1129
lézeres-szem-műtét
 • Aspyrin
  #1129
  Sziasztok!

  PRK-m volt tavaly februárban, mindkét szemem -1,25-ös volt. 37 éves voltam, ezért tájékoztattak az "időskori" látás problémájára is, de ettől függetlenül vállaltam a műtétet, mert a 18 évnyi szemüveg viselés után már vágytam a szabadságra.
  A beavatkozás után közvetlenül semmi gondom nem volt, este már a tévét bámultam szemüveg nélkül, pedig sokan panaszkodtak fényérzékenységről stb.
  A "homokszórás" érzése a második nap délutánján kezdődött, jól emlékszem rá: teljesen mindegy, hogy nyitva vagy csukva tartottam a szemem, szúrt, mint állat... Bekapkodtam az előírt fájdalomcsillapító maximális dózisát, így már tudtam aludni is egy keveset.
  A harmadik napon enyhült a fájdalom, negyedik napra szint teljesen megszűnt.
  A féléves vizsgálaton 125% / 100%, két szemmel 125% eredmény született meg, amit azóta is tartok, szerintem. :)
  Szerencsére nem találkoztam sosem kettős látással, fényérzékenységgel. Ha lett volna lehetőségem, biztos, hogy már korábban is befeküdtem volna.
 • [NST]Cifu
  #1128
  Nem egyforma a PRK hatása a szemre, más is volt, aki azt mondta, hogy csak egy kis kellemetlen, de nem vészes fájdalmat érzett az első napon, aztán semmit. Egy ismerősöm viszont pont azt élte át, amit én, három nap nettó kínszenvedést. Szóval embere válogatja...
 • Perszepeta
  #1127
  32 vagyok. Az időskori szemromlással tisztában vagyok, természetes dolog...
  (Most olvasom a beszámolódat... érdekes pár év alatt mennyi minden változik. Nekem pl nem adtak "hűtőmaszkot" Optik Mednél, de nem is kellett. A durva fényérzékenységen, ill 1. éjszaka kisebb kellemetlenségén kívül ("homok a szemben effektus"-ra ébredtem) nem volt fájdalom, ill 1. éjszaka inkább nem kínlódtam, xanax-barátommal végigaludtam az éjszakát. 2. napon már kint ültem a kertben pár órát az árnyékban, napszemüvegben persze és egy haverommal dumáltam, amúgy szintén hangoskönyvvel vészeltem át a 3 napot, mire végre kivették a kontaklencsét... Az a vicces, mivel sosem hordtam és rájöttem nem is bírom, már csak az okozott nekem gondot jóformán, nem is h műtve volt a szemem.)
  Utoljára szerkesztette: Perszepeta, 2016.06.07. 00:52:51
 • [NST]Cifu
  #1126
  Nem tudom hány éves vagy, nekem azt mondták, hogy kb. 40 életévtől már előjön a probléma. Mivel ez nálam kb. összecseng a lézeres szemműtét 10 évfordulójával (két év múlva), ezért úgy vélem ez normális.

  Azért arra ne számíts, hogy 60 éves korodban is tökéletes lesz rövid távra és hosszú távra is a szemed. Vagy erre, vagy arra, de sajnos elkezd romlani a szemed...
 • Perszepeta
  #1125
  Igazad van, köszi. Türelmes leszek. Tegnap pl. élesen láttam mint szemüvegben régen, este jött elő a kettős látás, mikor már fárad a szem. Ma viszont megint erős a kettős látás... Zavaró, mert amúgy a közeli és távoli dolgokat is el tudom olvasni már! Szóval majd alakul ez. 2 napja szemszárazság sem jött már elő, csak a biztonság kedvéért használok műkönnyet időnként.
  Azon még nem izgulok visszaromlik-e hosszú távon, eléggé egyén függő. Ha igen és csak max fél dioptriát 1-2 év múlva, én már akkor sem leszek elégedetlen, bár nyilván azt szeretném, ha semmi gond nem lenne később sem...
  Utoljára szerkesztette: Perszepeta, 2016.06.06. 13:26:48
 • [NST]Cifu
  #1124
  Korábban írtuk, hogy kell kb. egy hónap, amíg beáll a szemed (nekem még ennél is több volt, cirka 10-11 hét). Nem kell rögtön a falnak menni. A kettős látás mondjuk zavaró dolog, én ilyet nem tapasztaltam (viszont ez nem mérvadó, mert én eleve szemtengelyferdüléssel is rendelkezem).

