182111
  • a.carkey
    Hehe. Őt és Eric Boulliert hallottam Démon és Cali helyére pár hónapja. :)
  • pedobear
    Sebastian Vettel nem azzal kívánja növelni a népszerűségét, hogy sok társához hasonlóan ő is a Twitteren és a Facebookon osztja meg a világgal a magánéletét.
  • pedobear
    http://formula.hu/hirek/153/383/83583/ross-brawn-tavozik-a-mercedestol
  • RatBaG #143197
    1 word :D

• Minstrel
  • Master91
  • a.carkey
    És az se biztos, hogy bejött volna.
  • a.carkey
    Nem értek a F1es autók fejlesztéséhez és nem látok bele a háttérbe. Látva Vettel idei teljesítményét, és hogy utoljára Kimi vett el tőle pontot a Ringen, nos, szerintem jó döntés volt a jövő évi autóra koncentrálni. Button még simán feljöhet a 7. helyre a végén.
  • b-type
    Sztem vissza kellett volna lépni, van egy olyan hogy fejlesztési irány, és az néha rossz, vagy legalábbis nem jó. Ilyenkor meg kell lépni hogy visszatérnek a jól működő megoldáshoz, a legrosszabb hogy ragaszkodnak ahhoz ami nem fizet.
    Sztem reaálisan nézve semmi esélye a McLaren-nek, persze egy káosz futamon igen, de az semmit nem számít, attól még az erőviszonyokat tekintve nagyon hátraestek.
    Én jobban örülnék egy kiegyensúlyozott teljesítménynek a 3.-4. hely környékén, az azt jelentené hogy kifele másznak ebből a gödörből.

De most is úgy gondolom, hogy ilyen mélyen nem engedte volna bele a csapatot Hamilton ebbe a gödörbe. Volt már rá példa, hogy hoztak egy padlólemezt, és aztán kukázták, visszatértek a régihez...még 2009-ben.
  • HTS s3rg1nh00
    amit Vettel mind be is fog húzni,ha nem esik ki technikai gond miatt.
  • a.carkey
    Ugyanez volt a KERSnél is. Minek rakták bele, mert a többiek ugye akkoriban nem felt. De lett egy jó KERSük ...

A McLaren lapjaiba nem látok bele. De ők talán az egyetlen csapat a Ferrari mellett, akik legalulról is mindig képesek voltak a csúcsra jutni. Nem féltem őket. 2009ben a Ferrari atomszar autót épített, mégis, Kimi is nyert egyet, és 2010ben azzal indítottak, hogy nyertek Bahrainben és négy pont (vagy kettő?) híján majdnem övék lett a bajnokság is.
  • a.carkey
    Ez egy speciális év. Nem hiszem, hogy ha áttérnek a tavalyi alapjaira, befogják Vettelt. Buttonnak Barcelonáig egy 5. helye volt, miközben Vettelnek már 77 pontja és két győzelme volt. A Meki látta, hogy ebből vébé nem lesz, váltottak, és esély van rá, hogy jövőre jók legyenek.

De kérdezem: Ha idén ezzel a szarral teszem azt Button behúzna egy győzelmet - Pereztől nem félek - akkor mi van? :) Még idén is van öt futam. :D
  • a.carkey
    Az idei meki szar, ahogy az idei Williams is qurva gyenge. És még sorolhatnám ...

Persze, elment Schumacher a Ferraritól, és rögtön vébét nyertek, mert Kimi ennyivel jobb, mint Schumacher, és Kimi elment a McLarentől, és rögtön mindkét pilótájuk a VB címért harcolt úgy, hogy 1x nem döglött be alattuk az autó, mert annyira jól bánnak a motorral, mert Kimi kicsinálja az autóit. Igen ám, akkor viszont a pihenésből visszatérő Kimi, hogy a picsába nem esett ki mit tudom én mennyi futamon át, új rekordot felállítva, miközben többet előzött, mint bárki más, és így is tudott nyerni a Lotussal, ha annyira gyilkolja az autót és motort? :D

