Baldur\'s Gate II
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C
A tolvaj-témához:
A mezei tolvaj nagyon nem óhajt eltalálni senkit sem, így vagy a célpontot kell gyengíteni, vagy a tolvajt tápolni, mindenféle varázslattal, itókával, felszereléssel - utóbbi 2 csak a saját karakterre értendõ.
A (min.!) lvl 13 (a maximális támadások száma itt tetõzik) Kensai -> Tolvaj csak a ToB-ban ér a csúcsra: a különleges képességekkel (3 millió XP fölött - HLA) viselhet bármit (ahogy minden tolvaj multi/duál).
A rondaságot varázslók ellen a Berserker kasztot ajánlanám "alapnak" a duálozásokhoz: ennek a különleges képessége MINDEN ártó mágia ellen véd (itt nem a tûzlabdára, vagy direkt sebzõkre kell gondolni...).
A Pap -> Tolvaj (vagy fordítva, esetleg multiként, ahogy tetszik) sem rossz, ha a hátbatámadások találati arányainak a növelése a cél, ekkor kevesebb "külsõ" segítségre van szüksége a karakternek, több manna marad másra. Esetleg Lathander (a Talos inkább elektro-mágus és védekezõ pap keveréke) papként indítva az illetõt, de ez csak a ToB-ban játszik: lvl 21 Lathander (3x21 körig nem szívnak szintet, +1 to Hit, sebzéshez, mentõkre, támadás/kör; ehhez egy 'Righteous Magic' és kész is a gyilkológép) -> Tolvaj (neutral good-ként; kétkezes harcmodor + harci bot jártasságokkal a hátbatámadási szorzó elõcsalogatásához), Harcos, Mágus, ízlés szerint. 😊
Használni kell a Bárd énekét - a Time Stop kiüti! - , mert az is ad pluszokat a támadási értékekhez is (meg a legjobb (segéd)mágus -> tolvajként lépi a varázslói szinteket, így a legtáposabb, a leguniverzálisabb támogató karakterek egyike; a ToB-ban csapdákat is tud telepíteni...). Ha van a játékban minden posztra, összesen 5, felvehetõ karakter, akkor a "fõnök" lehet egy ilyen is és az az 5 megmásfélszerezõdik - igaz, ha a fõnöknek kell megküzdenie vkivel/vmivel, egyedül, akkor elõtte gondolkodni és 8 órát pihenni is kell, általában (multi indításával ez is kivédhetõ - persze, nem feltétlenül kell 6-ot indítani, hogy maradjon hely az NPC-knek is). 😊)
A ToB-ban MINDEN mágus tudja a Time Stop nevû förmedvényt - csak a mieink nem, az induláskor; nagyobb ellenfeleinkre meg nem is hat 😞 - , meg a hasonszõrû rondaságokat, így a megelõzésre nagy hangsúlyt kell fektetni.
Hogy ezt lopakodva és hátbatámadásokkal (amíg dispel magic-olnak, addig sem varázsolnak "rondát" az ellenfeleink), Isect Plague-l, Silence 15'-l, vagy egyéb módon oldjuk meg (2 mágus/bárd/boszorkány + 2 pap/druida felállásnál csak idézésekkel le lehet foglalni annyira az ellenfelet, hogy a maradék 2 egyén laposra verje õkelmét, vagy a távharcban elvérezzen a gonosz - ha meg ez sem, akkor a tolvaj/bárd csapdái végezzék ki egy "menekülés" után), az már a stratégia/csapattagok képességeinek a kérdése.
Csak nehogy megint elõvegyem, mert legalább fél évig megint nem szabadulok tõle... 😄
...
Az alapmû (korai CD-s + patch) hibátlanul fut W7 alatt, mindenféle kompatibilitási hozzápiszkálások nélkül is. (C2D + 7900 GTO (DX9) + 4 GB RAM gépen)
Ha vmi nem müxik, akkor az az újabb hardverek és az újabb drájverek ( 😊 ) miatt lehet, ekkor, esetleg, lehet játszani a kompatibilitási módokkal, ami vagy bejön, vagy nem (pl. normális DX2-t (MoO2) már nem tud emulálni a W7).
