182111
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
#164273 Dehogy nem mondjak meg hogy mennyi a tűréshatár arra hivatkozva hogy nemhogy kihasználják az remek öngól a FIA-tól, lehet konteózni emiatt gg:) -
ToxiMaxi #164272 "Hol írta azt, hogy Bottas sebességbe tette?"
Bottas nevét nem látom a mondatban.
Biztos neked nem egyértelmű de itt éppen arról beszél, hogy azért megengedett a minimális elmozdulás mert különben mindenkit büntetnének. Egy szó nincs arról az egész irományba, hogy Bottas azért mozdult meg mert sebességbe rakta. Pont, hogy leírja mekkora mákja volt a Finnek.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.10. 11:52:27 -
#164271 "Minden F1-et követőnek ismerős lehet a rajtpróbához, vagy a rajtrácsra felsorakozott autók néhány centis meg-megugrása, amikor sebességbe teszik azokat álló helyzetben." -
ToxiMaxi #164270 Köv. versenyre pontosítottak a szabályokon, ezért nem áll be senki úgy. Vettel egy kiskaput használt ki. Bottasnak meg mákja volt mert ha 1 tizeddel később vált a lámpa, akkor megbüntetik.
De köszönöm az észérveket, amit itt sorozatosan felsorakoztatsz. Hívővel minek vitatkozik az ember....
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.10. 11:23:31 -
Pitti #164269 Ez a második futam volt, 5 pontos Vettel előnnyel, nagy izgalmakra lehetett számítani, ott van mellette Ham... miért is nyúltak volna bele? Ugyanaz a szitu. Most már sanszos, hogy büntetnék, csak épp annyival, hogy közelebb legyenek... -
ToxiMaxi #164268 Mellesleg, amikor egy szenzor jelez vissza, akkor mi is a szubjektív? 20 éves szabály. Ha ez a középmezőnyben történt volna, akkor 1 szó se lenne összeesküvés elméletről. Csak a Vettel drukkereknek fáj ez, pedig az alább linkelt képen is szabályos (volt) a rajt, mint ahogyan Bottas rajtja is az volt. Lehet utánacsinálni. Jó nagy mák kell hozzá, hogy a véletlenszerűen kialvó lámpákat pont tökéletes ütemben kapja el valaki. -
ToxiMaxi #164267 Charlie-nál nem volt semmi gond. Ferrari jelzett egy problémát (meg gondolom más is), amit kivizsgáltak. Mint ahogyan rengeteg más dolgot is. Ennyi.
Gondolom ismerős kép:
Itt sem volt bünti. Akkor ez az összeesküvés elmélet, hogy is van? -
Pitti #164266 Aha csak akkor nincs min gondolkodni negyed órát a futam alatt ...ha Csárlinál kigyullad a lámpa kiugrott... vagy mégsem... vagy nem ugrott ki na de majdnem?
Mit töprengünk negyed órát, ha nem a szubjektivitáson?
Utoljára szerkesztette: Pitti, 2017.07.10. 11:09:41 -
ToxiMaxi #164265 Ez egy automata rendszer. Teljesen objektív. Charlie-nál felgyullad egy lámpa, ha kiugrik valaki és kész. Az is el lett magyarázva, hogy miért van tűréshatár. Persze a hittel nem lehet vitázni... de akkor meg templomba kell járni nem versenyt nézni. -
Pitti #164264 Ez alapján mindegy, ...a szenzorok azt a néhány centit nem veszik észre, és az mindegy hogy mitől van, indult már vagy csak megmoccant.
Úgy néz ki mindenkinek van egy pár centis tűrése, ami általában a sebességbe rakáskor jelentkező megugrást elnézi. Wéber Gabi írását el tudom fogadni, Bottasnak a lottóötös mellé a jokert is kihúzták nagyon jó hasonlat.
De én még mindig állítom, hogy ha más csinálja azt megbüntetik, senkinek nem lenne egy szava sem.
Utoljára szerkesztette: Pitti, 2017.07.10. 11:06:25 -
ToxiMaxi #164263 Hol írta azt, hogy Bottas sebességbe tette?
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.10. 11:02:27 -
#164262 Ő nem sebességbe tette, hanem már indult, könyörgöm. -
Lokker #164261 Jósolgasson a pirelli ahogy akar, de idén nem is tudják eltalálni a pályákra való gumikeveréket. Többször volt olyan verseny ahol csak a szabályok miatt került fel másik kerék..
De az meg vicc volt hogy a szuperlágy kb. annyit bírt mint az ultralágy. -
ToxiMaxi #164260 Wéber Gábortól:
"Bottas élete startja valószínűleg a megismételhetetlen kategóriába tartozik, ugyanis az FIA által elfogadott toleranciát is elhasználta hozzá. Ugyan utólag megnézve a felvételeket valóban bemozdult a piros lámpa kialvása előtt néhány századmásodperccel, ám a szabályos rajt szempontjából nem az a kérdés, hogy megmozdult-e, hanem hogy megfelelt-e a szabályoknak.