Tavaly jó autót épített a Williams, idén szart. Ők két évente mindent bedobnak és ált. jók, a jelenlegi körülményeik között simán képesek beáldozni az évet. A Ferrari 2007ben abban a szerencsében részesült, hogy a Meki csalt, viszont mindkét pilótájuk keményen versenyzett a vébé címért, piszkos trükköket alkalmazva egymás ellen - nem mintha a Ferrarinál nem ez lett volna ... -, és ezzel esélyt adott arra, hogy más húzza be a címet. Nem azért, mert Kimi jobb, mint Schumacher, hanem mert jókor volt jó helyen azért lett 2007ben bajnok a ferkával, miközben ez Schumachernek utoljára 2004ben jött össze. 2007ben sem azért volt megbízhatóbb a Meki, mert Hamilton és Alonso odament, hanem mert rájöttek mi is volt a gond korábban, plusz némi adat a más csapatoktól, és máris meg volt a győztes recept. Ha 2007ben Kimi marad a Mekiben, szerintem ott is bajnok esélyes, de ezt ugye már nem tudjuk meg. Egy biztos, nem miatta volt 2007ben olyan jó a ferka, hanem mert összejött nekik egy egész korrekt ki autó.

A Lotusnál Kimi rengeteg tapasztalattal megerősítve versenyzett, és a Lotus is egy elég korrekt, megbízható autó volt két éven át. Szerintem, jövőre is ugyanezt tudni fogja, vezessen ott Massa, vagy bárki. Viszont, az, hogy jövőre a Ferka behúzza-e, vagy megint Vettel lesz a bajnok, azt majd turbómotorok eldöntik. Az biztos, hogy erős motornak tűnik a Ferrari turbója, de hogy mennyire lesz megbízható? Sokat követel a FIA a csapatoktól, talán ezért IS igazolták le Kimit. Mert vagy nagyon jó lesz a motor, vagy átlagos, és ott akkor a pilótáknak kell valamit mutatni, ill. vagy megbízható lesz a motor, vagy nem. Ha egy átlagos, de megbízhatatlan motort készítettek, akkor kell oda két világbajnok, ha egy szuperjó, de megbízhatatlan motort készítettek, akkor meg az eredmények miatt kell oda két világbajnok, akik jól bánnak a technikával, hogy ha az egyik nem nyerne, nyerjen a másik, mint Prost és Senna esetében 88ban. Ha viszont qurva jó és megbízható motort épített a csapat, és még az autó is korrekt lesz, na akkor a csapat vébét szerintem behúzzák, minden más meg attól függ majd, hogy Vettelék és McLarenék mit hoztak össze.
  • b-type
    Elcseszték igen, a Ferrari-nak sem fizet a vonórúdas megoldás...és most már benne maradtak egy rossz megadásban, vagy végigviszik, vagy bukják a bele ölt időt és energiát.
    Beleragadtak, pedig ha az egyik autó még a tavalyi konstrukció, akkor hamarabb feladják.
    A Ferrari egy év előnyben van ezzel a futómű megoldással, és nem látom hogy ebből valami előnyt kovácsoltak volna, de legalább nekik azért működik, bár nem jobban mint más autók hagyományos megoldása.

A McLaren-nek egy jó alap, és egy ismert alap kellene a jövő évi változásokhoz, ez most nincs meg.
  • b-type
    Sztem ha Hamilton még ott van, akkor már a 3. futam után az egyik autóval visszatérnek a 2012-s kocsihoz.
    Két autót fejlesztenének igen, nem lenne egyszerű ezt is aláírom. De nincs ez, hogy semmi.
    ...így mi lesz a jövő év? elvileg az idei év tapasztalataira hagyatkoznának, de az idei év egy óriási gödör..
    ..és igen, a Lotus sokat köszönhet Kimi-nek, az a pontszerzési sorozat amit produkált, az fizet nekik, az a stabilitás...és persze a McLaren visszaesése, mert ami az egyiknek rossz, az a másiknak jó.

