Baldur\'s Gate II
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
#2869: hja, tudom, máshogy gondolkozunk, te "specializálódsz" és sok karakterrel tolod, én minimális csapattal, viszont mindenki értsen több dologhoz elven... legalábbis itt, meg IWD-kben. elsõ részben túlzottan szeretem az NPC-ket, és emiatt a teljes csapatot, bár ott is mágusokat kivéve mindenki multiclass volt <#bohoc>#bohoc> (r/c fõkari, hozzá egy fighter/cleric és két fighter/thief)
jó móka ha van az embernek 4 "közel" teljesértékû harcosa, és közben mindent le tud fedni.
kicsit benéztem most Watcher's Keep-be (csak kicsit, mert elsõ szinten végsõ harcban hiába futkároztam és döfdöstem mindenkit hátba, így is épp h túléltem, úgy, h megette a fõkarim összes Mirror Image/Stoneskin-jét, ami... rémisztõ), és rá kellett ébrednem, h ez a Crimson Dart ez egy veszettül erõs fegyver. konkrétan erõsebb, mint a Tuigan Bow +2-es nyílvesszõkkel, ami azért kicsit... komikus. (íj egyetlen elõnye h lehet spec nyílvesszõkkel tölteni)
"The trees move. Do you not see it?"
A F/M/T mindent visz, a R/C - R->C és a F/M/C csak helyettesítõnek jó. 😊)
A 6 fõs csapat azért kell, mert olyanokkal van feltöltve, akik még a szakterületükhöz úgy-ahogy értenek, de máshoz nem, és ezért kell a sok "minden lében kanál", hogy legalább 2-2 (ezek is a felekbõl, a segédekbõl jönnek össze) értsen a 6-ból az adott dologhoz - a többit közben elrejteni a cselekménytõl, mert rájuk nézve veszélyes lehet az, na, ez is egyfajta "élvezet". 😄
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
btw még egy nagy trükk: config program function list alatt be tudsz rakni ctrl+ billentyûkombinációkat is, csak rakj be baldur.ini-be
közben nekiestem kettõnek, F/M/T nyert végül mint fõkarakter - akármennyire szeretem a Ranger/Cleric-et, az ellenfelek közepén feltûnni a semmibõl, instant hátbaszúrni a mágust mielõtt köpni-nyelni tudna, majd nyomni egy ilyet, és a frissen fõkarakterre ráugrókat csapattársak által porrá égetni... még mindig a legszórakoztatóbb dolog az egész játékban, na <#idiota>#idiota>
megpróbáltam 6 fõs csapatot is, de egyszerûen annyira hidegen hagynak/irritálnak BG2 csapattársai, h megint szokásos 4 fõs aranycsapat lett belõle - Edwin, Jan, és... Aerie helyett Viconia Aerie-vá alakítva, mert már a tágra nyílt szemû idealista is csípte a szemem, fõleg h 16-os INT ellenére a karaktere olyan buta, h az már fáj.
Minsc-et is bírtam valaha, most valami hihetetlenül irritált... ja és kedves BioWare, a hörcsögök *nem cincognak*. ha boldogok, a fogaikat reszelgetik egymáshoz, ezzel egyfajta "kaffogó" hangot kiadva... bár belegondolva ez ritka hülyén hangzott volna <#idiota>#idiota>
Ha a Tolvaj/Pap deaktiváló/zártörõ képességének elérését is gyorsítani lehet vele - a különleges képességek közé rakja az 'élõhalottûzés' miatt, így a második "lapról" elérhetõ csak, ez az annál gyakrabban használt képesség - , akkor szinte tökéletes lesz.
...
A fél-orkok a laktanyában kevesebb, mint 100 HP-t "szedtek össze" - összesen - és még a harcos-pap, belépés elõtt feltett Righteous Magic igéje is kitartott a harc végéig (talán a leggyorsabb itteni menet volt, az emlékeim szerint, pedig a 3 erõsítéshullám is megvolt) - 3 Aerial Servant idéztetett odabent, más, mágikus cselekmény nem történt...
A két orvtámadó a csatornában elemében volt, csak gyógyítani kellett õket - az "árnyas" részek kivételével...
A Talos pap, ha kap egy szintszívás elleni segédeszközt (Amulet of Power, Y-S feljavított kalapácsa), akkor a legjobb "blokktéglává" lép elõ a pajzsa miatt - és közben még "villámlik" is, bár a közelharcban a legsatnyább, mind közül (nagyjából egy mágiák nélküli bárd/assassin szintjén van) és a Righteous Magic nagyon kell neki ehhez a "mutatványhoz"...