Minden F1-et követőnek ismerős lehet a rajtpróbához, vagy a rajtrácsra felsorakozott autók néhány centis meg-megugrása, amikor sebességbe teszik azokat álló helyzetben. Néha akár többször, ha elsőre nem sikerül a megfelelő fogáspont megtalálása. A rajtrácsba épített érzékelők ezeket az apró elmozdulásokat figyelmen kívül hagyják, különben az egész mezőny mehetne drive-through-ra, és ez a néhány centis tolerancia végig fennál, amíg a lámpák ki nem alszanak.
Bottas óriási szerencséjére a rajlámpa kialvása előtti néhány százados bemozdulása még belül volt ezen néhány centiméteres tolerancia értéken, így gyakorlatilag az elképzelhető legjobb, még éppen szabályos rajtot hajtotta végre. Mondhatjuk úgy is, hogy a lottóötöse mellé még a jokerszámait is kihúzták."
Szerintem ezzel itt a történet vége. -
ToxiMaxi #164259 Ne felejtsd, hogy a csapatok megint legalább 2-3x annyi kört raktak a gumikba, mint amit a Pirelli jósolt.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.10. 10:22:29 -
gpFan #164258 Mindenki A Bottas rajtról dumál, de szerintem a Pirelli gumik azok, amikról kellene beszélni. Igaz, most nem robbant fel egy sem, de azért mutogatták őket elég sokat a TV közvetítésben, főleg a hólyagosodást meg a furcsa, aránytalan kopást - a kerékszéleken igen gyorsan elment az egész futófelület - ami vsz. nem is kopás volt, hanem lemállódás. Az ultralágy és a szuperlágy kb.ugyanannyit bírt ki. Kimi esetében az ultra még többet is, de az ő nyugdíjas vezetési stílusát is figyelembe kell venni.
És jön Silverstone, ahol 4 éve igen botrányos volt a gumikkal. Most még nagyobb oldalterhelések lesznek. Azt hiszem, hogy kevesen mernek egy cserére menni, bár per pillanat nem is tudom milyen keménységek között lehet válogatni. A hosszú etápos tesztek igen fontosak lesznek. -
Pitti #164257 Generálni kell a show-t év végéig abból lesz a sok pénz. Ha Vettel nagyon elhúz az senkinek sem jó mert az év vége felé már nem lesz sok sok pénz.
A büntetések bírói döntések már nagyon régóta ennek szellemében születnek a forma1-ben.
Ha Vettel csinálja tuti, hogy büntették volna. Egészen addig amíg meg nem fordul a kocka, mert Hamiltont se hagynák elhúzni a pontversenyben.
Ez mindig attól függ, hogy éppen milyen döntés hoz nagyobb izgalmat. Nem beszélve arról, hogy újra téma lesz egy hétig és az is csak a pénzt csinálja. Bizony a Liberty Media sem hülye, sőt!!
Ez már nagyon régóta nem sport... talán sosem volt az.
Mindenesetre ezt is ki lehetett magyarázni mindenféle tűréssel, meg váltottsoros megjelenítési hibával.... elképesztő...
Utoljára szerkesztette: Pitti, 2017.07.10. 08:17:31 -
IXEMGabeo #164256 en meg azt mondom, hogy csak nem ezen fog mulni a vb cime:))
ez tenyleg elete startja volt, anno Felipe autoja is joval elorebb volt, mint a rajtvonal asszem a 2011-es Belga nagydijon es nem volt szankcio ott sem igaz mas eset -
ToxiMaxi #164255 "soha nem hallott szabályt"
Mert egyébként ezen kívül minden szabállyal tisztában vagy?
Felesleges ebbe többet belemagyarázni. Bottasnak szerencséje volt, mert jól elkapta a pillanatot. Ennyi és nem több. Ha Vettel rajtol így, akkor őt sem büntetik, egyébként meg növelte előnyét, úgyhogy lehet örülni.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.09. 23:38:05 -
greenkawa #164254 Látod! Ennyire és nem sajnálom Bottas győzelmét,de egy soha nem hallott szabályt toltak ma le a torkunkon.
Az összes technikai sportban létező szabály,hogy nem mozdulhatsz meg a rajtrácson,én is ennek fényében versenyeztem.
Most kiderül van ide egy külön szabály már 20 éve és csak a F1-re,aminek a tűrési intervallumát ők határozzák meg,ráadásul titokban. Ez innentől kezdve,/úgy döntenek ahogy akarnak/. -
#164253 Emberfeletti ... -
#164252 Trehány fordítás. Nem helyezkedésről hanem a kuplung beállításáról van szó, ami közben az autó bemozdulhat. Azt is megemlítik, hogy ez a "szabály" már 20 éve használatos és minden résztvevő tudomásul vette. -
#164251 Ez olyan mint a T-szárny. Mozog, de még a tűréshatáron belül. Ma is a közvetítésben remegtek, mint a kocsonya, mind a Haas, mind a Mercedes, meg amit még mutattak élő képen hátra nézetből. -
#164250 "Az FIA ezt azzal magyarázta, hogy valóban volt egy kis mozgás idő előtt, de a versenyzőknek néha helyezkedni kell a kuplung miatt - épp a rajt előtti kulcspillanatokban. "
Komolyan, milyen helyezkedés könyörgöm, már indult, nem helyezkedett. :D Ennyire hülyének néznek minket. -
#164249 Wat? Mi ez a hülyeség, hogy a piros később jön át? -
Derpington #164248 Megoldás
Úgy tűnik van egy nem publikus tűréshatár, hogy a kuplunggal bűvészkedés közben ne repkedjenek a büntik, és ebbe belefért az egyébkénti tényleges bemozdulás. Mákja volt, hogy utána rögtön váltott a lámpa.
