182273
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
madmanic #55928 linkeld maár be a hírt lécci, mert lehet, hogy le vagyok maradva...
-
WNW #55927 Tudod az a baj, hogy vezetoseg is tudott rola, es nem zavarta oket egesz addig, mig ki nem derult... -
madmanic #55926 jut eszembe, hánykor lesz a tárgyalás? -
madmanic #55925 Arra senki nem kérdez rá, hogy ha Dennis tudott a dokumentumokról ( amit ugye a ferrari szerelője lopott el ) akkor miért nem tartotta magánál, vagy adta tovább elemezni?
Nem, megkérte csórikámat, küldd már el a feleségedet a Copy Generalba, fénymásoltasd le...
Persze...
Alonso meg húzná a belét vissza a Renaulthoz, ehhez minden gerinctelen eszközt fel is használ. ( Itt jönne a véleményem amiért büntipontokat szoktam kapni ) Megijedt a szankcióktól? Tudott az anyagokról? Nem szólt csak mikor megfenyegették?
AZOKAT KELL KIRÚGNI A MEKITŐL AKIK TUDTAK AZ EGÉSZRŐL DE NEM SZÓLTAK ÉS ILYEN HELYZETBE HOZTÁK A CSAPATOT!!! -
DJ BP #55924 McLaren-Ferrari-Röno-Williams ( BMW )-Honda és Toyota egy kaptafa, miért szurkolnak nekik? megannyi disznóság van mind1ik szamláján.
Azért érdekes vagy, eddig végig kiálltál mellette, hogy a Meki ártatlan bárány ezügyben, most hogy szorul hurok ,,ők is rosszat csináltak" gyermek effektus... -
DJ BP #55923 Amikor a Toyota BEBIZONYÍTOTTAN megállapították hogy a lopott softver ott van a gépeken és karukat széttéve csak annyit montak, h bocsi ez már beleépült a rendszerbe akkor őket miért nem kellett kizárni?
Tehát akkor ne büntessünk senkit? Nem jó hozzáállás. Mindenkit megkéne, és ha ez a Mekivel kezdődne, hát akkor velük. De valamit tenni kéne végre a sportszerűségért. (mellette baromira nem izgat most ki lesz a vb, úgyse tudnék örülni Ferka ,,sikernek" sem) De még mindig nem értem egy ilyen csapatnak miért kellett hazudoznia a dokumentumokról, ilyen ,,bakit" ha nem használták fel... Vagy ha felhasználtak valamit, akkor azt is hogy jut eszükbe -
G_ArchAngel #55922 meglepődnék, ha pármillás büntinél nagyobb lenne, de azon nem lepődnék meg, hogy nem zárnák le az ügyet és most nem történne semmi... -
Elég rafinált húzás lenne.. de sztem azért ez is fontos:
" A WMSC ugyanakkor leszögezte, ha a jövőben előkerülnek újabb bizonyítékok, akkor újratárgyalja az ügyet és az angol csapat súlyos büntetést kaphat."
És ennek a fényében háááát... én nem játszanék ilyennel. -
G_ArchAngel #55920 F1hirek.hu összefoglaló:
Május 17-én azzal vádolták meg Nigel Stepney-t, a Ferrari korábbi technikai vezetőjét, hogy Monacóban szabotálni akarta az istállót, úgy hogy a mái napig ismeretlen összetételű fehér port akart szórni az autók tankjába. A szakember ellen eljárás indult, ezzel pedig kezdetét vette az utóbbi évek egyik legnagyobb botránya a Forma-1-ben.
Június 21-én a Ferrari a modenai ügyészségen eljárást kezdeményezett egyik munkatársa ellen, aki a vád szerint titkos információkat adott át a McLaren egyik magas beosztásban lévő alkalmazottjának. Néhány nappal később kiderült, hogy a szabotázsügybe keveredett Stepney az ügy egyik kulcsfigurája.
Július elején a McLaren az FIA-hoz fordult, és azt kérte, hogy vizsgálja át autóit és győződjön meg arról, hogy a Ferraritól lopott adatokat nem használta fel versenygépének építésekor.
Július 9-én a Londoni Felsőbíróság hirdetményéből derült ki, hogy a Ferrari a McLaren főtervezője, Mike Coughlan ellen is jogi eljárást kezdeményezett, aki a maranellói titkos iratok címzettje volt.