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
XButton2::Send {=} ;select all
NumpadEnter::Send {F7}
NumpadAdd::Send {F12}
NumpadSub::Send {F1}
NumpadDiv::Send {F8}
;numpad on
Numpad1::Send {F2}
Numpad2::Send {F3}
Numpad3::Send {F4}
Numpad4::Send {F5}
Numpad5::Send {F6}
Numpad6::Send {F7}
Numpad7::Send {F8}
Numpad8::Send {F9}
Numpad9::Send {F10}
Numpad0::Send {F11}
;numpad off
NumpadEnd::Send {F1}
NumpadDown::Send {F2}
NumpadPgDn::Send {F3}
NumpadLeft::Send {F4}
NumpadClear::Send {F5}
NumpadRight::Send {F6}
NumpadHome::Send {F7}
NumpadUp::Send {F8}
NumpadPgUp::Send {F9}
NumpadIns::Send {F10}
használat: autohotkey leszed, feltelepít, jobb klikk rajta, edit this script, fenti bemásol, aztán...
minden billentyû numpad-en értendõ: enter belép varázslat menübe, benyomott numlock-ot használjuk ha több oldalnyi varázslat van, + és - lapoz fel-le, ahányadik varázslatot el akarod nyomni a sorban, arra a számra rányomsz (numpad0 a 10.). kikapcsolt numpadnél nincs lapozás, akkor használatos, ha egy oldalnyi varázslat van csak. azért ilyen komplikált, mert 12+ varázslatnál megjelennek lapozó gombok is, így minden csúszik.
+ spec képességek menü megnyitására is használható (DUHM, csapdák, társai).
benne van még olyan finomság, h egér jobboldali oldalsó gombja kiválasztja az egész csapatot, de ehhez át kell állítani billentyûzetkiosztást angolra, másképp nem mûködik. ha valakinek nem kell, XButton2 kezdetû sort törölje.
pár dolgot kiemelnék a... khmmm... roppantul szórakoztató Durlag's Tower-rel kapcsolatban, ami igen sûrûn a medve és vadász esetét ("vadász, vadász, te szopni jársz ide") juttatta eszembe, fõleg amikor Coran kedvesen elmosolyodott javaslatomra, miszerint hatástalanítsa a csapdát, és inkább rásétált <#szomoru1>#szomoru1> lehet ez Insane alatt nem olyan durva (Insane = 2,5x normal sebzés szempontjából), de így elég vicces volt:
- a csapdák instant ölnek - 100+ sebzést tol mind, jobb esetben csak egy karakterre. egyet nem veszel észre, és hullás lesz - és mivel normal felett permanens a halál ha a sebzés -10 hp alá vinné a karaktert...
- az ellenfelek között bõven akad olyan, aki 60+-ot üt... a legerõsebb karakterek hp-ja 100 körül mozog. ezek közül a csúcs a 3 Greater Wyvern volt, akik mágiaiellenállóak, nekem meg nem volt Lower Resistance-em, így amíg el nem kezdtem rájuk idézett lények *tömegét* hajigálni, röhögve lemészárolták a csapatomat <#idiota>#idiota>
- de a kedvencem: Cult Assassin-ok. láthatatlanul kezdenek, és hátbaszúrnak... 60-80 körüli sebzéssel. és szeretik a mágusokat becélozni, majd instagib-elni. ez volt az egyetlen harc ahol késõbb élesztenem kellett karaktert, és *örültem neki*, mivel Xzar/Edwin helyett Coran-t találták meg, aki "csak" meghalt, de nem permanensen <#rolleyes>#rolleyes>
viszont: TotSC baromi szórakoztató, és ahhoz képest h általában az egydimenziós dungeon crawl-okat utálom (mert hajlamosak szarul összerakni alkotók), Durlag's Tower határozottan bejött <#eljen>#eljen> ezelõtt régebbi végigjátszásokban csak a felsõ szinten jártam (wisdom könyvért), szóval új élmény is volt.
