182273
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
Zóanagyvarázsló #60780 Aláírom, hogy korlátok kellenek, de ez számomra már a másik véglet. Különben is: V10 for president! :)
Amúgy valóban, idéntől már a dugattyúkat sem lehet "birizgálni". -
Csak gondolj bele ha most megint menne a motor fejlesztés orrvérzésig még pár lóerő kifacsarás minden hónapban, akkor szerinted ez nem von el energiát pénzt az autó más részeriről? dehogynem... ha jól tudom a motorokat évente megadott pár alkalommal egyes részeit fejleszthetik ( de ha jól vettem ki akkor ezt is meg fogják szüntetni ). Ismétlem önmagam, a csapatok nem panaszkodnak a motorra, max a megbízhatóságra, de ebből is elenyésző van szerencsére, igy nemértem a problémádat, ez örvendetes és jó. -
Zóanagyvarázsló #60778 Értem én a szélcsatornát és a 34-et, csak azt nem, hogyan jött magához a motorkérdéshez - tudom, hogy ennél is van korlátozás.
"Nincs 1éves motor vs. legfrissebb motor, nincs 2éves motor vs. legfrissebb motor...az F1 történetében futottam más csapatok 5éves vásárolt motorblokkal is."
Mindez csak egy érv a befagyasztás mellett, annak hátrányai (erőviszonyok konzerválása ezen a téren, fejlesztések krolátozása) maradnak. Az érv és ellenérv nem oldja fel egymást, mivel - számomra még mindig - nem garantálja, hogy a kicsik relatíve versenyképesek legyenek.
Egyébként nincs rá mód, hogy kiscsapatok érezhetően gyengébb motort kapjanak? (A pontos szabályt tényleg nem tudom, ez komoly felvetés.) Őszintén szólva az már számomra követhetetlen, hogy a Toro Rosso milyen Ferrari erőforrást használ (bár most teszteken egész jól muzsikálnak :), amúgy a többi esetben nagyjából kurrens motorral lehet szó. Midnenesetre nincsenek illúzióim, szerintem nem lesz ettől kiegyensúlyozottabb az F1, nekem a Honda alternatív javaslatai szimpatikusabbak, a költségvetés csökkentése pedig szintén közelebb hozhatná elvben a csapatokat - egyedüliként a Ferrari nem értett egyet a legutóbbi javaslatukkal.
Úgy vélem az idővel okosabbak lehetünk. Egyelőre az a tény, hogy már csökkentettés is 5 évre a korlátozást, majd jöhetnek a zöld motorok. Részemről ígyis-úgyis nézni fogom a szériát - amíg Palik úr kommentál, addig ez nem is lehet kérdés :)
Nem hozhatnak punktum döntéseket, mert le tudják pusztítani vele a sorozatot.
Az én szememben viszont pont az eddigi gyakorlattal ássák alá lassan a sorozat hitelét. Én sem a McLaren - vagy bármely más csapat - motorhome-jának felgyújtását követeltem, vagy egyéb végletes következményeket, nem is feltétlenül drákói szigort, hanem némivel több következetességet, egyértelműséget.
"A garázskérdésnél meg nem jó a példa, ha valakit elzárásra ítélnek, akkor azalatt valszeg nem számol heti focimeccsekre otthon a srácokkal."
Ahogyan az utolsó csapat sem a nagyobb garázzsal. A Honda ugyebár nagycsapatként fog nyomorogni, pedig nyilván ők is ki tudnák használni a komolyabb lehetőségeket, csak sajnos így most visszafogják őket mesterségesen... (Legalábbis nem hallottam róla, hogy megtarthatnák a tavalyi helyüket, de ha tévedek, akkor örömmel fogadom a helyreigazítást.)
"Ez nem jó vita, nincs benne semmi új, csak te is forgatod az új megvilágítás felé a dolgokat, és term. én is."
