182153
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
ShaiHulud #178624 #178614 7 véleményből 6 brit -
HuHam #178623 178622-nek:
Attól hogy Max a pályán maradt még mindig ez egy lekényszerítés volt - ahogy írtam - vagy lemész, vagy ütközöl. Az a lényeg. nem hogy Max is letért-e vagy nem. A további szöveg nem érdemel választ.
Amúgy meg, költői kérdes:
Melyik a kisebb rossz, vagy a másik oldalról nézve a nagyobbik jó:
1. Ez, ahogy Max nyert 2 nappal ezelőtt - SC, Massi segítséggel.
2. Egál pontszám a végén, és Max a VB az eggyel több győzelem miatt. Miközben SPA-ban nem volt egy kör verseny sem.
-
#178622 Aha. Értem tehát jaj megint letolta Max Hamiltont a pályáról, jelzem Max pályán belül fordult el Brazíliában más volt mert ott ő is a bukótérben volt. Szóval Hamilton mi mást tehetett mint levágta a kanyart és vissza vette a pozíciót jó 2 másodperces előnnyel... Nem ezen múlt, de ha közelebb lett volna a 2 kocsi teljesítnénye egymáshoz ez sokat jelentett volna. Hamiltonnak esze ágában nem volt követni a kanyar ívét akkorát vágott amekkorát a szallagkorlát engedett.
Viszont Bahreinben ahol Hamilton kanyarodott Max meg a kis gonosz megint oda mert menni a nagy Hamiltonhoz közel, minek ment oda gondolom, és csak hogy-hogy nem bukótérben fért el, de a kanyar ívét követve Hamilton elé került akkor vissza kellett adnia a pozíciót mert pályán kívül előzött.
Tehát ez a szabály úgy működik hogy bármi is történik a kanyarban Max bűnös Hamiltonnak meg előtte kell legyen bármi is van. Érdekes. Rá is fér a segítség hiszen az nem elég hogy olyan autója van amivel akkor is nyerne ha leszakadt első szárnnyal, utolsó helyről indulna keményeken és nem cserélhetne kereket. Tudjuk hogy az a jó F1 mikor a verseny végeredménye megegyezik az időmérőével és levonatozzák a futamot, ha meg véletlenül lenne előzés, de inkább egymás melletti elhaladás, akkor az olyan legyen hogy hosszú egyenesben DRS-el, hogy lehetőleg annyi izgalom se legyen benne mint egy közúti előzésben. -
HuHam #178621 Nézem a Boxutca magazint. Wéber Gábor azt mondta, hogy kb. 20 mp telt el a 2 üzenet között - mármint a lekörözöttek nem elözhetnek, és hogy 5-en Ham és Ver között mehetnek - előzhetik a SC-t. Megnéztem a felvételen (már azért is mert sokkal többre emlékeztem). Majd 3 perc volt a 2 között. Nem csoda, hogy a versenyzői karrierje rövid volt :-) -
HuHam #178620 Válasz #178602-re:
Volt magyarázat, az M4-en is, verseny közben.
Tehát, Max megint letolta gyakorlatilag Ham-ot a pályáról - vagyis vagy ütközöl, vagy letérsz (Brazil eset ismétlése) - és biztos hogy volt rengeteg szó róla, hogy ezt nem lehet bünti nélkül (többet). Hamilton a legegyszerűbb megoldást választotta - megtartotta a pozícióját, így nem kellett adni mondjuk 5 mp-t Maxnak - bár ismétlődő esetben több jár. Effektíve, kisebb előnye volt mire visszament a pályára, mintha Max büntit kapott volna, sőt úgy is hogy helyátadásra kötelezik - amit meg mellesleg Ham. nyilván nemigen akart tekintettel arra mi volt az előző versenyen.
Azok akik erre reagálni akarnak a szokásos rövid, felsőbbrendűbb stílusban, meg a Ham-fan magyarázattal: próbáljátok érvekkel, logikus magyarázattal felvázolni, magyarázni a történteket. A fórumok arra valóak, nem pedig a sértegetésekre, junkie-k kép/anim. mutatására ... -
HuHam #178619 Ez Robert Downey Jr. amikor heroin hiány krízisben van ?