és hozzáteszem még: valószínûleg alapból ennyire nem durva, de én egy rohadt mazochista vagyok, BG1-et elejétõl fogva Hard-on toltam (avagy kisfarkas: simán permanens halál), és késõbb (amikor volt elég cleric-em) felpöccintettem Insane-re, szóval... sokszor láttam a halálanimációt, na. <#vigyor1>#vigyor1>
abban ellenben biztos vagyok, h BG1 a legnehezebb IE játék: IWD-t is hasonlóan toltam, és ott közel sem ilyen nehéz Insane... pedig az ellenfelek kapnak +6 luckot - avagy +6 találati esély, 13-20-ig crit, és szinte mindig max sebzés... és így is könnyebb <#idiota>#idiota>
😄
Nehézségeim támadtak a közelharcban és az addig általam preferált távharcban is...
- Az Ogre Mágusok Charm-ja mindig beüt és hat, CC-t kell raknom a hozzájuk legközelebb állókra (északi "kapu" környéke és a mozgó ékre) - idáig minden eddigi csapatom beléjük fojtotta a szót távharccal és fel sem tûnt, hogy "vannak"...
- A lépcsõn futni kellett a "harcosaimnak", mert pillanatokon belül elfogyott a 19 CON-s HP-jük, a megidézett Aerial Servant-k is alig "hatottak" - Imoen A-DHW-je és Jahei' bogárfelhõje után pont az ellentétes hatás volt idáig tapasztalható: az ellenfél menekül, már amelyik egyáltalán túlélte a szárítást, miközben a csapat "békésen" lövöldözik rájuk...
Egészen érdekesen indul ez a kaland is... 😄
majd este (ha lesz erõm rendesen befejezni <#idiota>#idiota>) bedobok autohotkey macrot (amivel sokkal kényelmesebbé lehet tenni varázslatok ellövését), hátha érdekel valakit <#hawaii>#hawaii>
történetileg én is annyit lazítanék, h ne kelljen BG2-ben közvetve/közvetlenül lemészárolnom az egész elsõ rész-beli csapatomat Edwin kivételével <#rolleyes>#rolleyes>
JA2 még mindig várat magára, de egyszer addig is eljutok majd 😊
idézések meg... igen, mûködõképes és könnyû technika (legtöbb nehéz harc ellen is), csak én valahogy mindig is ódzkodtam tõle, sokkal viccesebbnek tartom kitalálni, h hogyan kerülhetem ki az ellenfél trükkjeit. pl ott Magic Resistance-t adó piákat vedeltem, aztán reménykedtem... de most visszatöltöttem harc elõttrõl, nekimegyek TotSC-nek, aztán úgy elkenem a csipet-csapatjuk száját h azt nézni is rossz lesz <#vigyor1>#vigyor1>
A játékban lévõ szabadság mértéke csak az egyes részeken belül érvényesül, ott is eléggé kötötten, mert ragaszkodni kell a fejlesztõk történetéhez - bezzeg a Fallout...
Az elsõ rész valóban élvezetesebb és nehezebb küzdelmeket produkál, de nagyon hiányzik a "3" részt egységes egésszé gyúró, hivatalos felület - azért én abban lazítanék a történeti kötöttségeken is (kiknek kell meghalnia, kikkel "kell" kalandoznunk), még ha így IWD-i "mélységekbe" is taszítódna a játékmenet a pluszmunka mellett.
Ha párbeszédekre vágysz, akkor még mindig ajánlanám a Jagged Alliance 2-t, igaz nem AD&Ð, de a harcrendszere szinte tökéletes és azért vannak benne párbeszédek is - a maguk módján - a poénos beszólásokon kívül (utóbbiak leginkább a Sci-Fi engedélyezett játékmenetnél) - a karakterek max. teljesen elutasítják, vagy elismerõen kommentálják a másik személyét/tettét, így RPG-nek csak pajszerral besegítve mondható a történet, de fölöttébb szórakoztató élményt nyújt, "Elliot!...Arrghh...".
Contigency "ellen" idézés (mage lvl 3 spell, nem a cleric lvl 4-e; vagy scroll-ról elmondva), hogy "az" vezesse le az ártalmas energiákat?!
Kensai-mageval jatszottam anno , csapatban edwin, mazzy, jan biztos tagok voltak. Baa sajna a többiekre már nem emlékszem.😞 de minden felvehetö karinak segitettem a questjét megcsinálni
Yang: Skandi- senior shao wari
na jó, leállok "kedves naplóm" effekttel, mert én is utálom ha valaki így irkál.
viszont annyit megállapíthatok: Baldur's Gate elsõ része még mindig ki-bebaszottul tökéletes. pont. még mindig semmi sem múlja felül azt az élményt, mikor elõször játszottam, és szépen fokozatosan kibontakozott elõttem a sztori és kedves fõkarakter háttértörténete. brrr.
