182273
  • bakkerman
    Ha aszfaltozott lett volna és nem sóder akkor sokkal komolyabb perec lett volna a dologból. Az nem gumifal volt,ahova bepukkant,Szujóék is mondták. A sóder felpörgette ugyan,de le is lassította,így talán nem akkora erővel pukkant be mint ha végig csúszott volna egy aszfaltozott bukón
  • Totti5
    Mint sok esetben itt is szerencse faktor volt.

Pont olyan helyre esett ahol véget ért a gumifal és csak beton volt. Szerencsére nem esett pont rá nem esett át nem azon állt meg fejjel lefele. Sóderbe való lassulás is szerencsés volt, lehetett volna magasabban, függőleges is felrepülni stb...

Egy biztos sóder megpörgeti az autót, onnan meg már csak imádkozni lehet.

Aszfaltnál meg nekicsapódott volna a falnak. Ott a szerencse faktor az lett volna, hogy a gumiba ami elnyeli ( orral avagy oldallal ), vagy pont a betonba áll bele.

Jól alakult, mind a két esetben lehetett volna nagyobb gond akár sóder akár aszfalt van ott és mind a két esetben lehetett szerencsés is. Most az lett.

Remélhetőleg a gumifalat meghosszabítják befele.
  • HTS s3rg1nh00
    na azért nehogy eljussunk már oda,hogy az aszfalttal való súrlódás jobban lassította volna,mint az a két alkalom amikor szabályosan beleragadt a sóderba...igen,pörgött tőle,de ha a titánlapon szikrát hányva csúszik az nem lett volna jobb.
  • Dietrich
    mivel a crash után csak utazó volt és egy aszfaltozott bukótéren nem állt volna meg az autó csak csúszik tovább, ennél nagyobb sebességgel csapódik be.
    én is a kavicságy ellen vagyok mint sokan mások, de most kívételesen az segített rajta az ütközés után.
  • Alexease
    Valszeg meg igy is tobbe kerul, mint sok utcai auto;DD
  • Botond #157773
    Souvenirnek? :o
  • Jim Morrison
    azé valamit még fel lehet belőle használni...
  • Count Adyn
    +1
  • Jim Morrison
    miért is mászott ki gyorsan? :)

#157767 hoz a videó.
    Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2016.03.20. 12:15:15
  • desigo
    Nagyon jó képek
  • G_ArchAngel #157768
    A roncsolodott autó a sóderágy miatt kezdett szaltózni, mert az oldala beletúrt a puha anyagba. Betonon az alján csúszott volna, a súrlódás lelassítja. Butaság a sóderágy, veszélyes, őskori megoldás.
  • Totti5
    „Azt sem tudtam, hol vagyok, olyan messze voltam a pályától. Mondtam is magamnak: nagyon sokat repültem” – fogalmazott a spanyol. „Az autóban ülve minden annyira lassúnak tűnt. Ott repülsz, össze-vissza pattogsz, először az eget látod, aztán a földet, majd újra az eget, és azt sem tudod, hol vagy. Végig mozgásban vagy, és csak egyet szeretnél: megállni. Az autó végül megállt, és volt is egy kevés helyem ahhoz, hogy kiszálljak. Gyorsan meg is tettem, mivel anyukám is nézi a tévét, és mihamarabb jelezni akartam, hogy rendben vagyok! Igencsak nagy bukás volt.”

Alonso kiemelte, nem hibáztatja Gutiérrezt a történtek miatt. „Nem, nem hinném, hogy hibázott volna. Versenyzünk, harcolunk, amennyire csak tudunk, és próbáljuk maximálisan kihasználni a szélárnyékot. Próbáltam megelőzni őt a kanyarban, nem tudom, hogy elkésett-e, azt sem, hogy én későn mozdultam volna. Ilyenkor a hátsó szárnyat látod, nem a teljes pályát. Ez nagyon szoros, és számára is az volt, hiszen, elöl volt, és nem tudhatta, mit csinál a másik fél. Szóval mindketten annak örülünk, hogy rendben vagyunk. Az a legfontosabb, hogy most itt beszélhetek” – nyilatkozta Alonso, akinek autója olyannyira összetört, hogy erősen kérdéses, megmenthető-e az erőforrása.

