Baldur\'s Gate II

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bocsi, Calver-Mester! <#worship>

"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

Igazság szerint ennél többet nem nagyon kell ott sem felmutatni:
- csapdák, ha van idõ ezeket felállítani, akkor mindent visznek, bármikor (a limit a TDD 1.14-n 7 db belõlük (tweak-l kikapcsolható ez a megszorítás, de úgy már nagyon unalmassá válna a játék...) - a tolvaj és a bárd eddigre már csak tudnak együtt ennyi Spike(egykék ellen)/Exploding(ez tömeg ellen jobb) "meglepit" lerakni...)
- Spell Triggers-be (ezt tekercsrõl a bárd is tudja...) 2-3 Pierce Magic/Pierce Shield és egy(-két) Lower Magic Resistance (ezt a bárd tudja jól "kimondani", mint minden szinttel erõsödõ(, max. 6. szintû) mágiát...) után bármi jöhet
- Chain Contingency (és társaiba) még lehet pár érdekességet eltárolni, de ezek a csapdák után már nem nagyon kellenek
- pár lény megidézése, hogy legyen biztonsági tartalék, ha nem úgy jönnének be a dolgok, ahogy azt elõre eltervezte az egyén - ez megint egy alapvetés, mindenhol használatos dolog (fõként a gyengébb partiknál 😊) )

Mivel itt van idõ felkészülni a harcra, ezért nem is annyira nehéz, mint az egybõl "bulival" indító - esetleg még elõtte pár forduló idõtartamig párbeszédet erõltetõ, hogy lejöjjenek a csapatra elõre felrakott védelmek... - küzdelmek.
Az elõkészítésen múlik a küldetés sikere és a nehézségi fokozata - kis hiba: alacsony fokozat, rövid "küzdelem"; nagy hiba (elõkészítés elmulasztása): nagyon nehéz fokozat, huhh...

Ha arra lennél kíváncsi, hogy "máguspárbajban", "rendesen" hogyan megyen ez az ügymenet, azt majd Calvar-Mester leírja, ha úgy gondolja, én annyira még nem tudok varázsolni - meg úgy vélem: ha van, amiben az ellenfél jobb - az egyénnél és az õ szeretve dédelgetett csapatánál - , akkor nem azon a terepen mérkõzünk meg vele. 😄

"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

Demogorgonra, a Watcher's keep fõellenfelére tudtok valami jó taktikát?
No, kipróbáltam, hogy milyen hatással van a csapatra (Lathander pap - fél-ork, Blade(bárd) - humán, Boszorkány - elf, Alakváltó druida - fél-elf), ha kicserélem az elf Íjászt a fél-elf harcos/pap/varázslóra és az elf Bérgyilkost a humán Kensai(lvl 13)->Tolvaj Duálra:

A táv-harcban visszaesés, hiába a F/M/C 5*-ga a parittyán, az Assa' is jobb ebben, mint a K->T duál:
- 9/2 - 3(lvl 11 harcos, a 13. szint +0,5 köre még nincs rajta - cirka 3,75 milla XP-l majd) a körönkénti támadások száma (ezzel az íjjász (max!) 2-3 lépés/kör sebességre lassít bárkit is, aki a csapat felé rohan...; a varázslók rémálma ez a sebesség és sebzéskombináció...)
- a körönkénti sebzés még a Righteous Magic-l és a nyílvesszõhöz képesti +2-s(+4) lövedékkel is alig éri el az íjjászét
- a különleges lövésével a támadókat legyengítõ hatását az íjjásznak a hiányában nagyon észreveszem (4x1, 2x2-3 ellenfél x lövés /C.S.): könnyebben rámásznak a csapatra és keményebbek az ellenfelek

Közelharcban viszont fordul a kocka és itt domborít a K->T:
- a bérgyilkost erre nemigen használhattam(HP, TACH0, AC, Tám/kör), így az íjjásznak kellett ide is beugrania(magas HP, elégséges fegyverkezelés - tám./kör), de ekkor, ezzel, a táv-harcképessége a csapatnak eléggé lehanyatlott
- a F/M/C ugyan még nem kapott közelharci képességet, egyetlen ilyen fegyverhez sem, de így is hozza a bérgyilkos "szintjét", viszont a Kensai elõképzés nem hazudik: 2db +2-s katanával (együtt 4 AC bónusz a vágófegyverek ellen) már darálógép a körönkénti 3 támadásával; biztosabban talál, mint az íjjász a +5-s pallosával

Hátbatámadásra a K->T jobban bejött a ToB elején, mert biztosabban talál, hamarabb és többet üt körönként és a felszorzott sebzései sem maradnak el (néha a törpe - 190 HP - is megvan egy ütésre a csatornában, az Umber Hulk uú 70-90 között kap tõle is) a bérgyilkostól.
Az esetleges különbségrõl/azonosságról még az tehet, hogy a bérgyilkosaimat mindig egy db szóló-fegyverre képzem ki (esetleges közelharcban/menekülésnél az a 2 AC + jól jöhet) és +3-+4-s rövid, v. +3-s hosszú kardot kapnak, ritkán ui katanát.
A harcos kaszt miatt majd harmadával több HP-ból gazdálkodik a duál, ami megint nem hátrány, miközben alig magasabb/rosszabb az AC-ja.
A bérgyilkost a mérgezési képessége menthetné meg, de ahhoz el is kéne találnia a célpontot, amiben sokkal rosszabb (-50%), mint a K->T, aki szintén téveszt néha, de mivel szinte azonnal ráismétel, így biztos, hogy eltalálja a célpontot az alatt az idõ alatt, amíg kijön a lopakodásból (True Sight-l indító varázsló még egy sem látta meg, viszont az Assa'-t már csípték el ezek amiatt, mert nem talált be, harmadjára sem...).
A 'minden találat hátbatámadás, 2 körön keresztül' HLA-t még nem vetettem össze (7x(9x) szorzó vs. 5x szorzó + Kai), de majd arra is sort kerítek vmikor - megelõlegezem a duál gyõzelmét a támadások száma és azok találati aránya miatt.
A tolvajképességekben nincs nagy különbség: egyik sem éri el mind az 5 fõ képességben a 100%-t a ToB elején - 15%/szint vs. -1,25 millió XP.
(Az Assa'-n komolyan tud segíteni a fizikai agilitás (-8 bónusz a TACH0-hoz) és a tenser's transformation varázslat, ha megvan a 'mindent tud használni' HLA-ja és felolvassa ezeket, de ezen tekercsekbõl nem sokat találni és így kéne hozzá a Simulacrum-t tudó sisak is...)