ó, és veszettül nehéz, IWD-ben insane nehézségi szinten nem instagib-elik így az embert mint itt.
végül is elpicsáztam a csipet csapatot, kár h szegény Safana az életét adta a gyõzelemért (contigency-vel egyszerûen nem lehet mit kezdeni death ward nélkül, amit meg nem tudok) <#rinya>#rinya> bár ahhoz képest h végig hardon toltam és ez volt az egyetlen ilyen beáldozós harc, egész jó.
na jó, elpicsázom már
mert szegény már két napja vár a sorsára, és ott áll elõtte a csapat bememorizált varázslatokkal, belenézek TotSC-be, mert az is valahogy többé-kevésbé kimaradt eddig, aztán addigra csak kitalálom a R/C lesz vagy FMT <#smile>#smile>
még egy kérdés: Imoen-t mikor visszaszerzi a kétlábú, feltápolodik xp szempontjából, vagy marad a durván 100k-nál amivel kezd?
Imoen-t csípem amúgy, félreértés ne essék, csak azért hajlamos a lelkem elsõ részben is kimaradni, mert van akit jobban csípek - Coran-t és Monty-t (meg Safana-t) jobban szeretem mint tolvaj, Xzar-t és Edwin-t meg mint mágus... nagyon karakterközpontú mindig a csapatom, na, azért érdekel mennyire beszédes SoA-ban - ha ott "unalmas", akkor ott van Jan is akár helyette. ToB-ban amúgy ha jól emlékszem kicsit "bekeményít" már, nem olyan kis szent szûz (Aerie szintúgy).
Edwin favorit, hatalmas arc, szerintem BG2 legnagyobb jeleneteit õ szállítja. Viconia-t annyira nem csípem, nem is túl kraftos karakter (sima Cleric nem favoritom, nincs szinte semmi támadása), na meg nekem kicsit passzív-agresszív. Jahi-t viszont én spec nagyon-nagyon rühellem, õ elképesztõ mód passzív-agresszív, folyton uralkodni akar, és súlyosbítva azt, ami amúgy is: egy rohadt Harper, akikkel én nem vagyok jóban.
elsõ sorban mert Monty <#rinya>#rinya> és mert fehérköpenyes igazságosztók, akikkel papír ceruzás szerepjátékban is volt bõven konfliktus - valamiért nem tetszett nekik, amikor egy szerintük jó tagjuk (valójában nem volt az) rejtékhelyére az ember bevezet... egy folyót <#idiota>#idiota>
Mazzy, Minsc (õt is bírom) majd kipróbálásra, igazából az a lényeg, h viccesek legyenek... igazából nem akarok én minden párbeszédet hallani, csak olyanokét, akiket bírok is - Anomen véleménye a világ nagy dolgaival kapcsolatban pl erõsen hidegen hagy <#bohoc>#bohoc> így is modolnom kell btw, kicsit korlátozó BG2 alapból csapat terén - vagy csak jófiúk, vagy csak rossz, köztes állapot nem fér meg, pl Aerie meg Korgan SoA-ban gyûlölik egymást.
bölcsességeket amúgy ilyenekre értem, h kik a szórakoztatóak 😊
pofozkódó fõkari + Aerie + Edwin (+ Jan/Imoen ha nem FMT fõkari) csapattal gyakorlatilag végig tud röhögve sétálni az ember a játékon, viszont... unalmas. Edwina-s szívatásokon kívül gyakorlatilag mélykussban vannak, amit én nem szeretek.
1, Igen, eléggé hosszú ideig nem lehet visszatérni Athkatla-ba, a játék 1/3-1/4-a/e ezt a "kitérõt" öleli fel - de végre Imoen kiszabadult, velünk van és mindenki happy...
(A cheat persze mindenre gyógyírt ád...)
2(passz - ha nem csivitel, akkor is együtt kalandozunk vele, mer' jó gyerek... <#idiota>#idiota>)-3-4, Imoen fura egyén, az alapból(?) szolid, naiv/lelkes (Aerie azért ebben törvényes, míg Imoen kaotikus "beállítottságú" tán...), kislányos beállítottságára gyakran rácáfol - hiba volna ez a fejlesztõk részérõl, vagy egy tudatos út a végül tolvajcéh-vezérré váló karakterfejlõdésével?!
