182114
  • maffioso
    Azt nem tudja valaki, hogy miért nem Magny Cours-on tartják a versenyt? Az azért jobb pálya.
  • RatBaG #170438
  • gpFan
    Ah, bocsánat, nem tudtam, hogy megmagyarázni azt, mi is az energia valójában az lángolás. Nem teszem többé, de csak azért mert betyár meleg van .
    Amúgy, én nem is szóltam hozzá már legalább egy hete, úgy hogy mielőtt itten lángolsz, lécci nézd meg jobban az előzményeket.
    Idióta Binotto - ő az aki miatt írok errefelé oly sokat ...
  • maffioso
    Be kéne most már fejezni a flame-t, vagy legyetek kedvesek máshol folytatni ezt.
  • pr3cious
    Így verte el egy 16 éves a tetriszezés Schumacherét
    Utoljára szerkesztette: pr3cious, 2019.06.19. 11:29:43
  • gpFan
    A nap vicce: Mi az, ami jobban gyorsul mint a Ferrari F1-es, és nem hogy nem kerül milló Eurókba, hanem ingyen van ?
    A Tetris - azoknak, akik eljutnak a magasabb szintekig.
    Miért ? Valahogy ráakadtam böngészés közben, és mondom: na nézzük meg egy kicsit, mert vagy 15 éve nem játszottam egyáltalán
    Na, meg van mit csinálok vasárnap, 15h10 és 17h között
  • pr3cious
    Vártam hogy megcáfolod ezt is
    Utoljára szerkesztette: pr3cious, 2019.06.19. 10:08:03
  • gpFan
    Csak az egyikre válaszolok. A többi az nem érdemel ...

Az 'energia' ebben az esetben nem a kalória tipusú energiára vonatkozik, se nem az ételben, italban levő más, némileg energiának is tekinthető összetevőkre. Természetesen, arra utal, hogy beindít, agyad, szived begyorsul, és hasonló. De az nem energia, hanem stimuláns. Pld. engem a cukormentes kávé is felfokoz. És mielőtt jönne az új, idióta válasz, igen, a cukor is fel tud fokozni, de nem annyira mint a koffein, meg a fene tudja mi mindent kevernek ezekbe. Inkább az íz miatt van ott. Meg talán mert gyorsan felszívódik. De ha valaki a cukor miatt issza a Red Bullt, akkor igen gyenge matematikából, családi pénzgazdálkodásból
  • pr3cious
    pff nem unod még a kárörvendést? megint megvan a másfél hét...

Győzelmi kényszer? Szuper, ha nem így lenne mi a francnak mennek ki a pályára?

Cukor = Energia, benne van az italban, akkor hogy hívjuk? Barbra Streisand-nek?
  • gpFan
    Megnéztem. Létszik jól Ham. onboard kamerafelvételen is, meg a kanyar feletti kamerafelvételen is: Vettel valójában leszorította Hamilton a fal felé. de pont annyira, hogy ne okozzon balesetet, csak lassításra kényszerítse. Mert azért már mellette volt, kb. 1/3 autónyi hosszal.

Ez nekem síma bünti, továbbra is. És mindegy, hogy szándékos volt vagy nem. Az meg már a pofátlanság (és Mattia agyatlanság) kategória, hogy Hamilton vétett, mert mind a 4 kerékkel túlment a fehér vonalon - ami úgy kb. igaz is - de erős határeset. Hamilton csak a balesetet kerülte el - vagy van olyan szabály, hogy a fehér vonalon nem szabad akkor sem átmenni, ha valaki feléd húz ? Ha van - mondom amit sokan mondtak már errefelé: "nem nézem tovább ezt a szart"
  • gpFan
    Én alapvetően majdnem semmit sem tudok a 2021-re tervezett, pardon, tervezés alatt levő új szabályokról - és ez az egyik legnagyobb baj velük. Túl régóta húzódik, nyilván van benne mindenféle befolyási kisérlet, lobbizás meg a többi dicső újkori hmm ... hát asszem az a szó, hogy álszentség a legjobb erre.
    Pld. szinte biztos, hogy marad a hibrid turbo meghajtás, mindamellett, hogy pár éve még inkább a hibrid mellőzése volt amit mondtak, elvárt a csapatok jó része. Nekem nincs problémám annyira vele, bár jobb volna könnyebb autókat, és kevesebb feltöltő kört és hasonló maszlagokat látni. Hmmm... valami érdekes gondolatom támadt: mivel lassabban kell menni néha a gumik, néha a feltöltés, néha az üzemanyag fogyasztás miatt - mi van ha ezek összehangolása az, ami valami csapatot jóval sikeresebbé teszi ?
    Ha mindezt a 3-at sikerül minél többször pld. egy körben, egyszerre megoldani, akkor többet lehet menni max tempóval. Ami persze komoly agymunka, meg nyilván számítógépes SW, és mindez élőben. Lehet hogy a Mercedes ebben a (messze) legjobb.