Persze, mivel alapvetően értjük egymást, de nem értünk egyet. Más elv alapján viszonyolunk a sportághoz, akármennyit rágjuk is. -
vááá kész vagyok :)))
Valóban a szélcsatornának nics köze a motorfejlesztéshez, valószinűleg azért említettem 34 kütyüt az autóra,..argh.
De tény nem voltam elég egyértelmű, szal a 34 kütyü alatt 34 aerodinamikai elemre gondoltam,..és pápámm máris tetten érhető az összefüggés a szélcsatorna és a 34 között (szemben a nulla szélcsatorna és a 14).
De mivel nem ment könnyen a felülemelkedés, így maradjunk a motorfejlesztések szintjén, a nagy csapatok fejlesztik a motorjaikat, szemben a kiscsapatokkal akik vásárolják.
Itt kábé sztem le is leplezhető, hogy miért előnyös a motorbefagyasztás.
Nincs 1éves motor vs. legfrissebb motor, nincs 2éves motor vs. legfrissebb motor...az F1 történetében futottam más csapatok 5éves vásárolt motorblokkal is.
Az FIA egyszerűen megoldhatta volna az egész kémügyet, hagyja a Ferrari-t polgári pert indítani. Ez valószínüleg azt eredményezné, hogy a McLaren porba dől, de előtte még polgári pert indít a Renault ellen,..aki viszont a Ferrari és a McLaren ellen is indít ahogy Briattore-t megismertem.
Sok év, felfüggesztett csapatokkal és szakemberekkel.
Könnyű az FIA-t hibásnak látni, de nekik lavírozni kell, szükséges.
Nem hozhatnak punktum döntéseket, mert le tudják pusztítani vele a sorozatot.
A garázskérdésnél meg nem jó a példa, ha valakit elzárásra ítélnek, akkor azalatt valszeg nem számol heti focimeccsekre otthon a srácokkal.
Ez nem jó vita, nincs benne semmi új, csak te is forgatod az új megvilágítás felé a dolgokat, és term. én is.
-
Vagy pont izgalmassá:) -
Zóanagyvarázsló #60775 Tény, hogy voltak előnyei, de szerintem jóval kevesebb volt az izgalom, illetve az eső nagyon megkavarhatta a dolgokat. Az esős futamokat, időmérőket szeretem, de e rendszerben önhibáján kívül kerülhetett hátrányba a pilóta, ez pedig számomra elfogadhatatlanná tette. -
Egyenkénti körözés rendkívül jóvolt, minden pilóta gyorskörét lehett látni a kiscsapatokét is!, nem csak az első pár pilótát mutogatták... -
Zóanagyvarázsló #60773 "...a büntetésben az szerepel, hogy elvesztik a konstruktőri pontjaikat, nem pedig az hogy umond feleakkora helyen kell felkészíteniük futamról futamra a kocsikat, más létszámmal és más munkát végeznek mint egy kiscsapat."
Ha valakit elítélnek 20 év fegyházra, az nem focizhat minden szombatonként gyermekeivel, pedig ez benne sincs az ítéletben. Én megértem, hogy elnézőbb vagy, elfogadoma véleméynedet, de ez alapján nem lehet megkérdőjelezni az egész logikámat. Azt általam vallott elveket nem érinti, nem is érinthetik azok az érvek, melyeket írsz, mert éppen nem a következő szezon "minősége", eladhatósága a szempont. Ha pedig abból indulunk ki, hogy egyesek az FIA-nél akár ettől szezontól is el akarták tiltani a McLarent (nagyon rossz döntés lett volna szerintme is), akkor a garázskérdés piti ügy. Tisztában vagyok, hogy ennek a döntésnek magam is a haszonélvezője vagyok, de az érdekem és a vallott elv nem esik egybe.
"Következetesen döntve és az érdekeket figyelmen kivűl hagyva szépen elásnád ezt a sorozatot.
