182273
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
"mikor Massa-nak már csak erős matematikai esélye volt, akkor miért ne segíthetné a csapatát vagy csapattársát?"
Azért, mert szabály mondja ki, hogy nem lehet. Amiatt hozták ezt a szabályt mert egyszer ezt Schumachernél siekrült olyan korrektül megoldaniuk, hogy a célegyenesben a befutó előtt lefékezett (azthiszem) Barichello és átengedte neki a helyet...
Ja és Massa nem Kimi hátvédje ilyet nem is mondtam, Schumachernek tényleg mindig volt egy segédje aki a másik autóban volt de itt most nem erről volt szó. Mindenesetre ha a szabályt maximálisan betartják akkor Massa simán megnyerhette volna ezt a futamot, ha akarta volna.
"Ki kéne seperni az egész ingyenélő öreg tuskót, és radikálisan kéne megreformálni a F1-et. Egy jó menedzser kéne, aki visszatér az alapokhoz, ötvözi a 21. századot a 20. század dolgaival, és NEM CSAK A PÉNZRE MEGY, mint Ecclestone. Mert kaszál ő így is, csak mi meg szétunjuk magunkat a tévé előtt. "
Egyetértek.
-
G_ArchAngel #59176
Räikkönen: ez égi ajándék volt!
A Formula-1 újdonsült bajnoka, Kimi Räikkönen nagyon boldog, hogy valóra vált az álma. A finn versenyző harmadikként érkezett meg Interlagosba, ahol megnyerte a futamot és ezzel a bajnoki címet is.
Räikkönen kedden visszatért Európába, ahol már sokan várták.
"Annyira boldog vagyok, hogy szinte már fáj. Egy álom vált valóra. Erre vártam gyermekkorom óta. Hét éves koromban láttam először versenypályát. Ez egy öreg, kicsi gokart pálya volt, amely a Bembole nevet viselte. Mindössze öt kilométerrel volt az otthonomtól. Ez volt a második otthonom. Most 22 esztendővel később számos kedvenc pályám van, az egyik legfontosabb Interlagos, több mint 5.000 kilométerre az otthonomtól. Mindig is mondtam, hogy a pályafutásom során a bajnoki cím a cél." – írja Räikkönen a Ferrari internetes naplójában.
"Mindig a legjobb tudásunk szerint teljesítettünk és a győzelemre törekedtünk. Itt mindig a maximumot kell nyújtani elejétől a végéig. Soha nem lehet tudni mi fog történni egy versenyen, elég ha az utolsó három futamot nézed, és tudod miről beszélek. Fuji borzalmas verseny volt a számunkra, 17 pontos hátránnyal hagytuk el Japánt. Nem sok lehetőségünk volt a visszavágásra. Azt hiszem, a csapaton kívül legfeljebb tíz ember volt, aki ránk fogadott. De nem adtuk fel. Bizonyos értelemben hiszünk a csodában. Kína volt a joker: nyertünk és a bajnoki tabella éllovasa nem szerezett pontot. Ez felébresztette a reményt."
A mindent eldöntő interlagosi versenyen a finn pilóta, nevető harmadikként diadalmaskodott. "Az utolsó futam nagyon érzelem dús volt. Az első négy versenyző közül senki sem vett vissza, a pozíciókért harcoltunk a vetélytársakkal. Talán ez volt az idei legjobb rajtom, és talán megelőzhettem volna Felipét az első kanyarban, de volt egy tervem, és ebben nem szerepelt a csapattársammal való csatározás. A visszapillantóban láttam, hogy Hamiltonnak problémája van a hármas kanyarban. Ekkor úgy éreztem, hogy van remény: az első kör döntő fontosságú volt a bajnoki küzdelemben."
Ünnep a Ferrarinál"Kiváló verseny volt, érzelem dús. Minden remekül ment. Égi ajándék volt a születésnapomra! Gyorsabb tempót is diktálhattunk volna, és szeretnék ismét köszönetet mondani Felipének a támogatásért: mindent tőle telhetőt megtett, mint egy tökéletes csapattárs. Csapatként nem tehettünk többet, minthogy kettős győzelmet szerzünk, amikor áthaladtam a célvonalon már az volt a fontos, hogy mit csinál Hamilton. Rádión érdeklődtem, de néhány pillanatig néma csend volt. Majd Chris (Dyer – a szerk.) azt mondta, hogy hetedik, a szívem csak úgy kalapált örömömben. Ez az: bajnokok vagyunk!"
"Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki mellettem állt az évek során, és a rajongóknak is. Köszönöm a csapatnak: nagyszerű érzés, hogy tagja lehetek minden idők legnagyszerűbb csapatának. Nagyon élveztem az idei Formula-1-es esztendőt, jobban, mint bármelyik másikat korábban. Arról álmodoztam, hogy bajnoki címet nyerek a Ferrarival, és fogadni mernék, hogy ez minden versenyző álma. A csapat soha sem pihen. Keményen dolgoznak és soha nem adják fel. Voltak nehéz pillanatok, de mindig visszatértek. Ez az itt dolgozó emberek kiválóságáról tesz tanúbizonyságot. Köszönöm! De szeretnék köszönetet mondani a szponzoroknak és a partnereknek is. Együtt sikerült bajnoki címet nyernünk!" – tette hozzá Räikkönen, aki hamarosan a csapattal is megünnepli a diadalt, mielőtt pihenőre tér.
formula.hu -
Hát Massa nem volt soha Kimi hátvéde! Michaelnél Massa, Barrichello, Irvine tényleg a hátvéd szerepét töltötte be, de nem emlékszem arra, hogy Massa az utolsó nagydíj kivételével akár 1 pozíciót is feladott volna Kiminek, sőt, az utolsó nagydíjon is pár méter volt csak a különbség, így ezt nem lehet "szép elengedés"-nek nevezni. Az tényleg elengedés lett volna, ha Massa és Kimi között egy célegyenes van, mert így is megcsinálhatták volna. Így viszont 2-es alát ért max. Massa "szép elengedése" és elég lett volna egy kis hiba, és máris ő van elől.
Amúgy ritka hülye szabály ez az egész. Mondjuk az egész F1 a látszatra ad. Legyen az büntetés, óvás, szabály egyszerűsítés, kiscsapatok támogatása, pontrendszer, stb.
Ki kéne seperni az egész ingyenélő öreg tuskót, és radikálisan kéne megreformálni a F1-et. Egy jó menedzser kéne, aki visszatér az alapokhoz, ötvözi a 21. századot a 20. század dolgaival, és NEM CSAK A PÉNZRE MEGY, mint Ecclestone. Mert kaszál ő így is, csak mi meg szétunjuk magunkat a tévé előtt. -
G_ArchAngel #59174 feltételezem nézted az idei évadot...
gondolom feltünt, hogy Kimi és Massa között ősz elején is csak pár pont különbség volt...
mikor Massa-nak már csak erős matematikai esélye volt, akkor miért ne segíthetné a csapatát vagy csapattársát?
ez nem csapatsorrend, hanem józan ész és csapatjáték kérdése - ha lekésem a vonatot, akkor nem futok utána, hogy Téged is lehúzzalak a lépcsőről, hanem feldobom a csomagodat... -
Az szép..., akkor ma már senki nem dönthet ilyen esetben?
Szép lett ez a forma 1...., gratulálok a szabályok megalkotóinak -
madmanic #59172 Ha indokolatlanul lassít, tehát ha az adatok elemzése után nem bizonyosodik be, hogy műszaki gond volt, akkor igen. -
Nem mondom azt hogy hülyeség ez a szabály, de mi van akkor ha Massa mondjuk önszántából is elengedte volna? Mert azt akarja hogy Kimi legyen a bajnok. Tehát ha mindenféle rádióbeszélgetés nélkül az utsó körben lelassul és megvárja, ilyenkor büntet az FIA? -
LOL! Akkor szerinted ha Kimi ment volna elől akkor logikus lett volna egy hasonló kerékcsere csak fordítva? És Massa jött volna előre? Ne röhögtess már. 
Az a vicc, hogy a szabályban meg van határozva, hogy nem lehet csapatsorrend a fair play szellemében. Erre mindenki arról beszélt, hogy Massa "milyen szépen engedte el" és a Ferrari "milyen szépen oldotta meg" ezt a dolgot.
Magyarul mindenki tudja mi történt és mindenki tudja, hogy a szabályok ellen cselekedtek de ezt nem lehet bizonyítani. Ez aztán a fair play. Ez csak nekem furcsa?
