182096
  • Totti5
  • Totti5
    Totonak nyilván az lenne a legjobb ha 5 évig ne változna semmit. Ővék a legjobb autó, motor, konstrukció a legjobb alap, és a többiek nem hogy kapaszkodnának fel, a Ferrari távolodik pl.
  • Count Adyn
    Szerintem is sokkal jobb igy hogy nem távirányitják őket:) Most beszopták, dehát végülis ők állitották be szarul + Lajos csapta falnak időmérőn, ez a 2 együttesen hozta nehéz helyzetbe, teljesen jól van ez igy:)
  • Magnum PI
    Nem a rádiózást kell tíltani hanem, hogy lehessen basztatni a beállításokat menet közben. Le kell venni minden ilyen gombot a kormányról és kész. Menjenek végig egy beállítással és ne variálják minden kanyarban.

Most ha az a cél, hogy héba hóba valaki jól benyalja és bukjon egy futamot akkor dobajank egyet dobókockával. Ettől nem lesz izgalmas. Olyan ez mint a DRS. Lett tőle több előzés csak senkit nem érdekel mert az nem küzdelem. Bakuban is volt DRS előzés, jó sok és dög unalmas futam volt.

Mióta Alonso nem tudta behúzni a bajnoki címet azóta folyamatosan mesterségesen akarnak versenyt csinálni de csak egyre szarabb az egész. Toto-nak igaza van, hogy nem kell basztatni semmi szabályt. Szépen ki fognak egyenlítődni a viszonyok. A változásokkal csak azt érik el hogy mindig lesz valaki aki telibe talál valamit de a sok korlátozás miatt évekbe telik mire a többiek felzákorznak.
  • Stockbauer33 #159291
  • mcmoha
  • Totti5
  • Jeffjohnson
    Korrekt cikk, nekem is hasonló a véleményem.
    Link
  • mcmoha
  • Totti5
    Volt a versenynek egy emlékezetes momentuma. Teljesen mindegy ki mennyit és hol hibázott kelleténél így is több szó esett róla. Amikor mennek mint a gép és semmi nem történik az a baj. Ha valaki hibázik akkor az a baj, mert mindenki jobban tudja hogy kellett volan, Sose jó semmi...
  • Jeffjohnson
    Tök jó, hogy te ilyeneket tudsz. Szólj már akkor "börni"-nek, hogy gyakrabban mondja, hogy "kéne a műsor"
  • frango
    Most erre mit mondjak? A kocsi nem lett rosszabb.
    Biztos börni mondta a srácoknak, hogy kéne a műsor, mert a verseny dögunalom volt...
  • Stockbauer33 #159283
    http://mcsatorna.hu/f1/vettel-sem-kapott-meghivast-rikkonenek-luxus-ekuvojere-1775213
  • bakkerman
    nem működnek mezőnyben?? Amikor Lajos felvergődte magát a darálóból dobogóra? Akkor az csak mák volt vagy mi?
  • Stockbauer33 #159281
    naneeee :))) Lassan jobban tudjátok mint a csapat meg a pilota(Hami)
    Utoljára szerkesztette: Stockbauer33, 2016.06.23. 11:15:37
  • frango
    Nem mondott senki nevet szóval...Kutya nem tudja, hogy ki hibázott.
    Nem utálok én senkit. Én kedvelek csapatokat is, de külön-külön versenyzőket is. Persze vannak olyanok, akik a metalitásuk, felfogásuk miatt unszimpatikusak. A mercivel sincs gondom, csak azt nem értem miért kell ködösíteni. Egyszer ezt mondják egyszer meg azt.

"Mezőnybe autózni teljesen más mint az élen."- Ki mondta, hogy nem? Nem erről van szó, hanem arról, hogy minek kell össze vissza beszélni. Most már ott tartunk, hogy már a legelején Hamilton érezte, hogy valami nem stimmel és a futam végére javult meg a dolog "magától"... Tehát akkor Rosberg a visszakapcsolással megoldotta ugyan azt a problémát, ami Hamiltonnál magától javult meg. Vicc az egész.
  • Totti5
    Ez azért meredek nem gondolod? felnyomják a saját mérnöküket, rákennek egy igen nagy hibát csak azért mert? értem én hogy utálni kell mindig a legjobbat, de ilyen túlzásoknak az ég világon semmi értelme.

