182274
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
gpFan #167058 Szóval valakinek kereken megmondani hogy a fizika tudása igen gyenge az személyeskedés ?
Na most jön a személyeskedés: beképzelt balfasz vagy.
Már is továbbléptem - többet nem kommentálom a tudatlan, írástudatlan süketségeidet. Mert te akarod úgy. Élvezd a homokba dugott agyadat. -
:))
nem vagy azon a polcon, szal feleslegesen nyomatod ezt a stílust nem befolyásol sem pozitív sem negatív irányba, max nem vitatkozom.
-a súly az nőt és a biztonság miatt :))..ezt még ragozhatnám, de mindjárt kezdődik az SS brnoi futama. +ugye a vasalapú alapanyagok ami a költségcsökkentés jegyében jött (már a V8 időszakban elindult)...de ezt már leírtam csak gondolom nem ez volt a fontos :)
-A kinyert energiát elektromotor pörgeti bele a hajtásba, annak teljesítménye mérhető. ..a személyeskedő maszlagot itt is hanyagolom :)
- a rekordtörő Porsche ugye elég jól mutatja mennyi +energiát lehet újrahasznosítani, és azt hogy ezt hogy oldják meg azt meg megtalálod az LMP autók leírása alatt..erre is kitértem, nem tudom mit ragadtál le a rugózatlan tömegnél :))
na kb. ennyi mert mindjárt rajtolnak.
próbáld meg elhagyni ezeket az izzadságszagú piszkálódó stílust, mert korlátokat húzol magad köré, illetve persze előbb-utóbb elvesztem az érdeklődésem aztán nem tudsz továbblépni.
Utoljára szerkesztette: b-type, 2018.06.10. 11:32:20 -
gpFan #167056 Teljesen igazad van. Bár ez igazából nem szurkolás volt, sőt még ellenszurkolás sem. Csak tipp. És elég sokszor bejön. Azt is megjósoltam, hogy Max harmadik lesz a kvalin
-
nem szép dolog azért szurkolni, hogy önhibáján kívül essen ki... plusz az élet amúgy sem úgy működik, hogy "asszem rajta van a sor" :) -
gpFan #167054 Ha jobban fogalmaznál, több szóval, akkor talán érthető is lenne. És persze, ha én valahol logikátlanságot, téves adatokat látok, akkor nincs mit érteni.
A súly az nőtt, de nem annyira a biztonság miatt - kivéve persza a glóriát. És mégis idén sorra döntik a pályacsúcsokat, olyan autókkal amik a tavalyi szabályok szerint épültek - kivéve +glória - és minusz cápa . Részben a gumik miatt, de inkább a természetes fejlődés eredményeként.
"Több benzin nem valószínű, nincs benne logika, több energia kell detto LMP a példa, több mint 400lóerőt tudnak mozgósítani a hibridből.."
Először is a lóerő az nem energia - 1-es fizikából fiam, üljél le ! Lehet a hibridből akár 2000 LE-t is mozgósítani - csak akkor nagyon rövid ideig. Nem akarok itt most fizikai képletekkel előugrálni - nézzél utána, és tanulj valamit mielőtt a technikáról vitatkozol és jössz nagy ötletekkel. És ezt teljesen jóindulatúan mondom, mert rendes srácnak nézel ki.
Az igaz, hogy a kinetikai energia visszanyerés az első kerekeken sokat hozna, de:
1. súlynövekedés
2. Igen komplikált első futómű - ha a visszanyerő generátorokat (lehet motor módja is, persze) a kerékbe teszed - nagy súly növekedés - rosszabb rugózás.
Ha meg tengelyeket használsz csuklókkal - újabb komoly komplikáció .