(lásd 1-el lejjebb) -
#178618 #178617
-
HuHam #178617 Válasz: #178599-ra
Tisztelt F1rajongo, én egyetértek veled gyakorlatilag mindenben amit olvastam. Sajna, vannak olyanok akik képtelenek a korrekt, argumentált vitára. És valahogy azt hiszik hogy a dolgok egyszerűek, és csakis az lehet jó. ahogy ők látják. De vajon képesek-e egyáltalán jól látni sokmindent, vagy inkább a szurkoló beszél, a másmilyen (másképp gondolkodó, más faj esetleg ...) emberek automatikus lenézése a jellemző .
Idézet: "én minden olyat ellenzek, ami szabályellenes, gerinctelen, agressziós viselkedés a másikkal szemben" - igen, én is így vagyok. És ezek a dolgok ott vannak szinte mindenben - sport, fórumokon való üzenetek, kommentek, vagy akár a munkahelyeken, boltokban, és lehetne még sorolni. Sajnos, nagyon sok gyereket eleve rosszul nevelnek - pld. olyasmivel, hogy a másokon való felúlkerekedés, minden adódó lehetőség kihasználása a saját haszonra az okos viselkedés, okos ember jellemzője ... És még a tetejébe keresztényeknek is miondják/tartják magukat. Halvány fogalmuk sincs mi is az. Egy biztos, nem a képmutatás.
Remélem hogy a következő szezon nem csak másféle autókat hoz, de másféle versenyirányítást is, következetes bíráskodást, és igen, nem dumálni verseny közben a fő versenyirányítónak ..Talán túl sokat akarok, de a pályáról való letolások nem tolerálását is .
-
F1rajongo #178616 #178615
Igazad van. -
#178615 #178614
Az olasz sajtó csak annyit írt hogy felért egy infraktussal. Akik vergődnek azok mind a britek, főleg a kommentedben. -
F1rajongo #178614 #178613
Nem csak britek vannak benne. -
#178613 #178610
Úgyérted a britek véleménye. Reprezentatív. -
#178612 Értettem ezt RatBaG videójára. -
#178611 Amúgy ebben minden benne van, hogy miért így döntött Masi. Egész végig tűkön ülnek. A show érdekében lett ez a döntés. Nyilván piros zászlóval szerintem most nyugodtabb lenne mind a két oldal.
A másik: Azt miért nem mondogatja senki, hogy Bottas megfelelő tempója bekorlátozta volna Max stratégiáját? 10 mp es távolság is elég lett volna. S még valakinek van pofája Latifit hibáztatni. Elég csak felmenni a közösségi oldalára. -
F1rajongo #178610 Mások véleménye a versennyel kapcsolatban:
Ezüstérmes angol válogatott labdarúgója, Harry Kane:
“Nem vagyok szakértő, de úgy érzem, néhány bizarr szabály teljes mértékben sportszerűtlen előnyt, vagy hátrányt eredményez. Miért kellene Hamiltonnak bűnhődnie más valaki balesete miatt?”
“szó szerint tökéletes futamot teljesített, majd elvették tőle a vb-címet”
George Russell:
“Ez elfogadhatatlan! Max egy kiváló versenyző, akinek fantasztikus idénye volt, én pedig nagyon tisztelem őt, de ami itt a verseny végén történt, az teljes mértékben elfogadhatatlan. Nem is hiszem el, amit láttam”
Damon Hill:
“Ez a sportág irányításának egy új módja, amelyben a versenyigazgató ad hoc döntéseket hozhat”
Sajtók:
Nagy-Britannia, Daily Mail:
“Ezt a futamot a Forma-1 csúcspontjaként hirdették meg, és a verseny meg is adta a világnak azt, amit akart. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a sportágban másképpen értelmezik a tisztesség, az igazságosság és az esélyegyenlőség fogalmát. Egy kis szabálymódosítással az előzetesen beígért drámának és látványosságnak megfelelően dőlt el a világbajnoki cím”.
The Sun:
“A biztonsági autó kirántotta Hamilton lába alól a szőnyeget, ami történt, az pedig minden bizonnyal a Forma-1 történetének legnagyobb vitáját eredményezi”.
The Guardian:
“Max Verstappen nyerte az Abu-dzabi Nagydíjat, és ezzel pályafutása első Forma-1-es világbajnoki címét, de a vita, amely a sikerét kíséri, még mindig kissé kétségessé teszi a diadalát”.