Mezőnybe autózni teljesen más mint az élen. Borul minden. Előzni sem egyszerű, pláne olyan autókat akik hasonlóan a legjobb motorral rendelkezenek. Ráadásul ha valamelyik csapat éppen elkapja a fonalat lásd Bottas és a remek kigyorsításai akkor sem lehet elkapni. Kimi sem tudott mit kezdeni egy jóval gyengébb Rönó motoros autóval... ez nem fekete és fehér. Ha berakod a Mercedest a tömegban van egy pont amíg "könnyen" feljön aztán megakad. Ahhoz sokkal gyorsabbnak kell lenni és most a RB, Ferrari elég jól megy, sőt a India és a Wiliamsnak is voltak jó futamai, ahol gyorsak voltak ellenefelek így elég nehéz már ott a 1-6 helyen kavarni forgalomba. Még egy Mercedessel is.
  • Jeffjohnson
    Szerintem nem volt kamu, hogy történt valami, mert tényleg nagyon kapcsolgatott valamit a kormányon Hamilton. Hátha jövő versenyre kapunk valamivel több infót.
  • Jeffjohnson
    Év végén ha ezen fog múlni Rosberg VB címe, akkor mit fog mondani a csapat, miután a konstruktőri röhögve meglesz vagy 400 pont előnnyel? Hogy bocsi? Csapatérdek miatt ne rontsuk már el a néző szórakozását, meg valakinek a VB esélyeit...
    Ez ugyanaz mikor Vettel-el, Schumi-val látványosan kivételezett a csapat, azt is nagyon utáltam és az is a sportot ölte meg. Döntsék el ők a pályán! Minden sportszerető ember ki nem állhatja az ilyen döntéseket.
  • frango
    Á kamuznak ezek össze-vissza. Én abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán tényleg volt ilyen problémájuk. Egyszerűen a mercik nem működnek a mezőnyben autózva. Láthattuk ezt már máskor is. Ki.aszott kamaugépek ezek. Az ilyen baromságok miatt kezdik egyre többen hanyagolni az f1-et...
  • RatBaG #159275
    https://streamable.com/7ayv
  • SzocsA
    Akkor ez most hogy? Hamilton: Veszélyes volt a beállításokkal babrálni
    Hamilton elárulta, végül kiderült, nem az egyik kapcsoló volt rossz állásban, a motor egyszerűen úgy döntött, átállítja magát.

„Azt mondták, magától meg fog oldódni – és 8 körrel a vége előtt így is lett. Nem tudtam, mi a gond. Nem tudtam, hogy én tettem-e bármit is, ami miatt nem működött a motor. Letiltottam valamit, de nem változtatott semmin, aztán visszakapcsoltam, de semmi sem változott. A végén újra kikapcsoltam, és 10 körrel később a motorerő visszatért, majd 9 körrel a leintés előtt letekertem a motort…”

A lényeg, már várom a következő futamot, ott tuti biztos, hogy Rosberg autójával lesz valami.......
    Utoljára szerkesztette: SzocsA, 2016.06.23. 00:26:52
  • frango
    Leírom mivel konkrétan problémám.
    ""...ám a 24. kör táján úgy érezte, nincs meg a kellő motorereje. „Egész biztos vagyok benne, hogy már az elejétől ez volt a gond, ezért szenvedtem. Úgy éreztem, nincs meg a tempóm. De csak az egyenes végén észleltem, hogy veszítek, ezért nem tudtam előzni” – nyilatkozta a bajnok a futam után."" - Na most akkor már az elejétől érezte vagy csak a 24. körtől? El kéne dönteni.

"Az FIA-tól ugyanakkor engedélyt kértünk és kaptunk arra, hogy eláruljuk, a jelenleg használt móddal kapcsolatos a probléma: »Az a gondod, hogy x módban vagy« " - Tehát mi a megoldás? Hogy átkapcsoljon egy ésszerű másik módba. Most itt vagy nem is ezt mondták neki vagy ebben a probléma megoldási helyzetben el volt veszve. Idegesség, dekoncentráció vagy bármi miatt. Ezzel semmi gond nem lenne de akkor legalább mondják mi is történt valójában.

"Mivel a 10. rajtkocka volt az övé, Hamiltonnak a fölzárkózás miatt már a futam elején szüksége volt a plusz lóerőkre, ezért már a verseny elején ebbe a bizonyos hibásan beállított motormódba kapcsolt. "
    "Csakhogy ez kizárólag Rosbergnek jelentett segítséget: mivel ő nem sokkal korábban váltott a hibás motormódba, egyből kitalálhatta, hogy csak vissza kell kapcsolnia a régibe. Hamiltonnak ezzel szemben arról sem volt fogalma, hogy a futam elejétől használt beálltás jelenti a problémát, hiszen arra maga is csak később lett figyelmes, így nem láthatta az összefüggést a kettő között." - Na tehát akkor Hamilton is átkapcsolt a hibás módba. Tehát akkor ő is visszakapcsolhatott volna, mint Rosberg.

