182112
  • gpFan
    A követés 2006-ban: https://www.youtube.com/watch?v=CQeLM8EUw30
    Remélem, jövöre láthatunk hasonlót, bár talán a DRS-nek köszönhetően nem annyi körön át.
  • gpFan
    Én nem azt mondtam, hogy Vettel éretlen. Csak hogy nem néz ki érettebbnek mint tavaly. Abban igazad van, hogy kívülről könnyű ítélkezni. Nem is maga a manőver itt a probléma, hanem hogy azt mondja, hogy jó húzás volt. Meg kellett csinálni. Ilyesmit Verstappentől szoktunk hallani. Nekem itt most a fő kérdés Vettellel kapcsolatban: VB címet akar e, vagy győzni a versenyeken mindenáron ?
    Most beugrott 2012 utolsó versenye, Brazil nagydíj. Ott is tülbuzgólkodta a rajt után, és megpördült. Hihetetlen módon, miután ketten is belementek, az autó eléggé ép maradt, és meglett a cím. Akkor szerencséje volt, de nem mindig van az úgy. Lehetett volna az is, hogy 2 3x VB versenyző lett volna 2014-től a viadalban. Most van 3 4x-es
  • Magnum PI
    Nyilván sokkal okosabb lett volna ha megvárja a következő kört és a célegyenesben DRS-el elmegy mellette mint, hogy egyből beszúr hideg gumikkal. Viszont ezt könnyű innen kívülről mondani. Egy SC utáni újraindulás után még a normálisnál is több adrenalin van bennük, plusz biztos felk*rta, hogy váratlanul előtte volt Bottas. Ezek után meg egy világbajnok pilótától azt várni, hogy ne próbálja meg az első helyen az előzést ahol úgy érzi kicsi esély is van rá, naivság :). Sajnos ez nem kedvező ebben a modern F1-ben, de amúgy meg ez lenne az autóverseny lényege :). Ez most nem jött neki össze, de nem jelenti azt hogy éretlen lenne.
  • HTS s3rg1nh00
    Vandoorne időmérőn elég közel szokott lenni,de versenytávon általában jóval lemarad Alonsotól.
    FP1 és FP2-n 1,5 mp volt a hátránya,FP3-on 8 tized,kvalin fél mp.egyébként meg azért nem volt sehol,mert itt magad is utánanézhettél volna,Alonso 2x míg Vandoorne 3x cserélt kereket,ráadásul utoljára a 46.körben mikor már majdnem jött be az SC a boxba.
  • AnuluWork #166688
  • gpFan
    Vettel tényleg érettebb idén mint tavaly ? Vagy a bakui pálya nincs jó hatással rá ?
    Továbbra is azt mondja, hogy az előzési kísérlete jó ötlet volt, meg kellet hogy próbálja. Pont rögtön a SC félrehúzódása után, amikor mindenki együtt volt ? Talán kevesebb helyet veszít, ha pár kört vár.
    Nekem ez nem néz ki jó hozzáállásnak, Azt mondja, nem fél, mert most sokkal jobb a Ferrari, míg tavaly a Merci jelentős előnyben volt.
    Ami nem igaz, főleg nem a szezon első felében. És a Singapúri baki: az a pálya, ahol az utóbbi években a Mercedes nem megy jól (mint általában a nagyon kanyargós pályákon) . Ott a Ferrari, és még a RB is gyorsabb volt. És mi történt - Hamilton aki a 4-5ik volt a rajtnál, párszáz méter után vezet, Vettel meg kiesik egy buta ütközés miatt. Ott végképp elment a VB. Vajon muszály volt annyira beszorítani Verszappent ? Nem ő volt a VB cím fő ellenfele. Most is ráment Bottasra, aki nem annyira veszélyes rá.
    Talán a vérében van a mindenáron mindig legjobbnak lenni. Egyszer igazából sikerült is neki - 2013-ban megnyerte sorban az utolsó 9 versenyt. Azóta nemigen jönnek össze a dolgai. Talán többet ártott az a sorozat neki, mint használt ? - 2014-ben eléggé motiválatlan volt a nem győzelemre képes RB-al. Nem lehet mindig győzni, idén biztos nem. 6 komoly győzelem esélyes van. Bár Kimi nem direkt ellenfél, neki is bejöhet, ha Vettel hibázik, vagy pechje van. Kell gyűjteni a pontokat. Ha megnézzük, ki dobott el a legtöbbet, nyilván Verstappen az. De Vettel is eldobott most vagy 10-et. A technika is csődöt mondhat. A leggyorsabb autó néha nem elég. Ha az marad a végéig egyáltalán.
  • IXEMGabeo
    ahhoz kepest Vandoorne sehol se volt ...miutan az autojat sikerult megfelelo modon szervizelni azok utan marcsak a gumikkal szenvedett mivel korai kiallast kellett nyelbe utnie...a SC-nak koszonhetoen ismet ott lett elol