Végsõ megoldásként egy virtuális gépen futtatod a játék korából származó op.rendszert és minden hozzá tartozó kütyüt - vindóz alatt ez erõforrás-igényes feladat.
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
"The trees move. Do you not see it?"
amit kapsz, az emlékeim szerint immunitás +1-es és nem mágikus fegyverekre, azért ütik mindig át - ToB-ban egy útszéli csöves is +2-es fegyverekkel rohangál. mondjuk azért FMT így is elég faszányosan meg tudja védeni magát, rakás mirror image/stoneskin/PFMW mellett.
Sajnos egyet kell hogy értsek akkor...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
amúgy meglepõ h mennyire figyelik fórumot a fejlesztõk, írtam UI-ról szóló témában, h erõsen radial menu kellett volna, meg távolság jelzõ varázslatoknál, pár óra múlva jött a semmibõl a válasz egyik dev-tõl, h egyszer feldobták, a játékosok meg véres szemmel tiltakoztak ellene... (ami arra enged következtetni, h a BG fanok egy része szellemi fogyatékos, de a fejlesztõk sem a legbölcsebbek ha erre hallgatnak)
BGEE viszont amíg nem raknak bele normális FPS piszkálgatást (ami a játék sebességét is befolyásolja - most csak alap 30 FPS-en fut, ami csigalassú, duplája az ideális számomra), addig számomra megközelítõleg használhatatlan.
Mask of the Betrayer-hez viszont sok szerencsét, egyik legjobb RPG utóbbi évekbõl, lazán egy 9/10-es játék. nemrég toltam azt is, iszonyosan élvezetes, történet és "mélység" szempontjából talán az áll a legközelebb BG sorozathoz. (ajánlom hozzá a necromancer 8/swiftblade 10/eldritch knight 10/frenzied berserker 2 kaszt kombót maximális móka és kacagásért <#vigyor1>#vigyor1>)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Igazam van, ha azt mondom, hogy ezt igazán csak az tudja élvezni, aki régen játszott vele, és kellemes élményei vannak?
Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL
az egyik technika a protection from undead tekercs, akkor meg sem tud karcolni. ez szvsz messze túl OP, én nem kérek belõle.
a másik a "nagy mágikus harc" vonulat, ahol kontrázol mindent amit rád tud dobni:
symbol, stun? freedom of movement.
symbol, fear? potion of clarity,
dispel magic? minor globe of inv., vagy spell immunity: abjuration
utána rádköp még pár dolgot (elõbbieket lazán time stop alatt lövi el), de azok mind sebzõ spellek, illetve...
finger of death (meg késõbb saját kis wail-je)? death ward
ezen kívül második formájában végtelenített imprisoment-eket lõ, amiket a spell immunity: abjuration kivédi, csak figyelni kell rá, mert minimum 3-szor nyiffantam ki azért, mert elszámoltam magam hatóidõt illetõen <#rolleyes>#rolleyes>
ja, még ami nagyon fontos: flail of ages átüt stoneskin-en, legalábbis elementális sebzése, ezzel megszakítva pár varázslatát. imp. haste sem árt, h gyorsan vége legyen elsõ körnek, mert ott egy karit (többieket fent hagytam, nem szeretek éleszteni) azért szét tud szedni a lelkem.
Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C
én is most nekiálltam BG2-vel piszmogni (amíg BGEE olyan amilyen), volt is egy mentésem még pár hónappal ezelõtt, amikor elég sokáig elvittem, és pont Gaxxit mentem volna kinyírni... rá kellett ébrednem, h csöppet kijöttem a gyakorlatból miután legalább 20-szor elpicsázott a lelkem <#idiota>#idiota> (nem emlékeztem, h imprisonment mellett van neki wail of the banshee szerû cucca is)
#3045: BG2-vel (sima 4+1 cds kiadás) nekem soha nem volt gondom win7 alatt, semmi kompatibilitás nem kellett.
nvidia kártyás rész pedig PST-re és IWD2-re vonatkozik, amik OpenGL-t használnak, de frissebb drivereknél (gondolom én) már nincsenek bajok, legalábbis IWD2-vel nem - elõtte (egy-két éve?) nálam iszonyatosan vibrált fog of war, de mikor elõvettem pár hónapja, semmi ilyen gond nem volt.