""Ráadásul Niki Lauda arra is fölhívta a figyelmet: „Lewis a csaták közepén volt. Nicóhoz képest sokkal nagyobb nyomás nehezedett rá, hogy megtalálja a helyes kapcsolót.”"" - Na ez vagy félreértelmezhető fordítás vagy egy baromság.

"A 41. körben történt – tulajdonképpen véletlenül. Kiderült, Hamiltonnak valójában csupán kettőt kellett volna kapcsolnia kormányán. Csakhogy mivel vakon találgatott, valójában számos dolgot átállított, és ezzel csak tovább tetézte a bajt. Végül Peter Bonnington versenymérnöknek kellett rászólnia, hogy inkább ne nyúljon semmihez. De ezt is csak azt követően tehette, hogy versenyzője jelezte, mindent át fog kapcsolni.

Később véletlenül állított át valamit, ami miatt minden helyreállt. „Valamin változtatott, amin addig nem, és hirtelen minden stimmelt” – mondta az egyik mérnök." - Ez meg aztán mérhetetlen profizmusra vallana, ha amint valami probléma van amin 2 tizedet vesztenek, akkor inkább a biztos tempó helyett elkezedenek random össze-vissza kapcsolgatni. Ez annyira amatőr, hogy én ezt nem hiszem el. Ha Hamilton tényleg így gondolkodik, akkor ott elég kemény probléma van.

Szóval itt valami nagyon nem kerek...de még csak banán alakú se...
  • Totti5
    Feltehetőleg igen, van egy rahedli motor/hibrid rendszer karakterisztika. Edzéseken nincs is gond ezzel. Versenyen valszeg monjuk 10 funkció amit használnak helyzetektől függően.

Ez volt a lényeg, hogy nem mondhatták neki mi oldja meg a problémát, de a Mercinek is idő kellett ahhoz hogy leessen mit rontottak el.

Nem lehet minden hibás szituációt előre lepróbálni. Annyira komplex rendszer millió1 meghibásodási lehetőséggel. Sok mindent a diagnoszika kidob, kiír a kijelzőre is. Most az egészben az volt a probléma hogy minden jól működött, az autó nem volt hibás. Mérnök nem jól programozta be az adott programot így az autó pontosan annak megfelelően viselkedett.

De mindenki csak találgat az életbe nem látott senki egy F1es rendszert működésben. Elképzelni sem tudjuk milyen bonyolult és hogy működik. Senki nem működtetett F1es kormányt, azt se tudjuk mi merre mennyi.
    Utoljára szerkesztette: Totti5, 2016.06.22. 18:15:47
  • frango
    De most a különböző "módok" azért vannak, hogy a különböző helyzetekben mindig a legmegfelelőbb konfigot használhassák.Már nem lehet a futam közben a versenyzőnek mondani, hogy hova kapcsoljon? Ha lehet, akkor nem értem az egészet. Viszont ha nem lehet akkor sem értem, mert akkor meg előre le van dumálva, hogy melyik szituációban melyikre kapcsoljon. Itt akkor átkapcsol egy a hibáshoz közeli módba azt cs.
    Annyira azért nem kell amatőrnek nézni a Hamiltont, hogy ne tudná, hogy az összes kapcsoló mire való és hogy ezeket mikor kell kapcsolni. Ez alap. Persze ebből is ki lehet hozni egy olyat, mint amilyet Spa-ban is előadtak a "rajongók". Az is egy nettó baromság volt Rosberggel szemben.
    De itt akkor is valami nagy kamuzás van. A #159227-es kommentben beszúrt cikkben lévő olvasmány jó pár pontjából érezhetően kijön, hogy ködösítés, kamuzás megy. Tipikus ilyen politikusi szöveg...
  • Totti5
    A csapat érdeke a minél több pont, a legtöbb pont pedig a győzelemért jár. Pontokért pedig pénz jár. Amíg nincs olyan helyzet és egyelőre a Mercik jobbak mint a többiek, tabella élén vannak, a gyárnak mindegy ki nyer.

Utoljára szerkesztette: Totti5, 2016.06.22. 15:30:29
  • Jeffjohnson
    "Konstruktőri, csapat érdek az egyéni VB felett áll."
    Ebben sem értünk egyet. Történelem főleg a győztes pilótákra emlékszik nem arra, hogy melyik csapat mennyi vb-t nyert és a nézőt, aki a legfontosabb kellene, hogy legyen azt is jobban érdekli, hogy ki nyer. Az pedig tény, hogy egy akármilyen csapat sapka vagy bármilyen marketing cucc jobban fogy ha azon egy világbajnok neve van.