Lenne egy nagy következetes ürességed."
Sajnos távolról sincsen szó arról, hogy az FIA gyakorlata salamoni döntések sorozatából áll. Ha egyszer rend lenne, világosabb szabályokkal, akkor kevesebb vitatható döntés születne, és talán hatákonyabban is lehetne az ügyeket megakadályozni. Hogyan is lehetne értékelni egy '94-es szezont? Egy borzalom volt, nem csak a halálesetek miatt. Ez persze jó régen volt, de ha kibukna egy ügy az ijedtség megmarad, és hacsak lehetséges, megy a szőnyeg alá söprés. Rossz látni, hogy egy több, mint 50 éves sorozat a szabálytalanságok folyamán nem tud ítélkezni, csak adaptálni. Ha minden egyes döntésnél figyelembe kell venni számos érdeket, ott nem születhet jó döntés.
Mellesleg nem ártana egy szankciórendszer személyek (értsd: nem csak a pilóták) ellenében is, akkor nem a "méltányosan megbüntetett" csapat tulajdonosainak kezében lenne Ron Dennis sorsa, hanem el lehetne tiltani.
A McLaren rendszerének az alkalmazását pedig végképp nem értem, legalább illene adni a látszatra.
"Csöppet sem érdekel hogy akinek van szélcsatornája az 34eredményes kütyüt ragaszt az autójára, akinek meg nincs annak meg 12 van."
A szélcsatornának nem sok köze van az évközi motorfejlesztésekhez. Nekem is hiányzik, hogy nincs esélye egy-egy kiscsapatnak olykor robbantania, de ezen a téren nem is lesz változás, ha ezt várod az új szabálytól, szerintem csalódni fogsz. Majd meglátjuk. Az tény, hogy vannak remek szériák, ahol ugyanolyan technikával versenyeznek, de az F1-nek más a lényege, mégha nem kevesen talán örülnének is az egyenautóknak. Idővel elválik, hogy hoz-e eredményt.
Részemről megfelelő aerodinamikai szabálycsomagot, és az időmérők új rendszerét szeretném látni, újra üres tankos leggyorsabb körökkel. Mondjuk azt aláírom, hogy 60 percen át izgalmas kvalifikációt nehéz összehozni, az egyenként való körözésnél pedig sokkal jobb a mostani rendszer. -
Nekem nem, számomra a fejlesztés mérséklése nem egyenlő a versenyzés mérséklésével.
Rettenet jó versenyek vannak egyenlő feltételek között is, sőt 4-5 versenyzős akciókat szinte csak ott látni.
Csöppet sem érdekel hogy akinek van szélcsatornája az 34eredményes kütyüt ragaszt az autójára, akinek meg nincs annak meg 12 van.
Az sem csigáz fel ha a pénz, a pénzen vett szakemberek, pénzben állandó fejlesztésen lévő autók köszönöviszonyban sincsenek a mezőny háromnegyedét képező szerényebb költségvetésű csapatokkal.
Ez a garázs dolog meg egyszerűen nem áll, lehetne az utolsó garázst átépíteni és kibővíteni, ..semmi gubanc, a csapat elfoglalja az utolsó pithelységet, csak legyen befogadóképes.
...a büntetésben az szerepel, hogy elvesztik a konstruktőri pontjaikat, nem pedig az hogy umond feleakkora helyen kell felkészíteniük futamról futamra a kocsikat, más létszámmal és más munkát végeznek mint egy kiscsapat..teszem azt a gumik fejlesztését olyan csapatok végzik akik képesek belöle kiautózni a maximumot, és a Ferrari mellett a McLaren.
Más kölségvetéssel, más felszereltséggel, más létszámmal, más feladatokat látel mint egy kiscsapat.
Az pedig hogy ha elvették a konstruktőri pontjaikat az ezzel jár, az meg egyszerűen nem igaz. A garázsok mérete nem így rendeltetett, hanem szükség volt rájuk.
