182273
  • Punker
  • Kit--Kat
    Neeeeeeeeeee.........
  • G_ArchAngel #57553

2007. október 03., szerda - [13:56]
    Közlemény: a Görbe Tükör elmarad

Tisztelt Olvasóink!

Értesítjük Önöket, hogy a Fuji Görbe Tükör és az e heti FORMAbontó a szerző szabadsága miatt elmarad, de a Kínai Nagydíj után mindkét rovatunk szokás szerint folytatódik.

A5.hu
  • G_ArchAngel #57552
    inkább Kimit elnézve klasszisokkal jobb:)
  • Kit--Kat
    Nem hinném, hogy rosszabb lenne mint a McLarennél.
  • [Jakuza]
    Ami nem is 100 millio, hanem 2x millio.
  • Amiga
    Szvsz felesleges volt a Mekit pénzbüntetésre ítélni, mert mindenki tudja, hogy ez az összeg nem vágja őket földhöz. Azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy a Meki 100 milláért vett egy egyéni VB-címet.
  • kulabácsi
    hát nemtom, én nem vagyok így sem boldog!!! megnéztem volna h mi van ha a ferkától nem lopnak, akkor hogy alakúlt volna az idei vb...nade tényleg tovább lehetne már lépni ezen
  • Istencsászár
    Jobb helyeken ami nem F1... azért ne keverjük össze a riől lájfal mert egy kicsit más. Ok Meki kapott, Ferrari kapott, mindenki boldog lehet, és lehet a 2008ra készülni, meg átigazolni stb...
  • G_ArchAngel #57546
    "kapott a Ferrari egy Vb címet"

a McLaren vett egy VB címet 100 milláért...
    itt már nem az volt a kérdés, hogy mit használtak fel: hazudtak, bizonyítékokat tartottak vissza, félrevezettek - jobb helyen ez börtön...
  • G_ArchAngel #57545
    na igen, ráadásul
    Massa 4×
    Kimi 3× volt kint

csak Massanak volt egy "drive trought"-ja, így egálban voltak...
  • Istencsászár
    Nem ehet biznyítani az iyeneket. A besugú a Ferrarinál volt, h mit mondott kinek mikor miért, egyedül az ő felelőssége, mert ezek nem bizonyíthatók, vagyis ennek a haszna nem. Szóval az autó szabályos tehát abba semmi kivetni valót nem találtak a szakemberek, ezért mehetnek a pilóták, a feltételezések miszerint taktikai húzásokat alkalmaztak amit a Ferraritól kaptak, az sem bizonyítható, de ebben az esetben meglett büntetve a csapat ill. kapott a Ferrari egy Vb címet, mondom HA ezek igy voltak, azt h igen vagy nem azt a két csapat tudja.

