182114
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
#169792 Aki mazochista :D -
#169791 igen, legalábbis a magam nevében szólva. De nyilván jóval kevesebben, ahogy 17 évvel ezelőtt is.
Én szeretem, ha programom van pl. utálom felvételről nézni.
Viszont(!) sokkal kevesebben írnák be hogy már milyen jót aludtak. :) -
#169790 van aki fizetne az eddigi futamokért hogy nézhesse ? -
#169789 Azert a nezettseg csokkenese nem csak az F1 hibaja. 10 ev alatt sokat valtozott a vilag, felnott egy generacio, a kockak csaladosok lettek es/vagy van egyeb elfoglaltsag is. A mai generaciot nem csak az F1 ele nehez leultetni (most a foci, falosag show es egyebek felejtosek).
Aki 10-20-30 eve nezett F1-et, eleg ha csak visszagondol, miket csinalt akkoriban. Pontosabban, mi mast tudott csinalni, honnan jottek az egyeb infok. Regen az internet es videomegosztok hianya miatt, akit csak "erdekelgetett" az F1, otthon volt es "nezegette". Mar kozben kovetheti barhonnan vagy visszanezheti sokfelekeppen.
Tuti csokkent a nezettseg, de ha a teljes csokkenes 100%, akklor a "valos" csak 50%.
A ket veglet kozott kell kompromisszumot kotniuk: a valodi nezoket megtartani es minoseggel kiszolgalni (aminek egyik resze a fizetos reszek) vagy az F1-et ugy faragni, hogy uj nezok is legyenek. Valszeg a masodik a nehezebb es talan fajdalmasabban is erintentene az F1-et. -
#169788 -
#169787 Szép lassan beletolták fizetős csatornákba.
Múltkor pont beleolvasgattam pár hozszólásba 2002-ből, csak idézek:
"..Bernie bácsit lehet nem szeretni, de tény, hogy ő csinálta az F1-et olyan világméretűvé, amilyen. Többek között a pénz is az F1 fontos paramétere, sőt legfontosabb tényezője. Ezt sokan nem értik, tán még Leo Kirch sem teljesen, aki ugye fizetős tévékre akarta-akarja vinni az F1-et, amivel valszeg ki is nyírná. Bernie koncepciója zseniális, marketing szempontból mindenképp: a versenyhez a tévénéző ingyen jut hozzá, ezért irgalmatlanul sokan nézik. Finanszírozni meg finanszírozzák azok, akik szeretnék, ha ez az óriási rajongótömeg őket is látja a ''száguldó cirkusz''-ban vagy a körül. Az F1 egyik legfontosabb ereje, hogy tv-ben ingyen van, lévén nagy nézettségű, ingyenes csatornákon nyomják, azaz nem áll fenn az a veszély, hogy a néző úgy gondolja, hogy megunta és nem fizet elő a következő versenyre, vagy pl. csak az F1-ért elég kevesen fizetnének elő egy csatornára. Szóval az F1 elég jól ki van találva,.."
és/vagy:
"Úgy tűnik sokaknak az a véleménye, hogy kezd unalmassá válni a verseny. Be kell vallanom, hogy én sem rajongok érte. Azért bele szoktam nézni, de az tényleg elég hervasztó ha mindig ugyanaz a páros nyer... MS valóban egy remek pilóta és egyik legnagyobb erénye, hogy nem szokott hibázni. Képes ezeket a teljesen monoton köröket színte gépiesen professzionálisan végigcsinálni, igaz ebben segíti az autó is, mert nem kell állandóan azzal vacakolnia, hogy a tűréshatáron vezessen. Viszont azt hiszem részben ez a profizmus az, ami rontja a versenyek érdekességét. Az egész F1 egyre inkább a csapatokról szól, nagy cégekről, team munkáról, kerékcseréről, matematikáról és hihetetlen pénzekről, ebben az összjátékban a pilóta szerepe sajnos fokozatosan leértékelődik. Úgy tűnik az egyéni emberi vonások, a stílus és a küzdelem kezd egyre inkább kiveszni a F1-ből, pedig valószínüleg pont ez az, ami érdekesebbé és változatosabbá tehetné ezt a sportot is. Persze az is érdekes lehet, hogy melyik autógyár tervezi a legjobb karosszériát vagy motort de ezért nem hiszem, hogy érdemes órákat tölteni a versenyek nézésével, különösen úgy hogy pár kör alatt kiderül, hogy ki fog nyerni. Ha a mezőny kiegyenlítettebb lenne (technikai szempontból) az sokat segítene, de még akkor is ott lenne az a gépies csapatmunka a háttérben, amiért szerintem elég nehéz lelkesedni..."