Azt mondom, nem lesz 2030-ig az F1-ben , Előbb lesznek fedett kerekek. -
gpFan #167053 Igen, jót ment idáig. De a lényeg még hátra van. És valahogy asszem rajta van a sor, hogy bedögöljön a Renault alatta ... -
-
Stockbauer33 #167051 Max szépen összekapta magát -
inkább csak nem érted. :)
A súly azért nehéz ügy mert a java az biztonsági, pl. mint amikor bevonatolták Kimi balesete után az autót, elsőnek az első felfüggesztést, aztán az egész monocoque-t, és persze a rengeteg alapanyagszűkítés, a blokkra, hajtókarokra..de ez már szép lassan kiterjed az egész autóra.
Az egész erőforrás, mindenestül aksi, turbó, ICE, generátorok minden kutyafüle együtt 50kg-l több mint a V8.
A cellát több alkalommal erősítették az új töréstesztekkel, és persze a jelenlegi sláger a glória rögzítése miatt megint.
Szóval ja, a súly nehéz ügy.
a legvalószínűbb az hogy hajtott lesz az első tengely mint az LMP-ben.
Több benzin nem valószínű, nincs benne logika, több energia kell detto LMP a példa, több mint 400lóerőt tudnak mozgósítani a hibridből..
na mindegy egyébként, csak úgy leírtam :)) -
lol szegény Gro :O -
gpFan #167048 Ház ezt most nem értem, mi köze van ennek, az én utolsó üzenetemhez itten. Meg a mostani versenyre adott tippjeimhez ?
Ja, a kihatás, mellékhatás ... MGU-H nem kikerülve lesz, hanem elhagyva. Tehát eleve csökken a súly valamennyit. Kisebb akku is kell talán, Az meg, hogy lesz első kerék meghajtás, KERS ottan is ... az F1-ben - huh ! Nem biztos hogy megérem, bár érdekes lenne ... - Valaki itten ezzel is jött ... Mi az hogy több energiát engednek ? Ez annyira satnya fogalmazás ... Mondjad, hogy több üzemanyagot, Több villanyos rásegítést körönként ... De miből, amikor nincs hőenergia visszanyerés ? A súlyt nem azért nővelték, mert most sok a lőerő. Az a komplikáltság ára + a szélesebb kerekek. ' A súly nehéz ügy'
- néha ez ember tényleg nem is tudja most egyáltalán komolyan írsz ide, vagy baszkódásból. Nem is kommentálok többet. Ez túl komolytalan.
-
annyira azért nem nehéz megjósolni mi lesz, az MGU-H kikerülésével sok lóerőt veszít az autó. Azaz vagy a súlyt viszik le, vagy több energiát engednek.
A súly nehéz ügy. -
gpFan #167046 Érdekes, a hülye versenyző büntetések nem zavarnak - amikor valakinek neki mennek, megsérül a váltója, és a kiesés mellé még kap egy hátrasorolást is. A 3 motor évente sem zavar, pedig az nagy szerepet játszik ebben a 'robotizációban' - mert nincs ember a földön aki azt a motort az autóból be tudná osztani 7 versenyre + a szabadedzések, stb.
Lehet álmodozni hogy így meg úgy jobb volna, de ahhoz komoly tudás és belelátás kellene - ami azoknak sincs meg, akik ott vannak versenyről versenyre a közelben.
Olyan nincs, hogy egy dolgot megváltoztatsz, és az nem hat ki semmi másra. mindig van mellékhatás,
Tipp idő: Kvali (nem 'időmérő edzés', TVs majmok
) 1. Ham, 2 Vet, 3 Ver .
Verseny: valaki nyerni fog ! Verstappen meg elfüstöl a 33-ik körben. Remélem ő, és nem Ricci ... -
-
En is a teljes programozast szuntetnem meg: minden palyara, kanyarra, versenyhelyzetre, idojarasra tobb program van, elore beallitva a teljes verseny; most a pilota a droid, aki kezeli a kormanyt es a pedalt, amit nem lehet automatizalni (persze sarkositva! :P).
