Baldur\'s Gate II
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
parittyák azért ütnek nagyobbat, mert élõhalottakat támadsz, nem? õk felezik (vagy negyedelik?) szúró sebzést, zúzó viszont teljeset csap rajtuk.
fegyverjártasságok: van BG2TweakPack, amiben van lehetõség elsõ részbõl ismert képzettségeket használni - avagy szablya és hosszúkard egy csoportban, tõr/rövidkard, és így tovább. én mindig így játszottam, mivel BG2 csoportosítása irritál, na meg F/M/T egyéb esetben jó ha kitápolhat egy-két fegyvert+stílust a végére...
varázsló kasztokat nyugodtan egybegyúrhatod - Clericnek 1-2 támadó varázslata van, amik remekül kiegészítik a mágusok repertoárját, valamint általában gyógyít/buffol, amit nem harc közepén csinál. Cleric/Mage-t nem véletlenül emlegetem, nagyon jó multikaszt.
Ranger/Cleric és Fighter/Cleric között különbség legrosszabb esetben is kb egy thac0 és 2 HP F/C javára... és SOKKAL nagyobb/táposabb varázslatok az R/C javára. próbáld ki, sokkal erõsebb. ja, és fegyverjártasságban is veri - két ingyen pont two weapon fighting-ra ugye...
hátbaszúrni nem tudsz olyan fegyverekkel, amit tolvaj nem tud használni (erre is van "javítás" Tweak Pack-ben), de nem is kell - a legjobb fegyver ilyen téren egy bot, a Staff of the Ram/Striking (ugyanaz a kettõ, csak utóbbi "töltve van"), a könnyed 1d6+10 sebzésével <#vigyor1>#vigyor1>
"The trees move. Do you not see it?"
A fél-ork Barbárom, íjjászkodás közben rendre 5-10-el kevesebbeket sebez, mint a F/D-ám (mindkettõnek +3-as a lõfegyvere, azonos osztályú lõszerek mellett - nem hinném, hogy az 5* vs. 2* ennyit jelentene a fegyverjártasságoknál), a körben a F/Druida lõ elõbb és mindegyik 7/2x támad egy körben - ezt a drow lich-odújánál most megnéztem és valóban megvolt a 3 találat/kör (a csontvázharcosomon, mert a lich-t, "bemosakodás" nélkül 4-5 perc alatt hazavágta a csapat <#hehe>#hehe> - az 5 idézésembõl csak 2-t szedett le a lich, amúgy TrueS, Breach, Melf's MM meg pár lövedék elég is volt neki).
Játékaim közben a parittyák rendre nagyobbat ütnek, mint az íjjak, ezekkel meg +1-t lehet támadni körönként (4) (a parittyákhoz képest (3), azonos "tudásszint" mellett), de kevesebbet is sebeznek - a TDD tenné ezt, ha Nálad nem így mûködik (zúzó fegyverre érzékenység a célpontoknál - a jobb páncélok szúrásra(nyílvesszõ) adnak +-t)?!
A "sima" tolvaj (Imoen) 2x támadhat a rövid íjjal, a harcos/tolvaj viszont már 3-4x is akár - plusz kapja a fegyverjártasságik után az egyéb pluszokat (a CB-k csak 7/2-t, a "sima" Bow-ok 9/2-t /kör).
Amúgy a +1-s és a +2-s hosszú íj miért ua, a +3-s miért ezt a szerintem hibás vonalat lekövetve kapja a tulajdonságpontjait - így a +3-s rövid íj szinte 1 az 1-ben ua, mint a +3-s hosszú - , egyáltalán, miért kellett ezt a kettõt (rövid és hosszú) külön fegyverjártassághoz kötni, amikor a számszeríj egyben maradhatott (ezeknek sem különbözik a fogása, "forgatása" egymástól)? A gobbin hogy képes a 18 STR-t igénylõ CLB forgatására, amikor 1-3 találattól elhasal, olyan "gyönge"? <#fejvakaras>#fejvakaras>
A cleric, önmagában, valóban nem a távharc mestere (1 tám/kör), ezért is gondolkodom a F/C multin (5* a parittyánál és egy Righteous Magic után körönként 3x elsül a fegyvere, (nem kritikus!) találatonként akár 20+ HP-t is leszívva az ellenféltõl - ha ezt legalább 4-en csinálják egyszerre...). A duálozáshoz kellene egy papi váltótárs is mellé - Lathander a 24.-25. szinten harcossá átnevelve, bár ekkor nagyon oda kell figyelni a fegyverjártasságok elosztásánál, hogy minél kevesebb legyen a veszteség. A Ranger helyett inkább harcossal hoznám össze (a papot), úgy több szint (több varázslat, HP, fegyverjártassági pötty) jön ki a dologból. A druidával a bûvös 3 millás XP-határ elérése a zûrös, mert addig csak 1db 7. szintû varázslata van, onnantól meg egyszerre 6db lesz neki - ez harcos multiban 6 millát jelent, Sendai 1/3-nál épp hogy átlépte az osztályonkénti 2 milliót, mire lesz az még meg... az alakváltó meg már a Tûzóriások központjába való belépéskor tudta ezt - sokkal kevesebb "elõtanulással" (nem volt a varázsló kifosztva). :S