..
"Asszem elég egyértelmú hogy a jobb autóval versenyzők győznek nem pedig a rosszal. Ami pedig a sokkal de sokkal de sokkal....dolgot illeti, nem volt azt olyen sok, mivel akkor még volt verseny, és nem az évad felében nyert Mika. De amit most a Ferrari csinál...télleg ügyesek legjobbak nem sajnálom a vb címet MS-től az se érdekel hogy egy tapló igen ők a legszervezettebb csapat, MS az Istencsászár überrekorder,....de mindez k*rvára hidegen hagy ha elalszok egy futam alatt amiben egy előzés sincsen, bocs hogy felhúztam magam de már rohadtul unom az egész Ferrari által létrehozott versenyt."
..
"Oké, oké igazatok van Spa volt és Zonta...de hát én se emlékezhetek mindenre :D. Amúgy csak azért hoztam fel azt az előzést mert már x futamja nem látni semmilyen előzést nem hogy olyat. És mindenben egyett értek veled...nem tom mikor fogunk végre látni olyan Forma 1-et amibe nem alszik bele a ember hanem inkább végig izgulja..."
Kifejezetten érdekes volt olvasgatni 17 évvel ezelőtti véleményeket.
Persze rengeteg idő lenne közte mazsolázni, de azért jó volt. -
#169786 Szerintem a Ferrari korszak Schumival durvább volt. Ennél is nagyobb előnyük volt, de mögöttük volt verseny. Most sehol nincs. A nézettség évek óta folyamatosan csökken. 10 év alatt majdnem felére esett a nézőszám. Én a DRS-t okolom meg a szar pályákat. Egy izgalmas előzés sincs már. Aki akar egyenesben elmegy aki meg ott nem tud másol sem fog tudni.
Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2019.05.14. 18:16:09 -
#169785 Unalmas a Mercedes fölénye: elpártolnak a nézők a Forma-1-től -
#169784 En regebben probaltam hallgatni, de botranyos, igazi Index-es:) Akkoriban a nagydarab, izzados, szir-ember volt, ahogy "terpeszkedik a kanapen", meg egy masik nyikhaj, jatekokat es egyebeket is szoktak "szakerteni":) -
ToxiMaxi #169783 Bár az lett volna, de összehasonlítva ezt a Wéber, Szujó podcastjával, a színvonal, a hozzáértés a béka segge alatt van. Ez minden csak nem minőségi tartalom. Számomra élvezhetetlen.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2019.05.14. 14:41:28 -
#169782 Elment a hang? -
ToxiMaxi #169781 5 percig bírtam hallgatni. Katasztrófa... -
#169780 [Bukótér] Végigmentünk a Szujó-sztorin, hogy sikerüljön kibogozni a történteket -
#169779 Sztem átgondolt a folyamat, amikor keretek közé szorították az első szárnyat annak van egy azonnal hasznosítható következménye, de talán van egy még fontosabb, egy csapdaszerű hatása. Az azonnal fizető következmény, hogy valamivel könnyebben követhető az üldözött autó, mittomén százalék, ez tiszta haszon..bármennyi is az 5%-20%-ig.
A csapdaszerű hatás, és amiért én is így csináltam volna, hogy lássam hogy reagálnak a csapatok, ..és nem tudnak rosszul reagálni, hiszen versenyhelyzet van, mindenképpen őszinte és jól körvonalazható reakciót kapok. Kétféle első szárny variáció indult el az év elején, egy Ferrari (Alfa) irány, és egy Mercedes (és egy lazábban ehhez kapcsolódó Red Bull).