Akkor van izgalom, ha a pilotanak meg kell oldani valami extrat (megpusztul valami, resetel a program, eltekergeti a beallitasokat, a 20-bol a 21. versenyhelyzet all elo stb.) :)
Legyen 2 tekero meg 2 gomb (hibrid + motor), aztan oldja meg a versenyzo. Legyen egy kijelzo a max fogyasztasra es kopasra, aztan dontse el a versenyzo, mikor es mennyit megy vele "pirosban" :) Az elejen tuti lennenek agymenesek (2 versenyenkent lekokszolna egy motort, kifogyna a benyo feluton), de gyorsan megszoknak:D -
Tudod te mi a sértegetés? Már elnézést hogy véleményt mondtam az postjaidról de mintha előtte azt említetted volna hogy neked jogod van másnak a postjáról véleményt mondani, most akkor az sértő ha a tiedről mondanak. Bocsánat nem értem.... -
Ezt én mint Hamilton drukker nem osztom, én ennek a srácnak a versenyzését kedvelem (ami miatt még Gp2-ben néztük), igazából ebből nem sokat látni sajnos, volt egy qva nagy technikai fölényük és igazából ha nem Hamilton vitte el a VB címeket, akkor Rosberg vitte volna el. Jól cinkelték Amiban hogy kétemberes bajnokságok voltak...csak erről nem ő tehet.
Így kell menni, így lehet nyerni, nagyon lófax százalékban jön ki belőle az a nagyon jó versenyző, ezért kellett volna Alonso.
Az egészet az ember önös érdekből nézi, egy versenyzőt én a versenyzéséért kedvelek, a fineszért, a megoldásaiért..stb, ha ebből kevés van akkor kevésbé szórakozom jól.
Tehát én ezeket a mérnöki szrokat visszaszorítanám, nyilván összetett technika, de oldják meg, legyen egy motorprogram támadásra, védekezésre meg nihilezésre, azt passz. ha 3 motorral le lehet futni egy szezont akkor azt is meg lehet oldani hogy ne lógjanak a versenyző fülén.
-
gpFan #167041 A mai technika túl bonyolult, a pilóták nem mérnöki lángeszek. Van nekik mit csinálni és min gondolkodni, úgy hogy kell a segítség. De az nem helyettesítheti a precíz vezetést, jó gázadást, okos küzelharcot, stb. Vannak emberi teljesítőképesség határok is. Nem lehet egyszerre 5 féle dologra fókuszálni. Nem véletlen a sok 'no talking' üzenet - vagyis a túl sok segítslg inkább árt - mindenki tapasztalhatta maga az életben. .Mellesleg, volt kisérlet pár éve, a rádió forgalom minimalizására, és hogy a pilóta döntsön szinte mindenről. Ez eltűnt, nem is tudom pontosan miért, milyen magyarázattal .
Hamiltonra azt mondták 2013-ban, hogy neki nem fog feküdni az új hibrid, kalkuláns versenyzés (töltsed néha, nyomjad a gázt néha ..) - és közben ő lett a fő nyertese,. Egy Prost féle alkat még jobb lenne ma. -
Az utolsó mondatodról meg, az ideváltok, odahuzatom témáról beugrott Alonso Spa-i problémája:
"
Mint kiderült, a kétszeres világbajnok versenyző a hétvége folyamán először vette padlógázzal a Pouhon kanyart, ami megzavarta a Honda energia-visszanyerő rendszerét, így az nem adott le elég erőt.
A Honda elismerte, hogy a hiba forrása náluk keresendő. A japán gyártó rendszere a hétvége folyamán összegyűjtött gázadási adatok alapján alkotott algoritmussal kalkulálja ki, hogy a versenyző melyik részén tart a pályának, majd ennek megfelelően adja le az akkumulátorban összegyűjtött visszanyert energiát.
Mivel Alonso számára az időmérő volt az első, amikor padlógázzal teljesítette a Pouhont, a Honda rendszere egyszerűen nem realizálta, hogy a versenyző már áthaladt az említett kanyaron.
"
Szóval hidd el, alapvetően más éra van mint Prost idejében...