A varázsló kasztokat próbálom nem egybe hozni (C/M, R/D), mert akkor nem lehet kellõképpen kihasználni õket (hiába tudna 2x annyit, ha csak egyre van ideje), viszont nem baj, ha egyszerre, akár 4-5 csapattag is varázstudó. Nekem inkább csak a közelharccal volnának bajaim a mágiahasználók lassú szintlépései mellett (kivéve Lathander pap, mert azt TE-ként(NFL) is simán tudom használni a blokkoló-fal mellett - nem üt sokat, viszont a FG-ba fix 29-t, az EFG-ba fix 28-t vág bele 2x/kör (a bónuszát használva), Gromnir +4-s cséphadarójával (18/00 STR), ha talál; a szintlépése is viszonylag gyors), ha nem lehet elõkészülni az összecsapásra - ezért inkább a harcos/varázstudó multik felé húz a szívem (+ harcos/tolvaj, ha jobb arányban talál be elsõre, mint az Assassin - bár már ez is kezd valamelyest javulni, a tûzóriás(FG)-templomnál járva, 24.-26. szintûként).
Amíg megközelíti az ellenség a csapatot az addig eltelt idõ sem megy veszendõbe (a találatoktól le is lassulnak közben, ami plusz idõt jelent(het)) - ha nem kell/lehet varázsolni - (esetleg pár csapdára is ráléphetnek az ellenfelek közben, ha van idõ felkészülni) és nem az én harcosaim lépnek aknákra és vesztegetik el a drága idejüket a fogócskákkal, no, én ezért erõltetném ennyire a távolsági harcot az ellenséggel. Közelharc így is, úgy is lesz (idézett lények vs. ellenfél), csak a pálya lejtése változik kissé a két társaság szemszögébõl.
A F/M/T kasztjai most 1,361 millió XP-nél járnak és van 3 extra csapdája (a 3 sima mellé) és egy + 6. szintû varázslata, legalább, a HLA-kból - és még csak Sendai 1/3-nál járunk - , szerintem nem olyan vészes, ha valóban csak tolvajként és segédmágusként használjuk a játék elsõ 3/4-ben (mondjuk tudtam örülni, amikor végre megkapta az egész idáig egyetlen közelharci fegyverjártassági pontját Saradush-ban, a varázslatok végnélküli betanulása után (merthogy távharcra edzõdött, egészen addig, a zsebtolvajlás mellett). 😊)
Elképzeltem egy fél-ork Cleric/Thief-t, amint Righteous Magic-l megtámogatva (ha pánikbeteg és fél egyedül a sötétben, akkor egy Draw Upon Holy Might-ot is magához vehet - piát nem adunk neki, mert még a végén alkesz lesz belõle...), suta cammogással az ellenfél háta mögé lopakodik és amilyen gyöngéden csak tudja, felcseréli a két fejet: az ellenfélé helyére +5-s Runehammer-é kerül - "Oops!... I Did It Again!". 😄D (Már ha ilyenkor is megkapja a szorzókat - a nem tolvajkasztú fegyver miatt... esetleg a 3 milla fölötti minden tárgy használható HLA-val?!)
Amúgy az assassinom vs. ork Archer-Ranger elleni backstab házi rekordja 208 HP-re emelkedett, mindez a gonosz kereskedõtõl elvett, +3-s rövid karddal, csak úgy! A tûzóriások ellen 60-170 közötti értékeket láttam tõle eddig - na, azok viszont folyton iddogálnak... 😊
A harcos druidám használhatja a TT-beli fogadóstól (el)vehetõ (Saradush), +4-s szablyát/wakizashi-t (+1 AC bónusz), a "sima" druidám meg már nem. A WK-ben szerezhetõ, kék, +4-st meg egyik se, pedig ua az osztálybesorolása: wakizashi... :S
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
na akkor pár okosság:
Ranger/Cleric > Fighter/Druid illetve Fighter/Cleric. tudja mind a papi mind a druida varázslatokat (legalábbis nagy részüket), kap two weapon style-ra pontokat, és szimplán kemény - egyetlen dolog amit bukik druidával szemben, az a Belm használata (+2-es szablya, ami ad egy extra támadást körönként), mivel ugye Cleric korlátozza a használatát... Fighter/Cleric-el szemben meg talán negyed szinttel késõbb csökken thac0-ja és 1-2 HLA-t veszít, druida varázslatok kárpótolják bõven.