Ha NPC-k jönnek, akkor õ is jön, mint a legjobb "jó" mágus és legfõképpen mint tesó - már az elsõ résztõl fogva egymást kéne védeniük a fõkarival, Gorion szerint - , ezért a ToB-n Sarevok is csatlakozik a csapathoz (ha már ismételten belebotlott az egyén, mégiscsakna), így már csak 3 hely jut a többieknek: Viconia, Edvin (a ToB-n már túlsúlyos a mágia, fõként ezért) és ... Jahei' az utolsó általában (állandóan pampog, hogy városban mennyire utál lenni, de õ(K..K..Kh..) is Gorion ajánlásával, mint annak elkötelezett jó barátja(i), került(ek) kapcsolatba a vezérrel...) - Imoen elegendõ tolvajképességgel bír, legfeljebb a csapdaállítás miatt kéne egy "rendes" tolvaj -> Penge-Bárd fõkari és a segédmágia is meg van oldva... és lehet végre tesztelni is (Mazzy-l esetleg?). <#wave>#wave>
Ha a párbeszédekre vagy kíváncsi, akkor elég sokszor neki kell állni, mire mindenki, mindenkivel elcsacsog, így nagyon nem lehet "utálom" karakter a választékban. <#idiota>#idiota>
SoA - nálam:
Jahei', Minsk, Yoshimo/Imoen, Aerie, Jan ; utóbbi 2 hely a variációknak köszönhetõen változik (fõkari kasztja befolyásolja).
A bölcsességek - egy mesternek...??? <#hehe>#hehe>:
Amekkora játéktudással bírsz, egy teljesen fél-ork, multis hordával is gond nélkül kéne boldogulnod (mágus ohne; barbár, harcos/tolvaj, Lathander pap(2-3x, esetleg az egyik Talos?!), harcos/pap). Le kéne gyûrnöd az "ellenszenvedet" néhány(?) kaszttal és karakterrel szemben. <#nyes>#nyes>
1) ha elkezdte az ember a "nagy utat" (Chapter 4, Spellhold) van valami mód arra h visszamenjen Athkatla-ba, vagy csak nagyon-nagyon soká? emlékeim szerint elég hosszú ideig nem jut vissza, de lehet h tévedek.
2) Imoen mennyire kommunikatív alapjátékba? mintha lett volna valami ilyen h kezdeti tervek szerint
ezért nincsenek nagyon szövegei miután visszaszerzi a kétlábú, viszont ToB-ban már csiripel rendesen.
3) ki a fenét vigyek magammal? <#idiota>#idiota> Aerie, Edwin kötelezõ, Jan kell legalább az elején tolvajnak, bár lehet késõbb is marad, de ezen kívül? Korgan-nel szemezgetek (õ is ilyen kedves vicces figura), meg talán Imoen-el amikor visszatér, de tudja a tököm. Mazzy milyen mint karakter? idegesítõ kis egydimenziós halfling vagy jó arc? Jennifer Hale a szinkronhangja, szóval annyira szörnyû csak nem lehet <#smile>#smile> Anomen meg Nalia kapásból kiesik, Jaheira-t gyûlölöm, Cernd és Valygar is elég unalmasak emlékeim szerint, Keldorn meg paladin akikért általában nem nagyon rajongok, de nem is nagyon használtam... szóval kicsit limitáltak a választások. ToB-ban már legalább jön kedves világítószemû cimbora, õ úgy emlékszem egész vicces figura.
4) mi a fenével legyek? <#idiota>#idiota> Ranger/Cleric (multi, mert fog a tököm 1,5 milla xp-t kispadon leülni) és F/M/T között vacillálok, mindkettõt játszottam már, mindkettõt csípem, elsõ tukó pofozógép (*hatalmas* pofonokkal), másodikkal lehet baromi jól kommandózni (mágikus védelmek, csapdák, hátbaszúrás, lopakodás), és az istennek nem tudok dönteni köztük.. még Kensai/Mage is megfordult a buksimban, de ott is ott van az az átkozott dual, meg FMT viccesebb azért.
kb ennyi, zúdítsátok rám bölcsességeteket <#bohoc>#bohoc>
mágusok multiknál, na meg végképp FMT-nél már más a helyzet - ott THAC0 gáz tud lenni ha csak nem nagyon magas szinten dualozik a karakter, és FMT-nél a tolvaj HLA-k... egyszerûen isteniek. <#hawaii>#hawaii>
A túlerõ ellenében a 60 támadás elnyelése sem életbiztosítás - ha nem lehet idõben és tartósan lyukat ütni az ellenfelek védelmén - , hamar összejön az - és a folyamatos ütlegelések miatt a karakter válaszolni sem nagyon tud: a kensai is a hajára kenheti a sebességét, ha már hárman csépelik: csak brékel a neki bevitt csapások miatt - , és leginkább a rosszindulatú behatások elleni védelmek felhalmozása és ezek némelyikének rövid szavatossági ideje - és a karakteren való megtartásuk, újrahúzásuk - az, ami ellehetetleníti a közelharcot.
