182096
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
Laceee #158406 Tudva levő, hogy Lajos a gyorsabb versenyző, Rosbergnek ez az egy esélye marad, ha jobb beállítást csinál, így elveszik ezt a lehetőséget is tőle, olyan, mintha besorolnák 2. számú versenyzővé. -
#158405 Telemetria indokolta. Annyi meg pont elég. -
#158404 kezdhetjük, de sztem inkább fejezzük be :)
már látom magam előtt hogy egy viszonylag unalmas vita indulna hogy az egyforma mennyire az, és mi a különbség az azonos, a tökélesen, és az abszolut közt amíg el nem kezdődik a futam és teljesen lényegtelenné lesz.
átvették Rosberg beállításait ezt tudjuk, és hogy mennyire azt mindenki érezze ahogy akarja :)
Utoljára szerkesztette: b type free, 2016.05.15. 12:21:44 -
#158403 Kezdjük azzal, hogy eleve a 2 autó nem ugyanaz, más stílusú a két pilóta és ez a kocsin is meglátszik. Nem copy-paste a két kocsi. Hasonló beállításokat használnak de nem ugyanazt. -
#158402 ?
mármint ezt hogy érted?
azt értem hogy nincs abszolut egyformaság, de nem értem ezt a copy-paste dolgot, úgy állítanak mindent ahogy kell, nem megyei liga ez.
minden autó a pályára megfelelő alapbeállítással kezd, amiket a szimulátorokban kifejlesztenek a tesztversenyzők és az éles versenyzők, aztán megérkeznek a pályára és ezt finomítják,...másként nem is lehet annyira kevés idő van megtalálni a helyes beállítást, hiszen még gumikat és versenyszimulációt...fejlesztést és egyéb programokat is kell futni a szabadedzések alatt.
tökéletesen le tudják másolni, akár az egészet, akár egy részét...abszolut nincs, de amennyire lehet pontosnak lenni itt annyira pontosak. -
#158401 Gábor Wéber
7 mins ·
28 századmásodperc nem a világ vége Rosberg szempontjából, de egyértelmű győzelem Hamiltonnak. Hogy hol jött össze, miközben Rosberg érezhető fölényben volt az utolsó szektorban?
Gyakorlatilag a 3-as és a 9-es kanyarban verte meg Lewis Nicót, ami tökéletesen látszik a részidőmérő pontoknál mért sebesség értékekből. Persze a képet árnyalhatná, ha eltérő szárnybeállításokkal mennének, azonban Hamilton maga is elmondta, hogy átvette Rosberg beállításait szombattól, amit a végsebesség értékek mind a célvonalnál, mind a célegyenes végén is megerősítenek (NR: 294,1, LH: 294,0 illetve 334,6 és 334,9 km/ó).
Az első és a második szektormérő pont a gyors 3-as és a 9-es kanyar utáni hosszabb egyenesekben következnek, így az ott elért csúcssebességek árulkodnak a kanyaron átvitt tempóról is. Hamilton az első szektor végén mért 290,4 km/órás sebességével szemben
Rosberg 286,6-ra gyorsult csak, míg a második szektormérő pontnál több mint 11 km/órával(!) verte a németet: 294,8 kontra 283,6 km/ó. Ez bizony komoly sebességtöbbletet jelent a 9-es kanyarban.
Mindezt tetézte, hogy Rosberg nem tudta kiautózni korábbi előnyét a 3-as szektorban, 0,15 mp-et benne hagyott a legjobbjához képest, így esélye sem volt szorosabbá tenni az időmérőt. -
#158400 Azzal azért ugye tisztában vagyunk, hogy nincs copy-paste gomb...
Nincs két egyforma autó, se beállítás. Hasonlóság az van, meg irányvonal. -
#158399 Nem érted amit írtam, az egész adatmegosztásnak ez a lényege...ez az előnye. Ez nem versenyzői kérdés, egy versenyző nem akarja megosztani az adatokat, még az sem aki esetleg elhiszi hogy ő jobban járhat...mert mindenki fejlődik.
Ez csapatdöntés. Megosztják...innentől kezdve használni lehet és kell.
Hegyezheted magad arra hogy Hamilton nem tudja beállítani az autóját, Rosberg meg igen ha ettől leszel boldog, nem ez ellen vagyok, mert ennek ugye az a másik oldala hogy Rosberg azonos beállításon meg ennyivel lassabb.
..
Az egésznek az a lényege, hgoy ha megosztják az adatokat, és időt nyernek vele, akkor nincs hülyeség..ilyen büszkeséges dolog, mert ezzel csak pont a lényegét, a dolog előnyét nyírnák ki. amikor az egyik autó jobb úton indult el a beállításokkal, és az másik autó láthatóan lemaradásban van, akkor változtatni kell, nem próbálkozni..ennyi a történet. -
Laceee #158398 2-3 tizedes lemaradása volt Lajosnak, sem nem indokolta, hogy átvegye, ette volna meg amit főzött, nem lett volna veszélyben a 2. helye. -
#158397 Az valóban ciki ha egyformára állított autóval kapsz tizedeket a csapattársadtól. Mert addig lehet azzal védekezni hogy más beállítással mentünk...de ha megosztják az adatokat akkor ennyi, tiszta ügy, egyforma teljesítményű autó, azonos beállításon. Tényleg nem mondhat mást az ember mint amit Rosberg is mondott, Lewis gyorsabb volt.