Valmint attól még hogy elvették a konstruktői pontokat még a pályán voltak.
...vagy amikor a Brazil futás után megtámadták a Williams és Bmw csapatot az üzanyag töltéshője miatt, az kézenfekvő lenne hogy Hamilton világbajnok?
Mert az FIA hozta azt a döntést is, hogy ha versenyzők kiesnek, a pozíciójuk és pontjaik nem feltétlen örökölhetőek át a sorban következő versenyzőre.
Egy döntés, mégha igazságos, is frankón tönkretehet egy sorozatot, és egy döntés sosem egyértelműen igazságos, ezért hálásabb megoldás a problémára a megelőzés.
Következetesen döntve és az érdekeket figyelmen kivűl hagyva szépen elásnád ezt a sorozatot.
Lenne egy nagy következetes ürességed.
Pl. amenyiben az FIA következetes, akkor mi már egy ideje nem rendezünk versenyeket a dohányreklámok általános tíltása miatt.
Más az teszem azt, amikor egy érkező F1-s csapat adatokat lopva próbál pénzt spórolni, és megint más az ha az adatlopás az utolsó tizedért ment.
Mert az utolsó tized előtt több éves munka, és rengeteg belefektetett energia áll, ..és ezért méltányosságot érdemelnek.
A szarakzmust valszeg azért nem értettem el mert megzavart az egyértelműség,..soha nem gondolnám hogy egy érkező motorgyártó rögtön befagyasztással szembesüljön.
-
SzocsA #60771 ez a 2008as kordé?
és valaki tudna linket vagy valami hasonlót az új szabályokról változásról!
a google ben csak 2004esek meg 2003asok vannak! -
hát kösz, jó lett! :D -
így? talán annyira nem látszik -
Úgysem tudom úgy megcsinállni hogy ne látszodjon. Hagyom a fenébe :( -
jefferson83 #60767 Nevetséges indok azzal segíteni ismét a mekin, hogy az jó lesz nekünk mert ők tudnak harcolni a VB címért. Ha a teljesen jogos büntetésbe belerokkan a csapat akkor tegye egy könnycseppet nem ejtenék értük (és egyetlen egy másik csapatért sem, hasonló helyzetben). A mekiből kipréselt pénzzel, egyéb ötletekkel pedig valamilyen módon (logikus megoldást kitalálva -> 100%, hogy ki lehet találni ilyet is) segíteni kell a kisebb csapatoknak a felzárkózást és máris jobb versenyek lennének. Igaz nálam első helyen az erkölcs és etika van, őket követi jóval lemaradva a pénz. Elhiszem, hogy F1 körökben más az értékrend, csak akkor vállaljuk fel és semmi gond.
-
Zóanagyvarázsló #60766 De ez esetben éppen ezért szükségtelen a fejlesztések leállítása. Majd kíváncsi leszek, hogy négy hétvégét miként bírnak a motorok, persze majd ezt is biztos megoldják, legfeljebb egy-egy ciklus utolsó két futamán üresben gurulnak végig a pályán. -
Dodo55 #60765 Clone Stamp -
áhh.. de szép kép! Lehetne wp ha nem lenne benne a szöveg :/ -
-
A v8as erőforrások mivel limitálva vannak naggyából elérték a maximumot... mint látható volt tavaly, motorral vajmi kevés probléma volt a csapatoknál... szinte elenyésző, s nem is volt nagyon olyan h a pilóták erre panaszkodtak volna, h geynge a motor azért kapok ki stb... -
Zóanagyvarázsló #60761 "Az hogy befagyasztják a motorokat, az nem versenyellenes,..fejlesztésellenes ellenben igen, hisz pont azért nem versenyellenes."
