3669
Shadows of Amn - A saga folytatódik...
  • MrStokes
    Khalid-ra a dadogos hangja alapjan amugy is azt mondana az ember hogy egy besz*ri alak, utaltam is a kis kocsogot! :D
  • Calver
    vagy alt vagy tab, azt hiszem utóbbi.

városoknál nincs fog of war, ott alapból fel van térképezve az egész terület, máshol lesz.
  • totya4
    Helló, EE-ben melyik az a billentyűkombináció(ikon?) amivel az összes nyitható objektumot (láda stb) kijelöli/kivilágosítja a képernyőn?

Továbbá kicsit furcsának találom hogy nem fekete az a terület ahol még nem jártam, így honnan tudhatom azt hogy hol nem jártam még? Se a rendes játékban, se a térképen. Mintha az eredeti BG-ben fekete lett volna az a terület ahol még nem jártam... Igaz, ez még csak az első helyszín.
  • Calver
    sehol (még shadowkeeper sem mutatja), az alapján amit BGEE fórumokon összeszedtem, szintről-szinte nő, és egyre kevésbé válnak pánikolóssá a karakterek - pl BG2-ben szerintem egyszer sem láttam futkározást. amit tudok, h Khalid-nak pl nagyon alacsony, ha ő fél hp-n van, kapásból menekül. annyira ne aggódj miatta, általában csak akkor futnak a karakterek, ha hullanak is, akkor meg várhatóan úgy is L betűn a játékos ujja morálnövelés később lesz fontos csak, pl kissárkányok ellen nem árt resist/remove fear.

igazából AD&D 2.5e-vel ismerkedés igazi élmény, olyan, mintha az ember fejjel futna egy kőfalnak. annyira talán hihetetlenül alapból nem is bonyolult (bár nagyon jól tetteti), egészen addig, amíg el nem jut az ember BG2-ig, ahol bejönnek az ellenséges mágusok, és az egész játék a védelmekkel és az őket leszedő varázslatokkal, amikor sokszor úgy néz ki a kismágusokkal való harc, h három körig bontod a védelmeit, aztán reménykedsz h ki tudod nyírni mielőtt egy csettintéssel visszarak mindent (vagy egy gyors breach után végiggyalogolsz rajta egy közelharcossal, már ha az illető nem immunis rá)

régebben volt baldur.hu, az sokat segített ilyen témában magyar nyelvű részletes leírásokkal, de eltűnt a balfenéken, azt hiszem elhunyt a megalkotója. így még elérhető valamennyire, de a menük sajnos javascriptet használtak, szóval nem fog rendesen működni
  • pjboy091
    Oksa, kösz!
    Azt nem tudod véletlenül, hogy a csapattagok morálját hol lehet megnézni (már, ha egyáltalán meg lehet)? Olvastam a kézikönyvben hogy mindegyik karakternek más-más a morálértéke és ezeket lehet különböző eszközökkel növelni (alkohol, varázslat stb.) de nem találom hogy hol tudnám ezt ellenőrizni.