A BG Enhanced Edition megy simán.
A BG 2 esetében meg vagy beszerzed a Good Old Games (vagy ha úgy jobban tetszik akkor GOG) verziót ami úgy lett módosítva, hogy mûködjön Xp, Vista és Win7 alatt is a játék, vagy a játék indító fájljánál beállítod a kompatibilitást (jobb klikk az indító fájlon, properties, majd compatibility és beállítod amit akarsz). De ha ez utóbbi nem mûködne akkor olvasd el mit írnak ennek kapcsán az alábbi linken:
Win7 és infinity engine-es játékok
Ha NVidia kártyával akarod játszani, akkor viszont készülj fel nagyon ronda grafikai problémákra.
Nashkel-ben meg van a parasztoknál nyugaton egy lyuk az egyik szántón és abban meg van Ankheg armor. 😊
Friendly Arm Inn mellett van valahol egy Ring of Wizardry ha jól emlékszem de nem találom.
igen, gáz, gyakorlatilag az viszi el az egészet a hátán, h az alapjáték milyen rohadtul jó - ez a "felújítás" tökéletes alkalom lett volna kiszedni egy rakás idegesítõ faszságot (inventory elõbb nem is említettem, pedig...), belerakni pár újdonságot, de... semmi.
BGT elpuhított, hozzászoktam a xp limit hiányához <#idiota>#idiota> mondjuk így is pofátlanul vicces kaszt, de sajna õk is BG2-ben érik el igazi erejüket. (de még milyet!)
viszont csöppet komikus volt, amikor mindannyian még *épp* nem kapták vissza a harcos képességeiket, és 4 emberem próbáld hõsiesen agyonverni botokkal pár teljesvértbe öltözött elmebeteget <#smile>#smile>
viszont el nem tudom képzelni ezt a fix FPS-t hogy hagyhatták benne... sok panasz lehet új kiadásra de ez megközelítõleg játszhatatlanná teszi, olyan lassú az egész, mint egy falka döglött csiga.
bár azért is is csípi nem enyhén a szememet, h leszartak bármi értelmes UI frissítést csinálni, sõt, konkrétan BÁRMI igazi fejlesztést eszközölni, pedig akármennyire imádom BG/BG2-t, a kezelõfelülete olyan, mintha kb 3 extra végtaggal rendelkezõ kétlábúakra írták volna. az meg végképp gáz, h kb egy év alatt arra képtelen voltak, h köztes állapotokat csináljanak spriteokhoz, még mindig hihetetlenül darabos az egész - bár azt sem vágom, miért használ egyáltalán a játék még mindig sprite-okat...
gyakorlatilag BGT + 3 új karakter + bugok... ok, zoom is van, az tényleg jó, de azon kívül... ehh. ráadásul még minden kreténséget (nuku dual specializáció, fogyatékos fegyverképzettségek) is sikerült átvenni BG2-bõl. ezután NAGYON jó új karakterekre vágyom alsó hangon is.
/rant vége
néztem a BGEEManualSwordCoastSurvivalGuide.pdf -t, de abban még véletlenül sem ez szerepel -.-
RPG, Photoshop, \../, `;,,;´ ,\../
SaGa Jr: Monty nekem végsõ ejjdenagy harcba Semaj hátába átlag 30+ körül bökött emlékeim szerint (az erõbónusz ugye nem szorzódik), ez késõbb mégjobban bedurvul. ring of invisibility-vel egymás után kétszer hátbaszúrtam, nyikkani nem tudott a lelkem, csak a contigency-ben lévõ death spell röppent ki, de az elkerülhetetlen. és persze itt a 30 az elsõ támadás - utána fegyverzettõl függõen akár üthet az illetõ 4 másikat is. namost, tekintve h mágusok milyen kis törékeny (és veszettül veszélyes) lények...