A Righteous Magic a tiszta kasztú papok és druidák mentsvára, a multis, duálos alteregóik amúgy sem szorulnának annyira rá ezen segédeszközre, ekképpen azért már van hozadéka számukra - parittyával együtt használom, így nem sok Iron Skin fogy mellette... (+ Lathander Boon a pap esetében) <#ravasz1>#ravasz1>
A duálnál még az elveszõ HLA-k is bejönnek a képbe a ToB-n, míg egy kettõs multi minden földi jót megkaphat és végig élnek mindkét kasztjának áldásos tulajdonságai is. 😞
Iron Skins.
efelett nem számít h mennyi hp-d van (amibõl harcos/ranger dual amúgy sem szenved hiányt), kb halhatatlan vagy... és baromi sokat tud szép sorban ellõni - magasabb szinteken 9 + amit wisdomból kap (avagy: 13), sõt, ugye ott a wondrous recall, ami visszahoz két-két varázslatot... még egy egyszerû, 15-ös karakternél is ez 8-ra jön ki, bármi wisdom bónusz nélkül - 50+ elnyelt támadás. hozzá ott a shield of the archons, ami pedig mágiára tesz immúnissá, és megint lesz belõle egy pár löket, mondjuk ebben talán harcos -> mágus és a kis spell trapja jobb... csak nekik nincs Heal-jük <#bohoc>#bohoc>
szóval nálam ranger -> cleric kb az egyik legjobb közelharcosként van számontartva, halhatatlan és szimplán szórakoztató, na meg emellé ott van a holy smite és bogarazás is, ami szintúgy határozottan vicces <#vigyor1>#vigyor1> az, h félisteni bölcsességgel nyomulhat idõvel (25!) már csak hab a tortán.
btw Righteous Magic-el nekem csak egy kis gondom van: rövid ideig tart, sokáig tart ellõni (DUHM majdnem instant), egy szinten van Iron Skins-el és... nem olyan baromi erõs. maxolt fegyversebzés az láncos buzogányokkal +2,5 sebzésre jön ki, kalapáccsal +1,5. 25-ös erõ édes, de DUHM ugye eléri ugyanezt (vagy Crom Faeyr "permanensen"), hp részét szintúgy, bár nem mintha szükséged lenne rá. nagyon kemény harcoknál jól jön, többinél maradjon a kétlábú Irons Skins-nél, azt ritkán kell újra felpakolni.
elsõ résszel lassan végzek (már megvolt második kör Candlekeep-ben), aztán... meglátjuk, lehet neki állok újra BG2-nek egy Ranger(9) -> Cleric-cel, már nincs erõm 13-ason dualozni, szép dolog az a fél extra támadás, de másfél milla xp-t "kispadon" tölteni a halálom <#unalmas>#unalmas>
Ha harcossal vegyítem, a távharc miatt, akkor a ToB-n szinte észrevehetetlenné züllik a Lathander pap mellett: idézés és a csapat tûztámogatása, pont. Ezek mellett a közelharcot nem erõltetném vele, mert ahhoz kevés a HP-ja és az idézmények mellé a távtámogatás jobban bejött, mintha a tömegben próbálnának a karaktereim a támadó pozícióért tülekedni, egymás elõl a szûk helyeken az utat elállni.
Tiszta kasztúként azonos a TACH0 értéke a papéval (1,5 milla XP elõtt és 3 után), ekkor a 2. szintû DUHM helyett az 5. szintû 'Righteous Magic'-t használom (az 1.14 TDD-n legalábbis): tovább tart és legalább maximalizálja a sebzéseket, emellett ad 1 id HP-t/szint is -> több nem nagyon kell a parittyához.
Közelharcban valóban kötött a fegyverválaszték az Impaler +3/Ixil's Spike +6(2 kezes) és a Yamato +4(kard+pajzs) a vanilla ToB-n - a Belm +2 mellett - , de ezt a TDD-n (tweak-l) inkább a GWW alakra bízom (+ Greater Magis Fang(?) közben, ha "igény" van rá...) - itt már a +3-s handzsár maradna amúgy is csak, mint választható fegyver 😞 - , vagy az idézményekre + távtámogatás a druida részérõl...