Mellesleg baromi idegesítő hogy nincs tooltip a karakterlapon. Így csak többórás kutakodással jön rá az ember hogy mi mit jelent és mire van hatással. Elhiszem, hogy a papíralapú szerepjátékot veszi mintának, de így akik csak most ismerkednek az AD&D rendszerrel, mint ahogy én is, egy kicsit elvesznek az adatok között. Perszte ott az angol nyelvű kézikönyv,de egyes dolgok még magyarul is bonyolultak, nem hogy angolul.
  • Calver
    6 és 13 az, és a potenciális sebzése a karakternek, min 6 max 13... lenne, ha a számláló tényleg mindent számlálna, de még akkor sem lenne valami túl informatív
  • pjboy091
    http://www.google.hu/imgres?um=1&hl=hu&client=firefox-a&sa=X&tbo=d&rls=org.mozilla:hu:official&channel=np&biw=1366&bih=644&tbm=isch&tbnid=w_dE8y2qZwHMrM:&imgrefurl=http://www.ae-infinite.com/2013/01/review-baldurs-gate-enhanced-edition-pc.html&docid=NS4dXfDZxOEdSM&imgurl=http://4.bp.blogspot.com/-zV6_C_5Mmlg/UPj2RYDSPPI/AAAAAAAACgg/7UFpkH4PnhU/s1600/baldurs-gate-enhanced-edition-2.png&w=800&h=450&ei=oJAiUaNIhMK0Bq6agJAO&zoom=1&ved=1t:3588,r:37,s:0,i:197&iact=rc&dur=275&sig=110783775775979019639&page=3&tbnh=168&tbnw=300&start=35&ndsp=21&tx=185&ty=56
  • pjboy091
    Sziasztok, megtudjátok mondani, hgy mit jelent a jobb alsó sarokban lévő 6 és 23-as szám?
  • Andrews2007
    Már kész a BG 1 EE -hez is a magyarosítás azért 1-2 sor még angol maradt. :)
  • steweee
    rendicsek, akkor belevágok a dark souls befejezése után...
  • Calver
    nézz körbe regedit-tel, valószínűleg megmaradt a bejegyzés ott, és az kavar be.
    erre találod: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\BioWare Corp\Baldur's Gate(TM) II - Shadows of Amn(TM)
  • Calver
    már december környékén ment minden hibátlanul, csak az alap kiadás volt nagyon, nagyon gáz.
  • Jakuza001
    Van mar patch a BG1 EE-hez, az nagy reszt javitja a hibakat, mert az elso kiadasban azert volt par eleg idegesito dolog.
  • steweee
    ja de. mindegy, az érdekel, nem tűnt fel hogy ez másik topic
  • Jakuza001
    Nem csak BG1-bol van EE ?
  • steweee
    érdemes már ezzel foglalkozni ? kijavították már az összes hibát ? vagy van legalább hozzá unofficial fanpatch ?

nem akarok agyvérzést kapni, hogy egy bugos EE-vel kezdjem újra a kalandozást...
  • Lazacsavar
    Attól még hogy meg veszem steamen attól még nem biztos hogy működni fog(egyébként sincs steamem)mert sanszos hogy a gépemmel van valami gond csak halvány lila gőzöm sincs hogy mi(más játékoknál nem csinált ilyet).
  • Szabi84
    szerintem legegyszerűbb ha megveszed steamen, nem kell vele szarakodni de tényleg
  • Lazacsavar
    Hello van egy komoly technikai problémám a BG2-SoA+ThB-val ugyanis nem tudom installálni ez azért is a furcsa mert régen sokat játszottam vele csak aztán letöröltem de most,nemrég ujra fel akartam tenni,bevallom töredelmesen hogy torrentből szedtem le(Régen és most is ugyanazt a torrentfájlt)de ami akkor müködött most nem.Ugyanis mult héten felraktam a SoA+ThB-t de nem indult el(hibaüzenetet írt ki),töbször is próbáltam de nem működött,hagytam a fancba az egészet töröltem és tegnapelött úgy döntöttem megpróbálom még egyszer de ezuttal nem hogy nem indult el de még fel sem installálja helyette kapok egy hibaüzenetet próbáltam külön a setup.exe fájllal felrakni de ott meg uninstallálni akarja a játékot ami azért furja mert normálisan uninstalláltam anno,kérlek segítsetek mert már agyf*szt kapok attól hogy nem bírom felrakni az egyik kedvenc játékomat.
  • Szabi84
    steamen is meg lehet venni
  • Calver
    szívat ez az új UI, folyton megsütöm a csapatomat
    a zoom szép és jó, de már megszoktam szemmel belőni milliméter pontossággal tűzgolyók hatósugarát, viszont most hirtelen közelebbről nézem a csapatomat. a mellékhatások... kellemetlenek.
  • Shiwo
    hát, neten a következőt találtam:

