182111
  • G_ArchAngel #143803
    En ugyanezt erzem.

Tegnap is, ma is megemlitettem a fekeket - amire Raikkonen is, mint a versenyt tonkretevo reszletet - de itt mindenki a strategian es a gumikon lovagol, holott jo fekekkel valoszinuleg nem kellett volna szenvedni es kibirta volna a futamot egy kerekcserevel.

De csak a levegonek beszelek en is es Kimi is...
  • a.carkey
    Hát hogyne! :D
  • a.carkey
    2007 McLaren. Úgy ketté szakadt a csapat, hogy elment rajta a vébé. A szerelők csak az egyik ill. a másik félnek dolgoztak, semmit sem osztottak meg. Kifelé ment a mosoly, befelé meg megfojtották volna egymás egy kanál vízben. Dennis meg nézett ki a fejéből, pedig az ő felelőssége volt, hogy elkezdte sztárolni Hamiltont (aki első adandó alkalommal dobbantott).
  • a.carkey
    Nem érted, hogy ha TE innen látod, hogy BE KELL HOZNI, gumicsere, és lesz ami lesz, akkor ők az adatok sokkal jobb ismeretében MIÉRT NEM LÁTJÁK? A vége ugyanis ugyanaz lett, mint amit megléphettek volna korábban.

- a Grosjean incidens, a hülye rádióüzenet.

És még esélyük is lett volna, több, mintha kint marad. De ha nem hozzák be a legvégén, akkor azt mondom ok, ez ennyit tudott, de bakker BEHOZTÁK!!! Aztán az a kerékcsere! Barmok.
  • Professor X
    Ugye, olyan mintha néha falnak beszélnénk.
  • a.carkey
    Bocs, de idén kb. végig 6+ról indult, ahogy tavaly is. Nem ezzel van a baj, hanem kamuzással. Ha nem qurják el a kerékcseréjét, még azt mondom ok, de büntetni is akarták, mindezt azért, mert eligazolt a Lotustól.
  • a.carkey
    Mondom, a ringen megverte Vettelt. Ritka alkalmak egyike. Belgiumban fékhiba, majd bejelentették a Ferka szerződést. Na ami utána jött, az biza ellenszélben. Bizti nincs benne a szerződésében, hogy pontszerző helyen köteles elengedni Grosjeant a pálya bármelyik részén. A Lotus próbálta áldozatnak beállítani a franciát, de ugye volt az a szemét rádió üzenet, és máris borult a terv.
  • Professor X
    A stratégia nem működött, ezt nem vitatom. Lehet, hogy az előrehozott kerékcsere miatt, lehet, hogy technikai gond miatt, nem számít. Nekem csak azzal van problémám, hogyha valaki azt állítja, hogy SZÁNDÉKOSAN hátráltatja a csapat bármelyik versenyzőjét is, ami véleményem szerint nevetséges.
  • b-type
    két Grosjean-nal is ugyan ott lennének ahol most.

egyébként meg hülyeség ez az egész hiszen Kimi már Juliusban megmondta:
    Hungarian GP: Kimi Raikkonen says new Pirelli F1 tyre hurting form
    meg most oktoberben is megmondta:
    Kimi Raikkonen says F1 tyre change has hurt his qualifying form

-..csak ez nem olyan fontos ezek szerint.
  • a.carkey
    Kb. De ilyet bedobni, hogy fogytán a benzined, mikor Kimi végig spórol a gumikkal? :D Nevetségesek. És még a kerékcseréje is szar.
  • Professor X
    Most komolyan, miért olyan nehéz elfogadni, hogy EZÚTTAL nem KR-nek jött ki a lépés? Nézd meg, Vettel-t leszámítva egyik bajnoknak sem volt jó versenye. Túl kell lenni ezen és nem mindig kifogásokat keresni.
  • G_ArchAngel #143792
    Szvsz, ha a technika mukodik es nem basszak el a kiallasat, akkor megvan a 2-3. hely.