A Lathander pap meg viszi a Flail of Ages-t (single ToB karakter esetén - jófajta mögényúlós: már csak hat a(z) 3/5 fej egyike az ellenfélre) és a feljavított Yaga-Shura kalapácsot - ennek a megszerzéséig Gromnir mace/MS-ja is jó - , ez a kettõ is megteszi - ha õ a vezér a szintszívások miatt, akkor inkább pajzs+fegyver kombóval indítom, így a teszteken tovább kitart a ToB-n...; a két fegyveres harc amúgyis a Ranger-Cleric-k védjegye inkább. 😊)
(De jó, hogy mind a tweak, mind a TDD megvariálja a fegyverosztályokat és azok csoportosítását, aztán igazodjék el az ember...)
A druida bogárfelhõzzön - 5(?) ellenfélre hat és a morálnak is jót tesz, fõleg ha közben még mások is puhítják az adott egyedet - és ha nincs rajta sok minden, akkor dobassa a vasat az ellenfelekkel. De leginkább csak idézzen/HLA-zzon (ToB - pl. Energy Blades, Storm of Vengeance), gyógyítson és a parittyáját használja, abból nem lehet nagy baj és csapatnak is az elõnyére válik a tevékenysége. A tweak után lehet kísérletezni a GWW alakkal és a több varázsige párosával, de ez csapat és ízlés függõ dolog már. 😊
(Közelharcot, pláne a ToB-n, nem erõltetném a túlerõ és a csapattagoknál jobb egyedekkel/értékekkel/felszereléssel bíró ellenfelek miatt, különösen nem egy fõként mágiára "kifejlesztett" kaszttal. A szintek növekedésével a mágia veszi át a fõszerepet a vagdalkozás helyett - még a csoportos távharc is jobb mutatókkal bír a közeli piszkálódásnál, ha van ki feltartsa az ellent (idézmények, "blokkmester" - pl. penge bárd, lathander pap)...)
Közelharcra, az elsõ vonalba még mindig idézményeket javaslok, vagy a tolvaj csapdáit és a hátbatámadását, miközben a csapat tûzfedezetet nyújt (akár területre ható mágiákkal is). A (közel)harcos csak a duálozása kezdetén az, ami, a továbbiakban csak rontaná az összképet a csapatban: mire hozzáférne az ellenséghez (ehhez amúgy sincs jó felszerelés a multis ToB-n), addigra a távharcosok, vagy az idézmények már javában aprítják az ellent - feltartani meg egy mágus is tud, a stoneskin fedezete alatt - a ToB szintszívói miatt inkább a Lathander Pap tegye ezt...
(A BG elsõ részében "vágták le" a híres drowot egy távharcos körül állandóan körbefutó csapattaggal: a nyílvesszõkkel végeztetve el a piszkos munkát, miközben a setét elf 1-2 ütése elvitte volna az elõtte szaladót, ha utoléri azt, és a lövöldözõt. A második részben már szoktak célpontot váltani az ellenfelek, ha az "elõzõ" zéró veszélyt jelent/nem el-/utolérhetõ és közben mások is támadják õkelmét...)
A csapattagokkal vívott közelharcnak egyedül a Carsomyr +5/+6 és az Answerer +4 használatával volna egyedül "értelme" - esetleg a szintszívó fegyverekkel - , minden más esetben csak halogató (😄 ) jellege van - a karakter különleges képességének használatával - , néhány esettõl eltekintve, mert a célpont(ok) ellen csak a csapat (+ idézmények), (vagy) a mágia túlerejét bevetve van esélyünk.
(A csapatban lévõ 1-2 harcos nem lesz mindehhez - önállóan - elégséges - erre a segédharcos mágiatudók is elégségesek, mágiával feltápolva - , ha mind az (multik), akkor meg már inkább távharcosként mûködjenek közre az ellen kinyuvasztásánál. A mágia nagyon ütõs dolog ebben a játékban - BG II.)
Ha a fentiek a tõlem megszokottnál is zagyvábbnak hatnak az csak a fáradságom miatt van, sorry.
17-es karizma kell hozzá, 15-ös erõ és 17-es wisdom mellé... ami kb azt jelenti, h 6 statból 5-öt közel maximumra kell húznod - ez pedig megközelítõleg lehetetlen, még BG1-ben lévõ könyvekkel is baromi nehéz elérni.
