182114
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
gpFan #169148 Itt is letölthető Virágbolt
Megnéztem az első két részt, nem rossz, de nem is valami intelligens. Amolyan amcsi stílus, hangos, a szenzációra menő inkább. Inkább olyanoknak való, akik nincsenek benne annyira az F1-ben. Ami nem rossz dolog, némi népszerűsítés kell.
Amúgy, mivel 1 hét múlva már meg lesz az első győztes: a tippem: Leclerc -
gpFan #169147 Azért ez a leggyorsabb körért járó 1 pont nem is olyan egyszerű dolog. Komoly motiváció lehet - az élcsapatoknál a pontverseny és VB címnél lehet döntő, míg egy középcsapatnakés versenyzőjének jól jön a figyelem, és persze a pont sem árt.
Persze, a legnagyobb esély a vége felé van, amikor az autó a legkönnyebb. Ami szinte biztos, hogy komolyan fogja befolyásolni a gumitaktikát.
Szerintem jó ötlet, és érdekesebbé fogja tenni a versenyeket. Meg esetleg olyat is látunk hogy Vettel veri a kormányt - most, mert elfüstölt a motorja a nagy hajszában az idővel, az utolsó körben -
ToxiMaxi #169146 Ha jól tudom F2-ben már megy egy ideje ez a szabály, tehát nem a semmiből húzták elő.
Más:
Szerintem az egyik legkedvelhetőbb versenyző az F1-ben, mindig vigyorog, őszintén válaszol,
nem pedig a betanult sablon szöveget nyomatja.
-
#169145 Én ezt - még - nem nevezném vitatkozásnak :). Véleménycsere. Viszont sajnos megszokott dolog, hogy minden újítás esetén egyből az a téma miért nem lesz jó. Arról is lehet néha diskurálni miért lehet esetleg jó. Szerintem ebben van potenciál. Ettől lehet szar lesz, de majd kiderül. -
ToxiMaxi #169144 Akkor nem is értem miért megy itt ez a vita. Mindig van olyan top pilóta, aki közelében nincs senki és azzal szórakoztatja magát, hogy fut egy gyors kört. -
#169143 A kedvenc felíratom:
[engine roaring] -
IXEMGabeo #169142 nem az a baj, hanem nincs mar erteke a leggyorsabb kornek, mint regen, amikor nyomtak neki rendesen sporolas nelkul...volt olyan szezon (2008 asszem), amikor Raikkonen valami 11 leggyorsabb kort gyujtott es az nem volt veletlen...az, hogy mondjuk Perez betalal a vegen, mert felteszi a lagyakat 15 liter benzinre ugy konnyu:)) -
#169141 -
ToxiMaxi #169140 A 10-en kívüli versenyzők mégis mennyi versenyen futottak leggyorsabb kört? -
#169139 Azon nem vagyok fönt. Rühellem ha auto törölnek, és nem fogok nekik csengetni.
Egyébként úgy tűnik megtaláltam. :) -
#169138 Mar bent van kedvencekl kozott, szezon elott vegignezem (10 resz):)
De kint van a Netflix-en a Williams dokumentum film is, azt is betaraztam. -
Fürtös #169137 A magban nézd. -
#169136 Melyik virágboltban? :D
Nem látom sem az öbölben, sem az aszfalton. -
Fürtös #169135 Gyerekek kijött Netflixre a Drive to survie sorozat amit tavaly forgattak a versenyeken.
Virágbolti verzió eléárhető! -
#169134 "itt most gyakorlatilag valaki kiall kerekcserere a vegen friss gumikkal, ures tankkal kb barki megfuthatja akar a Racing point is"
Asszem pont ez a lényeg. Bárki megcsinálhatja! De ki fogja megpróbálni? 2en 10en, 20an? Érted mit akarok mondani? Nem csak 1 csapat fogja megpróbálni behúzni ezt a pontot. A RP nem tudja megfutni a leggyorsabb kört ha az RB is megpróbálja.