Még a nyilatkozat is segítség, amikor mind a Red Bull, mind a Mercedes lenyilatkozta, hogy tesztelték a Ferrari féle első szárny megoldást, de nekik nem volt jó, vagy hosszútávon nem annyira nagy benne a lehetőség.
Aztán a Mercedes is csiszolja még, valamint a Red Bull..és valszeg a Ferrari is, a módosításokat és tervezeteket pedig mind kötelesek benyújtani az FIA-nak, tehát elég részletes képet kapnak arról hogy hogyan tervezik a csapatok leléptetni az első szárnyról a levegőt, és ugye az első szárny meghatározza az autón körülölelő légáramokat hasznos és káros..mindegy.
Így már jóval könnyebb korlátozást hozni a padlólemezre majd 2021-re, jóval tisztább képet kapnak az egész autóról amit majd körvonalazni szeretnének, hogy az hátsó autó követési-támadási lehetősége végül valós 50-80, vagy akár még nagyobb százalékban hatékonyabb lehessen.
Ez az amiért sztem nagyon jó húzás volt bevezetni ezt az új első szárnyat, mert nagyon nehéz úgy szabályok által körbeírni egy autót 2021-re, hogy azt ne gondolják hatféleképpen a csapatok.. ez jobb...és a csapatok kényszerből belesétálnak ebbe a csapdába hiszen muszáj az eredményességük miatt fejleszteni és választani. -
gpFan #169778 Számok nélküli összefoglaló, 5 verseny után (áh, bocsánat az ötösért, nem lesz több ) :
Új szabályok, amelyek érdekesebb versenyeket kellene hogy hozzanak, könnyebb követést és előzést. Nemigen láttunk ebből semmit, és a versenyzők többsége sincs jó véleménnyel. Ami van: szélesebb első szárnyak, nagyobb leszorító erő, és igen, a legtöbb helyen megdőlt a pályarekord. Több lett a szárnysérülés is persze.
És ami talán a legrosszabb: soha nem látott csapat dominancia. Nyilván nem csak a technika az amiben vezetnek, hanem a csapat, verseny irányítás is. De maradjunk a technikánál. Egyedül Bahrein volt, ahol a Ferrari volt gyorsabb, ott a megbízhatóságon buktak. De lehet, hogy közben a Mercedes annyit javult, hogy ott is gyorsabb lenne most. Mindenesetre Monaco nem lesz jó a Ferrarinak minden jel szerint, és vsz. a RedBull sem lesz jobb a Mercinél, pedig az utóbbi szezonokban az volt az erősségük. Szegény Max, aki végre kezd éretten versenyezni, nagy reményekkel volt az idei Monacót illetően, most alighanem a 3-ért fog megint harcolni.
Amikor elkezdtek beszélni az első szárnyak új szabályairól, valami nagyon egyszerű elképzelt kinézeteket mutattak. És asszem. itt van az egyik fő hiba - engedték a több lapot és egyéb variációkat. Amit azok tudtak a legjobban kihasználni, akiknek a legtöbb pénzük és a legjobb fejlesztőgárdájuk van.
A szakadék az első három, és a középgárda között még nagyobb most. Lesz dobogós idén a 3 top csapaton kívül ? Csak ha valami nagy törés-zúzás lesz, alighanem. Amire nem sok esély van. Bakuban is igen óvatosak voltak.
Vagyis, újabb eset, hogy a szabályváltoztatások kontraproduktívek voltak. Az ilyesmit azért nem csak elméletben kellene meghozni, hanem komoly teszteket végezni. Ami viszont gyakorlatilag tilos. 2021-re jönnek az alacsonyprofilú gumik - amit egyes nagyokosok 'megnövelt, 18 colos gumiknak neveznek, miközben a felni az, ami 18 colos lesz) - az komoly felfüggesztés és sokminden más új megoldást fog követelni. És persze rengeteg pénzt. Vagyis ... De persze, ez az egy konkrétan a helyes út, és talán a gumik nem lesznek annyira kiszámíthatatlanok, már csak azért is mert kevesebb lesz belőlük -
#169777 Számokban Barcelona után:
2018:
1. Hamilton 95
2. Vettel 78
3. Bottas 58
4. Raikkonen 48
5. Ricciardo 47
6. Verstappen 33
7. Alonso 32
8. Hülkenberg 22
9. Magnussen 19
10. Sainz 19
--------------------------------------
1. Mercedes 153
2. Ferrari 126
3. Red Bull 80
(2-2 Mercedes-Ferrari győzelem, 1 Red Bull.)