btw sima tolvaj azért nem olyan jó hátbadöfködésre, mert míg az erõ bónusz nem, a specializációból jövõ szorzódik - ugyanolyan dobás esetén ez még egy multis tolvajnál is 10 pont különbség, egy jól fejlesztett dual-nak meg... 25 <#rolleyes>#rolleyes>
plusz FMT-vel logikus, h azzal nyitsz - az ellenfelek rád fordulnak utána, de ezt is akarod, és magasabb szinteken azért 50-60 körüli instant sebzés... elég hasznos 😊 na meg baromi sokat ér, ha tudod h ki hol van és mibõl, hogy háttérben álló kismágusaidat ne lepje meg mondjuk egy oldalról besétáló unszimpatikus... "miért imádom az FMT-t" címû kiselõadásunkat hallották <#bohoc>#bohoc>
a szintlimit btw 161k xp, mint ahogy TotSC-ben is volt. nekem még mindig nincs lelkierõm nekiállni alapjátéknak, ez a nem állítható FPS (ill. állítani állíthatod, csak szart sem ér, nem változik semmi) gyalázat.
1) Go to your User(s) folder. You know, the one that has My Pictures, My Music and so on. Look for My Documents, then Baldur's Gate - Enhanced Edition.
2) There you create a folder called Portraits (with a capital P), and that's where you placed your custom portraits. Mind that the dimensions are different now:
Large: 210x330 (not really necessary, so don't worry if you don't have it)
Medium: 169x266
Small: 54x84
Now you will notice that when choosing your portrait, a CUSTOM button appears right beneath the portrait you're currently seeing.
Also remember that file names cannot have spaces, need to be 8-chars long at maximum, and also require the letter S, M or L, according to their size. Ex;: xxxL.bmp, xxxM.bmp, xxxS.bmp
And yeah, they have to be bitmaps.
A lényeg röviden tehát, hogy bmp formátumú kell legyen a kép, adott méretkategóriához megadott méretek között kell maradjon (ez eltér a régiektõl), szóval átméretezés is kelleni fog. Az adott kép elnevezésének tartalmaznia kell a méret kategóriát is (ez lenne a S, M vagy L), a névben nem lehet szóköz és max 8 karakterbõl állhat úgy, hogy a méretjelölés karaktere is benne van a végén.
viszont lenne nekem is még 1 kérdésem..
valaki próbálta a karaterkép importálást?
mert létrehoztam a Portraits könyvtárat, belemásoltam a megfelelõ méretû bmp-ket L-el és S-el a végükön, de a játékba nem tudom kiválasztani..
No mindegy. Backstab nélkül is meg lehet csinálni a játékot. 😊
Egy kérdésem is lenne. Már nem emlékszem ,hogy anno mi volt a szintlimit a BG1-ben, de itt elértem a 160K XP-t és azóta egy kanyit nem kaptak a srácok. Megragadt mindenki level 10-en. Lehet hogy nálam van valami gebasz vagy tényleg ilyen erõsen szintlimites a játék?
A notimon picit szaggat a videója a játéknak. Mivel más játékoknál is elõfordul a dolog (pl Heroes 6), és normál HD videókkal nem szokott amúgy gond lenni, erõs a gyanúm, hogy valami codec-probléma állhat a háttérben. Esetleg van tippetek, hogy mit kellene feltelepítenem, hogy jó legyen ?
azt meg szavakba nem tudom önteni, mekkora komédia tud lenni, amikor két tolvajjal körbeveszel valakit, egyik hátbaszúrja, mire a célpont hõsiesen megfordul... és kap egy másik pengét a hátába <#nevetes2>#nevetes2>
Közben kijött egy update, pont most telepítem.
"New patch fixees for unicode characters in paths, mouse cursors not showing up, crash reporting"
Sooner or later all our games turn into Calvinball...
A BG2-es tippek meg jól hangzanak de ez nem a BG 2 még úgy sem ,hogy egyes elemei át lettek véve.
Cuchulain:
Drizzt egy mithril chainmail-t visel, az meg nem segít a mágusokon. Csupán egy +2-es mithril chainmail, ami nagyon könnyû.
amúgy védelem annyira nem gáz vele, shield amulet (AC 4) elég korán elérhetõ, dual kiadásnál shield varázslat is, és BG2 elején már bõven van spirit armor (AC 1) varázslat is... ehhez hozzájön a -2 AC amit alapból kap, és kifejezetten durci lesz. btw van egy AC3-as robe amit viselhet (robe of apprenti), mágus stronghold küldik végén kaphatod meg.