íj vs parittya (+dobófegyverek) témában meg: íj körönként kétszer támad. parittya egyszer. dobótõrök dettó kétszer, és kapnak extra sebzést erõbõl. parittya nem jó választás - egy jó van, Sling of Seeking, ami erõbõl is kap extra sebzést. (ami amúgy nem túl reális, ez igaz - jó parittyások annak idején igen nagy távolságból ki tudták valakinek lõni a *szemét*)
szóval röviden és tömören: Cleric vagy közelharcoljon (Fighter/Ranger multi) vagy varázslatokkal irtsa távolról az ellenfelet (Mage vagy még inkább Illusionist multi), mert távolsági képességei nem túl ideálisak. íjból pedig a legtáposabbak a rövid íjak - Tuigan Short Bow +1 háromszor támad, Short Bow of Gesen pedig szépeket csíp.
és még egy okosság: F/M/T-vel hat fõs csapatban óvatosan... 3 milla XP-t nagyon soká éri csak el, ezért lehet sima F/M többet érne, fõleg ha nem csak õ az egyetlen közelharcos - nem ér sokat az über mágia ellenállás Carsomyr-ral, ha õ az egyetlen akinek van, és az összes többi közelharcost megsütik az AoE varázslatok <#nevetes1>#nevetes1>
A Turn Undead képesség hatására fejvesztett menekülésbe fogtak az árnyak (megsemmisülni nem óhajtottak), a legtöbbjük a templomba - itt nagyon kellett figyelni, hogy hány és merre, mert késõbb kellemetlen, ha a "semmibõl" elõugrik, akár csak egy is és elkezdi a "mókáit". Az ezután magára maradt MW pedig már nem volt ellenfél.
A mpsave -> save könyvtárcserét is meghálálta a játék, mert azóta simábban (akadások, belassulások) nélkül fut a laposomon. Meg nem kell pipálgatni egy-egy betöltésnél. <#worship>#worship>
A multi alul-"felszereltségére" a karakterek singliként való indítása, majd a multiba való importálása megoldást nyújthat. Ha esetleg nincs meg vmi, ami még kellene, akkor érdemes egy másik osztályú karaktert is indítani, multiban elvenni a cuccait, majd új multit kezdeni a felszerelést (tovább)hordozókkal. Ilyen pl. az elf mágus/tolvaj, akinél a mágia-elhárító öv, a szintszívás ellen védõ amulett, egy mágusok, bárdok számára tökéletes gyûrû, +4-s qstaff, shield of harmony +2 is megtalálható. Az elf assassin-nál +4-s rövid kard, +2(+3?)-s (dobó)tõr, ami visszatér eldobás után, lopakodást segítõ +5-s bõr páncél és csizma, valamint a 19-s erõt adó öv is van.
Kipróbáltam, igaz még csak pár "ütközetben" a F/M/T, F/D, F/D, F/C, F/M, F/M csapatot, távolsági harcra gyúrva (a pap fél-ork, van íjat kezelõ elf mágus, a többi fél-elf - parittya, számszeríj). Illasera a 2. körben halott volt, a mirror image (6-7) ellenére, a két, druida által idézett hófarkast unsummolta (a bundájuk is hozhat pár száz többlet aranyat, ezért különösen hasznosak), meg egy Greater Malison-t tudott csak varázsolni, a zsoldosai 4 lépést nem tudtak megtenni a menekülésük közben - 2 találatot kapott a csapat összesen. A Gromnir-zsoldok fele pánikba esett a lépcsõkön az össztûz hatására és hamar elhullottak - igaz, az ékem eközben bekapott pár találatot.
Ide tartozik még a +3-s távolsági fegyverek sebzése, alap és 3+-s lõszerrel, és a fegyver "sebessége":
parittya: 5-7 , 8-10 (9-11 +4), 3
LCB: 4-11, 7-14, 2
HCB: 6-13, 9-16, 7
SB: 1-6, 4-9, 3
CLB: 2-7, 5-10, 4
Azaz, a parittya veri a kompozit hosszú íjat, mindenben (gyorsabban áll célra, nagyobb és szûkebb tartományú a sebzése, +4-s lövedék is van hozzá) - ezért is volt fontos számomra a papok és druidák ez irányú képességeinek fejlesztése (pl. bárd-dal által).
A nehéz számszeríj egész embereseket üt, de eléggé tág határok között, egyedül(? - Pap (5. szintû Righteous Magic spell), Kensai (Kai) nem forgathatja) a Blade(bárd) tudja kimaximalizálni a sebzését (Offenzive Spin, fix 4 kör idõtartamban). A lassú célra állása miatt nem a legideálisabb a varázslók és a gyengébb, 2-3 lövéses ellenfelek ellen - ide a könnyebb társa a jobb választás - , de hamarabb pánikba esnek tõle a "keményebbek", mint a többi távolsági fegyvertõl.