Az én értlemezésemben mindennemű korlátozása a fejlesztésnek versenyellenes is, hiszen a verseny nem csak a pályákon, a boxban és a teszteken folyik, de többek között a gyárakban is, ettől Formula-1 a Formula-1, ez nem egy márkakupa, itt a motorgyártól megkerülhetetlenek. Egy gyengébb idény eleji erőforrás pedig komoly hátrányt jelenthet, ha menetközben nem fejleszthetik, ezáltal konzerválhatja az erőviszonyokat.
Nem tudom, mennyire érdekes kérdés az, hogy a Force India 3 vagy 4 másodpercre lesz körönként a Ferraritól, bár tény, hogy mostanában már gyakrana verseny túl korai szakaszában történnek lekörözések. Összességében egy kis csdapat nem lesz ettől versenyképesebb, akivel számolni kell, annak úgyis versenyképes motorja lesz. Ettől nem lesznek "igazságosabbak" a csapatok helyezései.
"Az utolsó mondatodat komolyan gondoltad?! ..egy szmájli nem ártana a végére. :)"
Szarkazmusnak szánva erősen továbbgondoltam a helyzetet. A szmájli pedig gyengítette volna az élét.
"A garázskérdés sztem már nagyon le lett rágva, nem a büntetés része hgoy egy nagycsapat kisebb helyet kapjon.
Jobb is ha hagyjuk. Ettől függetlenül a büntetés részét képezheti, hiszen logikai és szabályok (szokás) szerinti velejáróról van szó, így tágabb értelemben a büntetés része lehetne.
"Ezt követelni lehet,..de nem az igazságosságot lobogtatva, mert ezt másnak hívják."
Nem követelek semmit, csak az FIA poltikáját érzem a szokásosnak.
És nem igazságosságról beszéltem (csak az érdekek befolyásoló hatásánál használtam ezt a szót, de ugye az érdekek valóban nem is erről szólnak), hanem korrektségről, következetességről. Nem az a lényeg, hogy vélhetően hányadik lett volna a McLaren, mivel nem egy párhuzamos univerzumban élünk, így nem tudhatjuk. Ha valakit kizárnak, akkor nincsne ilyen, az ki van zárva, ergo nem szerzett pontot. Ez nem feltétlenül igazságos, de követhető és elrettentő erejű (következményekkel járó) módszer. Ahol már következetesség helyett véleményeken, érdekeken alapuló igazságok röpködnek, ott nem lehet korrekt döntésről beszélni. Minél több szereplő érdekeinek és igazságérzetének kielégítése szintén nem igazságosság, hanem politika. Amúgy szerintem a bűnös megbüntetése nem jelent igazságtalanságot. -
Sztem, valahol leragadhattál :))
Az hogy befagyasztják a motorokat, az nem versenyellenes,..fejlesztésellenes ellenben igen, hisz pont azért nem versenyellenes.
Egy példa, amikor egy nagy gyár az erőforrását adja egy másik gyárnak, akkor ők csak az év elején vannak (az erőforrást tekintve) partiban.
Mivel az év folyamán a fejlesztések nem kerülnek bele az autóikba.
Ez szerzódése vállogatja, ..ált. fixált fejlesztési lépcsők vannak, de az is előfordulhat hogy évközben egyáltalán nem kapnak a fejlesztésből.
-Tehát a motorbefagyasztás az egyértelműen szolgálja a kiscsapatok érdekeit.
A garázskérdés sztem már nagyon le lett rágva, nem a büntetés része hgoy egy nagycsapat kisebb helyet kapjon. Azt a helyet ki tudja használni egy sereghajtó csapat, illetve azoknak egyike.
Hasonlatos ez ahoz, hogy nem fogják kifizetni a tengerentúli utaztatás logisztikai költségét...hisz az csak annak jár, aki konstruktőri pontokat szerez. Mivel a McLaren nem szerzett úgy akkor term. ezeket fizetniük kell.