Lehet majd agyalni hogy vajon ki jön ki a végén megpróbálni. Esetleg az egész stratégiája változhat egy élcsapatnak is mert mondjuk megéri neki olyan box kiállással tervezni hogy a legvégén legyen csak csere és a leglágyabbra. -
#169133 Az viszont rengeteg pénz, és az csak egyfelé vezet:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A WRC-k természetesen évről évre fejlődtek és annyi elektronikát tömködtek beléjük, amennyit csak lehetett. És nem elsősorban a motorba. Lehet, hogy furcsán hangzik, de amíg a Formula–1-ben minden a lóerőről (és az aerodinamikáról) szól, addig a raliban nem a motorok teljesítményében volt a legnagyobb különbség, hanem a hajtásban.
A gyári csapatok rengeteg energiát és pénzt öltek a hajtás fejlesztésébe, hogy a komputer a lehető legjobban számolja ki, mikor, melyik kerékre kell juttatni a megfelelő nyomatékot. Ez annyira bonyolult feladat volt, hogy gyakorlatilag az összes kisköltségvetésű gyári csapat – a Skoda, a Hyundai és a Suzuki is – ebbe bukott bele.
A gazdasági visszaesés után a rali világbajnokságról kiszállt két japán gyártó után 2009-től csak a Citroën és a Ford maradtak, akik akkora előnyre tettek szert a WRC-k – főleg a hajtásuk – fejlesztésében, hogy ezt egy újonnan beszálló gyár csak igen nagy költségek árán tudta volna utolérni.
Ez az út vezetett oda hogy manapság a gyártóktól függ az F1, a nagy nevű privátok megszűntek vagy a megszűnés útját járják, nem újság mindig is szűntek meg nagy nevű csapatok, de már jó másfél évtizede a szponzoráció a béka segge alatt, valamint a gyártók versenyzési kedve lófax...az is csoda hogy a Renault még itt van.
Jelenleg az mentette meg a Sauber-t hogy megvette a Ferrari B csapatnak, talán ez lesz a Williams-l is...a Red Bull-Toro-t nem kell bemutatni.
400-500millás költségvetés csak egyfelé vezet, a totál összeomláshoz, mert valamelyik kivonul, és viszi magával a másikat mint annak idején a Toyota meg a Honda reagálása a válságra.
Aztán mire kettőt pislogsz töltheted fel a rajtrácsot GP2-s autókkal, mert ugye a pályáknak garantáltad a rajtrács létszámát...ami már bőven billegett egy ideje, ezért is mentegette Bernie a kiscsapatokat néha....nem a jó szíve miatt, hanem mert pénzt követeltek volna vissza rajta a pályák.
Utoljára szerkesztette: b-type, 2019.03.09. 11:21:32 -
#169132 nekem az sokkal fontosabb, hogy minden csapat egyedi ötleteket megoldásokat próbál kifejleszteni egy adott problémára és ezel elösegitve uj technológiák megjelenését a civil életbe is.
Régebben ez akár versenynaponta megtörtént egy egy fejlesztés, most meg egyes alkatréseknél ott tartunk, hogy csak 3 verziót használhat egy évben jelentösen lecsökentve az esélyét egy ötlet tesztelésére kiforrására.
és ha minél több egység lesz egységes akkor ennek egyre kevesebb lesz az esélye. Mert nem fog a váltó gyártója rizikós dolgot bevetni , mert 20 autóra kell gyártani és ha szar az alkatrész akkor 20 autó robban le, ezér biztonságra fognak tervezni ami meg nem a határokat jelenti.
Ebben változott nagyot az F1, régen a csapatok arra törekedtek, hogy minél jobb kocsit minél jobban fejleszzék az adott határon belül és ugy mellékesen a nézök után kaptak bevételeket is.
Most meg az lett a fö szempont ,.hogy minél több nézőtöl legyen bevétel mellékesen fejlesztenek hozzá egy kocsit amivel köröznek.
Egy technikai innovációs sorozatot ledegradáltak egy közönséges cirkuszi mutatványos programra. -
#169131 Már most is van egységes cucc, mint a McLaren vezérlőegység pl.