Normally the 2nd Edition AD&D rules allows for 8 character classes:

Paladin*
    Bard*
    Fighter
    Ranger
    Druid
    Cleric
    Mage
    Thief

* Cannot be multi/dual classed
  • Calver
    a kiegészítőhöz eredetileg adtak egy mentést (nem vicc), ha nem volt régi mentésed alapjátékból, abból folytathattad.

ilyen dual/kasztváltás nincs (legalábbis BG-ben - papír-ceruzásban mintha lenne), legjobb amit tudok ajánlani az innen a Purple Dragon Knight.
  • jocika
    Pedig én úgy emlékszem, hogy amikor befejeztem Sarevokot, akkor utána lehetett választani, hogy megyek tovább Kardpartra, és milyen mentéssel. Már csak azért is így gondolom, mert a kiegészítő a fő játék után jött ki és nem kellett újat kezdenem.

Olyan lehetséges, hogy ha a harcosnak megvannak a szükséges statjai, akkor átmehet paladinba? Lehet, hogy marhaság a kérdés, csak milyen szép lenne egy ötcsillagos pallosos paladinnal rohangálni? Próbáltam utána nézni, de nem találtam semmit.
  • Kotomicuki
    Ömlesztve és még álmosan:

- A BG2 SoA és ToB teljesen másként kezel pár, kifejezetten erős, extra tulajdonsággal bíró tárgyat: pl. a ToB-ban a varázslat-visszaverő köpeny sem működik "jól", az erre épülő taktikák hatástalanok

- Még a Stalker - Ranger is tud 3x szorzóval hátba támadni, tolvajok közül egyedül a 'Szájhős' nem. Az Assassin-t meg erősen tápolni kell, hogy sikeres lehessen a ToB-ban a hátba szúrása: a játék feléig eléggé nagy a tolvaj TACH0-ja és az ellenfelek AC-ja/-je közötti különbség ehhez. Fontos még a fegyver sebességfaktora is, mert lassú fegyverrel már rég észreveszik a láthatatlanságból "kijövő" tolvajunkat, még mielőtt az lesújthatna (az Oázisban szerezhető hosszú kard ezért nem szerencsés a mezei tolvaj mancsába, csak a kensai(13)/tolvaj duál tud vele mit kezdeni, a kensai és a harcos kaszt sebességnövelő (papíron csökkentő, mert minél kisebb a szám az adatlapon, az annál gyorsabb) képességei miatt).

- A(z Elit) Tűzóriásokhoz én idéztem. Az idézmények lekötöttek, a csapat távharcban tarolt, esetleg egy-egy hátba szúrás után történt mindez, kifogyó mágia esetén a csapdák is előkerültek. :)
    [A "belépésnél" van egy, max. két kör hagyva a játékosnak, mielőtt a nyakába szakad a fogadóbizottság. Ez elégséges szokott lenni, ha a karakterek tápolását még az ajtó előtt megejtjük. Az idéző eszközöket, gyógyitalokat tanácsos előkészíteni. A külső részen, egy ideig, a párok újratermelődnek, egy idő után, így XP-t lehet farmolni belőlük - de a várfalon azért ez mégiscsak nyugisabb.]

- Valóban regélnek olyanról, hogy van tweak a főgonoszok "visszaerősítésére" és a főkarakter "isteni képességeinek" visszanyeréséhez is (ToB).

- Yoshimo azért nem tud hátba szúrni, mert nem kap annyi pontot, hogy elég legyen neki a csapdatelepítés, zárnyítás, keresés képességek után még a lopakodásra és rejtőzésre is. Őkelme csapdákat telepít és jó esetben, Imoen visszatértéig ellátja az "alap" tolvaj feladatokat. (Szerencsére lehet a térképre jegyzetelni, így nem felejti el az ember, hogy hol, mit nem tudott még vele kinyitni, feltörni...) A katana "alap" tolvajfegyver, Yoshi' is ezzel kezd (+1-es, csak ő használhatja).

