1043
  • stargatelost
    Crusade megnézve. Szerintem nem volt olyan vészes, a második felére már belerázódtak a dolgokba. 12-es rész gigalol volt, X-akták utalások minden sarkon, Mulderre és Scullyra hajazó két idegen :D :D Végén a Cigis :D

Azért én néztem volna még, legnagyobb erénye ez a bolygó-felfedezősdi volt, meg mindig más helyszín, kicsit az SG-re hajazott :)
  • stargatelost
    Na, visszavonom azt, hogy nem foglalkoznak a Földdel a Crusade-ben. A 10-es rész elején van egy ISN híradás, amiben feszülő helyzetről és közelgő gazdasági összeomlásról beszélnek. Ja és amit ti mondtatok, az sem állja meg már így a helyét, mivel említést tesznek róla, hogy az Őrszemek is keresgélnek gyógymód után :) Szóval nem csak az Excalibur van ezen a küldetésen, csak ő van a középpontban, mondhatni jelképe az egésznek.
    Amúgy a 8-as, 9-es rész kifejezetten tetszett, érdekes sztorik voltak, jól is voltak megcsinálva. Jó CGI, jól megcsinálták a várost (ami végre nem hasonlított annyira emberire), és végre az idegeneknél is arra törekednek, hogy kevésbé legyenek humanoidok (pl.: a 8-as részben lévő idegenek).
    Ja és belebegtettek bizonyos átívelő szálakat is, talán mégis bánni fogom a kaszát? :)
  • Sequoyah
    B5-ben épp az volt a koncepció, hogy a földi történésekről nekünk épp úgy nincs fogalmunk, mint az állomás többi lakójának, csak az átszűrődő félinformációk ismertek.
    Így jobban átérzi a néző, hogy milyen érzés a hazától elzárva élni.
  • stargatelost
    Na, közben eszembe jutott egy jelenet a Crusade első részéből, de nem csoda, hogy el is felejtettem, annyira rohadt gagyi volt. Amikor Gideonnak megmondják, hogy menjen a hajóval ellenszert keresni, azt hiszem előtte mutatnak tv adást zavargásokról az utcán. De a szánalmas ebben, hogy ilyen 90-es években felvett igazi zavargásokról mutogatnak felvételek, hát azt hittem leszakad a pofám. Inkább ne mutassanak semmit, ha nem tudják elfogadható módon tálalni, mert ez így siralmas volt.

A másik meg, hogy belegondolva szerintem az emberek tényleg leszarnák a munkát, és tényleg egy durva posztapok világ kerekedne végül.

Amúgy nem hinném, hogy Földi állapotokat mutogattak volna. Már a B5-ben is személy szerint kicsit hiányoltam egy Clark szemszögéből végigvitt sztorivonalat, hogy jobban utáljuk (mert így csak egy név volt a tettekkel). Nem hinném, hogy itt belementek volna jobban a Földi dolgokba.
  • [NST]Cifu
    Én megmondtam. :)

Hozzá kell tenni, hogy lehet, hogy a Földi állapotokat a későbbi évadokban fejtették volna ki. De lehet, hogy jobban jártunk így.
  • stargatelost
    Elkezdtem a Crusade-et, felénél járok. Ez tényleg nem valami jó, ugyanaz a szindróma, csupa érdektelen sztori. Annyi pozitívum, hogy legalább az ellenszer keresésre vannak felfűzve, valamint hogy végre nem egy helyszínen vagyunk, hanem ide-oda mennek. De a karakterek semmilyenek, laposak. Gideon talán még a legkiemelkedőbb, ha lehet ilyet mondani ilyen mezőnyben. Az ő karakterét azért árnyalják, de hát ő a főszereplő, ez elvárható.
    Technomágusok egy vicc. Nem is tudom, hogy gondolták ezt komolyan, már a név is röhej önmagában.
    A főcím előtti logó teljesen abszurd, és érthetetlen számomra. Mint valami nyolcvanas évekbeli gagyi kardozós sorozat kezdése lenne. Aztán ami utána jön, az is pocsék azokkal a kérdésekkel. Áhh, egyszer elég is volt végignézni.
    Valamint egy jókora verés jár annak, aki a 4:3-as képaranyért felelős, hogy úgy adták ki a dvd-t.