...de én harcos-mágusból FMT-t akkor is jobban csípem, egyszerûen a legszórakoztatóbb kaszt - hátbaszúrás > minden más.
#3026:
Ezen kívül nem tudom hogy belekerült-e, korábban olvastam a fórumon hogy tervezve van.
A kensai jó választás, bár én fájlalom, hogy kesztyûket sem viselhet. Pedig ott lenne az AC3-as bracer, vagy épp a weapon mastery-s amik prímán mutatnának rajta.
Cuchulainn:
Hol lehet megtalálni az elven chainmail-t? Bekerült ez az EE-be? Azt tudom, hogy anno volt a BG2-ben, de nem tudom, hogy ide is átkerült vagy sem. Sok dolog átkerült (így gem/potion/scroll tároló, +3-as leather armor, a legtöbb BG2-es amulet, néhány gyûrû) mert már beléjük futottam, ahogy pár teljesen új eszközbe is.
az, h páncélok viselése kinyomva varázslást nem ügy - harcos-mágus általában Kensai, FMT általában hátbaszúrkál, egyikhez sem elõnyös a páncél. védelem szempontjából elsõ szintû shield spell leviszi 4-re az AC-dat (splint mail), már magában az is elég. BG2-ben már spirit armorok röpködnek, amikkel közel full plate-es védelmed lehet - de ezek csak az AC-t piszkálják, ennek a karakternek a halhatatlansága a mirror image/stoneskin rétegek mögött rejlik.
FMT faj: félelf. ahogy Cuchulainn írta, elf vagy félelf lehet, na most, elfek tényleg jobb bónuszokat kapnak... és -1 CON-t. ezzel van nekem a problémám, FMT-vel nagyon, nagyon, NAGYON akarod a 18-19-es CON-t. elven chain nem tudom h merre van (de az is hasznos).
fejlõdés miatt annyira ne aggódj, tolvajkodáshoz mindig lesz elég pontod, fõleg ha lopakodás-hátbaszúrásra játszol (és FMT ebben a legjobb). a játék elején nagyon gyorsan fejlõdik egy ilyen kari, mivel minden szinten duplázódik az xp követelmény - tehát max 1-2 szinttel leszel lemaradva egy tisztakasztú karaktertõl.
Mivel az elfek sokkal jobb bónuszokat kapnak, ráadásul kinézetre sem különbözik egymástól a kettõ, így azt érdemes választani hacsak nincs RP okod a félelfre.
Varázsláshoz persze alapból páncél nélkül kell menni, de van a játékban elven chain amiben lehet varázsolni.
Másik taktika a support spellekre koncentrálni, és felbuffolni magadat a partyt csata elõtt és utána felvenni a páncélt.
Megintmásik taktika, hogy varázslóként mûködsz, de aztán amikor kifogynak a varázslatok felöltöd a páncélt és átmész támadóba.
Arra azért érdemes figyelni hogy baromi lassan fogsz új varázslatokat/tolvajképességeket kapni kapni, fõleg teljes partyval, mert minden xp amit kapsz 3 felé oszlik majd...
Felvételt akadályozni nem fogja semmi, max egymás vérét szívják, meg kötözködnek.
A F/M és F/M/T esetében nem okoz gondot, hogy a páncélok viselése tönkrevágja a varázslást (már egy sima bõrpáncélt felvéve sipákol a program, hogy nem fog tudni varázsolni)?
Én most egy kétfegyveres Thief-et (swashbuckler kit) indítottam és eddig egész jól muzsikál. Drizzt-tõl simán lenyúlta a kis mocsok a fegyverei közül a fagyosat (a másik lopásnál mindig lebukott, így be lett darálva a gárda, szóval tovább nem próbálkoztam) és mivel az elején a flachion/wakizashi/ninjato profiency-re is került pont, így nagyon jól harcol vele (másik kézben egy +1-es wakizashi van).
Cuchulainn:
Köszönet a pontosításért. <#eljen>#eljen>