Ha Todt lelépne a Ferraritól akkor asszem több kérdés sem kell, milyen ott a hangulat belül és miért történtek ezek amik, persze HA, de szvsz nemfog.
  • Vucli
    mármint hogy Kimi miatt szándékosan jön ki...
  • Vucli
    Hát akkor be kell ismernem, tévedtem . Beszélgettem futam közbe, és tényleg csak azt láttam , hogy Massa 15 körrel a vége előtt egy csomó boxkiállás után mégegyszer kijön, és ebből gondoltam, hogy szándékos, meg persze a Palikék is vmi ilyesmit mondtak.
    De akkor visszaszívtam
  • BaliBoy
    Arról nem is beszélve, hogy amíg nem volt Raikönen közvetlenül Massa mögött, addig Palikék is arról beszéltek, hogy Massanak is ki kell még 1x állnia, ha Raikönennek is ki kellett. Aztán mikor egymás előtt/mögött voltak hírtelen váltottak és az volt a szöveg, hogy csak azért hívták ki Massat, hogy átadják a helyet Kiminek... nc. :)
  • Shiwo
    nahja...nem kéne benyalni 1ből, amit a hüle palik összehord..nagyon is várható volt, hogy massának kikell jönnie még 1szer tankolni..ha telelett volna a kocsija az elején, bénázott volna mint a mekik, kerékcserekor meg első kiállásakor nem kapott elég üzemanyagot (ha eleget kapott volna, akkor kiminek is elég lett volna) így várható volt még1 kiállás.. max rászoltak massára, hogy tartsa fel coulthardot (asszem ő volt köztük), míg kimi meg nem előzi, oszt utána mehet tankolni...
  • b-type
    jaja, néha már én is felhúzom a szemöldököm, hogy senki nem koppint a közvetítők orrára ilyenkor, levonják a következtetést, és mindjárt meg is ítélik..befolyásolva ezzel a nézők tizezreit.
    Majd persze nem úgy van az egész, de hát hiába minden a műsor már lement.
    Ennél jobban már csak az bosszant ha lesajnálnak egy versenyzőt a maguk fényezésére.
  • Amiga
    15 = 5, bocsi
  • Amiga
    Nekem erről a - szintén szemét módon elfogult - kommentátorok jutottak eszembe. Amikor Massát kihívták 15 (!) körrel a vége előtt, az "csapatmanipuláció" volt. Amikor Trullit kihívták a boxba 2 körrel a vége előtt, az "úgy tűnik eltaktikázták az üzemanyagát" volt. Persze mit várjuk olyan kommentátoroktól, akik töröttnek nézik a Ferrari-felnit. :)

Ellenben azon rágódni, hogy Massa szabályosan került-e hátrébb, mint Raikkonen, nevetséges. A szezon végén már természetes, hogy a csapat a jobb pozícióban levő pilótát támogatja. Tavaly például a kínai nagydíjon Fisichella páros lábbal állt a féken, hogy a brutálbéna Alonso el tudjon menni mellette. Aztán ahogy az előzés megtörtént, Fisichella visszagyorsult. Mit mondott a verseny után az interjúszobában? "A harmadik etapban vibráció lépett fel, emiatt jelentősen lelassultam, szerencsére később megszűnt a probléma, talán a gumik alkalmazkodtak jobban". Bahh, szánalmas. Abban, hogy Massát a boxba hívták, szánalmas dolog azt látni, hogy így akarták volna Rai versenyét megcsinálni. Ha csak az a cél, hogy elengedjék a finnt, elérhették volna más eszközökkel is (pl. beszólnak Massának rádión, hogy "hé öreg, gyorsíts, Rai körönként fél másodperccel gyorsabb mint te". Ebből Massa értette volna, hogy valahol el kell fékeznie egy ívet és csak egy pozíciót vesztett volna, nem hármat). Ha valaki nézte is a versenyt, nem csak szunyókált, úgyis tudhatta, hogy Massának van még egy kiállása.
  • madmanic
    De jobb megoldás volt mint szegény BArichello val csináltak...

A célegyenesre fordulva szinte megállt, hogy elengedje Schumachert...

Na AZ gusztustalan volt.

Egyébként csak az érintett személyeket kellett volna büntetni,és kitiltani még az országokból is ahol futamot rendeznek!

HA feltételezzük, hogy Ron nem tudott róla, akkor most pár ember miatt qrva nagyot bukott.
  • minimize
    "A válasz pedig az, hogy igen beszéltem erről néhány emberrel. Nem tudom bizonyítani és nincsenek emailek sem. Az üzemanyag mennyiség és az egyéb különbségek kérdését is a csapaton belül vitattuk meg. A Ferrari is előnyre tett szert, akárcsak a McLaren? Úgy gondolom, hogy igen. Úgy tűnt, hogy az információk csak az egyik helyről áramoltak a másikra. Ezt senki sem kérdőjelezte meg. Mindenki azt hiszi, hogy Mike kérdezett, én pedig válaszoltam."