...és még akkor is ott van, h nem tud se Flail of Ages-t, se Crom Faeyr-t használni, ami elég méretes negatívum nálam. na meg DUHM, Hold Person és Holy Smite hiánya se épp kellemes.
- Surely this lends us a familial bond of sorts. The smart move would be to travel as one, especially with the number of bandits in the area. You probably need the counterbalance of my intelligence, as well.
- No, and don't call me Shirley.
<#idiota>#idiota>
valamiért úgy rakták össze, h Edwin "mindkét" kiadása ugyanazt az amuletet használja... amivel egyetlen gond, h míg BG1-ben elvileg csak 1-1 varázslatot kellene adni elsõ és második szinten, BG2-ben *minden* szinten két varázslatot ad, és ez a verzió megy elsõ részben is - ez pedig egy kicsit gusztustalanul túltápolt.
megoldás: ezt leszed, override mappába bedob. így már csöppet értelmesebb azért.
meg ha BG1-ezni akarsz, szvsz tweakpack is kötelezõ, már csak az "autentikus" élmény miatt is - h ne 300 különféle fegyverképzettség legyen, hanem csak az a pár ami az elsõ részben. (mondjuk én kettõt is így szeretem zúzni, túl korlátozó másképp)
BGT - Weidu
\"It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul.\"
\"It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul.\"
"All reports suggest that our feline forces have turned traitor and that the rats are on the offensive. It appears that I am our last hope in the face of such an awesome display of power. Farewell, dear Journal... Farewell."
"BG2Fixpack v1 or above (install before BGT-WeiDU - installing after BGT-WeiDU causes you to get the SoA world map)"
szóval nálam így áll össze a csapat, sajnos Xan ("We're all doomed.") most kimarad, pedig õ is egy rohadtul szórakoztató figura.
viszont BGT-vel remekül mûködik most, és biza BGT eddig mindig remekül mûködött, szóval maradok annál... még ha egy helyzabáló szörnyeteg is.
mindenesetre fene a kísérletezési kedvemet, jó pár óra játékidõm ment most pocsékba. <#schmoll2>#schmoll2>
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
De majd az enchanced, az majd rendbe hoz mindent - amit meg nem, arra meg jönnek majd a patch-k és mod-k, csak gyõzzük kivárni. <#hehe>#hehe>
kell nekem itt kísérletezni...
Aztán nehogy a JA2 -> JA3 ismétlõdjön meg itt is, mert akkor jönnek majd a topikba az "Hogy tudtatok ezzel(BG - BGII) egyáltalán játszani?!" kérdések is.
😄
Amúgy a jó dolgok sosem halnak ki, mindig játszani fogják õket, lásd: Pirates! - érdekes, ennek a felújítása egész pofás lett, bár a "csajvadászatoktól" még most is kiráz a hideg (báli tánc) - ; CS.
már nyár van (legalábbis baromira úgy érzem), és semmi hír arról h pontosan mikor jön. szóval még egy jó fél évet szerintem várni kell rá.
én meg a "most" elvén mûködök, és most az jött rám, h Baldur's Gate-ezni akarok.
plusz enchanced-nél jelenlegi csapatomnál el kellene viselni a hímgyûlölõt, vagy valamelyik másik inkompetenciát (Yeslick!) Safana szövegei helyett.
alacsony szintû pofozkodás még mindig zseniális... itt lehet btw nagyon észrevenni, h ki a "kezdõ" játékos: egydimenziós józsika nem szereti kisszintû varázslókat, mert "jajj nem tudnak sebezni", játékot jobban ismerõ kétlábú meg tudja, h Sleep(1) = Rocks Fall Everyone Dies gnoll verziója, Strength(2) pedig gyilkológépet csinál a legnyúlbélább karakterbõl is.
Mostantól igazi játékosnak érzem magam.
De csak végigviszem valahogy, ha már ilyen sokáig vittem.
általában nem olyan nagy varázslat mágiahasználók megtaposása, nem szoktak (szerencsére) 1-2 védelemnél többet használni, és azokat is simán észreveszi az ember a két szép szemével (pl mind Stoneskin, mind Mirror Image elég feltûnõ), azután simán lebontod megfelelõ varázslattal (Pierce Magic, Breach, stb), illúziókat meg True Seeing-el. vagy szimplán ignorálod ezeket, odamész Carsomyr-ral és agyonvered. vagy, ha csak fizikai védelmeket rakott fel, halálra tûzgolyózod... a lehetõségek elég sokrétûek <#bohoc>#bohoc>