..és sokan nem tudják hogy a váltót most éppen ki csinálja..a Williams is gyárt váltót más sorozatokba, hogy a KERS-t is használták, a Red Bull-ról sem mind tudják hogy saját váltót használ, ..és nem feltétlen a Renault hibája minden leállás. Nekem megvan hogy mi fontos, én azt figyelem..ha több csapat lesz, és nem pukkannak le a 20-30 éves csapatok, mert üzletileg jól kihozható az F1 az már jó. ...az F1-nek azért van egy óriási előnye minden más technikai sporttal szemben, rengeteg bevételt generál. Meg lehet oldani hogy kifizetődő legyen működtetni egy csapatot jó szakemberekkel, és jó versenyzőkkel...és ha ennek az az ára hogy egyen MGU-H lesz, vagy egyen váltó...hát részemről oké.
Valamit csinálni kell és kellett mert ahogy bedőlt annak idején a WRC, az igazi,..úgy bedőlhet az F1 is....és akkor tényleg az lenne amit Bernie vizionált, hogy majd GP2-s csapatok töltik ki a helyet. -
IXEMGabeo #169130 Forma 1 hoskoraban is jart pont a leggyorsabb korert csak akkoriban tenyleg a leggyorsabb versenyzo kapta:)))
itt most gyakorlatilag valaki kiall kerekcserere a vegen friss gumikkal, ures tankkal kb barki megfuthatja akar a Racing point is -
#169129 De ez a szezon kezdés elötti modositás is azt muatja, hogy kapkodva taláálták ki és nem gondolták át megint mi mit okoz.
ezek az egységesitett alkatrészek csak arra lesznek jók, hogy olcsobb legyen a széria, több profitot hozzon, viszont lelassitja az innovációt a részegységek fejlesztését. föleg ha még a világmotort is behozzák.
most nem hiába van konstuktöri vb pont,mert minden csapat maga fejleszti a dolgait, de olyankor kié lesz az érdem, ha egy olyan dolgot használnak aki nem i vesz részt versenycsapattal rész csak a motor felét beszállitja? nem csodálom, hogy ferrári kiszállással fenyegetözik.Ha egy külsös váltó miatt lerobban a ferka folyamatosan senki nem azt mondja majd, hogy a váltó amit nem a ferrári csinált volt a rossz hanem , hogy a ferrári. márka romboló hatású úzenete lesz.
Meg melyik a könnyebb fejlesztés szempontjábol alkalmazkodni valakihez vagy olyanra késziteni el a dolgokat ahogy te szeretnéd? -
#169128 Ez javarészt átmeneti helyzet, nyilván nem boldogít senkit de ez van. Ahogy a motorok megbízhatóság is csak akkor javul, ha követelményeket támasztanak..ennyire megbízható és ilyen nagy hatékonyságú motorok még nem voltak az F1-ben. A végső cél nem az hogy végig vitorlázzanak a versenyeken, és 1 motorral fussanak le egy évet, de ezeket meg kell lépni. Jönnek még a szabványos alkatrészek, vagy akár részegységek mint a váltó amiről cikkeztek is már. De ha mindezt keresztülviszik akkor a költségvetés nem lesz ennyire brutál mint volt és még mindig.
..ha majd egy privát csapat valóban 10-12 milla euróért tud venni egy szezonra elég motort, és azzal is versenyképes, valamint a visszaosztásból egyenlőbbek lesznek a feltételek, akkor jobb versenyeket kapunk. Most ott tobzódik a sok lökött a Formula-E-ben mert olcsó..teli vannak gyártókkal meg csapatokkal, miközben szerintem(!) egy vicc.
Ez a leggyorsabb körért járó pont ez ha az egész mezőnyre érvényes lenne, nem csak aki a pontzónában végez, az érdekes helyzeteket hozhatott volna...talán több csapat is ráröpülne akinek egyébként nem lenne esélye pontot szerezni, hogy az utolsó körökre felrakják a legpuhább gumit, és feltekerik a motort ..aztán ha kifogy a benzin akkor kifogy,..ha bent vannak a teljesítési százalékban akkor értékelve lesznek és még pontot is kapnak.... a verseny képe meg az lenne hogy 3-4 autó is itt-ott félreállna a pályán.
sok millát jelent egy pont a visszaosztásnál, nagy hülyeségek is születhetnek a versenypályán. -
#169127 ha innen nézzük a dolgot akkor meg értelmetlen az egész leggyorsabb körért a pont, mert valaki ugy szerez mondjuk 2. vagy 3. helyet a bajnokságban, hogy mondjuk egyszer se végzett a dobogon a versenyen, de egy körön meg gyors volt, de a versenytáv egészében meg közelébe se volt arra, hogy felérjen a dobogóra?