Stepney a kémbotrány kapcsán többször keveredett ellenmondásba.
    Asszem ezt nevezik önmosdatásnak, főleg, hogy a könyvét sem adja ki a célzott kiadója...xar alak, sajnálom, hogy egy ilyen csapatnál megfordulhatott ez az ember!!
  • Zóanagyvarázsló
    "És őszintén szólva az előző futamon amikkor Massát kihívták a boxba hogy átadja Kiminek a helyét, számomra gusztustalan volt, hisz csapat utasítással szóltak bele a versenybe és reálisan nézve teljesen szükségtelen, ha meki csinálta volna ugyanezt már biztos tele lenne sirva a fórum meg csalózna mindenki"

Előbb talán bizonyítani kellene, hogy Massának nem volt szüksége tankolásra. Jó eséllyel elnyújtott második etapon volt, mert nem úgy nézett ki, mint, aki annyit kapott, hogy végig tudjon menni. Én legalábbis számítottam még egy tanklásra a végén, pedig csaka józan paraszti eszemet használtam, és nem "szakérteni" próbáltam. Egyébként a világbajnokságnak ebben a szakaszában, illetve ebben a helyzetben szerintem teljesen természetes lenne egy ilyen húzás, bármely csapattól.
  • G_ArchAngel #57533
    én a KIESÉST kérdeztem, nem azt hogy ki, miben hibázott és milyen hátránnyal indult - én kérek elnézést, de arról ne más tehessen, hogy Massa nem tud előrébbjönni pontszerző helyre...

tehát a kérdésem, hogy Kiminek hányzor és Massanak hányszor kellett FELADNIA a FUTAMOT...?
  • Zóanagyvarázsló
    "Ő elismerte, hogy egészen a Silverstone-i futamig Alonso beállításait használta. Hoppá. És még valaki azt mondja, hogy a pilóták a csapat aljasságából nem profitáltak?"

Persze a kémügy szempontjából fölösleges adalék, de a múltkor Alonso már úgy nyilatkozott, hogy kölcsönösen használják egymás beállításait. (Lusta vagyok kikeresni a formula.hu hírtömegéből.) Ennek fényében még nevetségesebb az emiatt való korábbi reklamálása.

Stepney a Ferrarit is kémkedéssel vádolja. Ki tudja, én már semmin nem lepődnék meg, de azt hiszem, nála hiteltelenebb ember jelenleg nemigen van a témában.
  • Vucli
    Én írtam, és ha neked az tetszik hogy gyakorlatilag 2 pályán Monacoba és Hungaroringen a legnehezebb előzni (persze forma 1 es viszonylatba), akkor lelked rajta, én szerintem ez unalmasabbá teszi a versenyeket az átlagnál, nekem ez a véleményem.

Másik én nem vagyok meki druker de szerintem szánalmas ami aggónia megy ebbe a kémügybe. Miért a ferrai megérdemli idén az egyéni vb címet? Szerintem nem, nagyon sokat hibáztak, inkább magukkal foglalkoztak volna. Ráadásul sokszor mondják Hamire, meg Alo ra hogy sokat panaszkodik, a ferrari meg csapat szinten sír állandóan.