Varázslás:
Itt a F/M/C elõrébb van az íjjásznál, aki csak gyógyítani és az ellenséget meglátni - célfelderítés, legfõképp a varázslók ellen - tud (Hit-páncél, kéregbõr, fémeldobatás mellett), leginkább, míg a mágus-pap kombinációt komolyabban ki lehet használni -> õ a másik segédmágus a boszorkány tevékenységét támogatandó: a K->T és az Alakváltó (no, meg az idézmények) munkáját megkönnyítendõ...

Végül, a legnagyobb különbséget a két csapat "elõállításában" lehet felfedezni, ami nagyon kihat a játékélményre is:
- az íjjász/bérgyilkos társaság egyszerû multi, így a felszerelése csapnivaló, semmitérõ (olyan Rambo-s érzés: ami a megölt ellenfél után marad, abból élnek) -> nagy kihívást jelent velük játszani
- a F/M/C + K->T egyletbe single-k lettek összehozva (Illasera levágása után; a duált még a SoA-n kell "legyártani", mert a ToB-n 18. szintûként kezdene), ekképpen dúskálnak a jóban (2 db Amulet of Pover -> az ékre (K->T, Alakváltó) már csak Chaos Command és Death Ward kell, hogy semmitõl se kelljen félniük; 3-3 db Ring of Acuity, Belt of Inertial Barrier, Girdle of Hill Giant Strength - amit a vérfarkas csak ember alakban, azaz soha sem (1.14 TDD + tweak), használhat...), ezért már eleve hendikepes a társulat és sokkal könnyebben, nagyobb izgalmak nélkül lehet velük haladni.

A sok idézményem miatt, akik hajlamosak az elsõ, õket ért baráti tûzre a csapat ellen fordulni, hanyagolom - ha tudom - a mindenkit - barátot és ellenséget egyaránt - sebzõ mágiákat (igen, ez elég nagy lemondás) és inkább a direkt, az "egyszemélyre" támadásokat preferálom.
A ToB-n meglévõ magas mágikus ellenállások és többszintû védelmek miatt nem egyszerû hozzáférni az ellenfelekhez. A "mögényúlós" fegyverek, vagy varázslatok átmennek a védelmeken és már csak a mágikus ellenállásokkal kell megbirkózniuk - mágiahasználók ellen már az így elért 0-s sebzés is elégséges az "elhallgattatásukhoz".
Azon, nagyon kevés mágia, ami megkerüli a mágikus ellenállásokat (pl. Spiritual Hammer - a gólemek ellen) - a M'sMM-k +tûzsebzését pl. a tûzóriások "elkerülik"... - , az aranyat ér.

["Mögényúlós" = Az alapsebzésen kívül van még extra-sebzése is a dolognak, ami az alapsebzés ellen (amúgy) védett célpontra (is) hat. A szintszívás is ilyen: a stoneskin sem "állítja" meg.]

A "nagyobb" ellenfelek védve vannak minden halálmágia ellen (öv), vagy lehetetlen levinni a mentõiket (glitterdust - a doom, chant és a GM mellé néha még ez is kevés) a magas mágikus ellenállásuk miatt - elõször az immunitást kell megszüntetni(1. - LR, PM) ahhoz, hogy a majdani támadó csapásokat(3. - pl. Abi-Dalzi.) ne tudják mentõdobással elkerülni, megfelezni(2. - GM, stb.).

A ToB-n a Magic Resistance a (F/)M/C egyik nagy fegyvere... ha erre lövi rá a bárd(! - ugye-ugye, mire nem jó a kis hamis...) a Lower Resistance-t, akkor az 0-ra vált (...de akár a Lathander papéra is, akkor sem marad sok belõle...) - kis ütemérzékkel és szerencsével erre már a boszi is készül és mond még hozzá vmi "csúnyát" is egybõl! 😊)
(Az idézmények tartják közben a frontot...)

Ha a ToB-n kipróbált karakterekkel elõször a SoA-t vinném végig, akkor a ToB-n is a SoA-s csapat kísérne és sohasem multiz(hat)nék velük! 😄

...

Az Alakváltó Druidához (v1.14 TDD + tweak) feltétlenül kell egy Amulet of Power és a Greater Magic Fang (lvl 2) ige is - ezzel lesz a +3-s mancsa +6-s fegyver, ezzel már nekimehet a "nagyoknak" is: HP, regeneráció, szintszívás elleni védelem, mágikus ellenállások (min. 40% - erre még pár bûvige és megállíthatatlan)... miközben még varázsolhat is GWW alakban. Így már elgondolkodtató egy F/D duál, vagy multi helyett is a beszervezése.
(Ha nincs szintszívás elleni FOLYAMATOS védelme, akkor semmit sem ér ez a nagy melák.)

nos, én ebbõl csak azt szûrtem le, hogy a játék kurva jó, izgi, változatos, és már várom hogy feljavítva megjelenjen és végigtoljam az elejétõl 😊