Minden csapat egy autót indíthatna akkor nem lenne ilyen gondjuk az biztos és egyeseknek - mint pl. Schumachernek - nem lenne egész karrierje alatt egy kinevezett "hátvédje" a csapatban.
Akkor nem lenne miről beszélni ilyen téren... -
madmanic #59169 Főleg Lewis....
-
-
Alonso és Lewis is fog még Ferrariban ülni azt garantálom. -
Luca di Montezemolo szerint mindkét McLaren megnehezítette a Ferrari dolgát az idén, de míg Fernando Alonso igazi bajnokként viselkedett, Lewis Hamilton nem mindig mutatott példát. -
jah
de rakjanak be mellé fullra kopott gumikat :) -
Sebaj. Hamarosan Ron számára is érkezik a megoldás:
-
szánalmas -
Ez már semmin nem változtata, maximum a McLaren elleni utálat erősítésére jó:) -
Ron kezd teljesen bezakkani előbb utóbb gumicellában köt ki..... -
G_ArchAngel #59160 Hivatalos: a McLaren beadta a fellebbezést
Továbbra is nyitott a világbajnokság. A McLaren-Mercedes istálló fellebbezést nyújtott be a Brazil Nagydíj végeredménye ellen. -
Kimi bajnok igen! :)
Hideg benzin ügy meg a BMW-nél és a Williams-nél volt, amit végülis elnéztek nekik, de Ron Dennis fellebezett, hogy összekuncsorogja a vb címet Haminak. Reméljük nem jön össze neki ez a szánalmas próbálkozás. :) -
Köszönöm! -
Zóanagyvarázsló #59157 Például az angol nyelvű Wikipedián is olvasgathatsz erről, alul ki tudod választani a kívánt szezont. -
www.formula1.com ;) -
Meglehet valahol nézni, hogy 2000-től 2007-ig minden évben, a pilóták melyik istálóknál vezettek? -
mi volt ez a hidegbenzin ügy a mekinél...?
Kimi most akkor tényleg bajnok?:) még mindig nem hiszem el -
Heheh van ízlése a srácnak, fejet hajtok, Bob Dylant benyomni 1 Discoba, rizikós, de jól tette:D -
hamilton bulija brazil nagydíj után :D azt hiszem talált másik munkát
ez meg kicsit másfajta ;) f1 és kimi vs hamilton -
:)))
Jó-jó persze lehet hogy terelés, de a cikk így szól.
...bázz azért sokat ártott ez az év a Merga-nak. -
rd: "Nincsenek nálunk Ferraris dokumentumok."
-
illenék a teljes cikket idézni, vagy legalább linkelni.
"Ellentmondásos információk jelentek meg a sajtóban Lewis Hamilton interlagosi lelassulásának lehetséges okairól. A brit pilóta egy montreali lapnak azt nyilatkozta, hogy véletlenül megnyomott egy gombot a kormányán, míg Ron Dennis csapatfőnök szerint műszaki hiba miatt ugrott üresbe a McLaren sebességváltója. "Az ujjam megcsúszott a kormánykeréken, és véletlenül megnyomtam a rajtszekvencia indítógombját" - idézi Hamiltont a La Presse. - "Az autó üresbe ugrott, és újra kellett indítanom a rendszert, vagyis újra betölteni a sebességváltó kezelőprogramját." Dennis ellenben keddi híradások szerint ragaszkodott hozzá, hogy nem vezetői, hanem műszaki hiba volt a ludas. "Lewis semmi olyat nem tett, aminek bármi köze lett volna a sebességváltóhoz. Az egyetlen ok, ami miatt elvesztettük a világbajnokságot, az egy váltóhiba volt" - mondta a csapatfőnök az F1Live.com szerint. Hamilton a 8. körben bekövetkező malőr miatt a hatodikról a 18. helyre csúszott vissza, és végül két ponttal zárta a Brazil Nagydíjat, és ezzel elveszítette a világbajnoki címet Kimi Räikkönennel szemben
" -
"Megcsúszott a hüvelykujjam a kormányon, és véletlenül megnyomtam a gombot, ami a startolási folyamathoz szükséges. Így üresbe került a váltó, és nekem újra kellett indítanom a rendszert, újra betölteni a sebességváltó-kezelő programot"- magyarázta a történteket a 22 éves versenyző. -
G_ArchAngel #59147 ez miért jó?
utcai zavargások nálunk is vannak, sőt szerintem ma is lesznek...
