3669
Shadows of Amn - A saga folytatódik...
  • SaGa Jr
    Nem kell aggódni, nem marad ő mindig csendes (bár túl cserfes sem lesz szerencsére), csak mint sok minden egyéb a játékban, ez is a játékidőhöz kötődik. Ha nem telik el bizonyos mennyiségű idő aktív játékkal és nem telik el bizonyos mennyiségű nap, akkor adott dolgok nem következnek be. Így van ez például Jaheira esetében is a Harper szálon meg a romantikázásnál is, vagy hasonlóak például az adott kasztokhoz kötődő stronghold küldetések is (bár ott csak a játékban eltöltött napok száma a mérvadó).

Szóval vidd csak magaddal Imoen-t mert nagyon jól jön a harcokban is és fog ő beszélgetni, de mivel a lényegi szerepe már lejátszódott így nem sokat. Ettől még lesznek beszólásai, meg időnként konkrétan a karakteredhez is beszélni fog.

Amúgy 5 mágus hogy jött össze? Ki az ötödik (kit képeztél át)?
  • Calver
    kérdés: mivel tudom, h Imoen miután visszaszerezzük csöppet csendes marad
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    (nem kommunikál csapattársakkal, mivel meg kellett volna halnia később, így nem írtak neki semmi ilyet)

de spellhold alatt dumál, mondd bölcsességeket a
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    viccesen megváltozott helyzetről és a "nagy leleplezésről"?

mert perpill tippem sincs van-e értelme vinni, ha nem ad semmi bölcset a csapathoz, majd kitalál egyedül, bár soha nem árt a még egy mágus, de egyszerre ötöt azért "kicsit" túlzásnak érzek
  • Calver
    na ilyenkor szeretem a backstab-et
    (az a barnás cucc egy stoneskin akar lenni, amint aktiválód...na, ha a tulajdonos nem lenne már halott )
  • Molnibalage
    Jó, ja 1 év múlva játszok vele, szóval addigra kiforr majd. Még meg sem vettem.
  • Cuchulainn
    Írtam lentebb, hogy szerintem az atombugos erős túlzás. Nekem az első pillanattól fogva teljesen hibátlanul megy a játék, apróságoktól eltekintve. (pl hogy a gyorsmentésgomb info-szövege "rest"-et ír, vagy hogy shoppingoláskor csak az eladó áruit tudom egérgörgővel scrollozni a saját cuccaimat csak a csúszkával)

Az NWN a szabályrendszertől eltekintve is teljesen más (nem-irányítható NPC-k) így szerintem érdemesebb akkor már a custom content között válogatni ha azzal a motorral akar valaki játszani.
  • ollie
    A bugokat meg szerencsére gyomlálják ezerrel, máris 3 patch jelent meg.
  • ollie
    Az már nem ugyanaz lenne. Az IWD D&D3E-t használ, a BG az AD&D2E szabályaival az igazi.
  • Molnibalage
    Pontosan ez a dilemmám. Az egyik körülményes, a másik meg még atombugos.

Mindegy, nem sűrgős, van más RPG is, ami várat magára. Csak remélni tudom, hogy egyszer összekalapálják rendesen az újat.

Ennyi erővel talán egyszerűbb lett volna 3D-ben megcsinálni NWN motorral. Ha fanok megcsniálták Icewind dale és mással, akkor ez nem megoldhatatlan.
  • ollie
    Szerintem azt kaptad, amit reméltél a hsz-ed alapján.
  • jocika
    Mire gondolsz?
  • ollie
    Ha az eredeti BG1-et akarod BG2 minőségben játszani, akkor fel kell tenned vagy a BGT modot (Baldur's Gate Trilogy), vagy a BG1Tutu-t, ami átkonvertálja az egyet a kettő enginje alá. Persze még kellenek ilyen-olyan tweak meg fixpackok is. Sokkal egyszerűbb a BGEE ilyen szempontból, és ez utóbbi még valszeg jobban is van balance-olva, mivel a BG1 átkonvertálása BG2 alá, odaver egy csomó mindennek.
  • ollie
    Szerintem azt kaptad. Engem csak egy dolog zavar a BGEE-ben, hogy a szöveg egy kicsit homályos.
  • Molnibalage
    Én már régen összezavarodtam. Nekem megvan a 4 in 1 Boxset. Azzal mit kell csinálni, hogy a BGI BGII szépségű legyen és tudja az 1280x1024-et Win7-en ÉS olvasható nagyságú legyen a szöveg? Ebből át lehet majd vinni a karikat a II-be?
  • jocika
    A bejegyzéseket olvasva egy kicsit összezavarodtam. Van ügye a BG1+ToSC, és van a BG2+ToB. Az elsőből átvihető a karakter a másodikba. A BG2 a szebb, újabb, bővebb(varázslatok, képzettségek stb)
    Mit kell ahhoz tennem, letöltenem, hogy ezzel a két játékkal úgy játszhassak, hogy az átvitel sem sérül, a bugok javítva vannak, a játékélmény is megmarad, nem kell játékösszeomlástól tartanom, a felbontás sem lesz kisebb, mint a telefonomon, már ha lehetséges, és ne legyen cheat szagú az egész. Én úgy gondoltam, hogy az EE verzió ezeket a feltételeket teljesíti(a BG2 vígan elfut a gépemen, de az egyessel is csak a felbontással volt problémám, ami azért nem tragikus).