ha olyan nagyon serult a padlolemez Vandoorne-nak siman le kellett volna hagynia
  • HTS s3rg1nh00
    nem a média beszélt róla,hanem a saját csapata,pontosan tudják mekkora leszorítóerő veszteséget szenvedett és hogy befolyásolta az autó egyensúlyát a padlólemez és a diffúzor sérülése,sajnos a tények már csak ilyen makacs dolgok,hiába akarsz velük vitatkozni.
  • gpFan
    Kell ez szegény Alonsonak, mint templomi egérnek az eldobott morzsák. Sajna, az F1-ben nem képes nyerő csapatba szerződni, és asszem, hogy ő is tisztában van vele, hogy a McLaren nem lesz az, amíg ő még az F1-ben marad.
    Valahogy a latin temperament nem illik ehhez a média által, cégek által dominált cirkuszhoz, ahol a fegyelem, azt mondani amit a főnök parancsol. stb az elvárt viselkedés. Montoya sem bírta ki, és érdekes, ő is a McLarenben volt akkor.
    'Fiam, te csak egy alkalmazott vagy ! " .
  • pr3cious
    https://www.m4sport.hu/forma-1/cikk/2018/05/06/tokeletes-debutalas-5-ev-utan-eloszor-nyert-alonso

a kisgyerek nyert volna?
  • Stockbauer33 #166682
  • IXEMGabeo
    engem nem erdekel a media hogyan dicsoiti...es az sem, ha nekiallsz kritizalni...
  • Master91
  • adam46
    Ez de gagyi, hol vannak már a régi nagyok? Imola, Magny Cours...
  • mcmoha
    Eléggé gagyi egy nyomvonal.
  • gpFan
    Ez igen, oda-vissza hosszú egyenesben a víz fölött ... Hátha Verstappen fejéből kimossa a gagyiságot, amikor a vízben köt ki. Micsoda látvány - felreppen, és biztonságosan landol a vízbe - na jó, pár hal nem fog éppen örülni neki, de gyorsan kimentik és onnantól kezdve hal idegei lesznek - semmi kapkodás többet
  • Muki100
    Hermann Tilke beájulna:
  • HTS s3rg1nh00
    hallod,kezdek belefáradni hogy nem olvasol,csak írsz...
  • Alexease
    wec_spa_fittipaldi_bukas_alonso_pole
  • Fürtös
    Ne lepődj meg de attól ,hogy leül az autó konkrétan nem sok sérülés lesz rajta. Az alja ugy van kialakítva hogy alapból vannak érintkezési felületek kiképezve, így ezeken csúszik, ahelyett, hogy a diffuzort vagy a padlólemezt tépné darabokra.
    Alonsó nem ment maximumon, ha azon menne akkor az első 3 ban lenne, de a McLaren ennyit tud jelenleg.
  • gpFan
    Azt kell hogy mondjam. az ötlet nem igazán jó. Mert megint a szerencsének lenne nagy befolyása.
    Valaki arra menne, hogy ez elején leelőzzön minél többet, de aztán valami miatt (mondjuk SC) elveszne az előny, s utána lehagynák mint a szart. Vagy ha mindenki a végére tartogatná. megint mi haszon lenne belőle ?

Szerintem a SC az egyik dolog, amin lehetne finomítani. Csak hogy azt jól tudják a szervezők is, és szándékosan hagyják ilyennek. Hogy legyen összetorlódás - mesterségesen, alapjában véve. Még a lekörözöttek is felzárkózhatnak, ami elég gagya és időt igényel. A mostani bakui verseny 20% -a a SC mögött ment le - ez nemigazán az. amit a nézők szeretnek látni.