Július 26-án az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) rendkívüli ülésen hallgatta meg a McLarent. Párizsban a tanácstagok úgy határoztak, hogy a McLaren bűnös az engedély nélküli ferraris dokumentumok birtoklása miatt, de nem kap büntetést, mivel nem bizonyítható, hogy a wokingi gárda valóban felhasználta volna a rivális csapattól származó információkat. A WMSC ugyanakkor leszögezte, ha a jövőben előkerülnek újabb bizonyítékok, akkor újratárgyalja az ügyet és az angol csapat súlyos büntetést kaphat.
Az FIA elnöke, Max Mosley július 31-én jelentette be, hogy az Olasz
Automobil-szövetség elnöke, Luigi Macaluso kérésének engedve, a Nemzetközi Sport
Fellebbviteli Bíróság elé viszi az ügyet, ahol a Ferrari is előadhatja saját verzióját. A tárgyalást szeptember 13-ára tűzték ki.
Szeptember 5-én az FIA hivatalos közleményben tudatta, hogy új bizonyítékok kerültek elő a kémbotrányban, ezért a szeptember 13-ra tervezett fellebbviteli bírósági tárgyalás helyett újra a WMSC elé kerül az ügy. A szövetség néhány nappal később annyit elárult, hogy a McLaren pilótái (Fernando Alonso és Pedro de la Rosa) szolgáltatták a bizonyítékokat.
A lista a mai napon újabb, ám feltehetően nem az utolsó fejezettel bővül.
A lényeg a végén van:
Fellebbviteli Bíróság elé viszi az ügyet, ahol a Ferrari is előadhatja saját verzióját. A tárgyalást szeptember 13-ára tűzték ki.
Szeptember 5-én az FIA hivatalos közleményben tudatta, hogy új bizonyítékok kerültek elő a kémbotrányban, ezért a szeptember 13-ra tervezett fellebbviteli bírósági tárgyalás helyett újra a WMSC elé kerül az ügy.
Ezzel a FIA megakadályozta, hogy az ügy bíróság elé kerüljön és ismét csak egy "kedélyes" beszélgetésre hívják össze a feleket, ahol lehet, hogy ismét nem szólalhat fel érdemben a Ferrari, mint nyáran...
Okosak ezek a McLaren-es fiúk, kérem, nem lesz itt semmi...:) -
Egészen rendben van, az egyetlen, és sztem elég vaskos, répaságot itt látom:
"...a Q3-ban mégis mindössze két alkalommal tudta megkaparintani az 1. helyet, és a rajtfelállás tekintetében 6:7 arányban kikapott Hamiltontól.Ez azt látszik alátámasztani, amit Alonso már az idény kezdete előtt is felvetett, csak akkor még nehezen hittük el neki: a 2007-es Bridgestone-ok jobban fekszenek az újoncoknak, mint azoknak, akik már hozzászoktak a régi gumikhoz.."
Nem tudom megérteni, hogy miért a Q3-t kell alapul venni, mikor ott már befolyásola a végeredményt a versenytaktika.
Szvsz sokkal egyszerűbb és célszerűbb a Q2-t nézni, ahol is a hétvége leggyorsabb körét igyekeznek a pályára tenni a versenyzők,...mert ott az ALonso vs. Hamilton eredmény 8:5-re áll, és akkor már egyáltalán nem támasztja alá Alonso éveleji felvetését.
Amit mondjuk én spec. nem is tartok frankónak...sztem semmi előny nincs egy kategóriaújoncnak egy tapasztaltal szemben, vagy ha mégis, akkor ott a tapasztalt versenyzővel van baj.
-
G_ArchAngel #55918 -
Zóanagyvarázsló #55917 A Toyota esete is az FIA hozzáállását példázza, nem volt nagy a füst, el elhetett fedni gallyak rádobálásval, mivel a versenybe nem szóltak bele, így végülis megnyugodtak a kedélyek. Pont ezt a hagyományt kellene megszakítani.
Ugyan azt nem állítottam, hogy az eddigiek alapján (iratok körüli susmus) kizárnám a McLarent, de az én drákói szigorommal ez elképzelhető lenne. Viszont az FIA eddigi gyakorlata után nem lenne helyes példát statuálni a McLarenen, de a határt valahol meg kell húzni. Nem szabad megint a nagy közös F1-es szőnyeg alá söpörni ezt a szemétkupacot is, mert ez bizony már nem fér be, sőt, talán kilöki onnan a többit is (mondjuk ez nem feltétlenül baj).
Valamint csak azért nem szeretnék McLaren-ellendrukker lenni jövőre, mert - a közelmúltig általam tisztelt - Dennis marad a főnök, mindig is méltó ellenfélként tekintettem rájuk. Mindegy, holnap este már a következő stáción vitatkozhatunk. -
Amikor a Toyota BEBIZONYÍTOTTAN megállapították hogy a lopott softver ott van a gépeken és karukat széttéve csak annyit montak, h bocsi ez már beleépült a rendszerbe akkor őket miért nem kellett kizárni?