Egyszeruen mostanaban o Lotus Webber-e...
  • a.carkey
    Ne haragudj, de Kínában két versenyen voltak túl a Pirellikkel, és nem volt sok tapasztalat. Azóta eltelt egy év, és idén a 15. versenyt is lefutották.

Ausztráliában Kimi nem mások mögött ment, mint itt.

Kínában nem volt kaki-pisi helyzet a csapaton belül.

Itt Kimi már használt gumikon startolt, hamarabb jött be kerékcserére, mint Grosjean. Ugyanazt várták volna el tőle, mint a franciától, de mire fel? A vége előtt 18 körrel kezdett csökkenni a finn tempója. Ott kb. egy, de max. két kör alatt kellett volna kiszámolni a lehetőségeket. Ezt elqurta a Lotus, nem vitás.
  • Chris Lowe
    De ebben mi az összeesküvés. Ez a leglogikusabb lépés a lotustól! Nem a lotus a gusztustalan(nem csak), minden csapat így lépne ilyen helyzetben. Milliók röpködnek, nincs itt barátság...
    Már hogyne számítana az autó, rai is sokat köszönhet a lotusnak, rohadt sokat nyert ezzel az üzlettel, jópár plusz rajongó, nem véletlen a ferraris igazolás. Csak épp szvsz a lotus raikönnen nélkül a meki után következne idén, és esélye sem lenne a konstruktőri második helyre. Bullié azt jópárszor lenyilatkozza, hogy ők az első számú kihívói az rb-nek, holott tavaly sehol nem lett volna rai szintű pilóta nélkül idén meg egyszer-egyszer kijöhetett volna a lehetőség. Ez a "csomag" így volt tökéletes, és ha tavaly nem ragaszkodnak a franciához és mondjuk hülk vagy egy stabilabb pilóta jött volna akkor tavaly is messzebre jutottak volna.
  • G_ArchAngel #143789
    "A finn a futam hajrájában egyébként három pozíciót is veszített elkopó gumijai miatt, s végül másodszor is kiállt kereket cserélni. A hetedikként célba érő Räikkönen elárulta, az egész versenyen fékproblémákkal küzdött. „Az első húsz körben nehéz volt a fékekkel. Nagyon túlmelegedtek, és amikor közel kerültem valakihez, mindig kihagytak. Aztán a futam legvégén a gumiknak is annyi volt. Nagyon csalódott vagyok” – mondta."
  • a.carkey
    Aha. Mi is lett a vége?

Grosjean
    Massa
    Perez
    Hamilton
    Raikkonen

Erről ennyit. De legalább esélye lehetett volna előzni, és beállítani egy új előzési rekordot/év már ezen a versenyen ...