Utoljára szerkesztette: Derpington, 2017.07.09. 19:10:26 -
Derpington #164247 Izé, annyira nem vagyok nagy szagember, de azért a lámpák, bottas lába és a pirelli felirat, de még a kormányon lévő ledek is szvsz elég nagy felületűek, hogy a váltottsor ne kavarjon be. -
gpFan #164246 "Sajnos az otthoni nézők váltottsoros adást látnak ami sajnos ilyen pontatlansághoz vezet."
Tök mindegy, hogy váltott soros vagy progresszív. Vagyis nem - pont a váltott soros a gyorsabb - ott van 50 félkép per mp, a progresszív meg 25 - vagyis a váltottsoros voltaképpen 50 kép/mp fele akkora függőleges felbontással.
Na de lesz mét itten minden gagyaság a következő versenyig, ahol csak 2 dolog biztos:
Vettel hisztizni fog
Verstappen nem fejezi be
-
ToxiMaxi #164245 Ha Bottas így folytatja, akkor nagyon hamar nem lesz Hamilton legjobb csapattársa :D. Én drukkolok neki. Egyébként lehet pont ez lesz a Merci veszte. Csapat VB. tutira meglesz nekik de az egyéni nem mert nem tudnak/akarnak első számú pilótát kinevezni, amiért hatalmas respect nekik még akkor is ha ezért Vettel bajnok lesz. -
ToxiMaxi #164244 Ez egy tipikusan F1-es dolog volt. Megfelelt a szabályoknak, ezért szabályos mindegy mit lát a szem :).
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.09. 18:30:30 -
greenkawa #164243 Én elfogadtam a magyarázatot! De attól én még nem így láttam.Persze ez nem számít... -
ToxiMaxi #164242 Alatta ott van, hogy az a szabályos rajt, amit a transponder annak mér. Ez a tűréshatáron belül volt és ezért Bottas pozitív tartományban volt és nem ugrott ki. A bírák nem a TV feltételeit kockázzák ki. Ahhoz egy nagy sebességű kamera kellene nem pedig egy TV kamera. FPS szám nagyon nem mindegy.
Én azt mondom, hogy Bottas nagyon sokat kockáztatott mert valószínűleg nem a lámpákra reagálva rajtolt, hanem megpróbálta előre kitalálni azt. Szerencséje volt.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.09. 18:28:44 -
greenkawa #164241 Legyen így! És tételezzük fel,hogy a piros fény lassabban jön át a képernyőn és ezért láthattuk még égve.
-
Derpington #164240 " It's measured based on relative forward motion, says Brundle after having spoken with the stewards, rather than position in the box."
Amikor már azt hinné az ember, hogy egy komoly csúcskategóriás sporteseményt lát az ember... -
ToxiMaxi #164239 Másik fórumról idézve: "Akik otthon próbálják meg kikockázni az esetet azoknak esélyek se lesz pontos képet kapni a dologról. Sajnos az otthoni nézők váltottsoros adást látnak ami sajnos ilyen pontatlansághoz vezet.
Kivétel akik UHD adást néznek, mert ott már progresszív képkockák kerül továbbításra a videojel."
Egyébként meg itt egy elemzés:
"Article 36.13 of the FIA Sporting Regulations: Either of the penalties under Articles 38.3c) or d) will be imposed for a false start judged using an FIA supplied transponder which must be fitted to the car as specified."
"
Meaning, a jump start in not determined by eye, but by sensor (transponder). There is a little slack (a few centimeters) between actual car movement, and movement measured by the transponder. This is what you saw, and what has been used by Bottas. This was both practically and theoretically the best possible start, according to what is allowed. Possible the best start ever, discussion closed!"
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.09. 18:18:11 -
greenkawa #164238 Én a bal lábáról beszélek,ami a féken van! Látszik,hogy az is mozdult,még a piros alatt -
#164237 Lámpa átvált kormányon = kuplung -
greenkawa #164236 Lehet csak annyi történt,túl korán engedte el a féket(lábmozdulatból is látszik). Ez olyan,mint aki emelkedőn nem tud elindulni,az kéziféket használ.
De a tény az tény marad,bemozdult és ez,a szerény szabályismeretemben büntis... -
#164235 Ez biza jump start. Bár volt már hasonlóra példa:
-