  Egyébként engem most egyre inkább a leépülés zavar. A műtét után mindkét szemem 100%-os volt, most ott tartok, hogy a jobb szemem már fél dioptriás. :(
 • Perszepeta
  #1123
  18 napja volt PRK szemműtétem és egy pici bíztatásra/véleményre lenne szükségem. -2,75-ös volt a szemem műtét előtt. 1 hete voltam kontrollon és B 85, J 80%-ot állapítottak meg, de én nem érzem annyinak, pláne hogy pont fordítva, a bal szememmel nagyon homályosan látok, erős a kettős látás mindkét szemre is, igaz néha kitisztul, főleg műkönny használata után. 1 hete nem tapasztalok semmilyen változást. Hamar elfárad a szemem: laptopozás pár perc után kezd összefolyni, tévét úgy ahogy max 1 órát tudom nézni, szóval inkább pihentetnem kell. Tudom hogy TÜRELEM kell még, és fél év a teljes felépülés, de számíthatok arra hogy 1-2 héten belül azért már tisztábban lássak? Távolra egész jó, élvezem, hogy napszemüveget hordok és viszonylag "élesen" látok, de még nem az igazi az sem. Szóval se távolra, se közép-távolra, se közelre nem túl éles a helyzet 18 nap után. Az erőteljes kettős látás zavar a legjobban. Van aki hasonlót tapasztalt? Pozitív, megnyugtató válaszokat várok, pánikra szerintem még nincs okom :)
 • [NST]Cifu
  #1122
  A dolog ott kezdődik, hogy "végérvényes" megoldás nincs. Nekem -3 és -6,5 dioptriáról szedték le tökéletesen 0-ra a szemem, vagyis szemüveg nélkül vagyok bő 6 éve.

  Én itt írtam a tapasztalataimról.

  Idén lesz 6 éve, hogy megműtöttek, a bal szemem tökéletes, a jobb szemem 0,5 diotriás. Ennyi visszaromlás az én esetemben nem rendkívüli (szemtengely-ferdülés). De csodák nincsnek. Ne is várjuk ilyesmit.

  Félnie azonban nem kell a műtéttől, menjen el, a kivizsgálás általában ingyenes. A legtöbb esetben korrektül kivizsgálják és elmondják, mire számíthat. A döntést neki kell meghoznia ugyanakkor.
 • lalakov
  #1121
  Olvassatok utána minél több helyen, beszéljetek olyanokkal akik átestek rajta. A végső döntést (szerintem) neki kell meghoznia és ha nagyon ellene van, nem szabad erőltetni.
  Itt egy srác leírta a teljes szemműtét történetét például.
 • dregnarr1 #1120
  A párom szemüveges és szeretné ezt megszüntetni végérvényesen, ám rettentően fél attól, hogy a legújabb technológiás eljárásoknál is valami rosszul sülhet el (elveszti a látását). Miként tudnám szerintetek meggyőzni, hogy ez lényegében lehetetlen?
 • lalakov
  #1119
  Nincs nekem időm pihenni, ezért sem jöhet szóba a PRK. :)
  Másrészről, közben találtam PH-en is ilyen topikot és ott nem mindenki elégedett. Sőt. :( Így most inkább az egész elvetése van nálam előnyben. :(
 • [NST]Cifu
  #1118
  Szvsz ne várj. A vizsgálat a legtöbb helyen ingyenes, ott megmondják, hogy mire számíthatsz, melyik eljárásnál milyen előnyök és hátrányok vannak. Szvsz egyébként inkább vállalj be 3 nap kínlódást a PRK miatt, és menj a maradékból egy vagy két hétre pihenni, jobban jársz. ;)
 • lalakov
  #1117
 • vizes
  #1116
  A Budai szemklinikán csinálták neki, most ott akciós.
  Majd szólok neki, hogy nézzen be ide.
 • lalakov
  #1115
  Köszönöm a válaszaidat. :)
  Találtam náluk olcsóbbat (Saint James), de a szememnél nem játszik pár ezer forint, ha mondjuk ők jobbak( és persze csak a honlap alapján, ők szimpatikusabbak).
  A kolléganőd hol csináltatja? Kérdezhetnék esetleg tőle direktbe? Nála közelebb nincs most senki a tűzhöz.
 • vizes
  #1114
  Ha akarnád sem tudnád becsukni a szemed, műszerrel feszítik szét és támasztják ki.
  A Focus Medical elég régi cég, van tapasztalatuk, de amikor én rászántam magam a műtétre ők voltak a legdrágábbak. Nem tudom, hogy most is így van e, érdemes jól szétnézni.
  Én skót voltam, azt mondtam, hogy jó nekem az olcsóbb PRK, inkább kínlódtam három napig.
  A kolléganőm most szánta el magát a Femto-ra, csak azt sajnálja, hogy nem előbb indult neki.
 • lalakov
  #1113
  Sziasztok!