2019:
1. Hamilton 112
2. Bottas 105
3. Verstappen 66
4. Vettel 64
5. Leclerc 57
6. Gasly 21
7. Magnussen 14
8. Perez 13
9. Raikkonen 13
10. Norris 12
------------------------------
1. Mercedes 217
2. Ferrari 121
3. Red Bull 72
(5 Mercedes győzelem)
Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2019.05.12. 19:36:35 -
#169776 Ismét remekelt a Ferrari. Érdemes volt mindenkit elküldeni. 4-5. hely, röhej.
Már, már azt hinné az ember, hogy amikor meghal a nagy ember, idő előtt, akkor még lehet valamit tenni, hogy ne kövessen el a Ferrari túl nagy hibát. De nem. Arrivabene repül, aki pedig a fejlesztésért felel, vezető lesz. :)
És akkor Toto Wolff az olasz nagydíj után elkezdte gyakorolni:
"a Ferrari sokkal gyorsabb nálunk"
"jóval előttünk jár a Ferrari"
"fél másodperccel vagyunk lemaradva a Ferraritól"
stb.
dumákat, ill. pantomineshez jár, hogy megtanulja el nem röhögni magát miközben ezt mondja.
Kanadát még megvárom, ott azért nagyjából látszik van-e másnál remény, vagy nincs, de ez egyelőre sima Merci VBnek néz ki. Pedig gyors a Ferrari, de mint csapat, ahogy - mint mindig - bénáznak, na az már szánalom. Pedig ennyivel NEM JOBB a Merci, de ott értelmes emberek vannak minden helyen, a Ferrarinál pedig pont azt küldték el, aki esélyes CSAPATOT csinált végre a hibrid korszakot követő években a Ferrariból.
Todtnál IS 7 évet vártak a sikerre, mire győztek a VBn. Arrivabenét pedig 3 év után küldték el. Marco Piccinini a fél karját odaadta volna, ha '85 után kétszer egymás után esélyük van a VB címre egy olyan erős csapat ellen, mint a Mercedes. De ők tudják. Persze, bízom benne, hogy megtalálják a megoldást, de látva a Red Bullt, a Honda előbb lesz igazi kihívó, mint a Ferrari ...
Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2019.05.12. 19:17:44 -
kjhun #169775 Szujó Zoltán üzenete a nézőkhöz (2013!) -
pr3cious #169774 Nem hiszem hogy megpróbálják összerázni a mezőnyt amíg egy Amerikai sportban Angol versenyző van a top csapatban. Lehet hogy közben párszor elverik ilyen Rosberg/Bottas félék de szerintem még úgyis lazán meglesz a 8x. -
pr3cious #169773 Küldhetik a bajnoki trófeát a Mercedesnek azt majd év végén elosztják a pilóták között, sőt küldhetik a jövőévit is előre. Nem hogy év közben nincs fejlesztési verseny de még évről évre sincs. -
gpFan #169772 Kiszámítható, mert Bottas a 'kuplungja rossz működése' miatt vesztette el a rajtot . Vagy esetleg rossz működtetés volt az ? Nem jellemző a legnagyobbakra, hogy ilenekkel jönnek elő, főleg mert nemigen tudta követni Hamiltont.
Na mindegy, ezt a pályát sose szerettem, úgy hogy jövőre jöhet Vietnam, ami biztos érdekesebb verseny lesz. -
#169771 Korret volt!
A hanglejtes alapjan nem tudtam eldonteni, hogy elore megbeszelt vagy meglepetesszeru volt. De kellett. -
#169770 Legjobb altató. :D Én most csak azért nem aludtam, mert a felét végig edzettem. :D -
pr3cious #169769 Futam előtt ittam kávét 3 kör után bedőltem az ágyba :D -
#169768 Annyira kiszámítható a F1.