Calver
van amúgy pár varázslat ami átmegy mágiaellenálláson... Meteor Swarm talán az egyik ilyen csoda, legalábbis emlékeim szerint baromira örültem amikor benyomtam és kishíján lemészárolta a fél csapatomat <#idiota> (vagy az IWD2-ben volt? ott biztosan átmegy, háromból két halott drow-om tanusíthatja)
sõt, talán Holy Smite is átmegy rajta, amit én amúgy is nagy elõszeretettel használtam, mert lehetnek akármilyen gyönyörû ellenállásai valakinek, kacagva kivasalja. Stoneskin-t elõbb csak példának hoztam fel, ha valakin az van csak, egy flame arrow könnyen megpuhítja... de akár Imp. Haste-el és két fegyver is mûködik. (vagy Finger of Death, esetleg PW: Kill, de az már általában verébre ágyúval)

btw ha mágiaellenállást akarsz ledarálni, arra megsúgom: Magic Resistance nevû papi varázslat ellenfelekre is hat. <#hawaii> magas szinteken annyira nem impresszív, de SoA-ban vicces tud lenni, amikor kis 10-es szintû Aerie odasétál a nagy csúnya sárkányhoz, leszedi 20%-ra mágiaellenállását, majd hozzáér, mire az holtan rogy össze <#idiota>

bárdok nálam azért maradnak mindig ki, mert 3-4 karakter fölött kattogok - BG1 volt egyedül, amit képes voltam 6 fõs csapattal végigzúzni, IWD-t 3, IWD2-t 2-3 karakterrel toltam mindig, BG2-ben se nagyon mentem 4 fölé - kiválogattam a "legjobbakat" (Edwin, Aerie, Imoen, esetleg Jan, bár a nekromancia hiánya nagyon szembántó nála) aztán ollé. ha a felsoroltak közül mind mágus, az pusztán véletlen egybeesés <#idiota>
pedig szeretem hallgatni a szövegeléseiket, fõleg Korgan ász, csak levágják a lelkemet mint a golyó, na meg tolvaj NPC-ken kívül hajlamos mindenki mindenki más torkának ugrani...

"The trees move. Do you not see it?"

Hát, 1.14 TDD-n a druidának megvan a 7. szintû Shield of the Archons (vanilla BG II priest only - emlékeim szerint), a 6. szintû Entropy Shield: max. 12 körre(Lvl 12-n) +6 AC bónusz, +50% ellenállás mindenre, +2 mentõdobás, 100%-s lövedék ellenállás (ez TDD specialitás, szvsz), az 5. szintû Iron Skin és az 1. szintû Armor of Faith (Ez viszont a vanillában is megvolt nekik, nem?!) - én ezeket használom, meg a kéregbõrt, a kõforma és a krómbõr nem jönnek be. A Righteous Magic-ra még mindig csak papi igeként emlékszek. :S
(Valaki lenne oly jó és megnézné ezeket a vanilla BG II-n?)

Egy Stoneskin-t egy jó távharcos csapat (#2637) fél-egy kör alatt leszed, kár, csak erre, antimágiát pazarolni. Breach helyett, a ToB-n legalábbis, nagyon megéri már eleve a Pierce Magic-et használni (SoA-n az alacsony karakterszintek ezt nem teszik mindig lehetõvé), mert szinte minden komolyabb ellenfélnek van valamennyi mágikus ellenállása is - vicces, amikor a druidánkra, mivel megkapta a 100%-s méregellenállását, mágikus ellenállás-csökkentést lõnek az ellenfelek...
Boss-harcokban a ToB-n a Spellstrike és a Khelben Ostor (TDD specialitás) használata szinte kötelezõ nyitás, majd a mágikus ellenállások csökkentése a következõ lépés és csak ez után lehet/érdemes, ha lehet, direkt támadni mágiával - eddigre újrahúznak pár dolgot úgyis, de 2-4 (segéd)mágus használatával elõnyre lehet szert tenni egy idõ után, csak bírja ki addig a védõfalunk a nyomást.

A Carsomyr(SoA) mellé az Answerer +4-t(To😎 is hozzá tenném a találatonkénti 15%-s mágia-ellenállás és a célpont AC-k kettõvel való csökkentésével - az utóbbihoz egy szintszívást nem engedõ penge (ha a karakter nem védett ellene) és kész a tökéletes "védelemgyalu", ami/aki után már a félnótás assassin-ok is tudnak sikerélményt szerezni.

Nem lett hosszú, sõt... a mágikus védelmek és ellenszereiknek a bemutatása, ilyet várnánk tõled sokat! 😊)

Kár, pedig a bárdok annyira szeretni való mindenesek, ha van kit támogatniuk - úgy nem ér, hogy eleve támogatást nem igénylõ szuper lényekkel mész a BG II-n, tessék néha némi esélyt is adni az ellenfeleknek. 😄

Calver
pontosítás: Iron skins nem kapnak, az konkrétan alapból druida varázslat, amihez papok nem férnek hozzá - Ranger -> Cleric ellenben igen.

Calver
wow, ez csöppet hosszabb lett, mint amire gondoltam <#idiota>

Calver
NWN nagyon könnyû, kettõ szintúgy, most zúzom legdurvább nehézségi szinten "harcos/mágussal", és gyakorlatilag semmi kihívás nincs benne sajnos. Storm of Zehir... na az annyira nem. ott már nincs végtelenített restelés bárhol bármikor, és kellemes szét tudnak kapni varázshasználók, akármilyen kraftos csapattal mész.

BG1 emlékeim szerint kifejezetten nehéz tudott lenni, fõleg mert nincs meg az mint második részben - sok-sok magas szintû varázslat. BG2-ben ha elég jó vagy, legdurvább ellenfeleket puszta kézzel agyonvered - elsõ részben meg csúnyán néztek rád, és már át is jutottak a védelmeiden... bár mágusoktól annyira nem kellett félni, fõleg ha a közelben volt kedves kis Montaron <#vigyor1>
amúgy közel sem olyan halálosan komplikált BG2, max a mágiarendszer tud kemény dió lenni - mi véd mi ellen, mivel tudod melyik védelmet leszedni... bele lehet gabalyodni, na.