„Nagyjából rendben vagyok. Kicsit fáj a térdem, mert össze-vissz pattogsz a pilótafülkében, de ettől eltekintve minden rendben. Biztosat persze csak holnap reggel mondhatok majd, amikor fölkelek… Hálás vagyok, hogy életben vagyok, hogy semmi sem történt, nincs sérülés, semmi komoly. De másodszor már arra gondoltam, mennyire bosszús vagyok, hogy nem tudtam célba érni.”

• SzocsA
    Valaki Kimiről levehetné a rontást. Nincs itt olyan aki ilyennel foglalkozik? esküszöm elmegyek egy ilyen mágushoz :D
  • Alexease
    Ez igy nehez, de tuti minden ilyen balesetet kismillio szogbol es szempont alapjan megvizsgalnak. A palyat es az az autot is.
    A kavicsagy nagyreszet azert a levegoben toltotte:) De az elso fuves/kavicsos resz tuti meghatarozo volt a borulasban es repulesben. Hogy mi lassitott volna rajta tobbet, a jelenlegi kavics felakadas es repules vagy az estleg borulas nelkuli, kerek hianyaban csuszas az aszfalton, ahhoz atomfizikus kell:) A lenyeg hogy meguszta. De ami tisztan latszik, akarmilyen nagy a bukoter, igy vagy ugy, el lehet jutni a vegeig:D
  • Totti5

• Dietrich
    akármennyire fura szerintem most a kavicságy jól jött...ha az nincs nagy sebességgel vágódik a falba kitudja hogyan (szemből, oldalról vagy háttal) amitől nagyobb baja lehetett volna.
  • Dietrich
    mindig a remény minden évben az első futam után. ;)
  • bakkerman
    Jó futam volt,rosszabbra számítottam,de azért Melbourneben mindig történik valami! :D Rosbergnek gratula,rutinból azért ő is letudja hozni ezeket a futamokat,kemény volt Lajossal,és bejött neki ma. Vettelnek elszúrták a taktikáját,a 2. hely bőven meg lett volna,így csak 3. lett. Lajos kihozta a lehető legtöbbet az elszúrt rajtja után a futamból,és ha nincs a beragadása a holland mögé akkor ez egy stabil 2, hely lett volna,így azért a végére meleg volt a pite,és kellett Vettel hibája,hogy ne előzze meg! Raikkonen meg...hát mit mondjak,nem lepett meg hogy összeszarta magát pont az ő autója. Bottassal mi lett egyébként? Nagyon gyenge helyen futott be,képernyőn se láttam egész futamon :O Grosjeannak maxi respekt,szenzációs ez a 6. hely! Remélem jók lesznek mindenhol,és visznek egy kis színt az amúgy se unalmas középcsapatok versengésébe! A Torro Rossok idén is jók lesznek ez látszott,de azt érzem hogy a két fiatal tapasztalatlansága miatt buktak tavaly is komoly pontokat (hiába volt Maxnak két 4. helye),mert maga az autó az nagyon jó,de fejben még van hova fejlődnie mindkettejüknek,és akkor Verstappen óriási pilóta lesz,remélem :)
  • Papa01 #157760
    Én Palik stílusát nem kedveltem, de kinek mi tetszik. :)
  • Alexease
    Kommentatorban nem sok valasztas van (egyelore). Kicsit lazabbra, szelossebbre, poenosabbra veszik (osszehasonlitasnak: #157755), de azert Weber hozza a kello szakmai reszt is. A regi Palik felallas inkabb csak show musor volt;) Persze annak is vannak elonyei, foleg egy unalmas es kiszamithato futamon:D

Szakkommentatrobol talan evek mulva M. Norbi. Kiss Norbi es Kiss Pal annyira nem. Bar mostanaban Michelisz kicsit terjengos;) Bar ez meg nagyon messze van, o meg eleg aktiv, szerencsere van mit "csinalnia", Webernek annyira "nem", ha nem mutyizzak el a kozvetitest, akkor Weber maradhat meg jonehany tiz evig is;)
    "Szerencsere" nincs benne akkora penz, es mar utazgatas sincs, hogy valakinek szemet szurjon a lehetoseg. Persze ha valakinek "megtetszik", attol meg lenyulhatja, elkolthetnek ra 10x ennyit (csaladi-barati korutazasok a vilagban, egesz evben), es lehet gagyi a kozvetites is.
  • Papa01 #157758
    Tetszett a futam. :) Az pedig külön öröm, hogy maradt a megszokott kommentátori felállás.
  • benőmenő
    Soha unalmasabb nyitófutamot!
    Alonso nagyot bukott, a Ferrari pedig erőteljesen idézte a Domenicali-érát.
    Haas 6., Meki-Honda 14...
  • Alexease