Arról volt szó, hogy megőrzik a játék lelkét, de modernizálják.
    Most akkor még se azt kaptam, amit reméltem?
  • Calver
    nem kell hozzá semmi bűvészmutatvány, felrakod BG1-t, felrakod BG2-t, lefuttatod BGT modot, örülsz. tényleg. csak erre figyelj

utána még ajánlanám a Mirror Image Fix-et Spell Revisions-ból, TobEx nagy részét, tweak/fixpack meg egyértelmű. pnp free action és ebből hátbaszúrkálós rész is szerintem nagyon jó. (ha BG1 fegyverképzettségeket akarsz, tweak pack ELŐTT rakd fel hátbadöfködős részét)

az egész durván fél óra alatt megvan, amiből nagy részét nem is kell a gép előtt töltened, mivel csak konvertálás.

• Calver
    én még mindig BG2-vel szarakszok (majd EE akkor jön, ha viszonylag bugmentes lesz), most azon filózok, h menjek és még elpicsázzam Firkaag-ot és bandáját, meg esetleg kimentsem Haer'Dalis-t, illetve menjek-e Unseeing Eye-ozni (megközelítőleg ez a három küldi amit még nem zúztam le), vagy uzsgyi Spellhold-ba, ott úgyis kapok boots of speed-et ha jól emlékszem (az ok fele, amiért mellékküldiznék, a másik a gloves of dex), aztán előre.

2 milla xp-n áll a csipet-csapat (FMT főkari, Edwin, Viconia Aerie-vé alakítva (már untam szegényt, viszony gonosz cleric alapból kell a tökömnek), Jan), szerintem elég lesz.

baromi régen mászkáltam már arrafelé, mit érdemes előre beszerezni? Scarlet Ninja-To egyértelmű (hátha közben megjön az a maradék milla xp), talán még Shield of Balduran volt a sokszor emlegetett cucc?

Kotomicuki: üdv újra itt!
    valahol kering a neten egy kép (múltkor belefutottam BGEE fórumon) 1064-es sebzésű backstab-ról, assassin -> cleric-el. öööizé... viccesnek biztos az, kár h én jelenlegieket sem tudom kihasználni, még a kisvámpírokat is instagibelik, pedig még közel sincs maxol a karim hátbaszúrkálási potenciálja

btw látom nvidia 7-es szériából származó videokártyád van, azokkal elvileg soha nem is volt gond, a 8-as az (pl 8800GT), amit nem szeret/szeretett sokáig pár IE játék.
  • Molnibalage
    Ajjaj...

Viszont az ősrégi BG tupírozásához meg olyan bűvészmutatvány kell, én meg azt nem akarom vállalni. Két szék közt a pad alá...
  • Although
    Nálam az egyik mérvadó banda akiknek mindig elolvasom az írásait és akik idestova évek óta nem okoznak csalódást színvonalban. egy kis revjúw az új EE-ről.
    gamebanshee.baldurs-gate-enhanced-edition
  • ollie
    Természetesen az új content nincs lefordítva, és az is kérdés, hogy melyik patch-hez készült a magyarítás, mert ugye már 2 kijött a megjelenés óta.
  • Molnibalage
    Ilyen hamar sikerült átportolni? Az igen.
  • Szabi84
    magyarítás
  • ollie
    A legutolsó, hivatalos patch van alattuk. Nem hivatalos nincs.
  • Kotomicuki
    Ahh, végre, beindult az "új" tesztelése, hibafelderítése... pénzért. :D

