182273
  • allock #154411
    A Michelin kész visszatérni!

ennyi
  • Magnum PI
    Pont erről beszélgetünk munkatársammal. Amíg a gumik kopnak és az üzemanyag limitálva lesz addig ez lesz. Az elsővel meg elég nehéz mit kezdeni. Olyan ez mint a kaszinó. Bemehetsz és tolhatod a black jacket erőből és hátha bejön, vagy választasz egy stratégiát és optimalizálod a veszteséget, hogy a végén pluszban legyél (és reméled nem veszik észre és dobnak ki). Az F1 is ilyen. Optimalizálnak és amíg gumi hatékonysága romlik a gumikkal mindig megéri majd spórolni.

Ha most elővennék a 30 évvel ezelőtti verdákat, gumikat szabályokat akkor is ilyen lenne a verseny mert a mai mérnökök ugyanugy kioptimalizálnák, mert az hatékonyabb mint erőből menni előre. Határon menni sem jó mert összetörni a motort drágább mulatság (plusz még a kvóta is) mint bukni pár pontot.

Ez van. A modern technika meg tudomány megöli a technikai sportokat.
  • Pluskast
    Mondjuk az egy jó kérdés, hogy a technika mennyire tette unalmassá az F1-et és, hogy ha pl Verstappen most a merciben ülne világbajnok lenne azzal a verdával? Szóval mennyit számít ma ténylegesen a tehetség és mennyit a technika?
  • BooMiller
    F1 kellene hogy a motorsportok királya legyen, lehet hogy most is az csak sánta és pupos:) sporólás/beosztás meg ilyen faszságok! Beszól a kezdő Sainz hogy ja ez nem is annyira gyors GP2 majdnem gyorsabb LOL!!! El kell olvasni Shumi mit írt milyen érzései voltak amikor beült az első körre a Jordanba, azt írta kb hogy ezzel soha nem fog tudni gyorsan menni annyira ütős ,hol van ez már???
    Sporolgatunk itt motorok meg üzemanyagon aztán 1300 dolgoznak a Mercinél:DDDD elköltenek 300millió eurót a nagy spórólásban:DDDD
    Utoljára szerkesztette: BooMiller, 2015.05.13. 09:43:16
  • b-type
    Sztem mindig is voltak eseménytelen futamok, és időszakok...annyival volt több izgalom hogy minden esetlegesebb volt, a baleset, a sérülés, a technikai probléma, és közte több hetes szünet, amikor elvétve kapott infót a néző, ezért amikor futam volt az esemény volt.
    Ezek logikus dolgok, ...ahogy az is hogy már nagyon magas szintű a megmunkálás, az alkatrészek, az eszközök...és már mesterségesen el kell rontani, le kell rontani a tapadást, az aero-t, mert különben még ennyi néznivaló sem lenne.
    Értem hogy mindenki el tudja dönteni milyen versenyt nézne szívesen, de az F1 ilyen. ...vagy ezt kell nézni, vagy mást.
    Nekem van pár ismerősöm/munkatársam aki jóval régebben nézni az F1-t mint én, néha elfanyalgunk egy-egy laposabb verseny után, mint a mostani..de szó sem lehet róla hogy ne nézzük.
    Én szeretem a mostani F1-t is, attól lesznek jók adott időszakok hogy vannak sz@rabbak, amikor a WSBK-ban Edwards és Bayliss egymást gyepálta az zseniális volt, most nekem laposabb mert ezért-azért, de tök mindegy. A MotoGp detto, volt hogy többet változott az élen a sorrend mint ahány kört mentek a pályán (2T időszak Auszi pálya), és vannak olyan időszakok amikor háát elmegy egy laza délutánnak.
    A Rally...hagyjuk.
    Ezek világbajnokságok, prototípus autók, motorok királykategóriája, a mindennek a teteje..
    A WEC király, de most amikor nem annyira lapos, mert technikailag az egyik legizgalmasabb kategória szvsz), ..most meg rondák.
    ..
    szal az F1 ilyen, nekem így is jó, de lesz jobb is...nem lehet minden mindig instant élmény, egy évben lesz/van 1 qva jó és 3 jó futam, és a többi, kinek hol a küszöb.
  • repvez
    Igy van, ahogy a cikk is és páran megirtátok, a pilóták fapofával minden kérdésre mindig ugyan azokat a betanult maszlagokat mondják.
    A pályán meg nem verseny folyik hanem managgelés, hogy ki a jobb gumi üza sporolós.

