182094
  • zzeN
    Pont aktuális mai hír: FIA set to carry out closed cockpit tests
  • repvez
    ezt mire alapozod?Ha csak azért mert f1es autót a világon csak 22 ember vezet és abból megsérül egy az tényleg kisebb szám mint a világon több millió emberből lezuhan 200.

Ez az összehasonlitás nagyon sántit.És mig az f1ben a pilóták válalják ,hogy akár meg is hallhatnak a repülöre meg nem ugy száll fel senki, hogy meghallhat.
  • Jeffjohnson
    Még mindig biztonságosabb F-1-es kocsit vezetni mint repülőgépre ülni...
  • Totti5
    Ezt a gyermekinek azért így nem adnám elő. Túl sok ilyen tragédia történt hogy ne foglalkozzanak vele komolyabban. Bukósisak nem elég védelem arra hogy a pilótákat megvédjék. Ezt fejleszteni kell, ki kell találni olyat dolgot ami megakadályozza hogy ilyen megtörténjen. Mert ez minden hétvégén megtörténhet... ezt senki sem akarja.

Lehet itt ríni hogy van 1-1 defekt és mekkora életveszély, de jelenleg nem abba halnak bele pilóták...
    Utoljára szerkesztette: Totti5, 2015.08.25. 15:19:49
  • cement
    Mindenki aki beleül egy ilyen versenyautóba és kimegy a pályára tudja, hogy bármikor történhet valami olyan, ami miatt zsákban hagyja el a pályát. Ha megkérdezel egy versenyzőt, hogy mit választana, ha lenne lehetősége eldönteni hogy milyen halált fog halni, akkor biztos azt mondaná, hogy inkább a versenypályán haljon meg versenyzés közben mint sem valami betegségben... Nekik ez az életük, a szenvedélyük.
    Aki vezetett már versenyautót, vagy csak ült már egyben utasként, az tudja, hogy mekkora élvezet és kihívás a saját és az autó határait feszegetni, leírhatatlan élmény.
    Persze, nem kellett volna meghalnia, de azért ami történt senkit nem lehet felelősségre vonni, ilyen a sportág. A résztvevők vállalják a kockázatot.
    Utoljára szerkesztette: cement, 2015.08.25. 15:08:35
  • Dietrich
    és Surtees?
  • atiwrc
    Ez lemaradt az előzőből, sajnos aktuálisabb lett, mint gondoltam azt az átvételkor múlt héten.

http://video.racing.hu/f3000_hungaroring_2001

(Nem értem miért csak YT-ról lehet beágyazott videót berakni.....)
  • atiwrc
    Ez sajnos igaz. Az elmúlt évtizedek biztonsági fejlesztései lehet hogy elfelejtették sok emberrel, hogy ilyenek megtörténhetnek. Pedig ez még mindig egy veszélyes sport amiben emberek sérülhetnek meg.

R.I.P.

Utoljára szerkesztette: atiwrc, 2015.08.25. 12:45:00
  • mcmoha
    "Motor racing is dangerous by definition. Motor racing is exciting. Motor racing is a sport than brings people to the limit - man and machine, and it must be seen as that.
    People that are on the limit, and equipment that work(s) on the limit, are bound to go wrong from time-to-time, and that must be taken into consideration to be part of the game." - Ayrton Senna, 1991.
  • sorler
    Felipe Massa, Maria Villota, Jules Bianchi, Justin Wilson .Minek kell még történni, hogy megakadályozzák a hasonló értelmetlen baleseteket?
    Utoljára szerkesztette: sorler, 2015.08.25. 10:07:41
  • Totti5
    Justin Wilson dies from head injuries following IndyCar crash.

:( remek pilóta volt.
  • Hasselhoff72
    Ez kb annyira számít mint amikor a NAV megvizsgálja saját magát hogy nincs korrupció:DDDD Kurva hiteles:DD
  • mcmoha
  • AnuluWork #155862
    Ez egy ilyen pálya.