csak példának kedvéért: antipatikus ellenséges mágus feldobott egy Mirror Image-et, most vagy megvárod, amíg harcosaid "leütik" mind a 8+ képet, vagy leszeded. erre van két megoldás alapból, Remove Magic vagy Dispel Magic, egyik csak ellenfelekre hat, másik csapatodat is megkopasztja negatív és minden effekttõl... ami szép és jó, kivéve ha ellenfélen van egy Minor Globe of Invulnerability, ami megeszi a Dispel-t, igaz eltûnik miatta. esetleg nekimehetsz még egy True Sight-al, ami lekapja Mirror Image-et, és garantálja h ne tudja megújítani sem... de szart sem ér ha mondjuk rajta van egy Stoneskin is, ami megint elnyel egy rakás ütést. akkor megint jön a "lecsapjuk, vagy mágiával leszedjük", amibõl az utóbbit könnyen meg is tehetjük egy Breach-el... ha nincs az ellenfélen egy Spell Deflection, mert akkor csak egy jót fog rajtad röhögni, és elõbb azt kell eltávolítani, Pierce Magic-el. forgatod már a szemgolyóidat? na, ez a vicces/kellemetlen része.

a kellemes része, h ehelyett foghatsz egy Carsomyr-t, aminek minden ütése bontja a mágiát, és nemes egyszerûséggel nekiugorhatsz az ilyen antipati majmoknak, addig püfölve õket, amíg szimplán ki nem nyiffannak. <#vigyor1>

Kotomicuki: rosszul, bárdokat azt hiszem soha nem fogom megszeretni <#rolleyes>
druidákat már sikerült, NWN2 kiegészítõjét azzal is fogom tolni szvsz (konkrétan forest master kiadással), mert ott ász (Storm Avatar!), de D&D 2e verziótól még mindig távol tartom magam. Righteous Magic btw lehet h alapból druida varázslat is, most így hirtelen passzolom, de igazából a többi is elég fontos védelmi szempontból - Iron skins-t kapnak, ami nagyon jól jön, de emlékeim szerint Shield of the Archons-t nem (spell trap papi verziója), se Armor of Faith-et, amik pedig nagyon jók. meg hát D&D 3.5e-vel szemben azért BG2-ben gyógyításban is köröket ver pap druidákra, itt még nincsenek ilyen játékaik, mint Rejuvenation Cacoon.

Ez így van itt is, de idézel néhány plusz segítõt és így lehet idõd (és esélyed) megtalálni a helyzet megoldásának kulcsát, ha volt elõzõleg megfelelõ védõmágiád felhúzva és felszerelésed a harchoz. Ill. van néhány olyan Boss-harc is, aminél van idõ hagyva ezekre a felkészülésekre, terep(át)rendezésekre, amik nagyon megkönnyíti a "munkát".
Szerintem a játékrendszer megismerésével minden játék könnyûvé válhat.

Calver a hosszú hónapokon át dédelgetett és "edzett" (min. SoA-s), a felszerelésben és a gazdájuk sokrétû tudásában dúskáló karakterekkel (nem sokkal, de azok mindig a top-on vannak) nyomul, én meg frissen indított, ugyan számbeli fölényben lévõ, de zöldfülû bandával (To😎, így innen eredeteztethetõek ( 😊) ) a köztünk lévõ "ellentétek", amik a "megbotránkozást" kiválthatták -> másként kell hozzáállni a játékhoz a két csapattal.

Molnibalage
A NWN Tortured Hearts moduljában voltak olyan ellenfelek akiket nem varázsló katszúval gõzöm sincs, hogy hogyan vertem volna le. Abbana modban több kísérõm is lehetett. Úgy tudtam lenyonmi egy kisebb varázslócsapatot, hogy minden kísérõm odalett és utólag támasztottam fel õket. Nyomat mindenféle immunitást, resitanse-t, de még így is csomószor megvakultam, õket bombázták mindenféle mind affected spellel. A varázslatellenállásuk is elég fasza volt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Á, a fenéket (a BG-n lehet, de a BG II-n biztos nem nehezek a harcok - 1-2 kivételtõl eltekintve, de azok meg általában úgyis csak 'user error'-ok, az elsõ pártucat próbálkozásnál...), csak örök kezdõ vagyok, aki mindig elfelejt pár "apróságot" és ezt Calver-Mesternek kell újra és újra elmagyaráznia. 😊)

Elõször Illasera is verhetetlennek tûnt számomra a ToB elején - hhmm, ezt t'án mégsem kellett volna leírnom, nem tesz jót a reputációmnak... - , de most már a "Következõt!" felkiáltással megvan õkelme -> "kis" gyakorlás és uo "könnyû" lesz ez a játék is és lehet kísérletezni a nem annyira "penge" kasztokkal, hogy a kihívások újra megjelenjenek. 😊

Molnibalage
Gyak semmit sem értek, abból amit itt leírtok, de nekem az jön le, hogy nagyon nehéz harcok voltak a BG-ben az NWN-hez képest.

Konkrétan sem az NWN1 sem a NWN2 D&ND hardocre szabályokkal nem támasztott gyak. semmiféle kihívást...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Az 1.14-s TDD-n(/vagy tweak balance?) ezen úgy segítettek, hogy a druida is megkapja a Righteous Magic-t - emlékeim szerint a vanilla BG II-n ez cleric only spell. A druida igaz, hogy alacsonyabb szintekben, mint a pap, de a TACH0 azonos, azonos XP "szint" mellett (1.14 TDD + ToB - pl. 4 millió XP-l) a spellekbõl pedig többet tud a magasabb szintûekbõl.
Ez a karakter közelharcra ÉS távharcra is nagyon jó, míg a R->C az utóbbiban gyengébb (tõr helyett mehet a parittya is 5*-ra, ha úgy szimpatikusabb...). A "tiszta" druidához képest jelentõsen növelve van a fegyverkezelés és ezzel a közel- és távharc sikeressége (a küzdelmekben nem kell a háttérben megbújnia a karakternek) - igaz, a bûvös 3 millás XP-határ még messzebb került (lvl 15 druid). A F/D meg már-már túlzásba vitt harcos, még ha mindkét osztály HLA-it is megkaphatja - a 3 milliós határ ekkor szinte elérhetetlen (sok tûzóriást kell azért Saradush-n lelõni...) - , bár a Berz.->D-k több HP-a van nála.
(A "régi" (1.07?) TDD-n megváltás volt elérni a tiszta kasztú druidával a 3 milliós határt, mert egy non-stop varázsgéppé változott (7 v. 8 lvl 7-s spell, lvl 15-n), a "mostaniban" nehezen tudok neki bizalmat szavazni, mert alig jobb csak a (L.) papnál ebben. Így "vmit" mutatnia is kéne az ácsorgás mellett, ha már varázsolni "nem tud", ezért vegyíteném harcossal õkelmét.)