A Büntetés megszületett, elvették a pontjaikat a gyártók versenyében, de nem súlythatóak ehez hasonló büntetéssel,..ez lenne igazságtalan...az azért megelőlegezhető hogy a 800oldal nélkül is megszerezték volna azt az 1 konstruktőri pontot, ami már mentesíti őket a tengerentúli utaztatás költségeitől.
Szintén sejthető hogy a 800oldal nélkül sem az utolsó garázs jár nekik.
Ezt követelni lehet,..de nem az igazságosságot lobogtatva, mert ezt másnak hívják.
Az utolsó mondatodat komolyan gondoltad?! ..egy szmájli nem ártana a végére. :) -
Zóanagyvarázsló #60759 "Persze el lehet férni, de nem biztos hogy teljesíteni is lehet...erre eddig még egyetlen kiscsapat sem cáfolt rá. Márpedig az egy dolog hogy a büntetés folyamodványaként (azaz nem része a büntetésnek) nekik járna a legutolsó garázs, de az már igen igazságtalan lenne ha ez miatt nem tudnának megfelelően teljesíteni.
Éppen ez az, hogy ezzel a konstruktőri kizárást teszik súlytalanná, hiszen felszámolják a hátrányokat, melyeket jelenthet egy gyengébb helyezés, a végén a büntetésnek nem is lesz folyamodványa. Mindenesetre eddig nem hallottam olyat, hogy a Toyota vagy a Honda kifejezetten a garázst okolta volna a telejsítményükért, és annak idején is tudott egy-egy kiscsapat jól szerepelni hátrébbról (pl. Jordan). (Mellesleg eddig a topikban sem állt le senki aggódni amiatt, hogy mi lesz szegény McLarennel kisebb garázzsal. Nem mintha ez kimondottan "szakmai" fórum lenne.)
Abban egyetértek, hogy nekünk szurkolóknak (=nézettség) az a jobb, ha van egy erős rivális. De akkor sem tudom helyeselni, hogy ennyire a pénz domináljon egy döntésnél, és mint írtam, nem érezném ennyire kilátástalannak a McLaren helyzetét hátulról sem. A Hondát bármilyen körülmények között megvernék :)
"Nos, az hogy a motorbefagyasztást nem tudod mással magyarázni, az nem feltétlen az FIA hibája."
Ismerjük a döntéseik mozgatórugóit, de én nem találtam olyan megközelítési pontot, ahonnan ez jó döntésnek születne. Mellesleg azt is megállapították annak idején, hogy legkorábban 5 éven belül nem módosíthatnak rajta, illetve nem mondhatják fel a megállapodást. (Aztán ki tudja, hogy tényleg így van-e, mert a vége mindig az a végső szabály, hogy az FIA bármit megtehet.) Mindenesetre e tétel nélkül én sem aggódnék, legfeljebb kéthetente új ötlettel állnának elő, mint kvalifikáció kapcsán.
A kiscsapatoknak sem feltétlen kedvező, hiszen többségük a nagyok motorját veszi. Ellenben a motort tekintve befagyaszthatja az erőviszonyokat (a kiscsapatok között is), ami verseny- és fejlesztéselleneséget jelent egy fejelsztéseken alapuló technikai versenysportágban.
Egyébként hogy is szól ez az egész konkrétan? Mi lenne, ha egy új motorgyártó akarna beszállni? Egy jó darabig nem tehtné meg kivételezés nélkül, legfeljebb a 2007-es utcai autóiból hozhatná motort? -
DJ BP #60758 akkor minek mondod, én is tudom -
Pontosan az történt hogy nem utolsók lettek hanem kizárták őket, nem ugyan az, de lényegét tekintve viszont az. -
G_ArchAngel #60756 az összes autót az ECU köré építették, ha most azt kivennék, akkor nyárig nem lenne futam... -
Szvsz az a lényeg h ne a 2007es kisiklások miatt büntessék őket 2008ben... valami van benne, megakpták érte a dolgokat elég nagy érvágás volt nekik a tavalyi kudarc. -
jah,nem a csapat,hanem a mclaren,tényleg semmi közük egymáshoz,tavalyi év után még hinni bennük... -
Amugy ezen már kár lovalgolni, mivel MINDEN csapat lefogadta, de hogy ha annyira rossz vagy nemtudom mi lett volna akkor miért fogadták el? -
DJ BP #60752 A büntetés az volt, hogy utolsók a konstruktőri versenyben. Igen, velejár az utolsó box, hogy ne lenne a büntetés része?
