182273
  • Shiwo
    Punker szeretni fog
  • desigo
    igényes megnyilvánulás a részedről...
  • nearo
    köszönjük a részvételt, most pedig húzás a BANamákra...
  • csabiks
    Levágnám a FIA összes tagjának a faszát és beletenném a szájába, mennyenek a kurva annyukba hogy perelik a mclarent, lopott a kurva annya az lopott, kár hogy nem magyarországon van a FIA a torkát átvágnám mindegyik szaros kis köcsög buzinak aki ilyet állít pfffffffffff szánalom a ferrari meg egy rakás fos egy piros szartalicska
  • tomy8614
    Az FIA nyilvánosságra hozta a kémügy bizonyítékait
  • Zóanagyvarázsló
    Nem is kötelező midenkinek egyetértenie vele, probléma legfeljebb akkor van, ha a tanulságot sem vonják le, és a Ferrariban, illetve a hivatalos szervben ellenségképet vélnek a történtek hatására felfedezni. Nekem is vannak fenntartásaim, de a részletek ismerete nélkül inkább nem írom le.

Az eddigiek alapján egyébként annak nem örülök, hogy az anyagiak akár tönkretehetik a McLaren jövő évi szereplését (a 100 millió televíziós jogdíjakkal együtt nem kevés ám, és ki tudja, hogy a szponzorok miként állnak a témához), ugyanakkor annak örülök, hogy nem lett jelképes büntetéssel elsimítva az ügy. Az előbbi nyílván a nézői álláspontom, melynek nem befolyásolnia az ítéletet.
  • a.carkey
    De ha előállnak, itt utána is megy majd a kavarás, hogy most ez baromság.; nem loptak.; de rendesek.; rohadt igazságtalan a bünti.; stb.
  • a.carkey
    Na erre kiváncsi leszek ...
  • Zóanagyvarázsló
    Pontosan. És pontosan azért jár ilyen esetben a büntetés, mert a McLaren nem jóhiszeműen cselekedett, hanem inkább menekülni próbált, ezek utána többi csapat és a WMSC sem veregethette őket jóhiszeműen hátba. De most már tényleg jó lenne megvárni a részleteket, mert még mindig nem tudjuk pontosan, mik is hangzottak el, ha mást nem is, de legalább az e-mailek és Ross Brawn "tanúzásának" pontos tartalmát talán megtudhatjuk.
  • Zóanagyvarázsló
    "Megtudod valaha az okokat, hogy miről tanácskoztak ZÁRT ajtók mögött?
    Nem. (Ha akarták volna, hogy megtudd, akkor nyilános a meghallgatás, mint az OJ Simpson/Michel Jackson ügyben.)"

Azt ígérték, hogy ma előállnak a részletekkel.
  • Amiga
    "Az az igazság hogy nézem ezt a dolgot és tetszik! Minden csapat a Ferraritól lop:D Azért ennél nagyobb megbecsülés nem kell az olaszoknak!
    Hajrá Ferrari%% "

Ez jó. :))) De igaz. A legjobbtól lopnak! :)
  • edeleny
    Nyilvánvalóan a Meki egyet hibázott,hogy azonnal az FIA-hoz kellett volna fordulnia,és most nem lenne miröl beszélni.
  • b-type
    ok, én is bocseszt kérek, csak tényleg félreérthető volt :)
  • edeleny
    Igen ez nyilván valoan igaz,miután ez elsö futamon kiderült,tagadták a csillagot is az égröl,a 3. futamra átterveztették a többi csapat nyomására az elsö szárnyat,a 9. futamra meg a hátsot tiltatta be az FIA.
    Gondolom ezt takarja az azonnal levették.
  • Amiga
    Egyébként meg ebben nem akarok vitatkozni veled, mert a FIA sokszor hülye és az is marad. Következetlenek, elfogultak.

Én nem vagyok McLaren rajongó, Schumit imádtam és most kissé légüres térben vagyok. Leginkább Kiminel drukkolnék, de annyit bénázik idén, hogy nem igazán érdemli meg a VB-címet.

Alonsot tisztelem, a nyomást a pályán remekül kezeli, de hakiszáll az autóból, már nem tudja tartani a száját. Szvsz kevesebbet integet, mint régebben.

A Mercedest, mint gyártót nagyon szeretem és amikor hallottam, hogy beszáll az F1-be, annak nagyon örültem.