- A fél-ork tábornok emberei pl. nem használnak +-os fegyvereket a kaszárnyájukban, a ToB-ban -> egy-két, jobbfajta csontváz megidézésével lerendezhető a csatornalejáró kulcsának megszerzése, csak éljék túl az embereink a 3 támadóhullámot (a zsákmányolt tárgyakat 16-osával eladni, hogy ne filléreket kapjon érte az ember; előtte, természetesen, karizma buff a csapat kereskedelmi megbízottjára).
  • ollie
    Eredetiben sem lehetett.
  • Calver
    azért laza, h BG2-höz fixpack kijavította boots of speed bugot, de BGEE-ben benne maradt
    (ha fél támadásod van, pl 2 1/2, boots of speed felkerekíti szép egészre.)
  • Calver
    nem lehetett tudtommal, Sarevok-ot kivégzed, akkor finálé. ha kiegészítőzni akarsz, menj el nyugodtan előtte, megvár - én is így toltam több mint fél éve BGT-vel, miután Sarevok-ék kicsit megcincálták csapatomat (nem volt death ward, Semaj instant ki tudott nyírni mindenkit aki nem resistelte, bár így is elkentem őket) inkább elmentem még egy szintet fejlődni TotSC-be, majd visszaállítottam meglehetősen... bosszúszomjasan
  • jocika
    Kicsit morcos lettem a BGEE-re. Befejeztem a játékot, lenyomtam Sarevokot és ilyenkor készít egy final save-et. Ha jól emlékszem az eredetiben ilyenkor lehetett tovább menni a kiegészítőre, behívva a final-t. itt viszont pár másodperc után egyszerűen kilép menübe.
  • Samurai84
    Én most IWD-zek, de mikor kitör a fight és nyomok egy backstab-et minden király, aztán elbújok, ki a line of sightból, nyomok el hide-ot és nem írja hogy árnyékba húzodtam volna... így meg nehezen tudom a köv. backstabet indítani. Hogy működik ez a játékban? Vagy valamit rosszul csinálok?
  • SaGa Jr
    Igazad van, kevertem a swashbuckler és bounty hunter részleget bökdösésből. Mindenesetre aki döfködni akar annak a legjobb ebből a szempontból az assassin. Az nagyon csúnya dolgokra képes az átlag feletti mértékű szorzójával.

Yoshimo nálam több végigjátszás alatt egyszer sem produkált még hátbaszúrást, mindegy mi volt nála, rejtőzhetett, hátulról is támadhatott, sőt még láthatatlanul is rámehetett az ellenfélre hátulról, akkor is mindig csak alapot sebzett (no nem mintha ez nem lett volna elég a többiek mellett). :)

Meg lehet az is gond volt nálam, hogy én alapból tolvajnak nem való eszközöket (katana és bármely scimitar kategóriás vágószerszám) sosem adtam a tolvaj beállítottságú karaktereim kezébe, ezért rögzülhetett bennem, hogy nekik ez nem járható út a fegyverek terén.
  • Calver
    akkor a planetbaldursgate ebben pont téved :) itt van bg2-es cuccok listája, nézd meg, egyiknél sem írják, h tolvaj nem használhatja, de akár próbáld is ki - menni fog velük simán a hátbaszúrás, én is sima, minden mod nélküli játékban is nem egyszer Belm-el vagy Celestial Fury-val döfködtem hátba kétlábúakat. (de scarlet ninja-to-val már nem ment, annál nincs meg a single class thief előtt a pipa tulajdonságainál)

Yoshimo btw tud hátbaszúrni (egyedül swishi-swashik bukják hátbaszúrást, meg pár kit modokból), bounty hunter-ek egyetlen hátránya a csökkentett számú elosztható pont (25 helyett 15) szintenként.
  • SaGa Jr
    Ez igaz, ám ő nem sima tolvaj és nem is tud hátbaszúrni (a katana meg amúgy sem szúrófegyver). ;)
    A listát egyébként a planet baldurs gate oldalról szedtem ami a játékból (BG 1 és BG 2) gyűjtötte ki az infókat egy helyre.

