták, mint te, hogy kb 1 hónap múlva térjünk vissza a dologra, hagy álljon át az agyam is.
Végülis 2 szemmel tökéletesen látok, nekem ennyi elég a boldogsághoz :) -
#698 Szia!
"akkor utána a korral ismét elkezd romlani a szemem?"
Ez így van.
Később a korral jár hogy valószínűleg olvasószemüveg kell majd.
Csak hogy!!!!!
Ahogy elnézem a korodat neked még legalább van 25-30 éved addig!!!!!!
Szóval én úgy gondolom a te esetedben abszolúte megéri a dolog.
Én csak egyet sajnálok.
Hogy nem szántam rá magam korábban a műtétre csak tavaly. -
#697 Sziasztok!
Sajnos nem nagyon találtam erre vonatkozót, de biztos volt már említve, hogy ha megcsináltatom a műtétet, akkor utána a korral ismét elkezd romlani a szemem?
Csak mert ilyeneket hallottam, hogy fölösleges megcsináltatnom, egy idő után elkezd javulni a szemem, ellenben az orvos nekem kifejezetten ajánlotta, hogy amint anyagilag úgy állok, végeztessem el a műtétet.
Köszi előre is! -
McLeo #696 Köszi CIFU, akkor próbálok hozzászokni:P
Aleana: gratula a műtéthez és élvezd a szemüveg nélküli életet:)))) -
#695 Gratula és jobbulást! :D
* nagyon kiszárad a szemem (még éjszaka is ráébredek), pedig óránként műkönnyezek, a szemcseppet pedig napi 5* kell
* illetve észrevettem, hogy hol az egyik, hol a másik szememre nem látok igazán élesen - bár ez lehet, hogy csak a fáradtságtól van.
A szemszárazság sajnos főleg az elején normális, de azért ha óránként műkönnyezel, az egy kicsit soknak tűnik nekem, a dokinak mindenképpen említsd meg.
A szemed hiába lát élesen, az agyadnak is át kell állnia arra, hogy szemüveg (kontaktlencse) nélkül kell megbírkóznia a fókuszálással, eddig ugye teljesen más volt a fókusztávolság. Nekem azt javasolták, hogy ha ilyen problémám van (főleg olvasáskor, monitor nézéskor, tehát közelre fordul elő), akkor pár percig pihentessem a szemem, vagy úgy, hogy távolra nézek (pl. kinézel az ablakon), vagy lehunyom a szemem. Nálam 5 hónappal a műtét után még mindig általános jelenség sajnos, de azért nem elviselhetetlen. -
#694 Főleg vezetés közben parázok… és az a baj, hogy nem látom, hogy múlna, vagy mérséklődne. Azt hallottam, hogy nagy dioptriánál ez előfordulhat… de azt is hallottam, hogy idővel mérséklődik. Vélemények? Tapasztalatok?
Nálam ugye már 5. hónapos a szitu, és azt kell mondjam, hogy már egészen elviselhető, DE nem múlt el teljesen. A jobb szememen (ahol -6.25 dioptria volt) érezhetően nagyobb a fényudvar mint a bal szemen (ami több, mint 3 dioptriával volt kevesebb), tehát valóban a dioptria is befolyásolja. -
#693 De ezt nem tudom mihez mérik ,mert szemüveggel is jól láttam.
A 100%-os látásélesség a normális érték, nekem most 110% mindkét szemem, vagyis legalábbis a vizustáblára élesebben látok, mint az átlag. Hozzá kell tenni, hogy ez viszonylagos dolog, például nagyon közelre most sem látok hű de jól... :S -
Aleana #692 Sziasztok!
Hétfőn túlestem az Intralasik műtéten!
A műtét nem fájt (bár kellemesnek sem mondanám), és valami elképesztően hihetetlen volt, hogy már aznap jól láttam.
Másnap kontrollon mondták, hogy szépen gyógyul, minden rendben, hétfőn megyek megint, kíváncsi vagyok, mit mondanak.
Vigyázok rá nagyon, kb. félig ébren alszom, hogy még véletlenül se nyúljak a szememhez, napszemüveg mindig rajtam van mikor kell.
Gondjaim azért vannak:
* nagyon kiszárad a szemem (még éjszaka is ráébredek), pedig óránként műkönnyezek, a szemcseppet pedig napi 5* kell
* illetve észrevettem, hogy hol az egyik, hol a másik szememre nem látok igazán élesen - bár ez lehet, hogy csak a fáradtságtól van.
Azért alig várom már, hogy egyszer megdörzsölhessem a szememet - ez a legkiborítóbb az egészben :D
de MEGÉRTE :) nagyon boldog vagyok, mikor belegondolok, hogy nem kontaktlencse, nem szemüveg - hanem a saját szememmel látok így :) -
McLeo #691 Rég néztem ide be. Talán betudható annak, hogy jó a szemem:) de annak is, hogy nincs időm:(
Január 5-én volt a műtét, PRK -8 dioptriát faragtak le a szememből.
<<Bővebb beszámoló itt>> 3,5 hónappal a műtét után 100%osak a szemeim(azaz azokat el tudom olvasni, picit erőlködve ami mellett az 1es azaz a 100% van). A látásélességem lehetne jobb, de nem szólhatok semmit a 8 dipotria után:P
Elég komolyan vettem az utasításokat, mert annyi részre osztottam fel a napot ahányszor csepegtetni kellett, így még éjszaka is keltem:) úgy gondoltam ez a kis tortúra megéri. No meg, amikor folyamatosan csökkentették a napi cseppek számát(most 2nél tartok), akkor minden másnap 1el többet csöpögtettem. Egy kis plusz dolog:P a szememre is vigyáztam ahogy csak tudtam, felhős időben is ott volt a napszemcsi rajtam(jó nagy, hogy a nap még minimálisan se tudjon besütni alá). Szóval mindent megtettem, hogy rajtam ne múljon és eddig elégedett vagyok:)
Egyedül az éjszakai fénykörökkel/fényudvarral van gondom:( ami nagyon zavar. Főleg vezetés közben parázok… és az a baj, hogy nem látom, hogy múlna, vagy mérséklődne. Azt hallottam, hogy nagy dioptriánál ez előfordulhat… de azt is hallottam, hogy idővel mérséklődik. Vélemények? Tapasztalatok? -
bario #690 maga a műtét nem fájt.dec 7-én bementem kb 20 perc alatt kész volt.Másnap levették a kötést.A jobb szemem 120-as lett.3hét múlva a balt is megcsináták az 100-as lett.A kettő igy110-es.De ezt nem tudom mihez mérik ,mert szemüveggel is jól láttam.Nem kellett napszemüveg könnyű munkát is végezhettem.Én elég különösen éltem meg,olyan érzésem volt mintha kamera nézne vissza.Mindig azt figyeltem melyik szememmel látok jobban.Hol az egyik hol a másik volt jobb.Aztán elmentem soron kivül kontrollra ahol aztmondták ne foglalkozzak vele majd megszokom.Néha még mindig idegen.