Egyébként nem csak az hülyeség, hogy egyetlen hajót küldenek a vírus ellenszerének a felkutatására. Mi van a Földön? Vagyis minek kéne lennie? Ha jól értettem, akkor köztudott ez az öt éves dolog, hogy utána halott az emberiség. Hát basszus, itt olyan posztapokaliptikus világnak kéne lennie már az első hónapokban a Földön, lázongások, felkelések, otthagynák az emberek a munkát, mert hát minek dolgozzanak, ha meghalnak. Fosztogatások, fegyveres összecsapások, háborús helyzet, stb. Nem tudom, ezt nem igen gondolták át szerintem, amikor előjött ez az ötlet. Hülyeség így.
  • [NST]Cifu
    Egyébként olvastam, hogy annyira ráhajtottak a realitásra, hogy eredetileg még az Omega-osztály hajtóműveinek lett volna egy rotáció-kiegyensúlyozó rendszere is. Ugyebár a forgó szekció miatt a hajó gyorsításkor "eltérne az iránytól" (hasonló, ahogy a huzagolt csövű fegyverből kilőtt lövedék a huzagolás forgási irányába "elhúz"). De időhiány miatt végül is erről letettek, és csak egy nagy, egyenes hajtóműszekciót kapott.

Amúgy a Nova-osztály a másik nagy kedvencem, arról például bárki kitalálja, hogy hadihajó :)

• Prof William
    Nekem is az omega Rombolók voltak a kedvenceim. Olyan... valószerűek voltak.

Tetszett hogy a sorozatban a fiatalabb fajok hajói mindig inkább funkcionálisabbak voltak és az idősebb fajoké (Kentauri, Minbari) pedig már művészibb jelleget mutattak.

Pl az ilyen kis nüanszok hogy a fajok hajói különböző stílusjegyekkel bírtak (pl a Minbari hajók szerkezete kissé emlékeztetett arra a csontkinövésre a fejüköm) szintén telitalálat volt.
  • Punkerwork
    Omega-osztályt hihetetlen jól megtervezték, azóta is etalon szerintem!
  • Prof William
    A poén az hogy a hiperszuper űrjacht battleship semmilyen stílusjegyet sem mutat fel (max egy gigantikus vibrátorét.) ami olyan jó volt a régi sorozatban.

Amúgy az összes dologgal mit írtál egyetértek.

Én is furcsáltam hogy az emberiség fennmaradása (vagy legalábbis 90%-nak pusztulása)a tét és nemhogy tucatjával küldenék a kutatóhajókat csak küldik hőseinket és kész.

• stargatelost
    A Call to Arms: Ez bizony baromi jó volt! Marhára tetszett, remek sztori, ütős csaták, izgalmak. És végre a hiperkapu nyitásra is raktak effektet, amitől nem néz ki olyan gagyin :P Sheridan is akciózott újra. Nagyon jó volt, a legjobb film eddig, és ez nem kicsit felcsigázott a Crusade-re, remélem hasonló lesz. Érdekes cliffel zárult.
  • stargatelost
    River of Souls: Ez elég gyenge volt. Egy sima epizód sztorija is lehetett volna, felesleges volt másfél órában elnyújtani. Annyiban jó volt, hogy betekinthettünk az 5x21 utáni időszakba kicsit. Meg volt pár mosolyogtató poén is (Lochley szexi hologramja, vagy az ütő :D :D)
  • stargatelost
    Ahá, szóval ezért éreztem ilyen gyengének az ötödik évadot. Így már érthető, miért volt olyan, amilyen. A telepatás szál kritikán aluli volt, kétségkívül.