A DRS alapjában véve pozitív - segíti az előzést, és hogy ha az előző tényleg gyorsabb autóban van, el fog húzni. Ha nem, az előzött visszaelőzhet, stb ...Ez működött is jó néhányszor. Persze, ahhoz normális versenyzők is kellenek, nem Verstappenek.

Várom a jövő évi űj szabályok mennyire fogják segíteni az alőzéseket.
  • Magnum PI
    Egy rossz futam után azt mondani "én nem nézem ez a sz*rt többet" olyan mint másnaposan azt mondani, hogy "én soha többet nem iszok" :D.

Engem csak a DRS zavar a jelenlegi rendszerben meg az időmérő. DRS helyett sokkal jobb lenne egy jóval erősebb +energia rendszer (árammal vagy benzinnel, midnegy), de amit fixen mondjuk 60 másodpercig lehet használni egy futam alatt és gazdálkodjon vele a pilóta ahogy akar. Nincs visszatöltés, nincs előre programozás. Ezzel úgyanúgy könyebb lenne előzni de egyenlő feltételek mellett.
  • IXEMGabeo
    Alonso megkapta az uj szarnyat es szerencsejere csak" dupla defekteket kapott igy nem serult jelentosen az autojanak allapota ki tudta hozni a maximumot...
  • IXEMGabeo
    Alonsonak jol jott a SC csakugy mint Kinaban ugyanis a gumikkal szenvedett eleg szepen...Perez es Grosjean is tobbek kozt sokat nyert a SC-al hat meg Bottas, aki ki sem allt...

egyebirant a Red Bullok utkozeseig nagyon jol kezelte a gumijait olyannyira hogy valamelyest novelt az elonyen...nagyon szorosan Hamilton ele johetett volna vissza
  • Fürtös
    GT versenyt kell nézni, ott nincsenek ennyire a végletekig tökéletesítve az autók.
    Van amelyik nehéz de erős(Bentley) van amelyik könnyű de nagyon gyors kanyarban(McLaren) stb. Nagyon különböznek ezért jó versenyek vannak és nem ritka a test test elleni csata sem ahol konkrétan egymást darálják le ha nem engedi be a kanyarba.
    Ajánlom a Blancpain seriest mindenkinek.
    Az F1 meg a technologia és a mérnöki tervezés csúcsa. Számít ha letörik egy darab a szárnyból mert akkor már nem teljes a "csomag". Maximális teljesítményt pedig csak tökéletes állapotú autóval lehet hozni.
    Az F1 autok mindig a lehetséges maximumon mennek ezért van,hogy ezredmásodpercek döntenek.
    Steril,meg kurva unalmas de azért szeretjük :D
  • gpFan
    "a halo bevezetése' Erre muszály volt egy smileyt iderakni. Mi ez a 'halo' ? Még nem láttam senkit halat fogni, vagy lepkét ...
    Amúgy. én úgy látom, hogy az F1 továbbra is igen nézett. És tudok sok fiatalt aki nézi rendszeresen.
    Az autók nem rondák, és jövőre asszem szebbek is lesznek - a szárnyak le lesznek egyszerűsítve, ha jól értettem a szabálytervet.
  • repvez
    Nekem ez már túl steril , nem azt mondom, hogy minden héten azt várom, hogy a pilóták meghalljanak vagy megsérüljenek, de annyira biztonságos helyzetet csináltak, hogy a minimális veszély előfordulására SC vagy VSC-t hoznak vagy csak egyszerűen olyan szabályokat ami egyszer fordult elő és utána soha többet de még is megváltoztatnak dolgokat miatta. Lsd: HALO
    A közvetítésnél is jelentősen kitakarja nem csak a pályát ,de az autót is most hogy még rátették a kijelző diagramokat mos meg végképp kitakar mindent.

A másik a technikai oldala, hogy ahhoz képest, hogy a technológia csúcsát képviselik, de a nagyközönség semmit nem vesz észre belőle nem tud meg részleteket a működésről a változtatásokról.
    Az aero elemeknél is beharangozták, hogy majd barcelónába jön a mclaren B kocsija ami az idei kialakítás lesz, mert a mostani csak átmeneti volt. de lemerném fogadni, hogy a legnagyobb különbség olyan lesz amit csak úgy venni majd észre ha a 2 kocsi képét egymásmellé teszik és nyíllal megjelölik, hogy ez az elem változott.

