182114
  • b-type
    :))
    Ezt szinte betűre pontosan rá lehetne húzni egy másik nagy többszörös bajnok bajnoki címeire is.. :)
  • molnibalage83
    A 42. körben 5 tizeddel volt gyorsabb. Az a futam átlagsebességével azt jelenti, hogy körönként kb. 50 méterrel.
  • IXEMGabeo
    jon a dumaval hogy a Rosberg elleni vereseg miatt eros, a nagy lofaszt...orulhet, hogy a Brawnek altal felepitett csapat, amely a turbo era uralkodoja foleg a motorjuk a penzuk es a mernokeik miatt egy masodhegedussel..oruljon neki, hogy a segge alatt ilyen technika van...Vettel iden csalodas volt, de a Verstappen-Ricciardo paros sokkal jobban odaporkolt volna ennek a ***ketszinu marhanak:)
  • maffioso
    Ezt könnyen mondogatja Hamilton is a győzelmi foteljából. Azért ő is csinált már baromságot bőséggel. Lehet érettebb pilóta ma már, de nála meg a bizonytalanság esetén előkerülő folyamatos kétségbeesett hiszti a gyengesége.
  • maffioso
    Ez téged minősít.
  • maffioso
    Markánsan gyorsabb?
    https://www.racefans.net/2018/11/12/2018-brazilian-grand-prix-interactive-data-lap-charts-times-and-tyres/
    1 kör erejéig volt 3 tizeddel gyorsabb.
  • IXEMGabeo
    mondod te
  • argo001
    Még mindig fáj, igaz? :D
  • gpFan
    Nagyon rossz példa - egészen más eset volt. Schumacher azt akarta hogy mindketten kiessenek, mert vezetett valami 1 ponttal. Ha Hill elmegy mellette, elment volna a VB cím. Verstappen esetében meg csak Ocon ment volna el, nem a győzelem. Teljesen elfogult vagy.
  • RatBaG #168619
  • ShaiHulud
    mar aki szemeben legenda lett, az en szememben egy utolso senkihazi, aki viszont tehetseges votl autoversenyzesben, de mint ember mindig is egy aljadek volt.
  • Magnum PI
    Azzal én is teljesen egyetértek, hogy ez egy fölösleges és elkerülhető baleset volt. Bár ahogy ezt írtam is, ez a legtöbbre igaz :).
  • Magnum PI
    Ja és egy ilyen húzás ellenére lett legenda MS. Ehhez képest ami a Maxi gyerek csinál csak csipkelődés ;)
  • Magnum PI
    De mondok jobbat. Schumacher - Hill. Legendás eset. Sose derül ki szándékos volt vagy sem. Persze mindenki tudja, hogy igen. Bünti lett?Nem. Mert bizonyítani úgysem tudják. Nem szabad a kaput sem kinyitni mert akkor abból csak baj lesz.

Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2018.11.13. 20:47:35
  • b-type
    egyértelműen nem, fax volt többször is írtam. Viszont szerintem két ember kellett a balesethez..Verstappen-nek nem kellett volna blokkolnia Ocon-t abban hogy visszavegye a kört.
    Tudta, látta...és elbukott egy sima győzelmet.
  • Magnum PI
    Kiszúrták? Konkrétan 1 év múlva derült ki mikor a Renault felmondott Piquettnek és az meg kitálalt. Fogalmunk sincs mennyi szándékos ütközés történt már ami balesetnek van eladva.
  • molnibalage83
    Mert nem csinálják ezt. Még a szándékos falnak vezetést is kiszúrták és szankcionálják. Tehát a felvázolt "lehetőség" csak a te fejedben létezik. Instaban lenne a vége.
  • Magnum PI
    Na most összezavartál :). Akkor most jól csinálta Ocon vagy sem?
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2018.11.13. 20:13:43
  • b-type
    mert hibázott, ezt sztem itt a topikban senki nem vitatja..simán megérdemelte, mert benne maradt a szituban pedig el kellett volna engednie mikor Verstappen levédte az előzési kisérletét.
  • Magnum PI
    Akkor miért kapott 10mp büntit Ocon ha ez ennyire nyilvánvaló?
  • b-type
    Verstappen élen állt, Hamilton a két Ferrrari-ra volt kihegyezve...úgy beszélünk mintha Verstappen nyomás alatt lett volna, pedig simán kontroll alatt tartotta a futamot..ezért ment 'lassan' Qva jól működött a Red Bull, semmi más dolga nem volt mint a lágy gumit menedzselni és figyelni.
    ..mélyet meg azért fékezett mert nem engedte el Ocon-t,..nem fogok méricskélni mert a helyzet magyarázza.
  • Magnum PI
    Te most összekevered a két beszélgetést. Ez egyik az a miért nem volt joga ehhez Oconnak (tudod a Max köcsög Ocon jófej szál), a másik meg hogy hova vezetne az ha ilyenhez joga lenne Oconnak. Milyen módon élhetnének vissza ezzel.
  • Magnum PI
    Ez nem konteó hanem "mi lenne ha". Senki nem mondja hogy Ocon szándékos volt. Arról van szó ha több lenne a joga a lekörözöttnek miért ne használnák ki a csapatok. Az láttunk már ennél cifrább dolgokat az F1-ben
  • molnibalage83
    Hogyan, amikor pont ennyivel volt lassabb Maxika? Tehát kb. gázelvétel nélkül elengedhette volna egy helyen O-t és csá. Megáll az ész, hogy mennyire felbecsülöd azt, hogy simán megengedi, hogy elhúzzon mellette, aki körönként 1+ sec-cel gyorsabb nála. Ettől biztos veszít 2 sec-et.