Ahogy egy nagy klasszikus mondta: "El lehet menni!"
  • repvez
    Na itt akkor valaki nem mond igazat
  • repvez
    Amugy nem érdekel, hogy a ferrarival mi van, mert nem nekik szurkolok,csak mivel a meki gyengus igy ráérek más csapattal is foglalkozni .Mármint nem szurkolni .
    Mondjuk a Meki téma is megérne egy misét. Mondjuk szezon kezdetén még mi folyik itt gyönygyösön hangulat vol,de mostmár inkább átment Risitas féle humor burleszkbe amikor azt mondják, hogy menynit javultunk és a 2,5 mp lemaradás ugyan ugy megvan mint volt. és a minardi-ferrari szintjére tényleg felfejlődtek.
    Bár ha jól számolok akkor az utolsó 2 futamon legalább mindegyik befejezte már, igaz nem hibamentesen
  • lac coo
    Most mondod, hogy latszott ,hogy nem oke de megsem jelezett a muszer....aztan meg higy de pedig jelezze ...:)
    Fogadjuk el, a Ferrari tempója szégyenletes volt megi t, kockaztattak, nem jott be. Ennyi.

amúgy nem is értem én ezt, hová jutna az autósport ha minden defekt után ekkora cécó lenne ?!
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2015.08.24. 18:44:22
  • repvez
    oké külső behatás,de mégsem olyan drasztikus mint amikor az orrszárny vágja ki és ott nem durran ki ,csak simán leereszt .
    Meg van annyi szenzor ezekben az abroncsokban ha egyik sem jelez, hogy probléma van a gumival ott akkor nem a csapatnál vannak gondok.
    Rosebernél sem mutatott semmit sem egyik szenzor sem, pedig a videon már 2 kanyarral elötte látzott, hogy nem kóser valami.
    Tehát ha sérült volt a gumi akkor legyen előzménye csökkenjen a nyomás jelezze a müsszer és akkor lehet rá reagálni,de a semmiből elbukkanni?
  • lac coo
    Biztos vagyok benne, hogy Vettelet is kivizsgaljak, ha csak a Ferrari nem ugy dont, hogy nem kellene vizsgalodni :)))

Ertem en ,hogy mit mondott a mernok, de egy gumit lehet igy is ugy is hasznalni....
  • Master91
    Na, Rosbergét kivizsgálták, Vettelét miért nem?

Értem én hogy mire gondolsz, csak azt nem értem ha azt mondja az egyetlen (!) gumi gyártó hogy 40 kör, rá is bólintanak, akkor mi ez a 28? Ha 38 akkor oké persze.

Vagy fingjuk nem volt az egészhez, vagy pont valami selejteset kaptak ki, benne van a hiba % természetesen, de akkor ne mutogassanak már arra hogy Ferrari kockáztatott....( úgy hogy előtte a pirelli rá bólintott az 1 kiállásra )

Lényeg: kérem a Michleint
  • lac coo
    Jó tavaly sem durrantak ki, meg idén sem sehol, pedig mentek már sok kört velük, egy kiállással :) ez csak azt támasztja alá ,hogy nem a gumi volt aludas ...

Én szentül hiszem, hogy olyan szinten gyalázták tegnap a kerékvetőket( gagyi CM F1 már rég DQ-t ad ilyenkor :))), és pluszban a Ferrari olyan sokáig is, hogy nem bírta... Mindent csak nem kell bírnia, csak egy gumiabroncs ! :)
    Rosebergét külső tárgy sértette meg .
  • Totti5
    A Pirelli szombat délelőtt közleményben tudatta, az esetért nem ők a felelősek, egy külső tényező okozhatott vágást a német versenyző gumiján: „Éjjel alapos vizsgálatot végeztünk Rosberg balesetével kapcsolatban, és a következőket állapítottuk meg: nincs jele szerkezeti sérülésnek az abroncson – sem a Mercedesén, sem más autókén. A videofelvételek azt mutatják, hogy Rosberg gumiproblémáját egy külső vágás okozta. Minőségi ellenőrzéseket végeztünk más Pirelliken, ami nem mutatott rendellenességet.”