Utoljára szerkesztette: b-type, 2018.06.09. 12:49:57 -
..számít a versenyző, de erősen lecsökkent a szerepe...ami nekem nem tetszik, elég visszaolvasni a rádióforgalmazásokat
küszködöm a hátsó tapadással
-oké lapozz a 24. oldalra nyomj egy 5-6iz kombót a diffibeállon ..stb.
..vagy Hamilton emlékezetes Baku-i kűzdése instrukciók alapján.
Szóval ha nekem kell szólnom, akkor szólok: bizony alapvetően más éra van. :)
Én imádom ezt a technológiát, nagyjából bízom Brawn-ban hogy jófelé tereli.
De ettől még van jópár dolog ami nem tetszik, és ezek leghangsúlyosabbika hogy ennyire visszaszorult a versenyző döntési szabadsága...és persze legtöbbször a csapatnak van igaza, hiszen sok adatból elemeznek, ez pedig elbizonytalanítja a versenyzőt is,..és ezt útálom.
azzal együtt hogy Hamilton-nak drukkolok, a Mercedes felfogását úgy utálom ahogy nem sokan rajtam kívül.
..a többszáz oldalas versenyzői 'kódex', meg a versenyző is csak alkalmazott, meg amit leműveltek amikor Hamilton megpróbálta lassítani a tempót az egyéni bajnoki címért harcolva, miközben a gyártói már zsebben volt...
-
gpFan #167038 Nem hiszem, hogy az áll az írásaimban, hogy úgy gondolom. hogy unalmasnak tartod. De eléggé ellentmondásos amikor azt mondod "szeretem úgy ahogy van", miközben olyanokat írsz, hogy itt a pilóta már szinte semmit sem számít meg hasonló ...
Nincsen alapvetően más éra. Csak most rengetegen keverednek abba az illúzióba, hogy régebben mennyire jobb, harciasabb, több előzés. bla, bla ... Leszedtem rengeteg régi versenyt, és olyan nem volt, hogy végignéztem egyet ugrálás nélkül, pedig nem siettem sehova. Még az a híres SPA-i roncsderby sem volt érdekes, amikor el lett takarítva - inkább már túl óvatosak lettek a legtöbben.
Néztem 2x Prostot a Hungaroringen, meg hallgattam - hogy ó az, fel lehetett ismerni ahogy sebességet váltott. Pld. ő volt az egyetlen, aki nem váltott fel 4-ikbe a patkó előtt, inkább húzatta egy negyed mp-ig a 3-ikban - ezzel is nyert 1 tizedet. A kvalin csak, persze. Meg eleve, nagyon inelligensen vezetett mindig. Van aki ezért szereti az F1-et, nem az össze-vissza előzések meg a többi olcsóság miatt.
Utoljára szerkesztette: gpFan, 2018.06.09. 12:21:21 -
gpFan #167037 Írjál nyugodtan. Esetleg támaszd is alá amit mondasz, ne csak sértegess. -
Ezeket amiket leírtál magadra is fordítsd át, gondold végig akkor minden jó és szép lesz.
Véleményt a posztjaidról inkább nem írok mert kibannolnak. -
:)
Ezt nem tudom hogy csak úgy ellőtted a levegőbe, vagy nekem szól. mert én nem utálom az F1-t, szeretem úgy ahogy van. Nem alszom el rajta..számomra nem unalmas, max eseménytelen.
..én inkább úgy fogalmaznék hogy a szimulációk sose voltak ennyire reálisak, jelenleg a pénteki napon már következtetni lehet a hosszú etapok alapján a versenytempóra, ezt pedig csak nagyon magas szintű szimulációval lehet elérni.
..Prost nem tudom hogy lett idekeverve, finoman szólva nem a jelenlegi érában versenyzik.