Mondjuk felesleges ilyenről beszélni mert még nem bizonyosodott be a vád, majd kiderül milesz. -
Zóanagyvarázsló #55915 Bizonyos mértékig lehet tolerálni a kisebb stikliket, sajnos muszáj is, köszönhető ez a következetlen FIA-nek. Őket kellene először kizárni...
Ez a szezon számomra már gallyra ment, ezt nem tudja semmilyen ítélet sem megváltoztatni, a Kimi és Massa egyébként sem érdemelnék meg a világbajnoki címet. Viszont itt az esély, hogy elkezdjenek egy kemény, de következetes rendpártibb politikát. Persze ha csak a Ferrari, a Renault és a BMW kedvéért hoznak egy keménykedő ítéletet, az még mindig nem ezt jelenti. A pontokkal, kizárással való bűvészkedésnél fontosabb, hogy az iratokról tudó, magasabb beosztású személyeknek személyeknek távozniuk kelljen (úgy néz ki: Dennis, Neale, Whitmarsh) a sportágból, reméelm legalább ez kiderül.
Kíváncsi vagyok a Renault feljelentésére is, mi lehet az a titok, amit Dennis előhalászott. (Na meg, hogy a Ferrari kapcsán mire gondolt.) Tisztább és izgalmasabb F1-et szeretnék látni. -
Ugyan a McLaren kiemelkedik ebből a tömegből negatívan. -
Én Spyker szrukoló lennék mert őket semmit nem csinálnak:)
McLaren-Ferrari-Röno-Williams ( BMW )-Honda és Toyota egy kaptafa, miért szurkolnak nekik? megannyi disznóság van mind1ik szamláján. -
Zóanagyvarázsló #55912 Márpedig a Kódex tartalmaz egy olyan passzust, hogy aki az autósport érdekeit sértő magatartást folytat, az büntethető. Ezt pedig bőven kimeríti a lopott adatokról való hallgatás, illetve az a tény, hogy a Ferrari dokumentációját birtokló alkalmazottukat - nevezetesen a főtervezőt - a kocsijuk közelébe engedték. Tehát az, hogy nem marasztalhatják el további információk nélkül, nem igaz, valójában sportpolitikai kérdés, hogy mi lesz a döntés. Remélem minél több részletre derül fény, annál reálisabban tudjuk megítélni a holnapi döntést.
Mindenesetre, ha a McLaren szurkolója lennék én bizony Dennisék fejét követelném, mert erről a bemocskolódásról ők is tehetnek. Az is biztos, hogy nem tudnám a történtek után igazi világbajnokként kezelni sem a rivális pilótákat, sem a sajátjainkat egy esetleges pilótákat is érintő kizárás esetén. Igaz, ez nem túl valószínű, jogosnak is csak akkor érezném, ha lenne bizonyíték az előnyszerzésről, az pedig megint más kérdés, hogy mit hiszek. -
G_ArchAngel #55911 nyugi nem zárják ki...
falhoz állítják őket és...

-
Ha ujra targyaloasztalhoz ulnek, akkor komoly bizonyitek kell, hogy legyen... Ugy mar nem lehet felmentes. Kulonben az egesz itelotestulet a kozrohej targya lesz. -
Bár sok cikket olvastam az elmúlt napokban, még mindig elképzelhetőnek tartom, hogy felmentik a McLarent! Tökéletesen mindegy, hogy az újságok mit zagyválnak össze, ha nem tudják bizonyítani az adatok felhasználását, a Meki fel lesz mentve. -
Zóanagyvarázsló #55908 Esetleg safety carral, és akkor nem is előzhetné meg senki :) -
Akkor csak taxival mehet :) -
Spanyol :) -
"panyol lapértesülések szerint a bajnokság élén álló Lewis Hamilton hatalmas bajba kerülhet, ha a Motorsport Világtanács holnapi ülésén bűnösnek találja a McLarent, ugyanis az FIA bevonhatja vezetői engedélyét, amiért nem reagált múlt heti levelére." -
Kiváncsi leszek mi lesz xD Abűnösek vagytok de nem büntetünk már volt, csaknem lesz megin ugyanaz:D -
-
Zóanagyvarázsló #55902 Nyílván, csak mint a nevetséges, hiteltelen védekezés mintapéldáját írtam, éppen ezért nem számít semmit az égvilágon, amit Dennis mond (feltételezve persze, hogy tagad:). Mellesleg Coughlan esetében már az eddigieknek is elégnek kellene lennie súlyos börtönbüntetésre.