- Ha Bottas eljön az első kanyarban, akkor győz,
- Ha Hamilton elmegy mellette a rajtnál, akkor Bottas kuka,
- Ferrarinál Vettel love, de amúgy harmat gyengék, maradnak általában a helyükön,
- Maxi meg vagy megelőzi őket, vagy nem. -
gpFan #169767 "idén még egyszer kapcsolják be ..." . Az utoljára nem volt benne.
Remélem Leclerc elkapja a harmadik helyet Max előtt. Talán lesz valami akció is a vége felé ... -
#169766 Ferrari jo hulye helyzetbe hozta igy megint magat. Latszik hogy minden korben kap 3-4 tizedet Vettel amit egyenesben DRSel ledolgoz. Most akkor megint azon foroghatnak megcsereljek oket vagy sem....kozben csereltek, na lassuk -
#169765 "idén még egyszer utoljára,kapcsolják be a biztonsági öveiket"
utána pedig fél perc csend.
insta:
szujozoltan
Jólesett a gesztus, egy úriember vagy, @webergabor ! #oveketbekapcsolni
Utoljára szerkesztette: HTS s3rg1nh00, 2019.05.12. 16:04:24 -
#169764 én szerintem ezt az évet nem nézem végig -
argo001 #169763 Ez a Ferrari egy rakás szar csapat, méltatlanok a régi sikerek emlékére. -
#169762 Mit mondott? A WTCR rajtot figyeltem, az F1 le volt halkítva. -
argo001 #169761 Ez rendes volt Wébertől. -
gpFan #169760 Ez a verseny elég síma Mercedes (megint ?) dupla győzelemnek néz ki. Remélem nem lesz azért olyan egyszerű és uncsi.
De az igazi tapadás/lassú kanyar teszt 2 hét múlva lesz Monacoban. Ahol a Mercedes nem volt a legjobb az utóbbi pár szezonban. Háááát --- lehet hogy Verstappen nem lesz valami jókedvű -
#169759 Azt a rohadt sampon reklámot igazán mellőzhetnék. -
#169758 Nah, kivancsi leszek a kozvetitesre (Szujo nem csak kommentator volt, hanem [elvileg] szerkeszo is). Meg persze a futamra is:) -
pr3cious #169757 I mean the régi Palik vagy valaki aki hasonlóan beleélve közvetítené a futamokat :) - nem tudom mivan vele mostanság. -
pr3cious #169756 20????? Watttttt? látszik hogy te is kb a 2010-es években kezdted nézni a közvetítéseket sacc/kb, ha nem így lenne nem beszélnél ilyen butaságot amikor kb minden verseny ilyen volt :)))
Ilyen egy kommentátor, Szujónak köze sincs hozzá. -
#169755 Palik egy vállalhatatlan figura volt régen is, de akkor ott volt a tűz közelében, mások meg nem fértek oda. Azok az idők elmúltak.
Aki szerint Paliknak manapság bármilyen létjogosultsága van egy F1 közvetítés közelében, az hasonlóan fogalmatlan... (amúgy elég megnézni, hogy mit művelt az exatlonban).
Kb az a szint, mintha megkérném, hogy ajánljatok minőségi stand up-osokat, erre benyögné valaki a Sas kabarét.
-
#169754 Ebben (sem) értünk egyet, részemről ha Palik visszajönne akkor irány a Sky csatorna, melóban amúgy is ott nézem. Wéber Gabi sem hiszem hogy maradna Palik mellett. Van a 10+ éves pályafutása alatt 20 jó beszólása amiről videók készültek, a vége felé már csak simán unalmas volt és hozzá nem értő. Meg a Czollner-s dolog.
Szal ha jön akkor én azt a butulást nem hiszem hogy végigstatisztálom nézőként. -
pr3cious #169753 "Weber a technikai reszt erti/szereti, Szujo a koritest. " Úgy érted az a bulvár F1 amit amikor nem tudott értelmeset mondani időközben beolvasott?
Utoljára szerkesztette: pr3cious, 2019.05.12. 12:32:54