Olaszország, La Gazzetta dello Sport:
“Verstappen-Hamilton, az utolsó kör felért egy szívinfarktussal”.
-
F1rajongo #178609 Válasz: #178601
Az a fő különbség a 2008as brazíliai versennyel szemben, hogy ott hagyták a versenyzőket versenyezni, az győzött aki a jobb. Itt meg az FIA döntötte el a verseny eredményét, a versenyzők helyett.
Utoljára szerkesztette: F1rajongo, 2021.12.14. 09:34:03 -
#178608 wéberék a fülkében:
https://www.facebook.com/watch?v=998294254117463 -
#178607 volt valami, hogy begörcsölt a lába az utolsó körre, esetleg az is lehetett -
#178606 "De mit befolyásolt h 5 autót engedtek el?"
Máskor is volt, hogy csak bizonyos autókat engedtek el, hogy visszavegyék a köreiket. Nem ez volt az első eset. -
Ssenkradlive #178605 Ne haragudj, de ezt már nem is kommentálom...XD
Maradjunk annyiban hogy mindketten elmondtuk amit akartunk, hogy tudjam magam tartani az illendőség határain belül...XD -
#178604 sztem simán kontrollált volt, valszeg örült :))) -
#178603 Max az utolsó kanyarban miért csúszott meg olyan látványosan? Ott majdnem eldobta vagy kontrollált volt? -
#178602 De amúgy még mindig nem hallottam magyarázatot arra h az első körben Hamilton pályalevágása miért nem Lasting advantage és miért nem kell se visszaadni az előnyt , se nem vizsgálódnak...
1 hete Masi szerint ezt még vissza kellett adni ... ( illetve Bahrainban is vissza kellett , bár azért egy kicsit másabb volt)
vagy ez az eset Hamiltonnak kedvezett így ezt nem érdemes firtatni ?
Utoljára szerkesztette: barcalaci84, 2021.12.13. 21:45:13 -
ToxiMaxi #178601 Savanyú a szőlő itt sok embernek, de sebaj 2008 után egyenlített a karma :D, elfogyott a faszmák, annyi elhagyott pont után meg is érdemelte Max ezt a vb-t. -
F1rajongo #178600 Válasz: #178598
Tudomásom szerint még nem döntöttek. 96 órájuk van dönteni. -
F1rajongo #178599 Válasz: #178565
Egyrészt a sértegetéseidet elutasítom.
Másrészt: én minden olyat ellenzek, ami szabályellenes, gerinctelen, agressziós viselkedés a másikkal szemben. Sok ellenszenves pilóta van, egyetértek. Köztük vannak azok, akiket felsoroltál. És tudom, hogy Hamiltonnak is régen voltak kétes helyzetei. De azt is tudom, hogy az utóbbi jó pár évben Hamilton emberileg ezerszer jobb ember (legalábbis amennyire én ismerem) Verhez képest. De azt is tudom, hogy úgy mint az élet szinte minden területén a gonoszság, az agressziós viselkedés, a mindenen keresztül megyek, ki ha én nem típusú emberek sikeresek. De én akkor sem őket díjaznám, hanem azokat, akik jó szándékúak, nem akarnak másnak rosszat (főleg szándékosan, úgy mint Ver pl.) és ha még mellette ügyesek is (Pl. Ham), akkor az főnyeremény. És igenis, szeretem az F1, ill. eddig szerettem, de most kezdem igazán megismerni azt, hogy a verseny igazgatóság miatt, ez a sport meggyalázása, ami pl. most is történt például. Nem az nyer, aki a jobb. A mindent eldöntő végső futamon, ha csak a teljesítményt nézzük, egyértelműen Ham volt a jobb. Verhetetlen volt. És ez fáj nekem, hogy ebbe bele szóltak a bírák és mesterségesen Vernek oda ajándékozták ingyen a VB címet. Ugyan úgy, mint ahogyan mesterségesen úgy alakították idénre a szabályokat, hogy a Mercinek rossz legyen, csak azért, mert ők jók és ügyesek. És ne hogy már ennyire ügyesek legyenek, fogjuk őket mesterségesen vissza, hogy izgalmasabb versenyek legyenek. Nagyobb legyen a show, ugyan úgy, mint ahogyan ezen az egy versenyen is tették. Minél nagyobb a show, annál több néző lesz, magyarán annál több pénzük lesz. Ez a baj. És ez fáj igazán. Nem a jót jutalmazzák, hanem a nagyobb nézettséget akarják elérni. És csak az számít, semmi más. Az igazság másodlagos.