-
Ezért több bármelyik autó márkánál, vagy csapatnál a Ferrari. -
G_ArchAngel #59145 Formula One: The Best of Season 2007 -
Liuzzi sztem kifejezetten jó versenyző.
De a sokkal imponálóbban nyert, az azért nem áll, ez mezőnyfüggő ahogy már írtam is.
De teljesen mindegy, mivel nálunk okosabbak döntik el hogy kit ültetnek az autóikba, így kár is azon vitázni hogy melyik autóval ki milyen ügyes lenne.
Nem vezet sehova. -
Gondolod hogy megelőzte volna Heidfeld-t és Kubica-t, Rosberg-t, Webber-t..stb?
Oké hogy technikai sportban rengeteget számít a technika, de élautóhoz olyan hozzáértés is kell, vmint azt a gyorsaságot meg is kell találni a pályán amit az autó tud.
Sztem Zsolti soha nem volt gyors (pláne kellően gyors), sztem egy megbízhatóan autózó versenyző volt, akinek a karrierjét kihegyezték az F1-be kerülésre, holott egy 3órás..vagy még több, szal endurance jellegű versenyen sokkal több sikerélmény érte volna.
Cart tesztelésen sem igazán tudott villantani (az autó összetörésén kivűl), nem szívensen húzom le, de sztem minden versenyzőnek megvannak az adottságai, és azt ott tudja a legjobban kihasználni, ahol az az adottság fontos.
Az F1-hez Zsoltinak nem volt meg a gyorsasága.
Én tartom azt hogy a 10. helyet tudja autózni egy éltechnikával is, ha nem kell csatáznia a pozícióért.
De elfogadom ha valaki többet lát benne, viszont szvsz Hamilton-nal összehasonlítani nagyon kár.
-
Zsolti szerintem behozta volna ezt az autót a többiek elé, akik nem Ferrari vagy McLaren. -
Hamilton sem lett az vele ... -
Azert gondolkodj el azon, hogy Liuzzi semmivel sem volt rosszabb versenyzo a kisebb szeriaban mint Hamilton, sot sokkal imponalobban nyert es mire kepes egy toltelek autoban, es akkor itt meg felsorolhatunk par pilotat akik 1.-2.-3. F3000 vagy GP2 helyezessel kerultek be a mezonybe es koronkent 3-4 masodperccel voltak lassabbak a "fapados" technikaval koronkent es a futam vegere 2-3 korhatranyt osszeszedtek.
El kell vegre ismerni, hogy manapsag mar a technika adja a sacc/kb 80-90%-at a szezonkozi teljesitmenynek, a tobbi mulik csak a pilotan.
(Kiveteles esetben kicsit tobb, de akkor a pilota kvalitasanak ki kell emelkednie a mezonybol es ilyenre nagyon keves peldat mondhattunk, annyira kicsi a kulonbseg az elversenyzok kozott)
Manapsag mar nincs a tobbieknel lenyegesebben kiemelkedo pilota a mezonyben, tehat a technika fogja eldonteni a vegso sorrendet leginkabb.
-
WNW #59139 Kimi nem bevallalta, igy volt megtervezve (amugy az a rossz gumi csak az RTL-esek fantaziajaban letezett, semmi baja nem volt neki).. Massa a kozepso etapban direkt nem ment el tole, bent maradt abban az idokulonbsegben, amivel a harom kor alatt ele lehet kerulni.. Az elso csere utan Massa megnyomta, es folyamatosan ment el Kimitol, aztan hopp, egyszer csak gyorsan visszavett, hogy meglegyen az elore lebeszelt masodperc kulonbseg... Kimi felig el is szolta magat, elkotyogta, hogy nem mentek ugy, ahogy tudtak volna... Na jah, hova is siettek volna, egymas kozot nem volt harc, a tobbieknek meg ez is sok volt:) -
Zóanagyvarázsló #59138 Hallottam már azt is egy párszor, hogyha bárki más ül annak idején a Ferrariban MS helyett, akkor ő is nyer 5 világbajnoki címet.
De már bánom, hogy leírtam, mert még valaki jön, és elkezdi bizonygatni...