A gyártó motorsport-igazgatója, Paul Hembery a közleményhez hozzátette, nagy figyelmet fordítottak arra, hogy kiderítsék, az abroncs szerkezete volt-e a felelős azért, hogy Rosberg defektet kapott. „A vizsgálattal kizártuk a strukturális problémák lehetőségét. A rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján megállapítottuk, hogy külső tényező okozta a gondot.”
  • lac coo
    Máskor majd vagy azt mondják, hogy 20 kört garantálnak, vagy, 40 kör de nem a susnyásba végig :))

A Ferrari meg mindenki pontosan érzi, hogy nagyot kockáztatott, nem jött be, most komolyan az a lényeg mit mondott a mérnök ...azt tuti nem mondta, hogy gyilkold ahol éred, ez bírja ! :))
  • repvez
    roseberg gumijában hány kör volt mikor elpukkant? 10? biztos ott is el volt használva már, nem hiszem, hogy bármilyen törmelék lett volna , mert akor az első kerék már felszedte volna elötte.

Pár éve mikor még 10mp-el gyorsabbak voltak az autók mégsem durrantak ki a gumil SPa-ban ,pedig az gondolom, nagyobb erőhatás volt.
  • Master91
    De Pirelli azt mondja hogy elkopott, nem azt hogy szét gyilkolta a kerékvetőzés nem?

"A Mercedes vezetőségéből ketten, Toto Wolff és Niki Lauda is a Pirelli pártját fogták. Szerintük Vettel rosszul tette, hogy a gumihiba kivizsgálása előtt nyíltan támadta a Pirellit. „Érthető, hogy a Ferrari kockázatos stratégiával próbálkozott, és az is, hogy Vettel csalódott" – nyilatkozta Wolff. „De meg kell védenem a Pirellit.""

Sejtem hogy mi is volt abba a megállapodásba mikor maradtak Barcelónába annó tesztelni 1000km-t a mercisek ....

„Ha a Pirelli arról tájékoztat minket, hogy a gumik 40 körig bírni fogják, akkor nem szabadna 28 kör után felrobbanniuk" – nyilatkozta a Lotus vezető versenymérnöke, Alan Permane

• lac coo
    Egy 2 centis vason én is átmegyek bizalommal egyszer vagy kétszer...500-szor már nem mert kinyírja a gumit :))))

Vagy kevesebbszer kellet volna átmenni, két kiállással, vagy kicsit óvni a gumit, nem csak a kopástól ,hanem az extra mechanikai behatásoktól is.. Én nem tudok erre mást mondani ...

Amúgy Tottival értek egyet: ez a futam valami vicc volt, rossz publikszerver ! :)) Ment mindenki a pálya mellett ahogy csak tudott :))
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2015.08.24. 18:09:54
  • Master91
    100 garnitúra közül hányszor közelítették meg azt a távot amit Vettel azzal a garnitúrával?
  • Totti5
    Ki is bírta gond nélkül 100 garnitúra. De tényleg arra kell felkészíteni a cuccost és az autót, hogy azt direkt károsítva mennek??? mert miért is lett levéve a határoló hurka az oruuzsról? na ponz azért, akár ott volt akár nem semmi nem számít alapon mentek ott ( is ), azt hogy az alját odvágja, azt hogy a gumi mit kap senkit nem érdekelt egész hétvégén. S a hátsó egyenes előtt jobbos kanyar kerékvető sem az a lapos valami, de ott is mentek a pályán kívül ahogy éppen kijött a lépés.

Nyomták neki aztán ahogy jött kijött...
    Utoljára szerkesztette: Totti5, 2015.08.24. 18:05:04
  • lac coo
    Azt úgy hívják lánctalp !

És persze, hogy Lauda akkor nem ezt mondaná mint ahogy most a Ferrari ezt mondja ..:)
  • repvez
    azért kiványi lettem volna ha az első 2 hely valamelyikérők esik ki a mercisek, akkor mit mondott volna a lauda, hogy hát ez igy van rendjén ?