Az ilyen ellenfelek ellen inkább egy ehhez sokkal jobban értõ idézmény harcoljon, mint egy ilyesmihez hozzá nem értõ - mágus "vér" is kell az ilyen összecsapás túléléséhez - karakter: kis ideig hagyján, hogy a figyelmet eltereli, de ilyen "tûzerõ" ellen az R->C is tehetetlen 1v1-n. 😊

A 'Bárd felvétele a kedvenc karaktereim közé' projekt hogy halad nálad? 😄

Calver
az a baj, h ezzel elbukod cleric varázslatok (amik nagyon jók), buzogányokat (ami az egyik legjobb fegyvercsoport, lásd FoA), elõbbi kettõ kombinációjaként elbukod fizikai sebzés felezését, 25-ös erõvel futkározást (Righteous Magic/Crom Faeyr), mágiaellenállást... soroljam még?

amit kap, az szablyák, és ezzel a Belm +2, aminek hála össze tudja szedni a mágikus 10 támadást körönként... ami roppantul keveset ér, amikor az ellenfele 25-ös erõvel és maxolt sebzéssel csapkod a játék egyik legerõsebb fegyverével, igaz, csak 8-szor körönként <#idiota>

csípem Ranger -> Cleric-et, nem csak h erõs, de még szórakoztató is a játékstílusa, mivel FMT-hez hasonlóan svájcibicska - gyógyít, buffol, üt, még néha 1-1 sebzõ varázslatot is megereszt talán. ha elsõ részbõl importálsz, akkor meg egyenesen gusztustalanná válik - lévén ott van 3 db +1 WIS-t adó könyv...

Egy másik variáció a druidára (ToB - multi):

Human, True Neutral(karizmára, de legfõként bölcsességre gyúrt) Berserker(teljes páncélviselés - vö: kensai - , távolsági harcban gyenge: 1 pötty max.), lvl 13 (4x4kör lehetõség enrage-re, lándzsa és tõr szakértelmekkel) -> Druida duál (kétkezes fegyverkezelés), fellõve 1,5 milla XP-l lvl 14-re (lándzsa, tõr kimaxolva, +1 tetszés szerint), majd a Tob-n ezeket használva:
- Fire Tooth +3 , mint távolsági fegyver, egy ToB-s, single-nt indított karakter hozhatja magával (jellemzõen egy - vmilyen - tolvaj kasztú)
- Impaler (+3-s lándzsa) , a kezdetekben használatos fegyvere, ezt is egy Tob-s single hozza magával
- Ixil +6-s lándzsája , a WK és Yaga Shura odújának bejárása után, ezt a "sokpluszt" megkövetelõ ellenfelekre tartogatva

Varázsol, táv-harcol, a ToB-n - a megfelelõ felszerelés nélkül - félelmetes és "karaktergyilkos" mágikus behatásoknak - igaz, csak rövid ideig, de mindezt 1-2 másodperc alatt és önállóan tudó... (Minsc is???) - ellenálló, megkötések nélkül öltöztethetõ és páncélozható druida.

Sendai a "Haszontalanokkal" (Lathander pap, Blade, Archer, Assassain, Alakváltó druida, Boszorkány) - légterelõ veszély, #2757 folytatás:

Belépés elõtt stoneskin a bárdra és a boszira és Protect from Evil az egész bandára. Több, az elején nem kell.
A drow-k ellenállnak szinte minden mágiának (pl. glitterdust), vagy erõsen (Viconia 65%-s ellenállással rendelkezik...) legyengítve hat rájuk (pl. Abi-Dazi.), így a fizikai behatásokra marad az irtásuk nagyobbik része:
- Lathander pap(a csapat AC-bajnoka): a Lathander áldása + Righteous Magic kombó, amúgy idézés
- Íjjász: a speciális lövései visszavetik a drow kensai-k/harcosok támadási képességeit, elsõrendû a mágusok "távbizirgálásában"
- Bérgyilkos: csapdák - a hátbatámadásra csak a "mezei" drow érzékeny, (a) Sendai(ok) nem
- Bárd: - speckó támadó/védõ(ha kell) képessége + fegyver, csapdák - 100%-s a trap-telepítése, melf-meteorokkal és Remove Magic-l a varázstudók ellen; ha sok az idézményünk, akkor dalra is fakadhat közben...
- Boszi: antimágia: védelmek leszedegetése, és támadó spellek: A.-D. a láthatatlan stalker-k ellen
- Druida: bogárfelhõ és lényidézés

A bejárat fölött-mellett aktiválódik az elsõ Sendai-klón, egy mágiatudó: a 6 mesterlövész a bejáratnál állva leveri. Két harcos drow-t kap a csapat a nyakába, õket a bárd és az íjjász veszi közvetlen kezelésbe, a többiek a lépcsõ aljáról támogatják õket.

A 2. Sendai az alsó körív 3. pozícióján aktivizálódik - mágiatudó - , így, ha nem széledt szét a csapat a teremben, lehet pihenni, gyógyulni, felkészülni - ez a megfelelõ alkalom a lépcsõ alácsapdázására: 4 "hagyományos", a fönti, 2. S. elé egy "fejlesztett" és egy hagyományos letételére van hely (az ellenfél látóterében mindig sikertelen a csapdaállítás); a további, személyes védõmágiák felhúzásának és támogatók elsütésének is ekkor van ideje. Lényidézés a lépcsõhöz, csapat az üresé vált platformra vonul vissza.

A bárd v. boszi lõ egy Cloud Kill-t a terem hátuljába, az aktív S. elkezd köhögni. A bárd egy remove magic-l leszedi az esetleges védelmét, az íjjász meg lelövi - közben a bárd lerak egy fejlesztett csapdát az alsó elsõ elé.