Amúgy én is azon a véleményen vagyok, hogy a B5 első évadában a színészi játék igen gyengus volt, állandóan vigyorogtak, még ha komoly dolgokról is volt szó, ilyesmik. De aztán belejöttek később. Talán ezért is volt az az érzésem az első évad nézése közben, hogy hamar kivágják a karakterek egy részét :D A Crusade-et meg majd meglátjuk, ma kezdem :)
  • [NST]Cifu
    Izlések és pofonok, de a B5 első évada azért szerintem magasabb mércét állított fel szerintem, mint a Crusade első és egyetlen évadja. Londo és G'kar ott volt az első évadban is, Garibaldi és Ivanova szintén - egyenként is súlyosabb és kidolgozottabb karakterek, mint bármelyik Crusade karakter, illetve színészi játék terén is felettük álltak.

A B5 ötödik évadja nálam sincs kiemelt pozicióban, ráadásul ugye tudjuk, hogy csatornaváltás volt, és JMS eredetileg 4 évadba sűrítette bele a történetet, hagyva pár elvarratlan szálat. Ehelyett lett egy ötödik évad, amelyben volt mondjuk 3-4 epizódra való jó ötlet, illetve igyekezett lezárni a karaktereket, és a többi már inkább erőltetett volt (mint a telepaták szálja).
  • Reg5
    Azért a Babylon 5 első 13 része se volt nagy etvasz (se színészi játék, se más alapján), annyiból senki nem emlékezne rá. A Crusadere pont emiatt nem tudok rossz szemmel nézni. Ugyanígy történetről beszélni 13 epizód alapján enyhén vicces; mondjuk én utánaolvastam, hogy mi lett volna benne, és az alapján pedig igenis kár érte.
    Azt meg remélem nem csak én éreztem úgy hogy a B5 utolsó évada, tulajdonképpen a Crusader első évada lenne.
  • [NST]Cifu
    Áhh, biztos, hogy mindent megnézek. :) Majd meglátjuk, hogy jönnek be :) Úgy is írok róluk :) Bár az már egy rossz pont, ha a Crusade kasza lett, és lógva maradtak dolgok... na mind1.

A sorozat alaptétele, amiért elindult az Excalibur tisztázva lett. Őszintén szólva egyik Crusade karater sem fogott meg annyira, hogy érdekeljen a sorsuk, szóval én ebből a szempontból nem sírtam volna utánuk. Inkább csinálhattak volna Spin-offot Garibaldi vagy Bester további életéről... ha egy ilyen spin-off szakadt volna meg, akkor nekem is hiányérzetem lett volna.

Hát mit ne mondjak, elég felesleges dolog volt ebből filmet csinálni, igazából csak összerakták a darabkákat, amiket már eddig is tudtunk, meg beleraktak egy totál felesleges szálat, ami bele is barmol a későbbi dolgokba. Nekem egyáltalán nem rémlik, hogy Sheridan úgy jött volna B5-re, hogy ismerné G'kart, vagy Franklint. Hmm...

Én éppen ezért nem is szeretem a filmeket (a Crusade-t meg pláne). Volt egy korrekt sorozat, a Babylon 5. Amit mellétoltak szósznak, az sokszor több kárt okoz a világnak, mint amennyit használt.

Félreértés ne essék, imádom a B5-öt. De számomra a B5 az alap Babylon 5 sorozat öt évadja. Pont.
  • [NST]Cifu
    Anno én voltam az, aki védte a Crusade-t. Nehezen indul, majd csak összeszedi magát a sorozat... Pár éve elkezdtem újra nézni, és rámjött a szégyenérzet. Ez tényleg gáz.

Szörnyen gyenge alaptörténet, gyenge karakterek, általánosságban inkább gyenge, mint közepes színészek. Hol van itt egy olyan karakter, mint Bester? Londo? G'kar? Hol van egy olyan színész, mint Walter Koeing? Oké, ő sem egy Jack Nicholson, de azért vannak tagadhatattlan színészi kvalitásai. A Crusade-ben egy ilyet se tudok mondani.

Hogy kapcsolódik az Excalibur űrhajó design-ja a sorozathoz? Ahhoz a sorozathoz, amely olyan űrhajókkal nyitott, mint az Omega-osztály vagy a Starfury? Amelyek üstökösként világítanak a populáris Star Trek és Star Wars förmedvények felett? A lényeg, hogy jól nézzen ki, de ha mint hadihajó nem válik be, eladhatják még luxusyachtnak, simán beveszi bárki a kinézete alapján, hogy az. Mert a külsején kegyetlenül nem látszik, hogy mi a feladataköre...

