182153
  • nearo
    Ciki... ezt is figyeltem a végén, hogy nagyon bement mellé, talán túlságosan is, és hogy nem szabálytalan e ez így...
  • HTS s3rg1nh00
    ha tényleg csak azokat engedték előre akik Max és Lewis közt voltak,akkor lesz némi baj,ugyanis a Mercedes megóvta a végeredményt hivatalosan.
  • paj01
    Am Max-et beidézték. SC alatti előzés miatt. Egy ponton pár centivel előrább volt Ham-nál...:S
  • lac coo
    Igaz, ki is írták kik mehetnek el... Ric már maradt hátul ...
  • ToxiMaxi
    Végre elfogyott a faszmák. Ezt Max nagyon megérdemelte, ma a karma egyben törlesztett! Kimondhatatlan élmény volt látni Toto arcát, ahogy kétségbeesetten vergődik :D, egész évben trógerebbnél trógerebb nyilatkozatok, ezt nagyon megérdemelte, a sors törlesztett :D Still I rise mi?! gyááááá :D.
  • lac coo
    Ilyen nincs :D
  • nearo
    Naja, erre is felvontam kicsit a szemöldököm, hogy miért pont csak ők. Persze nyilván azért, hogy semmi ne zavarjon be Ham és Ver között, a többinek meg mindegy.
  • HuHam
    Azon meditálok, hogy a lekörözöttek ott voltak Ham és Ver között, amikor jött a SC. Perez 14 mp-re volt mögötte - lényegtelen, persze elengedi amilyen gyorsan lehet. Sainz meg 18-ra, ami SC alatt sok, vagyis Ver elébe jött vissza.
    Massi vsz. azt akarta, hogy Verstappen ne kapjon még + extra előnyt is, a hátránya elvesztésén felül - mert azokat leelözni valami mp-ekbe krült volna SC nélkül is. Ez lehetett az oka, hogy nem akarta őket elengedni Ver. előtt. Aztán jött a nyomás. nyilván Hornertől, hogy szabály ...
    De ha igaz, hogy csak azt a néhányat engedte előre. az súlyos előnyadás ... Meg kell néznem a felvételt ...
  • lac coo

Gyak előbb írták ki, hogy bejön az SC mint ahogy kiírták, hogy a maxnak útban lévőket még is elengedik ... :D
  • frango
    Konkrét szabályt nem tudok, de a SC nem várja be, hogy a lekörözöttek visszaérjenek a bolyra. Direkt tolják neki, hogy visszaérjenek mielőtt kimegy a SC.
  • lac coo
    Megnéztem ,nem egedték el a többi lekörözöttet csak aki Ham és Max között volt... Az wtf ? :D
  • paj01
    "...safety car will return to the pits at the end of the following lap."
    Na ez az. Ha jól rémlik 2 körrel a vége előtt még az volt a döntés, hogy nem előzhetnek.
    Ha az utolsó előtti körben mentek el a lekörözöttek az SCnek a FOLLOWING lap-ban kell bejönni ami itt pont az utolsó kör lett volna. Tehát gyakorlatilag mögötte futnak be.
  • RatBaG #178412
  • nearo
    Én is így vagyok egyébként, hogy ez az utolsó kör nem volt így jó. Ha a szezon első felében történik ugyanez, akkor simán begurulnak a célba SC mögött, nem engedik el őket egy körre. Teljesen olyan érzésem van nekem is, hogy csak a dráma és a nézettség miatt csinálták ezt így.
  • simonl #178410
    Jaj, gyerekek, annyira hozzá vagytok szokva ahhoz, hogy Max kap 5 mp et, hogy amikor nem kap csak kapkodjátok a fejeteket...:)
    Veszítsetek méltósággal, ez is hozzá tartozik.
  • Palinko
    Piros zászló fairnek hangzik abból a szempontból hogy VB címet dönt a futam. Viszont ha ez bármilyen egyéb év közbeni futam lett volna ott sem adnak piros zászlót mert egy autó koccant a beton falnak, ott is csak SC lett volna. Abból a nézőpontból meg igazságos.
  • lac coo
    Ugye?! Én is így emlékszem, sc összedte őket, utána egyből el is engedté ka lekörözötteket, majd össze szedték őket... De nem kétlem, lehet a szábályok szerint ez így rednbe volt, csak fura... Meg nem tudom.... minden lekörözött elmehetett ???
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2021.12.12. 16:31:07
  • nearo
    Nem találtam hirtelen olyan szabályt, hogy muszáj lenne elengedni a lekörözötteket. Szerintem simán elengedhették volna anélkül is a mezőnyt.
  • paj01
    Piros zaszlo kellett volna. Nem volt ez így jo h az egyik pilota mindket kezet hatrakotik aztan "hagyjuk oket versenyezni".
    Ez az ossze-vissza kavaras megint a dontesekkel meg tényleg kabare.
    A lekorozottek mindig is visszavehették a körüket, az SC meg szépen bevárta őket, hogy körbe érjenek és egybe legyen a mezőny.
    Dráma volt de műanyag. Szemünk előtt cseszik szét a sportot. Ez nem hajsza a győzelemért, hanem hajsza a nézettségért.
  • Palinko
    Ha ez igaz és elvették tőle 2008 ban ott is visszaadta az élet.
  • sure
    Abban biztos lehetsz, hogy ha bárki, akinek erre ráhatása lehet, Hamilton tolta volna, akkor most ő lenne a VB...
  • HuHam
    "Már az első elözésnél az első körben mia z , hogy ez is nem volt elönyszerzés ami több mint 1mp-et kapőott a levágással, máskor meg egy feltételezett pár tized elönynél már buntetgetnek és adnak idöbuntetést. "
    Teljesen lényegtelen. Simán húzott el tőle utána. Viszont, Verstappen megérdemelt egy legalább 5 mp büntit - mert uganyazt csinálta mint Brazilban . Ham meg nyilván azt tette amit egyedül tehetett - kitért. Utálom a felsőbbrendűnek magukat képzelőket. Miatta még a Holland nagykövet is be lett hívva Ulan Bátorban (dühében lemongolozott valakit). Ez volt a gratulációm a címhez.
  • nearo
    https://www.fia.com/sites/default/files/2021_formula_1_sporting_regulations_-_iss_5_-_2020-12-16.pdf
    43. oldal 39.12
    Unless the clerk of the course considers the presence of the safety car is still necessary, once the last lapped car has passed the leader the safety car will return to the pits at the end of the following lap.
    Utoljára szerkesztette: nearo, 2021.12.12. 16:21:28
  • oneal1
    utolérik a lekörözötteket?