Innentõl 1 harcos és egy mágiatudó - instant stoneskin-l kezd, majd láthatatlan lesz: True Sight használata szinte kötelezõ (a bérgyilkosunk íjászkodik addig) - a drowok leosztása a lépcsõnél, erre figyelni kell - mindig legyen idézmény a lépcsõ körül (halálmágiával szedegetik õket a "setétek").

Az alsó elsõ aktiválódik - assassin; nagyobb elementál kiszúrja és támadja is õkelmét - , majd a felsõ 3-s - kensai - , a felsõ ketteske elé rakott csapdák és a C. K. végeznek vele, jobb esetben (max. íjjász pár lövése még kellhet).

Miközben tömegnyomor alakul ki a képcsõn - egy idõben ellõtt A.-D. segíthet a "bajon" és lényeinken - , aktiválódik a fölsõ ketteske, egy mágus, a csapat közvetlen közelében - a tûzlabdát(csoportra) és a halálmágiát(egy személyre) szereti, a Time Stop-n kívül. Ekkor ajánlatos a boszi tájmstopp mágiáját bevetni: a védelmét lekapni, majd vmi "rondát" mondani rá - stone skint újrahúzza, amit 1,5 kör alatt az íjász, egyedül leszed róla, a bárd közben meteorzáport zúdít rá.

Az alsó ketteske marad utolsónak, de a mordekainen-kardok, elementálok, deva, planetár õt is elintézik, a 2 "utánfutójával" egyetemben.

Megjelenik az "igazi" Sendai a terem közepén és lényidézésbe kezd, miközben aktiválódik néhány védõmágiája is: láthatatlan stalkerek és elit-csontvázharcosok. Amint bekap néhány találatot, elkezd teleportálgatni a teremen lévõ platformok között - a legvégén a felsõ és alsó ketteske között -> ide kerülnek, természetesen, a csapat utolsó csapdái, miután a slepjét egy A.-D./death spell(ekkor a csapattagoknál lévõ lényidézõ medálok/pálcák pótolják a mieinket) elviszi...
A védelmét mindig le kell kapni, az íjjász és a melf-meteorok "Anti-mágikus" hatást fejtenek ki rá: elõbb-utóbb elhalálozik.

Ez így igaz, de ahhoz már lesznek megfelelõ eszközök is a csapattagok kezében, tudástárában - az "ötök" legyõzése után megnyíló "edzõtermek" sem rosszak.
Ha ki volt kapcsolva a XP-cap, akkor a ToB csatái is erõsödnek az "alaphoz" képest: a legelsõ csatában, az oázisban Illasera(?)-ra váró erõk is beszállnak a küzdelembe (+1 mage, aztán a többiek is, függõen a "cheat" mértékétõl); a zsebuniverzumban pedig akár Irenicus és Bodhi is jöhetnek az elsõ terem csatájának legvégén.

...

Az Assassin-nak új fegyvert adtam Yamato +4, mert az Answerer +4 túl lassú volt neki: a 2. próbálkozásra - ha az elsõ nem talált - már észrevették vele; ezt inkább harcos (5* a fegyverjártasságokon, a sebesség "növelése" miatt), vagy a kensai (minden 4. szint után (még, az 5*-n felül) egyel javul a fegyverek sebessége) variánsaik tudják jól használni.
Amúgy: a 1.14 TDD (+tweak?) berakta a wakizashikat a katanákhoz, így az elfek bónusza - elviekben - már vonatkozik rájuk is. 😊
Az ellenfelek AC-ja, az assassin szemszögébõl nézve stagnál, vagy romlik, mert egyre több a sikeres találata - de egy 5*-s harcoshoz képest még mindig gyengus.

Tegnap kijátszottam a Shadow of Amn-t. Vége volt a legnehezebb számomra, a slayer form legyõzése. Állítólag a Throne of Bhaal vége még húzósabb.
Azért a törpék is kaphattak volna fajspecifikus fegyverjártasságot (csatabárd és kalapács), mert így nem nagy ászok a fél-orkok ellenében. 😞

A #2797-n sztárol F/C/M TACH0-ja a valóságban "csak" 10 - 2 , mert a 0-t a +2-s parittyagolyókkal érte el. 😞

Calver
portré az lehet, de eredeti Monty/Xzar páros elmebaja emlékeim szerint nem... de emlékeim jelen esetben közel 10 évesek, szóval a tévedés lehetõségét fenntartom <#idiota>

Aerie-t én csípem, vicces figura, én pont Viconia-t, no meg az élõhalott Jaheira-t nem kedvelem - mindkettõ "csöppet" passzív-agresszív <#rolleyes> ráadásul Jaheira és dadogós férje nálam elsõ részben Monty pengéje által fûbe harapott (egy idõ után egymásnak ugrik a két páros), ezért veszettül furcsa volt a visszatérése...

csak hegyesfûlûeknek van fajspecifikus fegyvere, viszont nekik meg -1 CON elég durva csapás.

Huh, az nem tudom - 2 hónapja telepítettem, így már nem emlékszem 😊) - , de a G3 fix-pack kell már elé - ami idáig nem kellett - , így - talán - van rá remény, hogy fejlõdött a mod, ebben az irányban is. A readme inkább csak a küldetéseihez támpont és kedvcsinálónak szántam, való igaz, hogy az idõ már régen túlhaladt rajta - ezen én is meglepõdtem, a laposomon még a mod 1.10 elõtti verziója volt fönn...

De a portréjuk is megegyezik. 😄
Szinkronszínészt, gondolom, nem szerzõdtettek a mod-készítõk, így legfeljebb csak olvasni lehet az új poénjaikat - ha vannak; nekem már épp elég "büntetés", hogy papnak és mágusnak "gonosz"(Imoen Aerie-s hangja mögött ritka számító és céltudatos egyéniség lapul(hat), amit némi vicces balgasággal, ártatlansággal próbál meg takargatni -> pl. amit Keldornnal mûvel) beállítottságú egyént kellene használni a játék single formájában, így õket nem is próbáltam felvenni a TDD-n (a BG1-n meg - ált. - leléceltek Jahi'ék elõl, mondván "fontos" dolguk van... bár a csapat is oda igyekezett, ahova õk indultak... -> ott sem tudtam "megszeretni" õket).