A végére hagytam a történetet... Mert az nincs. Illetve amit annak szántak, az annyira vérszegény és illogikus, hogy egy közepes Knight Rider epizód is felülmúlja. Az egész emberiség legfontosabb feladata, és mi történik: egyetlen hajók küldenek ki a megoldás megkeresésére, amely a történet alapján még csak nem is igazán illik a feladathoz, hiszen komoly harcokra nem nagyon kerül sor. De az egyetlen megmaradt Victory-osztályú hajót elküldik egyedül, csakmertazért. A küldetésszálak is olyanok, amilyenek, a non plusz ultra pedig az, hogy igazából annyira nincs összefogva a sorozat, hogy az eredeti (de a két utólagosan) összeállított epizódsorrend se stimmel sehogy. JMS ezért a TNT-t vádolja, pedig azért ez nonszensz, a történetszálat és az abban szereplő események időrendjét neki kellett volna összeállítanija...

Ok, lehet, hogy túl kritikus vagyok, de utólag visszanézve én szörnyen kiábrándultam belőle... :S
  • stargatelost
    Thirdspace: Ezt sem értem minek kellett. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy ezt miért csak egy filmben akarták elmesélni? Ez egy baromi jó többepizódos sztoriszál lehetett volna, mondjuk a gyökér szektás baromság helyett az ötödik évad elején. Na mindegy. Tetszett végül is, a végén a csata különösen jó volt megcsinálva, meg ahogy Sheridan berepült, meg az a lény is. Kár, hogy ez nem került bele a sorozatba.
  • stargatelost
    Persze, értem én, hogy akkoriban ezt tudták megvalósítani. Ezzel nem is vitatkozok. Csak elmondtam, hogy mai szemmel sajnos már elég neccesek a dolgok. De hát ez van :)

Áhh, biztos, hogy mindent megnézek. :) Majd meglátjuk, hogy jönnek be :) Úgy is írok róluk :) Bár az már egy rossz pont, ha a Crusade kasza lett, és lógva maradtak dolgok... na mind1.

Amúgy:
    In the Beginning megnézve. Hát mit ne mondjak, elég felesleges dolog volt ebből filmet csinálni, igazából csak összerakták a darabkákat, amiket már eddig is tudtunk, meg beleraktak egy totál felesleges szálat, ami bele is barmol a későbbi dolgokba. Nekem egyáltalán nem rémlik, hogy Sheridan úgy jött volna B5-re, hogy ismerné G'kart, vagy Franklint. Hmm...
  • Reg5
    Sose értettem ezt a nagy Crusader utálatot. Nekem tetszett, csak ugye túl hamar lett vége és függőben maradtak a történetszálak. Ez van. Filmek közül sztem az első meg utolsó volt nagyon semmilyen, a többi meg esti matinénak bőven jó (igaz itt ott szépen felrúgnak ezt azt).
  • [NST]Cifu
    : (Ja remélem valamelyik film fog foglalkozni ezekkel a dolgokkal, amik Sheridan jövőbe utazásakor történtek.)

Nem igazán. JMS korábban közölte, hogy nem fog több B5 filmet / sorozatot csinálni. A világ sajnos pusztulásra van ítélve... amíg pár év (vagy évtized) múlva le nem porolják, és nem csinálnak egy rebootot belőle.

Az állomáson lévő dolgok nagy része már ma is múzeumi darab lenne, hát még 150 év múlva :)

Ezen lehet sokat vitatkozni, de csodák nincsenek. Egyfelől nagyon nehéz megjósolni a jövőt, másfelől egyes technológiai megoldások nem igazán néznének ki túl jól a képernyőn/mozivásznon (pl. én arra számítok, hogy előbb-utóbb a képernyők eltünnek, és vagy idegcsatlakózokon keresztül lépsz kapcsolatba a számítógéppel, vagy a retinádra vetítik a képet).