2008ban emlékszem, hogy futamról futamra, olyan mértékű változtatások voltak a kocsikon, hogy alig lehetett ráismerni.

A következő meg a gumi a verseny 70%ába csak erről megy a duma, hogy ki mikor fog cserélni kinek mennyire kopottak stb..
    nem azért fejleszt milliókból egyik csapat sem motorokat és karosszériát, hogy egy rajtuk kívülálló cég termékét épp hogyan ismerik ki és mikor fog szétmenni és tönkretenni a technikát. Meg minek 5-6 fajta gumi hacsak 2-t használhatnak , akkor legyen a csapatokra bízva milyen kombinációt és hány kiállással csinál az 5 közül.
  • Alexease
    Sok volt a kieso, realisan akar 4-5-en is lehettek volna elotte. A kozep-vege mezony a vegefele mar 10-30 masodpercre kovette egymast. Ezt akar elso szarny nelkul is megcsinalja:DDD
    Az agyon bonyolitott aero foleg az idomeron lehet jo, amikor tokeletes gumival, nulla uzemanyaggal kell kihozni a legtobbet. Es valodi versenyben, amikor "nagyon egyformak" az ellenfelek, vagy az, akivel eppen kuzd. Teletankolva, kopott gumival "tokmindegy":) Biztos szamit, de aranyaban a tobbihez kepest (motor, gumi, suly) valszeg nem olyan nagy.
  • Alexease
    Nem csak az F1, sokminden mas (nem csak sportok) "nepszerusege" is valtozik. Sokkal gyorsabb, kozvetlenebb vilag van. Regen sokaig lehetett valamirol beszelni, nem voltak infok vagy nagyon lassan csordogaltak. Ma mar ha valamirol nincs video 1 oran belul, tobb nezetbol, akkor meg "sem tortent";) Tobbek kozott ezert is kell atlalakitani az F1-et, de szinte inden mas sportot is, es meg kismillio egyeb dolgot is a sportokon kivul.
  • repvez
    Akkor majd én kérdezek.
    Valahogy nekem nem áll össze a kép, hogy mindig arról megy a hír, hogy a legkisebb változtatás meg kis aero elem is milyen sokat jelent a versenyben.Erre most meg a bakui versenyen Alonso autója félig leamortizáltan is 7. lett és még rajta kivül pár csapaté is sérült.
    Ha olyan nagyon sokat jelentenek ezek az elemek, akkor annak a sok tizedes hátránynak azért csak össze kellett volna adódnia nem hogy tartani a tempót azokkal akinek nem sérült a kocsija.

Most mondhatnánk, hogy jobban nyomta neki, de ez nem lenne igaz, mert akkor ha épp a kocsi akkor miért nem nyomta volna eddig is jobban. Meg az üza is véges. sérült kocsinál a gumi is jobban használódik most mégsem volt gond vele.

Szóval akkor mi az igazság mégse annyira fontos az aero csak egy bevállalosabb pilóta kell?
  • TomV
    Én úgy érzem, ettől az évtől fejeztem be végleg a Forma 1 nézését, közel 30 év után. Sok mindenből elegem volt már (hülye szabályok, spórolás, mesterkélt előzések, egyre rondább autók stb.) de végül a halo bevezetése tette fel az i-re a pontot, ezt már egyszerűen nem vette be a gyomrom. A neten nem találtam hivatalos adatokat arról hogy mennyit csökkent az F1 nézettsége az elmúlt időszakban, de az ismerősi körömben és a netes fórumokon is azt tapasztalom, hogy rengeteg régi rajongó fordult el a sporttól az utóbbi években. A fiatalabb generációt szerintem meg már nem is érdekli, nem csak a Forma 1, hanem úgy az egész autósport. Ti hogy látjátok ezt?
  • Alexease
    Nem tortent semmi extra, egyszeruen nincs mirol irogatni, majd 1 het mulva.
    Te sem irtal semmit, csak megkerdezted, hogy miert nem irkal senki:D
  • allock #166660
    Jean Todt
  • sorler
    Valaki meg tudná magyarázni (privibe), hogy 1 nap alatt miért csak 1 hozzászólás születik?