A PnP verzióban meg a scimitar és katana helyett (amik nem szúrófegyverek) ott a rapier/epee amivel kivitelezhető a dolog (ezek szúrófegyvernek minősülnek), ám nincs longsword opció sem a tolvaj számára a használható fegyverek listáján, kivéve ha swashbuckler-ről van szó aki képes azt használni.
  • Calver
    dehogynem, tudja tolvaj alapból használni, mind BGEE-ben, mind sima BG2-ben.
    lehet, h papír-ceruzás játékban nem (ezer éve toltam utoljára ad&d-t, akkor is mindig illuzionista/jósmágus felé húzott a szívem), de BioWare "házi szabályai" szerint igen, Yoshimo kapásból katanával is kezd.
  • SaGa Jr
    Alapból a katana és szablya (scimitar) nem része a thief alap profiency készletének, ha csak nem módosítottál valamit. Szóval ezekkel hátba döfködni azt nem lehet.

A thief alap profiency részlege (tehát hogy miket használhat) a következő:
    Club, Dagger, Throwing Dagger, Dart, Long Sword, Short Bow, Short Sword, Staff, Sling
  • jocika
    Ok, köszönöm mindenkinek, megpróbálok pontosan pozicionálni, oszt meglátom mi lesz.

BG EE-ből most hoztam át egy harcos-pap karaktert. A könyvekkel együtt 19-es erővel és 18-as wisdom-mal. Félek, hogy így túlságosan erősre sikerült a karakter. Na mindegy...
  • Calver
    tőr, rövid- vagy hosszúkard (de nem fattyúkard, aka bastard sword), szablya, katana, de még akár bunkósbot is mehet, lényegtelen, csak tudja a tolvaj alapból használni.

semmi spec dolog nem kell hozzá, csak ne legyél swashbuckler, ők nem tudnak hátbadöfködni.
  • SaGa Jr
    Nem kell spec tolvaj. Az alap is tudja a backstab-et max 5-ös szorzóig. A swasbuckler specializáció valami 3-asig ha jól emlékszem, míg az assassin meg akár 7-ig is elmehet.
    Meg aztán alapból működik az rövid karddal is, nem csak tőrrel.
  • Calver
    de ezek mind olyanok, h feldobod egyszer, aztán kb egy hét múlva lejár :)
    én sem szeretek aprólékosan feltolni dolgokat karakterre, de végignyomkodni mindenkinél a stoneskin + 1-2 dolog gyorsbillentyűjét nem is ilyen

'zerker -> cleric vicces, elsősorban mert harcos/mágusok még kicsit kevesek BG1-ben, másodsorban meg mert baromira nincsenek meg olyan cuccaid, amivel tudsz védekezni csúf és gonosz szirének ellen, enrage meg... nos, gyors, tiszta, egyszerű megoldás. plusz az új hangok egyikéhez (female5, akinek még mindig sírok a szövegein) dukál egyszerűen egy kaotikus semleges karakter. ("I've got the world's biggest auchie!")
    pap meg amúgy is alig van a játékban rendes (kb Yeslick, aki most nálam megy parittyázni), ilyen szempontból végképp hasznos. (kicsit sem vagyok rákattanva defenzív karakterekre, ááá )
  • jocika
    Akkor csak elég annyi, hogy hátulról támadjak és a megfelelő eszköz(tőr, de rövid kard már nem) legyen nálam? Illetve valamilyen specializált tolvaj?