• Alexease
    A baleset magyarul (M4) es angolul (NBC), HD nem kameras:)

forma-1-ausztral-nagydij-futam_m4-sport-hd_2016_03_20_06_33_15.wtv
    fernando_alonso_walks_away_from_devastating_wreck_at_australian_grand_prix.720%5B1%5D.mp4
  • repvez
    Ez a gumiszabály talán jó lesz, a régivel az volt a baj, hogy a 2 fajta gumival tudták az ellenfelek,hogy mit választhat a másik. Így ahogy láttuk is egy kicsit megkavarja a dolgokat.

Az egy kicsit érdekes,hogy mindig csak a Kiminek van műszaki gondja,mikor elvileg ugyan olyan felszereltségű minden és az első versenyen még talán a használat is egyforma.

A bukóterek meg ha most ott beton van akkor sokkal nagyobbat esik ,mert annak nincs tompítása amikor földet ér a kasztni.
    És még ha betonos is és nem dobja meg akkor is kerék nélkül nem fog tudni fékezni, a sóderen meg elül az autó sokkal jobban lassít mint a betonon hason csúszva.
    Az egyetlen baj a sóderrel,hogy a kavicsok repkednek ide oda és azért 200nál ha betéved egy két darab az overál részre ott nem védi meg,hogy komolyan megüsse a pilótát.
  • SzocsA
  • SzocsA
    És nem szakadt le a kerék csak a gumi esett le róla a felniről és az repült tovább nézd csak meg.
  • Totti5
  • Botond #157750
    Kevered Rai-al, akkora pechje csak neki lehet, hogy rálő a halálcsillag.
  • Totti5
  • Master91
    Es mivan ha kozbe halalcsillagal a Csaszar ratuzel?
    Sportban nallam nincs ha. Feldobta a soder,hatalmas eses,eszmeletlen hogy nincs baja
  • Totti5
    Ha pedig fejjel esik neki ( vagy átesik ) a betonfalnak akkor baj is lehetett volna. Szerencséje volt, jól állt be a sóderbe ami megpörgette ( de jó nagy rántást kapott így is ) és elnyelte az energiát.
    Utoljára szerkesztette: Totti5, 2016.03.20. 08:21:53
  • Totti5
    Izgalmas évkezdet volt. Jó az új gumiszabály. Grosjean-Haas erős Toro Rosso, erős RedBull. Jó lesz ez.
  • szabii98
    Hát igen, nem váltottak taktikát, azthitték összejöhet. Ne felejtsük el hogy ha Kimi nem esik ki akkor még jóideig ott tud lenni Vettel mögött.
  • SzocsA
    Ja és mi lett volna akkor ha ilyen zárt üveges pilótafülke van rajta és kigyullad a kocsi?
  • Botond #157743
    Én is így látom, hogy ha beton van, akkor meghalt volna kb akkora erővel csapódik be.
  • SzocsA
    de bezzeg a merci majdnem utolérte médiummal, mikor superlágyon volt.
    Ez a taktika akkor lett volna jó, ha nincs SC.
  • szabii98
    Nem lett volna meg a tempó, és ha már ígyis-úgyis 2 kiállás, akkor a szuperlágy-lágy jobb opció mint a medium-szuperlágy szerintem
  • SzocsA
    Hát szerintem meg ha nem lett volna ott sóderágy akkor sokkal nagyobb erővel csapódott volna a falnak. Ha le lett volna aszfaltozva a bukótér, hogy fékezett volna mind a 4 kitört kerékkel?
    Utoljára szerkesztette: SzocsA, 2016.03.20. 08:13:31
  • SzocsA
    De mikor piros zászló volt miért nem cserélték le a gumikat médiumra? és a végén meg visszarakhatta volna a superlágyat?