Button meg sztem az a típusú versenyző, aki jó autóban bárkivel, rossz autóban középmezőny. Ez mellett az egyik legfineszesebb versenyző...inkább elengedi a másikat, de ne kopjon a gumija, viszont ez az mellett hogy adott esetben jó, hosszabb távon nem jó hozzáállás.
  • a.carkey
    De most Button miatt nem tud előrébb jutni a McLaren és nyerni, vagy mert alapból elqurt konstrukció lett az idei autó? :)
  • Kit--Kat
    Akkor most a Lotus csak Kimi miatt lett hirtelen Top autó? És ha jövőre nagy valószínűséggel a szabályok változása a mérnök zsenijük hiánya miatt, valamint a pénzhiány miatt visszazuhannak középmezőnyben igazolva is lesz, hogy csak ő miatta történt minden?

Nem hinném. Amit most csinálsz a fanboykodás. A McLrane szar, igen pont azért nem nyernek. Vagy szerinted Button ennyire gyökértelen fos, hogy egy győzelemre képes autóval 1 jó hétvégét sem tud összehozni? Talán még hihető is lenne, ha nem pont ő veri meg 2011-ben Hamiltont.

Mint írtam korábban lehet, hogy Hamiltonnal előrébb tartanának, de vele sem győzelmekért harcolnának.
  • b-type
    Simán be tudom állítani, mivel nem tudod/tudjátok cáfolni.
    Az hogy mi mennyire vicces, vagy ki mennyire ért ahhoz amihez hozzászól...ez hol lent hol fent.
    De miért nem nyer a McLaren? Mert sz@r és nem lehet? Ez az amivel szemben nem lehet érvelni.
    Miért sz@r?...és tényleg ennyire sz@r hogy jelenleg 5. a Lotus mögött 158 ponttal lemaradva attól?...19 ponttal a Force India előtt.
    McLaren versenyzői: 3 futam eldobva.
    Force India: 11(!) futamot dobtak el.

Pedig ott van Button, ott van az egész csapat..
  • Kit--Kat
    Ja közben elfelejtettem, hogy 2005-ben még ott volt. :D
  • AnuluWork #143181
    Button milyen pluszt nem tud? 2011ben megverte Hamiltont a pontversenyben, egy évvel rá két ponttal maradt le.

Idén Rosberg is egyel többet nyert Hamiltonnál ...

91ben Prost és az előző év zsenije Alesivel együt sem tudott győzni a Ferrarival, mert már az első versenyen látszódott, hogy jobb a McLaren és a Williams.
  • Kit--Kat
    Barrichelloval a Ferrari 2000-től 2004-ig nyert csapat VB-ket, eligazolt aztán vége is szakadt. :/
  • Kit--Kat
    Hamilton csodagyerek státusza másfél-2 évig tartott. Azóta mindenki számára bebizonyosodott, hogy ő is egy a legjobbak közül. Vannak nagyon szar futamai, vannak zseniális futamai, vannak láthatatlan futamai.

Emellett ő is tud hibázni, sőt van, hogy kimondottan sokat is.

Nem tudom mi emelné ki a világbajnok társai közül annyira, ahogy próbálod beállítani.

Az meg, hogy a McLaren miatta esett össze és nem tud VB autót fejleszteni a távozása óta, a legviccesebb Schumacheri legendákat támasztja fel.
    Azt aláírom, hogy egy dobogós 3. helyet nagy szerencsével össze tudott volna hozni Hamilton az idei Mekivel, de ne próbáld már úgy beállítani, hogy ő a hiányzó egyenlet amivel újra győzelmekért harcolhatna a meki, mert kinevetteted magad. (Pedig eddig úgy vettem észre nagyon értesz a motorsportokhoz.)

Hamilton amúgy sem tartozott soha az amúgy számomra elég kamusan hangzó "autófejlesztő" zsenik közé. Legalábbis még nem hallottam jelentést róla, hogy Lewis hihetetlen szaktudásának, fejlesztőkészségének és visszajelzésének köszönhetően mind a Meki mind a Merci 2-3 csoda tizedeket talált.
  • AnuluWork #143178
    Mika Hakkinen 93ban került a Mekihez, és 97 legvégéig nem nyert futamot. Aztán nyert utána rögtön két vébét.
  • b-type
    Ezek nem állnak...pl. Maldonado nem nyert 5 éven keresztül futamokat a Williams-l.
    Nekem tök mindegy, Hamilton 5 éven át nyert a McLaren-l, elment.. és most a McLaren sehol.