Nem lenne itt a forma1el semmi baj, ha tényleg hagynák versenyezni a pilótákat és az autókat, Most ha megnézük az egy csapaton belüli autók szinte mindig egymás után érnek be, ez mit jelent azt, hogy az autók ennyit tudnak/engednek nekik, nincs benne a pilóta tudása, mert akkor nem ilyen sorminták jönnének ki. Ott azért jelentkezne egy kis kiegyenlitettség, hogy egy rosszabb pilóta jó kocsival és egy rosszabb kocsiban a jó pilóta. Jelenleg ha fenn is állna ilyen eset, akkor a sporolás miatt pont az a plusz nem jön ki vagy épp a csapat utasitja, hogy nem ehet mert akkor túlfogyaszt elkopik a gumi.

A fejleszteni akarnak akkor találjanak ki egy olyan formulát ami kellöen olcsón elöállithatóak az alkatrészek és mindenki orba szájba fejleszthessen versenyről versenyre és a futamon meg mindenki tolja ami belefér.
    ez is mutatja van még hova fejleszteni a sima motorokat is.
  • BooMiller
    Igy van, ez a sporolas egy baromsag. Komolyabban lehet tolni a wec-ben itt meg a tuli toli...
  • Count Adyn
    Inkább az a baj hogy az autó képességeinek határán autózásból az optimális benzin/gumi használat határának keresése lett. Az előbbibe ha túltolja valaki akkor látványosan eldobja a gépet, utóbbinál meg a mérnökök grafikonja puposabb lesz kicsit. Érthető hogy ez nem tetszik a nézőknek...
  • Totti5
    Ezek mind profik. Hozzászoktak. Mindig mindenhez hozzászoknak. Anno a kipörgésgátló betiltása néha megtréfált 1-1 pilótát, talán Massa volt a kezdetekkor többszöri visszaeső miatta, de megszokták, alkalmazkodtak. Tavaly bejött a turbómotor, a sokkal nagyobb nyomaték, megszokták. Mindig az a feladatuk hogy kezeljék és a lehető legfinomabban menjenek. Biztos nem egyszerű, mert egy kicsit több gáz valahol és már megy a pörgés, de ezek vérprofik. Nem hibáznak alapból, hisz az a cél.
    Utoljára szerkesztette: Totti5, 2015.05.12. 20:55:51
  • desigo
    Nekem túl simának tűnik az autók mozgása,szinte alig hibáznak a pilóták.
    A hülye szabályok miatt persze a motort és minden mást is kímélni kell ezért nem is autóznak határon sokszor.

De mindegy is én mindig remélem,hogy majd a következő futam jobb lesz.
  • benőmenő
    Yep, amikor 10 mp-el gyorsabbak voltak, akkor az is közrejátszott, hogy sokkal több elektronikus segítségük volt a pilótáknak, mint most.
    Tavaly milyeneket harcoltak még év elején, minden egyes kanyar kijáratánál az autókkal! Idénre úgy tűnik sikerült jobban belőni a motorokat és a pilóták is alkalmazkodtak.
    Verstappen pedig olyan idős korában már gokart versenyeket nyert, amikor én még a játszótéren rabló-pandúroztam.
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2015.05.12. 20:46:18
  • Totti5
    Melyik régen? amikor autómata váltó és kipörgésgátlók vagyis full elektronikák csinálták a piszkos munkát?
  • desigo
    Nem is az,hogy lassú hanem,hogy sokkal könnyebb vezetni őket mint régen.
    Túl sok elektronika,túl kevés pilóta...
    Utoljára szerkesztette: desigo, 2015.05.12. 20:37:46
  • Totti5
    Most akkor ezek az autók olyan lassúak, a hangsúly a LASSÚn hogy 17 éves el tudja vezetni? ennyi? már semmit nem lehet kitalálni, csak ilyen fas..ágokat?
  • HTS s3rg1nh00
    azért azt ne felejtsük el,hogy volt már ez a kategória 10 másodperccel gyorsabb is,persze elhiszem én hogy csodagyerek Max,de a körülményeket is meg kell vizsgálni...a csigához képest a teknős is száguld,ugye...
  • Totti5
    Az a 17 éves olyan fizikai kondícióban van mint itt a topikban megközelítőleg sem senki. Egész nap évek óta ( pontosan mióta versenyez ) erre gyúrt, edzett és készült. Azért meg végig, mert mentálisan és fizikailag a toppon van.
  • desigo
    Hibátlan technikával könnyű,hiszen még egy 17 éves is simán végigmegy.
  • Totti5
    Előzés mindig pályafüggő. Barcelona sosem volt az előzgetős pálya, a DRS sem számít túl sokat. Előző versenyken szép csaták voltak és nem DRS zónákban is bőven előzgettek.