Így meg még a csapattal is rosszabb lett a viszony miután a francia hülye helyen akart elmenni.
  • Professor X
    Az persze nem számít, hogy ez az állítólag szemét csapat tette lehetővé KR számára a visszatérést a sportba akkor, amikor már a legtöbben leírták. Mitöbb, olyan technikát biztosítottak számára, amivel nemhogy dobogókért, hanem győzelmekért is harcolhatott (és 2-szer sikerült is). Általában elismerően nyilatkoznak róla, kivéve Permane-t. Nem kell mindig összeesküvést látni mindenben!
  • Chris Lowe
    Végülis érthető a lotus hozzáállása is. Gondold végig! Adott egy francia csapat francia csapatfőnökkel és pár francia támogatóval. Ezzel szemben van egy finn srác aki mögött ott a milliós szurkolótábor. Köztes utat kell találni. Ez egészen addig megvolt amíg a ferka be nem jelentette a szerződést (itt kitérhetünk arra, hogy faszért nem a téli szünetben igazolnak, ezzel a pilóta érdeke sérül keményen! Fociban van átigazolási időszak, itt is az kéne). Miután rai aláírt a lotus érdeke logikus. Grojeant feltornázni, sztárnevelés folyik. Kell hozzá egy jó alap(adott: a francia gyors) a fejét kell rendbetenni, mert sok a hiba. Időmérős gyors körét elrontotta, futamon jól ment, konstans körökkel, vigyázva a gumira de előznie sokat nem kellet a stratégia hozta előre. A finn ezzel szemben előlről indult szvsz két cserével számoltak, kihozták az elején, holott mehetett volna még, elbafták a kerékcserét(nem hiszem, hogy nagy leszúrást kap a gumis emberke...:-)) aztán beragadt hülk mögé. Ekkor dönthettek az egy csere mellett, akkor már kiszámítható volt, hogy grojean hova érhet. Ez kapóra jött, megelőzi a feltörekvő pilóta a sztárt. Végülis a lotus szempontjából tökmindegy, hogy rai az összetettben harmadik lesz vagy lecsúszik, a lényeg a konstruktőri ahhoz a pontokat meg így is megkapják, viszont grojeanból első számút kell csinálni es azt rai leelőzésével a legtutibb. Szerintem tök logikus a lotus lépése. Rai meg valszeg bepipult, mert ha kihozzák előbb akkor is itt vasgy max egy helyel előrébb végez, viszont így pályán volt meg az előzés. Csináltak belőle egy prédát. Gusztustalan avagy nem ez az ésszerű lépés a lotustól. Raikönnen nagy csapatot csinált az elmúlt két évben a lotusból a stabilitásával, ezt nem megköszönni hanem kihasználni kell.
  • b-type
    Azaz nem volt vesztenivaló...igazából már kár is volt kihozni, kivéve ha veszélyes, meg ha jól emlékszem Kimi kérte is.
    Mert ha kint marad akkor Hamilton sztem nem tudta volna megfogni.
    Végül is 1 pozícióról beszélünk...
  • b-type
    Akkor Grosjean-Massa-Hamilton-Perez mögé jött volna vissza, 20 körrel a vége előtt kellett volna kihozni, hogy legyen esélye Perez elé jönni, de már az is necces, mert 20 másodperc volt kettejük közt akkor.

..és közülül Grosjean-nak volt csak öreg gumija..a többiek állták volna a sarat, ha támad.
  • Professor X
    Nem akarlak megsérteni, de ennek semmi értelme (pedig nekem KR a kedvencem). Még 1x mondom, a Pirellik ilyenek, van, hogy bejön a taktika, van, hogy nem. Tavaly Kínában és most legutóbb nem jött be, de pl. idén Ausztráliában igen (és győzelmet ért). Nincs itt semmiféle összeesküvés.

Fejlesztések pedig ilyenkor már nemigen vannak. Igaz, hogy nagyon nem tetszik, amikor valaki a kedvencemet becsmérli, de azért a ló túloldalára sem kéne átesni.
  • a.carkey
    Ne haragudj, ha azt látom 18 körrel a vége előtt, hogy elfogyott a tempo, meg a gumi, és jönnek fel rá, akkor kiszámolom, hogy hasonló értékekkel mikor fogják utolérni, mennyit lassul be Kimi, mindezt 3 kör alatt, majd behozom 15 körrel a vége előtt. Ennyi. Ne mondjátok már, hogy ha te kintről láttad, hogy ez NEM LESZ MEG, akkor ők, akik vágják az adatokat is, meg sok minden mást (üzemanyag, többiek ideje, csapattárs, stb.), na ők nem látják ezt?!