A tolvaj-témához:
    A mezei tolvaj nagyon nem óhajt eltalálni senkit sem, így vagy a célpontot kell gyengíteni, vagy a tolvajt tápolni, mindenféle varázslattal, itókával, felszereléssel - utóbbi 2 csak a saját karakterre értendő.
    A (min.!) lvl 13 (a maximális támadások száma itt tetőzik) Kensai -> Tolvaj csak a ToB-ban ér a csúcsra: a különleges képességekkel (3 millió XP fölött - HLA) viselhet bármit (ahogy minden tolvaj multi/duál).
    A rondaságot varázslók ellen a Berserker kasztot ajánlanám "alapnak" a duálozásokhoz: ennek a különleges képessége MINDEN ártó mágia ellen véd (itt nem a tűzlabdára, vagy direkt sebzőkre kell gondolni...).
    A Pap -> Tolvaj (vagy fordítva, esetleg multiként, ahogy tetszik) sem rossz, ha a hátbatámadások találati arányainak a növelése a cél, ekkor kevesebb "külső" segítségre van szüksége a karakternek, több manna marad másra. Esetleg Lathander (a Talos inkább elektro-mágus és védekező pap keveréke) papként indítva az illetőt, de ez csak a ToB-ban játszik: lvl 21 Lathander (3x21 körig nem szívnak szintet, +1 to Hit, sebzéshez, mentőkre, támadás/kör; ehhez egy 'Righteous Magic' és kész is a gyilkológép) -> Tolvaj (neutral good-ként; kétkezes harcmodor + harci bot jártasságokkal a hátbatámadási szorzó előcsalogatásához), Harcos, Mágus, ízlés szerint. :)
    Használni kell a Bárd énekét - a Time Stop kiüti! - , mert az is ad pluszokat a támadási értékekhez is (meg a legjobb (segéd)mágus -> tolvajként lépi a varázslói szinteket, így a legtáposabb, a leguniverzálisabb támogató karakterek egyike; a ToB-ban csapdákat is tud telepíteni...). Ha van a játékban minden posztra, összesen 5, felvehető karakter, akkor a "főnök" lehet egy ilyen is és az az 5 megmásfélszereződik - igaz, ha a főnöknek kell megküzdenie vkivel/vmivel, egyedül, akkor előtte gondolkodni és 8 órát pihenni is kell, általában (multi indításával ez is kivédhető - persze, nem feltétlenül kell 6-ot indítani, hogy maradjon hely az NPC-knek is). :))

A ToB-ban MINDEN mágus tudja a Time Stop nevű förmedvényt - csak a mieink nem, az induláskor; nagyobb ellenfeleinkre meg nem is hat :( - , meg a hasonszőrű rondaságokat, így a megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni.
    Hogy ezt lopakodva és hátbatámadásokkal (amíg dispel magic-olnak, addig sem varázsolnak "rondát" az ellenfeleink), Isect Plague-l, Silence 15'-l, vagy egyéb módon oldjuk meg (2 mágus/bárd/boszorkány + 2 pap/druida felállásnál csak idézésekkel le lehet foglalni annyira az ellenfelet, hogy a maradék 2 egyén laposra verje őkelmét, vagy a távharcban elvérezzen a gonosz - ha meg ez sem, akkor a tolvaj/bárd csapdái végezzék ki egy "menekülés" után), az már a stratégia/csapattagok képességeinek a kérdése.

Csak nehogy megint elővegyem, mert legalább fél évig megint nem szabadulok tőle... :D

...