A végső konklúzió pedig az, hogy egy sorozatban úgy lehet hatásos jövőképet bemutatni, ha nagyon sok pénzt áldozol rá. Ez pedig nem állt fent a B5 esetében. Kevés pénzből meg olyan jövőképet lehet bemutatni, amire futja...

Most pedig jöhetnek a filmek és a Crusade :)

Javasolhatok valamit? Az első egypár filmet még talán megéri megnézni, de a későbbieket semmiképpen. A Crusader-t pedig lehet inkább ki is hagynám teljesen.
  • stargatelost
    Végignéztem a fősorozatot. Hát mit is mondjak...
    Az ötödik évadról annyit, hogy az első fele katasztrófálisan rossz volt :D Ezzel a hülye telepata szektával, meg a meleg vezérükkel, hihetetlen pocsék volt... Alig vártam, hogy vége legyen a szálnak. Tök időhúzás volt, hogy aztán az évad második felében jöjjön el Londonak a végzete. Ez már jobban tetszett, de annyi zavart, hogy ha Sheridan és Londo leült volna a seggére egy szobában, és megvitatták volna, amit a saját szemükkel láttak (Londo a régensen, Sheridan a jövőbe utazáskor), elkerülhető lett volna a dolog, de persze ezt figyelmen kívül hagyva így is jó volt. Csak zárójelben: (Ja remélem valamelyik film fog foglalkozni ezekkel a dolgokkal, amik Sheridan jövőbe utazásakor történtek.)

Azzal meg szerintem senki nem vitatkozik, ha azt mondom, hogy ez volt az egyik legjobb sorozatzárás, amit valaha láttam. (Bár nálam az első helyen a Six Feet Under áll) Nagyon durva érzelmi töltetet hordozott, a rész második felét kb. végigkönnyeztem férfi létemre :)

A sorozat egészéről annyit, hogy sajnos mai szemmel elég sok helyen nem tud hiteles lenni. Az állomáson lévő dolgok nagy része már ma is múzeumi darab lenne, hát még 150 év múlva :) (legjobb, amikor az ötödik évadban a gyengélkedőt lerohanja a szekta, és Garibaldi meg egy CRT monitort szorongat maga mellett :D Le is mentettem :) kép) Sajnos ezek levonnak az értékéből a sorozatnak, meg amit már említettem lentebb, hogy az idegeneknél és eszközeiknél túl emberi a nézőpont. Nagyon, de nagyon szívesen megnézném, milyen lenne a sorozat mai technikával elkészítve. De ezek csak a külsőségek, a történet remekségét nem vitatom, nagyon jól össze lett rakva (kivéve talán az utolsó évadot). Ezért mindenképpen megérte végignézni. De számomra a legjobb sci-fi sorozatokat az SG-k (SGU-val az élen), BSG, Farscape trió jelentik :) De a B5 sem marad el tőlük nagyban :)

Most pedig jöhetnek a filmek és a Crusade :)
  • stargatelost
    Ja, erre emlékszem, de akkor ezt tényleg benéztem, nekem úgy maradt meg, hogy csak mindenki más néven ismeri, kinézet az meg az. :) De most utána olvastam a b5 wikin, tényleg igazad van :)
  • [NST]Cifu
    Nos akkor kicsit félrenézted a sorozatot. ;)

Amikor Kosh először "kibújt" a gúnyájából, mindegyik faj a saját "megváltóját" látta, ami az emberek esetében egy szárnyas angyal volt. Itt volt az a nagyszerű egy mondatos WTF, amikor Londo Molari hitetlenkedve csak annyit mondott "én nem láttam semmit". Ezt lehet több féle képpen magyarázni, de nekem az tetszik, hogy Londo a legcsekélyebb mértékben sem volt vallásos, így "immunins" volt erre az effektre.

A negyedik évad elején volt egy rész, ahol láthattuk a valódi Vorlonokat, lábasfejű lények, sok csáppal. Amúgy a hajóik is ezt a kinézetet "másolják".