A múltkor éppen ezért háborított fel, amikor az RTL Klubon a "szakértők" azon nevetgéltek, hogy szerintük teljesen elképzelhető, hogy Coughlan és Stepney a közeljövőben a Formula-1-ben dolgozzon, és senki se emlékezzen a mostani esetre...
A legjobban annak örülnék, ha lehetne bizonyítani a McLaren ártatlanságát, máshogyan ebből jó dolog már nem sülhet ki; én már nem tudok hinni az ártatlanságukban, pedig szeretnék. Remélem holnap nem csak egy újabb döntéssel, hanem tényekkel is okosabbak leszünk. -
WNW #55901 Persze, hogy azt mondja... Hatosagi eljaras folyik ellene, nem fog magara terhelo adatokat szolgaltatni.. Igazsag szerint, csak akkor lehetne igazan felgongyolitani a tortenteket, ha az egyik gyanusitott ellen tudna az ugyeszseg olyan vadat osszehozni, ami sokevi bortont, vagy nagy osszegu karteritest helyezne kilatasba, es igy lenne egy jo kis alap egy vadalkukotessel kideriteni a teljes ugyet.. -
Zóanagyvarázsló #55900 Senki nem felejti el, Stepney-nek is meg kell kapnia, ami jár neki. Ami miatt itt a vita időről időre mindeg előkerül, az a McLaren éintettségének kérdése. Felesleges lenne közben minden mondatba belefoglalni Stepney és Coughlan nevét. Mellesleg az utóbbi időben Coughlan is úgy nyilatkozik, mintha szinte bele sem nézett volna ("röviden belepillantott":), mintegy csak véletlenül került volna éppen hozzá. De akkor miért kellett az asszonynak lefénymásolnia? -
DJ BP #55899 ha egy autótolvaj azt mondja, nesze itt egy lopott autó ajándékba, akkor használhatom, az enyém? :.D -
DJ BP #55898 miért felejti el mindenki hogy a ferrari embere lopta ki az adatokat..
Az a gond, hogy a Meki felejteett el szólni erről... -
Mert más csapat adatait birtokolni tilos.
Ez sztem elég egyszerű. -
Az nem lényeges, a McLaren lopott:), csitt. -
madmanic #55895 miért felejti el mindenki hogy a ferrari embere lopta ki az adatokat..
aztán járt(ak) a hondánál is.... -
DJ BP #55894 Mclaren 007
with licence to spy
LOL :DDD -
Vagy Pironihoz, esetleg Alboretohoz? :) -
Szerintem levonnak tőlük 30-30 pontot/vagy elveszik három győztes versenyüket az egyéniben és a csapatban, a Ferrari átveszi a vezetést, és ismét izgalmas lesz a VB/vagy az elkövetkezendő versenyeken 10 helyes büntiből indulhatnak csak, stb (ez pl. ha tényleg bűnösök, a legkorrektebb lenne. Innen szép nyerni! :)
Bernie meg jól kitalálta az egészet, ismét jönnek majd a szurkolók a futamra, izgulni, ki lesz a "bajnok". Ha ponthátrányból feláll a Meki, az erkölcsi győzelem lesz nekik, ha nem, akkor ez intő példa lesz mindenkinek, hogy ne csalj/szabálytalankodj, mert megfingatunk.
Kb. ez lesz, ha Bernie ismét a pénz és részvényérdekeit nézi. :)
Ha nem, jövő évre fogják elmeszelni a McLarent, mondjuk az első 3 versenyen nem indulhatnak majd/vagy nem tesztelhetnek, csak a futam hétvégéjén pénteken/kevesebb szett gumi ját nekik/nem kapnak az FIA-tól semmi pénzt/az első 3 versenyen alapból 10 hellyel hátrébbról indulnak. Kb. -
G_ArchAngel #55891 gondolom ez attól függ, hogy lesz e büntetés - ha pl. 2-3 versenyes eltiltás lesz ebben az évben, akkor nembiztos, hogy ezt mondja...
és nagyban függ a végkimenetel attól is, hogy hány olyan szerelő van Kimi csapatában, aki még Massahoz lojális:) -
Érdekes lenne mit mondanda Todt a srácoknak ha meki nélkül folytatódna a dolog, menjetek ki a pályára és azt csináltok egymással amit akartok?:D -
Lehet, hogy még tényleg bejön, hogy Alonso és Kimi csatázik idén a VB címért? :)