ismét kérdezem, hogy mit néztél?
  • mcmoha
  • lac coo
    No de utolérik egyből a lekörözötteket, ezt szerintme nem így csinálták eddig ... :)
  • oneal1
    mi az hogy lehet? :D szabály szerint ha mindenki visszavette a körét kijöhet a safety.

Szeretted volna ha Hamilton lazán begurul a safetyvel....
  • lac coo
    De lehet, hogy utána kell még egy kör az SC mögött...

Nem tudom ,csak kérdezem, nyilván semmint nem változtat...
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2021.12.12. 16:16:10
  • oneal1
    Lacoo te mit a szart néztél megint???

Előbb el kellett volna engediük a lekörözötteket!!

Csak az után engedték el, hogy a redbull "emlékeztette" őket a szabályra!!!
    Ezzel a húzással még mindig Hamiltont tolták!
    Utoljára szerkesztette: oneal1, 2021.12.12. 16:15:02
  • nearo
    Merci sztem egy dolgot rontott csak el, VSC-nél hozni kellett volna rögtön Hamit. Előny megvolt, tempó megvolt. Ha hozzák Maxot is, ugyanúgy előtte maradnak, sőt, addigi tempó alapján építhetik tovább az előnyt. Ha meg Max kint marad, akkor meg simán utolérik, és bedarálják frissebb gumikon. Kérdés viszont, hogy azok a gumik elegendők lettek volna e a végéhez, mert ott az SC alatt sztem nem hibáztak azzal, hogy kint tartották.
  • repvez
    Amiota nincs Charly Whitheing és az a Masi van az FIA döntéseire azota egy nagy káosz az egész nnincs egyértelmü döntés még akkor sem ha azok egyértelmüek.

Már az első elözésnél az első körben mia z , hogy ez is nem volt elönyszerzés ami több mint 1mp-et kapőott a levágással, máskor meg egy feltételezett pár tized elönynél már buntetgetnek és adnak idöbuntetést.

A másik, meg ez , hogy nem engedi el a lekörözötteket az nem tudom, honnan jött, de ilyenrol nem is hallottam eddig, aztán meg egy körrel késöbb meg mégis elendegi.
    LEhet, hogy ugyan ez lett volna a végeredmyén, de akkor is legalább lett volna 2 körük arra hoigy a pályán döljön el a verseny nem ilyen hirtelen halállal, hogy ne legyen visszavágás.
  • simonl #178393
    Keresgéld csak azt a szabályt jóbarátom....csatlakozz toto -hoz társadalmi munkában:)
  • desigo
    Szerencs,hogy nem a SC mögött futottak be...
  • RelakS
    Engem inkább az zavar, hogy amikor az SC mögött balfaszkodott Hamilton, és Verstappen mellette tolta neki, nem-e fognak 1-2 tized másodpercet találni, amikor Verstappen előrébb volt, és ez alapján óvnak, vagy valami
  • HuHam
    Válasz #178382-re: "Hagyd rá, életében egyszer nem Hamiltonnak volt szerencséje, most ez a VB-be került."
    Valóban ? Emlékeztető 2007 - utolsó verseny, Ham valami 6-7 pont előnnyel rendelkezett. Elég lett volna neki valami 3-ik hely. És mi volt - elkezdett motorerőt veszteni még az első harmadban, és visszaesett valami 10-ik helyre. Aztán egyszer csak visszajött a teljes motorerő ...
    Nekem az egész arra bűzlik, hogy nem akarták, hogy a büntetett McLaren versenyzője legyen az egyéni VB .
    Vagyis, szerencsével akár a 9 is meglehetett volna idáig .
  • lac coo
    Itt is megkérdezem ,hátha : nincs valami szabály erre, hogy alekörözötteket elengedve még kell menni X kört SC mögött? Mert ilyet még nem láttam, hogy utlsó körben engedik el öket...
  • PLaci #178388
  • PLaci #178387
    Már kezdődnek a mémek. :D

• HuHam
    Raikkönen a nap versenyzője ? Ja, ahogy tavaly Grosjean, amikor ő is nekiment a korlátnak ... Rossz vicc a szavazás. De kit érdekel, show must go on, and cash flow in ...
    A jövő szezont csak az új gumik/felnik, aerodinamika stb. miatt kezdem el nézni. Ami nem fog változni, az a versenyirányítás,
    Szerintem valami olyasmit kéne tenni a még nagyobb nézettségért mint egy aukció - licitáció - aki többet kínál, az kapja meg Massi kegyeit :-) Igazi Hollywood style show lesz !
  • simonl #178385
    Azért még a mocskos FIA bepróbálkozott, hogy nem engedi el a lekörözötteket.....
    Milyen fura, hogy amint betartjuk a szabályokat, nem hamilton nyer...
    Utoljára szerkesztette: simonl, 2021.12.12. 15:56:37