Amiért a CLB megéri az az, hogy +1 támadást tud vele végrehajtani a karakter (7/2 helyett 9/2 per kör, 5 * a fegyverjártasságnál) - ahogy a SB-l is a tolvaj: 1 helyett 2 támadás körönként - , ami különösen az Íjjász Ranger Called Shot-l fontos.
A Lathander pap a 26. szintjén kapott 2 gyûrût (+1 erõ, 5% mágia ellenállás (😄), meg még vmi immunitás(?)), amit a multis/duálos F/C nem kaphat meg, mert nála a 25. szintnél véget ér a játék - hacsak nincs kikapcsolva az XP-limit a Tweak által.
A druida egy (direkt?) elrontott szintlépésû karakter: önálló kasztként tényleg csak varázsolni jó, multizva meg szinte sohasem ér az összesített 6 millió XP-hez, amikor is kegyeskedik végre a 15. szintre lépni (6 db, 7. szintû varázslata lesz, azaz "használhatóvá" válik), de ekkor meg az ismét begyorsuló szintlépései alól fogy ki a talaj az XP-limit miatt - a Tweak itt is sokat segíthet.
Az elf íjjász, elf assassin (ezek ketten nagyon jól tudnak összedolgozni), fél-elf harcos/druida, fél-ork Lathander pap (a Helm +3-s fegyvere a 3 támadás/körével a ToB-ban már nem annyira vonzó, mert a +5-s Runehammer-hez (+1 TACH0, +1 sebzés, +1 támadás (azaz 2) körönként) mit sem ér - bár, a 26. szint fölött a papok alap TACH0-a sem annyira vészesen kevés már a találatok beviteléhez) négyest továbbra is kedvelem, bár az elf harcos/tolvaj és a fél-ork Harcos/pap is nagy kísértést jelent (a jobb távolsági és közelharci képességeik miatt) - + 1 Blade <#worship>#worship> a Skald helyett, meg egy "normális" mágiatudó (Edwin, v. egy Sorcerer) és kész is a party-m. (Ha kell, akkor Sarevok még ott van tartalékban. <#nyes>#nyes> )
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
Az elõre, területre lõtt Silence 10'-l ugyan még nem kísérleteztem...
Sajnos ez a varázslat is csak egy-egy lény lecsapásához elegendõ, ha tömegben vannak, akkor nem sokat ér. (A papok 7. szintû restoration-ja elég ütõs spell - megszünteti a szintszívást és fel is gyógyítja a hatósugarában lévõket - , de ebbõl max. 2-t tud a 21. szinten is memorizálni és eléggé elfárad az elkántálása után - ha közben ütik, akkor ez sem használható, ill. ha nincs szintszívás elleni védelme, akkor éppen ez veszik el az elsõk között.)
Legmegfelelõbb egy mágikus tárgy lenne, de ilyet a ToB elején még nem tudtam szerezni a frissen indított multi csapathoz - néhány egyjátékos karakter viszont kap ilyen eszközt induláskor a ToB-ban, de nem mind.
\"It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul.\"
Tehát le kell, hogy "pacsizzon" velük, közvetlenül mellettük álljon és elég "sokáig" tart, mire a hatást kifejti - akár 2-3x is megüthetik/ellenfél, ha rosszul jön ki a lépés - , de mûködik. A lassúsága és a szigorúan kézrátételi hatótávolsága miatt megtévesztett ezen ügymenet - én többre számítottam, de ha csak "ennyit" (így) tud... - , azért voltam, egészen eddig, azon a véleményen, hogy nem mûködik, sorry.
A Lathander-pap, az isteni bónuszát használva, egészen az utolsó ajtóig megtisztíthatja a börtönt a vérszívóktól, egy menetben - egyszer elbûvölték, de ez sem nagy baj, mert a csapattagok nem voltak a közelében és addig sem ütötték a gazok, a varázs elmúltával meg ott folytatta, ahol "abbahagyta" (valóban visszavették a bûvölés idõtartamát (is) a BG1-hez képest, mert ott akár a fél pályát is be lehetett kalandozni az elbûvölttel) - , nem kellett félnem a szintvesztésektõl - pár, kisebb, könnyen gyógyítható karcolást szerzett csak ezalatt. Arra kellett egyedül ügyelnem, hogy állandóan visszakapcsoljam a képességet, minden ajtónyitás és kincsvadászat után.
Amint elérek ezen újabb csapattal a Master Wraith-ig, akkor azonnal kipróbálom ott is ezt - a közvetlen kapcsolattal nem lesz gond, akár 4-5 ellenfél is juthat a hátramaradóra, csak tartson ki addig (nem üthet vissza, viszont méreteseket kap), amíg a hatás megjön.
(A csatornák árnyain is próbát kell, hogy tegyek, bár ott a 2-3 "vezéregyéniségen" kívül - akik idõnként "osztódnak" - mindet elviszi a A'sDHW, csak legyen valaki - legalább 2-4 fõ, de ez idézett lényekkel nem gond - , aki feltartja õket addig.)