Az alapmű (korai CD-s + patch) hibátlanul fut W7 alatt, mindenféle kompatibilitási hozzápiszkálások nélkül is. (C2D + 7900 GTO (DX9) + 4 GB RAM gépen)
    Ha vmi nem müxik, akkor az az újabb hardverek és az újabb drájverek ( :) ) miatt lehet, ekkor, esetleg, lehet játszani a kompatibilitási módokkal, ami vagy bejön, vagy nem (pl. normális DX2-t (MoO2) már nem tud emulálni a W7).
    Végső megoldásként egy virtuális gépen futtatod a játék korából származó op.rendszert és minden hozzá tartozó kütyüt - vindóz alatt ez erőforrás-igényes feladat.
  • jocika
    Van arról valakinek infója, hogy a GOG-os BG1 és BG2 mennyire javított, utolsó verzió? Az rendben, hogy futnak win7 alatt, de a javításokkal hogy áll?
  • ollie
    Én is néztem. Valszeg a config fájlban kell állítani, mert játékon belül nem állítható.
  • Calver
    új patch, elvileg most már működni fog FPS állítás
  • Calver
    én is FMT-vel toltam első részt is, BGT-vel, de ott mindig épp elég táp voltam - belejátszott az is, h BGT kiüti xp limitet, így azért összejött 7-es harcos meg mágusi szint, ahol a tápságok (+1/2 támadás, 4-es szintű varázslatok) vannak emlékeim szerint. BG2-ben viszont tényleg arcátlanul erős karakter.

amit kapsz, az emlékeim szerint immunitás +1-es és nem mágikus fegyverekre, azért ütik mindig át - ToB-ban egy útszéli csöves is +2-es fegyverekkel rohangál. mondjuk azért FMT így is elég faszányosan meg tudja védeni magát, rakás mirror image/stoneskin/PFMW mellett.
  • Darun
    Én pl 2 éve játszottam végig először, ha jól emlékszem. Akkor adták teljes játékként az egyik újság mellé, mivel azonban nem szerettem volna egy folytatásos játék közepébe vágni, megvettem a teljes szériát. Az első rész a maga 640*480-as max felbontásával tényleg elég csúnya volt, az igazi hibát azonban a karakterválasztásnál követtem el, mert én is FMT-et indítottam és soha, semmihez nem volt elég szintem. Aztán egy csatában folyamatosan bedaráltak és inkább belekezdtem a II. részbe. A grafikája teljesen elfogadható volt számomra, az új rendszer miatt sokkal nagyobb volt a karakterválaszték (ettől függetlenül itt is FMT-vel mentem végig, de itt már nyerő volt) A csaták is jól el lettek találva (a bossok tényleg kihívást jelentettek, de még sem voltak lehetetlenül nehezek) a története meg tényleg fantörpikus volt. A kiegészítőjét viszont sztem elcseszték. Ha emlékezetem nem csal, a II. rész végén lehetett valami extrát felvenni, volt ott valami sebzés elnyelés is talán -/5, már nem vagyok benne biztos, ami kb semmit nem ért, mert a kiegben már a mezei városőröknek is + enchantos fegyvere volt :/ Viszont ami nagyon bejött az az NPC interakció. Viszont az olvasottak alapján nekem is úgy tűnik hogy ez az EE nem éri meg az árát. Max annak, aki nem játszott az eredeti játékkal.
  • Molnibalage
    ami arra enged következtetni, h a BG fanok egy része szellemi fogyatékos

Sajnos egyet kell hogy értsek akkor...
  • Calver
    na legalább ennyi, majd 60 FPS patch egyszer érkezik

amúgy meglepő h mennyire figyelik fórumot a fejlesztők, írtam UI-ról szóló témában, h erősen radial menu kellett volna, meg távolság jelző varázslatoknál, pár óra múlva jött a semmiből a válasz egyik dev-től, h egyszer feldobták, a játékosok meg véres szemmel tiltakoztak ellene... (ami arra enged következtetni, h a BG fanok egy része szellemi fogyatékos, de a fejlesztők sem a legbölcsebbek ha erre hallgatnak)
  • Nos
    Köszi a tippet. A sokéves kihagyás után amúgy is inkább egy alacsonyszintű moddal kezdtem, hogy ne legyen olyan hírtelen a 20-as szint. Szóval megfontolom a kasztajánlatokat ha végre nekifutok :)
  • Calver
    bedobom ide*, kép/hang/script importáláshoz progi BGEE-hez.

[apro]*részben eltárolási céllal
  • Calver
    nem, ellenben az EE egy veszettül gyenge eresztés lett. a nosztalgia mint olyan addig működik, amíg csak visszaemlékszel valamire, aztán esetenként pofáncsap a kőkemény valóság - BG-nél baromira nem így volt... én olyan fél éve futottam sokadjára újra neki az első résznek, és biza még mindig zseniális.
    BGEE viszont amíg nem raknak bele normális FPS piszkálgatást (ami a játék sebességét is befolyásolja - most csak alap 30 FPS-en fut, ami csigalassú, duplája az ideális számomra), addig számomra megközelítőleg használhatatlan.