És vissza a kedvenc esethez: a Ferrari GPS és egyéb adatokkal akarja bebizonyítani azt, hogy Vettel nem akadályozta Hamiltont a kanadai versenyen - konkrétan, hogy nem akarta leszorítani -pld. mert Ham. eleve már nagyon közel ment a falhoz, talán szabálytalan is volt, mert mind a négy kerékkel .... Ez így nekem abszurdul hangzik - mert ott a fal, és nemigen mehetsz sokkal a fehér vonalon túl, főleg ezekkel a széles autókkal ...Na meg persze, nem a leszorítás eset volt itt, mert nem voltak egymás mellett egyáltalán. Csak annyi volt - nem engedlek előre - kis kormánymozdulat jobbra, és persze lassítás mögötte. Igen, vitatható hogy ez most milyen irányváltás volt, meg milyen szabályok is vannak ilyen esetben. Na mindegy, most megint meg kell néznem ezt a szart ... De nem hiszem, hogy a Ferrari bármit is el fog érni, és lehet hogy ők is tudják. Arra mennek, hogy igazságtalannak mutatják be a mostani állapotot, akár Helmut Marko. Majd megszakad a szivem miattuk, miközben a többi 7 csapat megbecsül minden pontot, Q3-at, amit sikerül összekaparniuk.
  • b-type
    Én alapvetően hiszek a 2021-s változásokban, nem biztos hogy rögtön jó lesz, de jó az irány.
    Amikor ennyire profi az egész F1 hogy már saját magát öli, akkor muszáj valamiféle átgondoltságot átfűzni rajta, ..tehát jelenleg sztem (!) a privátok egész egyszerűen nem elég profik, és ezért nyílik az olló az eleje és a közepe közt.
    én így gondolom: copy/paste

- Mercedes: jól reagált minden változásra, jó autójuk van, jó versenyzőkkel...mondhatjuk hogy sok pénzből könnyű.
    - Ferrari: nem jól reagált minden változtatásra, elnézték az autójuk fejlesztését és/vagy hatalmi harcokba bocsátkoztak csapaton belül, kifogásolható a csapattaktika és vezetés.
    - Red Bull: sztem a legprofibb csapat, de gyenge volt a motorpartner, a jelenlegi meg friss, elbaxták a két top versenyzőjük közül az egyiket, és az idei autóval sem jól reagáltak.
    - Renault: még nincs költségsapka, de ők már tartják, autó aero-ban, teljesítményben és megbízhatóságban is kifogásolható.
    - Haas: elbaxák, amikor nem a versenyzők akkor a csapat, az autó hol nagyon erős, hol meg eltűnik.
    - McLaren: átszervezés alatt álló csapat, jelenleg biztató formát mutatnak, fejlődnek, de nagy hátrányból indultak.
    - Force India (RP): tulajdonosváltás, pénzügyi problémák, és jelenleg nem körvonalazódó irány, lefele és felfele is mehetnek. tehetséges csapat, egy jó versenyzővel.
    - Sauber Ferrari (Alfa): nagyon mélyről induló csapat, óriási hátszéllel, de átalakulóban, Ferrari-s mérnökök, Ferrari-s versenyzők.
    - Toro Rosso: Red Bull tesztcsapat, sokszor jó megoldásokkal, feladatuk hogy segítsék a Red Bull-t.
    - Williams...

Sztem mindenki pontosan ott van ahol megérdemli,...és egyébként kb. annyival is. Egyedül a Red Bull kétséges, de abban minimum egyet kell értsünk hogy nem az idei évre építkeznek...ha jól rémlik a legtöbben nagy tempóesést jósoltak rövid távra a Honda miatt.
  • Magnum PI
    2020-tól ugye életbe lép a költségvetési plafon és folyamatosan csökkenni fog. Már most is jelentős szerepet kapnak azok a mérnökök akik még a pályát sem látják élőben de jövőre még a könyvelők is számítani fognak :D.
  • Magnum PI
    Igen, de valahogy mégis mikorra jönnek az új szabályok már pont nem lenne rá szükség. Igazából ha nincs változás a konstrukcióból kihozható potenciál egyre csökken. Azok tudnak nagyobbat lépni előre akik le vannak maradva és szerintem ezt láttuk eddig is. Egy új változás után viszont pont azok a csapatok érvényesülnek megint akik többet tudnak költeni.