  Lenne pár kérdésem és aggodalmam, ha látogatja még valaki a topikot.
  Pár napja kaptam spambe egy levelet a Focus Medicaltól és kíváncsi lettem. 21 éve vagyok szemüveges, de macerás, ezt mind tudjátok. Kontaktlencsém sosem volt, mert képtelen lennék betenni.
  - Az a félelmem, hogy a műtét alatt nem tudnám nyitva tartani a szemem, mert bármi is közelít felé, becsukom. Győzzetek meg, hogy ezt megoldják! :)
  - Van valakinek tapasztalata erről a helyről?
  - Számomra csak a FEMTO technika jöhet szóba. Egyrészt mert a fájdalom küszöböm nagyon alacsony, másrészt a gyógyulási idő miatt.
  - Van valakinek tapasztalata erről a módszerről?


  Köszönöm,
  lalakov
 • Gnorb
  #1112
  Megvolt a műtét, 125% mindegyik szemem. A buli zsííííír! :D
 • [NST]Cifu
  #1111
  Remélem senki sem veszi komolyan... :)
 • LoSA
  #1110
  Azt a qurva!!

  Ki az az állat, aki ezt bemeri vállalni?
 • Tetsuo
  #1109
  Azt nem tudom, minek klinika egyáltalán!? :-D Otthon is megy simán.
  http://www.lasikathome.com/foureasysteps.htm
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.04.22. 10:37:01
 • Tetsuo
  #1108
  Egy új klinikának muszáj akciózni. ;-)
 • XenHai
  #1107
  Hm vélemény az intézményről és a kezelésről?
  EPI-LASIK vagy cPRK-n gondolkodom.
 • Gnorb
  #1106
  Ezt: http://www.bonuszbrigad.hu/lezeres-latasjavitas-b36181?utm_medium=email&utm_source=banner-20150109&utm_campaign=banner-20150109
 • [NST]Cifu
  #1105
  Mit értesz "brutálisan akciózzák" alatt? 198e Ft / szem.
  Az Optimumnál a ZYOPTIX FEMTO 190e Ft / szem, a Budai szemklinikán az IntraLASIK detto 198e Ft.
 • Gnorb
  #1104
  Sziasztok! Van valakinek tapasztalata az Első Pesti Lézerközpontról? Valami brutálisan akciózzák az EPI-LASIK kezelést, nekem már gyanús.
 • Misuka963
  #1103
  Lehet át fogok térni addig "éjszakai üzemmódra",biztos kellesz bőven fájdalomcsillapító és altató.
 • vizes
  #1102
  Ja, életemben először altatóval aludtam. Jó az. Az éjszaka nagyon hosszú tud lenni.
 • Misuka963
  #1101
  Köszönöm a válaszod :)
 • vizes
  #1100
  Nekem az első két napban az volt az érzésem, hogy egy marék homokot szórtak a szemeimbe, minden pislogás és szemmozgás felért egy kínszenvedéssel. A harmadik nap reggelén már az elviselhető kategóriára váltottam, utána már minden rendben volt.
 • Misuka963
  #1099
  Bírom a fájdalmat,majd meglátjuk,hogy "ez" milyen lesz.
  Utoljára szerkesztette: Misuka963, 2014.08.31. 14:14:29
 • mandm
  #1098
  Két ismerősöm elmondása szerint a falat kaparták a műtét után. Nekem csak erős fényérzékenységem volt ezért a szobában is napszemüveget hordtam, de spontán fájdalom nem.
 • Misuka963
  #1097
  Köszönöm szépen,talán nekem is jövő héten lesz a műtét,remélem el fogom tudni viselni a kínosi napokat :)
  Mégegyszer köszönöm szépen a segítséget :)
 • [NST]Cifu
  #1096
  Saját tapasztalataim.

  De ha olvasgatod a topicot, volt, aki alig érzett valamit PRK műtét után... Van ilyen és olyan tapasztalat is.
 • Misuka963
  #1095
  Sziasztok !
  PRK típusú lézeres szemműtéten átesett emberkék le tudnák nekem írni,hogy milyen volt nekik a műtét közben,mit éreztek,éreztek-e fájdalmat és az utána következő "kritikus" napokat,hogy lehet elviselni ?
  Köszönöm előre is aki tudna segíteni :)
 • chhaya #1094
  23 voltam, bátyám is akörül, nem emlékszem pontosan.
 • Hegi90
  #1093
  illetve a tesód hány éves volt?

  amúgy a monitorok nem rontják a szemet, csak a nagyon régi CRT fajták.
 • Hegi90
  #1092
  hány éves voltál mikor műtöttek?
 • Hegi90
  #1091
  szénanáthától inkább viszked a szemed, nem pedig könnyezik.
 • mandm
  #1090
  Talán, ha elmennél egy szemorvoshoz! A könnyezést nem fogja a műkönny elmulasztani.