át kéne gondolniuk az egész rendszert, hogy ki az igazi bajnok aki "öregurasan" sporolva, hozza a 3-4edik helyeket folyamatosan vagy aki maxon hajtva a versenyek felében nyer a többin meg szétmegy alatta a gép?
Persze ahhoz olyan szabályrendszer is kell hogy lehessen a gépeket maxon használni, ne kelljen semmi miatt sporolni, se gumi se uza se motor limit semmi.
Ahogy a höskorban aki a leggyorsabban teljesiti a távot az nyer. -
#169126 Igen, az jogos, hogy a leggyorsabb kör az a leggyorsabb kör és kész és igazságtalan kizárni a mezőny felét.
Viszont másik részével nem teljesen értek egyet. Tavaly Bottas 8 pályán futotta meg a leggyorsabb kört. Még 1 extra ponttal is számolva dobogós lett volna. Szóval sose tudhatod mikor lenne szükség pár plusz pontra. -
#169125 Ezt értem, de az élcsapatoknak mi motivácio van abba ha mindenképp az élen végez , hogy széthajtsa a motort csak, hogy ne 250 hanem 255 ponttal nyerjen év végén.
viszont amikor egy kiscsapatnak az egy pont is a tuléálést jelenti a pénzelosztásnál, neki megéri akkor is megcélozni a legygyorsabb kört ha széthajtja a gépet, mert esélye nincs a bajnokságra, de a következö évre sokkal többet profitálhat belöle, ha 1 helyett mondjuk 3 pontja lesz a szezon során és igy fel tud zárkózni a többiekhez a következö szezonba, nem csak a tulélésre játszanak.
mind emelett meg legalább mindenkie érvényes lenne, nem kedvez vagy nemokoz hátrányt senkinek, mint a drs. Az az elöl haladöt bünteti , mert egyrészt a szabály csak egyszer enged irányt váltani, kettö a hátuljövö DRS el annyival gyorsabb, hogy sinte csak kikerülés ha valaki beér 1mpen belülre mer mindenképp megtörténik az elözés . -
#169124 Gondolom pont az a céljuk, hogy a bajnokságot tegyék szorosabbá és kényszerítsék az élcsapatokat is hogy vállaljnak kis kockázatot extra pontért. Szerintem fontos hogy továbbra is pozíció legyen az elsődleges pontszerzési lehetőség és a többi csak extra. Aki nincs benne a 10-ben annak nincs veszteni valója és rámenne csak a gyors körre de annak semmi hatása nem lesz a bajnokságra. -
ShaiHulud #169123 csak jelezni akartam, hogy williams rohadt nagy szarban van csapatszinten :( es szerintem Kubica se nagyon fog birni egy teljes futamot, es meg lassu is. -
#169122 és bárkit is kizártak az utolsó 10 évben emiatt ?még akkor se amikor nem tudott idöméröt futni. kell nekik a show, régen simán csomagolhatott a csapat aki nem érte el a szintet.
igen csak példának, hogy ezzel lehetne kedvezni a kiscsapatoknak -
ShaiHulud #169121 tudom csak peldanak emlitetted, de speciel a williams orulhet ha nem lesz kint a 107%on iden, ha van meg ez a szabaly :( -
#169120 mondjuk pont azzal, hogy kikötik, hogy csak az elsö 10 böl kikerülö leggyorsabb kap extra pontot érte azzal megint adtak egy pofont a szarnak, mert igy az amugy is gyors élcsapatok mégjobban elhuzhatnak egymástól, viszont ha az egész mezönyre vonatkozna ez, akkor össze zárná a mezönyt ha nem is a pályán, de a ponttáblázaton.
pont azért, ha egy williams mondjuk az utolsó körbe üresen behuzza a leggyorsabb kört akkor is szerez pontot és ezzel ha nem is nyeri meg a bajnokságot, de a következö évre a pénz elosztásnál ttöbb juthat neki és ez a fejlesztésre is jó hatással lehet ami segit közelebb hozni az elejéhez öket.
meg egyenlöbb lenne a küldelem, mert igy hiába erölködik az aki esélytelen amugy is az első 10 be jutáshoz. -
#169119 https://hvg.hu/sport/20190308_Nagy_valtozas_jon_a_Forma1_szabalyrendszereben#rss
Ez kemény. Nyilván itt most max 1-2 pont jöhet szóba mert a pozíciók között is csak 2 pont van és azt biztos nem akarják hogy esetleg akár pozíciót áldozzanak be a csapatok ezért.