És őszintén szólva az előző futamon amikkor Massát kihívták a boxba hogy átadja Kiminek a helyét, számomra gusztustalan volt, hisz csapat utasítással szóltak bele a versenybe és reálisan nézve teljesen szükségtelen, ha meki csinálta volna ugyanezt már biztos tele lenne sirva a fórum meg csalózna mindenki
  • Zóanagyvarázsló
    A Ferrari megbízhatatlansága miatt kellene elkenni a kémügyet? Ez két telejsen különböző dolog, az FIA-nek az eredményektől, a világbajnoki állástól függetlenül kellett volna döntenie. Lehet, hogy a Ferrari pilótái vezetnéka vb-t kétszer megbízhatatlanabb kocsival is, ha a McLaren főtervezőjének kisebb lett volna a mérnöki kíváncsisága. Nem feltétlen, d enem tudhatjuk, amit tudunk, az a jogosulatlan előny, melyet a pilóták is élveztek, illetve az, hogy erkölcsileg (már, ha szabad ilyet mondani egy ilyen különösen profitorientált sportban) a romokban hever az idei szezon. Nem mérhetőek az előnyök, egy doppingoló kalapácsvetőnél sem szokták kalkulálni, hogy győzött-e volna anélkül is, mert az ellenfél úgyis elrontja az utolső három kísérletét. Nagyon nagy baj van ott, ahol így működika mérce. Különben, ha nincs Ecclestone, vélhetően a McLaren ki lett volna zárva jövőre is (ez már erős túlzás lett volna, bár a drákói szigor jegyében még inkább megértettem volna), valószínűleg a pilótákkal együtt.
  • WNW
    Nalunk a csapat cseszte el duplan Massanak.. Nem tankolas, plusz a versenytaktika, ami alapvetoen hibas volt.. Es Massahoz meg annyit, ha jol emlekszem ketszer volt neki olyan, hogy hatulrol kellet rajtolnia muszaki hiba miatt (talan valto/motor csere, es egyszer lefulladt a vas)..
  • DJ BP
    Megszerzik a pole-t, majd a versenyen az első kiállásnál, ami épp hamarabb van a Ferrari kiállásánál, kicsit többet csurgatnak bele. Hány ilyet láttunk?

Ezaz...
  • Dodo55
    Teljes mértékben egyetértek.
  • minimize
    Látod-látod, elég volt fél oldalt visszaolvasni, és tisztában lenni a tényekkel, értesz is mindent.Lassan olyan a topik, mint egy teleregény, a hülyeséget kell kimagyarázni sokakból...Én befejeztem a következő futamig, az tény.
  • Amiga
    Visszaolvastam az előző fél oldalt és nem értem, miről folyik a vita?

Kezdve azzal, hogy valaki azt írta, unalmasak a magyar versenyek. Az illető gondolom még életében nem látott magyar versenyt, elég ha csak arra gondolunk, hogy a tavalyi futam az év egyik legjobb versenye volt. Unalmas futam minden pályán előfordulhat, idén pl. a Monacoi Nagydíjat, amit minden évben repesve várok, gyakorlatilag végigaludtam, kínsznvedés volt az egész.

A másik dolog ez a kémügy. A McLaren bűnös volt, felelősségre is vonták. A csapatot kizárták a bajnokságból. Számomra megdöbbentő, hogy a pilóták megtarthatták a pontjaikat. Miért? Mert ők is a CSOMAG része. Ez olyan, mintha vennénk egy szétrohadt almát, amit már csak a héj tart össze és ráfognánk, hogy a fele még jó. Nem jó. Tudjuk, hogy Alonso a beállításait és a taktikát a Pedro De La Rosától kapott információk alapján állította be. Közel EZER SMS három hónap alatt, gondoljatok már bele! Alonso még azt is tudta, mikor megy Raikkonen hugyozni. És mi a helyzet Hamiltonnal? Ő elismerte, hogy egészen a Silverstone-i futamig Alonso beállításait használta. Hoppá. És még valaki azt mondja, hogy a pilóták a csapat aljasságából nem profitáltak? VASTAGON PROFITÁLTAK! Például vegyük azt a rohadt időmérőt! Stepney dob egy sms-t, hogy az utolsó etapba a Ferrarisok mennyi üzemanyaggal mennek ki. Erre a McLareneket alultankolják 1 (!) körrel. Megszerzik a pole-t, majd a versenyen az első kiállásnál, ami épp hamarabb van a Ferrari kiállásánál, kicsit többet csurgatnak bele. Hány ilyet láttunk? Vagy a másik eset. Az időmérő második etapjában látszik, hogy a McLaren gyorsabb. Hohó, megengedhetik maguknak, hogy többet tankoljanak a Ferrarinál. De megint mennyire hasznos az a pinduri SMS, ami a Ferrari boxból érkezik!