Szóval nem vagyok az a habzó szájú, aki a McLaren halálát kívánja. De a kémbotrány tönkretette az idei évi Forma 1-et, amire egész télen vártam. És ebben két fő felelős van: Stepney és a McLaren. Utóbbi nem ember, hanem jogi személy. Nem lehet börtönbe csukni. Szerintem a döntés igazságos.

Ha például az USA-ban kábítószert találnak nálad, már a birtoklásért is lecsuknának. A McLaren hatalmasat hibázott, mert nem fordult azonnal a FIA-hoz és a Ferrarihoz, amikor a dokumentáció hozzá került. A hibájának a következményeit szenvedi most el.

És hozzá kell tenni, ez még egy jóindulatú vélemény a részemről, mert azt írtam, hogy a Meki HIBÁZOTT, és nem azt, hogy tudatosan megtervezett ipari kémkedésről volt szó, aminek az eredményeit esetleg hónapokig lehetett használni. Mert az durva lenne.

(Egy példa: a Ferrari dokumentációjából látom, hogy az autó hogyan viselkedik a pályán. Esetleg a szimulátoromban le is modellezem a viselkedését. Aztán a verseny előtt megmondom a pilótáknak, hogy a Ferka mennyit fogyaszt, hogyan használja a gumit és melyik pályarész a gyenge pontja. Beépítettem valamit a saját kocsimba a doksiból? Nem. És mégis előnyhöz jutottam. Ismerem az ellenfél gépét. Ez óriási előny.

A Meki főmérnök májusban még alkalmazásban volt. Tényleg nem élt a lehetőséggel, hogy tisztességtelen előnyökhöz jusson? Ha nem élt vele, akkor tévedés volt minden, amit az elmúlt harminc évben az emberi fajról tanultam...
  • gordon 24
    Az az igazság hogy nézem ezt a dolgot és tetszik! Minden csapat a Ferraritól lop:D Azért ennél nagyobb megbecsülés nem kell az olaszoknak!
    Hajrá Ferrari%%
  • edeleny
    Nem,nem nem.
    Bocsi nagyon félerérthetöen irtam.
    Természetesen nincs FIA-Ferrari összefonódás.
    Ugy kellett volna irnom,hogy sem a Ferrari nem jelentett fel,sem az FIA nem vizsgálodott,büntetett.

Ha a Meki dokumentum birtoklásért ennyi büntit kapott,akor a Toyotát minimum 5 évre ki kellett volna zárni.
    Nem értem,ha már betü szerint vesszük a szabályokat,akkor mért lehet lopni egy baleknek,és miért nem egy luzernek?
    Aha,értem akkor a totoja részéröl ez megélhetési bünözés?
    vagy csak ök nem vették el a bajnoki cimet a Ferraritol?
  • a.carkey
    Akkor miért téma még mindig?

Tudsz rajta változtatni?
    Nem.

Megtudod valaha az okokat, hogy miről tanácskoztak ZÁRT ajtók mögött?
    Nem. (Ha akarták volna, hogy megtudd, akkor nyilános a meghallgatás, mint az OJ Simpson/Michel Jackson ügyben.)
  • DJ BP
    A Ferrari védekezett, amikor a rugalmas padlólemezeit firtatták? Azonnal levette.

Flexi szárnyakat is azonnal levették, nem emlékszem b*szakodásra
  • Zóanagyvarázsló
    De miért kellene ezzel az üggyel takarni a McLaren hibáját. Tényleg hiba, hogy annak idején nem léptek megfelelő módon az ügyben, de ez a mostnai esetet semmilyen módon nem érinti.

Másrészt ha ellopják a terveidet, de nem mégsem érnek vele semmit, nem fog annyira izgatni, mintha az ellopott terveknek köszönhetően megelőznek, vagy legalábbis pont az előz meg és jelenti fel az alkatrészedet, aki egyúttal birtokolja is a tervet. Leegyszerűsített példával: egy nyalóka eltulajdonításáért nem biztos, hogy botrányt akar csinálni az ember, de a kocsilopás esetén már nem hagyja annyiban a dolgot.
  • nearo
    jó a visszatekintő
  • Amiga
    Akkor mégsem értetted meg, amit írtam. A meki nemcsak kilopta az adatokat, hanem felhasználta őket a Ferrari ellen.

A Toyota szerencsétlen balek csapat és ezt a Ferka is tudta. Ugyanakkor volt botrány bőven akkor is.

A mérnököt szimplán becsukták. Hm, szerintem ez azért elég nagy büntetés.