Meg mitől büntetés az, ha attól félünk buknak egy tizedet? Ez van -
Már megint a dramaturg kiejelentések... nem a csapat adja. -
Nemhiszem h probléma lenne belőle, biztos kísérleteznek a csapatok mindennel hogy a betíltott rendszerekből adódó dolgokat kiegyensúlyozzák... a lényeg h Ausztrál Gpn minden autó FIA álltal átvizsgált és szabályos legyen. -
remélem létezik,és nem a mclaren ecuját fogják használni,elég nevetséges,hogy egy csapat gyárt a többi csapatnak elektronikát,amit kötelező használniuk... -
na kezdődik már....
amúgy nem értem hogy engedélyezhetnek olyan közös cuccot amit nem full független cég csinál. -
El lehetne ott férni csak akarni kellene???!
Persze el lehet férni, de nem biztos hogy teljesíteni is lehet...erre eddig még egyetlen kiscsapat sem cáfolt rá. Márpedig az egy dolog hogy a büntetés folyamodványaként (azaz nem része a büntetésnek) nekik járna a legutolsó garázs, de az már igen igazságtalan lenne ha ez miatt nem tudnának megfelelően teljesíteni.
..vagy azt is tudnának csak akarniuk kellene??! :)))
Nos, az hogy a motorbefagyasztást nem tudod mással magyarázni, az nem feltétlen az FIA hibája.
Az FIA döntési köre ennek elrendelése, módosítása, akár visszavonása is,
érdekes döntések születnek igen, de ennek legfőképpen a nézettség növelése volt a mozgatórugója. A motorfejlesztések befagyasztása pl. kedvező lehet a kiscsapatokra, de legalábbis ezen a téren legalább nem nőnek a különbségek.
Így ez egy lehetőség arra, hogy közelebb kerüljenek a csapatok egymáshoz.
Ahogy ezt a kiragadott példát lehet, úgy más döntésüket is valószinűleg alá lehet támasztani mással is, mint hozzánemértéssel.
-
Zóanagyvarázsló #60746 Szerintem pont azért nem jók az ítéletek, mert nem igazságosak a különböző - akár szurkolói - érdekek miatt. Pont nem jó, mert folytatódik ugyanez a gyakorlat, és - legalábbis kisebb fajsúlyú ügyekben biztosan - lesz még alkalmunk szívni a fogunkat.
A garázs pedig a világbajnoki helyezés kérdése volt - eddig. El lehetne ott férni, csak akarni kellene.
Az igazságos ítélet közvetve persze de egy csomó igazságtalanságot eredményezne sztem.
Az üzleti világban ilyen esetben számlák zárolásásról, gazdasági bűncselekmény ügyében folyó perekről beszélhetnénk, itt pedig egy garázsról. Persze tudom, hogy ezt úgy általánosságban értetted az üggyel kapcsolatban, nem e kérdést tekintve, de én pont ezért mondom, kisebb garázzsal együtt is pitiáner bübtetésről lenne szó.