Totti:Sztem elég jól számitható és szimulálható az az erő amit kap egy ilyen futam alatt és egy biztonsági tényezővel, mindenféle terhelést ki kéne birjon , és nem szabadna azért elpukkaddni,mert valaki nem szemből ment vele a pályán egy kerékvetőre

Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.08.24. 17:54:01
  • Totti5
    Ahova megy és amit csinál azt posztolgatja. Nincs ez tervezve. Éli az életét és közvetlen. Nagyon bírom.
  • lac coo
    Hát én nagyon régről emlékszem még, hogy simán defektet lehetett kapn iegy kerékvető-átvágástól ...
    Persze hogy nem jót neki.
  • Totti5
    Nem értek hozzá, nekem csak egy dolog volt zavaró egész hétvégén. Keresztbe kasul csúsztak mentek padlón a kerékvetőkön. Az biztos nem tesz jót neki, meg semminek. Most sem értem ezt miért engedik, amikor egyszer van szabály arra mi a pálya, most meg azért mert arra mentek nem volt rá szabály. Nonszensz. És ilyen használatnál kapja ezt a oldalra rugózást. Persze bírja ki a gumi... oké. Tesztelte ezt a Pirelli vagy valaki ezen a pályán?
  • lac coo
    Flejtsuk mar a kopast, mivel annyira nem lassult le, egyertelmuen nem kopott szarra, olyan melyre, higy szetdurranjon !

Az a gumi nagyon eros es hosszan tarti szerkezeti terhelest kapot, nem elkopott maga a szerkezet nem birta amit ra akart eroltettni a ferka.
    Ez lehet akar extrem kerekvetohasznalat, extrem kerekdoles de akar idegen targy is .
    A ferrari most tolja a kotelezot, de gyanitom nem a gumival volt ott a baj.....
  • Master91
    Pont ez az, meg kérdezte a Ferrari azt az egy mérnököt aki a Pirellinek dolgozik a Ferrarinál, és ő rá bólintott....
    Most vagy Ő hibázott, vagy Pirelli helyébe azonnal elkezdeném kivizsgálni az egészet nem pedig fikázni hogy elkopott, meg 1 kiállás hülyeség... Lauda is egy fasz. Nekem úgy rémlik ha ez a szar koton gumi elkezd kopni, akkor romlik a köridő, míg jön a dropp-off ahol másodperces lassulásról lehet már beszélni. Nem?
  • Count Adyn
    Persze, a 40 kör csak becslés, de basszus hogy ha egy mérnök azt mondja hogy ez kibírja kb 280 km megtételét, aztán 200 alatt elporlik és ráadásul még van bőr a képén a használókat hibáztatni hogy túlerőltették, akkor azt páros lábbal rugják ki másnap jobb helyeken nemde?:D
  • desigo
    Mennyi időre lehetnek előre megtervezve a napjai?
    Profi szinten nyomja a pózerkedést...
  • szabii98
    fúbazeg mekkora forma:D:DDD:DD
  • repvez
    Én akkor sem tudom a pirelli állitásait elfogadni.Mert az ő termékük csak egy alkatrész a sok közül a csapat ugy használja fel ahogy az ő autójukhoz a legjobban megfelel.
    A pirellinek azért van a laborja ,hogy mindenféle a kocsik által használható maximális és minimális kerékdőlésre nyomatékra és egyéb paraméterre teszteljék a saját mühelyeikben.
    Ha ez nem igy van akkor ők maguk is befolyásolják a csapatok helyezéseit,mert mondjuk a villiems 12 fokos dőlésen jobban kezelné a gumit,de ők megszabják hogy csak 10en használhatják ami a ferrarinak kedvez akkor máris nem pártatlan a szerepük.

Pedig szerintem az egy gumigyártós időkben nekik minden kocsihoz pártatlanul egyforma esélyeket kéne ,hogy biztositsanak
  • Jeffjohnson
    Nem akarom védeni a Pirellit de "A brit szakember ennek kapcsán utóbb persze hangsúlyozta, az előzetes jóslataikat nem szabad készpénznek venni, hiszen a körülmények sokat változhatnak a verseny idejére."
    Ennek ellenére mindenki ebbe a 40-es számba kapaszkodik. Ha a Pirellit támadják, akkor a válasz erre az lesz, hogy megmondják mennyit lehet a gumival menni, aztán ennyi.
    Jó lenne tudni, hogy a Ferrari a Pirelli által javasolt kerékdőlést használta-e. Mert a Merci a baleset után változtatott a kerékdőlésen.
    Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2015.08.24. 14:39:17