(Végül is a 29. is "a 20. szint fölött" kategória, lehet, hogy majd csak akkor lesz hatása?! A TDD-l kiegészítve játszok, ez azért hozott már pár eltérést az eredetihez viszonyítva is - pl. szintszívó árny a BG2 2. pályáján, ami az "eredetiben" nincs ott... <#nemtudom>#nemtudom> )
Kár hogy nem raktam el mentést errõl a helyszínrõl, most már bánom. <#falbav>#falbav>
Ha volna legalább egy olyan mágikus segédeszközöm (a "fejköveken" és az 50%-s zúzás elleni védelmet adó sisakon kívül semmim sincs) - vagy akár karakter képesség - , ami védene a szintszívások ellen (ez itt körönként 3-5 is lehet akár), akkor "sima" ügy, levágom õket (2 feltart, 2 varázsol, 2 biztosít/táv-harcol), de így eleve vert helyzetben vagyok/voltam - a mágus védelmén keresztül is hat a szintszívás (Sorcerer, Globe of Inv. nincs neki, még tekercsen sem, a "sima" Stoneskin+Mirror Image meg ez ellen nem véd - t'om, ez user error), hiába nem sebzõdik; a láthatatlanná válással a többiek védelmét szedné le a MW.
Ha "normális" a helyzet, akkor, természetesen, az általad is vázoltak szerint próbálok meg cselekedni és az mûködik is. De azért számomra külön öröm, ha nem a nonplusultra-l érek el sikereket (a szabályokból/képességeibõl fakadóan a többi kaszt fölött álló karakterekkel, általánosságban nem elfogadott csapat-összetétellel és felállással). Igaz, hogy ehhez még hiányzik belõlem a rutin, de elõbb-utóbb csak meglesz az is - érzem, hogy fejlõdök. <#nyes>#nyes>
btw ne aggódj, van olyan komplikált a mágiarendszer, hogy ha bevágod h mire mivel kell reagálni, garantált a sikerélmény <#hawaii>#hawaii>
Mindig elfejetem, hogy ebben a játékban túlzott mértékû mágiát kell(ene) használnom, máskülönben oda a siker és az "élvezet". Hiába, nem füllik a fogam az általánosan elfogadott No.1 eljáráshoz, mindig külön utakat próbálok járni. 😞
Ahh, mennem kell, majd folytatom...
nem néztem át és rohadtul kialvatlan vagyok, szóval ne lepõdj meg ha egy-két helyen érdekes a szóhasználat <#rolleyes>#rolleyes>
btw komolyabb csatákhoz elég hasznos tud lenni ez a felfogás, csak mágusokkal - ha valami nem adja meg magát könnyen, hajigálj addig rá mágiát, amíg meg nem döglik <#vigyor1>#vigyor1> nagy csapatok könnyen szétkergethetõek pár jól elhelyezett CC-vel (Web és Entangle pl pofátlanul erõs), és még jobban megsüthetõek egy kis mágikus viccelõdéssel <#hawaii>#hawaii> pistike gondokat okoz? Greater Malison és Finger of Death, aztán nem fog. józsika bevédte magát? Breach, aztán lásd elõbbi példa. sok kis genyó szét akar kapni? (Delayed Blast) Fireball, Cone of Cold, Ice Storm, Holy Smite, esetleg egy Horrid Wilting... a lehetõségek végtelenek. és védelemre? Stoneskin, Mirror Image, Globe of Inv., megint szép hosszú lista. nincs olyan dolog (fõleg ToB-ban) ami kismágusok elõtt nem változik zokogó rongyhalmazzá pillanatok alatt.
ja és ha már lekreáltad a saját csapatod: multiclassolj! (esetleg dualclass)
az íjász legyen harcos/mágus mondjuk. az assassin simán átmehetne Kensai(13)/Thief dualba, semmit nem veszít vele (Use Any Item ugye), és a Kensai még a backstab (és másmilyen) sebzését is durván megdobja)... bárdokat és druidákat én nem csípem, de a pap is simán lehetne kétkasztú anélkül h bármi jelentõset elvesztene - és akkor már álmodj nagyot, gnóm pap/illuzionista, és úgy már kapásból meg is van a specializáció is (úh ez a karakter mennyire gusztustalan volt IWD-ben). Sorcerer táp, de azzal óvatosan, nagyon oda kell rájuk figyelni, törékenyek szegények <#hehe>#hehe>
mondjuk ha már saját csapatot csinálsz, én húznék egy felsõ limitet 4 fõnél - tbh engem 3-nál több ember az õrületbe kerget, de itt spec elviseltem õket, mivel csapattagok nagy arcok. konkrétan egy F/M/T Carsomyrral, hozzá egy gnóm pap/illuzionista (avagy majdnem Aerie), egy Sorcerer, és... nos, Edwin, mert õ egyedi... na egy ilyen 4 fõs csapat az egész tetves Harper bagázst le tudná mészárolni, beleértve Elminster-t <#idiota>#idiota>
Mindenki, a papot kivéve, több szintet vesztett, a gyógyital-tartalék szinte elfogyott - a druida spórolt, mert átment GWW-é, amikor már elfogytak az igéi és regenerálta magát - , de meglett oldva a probléma, ha kis csalás árán is.