Hhmm, a fél-orknak meg nem volna fajspecifikus fegyvere (csatacsillagot, bunkót, buzogányt még nem próbáltam, de ezeket amúgy sem használnám...) - a csatabárd biztos, hogy nem az, vagy azt megkapta az elf is( 😄 )?! Így elég jók az elf harcos és ezek multi kasztjai (hosszú íj és hosszú kard(vagy csak "kardok") van említve a leírásukban a játékban) - mondjuk, assassinnak még így sem, csak külsõ segítséggel.

Az ilyen sárkányos-lich-es-boss-os harcok miatt "kedveltem" meg az olyan kasztokat/kitteket amik 1-2 másodperc alatt tudják újrahúzni a speckó védelmeiket(élõhalott-vadász, barbár, berzerker, Lathander, bárd a HLA-s énekével, amit kiüt a time stop(!!!)), amiket mágiával sokkal körülményesebb lenne pótolni (fõleg idõben), ha leszedik róluk - és nincs kéznél ezeket "helyettesítõ" felszerelés, pl. Amulet of Power.
Persze, ha kitartó az ember, akkor kitapasztalhatja - elõbb-utóbb - mindegyik ellenfél tudástárát és gyengeségeit. Meg, egy idõ után, már pártucat varázslattal és fõként azok kombinációval fog megoldani minden szituációt.

...

A fél-elf F/C/M elég ütõs felszereléssel kezd a ToB single részében: Amulet of Power, Ring of Acuiti, Belt of Inertial Barrier, Shield of Harmony +2, Staff of Rynn +4, Bracers of Defense AC 3, +3-s parittya, +2-s védõ köpönyeg... Ezt a listát idáig 3-4 karaktertõl elvett cuccokkal lehetett csak összehozni.
"Sima" multiban indítva a karaktereket már közel sincs ilyen választék: pár +3-s fegyver, de a zöm csak +2-s és néhány páncél -> a föntihez/single-z képest sokkal keményebb (közel)harcokat garantálva ezzel - bár a ToB + WK, fegyverrel és páncéllal majd elkényeztet, de az "apróságok" végig hiánycikkek maradnak.
A F-11/C-11/M-12 7 fegyverjártassági pöttyöt ad, ami pont elég egy stílusra és hozzá egy fegyver maximális szakértelmû forgatásához -> +3-s parittyával ez körönkénti 3 támadást jelent, TACH0 10 - 0 és AC -4(SoH+2-l) - -7(+tweak) mellett: az idézmények és Sarevok lövedék- és mágiatámogatása kipipálva.
Mint egy bárd, de sokkal jobb fegyverkezeléssel - a 'minden tárgy használható' HLA hiányzik - , igaz, dal nélkül.

Calver
TDD 1.14 az már weidu installert kapott, vagy még mindig egy "sima" telepítõje van, és kb minden más moddal inkompatibilis? readme amit linkeltél még 1.02D-hez való, ami asszem 2002-es kiadás, és semmi más modot nem lehetett vele használni...

mondjuk Xzar meg Monty emlékeim szerint csak a nevükben egyeztek az eredetiekkel <#rolleyes>

elvileg hegyesfülûeknek csak hosszúkardra kellene +1 (avagy -1) THAC0-t kapniuk, de TDD elég csúful átrendezte harcrendszert legutóbb amikor néztem. íjra is megkapják ezt a bónuszt, meg ugye ügyességbõl még egyet, azért a két pontnyi különbség.

#2792: ahogy Kotomicuki írta, tolvaj kell, csapdákat leszedni és zárat feltörni. csak aztán vigyázz, mert bár Kangaxx-nál egyszerû "trükközni", de rendes felkészülés nélkül eltapos, mint egy bogarat <#fejvakaras>

...de utálom a fórum motorját, most éppen a TAB figyelmen kívül hagyása miatt...

A "táblázat" lényegi(😄) része, mégeccer:

Bázis. TACH0..... 3 .. 3
2kezes kard +3.. -4 . -5
Hosszú íj +2.... -2 . -4
Hosszú Kard +2.. -3 . -4

Most nézem, hogy a TDD modban újra él és felvehetõ Xzar és Montaron(swashbucker): angol leírás!

Az 1.14-s TDD letölthetõ pl. innen is , ha vkit érdekel!

...

Érdekes a faji fegyverkezelése a mod-nak:
Fél-ork és Elf Barbárt indítva a ToB-n - mindenhez 2 * lett rakva - , ez jön ki:

Tulajdonságok Fél-Ork Elf
Erõ 19 18/00
Ügyesség 18 19
Felépítés 19 17
Intelligencia 16 18
Bölcsesség 18 18
Karizma 18 18
HP 172 144
AC 6 6

Bázis TACH0 3 3
2kezes kard +3 -4 -5
Hosszú íj +2 -2 -4
Hosszú Kard +2 -3 -4

Támadás/kör 2 2
2kezes kard +3 5/2 5/2
Hosszú íj +2 7/2 7/2
Hosszú kard +2 5/2 5/2

Mentõdobások
Bén/mérg/halál 3 3
Varázspálcák 5 5
Átváltoztatás 4 4
Leheletek 4 4
Varázslatok 6 6

Idáig úgy tudtam, hogy az elf "csak" rövid-, hosszú kardra és katanára kapja a bónuszait - a szabja/waki...(? - ebben nem vok biztos), a másfél-kezes kardok és a tõrök már nem játszanak - , itt meg a kétkezes pallosra is jön a plusz?! <#fejvakaras>

...

Oresko:

Szerintem egy jó tolvaj betud oda jutni, de én nem csinálnám meg "elõre" a hozzátartozó küldiket.

...