Sokkal nagyonbb baj, hogy a McLaren nem tett meg mindent kezdettől fogva, hogy tisztázza magát. Először még a dokumentum létezését is letagadták. Mindig csak annyit vallottak be, amennyit rájuk lehetett bizonyítani. EZZEL lehet tönkretenni egy sportágat. Ez olyan, mintha doppingvizsgálaton csak úgy tudnék mondjuk vért venni a sportolótól, hogy előtte leütöm egy bunkóval, mert védekezik. A Meki soha semmit nem ismert el, csak azután, hogy rábizonyították.

A Ferrari védekezett, amikor a rugalmas padlólemezeit firtatták? Azonnal levette. A FIA és a Meki is kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy az alkatrész nem volt illegális, hanem a FIA tiltotta be. Ilyen minden évnem van három. Tavaly pl. a Renault aktív felfüggesztése. Akkor a Meki boldogan állt a Ferrari mellé. A Meki mindenkit bemószerol. Még az is lehet, hogy a Renault aktív felfüggesztéséből is van dokumentációjuk. :)))
  • b-type
    Nem létezik FIA-Ferrari páros, nincs együvé tartozás.
    Le tudok halni amikor azok követelnek a bünösségre tényleges bizonyítékot, aki FIA-Ferrari tengelyt emlegetnek.
    Egyébként is a büntetést nemaz FIA hozta.
  • Istencsászár
    Semmiben, de ezen kár lovagolni, mindenki tudja mi volt az az eset, de a roló nem mozdul és nem látják az összefüggéseket vagy a különbségeket.
  • Istencsászár
    Mi a bajd? csak a megállapításokat akarom tudni, a büntetés már rég nem érdekel meg az ügy se, amit kaptak kaptak ezvan, szerencsére lezárult.
  • edeleny
    Orgazda.
    Ez jo,és jobban megállja a helyét,mint a tolvaj.
    Egyébként nem a Meki a kedvencem csak nagyon nem értem az FIA gondolkodását.
  • edeleny
    Ok.
    Még ha száz százalékig elfogadom azt amit irsz,akkor is ott a kérdés bennem,aZ FIA-Ferrari páros miért nem perli,bünteti meg a Toyotát,akik bizonyithatoan megbizásbol ellopták a Ferrari tervrajzait,megépitették,és használták a Ferrari klónt (2003-ban).
    Az ezerszer sulyosabb eset,és se FIA vizsgálat,se Ferrari feljelentés az FIA felé nem volt.A mérnököt szimplán becsukták,és kész.
    Ez miben másabb????????
  • a.carkey
    Figyu! Tök egyszerű a dolog. Gondolkozz el mi lenne, ha a Ferrari volna sáros, és a McLaren lenne az áldozat.

Vajon ugyanígy postolnál? Vagy kb. úgy, ahogy mások most a Ferrari irányából?
  • Zóanagyvarázsló
    "Én ugy gondolom,egy döntö momentum van,a McLaren adta e a megbizást Stepny-nek,vagy nem."

Ez az egész egyáltalán nem erről szól, de ha már így közelítjük meg, akkor a McLaren nem tolvaj, hanem orgazda. Nagyon nagy hibát követtek el a McLarennél, hihetetlennek tartom, hogy a szurkolók a kedvenc csapatuknak és a sportnak ennyit ártó vezetőket védik. Kíváncsi leszek a további perek eredményére, mert a tegnapi ítéletnél fontosabbnak tartom egy-két érintett személy börtönbe kerülését.
  • edeleny
    Igen az jo lenne,Pl hogy mi volt most a döntö bizonyiték,ami nem volt idáig.
  • edeleny
    Nálam még mindig az a kulcs kérdés,ki adta a megbizást Nigel-nek,Ha a meki kicsi a bünti,ha nem nagy a bünti ennyi.
    Nem azt kell büntetni,aki a szeméttelepen megtalálja a szupertitkos iratokat,hanem azt aki kivitte oda öket.
  • Istencsászár
    Semmit nem várunk csak egyet a HIVATALOS FIA nyilatkozatot és a pontokat h miben, kit, miért találtak bűnösnek és nem bűnősnek.
  • jefferson83
    Aki utánna a lopott cuccot, amihez köze sincs beteszi a szekrényébe és egy szép napon a rendőrség megtalálja az x összeget nála, az bizony felelősségre vonható. A lényeg, hogy nem szólt róla senkinek, pedig tudott róla, ennyi.
  • DJ BP
    Mellesleg nem értelek titeket, hát én örülök neki, hogy 2 évre nem zárták ki őket teljesen, mert azért csak a sport léte múlt ezen, ti meg itt feszkóztok a molyfing konstruktőri címen... Mit vártatok, most őszintén, szép dolgot csinált a Meki hogy ült a dokumentumokon?
  • Amiga
    Kicsit gondolkozz el azon, mi lenne, ha lenne egy F1-es csapatod. Aztán egy napon valaki elloná az autód technikai dokumentációit. Aztán egyszer csak ez a csapat feldobna a rugalmas padlólemezeid használatáért, miközben te tudnád, hogy az összes csapat ott játssza ki a szabályokat, ahol tudja.