-
#178598 szerencsére folyamatosan csiszolják a szabályokat és most már nem kell elengedni az összeset :)
amúgy 2020-ban azt a futamot bíróságra vitték h nem addig tartott a Safety car periódus ameddig a csapattok sejtették? LOL befolyásolták a szezont
Utoljára szerkesztette: barcalaci84, 2021.12.13. 21:10:14 -
#178597 Masi 2020-ban egy 'átlagos' futamon:
As for the Dutchman and Hamilton complaining about the duration of the Safety Car and their tyres losing heat, Masi said Race Control was following the rules.
“There’s a requirement in the sporting regulations to wave all the lapped cars passed,” he said.
“So from that point it was position six onwards that were still running. Between 10, 11 cars had to unlap themselves.
“And therefore the Safety Car period was a bit longer than what we would have normally expected.”
:DD -
HuHam #178596 A piros zászló jó ötlet, de könnyű most okosnak lenni . Persze, akkor az ütközés esélye lett volna sokkal nagyobb, ami megint igen komoly üzengetésbe fajult volna.
Ez a 'hagyjuk őket versenyezni' jó jelszó, és igen. az kell. De vannak szabályok meg még íratlan szabályok is.
Amúgy meg, ez nem pár éve kezdődött - jöttek a gyorsabban kopó gumik, ilyen-olyan aerodinamika, stb. Mit értek el ? Sokszor az ellenkezőjét éppen - gumitaktika, semmi komolyabb határon menés a verseny nagyobb részében ... Aero - nehéz követés, előzés - erre jött a DRS, ami nemigazán segíti a valödi versenyzést. Aztán a motorszám korlátozás - spórolás céljából - huh, talán az, hogy kibírjanak valami 6-7 versenyt 15-ször többe kerül (a fejlesztéseket is beleértve) . Váltócsere bünti, akkor is ha ütközés miatt ment el, más valaki hibájából. De mit vártunk a bürokratáktól ? Ez az év komoly 2 első csapat dominanciát hozott - mert semmi kiegyenlítő szabály nem működött. -
#178595 azért aki 2008-at emlegeti,írja má' meg az ember nevét,aki akkor unfair módon döntött az egyik bajnokaspiráns javára.
most tudjuk,masiék voltak azok,pontosan tisztában voltak vele,hogy Hamilton nem tud az élre visszaállni kerékcserével,szóval ha nem az SC mögött futnak be akkor Verstappen a VB.kellett a nézettséghez meg a hírveréshez,csak sportértéke 0 az egésznek.
le is lehetett volna pirosozni a helyzetet,és akkor legalább 5 körre kinyomhatták volna a szemét az autóknak,azonos feltételek mellett...így meg ráfogja,hogy "it's motor racing" -
HuHam #178594 Ah, Fidesz-MSZP, DK, stb ... Az is kb. az amibe az F1 süllyedt - egy színjáték. Egymást szapulják a végletekig, miközben a lényeget kerülik - azt hogy a többség egyre rosszabbul él, hogy a fizetések és főleg a nyugdíjak (nem vagyok nyugdíjas) nem követik az áremelkedéseket, főleg az alapvető cikkek - élelmiszer. A lényeg az hogy a gazdagok egyre gazdagabbak, nő a szakadék .... És mi a fene, valami ilyesmi volt kb. 100 éve is - a nagy gazdasági világválság. Ez is az most, ugyanazon alapvető okokból. Nem értem a mai világot ? Nincs itt semmi lényeges új, az alapvető korelációk mindig ugyanazok, meg az emberi természet is. A technikai haladás is messze elmarad attól amit 40-60 évvel ezelőtt gondoltak. A legtöbb 'forradalom' meg hasonló jelző a reklámokban van.