De akkor is, ha megint lesz egy F1.5 és az élmezőny ilyen 20-30 másodpercet tud verni a mezőny másik felére akkor annak aki az élmezőny végén van beleférhet egy plusz kerékcsere a végén üres tankkal és behúzza a plusz pontot. Ez 2018-ban elég gyakran a RB lett volna. Akkor is megváltoztatta volna az eredményt 2018ban ha csak 1 pontot ér.
-
#169118 Egyébként érdekes ez a első szárny dolog, mert mindenen változtatnak meg, hogy legyen biztonságosabb, de arra nem hoznak szabályt, hogy a szárny véglapja valóban sik legyen. mert mindig van egy kis szárny alul vagy hátul ami ki tudja vágni a kereket ha összeérnek.
De ha teljesen sik lenne akkor csak összeérnek, de nem kéne, hogy kivágja -
#169117 Ez hülyeség. Már bocsánat. A halo már van egy ideje, és nem blokkol sokat a kilátásból, pláne oldalra. Illetve a szélesebb szárnyakat is azonnal megszokták, amikor jöttek a szélesebb autók. Ez ahhoz képest semmi. Honda miatti szopás is fölösleges hangulatkeltés. A Renault is szarakodik, de azzal is elég jól dolgoztak (a lehetőségekhez képest). -
IXEMGabeo #169116 Ne fesd az ordogot...Merci majd ev kozben fejleszt szokasukhoz hivoen, de az arra lesz eleg, hogy masodik erok legyenek;))),
szarnyakkal kapcsolatban igen, kivancsi leszek mikepp fogjak kezelni a versenyzok a rajtnal, de biztos erzik hol a hatar, ha ovatosak... -
#169115 Szerintem - ránézésre - továbbra is: Merci, Ferka, RB az időmérőn, kb. ebben a sorrendben. A Honda miatt fog szopni a RB, de esélyesek lesznek idén. Utána jön a többi. A Saubert szerintem elqurták, legalábbis mennek vissza az első hetes teszten látottakhoz.
Egyébként tök mindegy mi a sorrend. Akkora kib...tt első szárnyak vannak, hogy minden startnál ki fog potyogni legalább 2-3 esélyes, mert vagy letörik a szárnyuk egy-egy darabja és utána cseszhetik a tapadóerőt, vagy kivágja a szárnydarabka a gumit. A HALO miatt csökkent a kilátás, a felfüggesztést se látni, szóval lesz itt 5-6 futam, mire mindenki megszokja a nagyobb első szárnyakat. Utána beszélhetünk majd igazi sorrendről, de akkor már Európában lesznek, és kezdődik minden előlről.
Jövőre lesz az igazi, akkorra lesznek tökéletesek az autók, hogy aztán 2021től ismét elfelejthessük őket. -
#169114 A Williams a béka segge alatt van a többi csapat szerint is. -
IXEMGabeo #169113
nem gondoltam volna, hogy meg az epuletet is ilyen uresen hagytak... -
#169112 Igen, mi mas lehetne? Eleg nehez szamolni valamivel amit nem tudsz... -
#169111 Azon adatok alapján, amelyik nem számol az üzemanyagszintekkel. Vagyis az egész találgatás. -
ToxiMaxi #169110 Ausztráliában tavaly, meg az előtt is jól mentek a Haas-ok az időmérőn. Wéber tavalyi elemzése is elég jó volt, 1 csapat kivételével (Williams), minden csapat időmérős helyezését jól jósolta meg, a tesztek alapján.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2019.03.07. 19:46:31 -
#169109 Adatok alapján ezt adja ki, nem azt mondta hogy ez lesz.... pfff a fika az megy.