A View from the Gallery nagyon üdítő volt, később a Voyager-ben próbálták lemásolni, de rohadtul nem sikerült nekik, mert az esszenciát ölték meg azzal, hogy Action Jane-t köré szervezték az egészet.
  • stargatelost
    Igen, az árnyakat írtam, meg azt a bizniszelő bogár idegent, aki az első évadban volt párszor (aztán azóta valamiért nem). A vorlonokat azért nem írtam, mert a szkafander alatt ugyanúgy egy emberfejű egyed van, csak ilyen világító, szárnyas testtel. Amúgy ezért volt egy nagyon jó irány az SGU, már az elején megmondták, hogy nem lesznek emberidegenek, és nem is voltak. Persze, a mai korban már a CGI is ott tart, hogy ilyet meg lehessen oldani.

Na de talán nem is ez a fő zavaró számomra, még elnézném a humanoid idegeneket, de ami nagyon kizökkentő, amiket írtam lentebb, hogy a berendezkedésük (társadalom), az eszközeik mind mind túlságosan emberi szemléletűek.

Pont te írtad lentebb a A View from the Gallery-t az s5-ből, tényleg nagyon üdítő epizód volt, bírom az ilyen rendhagyó dolgokat :)
  • [NST]Cifu
    Vedd az, hogy a kb. egy időben futó Star Trek: DS9 jó kétszer több pénzből készült, és ott is kvázi minden karakter humanoid (még Odo is), plusz látványvilágban se verte ki a biztosítékot a B5-höz képest.

Egyébként nem igaz, hogy mindenki humanoid, gondolj csak Kosh-ra, vagy az árnyakra. Na ugye. :)
  • stargatelost
    Igazán megszórhatták volna őket több pénzzel...

Na, amúgy negyedik évad megvolt, most kezdtem az ötödiket, még az elején vagyok... De ez kezd megint az első évados érdektelenségbe fulladni. Tudom, biztos lesznek nagy durranások, de ez így most jelen pillanatban (hatodik részig) nem valami jó.

A negyedik évadban minden fontosabb szálat lezártak kb., most meg csak a Szövetség körüli tesze-toszázás megy. Ja negyedik évadzáró giga WTF volt, bár rombolta az élményt, hogy az utsó szegmensben bemutatott rész (ami asszem már millió évekkel később volt), na annak a technikai helyzetnek kellene lennie a "jelenben" körülbelül (valami vékony holoképernyőt nézett a csávó), a B5-ön.

Még valami: ez a telepata brancs valami elképesztően irritáló, a vezérükkel az élen. Mint valami rémisztő szekta, akik orgiákat csapnak állandóan, és nem vetik meg a saját nemüket sem. Kb ez jött le róluk az első bemutatáskor, és azóta is ezt látom rajtuk :D :D De lehet csak én vagyok így ezzel. :)

Na de nézem tovább szorgosan, úgyhogy no spoiler, köszi! :D
  • Reg5
    Az árnyháború lezárása tényleg elég "egyszerű" volt, nade utána... Na nem spoilerezek, azt látni kell.
    Költségvetéssel kapcsolatban a készítő azt mondta, hogy amennyibe a Voyager pilotja került, ők annyiból megcsináltak 2-3 évadot :)
  • stargatelost
    Na, gondoltam bejelentkezek, hogy állok a sorozattal, hátha valakit érdekel :) A negyedik évad felénél vagyok most.
    Erősen kritikus leszek, de ettől még nem nézem le a sorozatot, csak hát igen, nem mai darab :) Ja és SPOILEREK

Szóval, az első évad végigszenvedése után legalább egy hónapig a sorozat felé se néztem. Igen, jó szó a szenvedés, mert baromi nyögvenyelősen ment, csupa érdektelen sztori, sokszor sajna le kellett raknom kicsibe, és közbe neteztem, hogy lekösse a figyelmem a háttérből. Most, ami így eszembe jut talán a legrosszabb rész az a bokszolós valami volt, hát katasztrófa volt :D Az se hajtott tovább, hogy cliffnek ilyen hülyeséget raktak be, hogy Delenn begubózott WTF??? Persze ezt akkor gondoltam, most már világos, miért volt ez :)