Már nagyon régóta próbálják összehozni a mezőnyt ezzel a megközelítéssel és pont az ellenkezője történik. A mezőny szakad szét. Nagyon úgy néz ki nem jó úton járnak. Hagyni kéne kicsit úgy a dolgok ahogy vannak.
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2019.06.18. 22:05:22
  • b-type
    valójában ezeket a változásokat azért (is) hozzák hogy esélyt nyissanak a mezőnynek, hiszen ha minden állandó lenne akkor lehetne még nagyobb dominanciáról beszélni, minden pályáról megvannak a gyors autó adatai, akkor egy ekkora csapat futtatja a szimulációkat és tökéletesít.
    Az első szárny most borította (volna) egy kicsit a helyzetet, de sajnos a gumi totálisan szétqrt mindent. Jelenleg megint ott tartunk hogy a gumi mondja meg mi van, mint tavaly a Mercedes-nél (a megfúrt felniig), csak most fordított a felállás. Teljesen agyoncsapta ezt az évet eddig.
    Valahogy komolyabban kellene venni ezt a gumidolgot, mert igen, a tavalyi és alapján jobb szezonra számítottunk.
  • Magnum PI
    Ezzel nem lenne semmi gond de én azt veszem észre hogy mikor már kezdenének közelebb kerülni egymáshoz a csapatok akkor pont hoznak egy új változtatást ami megint dominanciát szül, mert elsőre valaki mindig jobban betalál.

Ez volt a Ferrrari meg a RB időszak végén is. Az elmúlt években a Merci dominált de tavaly már jó volt. A Ferrarival erős volt, a RB is nyert futamokat és az 1.5ös csapatok is kezdtek fejlődni. Nem kellett volna megint belenyúlni se a gumikba se a szárnyakba.

Megvariálták, megint valaki beletalált aki most pont a Merci ismét és megint jöhet 2-3 év dominancia. A kis költségvetésű csapatoknak is jót tenne ha nem kéne teljesen új autót tervezni. Engem igazából ez zavar hogy mikor már kezd jó lenni akkor megint szétbarmolják.
  • Magnum PI
    Ez vitathatatlan.
  • HTS s3rg1nh00
    érdekes,hogy az emberek milyen gyorsan elfelejtenek dolgokat,például amikor tavaly barcelonában először jöttek a 0,4 mm-el alacsonyabb futófelületű gumik és Vettel össze tudta hasonlítani a normállal a verseny utáni teszten,mit is mondott?
    na,pontosan azóta lehetett tudni milyen irányba fejlesztik az idei gumikat,ehhez kellett volna alkalmazkodni mindenkinek,szerintem ha ez egy csapatnak sikerült igazán a többieknek meg nem,akkor életbe lép a "ha a kacsa nem tud úszni,nem a víz a hülye" mondás.
  • gpFan
    Ahogy már zilliószor el lett mondva, az egyik fő hiba az, hogy egyetlen egy okkal próbálnak meg az emberek megmagyarázni hogy miért is van valami úgy, ahogy van. Ez persze normális eset a hétköznapi emberek között - pardon, jó szó az hogy 'normális' valamire ami nem helyes ?
    Korrekció: általános. elterjedt eset ... Igen, itt (e fórum) sem jobb semmivel.
    De, itt van a nyilván jó nagy fizut kapó Mattia Binotto, aki jön igen sánta magyarázatokkal, amik szerintem csak kifogások, magyarázkodás.
    "Mattia Binotto nem zárja ki, hogy a csapatnak a szezon előtti felkészülés során mutatott jó formája önmagukat is megtéveszthette. Annyira leköti őket a felzárkózási kísérlet, hogy alig érzik a figyelem és a győzelmi kényszer súlyát."
    Ez tényleg már kimeríti bőven a tragikomédia fogalmát. Mert mi is a felzárkozási kisérlet ? Amikor második vagy akkor nyilván pont a győzelmi kényszer Igen, nem beszélek zagyvaságokat, mert a Ferrari mindenáron meg akarja támadni a 9 nappal előtti Vettel 5 mp-es büntetést. Győzelmi kínyszer - az az ami hiányzik nekik, meg persze a velejáró pontok.