Nem tudom milyen versenyt néztél Hamilton tapadt Vettelre sok körön át, sőt boxból is tolták rá folyamatosan. Akkor maradt le amikor nem tudott vele mit kezdeni, de azért mert a pályán nem tudta megelőzni akárhogy is próbálta.
  • benőmenő
  • allock #154392
    Pontosan, a mai F1 a boxban dől el, nem a pályán, mert ott nagyon kevés dolog történik.

Nem tudok előzni még drs-el sem 2 körön belül? Semmi probléma, lemaradok mert szétmegy a gumi, majd a mérnök kitalálja mikor hívjanak ki, hogy elé vágjak.
    Továbbra sem megy, akkor van max 3kör a gumiknak amit kibírnak valakinek a seggében autózva. Legtöbbször már azon kell izgulni, hogy problémamentesen lejöjjön a 4papucs a kocsiról, 3 másodpercen belül, mert ha nem, önerőből nagyon keveset lehet már előzni, és pont ez az ami hiányzik.
  • Totti5
    Megnyerni a futamot és végig hibátlanul kontrolláltan menni sosem egyszerű... felejtsük már el hogy könnyű, meg semmi elismerésre méltó. Bármi közbejöhetett volna, végig tökéletes féktávok tizedre megírt körök kellettek, tökéletes box kiállások. Ez pedig sosem könnyű, rohadtul nem.

Utoljára szerkesztette: Totti5, 2015.05.12. 18:38:30
  • Totti5
    Volt unalmasabb Barcelona is a múltban. Nem volt egy nagy verseny, pedig a darálóban szorosabb idők voltak az edzéseken, de Hamiltonnak kaparnia kellett, a dobogó nem volt lejászva. Egy jó kis taktikai csata ment ott.
  • Dietrich
    Szerintem aki autóversenyt akar látni, a mai netes világban könnyedén tud magának választani ilyen szériát/szériákat. :)
    A Jelenlegi F1 nem erről szól, de ez már egy hosszabb folyamat eredménye.
  • desigo
    Totál unalmas volt ez a futam is.Számomra Rosberg győzelme sem volt nagy teljesítmény.
    Gond nélkül körözgetett elejétől a végéig egy a többitől sokkal erősebb/jobb autóval.
    A végén az első három pilóta a dobogózás előtt még csak meg sem volt izzadva,el sem volt fáradva.
    Ezzel szemben Alonsoról ömlött a víz.Gondolom küzdött rendesen a gyenge technikával.

A WECben sokszor akár fél órán keresztül megy az oda-vissza előzés.Sokkal izgalmasabb is az egész széria.
    Az F1-ben rohadtul nem arról akarok hallani,olvasni,hogy ki mennyit fejlesztett meg lépett előre hanem versenyt akarok nézni.
    Legyen annyira izgalmas,hogy újra akarjam nézni másnap is !
  • HTS s3rg1nh00
    akkor te még nem jártál igazi falusi búcsúban,ahol több a fekete mint égen a csillag
  • G_ArchAngel #154386
    A legszebb, hogy a versenyről szó sem esik. Mert nem volt....
    Lehet Joó Gabit ekézni, de igaza van, az F1 lassan annyira izgalmas show, mint egy falusi búcsú május elsején.

Én a futamot nem néztem, csak összefoglalót, de azon is majdnem elaludtam.
  • Master91
    Mondtam elég lesz. Nem érződik át amire én gondolok, kész, még lovagolunk a témán???

• Totti5
    Azt amit Ő, csalódott voltam hogy nem lett meg a pole. Mi mást kellet éreznie? emberek ugyan úgy működnek mint bárki más. Mitől lenne jobb erőltetett vigyorral ott riszálnia magát?

Már napszemüveg hordása is fikaalap? van még hova lejjebb menni...
  • b-type
    Lehet, de egy valamit biztosnak gondolok, ha nem akarnánk ennek-annak látni őket, akkor pont olyanok lennének mint amit szeretnénk :)
    A régi nagyok meghülyülnének a mai netes zuzdában, ahol minden, de minden ki van tárgyalva, születnek klikkhajhász cikkek pro és kontra, és kiragadva nem előnyös pillanatok fényképeken felíratozva öncélú 'humorral' járja be a világhálót kinek mire, odaszúrásra, like-ra, osztásra, feliratkozásra..szintén öncélúan.
    A 'paparazzi' is elég vállalhatatlan viselkedés, de amit mi a szurkolók csinálunk....az az F1 legalja...szvsz soha nem volt még ennyire alacsony színvonalú a nézői jelenlét.
    Utoljára szerkesztette: b type free, 2015.05.12. 14:06:27
  • HTS s3rg1nh00
    idézném Kimit a bahreini dobogós interjúról:
    "minek örültök,csak második lettem"
    mindenki nyerni megy,naná h.ha nem sikerül akkor szomorúak és idegesek.még én sem akarom kirakatba helyezni mit érzek,akkor ők miért tennék?senki nem fog mosolyogni (főleg az épp vesztes Merci pilóta),mondván "jaj de jó ez a második hely"...
    ez a versenyzői mentalitás: "ha második vagy,az azt jelenti,te vagy az első a vesztesek között"
  • mcmoha
    Alonsonak valami árpa volt a szemén és orvosi tanácsra viselte a napszemüveget.
  • Master91
    Nem arra gondolok hogy mit tweetel, stb stb.