Azért az több, mint bosszantó, hogy normális mágikus felszerelést még venni sem lehet a ToB elején - a WK-t kell megjárni ahhoz, hogy pár dolog lehulljon (Casper), bár ezt sem nevezném elégségesnek - , míg a BG2 elején dugig vannak "finomságokkal" a kereskedõk (igaz, hogy az indított karakter kasztja is befolyásolja az árukészletet: a varázstárgyas hölgyikénél, a Kalandozók Boltjában pl. a szintszívás elleni nyakék (amilyet az Árnytolvajfõnök is ad majd) nem mindenkinél jelenik meg) - az akkor szinthez képest (is).
Más:
Észrevettem, hogy ha az Assassin hatástalanítja a csapdákat és nyitja a zárakat, akkor +600 ill. +400 XP-bónuszt kap ezért, alkalmanként/darabonként - a magas szintje, v. a szingli tolvajkasztja miatt( <#fejvakaras>#fejvakaras> ), de BG2-n is hasonló a helyzet.
A ToB-ban, L.L. varázsló meglopásával (miután visszakapta a varázskönyvét; 200-s értéknél gond nélkül) 2 szintet is ugrott a Bárdom, mire õ (az általa nem használható 7.-8.-9. szintûek bemagolásáért is jár XP) és két varázslótársa minden elérhetõ varázslatot megtanult. Ekképpen lehet Casperre spórolni, mert ezek után képzelhetõ, hogy max. az 1 aranyas alaplõszerekért fizet a kereskedõknek az ember "vásárláskor". 😊)
A városban csak a fogadóban találtam lopható holmit, még "Melissánál" sincs semmi (pedig nagyon reménykedtem benne), a fogadóstól, a tulajdonostól és a vámpírokról mesélõtõl (tõle aranyat) tudtam 1-1 tárgyat (ékkõ, vagy tekercs) zsebelni, míg Viekang-tól 3 is leesett (ebbõl az egyik az pár arany volt).
(A multi indításával kezdenek a legszegényesebb felszereléssel a karakterek, nem jut mindenkinek +3-s fegyver, normális páncél, vagy egyéb védõfelszerelés meg pláne. Hiába adtam el Goromir halála után 80k arany értékben minden fölöslegest, abból a még hiányzó +3-s dolgokat kellett megvenni (ebbõl 45k volt az a +4-s nyavalya, amit még senki sem tud alapszinten kezelni <#hehe>#hehe>), Casper-nél, a fejlesztésekre (a WK 2. szintje után) már nem maradt elegendõ tartalék - nem voltam tapló és nem vettem el Sarevok-ék cuccait.)
Nagyon úgy tûnik, hogy ez a rész - csak és kizárólag - 3, nagyon jó képességû és felszereltségû közelharcosra íródott! <#falbav>#falbav>
(Esetleg tápolnom kellene elõtte még egy kicsit YS erõdjénél, ahol balra, a két újratermelõdõ tûzóriást egyedül is képes elintézni az Assassin... 2*16k XP-ért, ami ehhez képest nevetséges erõsségû feladat, de mégis majdnem annyit ér!)
A csapat - akikkel egészen eddig nem volt nagyobb fennakadás:
Íjjász
Bérgyilkos(Tolvaj)
Skald(Bárd)
Alakváltó Druida - aki már egyre kevesebbszer GWW <#hehe>#hehe>
Lathander Pap
Boszorkány(Sorcerer)
Így, hogy minden Bárd megkapja és "állandó" jelleggel, így már igen - ekkor t'án már a Blade jobb választás lenne, de addig, a 3 milla XP eléréséig...?! (Mint a Fejvadász, mert az õ csapdáinál is jobbat kapnak a tolvajok HLA-ba, de addig... Jól kitoltak vélem a készítõk a HLA-kal, az IWD-n ilyen még nem volt... <#hehe>#hehe>)
Azért nekem még számít az a +4, mindenbõl - + a Prayer +2-i(?) - , pláne a gyengébb, nem harcos NPC-imnek/karaktereimnek, ha azok harcra kényszerülnek - vagy azt akarnám, hogy õk is harcoljanak - (az Alakváltó szinte csak így "hajlandó" bár mit is eltalálni a Full Plate Mail (AC 0) fölött (alatt - ellenfél AC mínuszban), a kritikusokon kívül, vagy ha éppen távolsági fegyverre kényszerülnek a 2. vonalbéliek, akkor is sokat jelent ez nekik, - ha nem tud magára tenni pl. egy -8 TACH0-t adó 'fizikai agilitást', akkor - szinte megduplázza a hatékonyságukat; a kollektív AC lecsökkentés is hálás dolog tud lenni, ha éppen nem úgy jött ki a lépés, ahogy azt én elgondoltam a területre való belépéskor és a túlerõ körülveszi a csapatot...), mert nem vok még profi, aki pl. egy szem Sorcere-l, vagy F/M/T-l végigviszi az egész történetet, félkézzel darálva be két tucat sárkányt, lich-t, beholder-t és mágust, egyszerre! 😉
Persze, ha "normális" karakterekkel töltöm/tölteném fel a csapatot - és vérprofi módjára is használnám õket - , akkor valóban csökkenne a jelentõsége a bárdéneknek.