-
gpFan #167034 Imádom az ilyen, F1-et útáló, de azért néző, fórumolkban aktív hozzászólókat ! De miért, miért ? Ez csak egy szórakozás a nézőknek, nem valami életre fontos dolog, se nem politika, vagy bármi ami kihat az ember életére. Nem tetszik ami ma van ? Nem kötelező szenvedni 2 óra versenyt minden 2 hétben a szezon alatt. Nem kötelező jajgatni a fórumokban minden légből kapott magyarázattal. Mindenkinek joga van a saját véleményére, de ugyanúgy másoknak is hogy megmondják a véleményüket a véleményedről 
Márpedig. az én véleményem az, hogy az argumenseid 90%-ban szánalmasak. Nincs valós alapjuk. Az egészben csak egy okos fél mondat volt: "ha azt tudod hozni," - igen, azt tudni kell hozni. - vagyis igen is " kell kifacsarjad az extraérzékeny seggeddel a tapadás és az autó utolsó morzsáit." - saját magaddal mondasz ellent. A szimulációk sose voltak nagyon reálisak, és nem is terjedhetnek ki minenre.
Az idei szezon éppen az, ami szinte teljesen ellenkezőjét bizonyítja annak amit leírtál. Pld. Riccit ki akarták állítani Monacoban, mert az elmélet azt mondta, hogy nem érdemes legyilkolni a technikát, úgy sem nyerhet, leginkább be sem fejezi.
Az első verseny - tökéletlen szimuláció - eldobott első hely . Stb ...
Ami mindig is számított - menjél okosan, alkalmazkodj. legyél gyors amikor kell, spórolj amikor lehet - és jönnek a pontok. Prost így lett 4x VB. -
Ja, nagyjából ezt írtam. Tök mindegy hogy Hamilton vagy Bottas, közlik veled a verseny adott időszakra tervezett köridőablakot, azt kell hozzad, ilyen meg olyan motorbeállításokkal, ha azt tudod hozni, akkor biztosítanak neked egy közel ideális ablakot, ahol megejted a kerékcserédet.
Szal igen, nem kell kifacsarjad az extraérzékeny seggeddel a tapadás és az autó utolsó morzsáit...csak hozd le amit a mérnökök levezényelnek.
Ahogy nincs szükség kiváló taktikusra sem, ha a futam 800féleképpen le van szimulálva, márpedig le van, ezért aztán gyors taktikai döntésekben nem is jó a Mercedes.
..Ricciardo esete nem egyedi, volt már ilyen Monaco történetében. Nem férnek el mellette, köridőkben rájuk ért a középmezőny akkora nulla tempót ment az egész eleje. -
gpFan #167032 Szóval szerinted bárki, aki legalább kicsit jobb autóvezetési érzékkel rendelkezik, fitt, bírja a G terheléseket, csak be kell hogy üljön egy F1-es autóba, és a mérnökök majd elirányítják a győzelembe (mát ja az autó képes arra) ? Mert ez jön ki abból amit írtál.
Milyen hülyék ezek a csapatok akik évi 10 milliókat adnak a top versenyzőknek ! Milyen hülyék a szabályok, amik nem adnak F1 licenszet, csak komolyabb versenyzői gyakorlat és eredmények után ! Mert csak ki kéne menni az utcára, és kilesni pár embert, akik jól vezetnek, és ők jönnének ingyen is az F1-be - mert ugyebár a mérnökök, szimulációk, technika, motorok, az minden .
Ami tényleg van: a versenyzői visszajelzés óriási értékkel bír. Az alkalmazkodó képesség - ld. Ricciardo és Monaco 2018 a legyengült erőforrással. Vagy a Verstappen eset - 65 verseny után is buta hibákat vét, pontokat herdál el.
Le kell cserélni a mérnökeit, mert rosszul irányítják
-
-
Sok minden belejátszik ebbe, én a jelenlegi erőforrást a legjobbnak gondolom, szóval ezzel nekem nincs bajom.
Az előzések száma...ez sem egyszerű probléma, de megoldható.
A legnagyobb probléma egyikének azt tartom hogy mérnökök futtatják a köröket. a másiknak meg azt hogy Alonso nem ül győztes technikában.