• Totti5
    Tény hogy nem jó a McLaren, de Hamilton azt a pluszt tudja amit Button már nem és Perez még nem. Talán vele idén is többre mentek volna. McLaren idén hiába dolgozott annak nem volt eredménye, ha a pilóták hoztak volna dobogókat, akkor lehet nagyobb a lendület, de így beleszürkültek az évbe a teljesen. Persze lehet hogy Hamilton sem tudott volna ennél többet, de a Merci idén a 2. legjobb csapat lehet ami hatalmas ugrás és ez nyilván Hamilton érkezésének is köszönhető, mert erős páros Rosbergel.
  • AnuluWork #143175
    Ugyan már!

Villeneuve bajnok lett, majd szart se nyert a Williamsel, pedig el se ment. Hakkinen-Coulthard kettős együtt ment a Mekivel, 96ban semmi, aztán hopp, mindketten nyertek, Hakkinen 2x még a vébét is nyert. Maldonado tavaly nyerni is tudott a Williamsel, idén van 1 pontjuk ...

Az idei meki ennyit tud. Schumacher évekig nem nyert semmit a Mercivel. Elment, és máris nyertek, mondjuk egy engedély nélküli tesztlehetőséggel a hátuk mögött.
  • b-type
    Nem viccelek, lehet érvelni. 2007 óta Minden évben nyert futamot a McLaren-l.
    Idén nincs Hamilton, idén nincs még futamgyőzelme a McLaren-nek.
    Ahogy írtam sz@r idény kezdete volt már a McLaren-nek..

2006-ban még a Kimi-Montoya párossal fordult elő hogy nem nyertek egy futamot sem.
    Azt elhiszem hogy nem tetszik, hogy ezt mondom...de ettől még eddig(!) igaz.
  • AnuluWork #143173
    Azt azért ne mondjad már, hogy Hamilton távozása miatt szarabb a Meki! :D

Az idei autó ennyit tud a gumikkal versenytempóban. A tavalyi többre volt képes. A jövő évi pedig ki tudja mit tud majd?
  • Totti5
  • b-type
    Mi ez a "finoman fogalmazva is van olyan jó mint ő", és a "jobb napjaikon kihívói"?
    Ki van olyan jó mint Hamilton?
    Vettel?: nem tudod szétválasztani a Red Bull-tól.
    Alonso?:igen ő lehet olyan jó, őt viszont már a kezdő évében megcibálta...de legalább tudja hova mérni.
    Button?: tudja hova tenni, voltak csapattársak.
    Kimi?: ...
    ...az meg hogy valaki jobb napjain van olyan jó mint Hamilton, ez meg minimum szubjektív. ...és még az is kevés.
    A legegyszerűbben fogalmazva: Hamilton megérdemelte a McLaren-t, mivel nem volt jobb mutatókkal rendelkező versenyző, előtte sem, és azóta sem.
    ..ha meg nem ültetik be, akkor lemondhatnak róla, és ez nagy luxus.
    hol van most a McLaren hogy elment? Pedig volt már év elején szr autójuk..
  • Kit--Kat
    Nem akarod megérteni, pedig még egy példát is hoztam hogy könnyebb legyen.

Akkor leegyszerűsítem. Pont nem Lewis az a versenyző akinek van alapja a panaszkodásra.

Pláne azok után, hogy tavaly és idén év elején lenyilatkozta tisztában van vele, hogy jövőre nem győzelmekért és Vb címért fog harcolni, de ezt türelemmel elfogadja és reméli azért pár dobogós helyet szerezhet.

És, hogy még érthetőbb legyen rajta kívül van még 4 világbajnok akik finoman fogalmazva is közel olyan jók mint ő és emellé még van 4-5 pilóta akik jobb napjaikon a megfelelő autóban kihívóik lehetnek Lewisnak. Ilyen alapon mire föl derogál neki az, hogy 5. helyeken is(!) kell neki harcolnia?