A RB még akkor sem volt hajlandó Webbert támogatni, amikor Vettelnek szinte már csak matematikai esélye volt és mindent megtettek abban az évben, hogy Vettelt támogassák. A Ferrari biztos egyéni vezetés ellenére se hagyta nyerni Baricello-t. Ezeknek a csapatoknak érdekes módon valahogy fontos volt az egyéni VB de lehetne még sorolni párat, amikor a csapat beáldozta a 2. számút azért, hogy meglegyen az egyéni VB.

Ebben az esetben pedig (ismétlem) senki sem fenyegeti a konstruktőri VB címüket... tehát ez az indok nem állja meg a helyét!
    Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2016.06.22. 14:20:30
  • Totti5
    Azzal számolt hogy a sebességük megvan a győzelemre. Hogy mi jön közbe már nem rajtuk múlik...
  • Lokker
    A merci azzal számolt hogy az RB hibázik?
  • Totti5
    Teljesítmény alapján döntöttek. Rosberg lassú volt, ezt látták, Hamilton meg az egyik leggyorsabb ezt is látták. Egymást lassítani ilyan szinten felesleges, semmi értelme, egyik csapat sem csinálja ( ha Rosberg az 1. és Hami a 2. akkor nyilván nem nyúlnak bele lehet akármilyen lassú Rosberg ) Ilyenkor el kell engedni, ezt Rosberg is érezte.

Teljesen mindegy hogy az RB mit hibázott. Az a képlet része amiben benne van Hamilton elengedése, benne vana vizes gumikon kintmaradás és egy tényező az RB box hibája. Ebből jött ki a győzelem. Ha valamelyik nem teljesül nincs meg.

Egy csapatot mindig az érdekli hogy nyerjenek. Azért mennek oda. Azért jár a legtöbb pénz, elismerés, azt jegyzi a történelem. Konstruktőri, csapat érdek az egyéni VB felett áll.
  • Jeffjohnson
    Sohasem volt fontosabb a konstruktőri vb mint az egyéni. Jelenleg 2x annyi pontjuk van mint a Ferrarinak. Ők azok akik hangoztatják, hogy hagyják szabadon versenyezni mindkét pilótájukat, ehhez képest ez a döntés egyszerűen érthetetlen. Fordított helyzetben pedig egyszerűen lehetetlen. De felteszem a kérdést Vettel elengedte volna Webber-t? Senna, Prost-ot? vagy Verstappen, Sainz-ot? Hasonlóan éles helyzetben? A válasz az, hogy SOHA!

Egyébként is csak azért tudtak nyerni Monaco-ban mert a RB elszúrta, ezzel pedig aligha kalkuláltak. Nevetségesen hangzik az, hogy őket az F-1 legfontosabb díja nem érdekli, hiszen pont ez az amivel belenyúlnak az egészbe. Simán vezetnek a konstruktőriben és teljesen értelmetlen, amit csináltak. Kizárt, hogy a konstruktőri vb-t bárki más szerezze meg és ezt ők is pontosan tudják. Ha már annyira mondogatják, hogy náluk egyenlőek a feltételek, akkor bizonyítsák is be. Ezért mondom, hogy a spanyol baleset utószele ez. Ha belegondolunk még logikusan is hangzik, hiszen Rosberg indította a dominót azzal, hogy rossz motormódba kapcsolt.

Remélem tanultak belőle és hagyják őket versenyezni, mert ez a sportnak árt. Ki akarja azt látni, hogy a VB ben vezető pilóta csapatutasításra félreáll a legnagyobb riválisa előtt.

Szeretnék jó futamokat látni, nem pedig balfasz mérnököket, meg csapatutasításokat.
    Sokan szidják az FIA-t a sport tönkretételéért de a csapatok is ugyanolyan felelősek ezért, lásd mikor RB-nek nem akart senki sem motort adni. Érdekes módon, akkor nem volt fontos a sportág jövője.
  • Stockbauer33 #159264
    http://www.f1vilag.hu/hirek/meglepo-fejlesztesekkel-keszul-ferrari
  • Totti5
    Azért engedte el mert Hamilton sokkal gyorsabb volt, megelőzte volna ( ha, talán, lehet ) csak idő kérdése illetve ha kakaskodnak akkor ütközés is lehetett volna. Mercinnek ez az érdeke hogy nyerjenek, ott a pontszerzők végén nem lett volna szép látvány küzdeni akármekkora nagy ellenefelek. Bejött a számításuk, megnyerték a futamot, innentől kezdve nem kérdés a döntés. Akkor lenne fura a dolog ha Hamilton ezzel a menőverrel mondjuk a 3-4 helyet csípte volna csak meg, de ott akkor Hamiltonnál nem volt hiba és a taktika is hibátlnul működött amit kitatláltak és amire utaztak.