Ki vágta tönkre az elmúlt 10 évben a topikot?
  • pr3cious
    Hogy sikerült párhuzamot találni a mezőny egyik legjobban helyezkedő, legrutinosabb, (sokak szerint a legjobb) nem mellesleg 2x világbajnok pilóta és egy árkád szimulátoron nevelkedett, tapasztalatlan, idén eddig 4futamból 5x hibázó versenyző között. Hogyan? Irl szerintem tartogasd az ilyen véleményt mert ilyen kijelentések után inkább te lennél a paddock bohóca. Ez a két ember ég és föld neked mégis sikerült összehasonlítani az összehasonlíthatatlant, sok hozzáértésre vall. Mondjuk ha belegondolok így már nem is meglepő hogy gondolom az között se látod a különbséget hogy "pimasz, de szabályos" és/vagy "szabálytalan szemét és veszélyes".
  • HTS s3rg1nh00
    nem véletlenül van kitalálva,hogy hagyni kell 1 autónyi helyet,pláne ha bőven egymás mellett haladnak.Ocon túl optimista volt,meg is kapta érte a büntetését.
  • paj01
    Nem szúrt be, mellette haladt. Gumielőnye volt ezért is ragaszkodott volna a pozícióhoz, az egyenes feléig szinte egymás mellett haladtak, Ocon orrhosszal előrébb volt és jobb íven ezért Kimi el is kezdett visszabbvenni, de mint mondtam, állóra nem fékezhet ilyenkor. Remélte, hogy egy kompromisszumos megoldással ketten elfordulnak a kanyarban, nem jött össze, Ocon nem figyelt, illetve szerintem abban bízott, hogy majd Kimi eltűnik mellőle valahogy és normál íven ment. Sajnos szűk a pálya, sűrű a mezőny a startnál. Versenybaleset.
  • gpFan
    Jó hír: elfogadták a jövő évre az aero változtatásokat, amik az előzéseket kell hogy megkönnyítsék:
    https://www.formula1.com/en/latest/headlines/2018/5/aero-changes-to-promote-closer-racing-and-overtaking-approved-f1.html
    Ebben, hogy ilyen gyorsan lett eldöntve, benne lehet a bakui Verstappen-Riccardo ütközés is. Ahogy Anthony Davidson is elmagyarázta a verseny után - hogy Ricciardo nem bírt jól fékezni a másik mögött, mert ha nincs mögötte, jóval nagyobb a leszorító erő. Vagyis, igen, a leszorító erő nem csak a kanyarokban segít, hanem a nagy sebességnél való fékezésnél is.
    4 csapat szavazott mellette: Force India, Mercedes, Sauber, Williams.
    Én meg tudom érteni, akik ellene vannak, nyilván ezek a szárnyak rengeteg munka eredményei, és biztos büszkék is rá sokan. De ez kontraproduktív - több a kár mint a haszon bennük, ha mindent figyelembe veszünk. Vannak olyanok is akik féltik az előnyük elvesztését, gondolom. Nekem tetszik az irányvonal, és remélem, tényleg beválik. Mindig is utáltam ezeket a túlkomplikált 'szárnyakat', amik már nem is szárnynak néznek ki. Legyen verseny, előzés a pilóta ügyessége és helyzetfelismerése alapján, de legyen esély korrekcióra is az utolsó pillanatban. A szoros követés jó dolog addig, amíg nem kell fékezni, akkor már más vonalon kell menni, nyilván, mert a cél a megkerülése a másiknak. Most a szoros követés nemigen tartható, csak rövid ideig.
  • Magnum PI
    https://formula.hu/f1/2018/05/02/alonso-vannak-akik-inkabb-belem-jonnek

Azért vicces ez az Alonso, hogy lenyilatkozik egy ilyet miközben egy futammal ezelőtt a fűre tolta Vettelt és csak ennek köszönheti hogy nem akadtak össze. Szívesen beraknám Alonsot és Verstappent egy csapatba. Jó ki cirkusz lenne.
  • gpFan
    Jaj ! Max Verdammthen Budapest utcáin ! Mindenki fedezékbe !
    Utoljára szerkesztette: gpFan, 2018.05.01. 12:54:14