"nem azért mert az FIA akkut rosszdöntési betegségben szenvednének a beiktatásuk pillanatától,"
Pedig néha attól tartok, hogy de. Legalábbis a motorfejlesztések 10 évre szóló befagyasztását nem tudom mással magyarázni. De számos érdekes döntés született az elmúlt években. -
:DDDDDDDDDDddddddddd -
G_ArchAngel #60744 hoppá!
a büntetés nagyobb része, 70M az év végén kifizetendő reklám/egyéb jogdíj, ami a McLaren-nek járt, +30M
ha kiscsapatot büntetnek, akkor az Ő jogdíjja kb. 20M + büntetés, tehát egy STR-től kb. a felét vonták volna le...
az a száz milla papíron 100, amúgy inkább 30... (persze gondolom a 70 is hiányzik valahonnan, de ez mégiscsak kedvezőbb volt a McLaren-nek, mint zsebből egyből a kasszába tolni egy százast...) -
Azért kelett a nagyobb garázs, mert a kicsibe a kocsik melett már nem fért volna be Ron arca:DD -
Nem hinném hogy itt szó lehetne korrekt ítéletről.
..ahogy annak az utólagos elbírálása/megítélése is nehéz, sztem nem is sikerülne nekünk.
De szal a korrekt ítéletről pont miattunk nem lehet szó, nem azért mert az FIA akkut rosszdöntési betegségben szenvednének a beiktatásuk pillanatától,...hanem mert mi nem akarjuk, mi Ferrari, mi McLaren, mi bármely csapat, és mi F1 kedvelők.
Akarja a franc hogy Hamilton és pláne Kovalainen egy évig teszteljen, valmint Alonso aki detto versenyző volt az elkövetés évében pedig vígan versenyezzen.
Ezt nem akarhatja senki sztem. Vagy még nagyobb pénz? Így is rekord volt...de akár a dupláját is ki tudják fizetni.
Beszorítani egy kis garázsba? Nem férnek el.
El kellett volna venni a versenyzői pontjaikat, de az egy 'vádalku' része volt, tehát lehetetlen.
Sztem jó döntés született. Nem feltétlen igazságos, de jó.
Az igazságos ítélet közvetve persze de egy csomó igazságtalanságot eredményezne sztem. -
Zóanagyvarázsló #60741 "Azaz az kiinduló kifogás szellemének vetnél gáncsot ezzel, az egyenrangúság elvén kérnéd hogy igenis egy nagycsapatot is soroljanak hátra ha ott a helye, de valójában ezzel csak a nagycsapatot éri büntetés, a kiscsapat csak egy hátrábblévő garzonba költözik."
Ellenben egy kiscsapatot már ez a pénzbüntetés is kishíján kinyírt volna, ezt saját magad is írod később. Tehát megint szó nincsen korrekt, arányos ítéletről. (Persze nem feltételeztem azt, hogy egy Force India költségvetéséhez igazítanák a büntetés mértékét, és lenen képük mindössze 500 Ft-os bírságot kiróni rájuk, legalábbis ezt a logikát követve, egy ilyen esetben pontosan ilyen bagatell büntetésnek kellene következtetnie.) Egy kisebb csapat viszont így elveszti a lehetőséget arra, hogy több standja legyen, hiába végeztek - tisztességből mindenképp - a McLaren előtt. Alapvető szabályok borulnak tehát a körülméynek figyelembevétele miatt.
De lényegtelen, mert én nem csak egyenlőségről beszélek, és arról sem ebben az értelmeben. Egyszerűen világosabb szabályok kellenek, következetes betartatással, büntetésekkel. (Mellesleg tényleg jó lenne kialakultabb gyakorlat, és ellenőrzési normák az üzemanyag hőmérséklete ügyében is.) Ehelyett újabb precedens született a bűn elkenésére, melyre én már rég legyintenék, ha nem árnyalnák még jobban a mai napig.
Mellesleg magam is régóta követelem Ron Dennis távozását, és szinte minden más büntetést elengednék egy személyi tisztogatásért cserébe. De úgy látszik ez a bizonyos folt a becsületen mégis alig számít valamit egy nagycsapatnál - vagy egy angol ex-úriember számára. A csapattal semmi bajom, a tetteseket vetem meg.