Hhmm, F/C/M -> F/M + Righteous Magic + Prayer; ezt próbálta már vki, mert érdekesen hangzik, mint gyilkológép - igaz, nincs 'minden ütés hátbatámadáskén elkönyvelve' HLA-ja(F/M/T), de attól még...?!

MrStokes
Koszi!

\"It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul.\"

Dobjatok egy helpet légyszi, nem tudok bejutni Kangaxx házába. Zárva az ajtó, hiába van nálam tolvajkõ. Legyõztem már a shade és az elemental licheket. Meg a városkapu kocsmájában található titkos ajtó sem nyílik.
parancsolj :

http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1333386124

MrStokes
Errol dobhatnal egy linket, felvennem favorite-nak.

\"It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul.\"

b-type
Itt van egy ellenvélemény 😊
az is csak egy szabályrendszer, hiába D&D.
Én bizony nagyon szívesen Játszanék a BG (fõleg elsõ) részekkel DA motorral,...pláne hogy a csapattaktika és munka sokkal jobb mint a báb mód.
Az Icewind Dale-t is kipróbáltam a NW2 alapra...és egyenlõre nem jött át, de nagyon nem.
inkább érdekes mint jó.
A NW2 messze nem azt nyújtja mint a DA grafikában, mozgathatóságban.
Annak a motornak a szabályrendszer és a világ volt az erõssége.
Egyéni vélemény, de a nosztalgián kívül nem éreztem semmi hûha-t amikor kipróbáltam ezzel az IW modullal. 😞

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

na akkor csak hogy idegesítselek, mit találtam ismét :

http://dragonage.nexusmods.com/downloads/file.php?id=640

ENNEK valóban semmi értelme sztem se... 😊

ollie
Nem értem miért jó D&D játékot DAO motorral játszani. Úgy elveszik a lényeg, a D&D szabályrendszer.

nwn2 alapon. de nyitottam rá topicot, hogy együtt legyenek, és oda majd a késõbbieket hogy könnyebb legyen megtalálni aki most lemarad az újdonságokról, késõbb még tudjon róla és játszhasson vele...

Molnibalage
Mi értelme? Az NWN2 szép. Minek kell neki DA motor?

Az NWN alapon nem az IWD elsõ része van?

Baldur's Gate Enhanced Edition :

http://www.baldursgate.com/news/2012/03/15/announcing-baldurs-gate-enhanced-edition/

Baldur's Gate II Redux

http://rpgames.hu/cikk/baldurs-gate-ii-redux-dragon-age-origins-mod

hát nem kellett sokat várni az újabb "találmányra" 😊

tehát BG enhanced, nwn2 alapon icewind dale 2, dargon age alapon BG2, és most :

http://dragonage.nexusmods.com/news/article.php?id=137

dragon age alapon NWN 😊

szupi-szupi !

A gond az, hogy ma már szinte csak ezekbõl, a régi nagy nevekbõl próbálnak és akarnak megélni a gigastúdiók/kiadók, az újat, a fejlesztést, a kockázatot már nagyon nem akaródzik nekik bevállalni, pedig ezek vitték elõre a PC-s játékipart, anno.
Ha felújítanak is vmit, akkor annak minõsége, leginkább a "megmagyarázhatatlan" és rengetek hiba/bug miatt élvezhetetlen. De ha mégis sikeres és közel tökéletes lenne, akkor horribilis árat kérnének érte: MMO és DLC a legújabb kori lehúzási mániájuk. 😞

elég komoly cucc. várjuk a véglegeset. én személy szerint sok régi ilyen überjátékkal játszanék szivesen újra, kicsit a grafikán kívül megpolírozva, kiegészítgetve ezzel azzal, és eleve kötelességnek érezném, hogy ezeket a boltból szerezzem be. úgy látom van most több ilyen próbálkozás is, remélem nemzetközileg sikeresek lesznek, anyagilag is és sok régi klasszikust lehet újra nyüstölni majd a mai kor szinvonalának megfelelõlen...

ollie
Ez már másfél éve megjelent, és persze az a legnagyobb hibája, hogy nem D&D.

A régi játékot viszont már el lehetne készíteni böngészõben játszható változatban, javában mondjuk.
Jakuza001
En meg azt mondom, hogy igy kellene kinezni a felujitott verzionak. Le akalappal azok elott, akik ezt megcsinaltak.

Ezzel nagy fába vágták a fejszéjüket. A Bioware egyik embere azt nyilatkozta, hogy a Dragon age azért nem olyan sokrétû, és hosszú, mint a Baldurs gate, mert ezzel a grafikával irreálisan hosszú idõ lenne kifejleszteni.
Molnibalage

Calver
Confusion az, az ellen is véd Chaotic Commands.

másik megoldás: Magic Resistance, és sok belõle. papi varázslat is tud valamennyit adni, az sem ártalmas. na meg Beholderek legnagyobb ellenszere a Shield of Balduran, de ugye azt csak Athkatla-ban lehet megszerezni.

Lehet, hogy csak a szintkülönbségbõl adódó sikerességi %-különbséggel volt gond - 80%-nál is lehet sikertelen, többször kell próbálkozni.

Ilyesmiket kéne megpróbálni, vmelyik csak elérhetõ már nálad is.

Dispel magic nálam egyszer sem vált be.
Megelõzésre: PW: Silence ? A Lilarcor , Shield of Harmony +2 használata jut még hirtelen eszembe...
Mágusok meg védõ/blokkoló spell-ekkel védhetik magukat.
Amúgy: Dispell Magic 😄

A Mind Flyer ellen:

- Death Spell ; ez elvisz minden (fizikailag) gyengébbet és idézményt

- Mordenkainen's Sword ; ha a láthatatlan stalker-ek már kevesek lennének, magasabb szinteken "alap" az idézése az ellenállásai miatt

...

A Death Spell vicces a TDD-s ToB-n:
Ott 6-s kockánál van a válaszvonal, de az oázisban az elit pikásokat(!) és az íjjászokat(!) elviszi, csak a Lathander papok(!) és a kapitányok maradnak életben... különös. :S