Na aztán csak folytattam. Azt tudtam, hogy főszereplő változás lesz, valahol régebben olvastam. Amúgy a karaktereket nagyon de nagyon nehezen tudtam elfogadni, és megszeretni, egy évad nem is volt elég rá, sőt simán azt gondoltam volna, hogy Ivanova vagy Garibaldi ki lesz kukázva rövid időn belül, annyira nem fogtak meg :D De aztán idővel megszoktam őket, és most már talán azt is mondhatom, hogy megszerettem őket. Ja és Sheridannel sem volt gond. Akit talán a legkönnyebb volt megkedvelni, az G'kar meg Mollari :D De gondolom ez nem meglepő :)

Aztán valóban haladt sztori egyre gyorsabban, kezdtek bedurvulni. Így most eddig azt mondanám, hogy a legjobb a harmadik évad volt. Annak is a vége a durvulások durvulása, igen tetszetős volt :)
    A Babylon 4-et is nagyon jól belerakták, bár ez a Sinclaires Valanes dologra még most is azért felhúzom a szemöldököm, de egye fene, az elgondolás mindenképpen remek. Viszont ami eléggé nagy hülyeség, az a Shadow War lerendezése volt. Nem azt akarom megmondani, hogy lett volna jó, de ez így béna volt. Dumálnak egyet, aztán rájönnek, hogy hoppá, talán az Elsők után kellene menni, hagyjuk is a háborúzást itt ebbe galaxisba. Are you fucking kidding me? Persze ha ennek a sztoriszálnak még lesz folytatása, akkor nem szóltam, de ez így nem volt a legjobb.

Végére a díszletekről, látványról néhány szó. A CGI egész tűrhetően kikupálódott most már, persze nem full csilli villi részletes, de semmi gond nincs vele. (HD-ban talán még jobb lenne nézni)
    Viszont a díszletek, jelmezek . Ezen nagyon sokszor fogom a fejemet. Persze értem, hogy kisebb költségvetés, meg adott kor korlátai, de hogy a centauriknak ilyen nevetséges kinézetet adjanak... az a felbaszott haj valami röhej. És ettől most idegen faj lesznek? Meg alapból irritált, hogy minden rohadt idegen faj humanoid (kivéve az Árnyak meg az a bogárszerű seftelő, aki az első évadban szerepelt párszor). Igen, értem, hogy akkoriban nem lehetett CGI-zni, de akkor is :) A ruhák is bénák (kivéve a Föld elszakadás utáni egyenruha, az fasza lett :) ), a szobák berendezése is béna. Az is zavaró, hogy az idegenek kabinjai is tele vannak tipikus emberi dolgokkal, amit csak minimálisan "idegenesítettek". Pl. narn könyv annyival el van intézve, hogy a sarkai le vannak vágva... ehh.. Na szóval ez nagyon sokszor zavar, hogy full látszik az emberi nézőpont, emberi dolgok mindenhol. (Centaurik palotája is lehetne példa.) A legalja meg az volt, amikor Sheridant elrabolja egy idegen faj, és a hajójukra kerül, ott van vele egy narn is. És a hajó belseje annyival le volt tudva, hogy a falakra rongyok voltak aggatva!!!! Én éreztem magam kínosan, basszus :D :D

Na de félreértés ne essék, nem fikázódok, nem is az ócsárolás a cél, csak az észrevételeimet írtam le :) Ettől még egy nagyon is jó sorozat, tényleg remekül átgondolt, bár szerintem nem lesz benne a top sorozataimban, de ettől függetlenül remek sci-fi.

Aztán meglátjuk, hova megy tovább a sztori. Ja, ezzel kapcsolatban pls ne spoilerezzetek, köszi! :D
  • Punkerwork
    most hogy így agyalok csak meg kéne nézni újra mindet, kéne egy hét szabi :D
  • Prof William
    Az első évadnak tényleg amolyan "mindennapok az állomáson" hangulata van bár már 1-2 dolog ott is el van ejtve a jövőbeli nehézségektől. A 2 évadtól indulnak be a dolgok.
  • [NST]Cifu
    Szigorúan saját vélemény, de a negyedik és különösen az ötödik évad már túl is nő magán, és átesik a paci túloldalára. A második és harmadik évad a legjobb szvsz, ott van a legtöbb ármány és ott a legnagyobb a WTF faktor.