OMG...
  • molnibalage83
    A konteó blogok kettővel odébb vannak...
  • Magnum PI
    "Hamilton elengedné azt kész, ha pedig utána nem megy elég gyorsan akkor megkapja a kék zászlót azt kész"

És ezzel már kapott is Hamilton akár 1-2mp hátrányt mire ez a bohóckodás lemegy. Mi van ha nem előzi meg és csak megy mögötte és próbálkozik? Be-be szurkál és nem előzi meg?
  • Magnum PI
    "Verstappen meg reagált rá, amikor a cél végén Ocon előrébb volt és elmehetett volna...reagált rá egy mélyebb féktávval"

A hosszabb mélyebb féktávot miből gondolod? Nekem videó alapján normális féktávnak tűnik olyannyira hogy ott még külső íven hagyott is egy csomó helyett az 1. kanyarba. Aztán a 2. kanyarban már nyilván nem hagyott mert akkor nagy rossz lett volna neki a kigyorsítás az egyenesre és sok benne marad a körben.

Természetesen minden ütközés elkerülhető ha valaki feladja terveit. Ezt elméletileg megtehette volna Max meg Ocon is. Ha te azt gondolod ezt a versenyt vezetőnek kellett volna megtennie a körhátrányban lévővel szemben, hát nem tudom, nekem az elég abszurd.

Szerintem Max úgy ment mintha Ocon ott sem lenne a pályán és úgy is kellett volna viselkednie. Nem akart Max harcolni de kimozdulni sem az ideális ívről.
  • b-type
    na itt egész jól megfogalmaztad :))
    Tudod mi lenne ha a TR beküldi hiperlággyal Gasly-t Hamilton mögé hogy vegye vissza a körét?
    semmi. ..és pont ez a lényeg.
    Hamilton elengedné azt kész, ha pedig utána nem megy elég gyorsan akkor megkapja a kék zászlót azt kész,..és akkor most itt egy szándékosságot feltételezel, de még ennek is ennyire egyszerű a megoldása.
    Itt Ocon nem akarta lassítani Verstappen-t, ki akarta taposni a friss, jó tapadású gumiból az előnyt, Verstappen meg reagált rá, amikor a cél végén Ocon előrébb volt és elmehetett volna...reagált rá egy mélyebb féktávval, azt mindenki szopott :))
  • Magnum PI
    Egyébként tényleg jogos kérdés miért van ilyen kevés joguk a lekörözötteknek, és mellesleg miért volt még a 10mp is kevés büntetés most.

Gondoljatok bele mi lenne ha a TR a verseny vége felé kihozná mindig Gasly-t, hogy feldobjanak rá egy hiperlágy gumit, beküldik Hamilton után közvetlenül a pályára és azt mondják vegye vissza körét. Ha ezt harccal megtehetné abból nagyon komoly gondok lennének. Még kis sem kell ütnie a másikat elég ha csak ott van és próbálkozik és megnehezíti 1-2 körig a versenyét. Mindenkinek van kimondott vagy kimondatlan fiók csapata amit bármikor be tudnak áldozni egy futamgyőzelemért és kapnak 10mp. Kit érdekelne. Jelen esetben nyilván? nem ez történt de ha több joga lenne a lekörözöttnek akkor ez gyakran megtörténne.