• b-type
    Nem szenvedhetne, mert elvinné egy nagycsapat.
    ...ez olyan mintha valakit szerencsésnek tartanék azért mert végigseggelte a fizikaórákat, és mellé nyerte a fizikaversenyeket, mert képzett lett. ..és a végén beült profnak.
    Járhatott volna úgy mint én, aki végigseggeltem a fizikaórákat, de valójában kifele ábrándoztam az ablakon?
  • Kit--Kat
    Teoretikus módon Hamilton is vezethetne egy középcsapatban annak ellenére, hogy a tehetsége miatt sokkal többre hivatott lenne.

Itt nem a lehetőségeik és a külső a különböző externáliák alapján hasonlítottam őket össze, hanem, hogy Hamiltonnak nagyon is jó F1-es sors jutott, rögtön egy top autóban kezdhetett eddig minden évben győzelmekért mehetett, így tehát, ha valakinek, neki nem kéne sóhajtoznia, hogy milyen igazságtalan a sors.

Csak példának okáért, Button szerinted mit érezhetett amikor Hamilton beült tutiba ő meg a reménytelen Hondával vergődött? Hallottuk sírni, hogy milyen igazságtalan, hogy neki még sosem adatott meg VB-re és győzelmekre esélyes autó, míg a honfitársa rögtön beleül a tutiba?

És erre írtam, hogy ő is szenvedhetne egy középcsapatban a tehetsége ellenére na és akkor panaszkodhatna jogosan, hogy milyen igazságtalan a sors.
  • zzeN
  • b-type
    ??!
    Ezeket honnan veszitek.. :))
    Tök egyszerű kérés, mutass még egy ilyen versenyzőt:
    driver database
    jobb oldalon írd be bárkinek a nevét, és mutass még egy ilyen versenyzőt.
    Elkényeztetett....versenyről versenyre járt gyerekkorától kezdve, ahol üresedés volt: beült, ha valaki lesérült mint a Manor-nál: beült. El sem tudott indulni, de az edzéseket végignyomta.

Nem azért ültették be a McLaren-be mert akarták, elvitte volna a Ferrari mivel a 2006-ban GP2-ben Nicolas Todt csapatában versenyzett az ART-nél.

De maradjunk az eredeti felállásnál, mutass jobb előélettel versenyzőt.
    ..
    Gondolom Hamilton apuka és Ron Dennis sulitársak voltak, hogy csak úgy betámogatta a McLaren, és persze jobban mint az összes többit, akár Heidfeld-t is idevéve.
  • IXEMGabeo
    plusz ráadásul Ron Dennis gyerekkora óta pártfogolta az apja segítségével...nem volt nehéz dolga elkényeztetett ficsur volt mindig is, jól írta Kit Kat. Aki még vissza is élt ezzel mindig...papával annyira nagyképűen érkeztek meg ebbe a száguldó világba, hogy ő 8 vb címet fog nyerni, na meg, hogy fekete és azért büntetik...kifogásokat ő is gyártja ahogy rosszul áll a szénája...Sokan össze tehették volna a kezüket, ha olyan pályafutás veszi kezdetét amilyen az övé volt...
  • a.carkey
    Ennyire nem mentem vissza.
  • Jacek
    Nem vettel a lényeg hogy nélküle hanem hogy az ő autója vagy nem:) Az a bajnok aki abban ül ennyi...
  • nearo
    Igen, és hányszor is lett Webber vb második Vettel mögött? Egyszer se. Tehát ha Vettelt kivesszük az egyenletből, akkor is lett volna mindig valaki, aki előtte végez.
    Najó, ezt így nem lehet kijelenteni kerekperec, de szerintem Webber akkor sem egy bajnok alkat, még egy Vettel nélküli RB-vel sem.
  • b-type
    :)))
    Ezt nem mondod komolyan :D
    egyébként Jochen Mass, 2 perc a neten :)