..
Erre a 'másik beállításait vette át dologra' csak azok hegyezik magukat akik szerint ez azt jelenti hogy nem tudnák a versenyzőre állítani az adott pályán az autót, ...de tudnák, de hol ez, hol az az autó indul jobb úton, ha nincs nagy lemaradás akkor ki hogy érzi kényelmesnek, de ha több tizedes lemaradás van akkor nincs hiszti, át kell venni a másik autó beállítasait.
Pontosan ezért szokott úgy dönteni a csapat, hogy nem titkolják a beállításokat a versenyzők mérnökei, hanem megosztják.
-
Laceee #158396 Ennyit a nagy bajnokról... -
#158395 az F1világ annyira nonszensz oldal,hogy elmondani nem lehet.kétszer kijavítottam őket facebookon mert ordító fordítási hibát követtek el az interjúkban,és még én lettem leoltva hogy ne tudjam már jobban mint ők.azóta inkább távol tartom magam attól a szennytől és nézem az m4sportot meg Wéber Gábor írásait :) -
SzocsA #158394 Nem láttam az időmérőt.... 17 kor hazajöttem és azt láttam, hogy 1 másodperccel le van maradva a ferka és még a két redbull is előttük van....
Közben meg az f1 világ oldalon értetlenül állnak vettelék a történtek előtt...
Tegnap valamelyik szabadedzésen majdnem megeredt az eső.....
És megint sikerült nekik bekerülni a darálóba, tuti, hogy történni fog velük valami a rajtnál.... -
#158393 pont lejárt a szerkesztési idő...
A télen a Mercedes motormérnöke, Andy Cowell pár meghívott újságírónak brixworth-i motorrészlegükön hosszasan beszélt arról, milyen nagy fejlődésen mentek keresztül az elmúlt két év alatt erőforrásaik. Kiemelte, a mai hajtóegységek 2014 óta 7%-kal hatékonyabbá váltak, ami óriási előrelépést jelent a korábbi évtizedekhez képest – s azt is elárulta, a legnagyobb fejlődést a belső égésű motor terén érték el, azon belül is az üzemanyag-hatékonyság, az égési folyamat optimalizálása révén.
A módszerről nem beszélt, a paddockban azonban arról kezdtek pletykálni, hogy az autógyártásból már ismert technológiát, a HCCI megoldást alkalmazzák, mely kisebb fogyasztás mellett is növeli motorjuk teljesítményét.
A HCCI, azaz a homogéntöltetű kompressziógyújtás (angolul Homogenous Charge Compression Ignition) technológiája Japánból ered, egészen az 1970-es évekig visszavezethető, komolyabban azonban a 2000-es évektől foglalkoznak vele a nagy autógyárak. Az ilyen elven működő motor a benzinmotorok és a dízelmotorok előnyeit igyekszik ötvözni. A hagyományos benzinmotorhoz hasonlóan levegő-üzemanyag keveréket használ, melyet közvetlenül fecskendeznek az égéstérbe, ám ott nem szikrával, hanem a magas nyomás révén gyújtják be azt – ez utóbbi a dízelmotorok sajátossága. -
#158392 elvileg a Ferrárinál még van gyújtógyertya, a Mercedes már nem használ. De ez sem biztos, a Ferrári kettős gyújtással megy, előkamrában gyújt, és az gyújtja be az égésteret.
A Mercedes elvileg nem gyújt,...de mindjárt keresek egy cikket, olvastam magyarul is Wébernél talán...
Utoljára szerkesztette: b type free, 2016.05.14. 21:27:27 -
#158391 dízelesen berobbanó? nincs gyertya, vagy mi? valamiről lemaradtam -
#158390 Azt tudom, de nem biztos hogy jól...arra gondoltam hogy megpróbálták mondjuk kicsit jobban kiaknázni a lehetőséget, egy más vezérléssel mitököm..valami,...az biztos hogy valami szokatlan történt, mert ide már nem jön senki úgy hogy nem sikerült beállítani az autót benne maradt 8tized -
#158389 azt a motort már szocsiban is használták. -
#158388 Ferka elqrt valamit, ami meglepő ezen a pályán, de kicsit úgy érzi az ember mint amikor a Merci elhasalt tök megmagyarázhatatlan módon egy pályán előtte meg utána meg felnin is körbeverték volna a többieket.