Mask of the Betrayer-hez viszont sok szerencsét, egyik legjobb RPG utóbbi évekből, lazán egy 9/10-es játék. nemrég toltam azt is, iszonyosan élvezetes, történet és "mélység" szempontjából talán az áll a legközelebb BG sorozathoz. (ajánlom hozzá a necromancer 8/swiftblade 10/eldritch knight 10/frenzied berserker 2 kaszt kombót maximális móka és kacagásért )
  • Molnibalage
    Én is először az NWN II két kiegjét tolom végig. Asszem ebben a topikban ajánlottak jó kis NWN I modokat, azok is beelőzik majd a BG-t. Ennek úgy látom, hogy kell még egy kis idő...
  • Nos
    Sajnos számomra kimaradt ez a játék. Amikor kijött, akkor még kerültem a játékokat, de aztán én is belesodródtam. Sok helyen olvastam, hogy ez az egyik legjobb rpg, ezért most másodjára is adtam neki egy esélyt. Hát nem sikerült. Azt gondoltam, hogy ez az enchanted edition ad valami kellő pluszt ahhoz, hogy élvezni tudjam, de nem adott. Idegesítő a kezelőfelület, és a grafika is lehetne jobb. Nem arra vártam, hogy tök új motort kapjon, de a karakterek kinézetét a kereteken belül változatosabbá tehették volna. Még arra sem vették a fáradtságot, hogy normális mennyiségű választható karakterképet betegyenek. Szóval sajnálom, remélem egyszer valamilyen más motorral. Viszont ez miatt felraktam a neverwinter 2-t. A Mask of Betrayert még úgysem csináltam meg. Valahogy az jobban tetszik.
    Igazam van, ha azt mondom, hogy ezt igazán csak az tudja élvezni, aki régen játszott vele, és kellemes élményei vannak?
  • Calver
    hmmm... na ilyenről sem hallottam még. mondjuk BG2 nálam mindig is eléggé bugmentesen működött, talán most futottam bele első komolyabba (amit majd konzollal helyrehozok valahogy), mégpedig abba, h Jaheira nem jött ki Irenicus börtönéből (pedig kiszabadítottam és nem küldtem el a jó édes anyjába), nem jelent meg a férgek Harper-ek patkánylyuka menedéke előtt
  • gerey
    Portré ikonokat tudod fel/le húzni egérrel.
  • SaGa Jr
    Van valami egyszerű módszer arra, hogy megváltoztassam a csapat felállását (hogy ki milyen sorrendben helyezkedik el a csapatban)? Vagy csak a kirúgom és visszaveszem dolog működik?
  • SaGa Jr
    Időközben megtaláltam a megoldást (ismert hibáról van szó). Csak át kellett állítanom a játék felbontását 1024x768-ra és máris megszűnt a probléma. Alacsonyabb és magasabb felbontásokon egész egyszerűen nem jelenítette meg az adatlapokat és ezért fagyott.
  • Calver
    ha tudod a "trükkjét", annyira nem kemény srác, főleg ha harcos/mágus vagy.

az egyik technika a protection from undead tekercs, akkor meg sem tud karcolni. ez szvsz messze túl OP, én nem kérek belőle.

a másik a "nagy mágikus harc" vonulat, ahol kontrázol mindent amit rád tud dobni:
    symbol, stun? freedom of movement.
    symbol, fear? potion of clarity, mert úgy néz ki chaotic commands bugos és nem véd ellene én meg láthatóan nem tudom, h mi az a "panic" effekt, egy sima resist fear elég lett volna
    dispel magic? minor globe of inv., vagy spell immunity: abjuration

utána rádköp még pár dolgot (előbbieket lazán time stop alatt lövi el), de azok mind sebző spellek, illetve...

finger of death (meg később saját kis wail-je)? death ward

ezen kívül második formájában végtelenített imprisoment-eket lő, amiket a spell immunity: abjuration kivédi, csak figyelni kell rá, mert minimum 3-szor nyiffantam ki azért, mert elszámoltam magam hatóidőt illetően

ja, még ami nagyon fontos: flail of ages átüt stoneskin-en, legalábbis elementális sebzése, ezzel megszakítva pár varázslatát. imp. haste sem árt, h gyorsan vége legyen első körnek, mert ott egy karit (többieket fent hagytam, nem szeretek éleszteni) azért szét tud szedni a lelkem.