Hajaj, sokat kell még tapasztalnom, hogy szülõi felügyelet nélkül rákattinthassak az indítóikonjára... <#hehe>#hehe>
semmit nem érnek 3 millió xp felett.
miért? mert minden bárd választhatja ezt a HLA-t.
na most nézd meg miket ad az, különös figyelemmel az "immunity to normal weapons" részre <#hawaii>#hawaii>
(ettõl függetlenül én még mindig nem vittem magammal bárdot, soha. +4 hit/sebzés csak a fõkarakternek számított, AC lényegtelen volt, normál fegyverekre immunitás meg megvolt, mágiaellenállás meg túl kicsi)
Az Assassin-nal az is gond még, hogy egyáltalán eltalálja e hátulról, lopózva a gyanútlan ellenfelet - csak egy + a fegyverjártasságokhoz, brrr - , mert kb. az esetek harmadában még másodszorra sem sikerül ez neki - e miatt gondoltam a harcossal való duálozást, v. eleve F/(M/)T-ként való indítását, hogy akkor talán a TACH0 (+ támadások száma, meg a sebzés - a további +-k miatt a fegyverjártasságokhoz, bár itt BG1-ét venném szívesen alapul) is javulna valamelyest. Tehát így megint ott vagyok, mint az Íjjásszal, hogy jó-jó, tud valamit, de azt nem tudom kihasználni, többnyire!
A Skald bárdénekében pedig az a turpisság, hogy 1 egész körre szól, ha egyszer már belekezdett. Tehát, ha van olyan eszköz, v. (instant) varázslata, ami egy körön belül használható és vissza is lehet váltani (a használat/varázslás után) az énekre a kör lezárulása elõtt, akkor nem szakad meg az ének hatása és még tevékenykedni is tud mellette a dalnok - szintén nagy elõnyt jelent a ToB beli, 21. szinten való indulás nála, hiszen az énekének hatásai itt érik el a maximumot ("20th lvl: Gives (to all) allies +4 to hit, +4 to damage, -4 to AC, and immunity to fear, stun and confusion"). Fejlõdhetne tovább is, de már így sem rossz: Sarevok (vagy egy Fél-Ork Barbár, Rage-l - + Prayer-l) már egész jól kaszabol vele, az amúgy gyenge parittyás osztag (mágus/pap/druida + a tolvaj) is megtáltosodik tõle - + az AC bónusz ugye. Tehát ha a csapat minden tagja a hatósugarában van, akkor tevékenységével be tudja pótolni azt az ûrt, amit felvétele okozott a társaságba - mármint, hogy "rendes" karakter is érkezhetett volna a helyére. Mivel ismer pár alapfokú mágiát, ezért a védelmét is meg tudja oldani, önerõbõl - Stoneskin, stb. A ToB beli 230-s kezdõ(!) Lore értéke pedig egybõl eldobandóvá/eladandóvá tesz minden azonosító tekercset és mágiát, így akár Edwin is elégséges egyedüli mágusnak, nem kell hozzá már pl. Imoen, v. Ian, csak az azonosítások miatt (az ezen való spórolás is arany-kereset/többlet bevétel, nem is kevés, szerintem) - az Assassin-é is 85(86?)-l indul, ami szintén jól használható már (18-s INT).
ha érdekel: http://www.appbrain.com/app/gemrb/net.sourceforge.gemrb
elég sok utazós órát ki fog tölteni
Feltétlenül kipróbálom, és ha nem zavarja meg az Inkvizítorom TS és DM képessége, akkor valóban ez lesz a végsõ megoldás a mágus-csatákra - idáig abban nagyon szélsõségesen alakultak számomra a dolgok, legtöbbször csak több részletre törve az akciót sikerült gyõznöm, már ahol volt ilyenre egyáltalán lehetõség pl. Gromnir tróntermében egyenként leszedve a harcosait, mindig vissza-vissza lépve a terembe, így a mágusai zömében elpazarolták a varázslataikat! (A Druida Bogárfelhõjének van mozgási ideje is, így a "komolyabb" harcokban használhatatlan. A Silence 10' meg vagy-vagy, erõsebb ellenféllel szemben ez sem szokott beválni, mint antimágia...)