-
amikor még a kormányon lévő kapcsolók számából 'nagyjából' lehetett követni a technika összetettségét addig még úgy ahogy rendben volt, manapság már fingom nincs hogy az ér-e többet hogy valakinek kimagasló érzéke van a vezetéstechnikai oldalról, vagy pedig az ér többet ha olyan magas tűréssel rendelkezik, hogy tud egyszerre megadott köridő ablakban vezetni mellette menüpontokban lapozgatni és sms-t írni.
Én ezt brutálisan visszaszorítanám, továbbra sincs kétirányú adatáramlás, az egyirányú oké a fejlesztések, és a megbízhatóság miatt. Futamon meg kb. rádiócsend van, táblázás körönként és veszélyhelyzetben rádiózás.
Kiveszik az MGU-H-t oké, de akkor sebességfüggő összekerékhajtás ~80km/h felett első kerék is hajt, addig csak hátsóhajtás. ..és akkor a két tengelyről szedett MGU-K pótolja az MGU-H elvesztését, az első tengelyről lényegesen nagyobb energiát lehet felszabadítani.
Akkor a spórolás sem probléma, mert mint az LMP-ben, vagy még messzebb ki lehet tolni a visszanyert energia által felszabadítható lóerőket.
A 3 motor/év sem probléma, nem sok oké, de max 3-4 év és sima ügy.
Egy ilyen mérvű váltást mint ami lezajlik azt nem lehet észrevétlenül átvészelni.
Annak idején mikor a kétütemű motorokról a négyütemre váltott a MotoGp, az is megviselte a sportot, pedig összehasonlítva lófax ehhez képest. Pedig a gázreakció, a motorfékhatás megjelenése és a vezetési technika megváltozása osztotta a pofonokat ott is.
A mai napig úgy gondolom hogy az igazi versenymotor az a kéttakos 500cc volt.
-
Az amit nagyjából a Mercedes behozott, azzal szemben csak egy hasonló felállás tud hosszabb távon eredményes lenni, Xezer szimulációból azt futtatják ami a legjobb százalékban hoz eredményt, minimális beleszólással a versenyzői oldalról, hosszabb távon ez öli a sportot.
De technikai oldalról a jelenlegi erőforrás sztem a top3-ban van, bár a hangja az [email protected] még legalább van...
Nekem jobb mint régen amikor beindult a kipörgésgátló, azt nagyon utáltam.
-
-
1988
-
gpFan #167027 Ja - 1989 - McLaren 15 győzelem 16 versenyből. És akkor Prost meg Senna voltak ott. Vajon a 3 illetve 4 VB nem a beseggelés miatt volt. ? Senna elhagyta a McLarent amint az legyengült - miután a Honda kivonult. Ment is hamarosan az akkor nyerő Williamsba.
Nincs semmi igazán új a Nap alatt. A sport része bekerülni egy top csapatba. Kérdezd meg Alonsót erről
Ronaldo és Messi sem Felcsúton játszik ... -
gpFan #167026 A majomja egy versenyt végigment ütközés nélkül, és már is nagy a pofája, meg továbbra is 0 az önkritikája. Remélem elfüstöl a Renault meghajtása mielőtt kiüt valakit.
Amúgy azért minden fáradt maszlag ellenére igencsak követed az F1-et, és írkálsz is ide jó sokat
-
pr3cious #167025 Verstappen: Még egy ilyen kérdés, és lehet, lefejelek valakit…
#CelebForma1 -
pr3cious #167024 Kb negyedakkora a győzelem presztízse-e mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Vegyük csak Vettel vagy Hamilton 4vb címét, valahogy sokkal inkább van az embernek az az érzése hogy beseggeltek egy jó helyre mint hogy 4x jobb pilóták a többinél. -
Van endurance VB mit mondjak még:) Egyébként lehet hogy jobb lesz mint az F1 2020-tól eleresztik a karosszériákat és negyedelik a költségeket.