Grosjean akarták Kimi elé hozni, és esélyt se adni Kiminek, hogy az visszajöhessen és esetleg elvehesse a helyezést tőle (ismerve Kimi tempóját, ez akár még be is jöhetett volna 15 körrel a vége előtti cserével). Először rászóltak, hogy spóroljon az üzemanyaggal, majd kint tartották, végül mivel nem akartak még nagyobb blamát, behívták friss gumikért. Így az előzés után még erkölcsi győztesként is kijöhettek a dologból, mert Kimi majdnem kitette Grosjeant. Remek terv, különösen ha azt akarják, hogy Kimi fogja magát és ne álljon rajthoz az utolsó futamokon, szerződésszegést kövessen el, és ne kelljen neki a maradék 11 milla eurót kifizetniük, max. annak töredékét, vagy ne érjen el harmadiknál jobb helyezést a tabellán, mert akkor tényleg lehúzhatják a rolót.

De látva a Ferrari tempóját, szerintem el fog, és látva a Lotus hozzáállását, már csak miattuk is szopatni fogja őket.

Szerintem Kimi nem kapja meg az új fejlesztéseket, mert megy a Ferrarihoz, Grosjean meg igen. Ennyi a történet.
  • Professor X
    Ugyanezt mondom én is.
  • b-type
    Grosjean jól ment még a 47 körös közepeseken, Kimi végül 51 kört tett meg rajtuk, de a végén már tényleg szenvedett.
    Lassan nem mehetett Grosjean sem, mert Massa jött fel rá a 17 körrel fiatalabb gumijain.
    Tehát sztem egyszerűen elfogytak...valószínűleg Grosjean alatt is elfogytak volna pár körön belül. de nem könnyű kiszámolni...és ha kijöttek volna cserélni, és végül Grosjean felé a dobogóra egy cserével akkor sztem most azon beszélgetnénk, hogy mennyire hülye volt a Lotus hogy kihozták Kimi-t.
  • Professor X
    Ja, értem, de én arra gondoltam, amikor még a pályán voltak mind2en.
  • b-type
    nem, végül 4 kör volt hiszen Kimi kiállt két körrel a vége előtt cserélni.

a másikra meg: tudom, és értem...de a Pirelli nem fogalmazott meg olyat hogy a verseny végén, vagy a verseny elején. Annyit mondott lágy: 15 közepes: 45.
  • Professor X
    Inkább 6 kör volt az.
  • Professor X
    Vegyük figyelembe, hogy Grosjean és Sutil azért tudtak annyi kört megtenni a lágyakon, mert azok új gumik voltak, ezzel szemben az elejéről indulóknak mind használt volt. Sutil ráadásul azt a 19 kört a verseny végén teljesítette, amikor már eleve kevesebb benzin van az autókban, így a terhelés is kisebb. Persze lehet, hogy csak pont megtalálták a megfelelő beállítást, ami ezeknél a Pirelliknél adott esetben sokat számíthat.
  • b-type
    Melyik másik csapatnál nem?!
    Ferrari mindig belenyúlt? Mercedes? McLaren?

Az hogy mi itt mit gondlunk, az kevés...jó arra elég hogy törött orrkúpot ne hurcibáljunk kerékcseréig..

De pl. ez a jelenlegi taktika akár működhetett is volna, nagyon jól bírták a közepes gumik...egyszer minden elfogy persze, de ezt nem könnyű kiszámolni. 4 kör volt a különbség Grosjean és Kimi gumija közt...az a 4 kör különbség számított ennyit.
  • a.carkey
    Akkor most nézzük abból az irányból, hogy mennyi pont ment el hülye taktikával?
  • b-type
    Majd a Ferrari-nál jó lesz nyugi, már csak pár verseny. :))
    Valamit azért csak jól csinálnak.
    ..sőt ha abból indulok ki hogy mikor Kimi aláírt a Lotus-hoz 2011 második felében, a csapat pontot is nehezen szerzett.
    Ahhoz képest jelenleg csak Grosjean-nak már most több pontja van mint 2011 év végén a csapatnak.
    Tehát annnnyira azért nem buták..
  • a.carkey
    Nem hinném, hogy magyar volt. Van elég hülye. A faszi viszont nem tudom mire ekkora nagy hang? Különösen, hogy a Lotus iszonyat buta taktikai szinten.
  • b-type
    Ez pedig egyszerűen ijesztő, és szégyen:

bármi is történik, még ha meg is ütik egymást, két alapvetően idegen emberről beszélünk..és egyébként az ő dolgukról.
    remélem nem Magyar volt az illető, de sanszos az egy főre jutó bunkók statisztikája alapján.
  • b-type
    Sztem nem volt egyértelmű.
    Grosjean végül 47 kört ment a medium gumin, Kimi 51.
    Grosjean 44. körös gumiján futotta a legjobb idejét. 1:28.8-t.
    Kimi a 44 körös gumiján 1:30.4