Az ellenfél taktikájának pontos ismerete minden esetben eldöntheti a futam kimenetelét. És akkor most mondjuk azt, hogy a Meki versenyzői megérdemlik a címet? Soha,m senki nem nyert még VB-t ennyire dicstelenül, ez az idény a szakma kigúnyolása, erőszaktétel az autósport királykategóriáján.
  • minimize
    Olvass már, nem arról volt szó, ki-mit cseszett el, hanem hány versenyen nem szerzett pontot...megint csak a fröcsögés megy,agyatlanul.
  • minimize
    Olvass vissza,aztán rájössz.Ha nem csaltak volna, semmi gond nem lenne az eredményeikkel, én nem vagyok zsigerből-Meklárenes.
    Alábbiakhoz még annyit: lehet, hogy nem lett volna "izgalmas" az utolsó futam, de sportszerűen záródhatott volna az évad az eredmények tekintetében.Így viszont "poros" marad az egyéni cím, mint Kanada általában, a futamok előtt....
  • Kit--Kat
    Sőt Magyarországon is ő cseszte el, azon kívül, hogy 1x nem tankolták meg.
  • Kit--Kat
    Kanadában a saját hülyesége miatt nem szerzett pontot. Az nem technikai hiba.
  • DJ BP
    Egy évadban 2pont nélküli verseny(ha csak a megbízhatóságot vesszük figyelembe)bőven beleférne a kalapba,

Hogy férne bele, amikor a Meki még jobban bírta?
  • minimize
    Massa 3,(Kanada,Magyaro.,ill. az Olasz), Kimi 2(Spanyol, és aZ Európa Nagydíj)esetben végzett pont nélkül futamon.
    Ennyit arról, kinek hány futam ment el valamilyen hiba folytán.
    Egy évadban 2pont nélküli verseny(ha csak a megbízhatóságot vesszük figyelembe)bőven beleférne a kalapba, de itt sajnos más dolgok, és más személyek döntöttek.
    Hamilton megbízható pilóta, de nem vagyok benne biztos, hogy tisztességes küzdelemben nem lehetett volna megverni az egyéniben.
    A csapat VB-t pedig gyszerűen odadobták "koncnak", mondván valamivel "kárpótoljuk a Ferrarit", ha már egyszer a fő ellenfél csaláshoz folyamaodott, de az érdekek így kívánták, hogy "versenyeket" láthasson a néző...Ez már régen nem versenysport, csak a dollármilliók, ahogy valaki lentebb említette már.
  • edeleny
    Két gondolat,a Hamilton nem azért lesz bajnok,ha az lesz mert gyorsabb autoban ül,mint Massa,vagy Kimi,hanem mert rettentöen stabilan hozza az eredményeket,és minden futamot befejezett,nem hátráltatta technikai hiba.Ha megáll alatta az auto egyszer is,még nem lenne eldölve semmi,szal ebben az évben igen is fontos/volt a megbizhatoság.

A másik dolog,tegyük félre az érzelmeket a kém ügyben.Nem tudni mennyit gyorsult a Mc.,vagy nem.Viszont semleges nézöként,igy legalább volt némi izgalom,az évben.
  • G_ArchAngel #57517
    igen, csak Massának 1 futamot kellett feladnia, Kiminek 2-t...
    nem mindegy mikor hibásodik meg az autó...

(ha jól emléxem, javítson ki egy statiszta, htx)
  • minimize
    Ha kérhetem, a kommentem után NE legyen offenzíva, mert csak reggel tudnék választ írni, és nem akarom hülyeségek olvasásával kezdeni a napot.
    Max. majd átugrom ezeket a válaszokat...