Azt mondja a közmondás: az okos ember más kárán tanul. A buta ember a saját kárán .. És minek nevezzük azt, aki a saját kárán sem tanul. Baromnak ? Nem, a neve: emberiség . Majd 10 év múlva jelentkezzetek, ha lesz még számítógépetek . -
ToxiMaxi #178593 Amennyire én tudom korábban volt egy olyan megállapodás a csapatok részéről, hogy SC alatt ne érjen véget a futam. Ha VSC alatt cserél a merci nem kerültek volna gondba, túl konzervatívak voltak és mindenáron ragaszkodtak a pályapozícióhoz, egy olyan pályán, ahol megvan az esély az SC-re. Rajta vesztettek, de ez a vergődés, amit Toto lenyomott egy szánalom. A karma egyenlített! 2008-ban, amit adott most elvette.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2021.12.13. 19:46:06 -
#178592 "Abból kiindulni hogy nem indítják el a futamot.... ne haragudj de olyan szinten amatőr és retard döntés!" - nem haragszom, de szerintem meg teljesen benne volt ez is a végében. Ez olyan, mint amikor látják a meteorológiai radaron, hogy kb itt az eső, és dönteni kell, hogy most hozzák e a pilótát interre, vagy mehet még egy kört slicken. Teljes hazárdjáték. Az, hogy 3 vagy 4 kört marad az SC, nem lehet előre tudni, az átlag ugye pont 3,5 kör... Igen, lehet Ham kérte a cserét. Ham sokszor kér valamit, és sokszor nincs igaza. Most lehet pont bejött volna neki, de nem utánanézve a dolgoknak, hanem csak érzésből tippelve sztem ez a ritkább. -
#178591 Igen a Telex cikk nagyon jól leírja mi a problem... !!!! -
#178590 #178587 A "kétszer is nekiment Prostnak" Sennát? :) Láttam én is, érdekes volt az is. Meg amikor Schumi alól kizárták az autót, de őt nem, és így lett világbajnok. Persze régen minden szebb volt. Kivéve ami mégsem. -
#178589 telex -
#178588 Nem felejtem ki!!! De nem lépték meg! ha minden egyértelmű lenne itt akkor nem lenne taktika stb... Az évben azt hiszem két versenyen is behúzta ezt a mercedes és nyertek is!
Én nem azt mondom hogy kurva könnyű döntés volt, viszont döntöttek.
Abból kiindulni hogy nem indítják el a futamot.... ne haragudj de olyan szinten amatőr és retard döntés!!!! Miközben a pilótájuk kérte a cserét! MErt ő nem azzal volt elfoglalva hogy Masi faszát szopja!!! -
Ssenkradlive #178587 Huham te az iskolapéldája vagy annak, hogy a korral együtt nem feltétlen jár együtt a bölcsesség...XD
Ahhoz képest hogy te Senna-t élőben nézted, nem sokat értesz a mai világból sem, ha csak nem"álnaivkodsz" itt csak szimpla részrehajlásból... -
#178586 #178584
hú haver, esetleg a Fideszt MSZP-t még nem akarod ide bekeverni? Vagy az orosz-ukrán konfliktust? -
#178585 Ti meg azt felejtitek ki, hogy ez kurvára nem volt annyira egyszerű döntés a Mercinek :D ebben a helyzetben kizárólag nekik volt már csak veszítenivalójuk, a RedBullnak nem. Egyébként az RB is folyamatosan rinyált, ők meg azzal voltak elfoglalva, hogy minél előbb eltűnjenek az autók Max és Lewis közül, és mehessen még a verseny egy körre. Csak nekik már kb semmit nem kellett közben gondolkozni a kerékcserén, miután Ham nem jött azonnal. Gondolom amint Hami túlment a boxbejáraton, azonnal szóltak Max fülére, hogy box-box-box. Fordított esetben, ha meg Hamiltont hozzák, akkor meg stay out-stay out lett volna. Akkor meg az lett volna benne a végében, hogy bemennek célba SC mögött, vagy utolsó körben jön csak ki, akkor meg már nem szabad előzni. Egyáltalán nem az a no brainer döntés volt Hami kerékcseréje, mint ahogy emlegetitek :D fotelből utólag könnyű magyarázni, ott a verseny hevében max fél perc alatt jól dönteni meg marhára nem az.
HuHam:
Lol nemár... Merci is ugyanúgy mindenáron győzni akar, ők is ugyanúgy bevetnek minden eszközt, amit tudnak :D a többi részét meg inkább nem is kommentálom xD
Utoljára szerkesztette: nearo, 2021.12.13. 18:15:02