Nem jön át amire én gondolok, hagyjuk.
  • b-type
    "Hamilton szurkolók ilyenkor mit éreznek/gondolnak?"
    Mint Hamilton szurkoló nekem ez fel sem tűnt,..és nem azért mert ez az általános, Lewis elég látható életet él, ahogy Grosjean is..őket kettejüket követem.
    Nem hinném hogy tahónak kellene gondolnom, ha az lenne akkor pl. tuti nem fényképezte volna le azt a fiatal párt Ausztráliában akik fel sem ismerve Hamilton-t megkérték hogy fényképezze le őket.
    De olvasva a kommentjeit, egy kifejezetten jó arc, hozzáteszem egy versenyzőre mindig versenyzőként tekintek, egészen addig míg személyesebb kapcsolatba nem kerülünk, pl. Max Biaggi-val aki az első nagy kedvenc sportolóm lett és vele évek óta levelezem..
    De addig akár bukósisakba is járhatna civilben, nekem alapból annyi kell amit a versenypályán nyújt.
    De mivel a cikk is írta, minden megváltozott, semmiből nem tart umond követni őket, sok ismerősömnél szórakoztatóbb, vagy éppen mértéktartóbbak.
    Ez hogy tahók ez egy hülyeség...nyilván terhes nekik a felhajtás, a rutin, a qva unalmas hogy mindig megfelelés van...mert pont az F1 néző az aki alig várja kicsinyességében hogy valakit leminősíthessen, vagy kifogásolhasson.
    Még Kimi is teljesen jó arc, mi a körítés hozzuk ki belőle a blazírton túlmutató elutasító viselkedést.
    Ahogy írtam, már az F1-s szurkoló sem a régi..
    Utoljára szerkesztette: b type free, 2015.05.12. 13:38:11
  • allock #154378
    mit éreznének?
    csalódott, szemüveggel takarja a fejét, hogy ne is lássák mennyire forrong

ők elsősorban kirakati bábuk ha nem versenyeznek, ezért kapnak szponzor pénzeket
  • Master91
    most pl. Alonson van napszemüveg, de nem is engedném hogy napszemüvegezzenek ilyenkor

Hamilton is 2. időmérőn, napszemüvegbe jön ki fapofával, hisztisen, duzzogva, intett kettőt a közönségnek, 0 mosoly, azt csá

Hamilton szurkolók ilyenkor mit éreznek/gondolnak?

Persze, nem kell örülni, de azért ilyen tahónak se kéne lenni
  • HTS s3rg1nh00
    pedig az utolsó kép és ami alatta van az eléggé korhű képet fest az F1 jelenlegi állásáról,még ha előtte túloz is.
  • Dietrich
    másik cikk a szerzője is más ;)
    A Mercedes még mindig túl jó
  • Totti5
    Nem vettem észre h unalmasak a pilóták. Követem őket több csatornán is, nézem ahol szerepelnek vagy amit csinálnak. Mit kellene tenni? rágyújtani a boxban mint "régen"?

Firkászok n+1 hülye kérdésére persze hogy nem fognak válaszolni, de láthatjuk a pódiumon mennyire közvetlenek az interjúk alatt. Viccelődés, szurkálódás mindig ott van, sokkal hangulatosabb mint amikor be kell ülni a sajtószobába és elmondani a kötelezőt. Na az ott megjátszott és kötelező mint a csütörtöki sajtótájékoztató.

• Jeffjohnson
    "Nem volt a pályán előzés az első háromban a Spanyol Nagydíjon" na itt abbahagytam az olvasást. Szokásos indexes "minőségi" cikk.

Ettől függetlenül szerintem sem volt a legizgalmasabb a futam de annyira nem is volt unalmas, mostani színvonalon egy gyenge közepest adnék rá.
  • Dietrich
    Valamit kezdeni kell a Forma-1-gyel