Na ezért nem szabad ilyet és ezért van teljesen jól az hogy akit leköröztek az már nem befolyásolhatja az élen haladókat sehogy, de sehogy. Se akkor mikor visszaveszi a kört sem akkor mikor a 3-at kapja.
  • lac coo
    Ocon úgy akart "előzni" mint ami miatt Max egy gyökér...
    Akkómostmivan ? :))
  • gpFan
    Nem az a lényeg hogy Ocon kört akart visszavenni, hanem ahogy próbálta - magyarul balfaszul. Attól nagyobb b.f. csak az volt aki eldobta a majdnem biztos győzelmet, mert nem bírta elviselni hogy egy alsóbbrendű csapat pilótája leelőzze.
    És ez már kezd unalmas lenni. Olvassátok el mit mondott Ross Brawn.
  • nearo
    De mit számít akárkinek az előélete egy ilyen balfasz manővernél? Egyáltalán nem csípem én se a hollandot, de egyszerűen nem tudom hibáztatni ezért az ütközésért. Ha Hamiltont üti ki ugyanígy egy lekörözött, akkor a jobb előélete miatt ő nem lenne ostoba nagyarc?
  • molnibalage83
    2014 óta láttam 2 futamot, azt is véletlenül.
    Bárki adta volna elő a mezőnyből hasonló előélettel, amit Maxi, azt is ostoba nagyarcnak tartanám. Tehetek róla, hogy éppen ő az?
  • nearo
    "Régen nem rugózna ezen senki, ha Maxikának nem lenne olyan nagy arca..."
    Pontosan, régen nem rugóznátok rajta, ha nem utálnátok ennyire Verstappent a nagy arca miatt :D
  • Magnum PI
    "Occon nem kör kapott, éppen visszavette volna. Még ez sem sikerült megérteni...?"

Mindenki tudja hogy kört akart visszamenni. Szerintem te most vagy tényleg nem olvasod el amit mások írnak vagy ennyire félreérted. Leírom röviden:

így nem lehet kör visszavenni!!! Hogy miért nem? Kérlek olvasd el rendesen amit írtam vagy csapd fel a szabály könyvet vagy csak hidd el nem poénból kapott rögtön 10mp stop-n-got.
  • sure
    Sőt, jobban belegondolva - ha Oconnak eddig voltak is némi esélyei jövő évre egy F1-es ülésre, ezeket az esélyeket most valószínűleg jelentősen csökkentette saját maga számára - szóval az sem biztos, hogy Max veszített többet...
  • GabeE3e
    Teljesen igazad van.

• sure
    "Mivel ez verseny, ezért próbált előzni. ---> Versenybalaeset"
    NEM az. Ha Verstappen elrántja balra, nem ütköznek, de lemegy a pályáról, letér az ideális ívről, veszít 5 tizedet - Oconnak szerintem akkor is járt volna a bünti (és akkor megérte volna a nyomulást?)

Valóban, mindegyikük inkább erős volt, mint okos, és Maxnak volt több veszíteni valója, és kontextusban (=állítólagos régebbi kakaskodásaik tükrében) kissé érthetöbb, miért is nem vette el egyik sem, ettől függetlenül, ez NEM sima versenybaleset, és nem tolerálható SZVSZ a Forma-1-ben.

Tegyük a szívünkre a kezünket, milyen gyakori a modern F1-ben, hogy valaki körhátrányt visszavesz az első helyezettől? Legeljebb Safety Car mögött...igenis, kedves lekörözött pilóták, NEKTEK kell alkalmazkodni és kör visszavételét CSAK úgy megejteni, hogy semmiképp se zavarja (nemhogy akadályozza, veszélyeztesse vagy esetleg kiüsse a rád addigra 1 perc sok másodpercet vert versenyzőt)
  • __Jacek__
    Itt tisztán látszik mi történt, nem tudom egyesek mit gondolnak Oconak Max mögött kellett volna autóznia miútán utól érte? Kurvára ő is versenyeben volt a pontokért majd autókázik Maxika mögött, lehet ekézni de Maxika az elmúlt években letarolta a mezőnyt mit csodálkozik? Ennél nagyobb cumikban lesz része mert nem okos és magát fogja szopatni...
    Rádiózást meghalgatnám mivel a ForceIndia mondta Oconnak előzze meg Max-ot, namost Max verseny mérnöke mégis mi a lofaszt csinált? Nem szóltak neki? Vagy ezt a megoldást javasolták neki, vagy egyszerüen Max egy kretén...
  • GabeE3e
    Én értem amit mondasz, nem fekete-fehér ez a történet,több szemszögből lehet nézni és van igazság mindkét nézőpontban.

De körhátrányban,nem teszed be az egyenes utáni kanyarban az élen haladónak,mikor látod,hogy védekezett az egyenes végén :)

Igen butaság volt védekezni,de 1 kör előnyben,ha nem akar elengedni, és ütköztök,bármi is legyen a szituáció,akkor a lekörözött a hibás.