Nagyon egyszerű mit szeretnének az emberek(nem linkelem mindenki látta 123455x) Arnou vs Gilles, igen nem volt álltalános de akkor is ezt szeretnék nem a Debreceni expresszt nézni körbe körbe...
Jelen pillanatban egy raklap fost nem ér az egész, érdekes lenne egy statisztika DRS nélküli előzésekről mondjuk a TOP 10-ben nem a kikerülöm DRS-el a 3 másodpercel lassabb szerencsétlent és én leszek az előzés király:)
Valaki számolja..:D -
pr3cious #167022 Milyen érdeked van benne hogy feltétel nélkül védened kell ezt a fáradt maszlagot? Pofozhatod azt a bizonyost de akkor sem lesz belőle kürtöskalács, felesleges. Egyszerű józan paraszt gondolkodással szerintem több előzés lenne ha az autó nem lenne olyan széles mint 6 kombájn ami ugye hatványozódik amikor két autó van egymás mellett. Ez csak egy a sok idétlen elkapkodott döntésből amit mostanában hoztak. Biztos légből kapott a spórolás is, lehet megszépülnek az emlékek de valahogy nem rémlik hogy olyan központi téma lett volna ahogy most. Ismét magamból indulok ki a saját környezetemen veszem észre leginkább hogy mennyire esett vissza az érdeklődés a sport iránt. -
gpFan #167021 Nincsen igazad abban, hogy az átlagnéző azért nem tud semmit, mert semmi háttéranyag info nincs. Persze hogy titkolóznak, eldugják. elküldik/lökik a kamerásokat, körülrakják az autót. De régebben is ez ment. Csakhogy lassan minden kiszivárog, és mások is rájönnek lassan ugyanarra. Lásd 2009 év, Brawn dominancia az első 6-7 versenyen.
Sok minden teljesen nyilvános, és még is kevés ember érti igazán. Pld. az átfolyás korlátozás értelmét. Esküszöm, magyar fórumon senkit nem láttam magamon kívül, hogy tisztában lenne vele. Pedig - és most nem megyek bele a magyarázatba, hogyan és mit ... - a hatása gyakorlatilag ugyanaz, mint a motor köbtartalom korlátozásnak. A F1 nem a 'gyökerek' - ahogy valaki itten szeretné a visszatérést a 'tökös' versenyzéshez. A nevében benne van az, hogy itt szabályok vannak. Az egyik legfontosabb, a kezdettől meglévő a köbtartalom. Ami a motorerőre van direkt kihatással. Nincs az most, és sose nem is volt "ami a csövön kifér" - nem - amit a motor le tud adni az adott szabályokon belül Az meg attól függ leginkább milyen fejlett a konstrukció, a felhasznált anaygok, és hogy mennyit akarsz hogy kibírjon. 30 évvel ezelőtt is spóroltak, mert különben szétment volna a motor 10 kör után - mivel a nagyobb fordulatnál volt a legtöbb LE.
Most itt van az átfolyáskorlát (amin a RB megpróbált csalni, a legelső új turbó versenyen 2014 -ben) - aki jobb hatásfokot tud elérni több LE-e lesz - ennyire egyszerű.
De a legtöbben azt látják hogy leszabályozás, blah, blah ... Mikor volt 1000 LE a verseny alatt ? Még az 1-es turbó érában sem, mert az akkoriak nem bírták volna végig a 300 km-t.
Ehhez még hozzá kell tenni, hogy most jóval kevesebb vibráció van az autóban. Az a néhai Senna Monaco kör azért néz ki olyan keménynek, mert rettentően vibrált, rázkódott. Viszont ma egy GP2-ben is leghátulról indult volna azzal az idővel.
-
https://www.formula1.com/en/championship/inside-f1/rules-regs.html -
Persze nem is a legabróbb dolgokra , de szinte azt se tudja az átlag néző, hogy mi az ami mindenkinek kötelezöen szabványositva kell csinálni a motoron vagy a kasztnin.