Mondom ezt úgy, hogy amúgy az egyik "leg" epizód szerintem a A View from the Gallery, ami viszont az 5. évadból van.
  • Valezius
    Csatlakozom az előttem szólókhoz. Az első évad olyan, mintha a sorozat keresné a saját hangját.
    Például volt egy rész, ahol a dokinak meg kellett műtenie a lányt, különben meghal, de a szülők nem engedték a vallásuk miatt. Ehhez hasonló téma többször is előkerült a Star Trekben (elsődleges irányelv), és ott sokkal jobban volt előadva.
    De a 2. évadtól magára talál a sorozat. És egyre jobb lesz :)
  • mrzed001
    Már a harmadikba kezdődik ott a durvítás :D

Annyit hozzátennék Cef-nek, hogy ha ezt nézed, akkor csak erre figyelj.
    Rengeteg fontos félmondat lesz benne, időben oda-visszautalások, még a leguncsibb star trek szerű töltelékrészben is elejtenek 2-3 olyan mondatot, hogy lesz utána WFT :D
  • Reg5
    A 4. évadon össze fosod magad annyira awesome lesz :D
  • stargatelost
    Rendben, köszi! Akkor gyötröm még :)
  • Cef
    Amit kihagytam:
    Ne aggódj, lesz majd itt összeesküvés, árulás, háború gigantikus űrcsatákkal, szabadságharc, és minden ami kell. Nem hiába dicsérik sokan a sorozatot.
  • Cef
    Az első évad csak nagyon felvezetés szintű, hogy megismerd a karaktereket és a világot. Az egész első éved ilyen, de fontos, mert itt épül fel a történet kezdete.

A 90'-es években amikor a sorozat készült még nem volt divat a történet-orientált történetvezetés, ahol nem ha láttál egy részt már semmit nem értesz. Akkoriban még mások voltak a sorozatkészítési és történetírási szokások, ezért tűnhet furcsának az egész. De ne aggódj, van főszál (nagyon is!). Sőt, már azokban a részekben is benne vannak a főszál részletei is, amiket már láttál, de ez majd csak a későbbi évadokban fog kiderülni. Van sok különálló rész, és van olyan is ami különállónak tűnik, de aztán kiderül, hogy még sem.

A Babylon 5-ben rendesen összefügg a történet, de ez majd a későbbi évadoknál fog kijönni. Igazán a második évadban indul be a sztori. Szerintem mindenképpen nézd tovább. Ha a második évad végén azt mondod, hogy nem jött át, akkor tényleg nem éri meg tovább nézni. Mai szemmel már elég furcsa a sorozat, de nagyon jól összerakott.
  • stargatelost
    A The Gathering és az első két epizód után úgy döntöttem, kicsit jegelem a sorozatot, de nyugodtan meggyőzhettek, hogy folytassam azonnal :) (sőt!).
    Ugyanis én azért ennél többet vártam olyanok után, amiket olvastam, hogy legjobb, meg kult, meg hogy a készítő előre megtervezte az egész sorozatot stb. Ez utóbbi kijelentés után egy jóval összefüggőbb, folytatásos sztorit vártam, ami legalább tart valahova már az legelejétől. De ez eddig eléggé unalmas, meg érdektelen. A karakterek egyikét sem sikerült még megkedvelnem. Az eddigi három sztori sajna egyáltalán nem rántott be. (Az animációkat nem említem, persze hogy nem jók, több, mint 17 éves a cucc, viszont a kosztümök baromi bénák.)
    Szóóval, mikor indul be a sorozat? Tartani fog valahova? Lesz itt összefüggő főszál, vagy inkább epizódikus sztorik lesznek végig?
  • mrzed001
    The Gatering volt a sorozat felvezető filmje
    A sorozat előtt játszódik (nagyrészt) az In the Beggining
    És van még egy film ami nincs a listádon: The lost tales - voices in the dark