Valamibe nagyon mellényúltak. ...elvileg már ők is a dizelesen berobbanó motorral mennek, lehet hogy ott baxtak el valamit., mert egyébként Barcelona-ban illik kimutatni mit tud az autó, általában ide pozícionálják az erőviszonyok láthatóságát, annyira 'sokat' tesztelnek itt a többi pályához képest. -
#158387 A BMW-nek volt a rozmár orra 2004-ben, majd miután X verseny után visszaálltak egy hagyományosabb orrkúpra hirtelen elkezdett működni az autó.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Hihetetlen, hogy a Merci még mindig 7 tizeddel van a mezőny előtt, csak most a barcelonai fejlesztések után már nem a Ferrarik, hanem a Red Bullok követik.
Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2016.05.14. 20:57:23 -
#158386 nem hiszem el,hogy léteznek még ennyire egybites emberek...ez itt nem sakk hahó.
a Ferrari kicsit még le van maradva motorerőben a Mercitől,de nem sokkal.FP1-en ahol 1-2ben voltak tényleg felrakták a lágyat,FP2-FP3 a Mercié volt.az olaszok elszámították magukat az autó beállításánál és túlmelegítették a gumikat (tegnapról mára 14 fokkal volt melegebb az aszfalt hőmérséklete).
a Mercedes még a Q1-ben is altatott.1:23. elejét mentek,aztán a Q2-ben 1:22.1 és 1:22.6(ebben a körben Rosberg hibázott),Q3-ban 1:22.0 és 1:22.280.az erőforrásuk is a legerősebb,de igazából aerodinamikailag is a legfejlettebbek,kb.együtt a Red Bullal.tavaly 1:24.6-al nyerte Rosberg az időmérőt,szóval iszonyatos a fejlesztési tempó,nem csoda hogy senki nem tudja őket elkapni. -
SzocsA #158385 Ja, hogy így lettek a mercik előtt, ezt nem is néztem. De ennél az időeredménynél azért a kvalifikáción gyorsabbak voltak de csak 1 másodperccel.
Hát akkor ez az év is kuka a ferkánál........
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
#158384 nemtommelyik szabadedzésnél olvastam amit Ferrari megnyert, hogy ott ők már feltették a lágyabb gumit, Merci még nem
nemtom hogy állnak motorerővel, de valahol nagyon le vannak maradva -
SzocsA #158383 Valaki nem tudná mellé bevágni vettel körét?
Amúgy mi van a ferkával? miért a szabadedzéseket akarják megnyerni és nem az időmérőt?
Motorerőben ott vannak a merci szintjén?
Amúgy mutatták szabadedzéseken a sebességeket, a mercinek majdnem, hogy a leglassabb volt a sebessége. Baromi jó lehet a mercinek az aero csomagja a kocsin.
Míg a ferkának a kevésbé technikás kanyargós pályák tetszenek.
Bár ahogy most elnéztem ezt a videót a célegyenes végén ment 340et....
Míg szabadedzésen csak 325 körül...
Utoljára szerkesztette: SzocsA, 2016.05.14. 19:36:00 -
#158382 -
#158381 ez kábé olyan megállapitás, mintha egy faszit egy sport kocsibol beültetsz egy utcai autóba majd jól le is tolod még, hogy azzal miért nem tud ugy menni mint a sportkocsival.
A torro rossoval erre képes , nem csak ö ,de más is, lásd alonsó elvileg a legjobbnak mondja mindenki mégse képes pontokat szerezni a mekivel, a mercivel meg anyonverne mindenkit.
kb itt is hasonló a helyzet. -
Stockbauer33 #158380 Gratula HG -
#158379 Amugy mi a f.sz van itt, nyelvesztrollok osszejottek ? :)) -
#158378 Tippem szerint Ric megtduja holnap milyen az amikor egy tokos csapattars elozni akar es mer es meg tud is :)))) -
#158377 szóval egy kurva időmérő alapján eldőlt, hogy rossz üzlet volt a csere :DDDD -
#158376 Ez is egy tökéletes kőr. -
Stockbauer33 #158375 tökéletes kőr -
Laceee #158374 Valaki nem beszéli jól a magyart... -
Laceee #158373 "Ricciardo masfel eve ul abban az autoban" -
#158372 En meg azt hittem hogy valaki at tudja magaban forditani hogy itt az autonal a csapatra gondoltam,es nem tenylegesen az autora,de akkor ugy latom hogy nem. -
Laceee #158371 Azt hittem minden évben új autót csinálnak -
pr3cious #158370
Jobbra a 10dik, középen a 8dik helyezett. -
#158369 Vettelt is lealázta anno.. Vettel 5 éve ült ott.. De nem ez a lényeg, Csak úgy van beállítva, mintha csodagyerek lenne. Amennyiben csodagyerek, akkor meg mutassa meg. Vagy pedig Kvyatot sem kell szidni, hogy ő nem csinált semmit. Ő meg a Torro rossoban van pár napja.. Engem idegesít ez az ajnározás. -
#158368 Sot,2 es fel eve -
#158367 Ricciardo masfel eve ul abban az autoban Verstappen par napja