Jól mondod a hiba mindig benne van, mert emberek irányítanak. Sok ember összehangolt munkája hogy minden klappoljon. Sokszor nem klappol. Hibás döntések, rossz taktikák, kapkodások. De hát ettől szép a sport ( mindegyik ), hisz ahhoz hogy minden tökéletesen menjen, mindenkinek tökéletes teljesítményt kell nyújtani. Ez is összejön, de ha por kerül bele onnan borulhat sok minden, de ez része az egésznek.

Indycarban nem egyszer van hogy addig feszítik a taktikát és annyira elszúrják hogy nem marad pl üzemanyag a végére. Vezet a pilóta, jó helyen van és annyi neki ki kell jönni. Rossi így nyerte meg a Indy 500-at. Amíg az előtte haladók kifogytak és ki kellett jönni, Rossi nevető akárhányadikként begurult a célba ( neki sem volt nafta, de annyi éppen elég hogy beguruljon félgázon ). Őrület milyen taktiki húzás volt, de benne volt a rizikó is.
  • Jeffjohnson
    Szerintem nem minden ilyen fekete-fehér, ahogy azt sokan gondolják. Viszont érdekesek ezek a csapatnyilatkozatok, amikor a két merci összeütközött spanyolban, akkor pont Rosberg kapcsolt rossz motorbeállításba és szerintem, (a csapat nyilatkozata ellenére), ezért kellett elengednie Rosbergnek Hamiltont Monacoban, ami szerintem eddig példátlan a Forma-1-ben, hogy VB-t vezető pilóta elengedjen egy vele szorosan a VB címért versenyben álló ellenfelét. Most a csapat megint nyilatkozik valamit, ami ki tudja mennyiben fedi a teljes valóságot.

Mindenesetre ha tényleg az történt, amit ők nyilatkoztak, akkor ebben a helyzetben közelebb álltak az amatőr sporthoz, mint a profihoz. Lehet, hogy csak a kommentátorok szerint annyira felkészültek a csapatok, mert mi az amit látunk, hogy a zsinórban 4 VB címet nyerő csapat elfelejtkezik arról, hogy a gumik a garázs végében vannak és képtelenek ezt jelezni a pilótának, hogy menjen még 1 kört, a másik zsinórban 3. VB címe felé száguldó csapat mérnökei meg összekevernek motorbeállításokat, hogy aztán azt a pilótáknak kelljen verseny közben kitalálniuk, hogy mit és hova kell kapcsolniuk.

Egy jó dolog volt ebben az unalmas versenyben, hogy remélhetőleg Rosberg visszaszerzi a harci kedvét és talán a tavalyinál jobban megnehezíti Hamilton dolgát az újabb VB cím felé vezető úton.
  • simonl #159261
    Jaj de szép hangjuk volt még......(tudom nem ezért linkelted)
  • mcmoha
    Nála ez már egy régi kunszt.
  • Totti5
    Ahol Rosberg nem tudta mit nyomkod, sok party, meg hogy nem ismeri az autót? ( vicc volt csak, elnézte megesik az ilyen... )

Furák ezek a Merci pilóták.
  • simonl #159258
    Nézzétek Srácok, Hamilton már a legalja dumával nyitott: 2011 -ben Monaco -ban, nekiment Shuminak, Massának, befékezett Alguersuari előtt majd falhoz kente Maldonado -t.
    Majd amikor megbüntetik: "azért mert fekete vagyok"
    Nálam innen már szar ember, sajnálom.

• pr3cious
    Lásd spanyolban a Rosberggel való ütközés szóval a csapatnak már a második.
  • Totti5
    Nyilván már minden elért amit lehet, rekordok döntögetése van csak. VB lett a Mercivel, megvédte a címét is. Idén is jó esélyekkel megy, de több technkikai hiba hátráltatta. Azt hogy Rosberg most nagyon összeszedett tény, meg is látszik az eredményein. Szopóágon van, mert ha megint beüt a technikai balam, akkor lassan jönnek a büntetések és akkor vége. Nem véletlen spórolt... ő is tudja ezt.