Meghökkennél, nem? Nem elég, hogy kilopták a technikai dokumentációdat, de fel is használták ellened! Felmerülne benned a kérdés, hogy a McLaren mérnök miért nem a FIA-hoz küldte Stepney-t.

Aztán kutatni kezdenél és rájönnél, hogy vagy fél tucatnyian belenéztek a dokumentációdba a McLarennél, sőt, a főmérnökük úgy bukik le, hogy a feleségük beviszi az anyagot egy nyilvános fénymásolóba, ahol már BÁRKI hozzáférhet, belenézhet... igazság szerint csoda, hogy az anyag nem ment ki torrenten. Ha a fénymásolós nem dobja fel a Mekit, hanem magának is lemásolja (szkenneli) az anyagot, és hencegni kezd vele, sőt,mondjuk akár még a Rapidshare-ról is le lehetne tölteni!

És akkor komolyan el kezdesz gondolkodni azon, milyen közel kerültél ahhoz, hogy a csapatod, amelyikbe évente 500 millió dollárt ölsz, összeomoljon. Hogy az összes fejlesztési eredményed napvilágra kerüljön, amit akár egy évtizednyi kutatással, fejlesztéssel értél el. Mert azt ugye nem gondolhatjuk, hogy Stepney ételrecepteket lopott ki a cégtől. Nyilván ütős volt az anyag.

Végül eszedbe jut megint, hogy a Meki leszedette a FIA-val a rugalmas padlólemezeidet. Nem ez tett téged gyorssá, azt tudod, hiszen látod, hogy még mindig magasan a többi csapat előtt maradtál. Látod, hogy a Meki egyszerűen csak rosszindulatú volt. És akkor elgondolkodsz... mi a fene tart vissza attól, hogy feldobjam őket?

Ez nem csak a világbajnoki címről szól (bár igazad van, arról is). A Ferrari megmondta, hogy a FIA döntésétől függetlenül polgári perként is továbbviszik az ügyet. Ez egy különösen súlyos bűncselekmény volt, amiből még börtönbüntetések is lehetnek (Stepney-nek biztosan, de talán néhány Mekis arcnak is).
  • DJ BP
    Tényleg megfelelö ár volt a Ferrari számára egy potya bajnoki cim,amit mellesleg nem érdemeltek meg,(megbizhatatlanság),ha jövöre,azután eltünik néhány kis csapat.

Egy kicsit olyan ez az egész ügy mint a magyar politika,nem érdekel mi lesz holnap,mi lesz az országgal-sportal,le sz@rom az egész világot,akkor is én leszek a bajnok.

Egyfolytában Ferrarizol ember, ők hazudoztak,ők a hibásak? Vedd már ézre magad, senkit nem a Ferrari címe izgat, valahogy büntetni kellett
  • Istencsászár
    Attól függetlenül Rosberg veri némely gyári csapatok buciját, had ne mondjak egyet leglább HONDA. A Williams nagyon jó istálló, több pénz kell nekik a több fejlesztésre.
  • edeleny
    1, ne irjuk le a Williamst,az öreg ha másban nem pénzszerzésben,és tulélésben nagy,nézd meg a milliárdos Toyota mire ment ugyan azzal a mocival!
    2,Ha a Ferrari az igazság bajnoka,ezek szerint az,akkor miért nem indit pert a Toyota ellen,mert ök ez egész auto terveit ellopták,és fel is használták?
    Hol van az FIA következetessége?
    Csak az a bün amit valaki sokat ismétel?
  • Istencsászár
    Mit járatod a billentyűt? irtad hogy HA, nemértelek mit magyaráztál.
  • DJ BP
    Végül is sokmindenröl beszélünk,de egy dologrol nem.
    Mennyit ártott ez az F1 hirének?

Az menyit ártott, hogy azonnal nem dobták ki a kukába az egész paksamétát...