Egyszerűen majdnem kijött Kimi-nek, erről is beszéltek, hogy a közepes gumi szinte a teljes versenytávot kibírja, szemben a lággyal ami viszont nagyon kopik.

Ezzel szemben a futamon pl. Grosjean 13 kört ment a lágyon az első kiállásáig, végig 1.33-ban autózva, Sutil pedig 19 kört(!), és a legjobbját a 19. körben autózta 1.28.4-t !! Ez Kimi és Vettel mögött a 3 leggyorsabb kör.

Ezek után pedig a Pirelli elégedetlenségét fejezte ki mert a Force India és a Lotus nem tartotta be a javaslatukat miszerint a lágyon max. 15 kört, a közepesen max 45 kört tegyenek meg..

Sutil a 19 körös lágyon volt a leggyorsabb, Grosjean a 45. körös közepesen 1.28.9-t ment..

Egyébként is érdekes a Force India:

Paul di Resta: Soft (1) Medium (29) Medium (30)
    Adrian Sutil: Medium (41) Soft (19)

és a végén befutottak egymástól 2 másodpercre.

Sutil és Grosjean is jól járt azzal hogy nem fogadták meg a Pirelli tanácsát, Kimi nem.
    Ők hárman lépték túl a keverékekre ajánlott körszámot.
  • G_ArchAngel #143769
    Räikkönen autójában 20 körön keresztül rendetlenkedtek a fékek.
    Kerékcsere múltkor is, most is 2.x volt a franciánál, a finnél jóval hosszabb. Dr ilyen előfordul. Pl. én sem egyszer nem nyertem a lottón, hanem egymás után sokszor.

Nem hiszem, hogy a Lotus kicseszne magával, nekik is kell a pont, egyszerűen bénák.
  • IXEMGabeo
    ennyi...ninc smiről beszélni
  • IXEMGabeo
    most linkeltem nem rég, hogy még a kerékdőlésszögeket sem engedik átállítani ez miatt a korlátozott beállítás miatt szenved főképp
  • IXEMGabeo
    de perverz állat vagy te.DDDD
  • csabush
    Lotusnál azért benne van a pakliban az, hogy a Kiminek több bónusz járna egy VB második helynél mint egy harmadiknál. Szerintem egy olyan csapatnál, ami pénzügyi gondokkal küzd, és ennek tetejében még sértettek is, mert Kimi dobbant, ott előfordulhat ilyesmi, most attól függetlenül, hogy a mai futamon egyértelmű volt, hogy az 50 körös gumikkal nem tudja megfogni a franciát. Mindegy, érdekes dolgok ezek, fura, hogy mindig azokkal a versenyzőkkel van gond, akikre fúj a csapatuk.
  • csabush
    Igen meséld be kérlek, hogy ugyanazt a hátteret kapja a Webber mint a Vettel. :D Redbullnál van pénz szarásig, megtehetik, hogy másképp kezeljenek egy olyan versenyzőt aki mindig nyíltan hangot adott nemtetszésének. Emlékszem én még azokra az időkre, amikor Webber elkalapálta a kis németet, utána hirtelen valami megváltozott. Persze ez egyéni véleményem, de nem gondolom, hogy azért keltene egy olyan tapasztalt versenyző feszkót, mert az vicces, és mert nem akarja belátni, hogy ennyivel rosszabb pilóta mint a csapattársa.