Tehát a Mirror Image + Stoneskin kombó csak a "sima", nem mágiahasználó ellenfelek ellenében mûködik, mert a mágusok az elsõ körökben lekapják ezeket - ált.
De ha éppen "mûködik" a MI+SS "Blokktégla", akkor egy szûk folyosón, vagy egy ajtóban, valóban verhetetlen! <#worship>#worship>
Az Íjászról is letettem, inkább egy (Fighter/)Mage/Thief, mert távharcban ez sem (sokkal) rosszabb, megfelelõ felszereléssel, de messze sokoldalúbb karakter annál (hamar elfogy a Powershot - és kevésnek is érzem a hatásait, pláne úgy, hogy egy sima "Prot. f. N. M."-l taccsra is vágják ezt a karaktert a harcban, ami meg kisegítené, az meg a saját mágiavédelmemet is hazavágja (Inkvizítor - DM, TS), vagy nem mindig van rá (külön) idõ (mágia-leszedések, -törések) - , közelharcban gyengus). (Íjász) 16. szinten a TACH0 4, -14, míg a 21.-n -1, -20 - azaz, a 3 szintenkénti plusszok itt már nem jönnek <#shakehead>#shakehead> - , egy +2-s íjjal és hozzá +1-s vesszõvel, a támadásainak száma 9/2 végig e 2 szint között - ennél még az alap Kensai is jobb (és végig, "idõben" kapja a plusszait). De legalább Duálozható Pappá, azaz "Parittyássá"... <#falbav>#falbav>
Egyszerûen nem hoz akkora többletet a távharcban, mint amennyit a helyén egy normálisabb karakter tudna nyújtani - Max. ha 8 fõs lehetne a parti, akkor, esetleg, nehezíteni a játékot... 😞
illetve a több vagy a kevesebb a jobb, sose tudtam ...
7+11 millió XP-l 36/39 szintû Kensai/Mage-t, AC 4, HP 220, THAC0 -15/-30 (-36/-33 main/off h., +3/+2, +++++ fegyver- és +++ kk stílus-jártassággal), 2 tám/kör (9/2), Lore 137
21 millió XP-l, 36/28/41 szintû F/M/T-t, AC 6, HP 179, THAC0 -15/-18, 2 tám/kör, Lore 143, a tolvaj-képességek 105-205 között - azaz mindent visz, amire rá van röptetve 😊
Gyakorlatilag a K/M vagy talál - az esetek nagyobb részében, ha csak közben el nem találják õkelmét, ezzel kizökkentve a "ritmusból" - , vagy kritikus hibát vét! <#hehe>#hehe>
(A Kensai/Cleric a fix felajánlás még a tolvaj mellett a Dual-nál. Az így (36 lvl) is csapnivaló AC viszont még mindig mágikus támogatásért kiált!)
A Tweak után Edwin hajlandó a CC lépcsõfeljáróján várakozni, e nélkül hülyének titulált és végérvényesen lelécelt - bezzeg Nalia bárhol, bármikor kidobja a horgonyt, csak el ne felejtsem, hogy hol hagytam.
Az idézett lényeknél mindegy, hogy ki hívja be (szintben), mert Edwin IS-ét is simán ellenem fordították az Ogre-Mage-k.
Irenicus-t, 12.000 XP-ért ismét lecsapatták a ToB elején a F/M/T-l - pont Sarevok és az Inv.Stal. elõtt jelent meg, vesztére, így a 2. varázslatát (az elsõ instant volt) sem tudta már befejezni. <#nyes>#nyes>
Bocsa a nyavajgásért.Ja, a fontmod ugye ajánlott most már?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
ha valamin fennakad, olvasd el h mit ír, esetleg másold is be ide.
Pedig ennél 1000-szer durvább modokat is raktam fel...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A másik, hogy hogyan lehet több karaktert indítani?
Azt tudom, hogy Multival, de nekem vhogy nem akar összejönni az. 😞(
Volna oly jó valaki és leírná, szájbarágósan, lépésrõl-lépésre, hogy hogyan is kéne ezt kivitelezni - mindig csak az elsõ karaktert tudom újraszerkeszteni, mert az a 'DONE' gomb sehogy sem akar megjelenni.
a config részben pedig nem is lesz új felbontás, de miután lefuttatod widescreen patch-t, az ott beállítottban fog futni.
A Hires telepítés után próbáltam az összes verziót indítani. Tutu, I, II. Semmi változás. A config részben nincs új felbontás.
Nem tudna valaki lépésrõl lépésre kisegíteni, hogy mit kell csinálni. Megköszönném.