Kedves Mattia, én, mint egy egyszerű F1 TV néző (bár nem fotelből) csak annyit tudok mondani: elég volt az önellentmondásból. Elég volt a nyilván tapasztalatlanabb, de a szezon eleje óta gyorsabb Leclerc gáncsolásából. Ez már kimeríti a 'maga alatt vágta az ágat' fogalmat. mennyi pontot vesztett a Ferrari Leclerc rossz kezelése miatt ?
    És ebben benne van szegény önbizalom vesztése is.
    Lehet hogy szubjektív vagyok, mert nekem Leclerc jobban bejön mint a mostani Vettel. De ez így van az F1 követők 90%-ával, ez szinte biztos (na jó, Deutschlandon kívül) . Vagyis, mi volna ha a reklámértéket is figyelembe tetszene venni, kedves csapatfőnök úr ?
  • Alexease
    Amig az F1-ben ilyen penzek mozognak, raadasul csapatonkent 5-6-szoros kulonbseggel (vagy sokkal tobb), es persze a "hatter" kulonbseg is komoly (teljesen mas egy Williams, Haas, Red Bull vagy Merci nemzetkozi erdeke), addig sose lesz igazsagos az F1:)
  • Magnum PI
    Ja és a lényeg, hogy tavaly a Merci küszködött nagyon a hólyagosodás és szemcsésedéssel és erre lépett a Pirelli és változtatott. Szóval tavaly egy csapat elég volt hogy változtassanak a gumin, most több csapat is változást szeretne és mégsem. Az válasz, hogy egyenlőek az esélyek, fejleszteni kell a kocsin. Ezt lehetett volna mondani a Mercinek is. Szerintem egyértelműen sokkal jobb a Merci kapcsolata a vezetőséggel, FIA-val Pirellivel mint a többieknek. Ez akár az ő érdemük is lehet, de nem tűnik fairnek akkor sem. (mint ahogy a Ferrari kitüntetett szerepe sem az F1-ben egyébként)

Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2019.06.18. 10:51:22
  • Magnum PI
    Hát igen, Gasly szenvedése rámutatott arra, hogy Ricciardo meg Max mennyire erős pilóták. Nagyon jó páros volt szerintem, de talán most Gasly is kezd jobb lenni.

Én úgy látom, hogy a gumi szenvedés nem feltétlen abban nyilvánul meg hogy küszködik a pilóta. Vettel és Max sem panaszkodott erre, egyszerűen csak nem tudnak olyan tempóban bekanyarodni mint a Merci különösen a lassú kanyarokban ami gyanúsan a gumi. Nyilván számíthat a felfüggesztés meg a beállítás de én nem tudom elképzelni hogy ezen a területen ekkora potenciál lett volna még. Szerintem a Merci képes arra, hogy egyenletesen tartsa a gumi hőmérsékletét. Időmérőn többször is elmondta a Ferrari meg a RB is hogy nem tudják optimálisan tartani a hőmérsékletet egy teljes körön át, annyira érzékeny a gumi és ez nagy probléma. El tudom képzelni, hogy a mostani gumik amint kiesnek akár pár fokkal az optimális tartományból drasztikusan csökken a teljesítményük.

Gasly arra panaszkodott hogy kitörik alóla a kocsi hátulja amit nyilván neki és a mérnökének kell megoldani beállításokkal vagy esetleg vezetés technika változtatással.
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2019.06.18. 08:51:02
  • sure
    Hát nem tudom, az RB-nél maximum Gasly az aki küszködik, Verstappen elég gyors, most legutóbb az időmérőt extra pech miatt bukta be. Ha Gasly nem kapja össze magát, lehet, az orosz torpedóval még az idei szezonban helyet cserélnek :)
  • gpFan
    A RB, vagyis főleg Helmut Marko sok mindent mond. Nem hiszem, hogy túl komolyan kell venni. Miért is kellett változtatni - pld. a szárnyakon - mert több csapat volt a mellett. A gumikon - szintén . Nem vált be a könnyebb előzés, követés ? Az új gumik állítólag csak a Mercedesnek kedveznek ? Ez nevetséges. Itt rengeteg tényező van, és nem lehet csak egy valamire ráfogni. Maga Binotto is megmondta, hogy sol mindent kell változtatni a Ferrarin, hogy összehangolják az idei gumikkal. De persze, ez még csak elmélet, s lehet hogy nem is válik be. Na meg jön a kánikula, s lehet hogy a Mercedes fog szenvedni ...

Ami A RB lelépését illeti - nem arra utaltam, hogy nagyon gyorsan lelépnek. 2021 előtt biztos nem, ha csak ... És itt jön az, aki az egészet pénzeli - a RB cég. Megszüntették a RB Air Race-t. Ki tudja, hogy áll a cég valójában pénzügyileg. Az úgynevezett energia ital (buta név mellesleg) gyártás óriási és nagy haszonnal járó business. Legalább 3 cég aki ezt pancsolja ott van az F1-es autókon is. És mind a nagyobb piaci részesedésért harcol. Amit én látok, az hogy a RB a jegdrágább. Persze - elsők voltak akik nagyban csinálták, mindenki ismeri a nevet. De az nem jelenti, hogy nem jöhet a helyükre valaki, aki ügyesebben csinálja .

Nem szégyen harmadiknak lenni, az biztos. De mintha Markonak az volna
  • Magnum PI
    Ettől még sajnos bizony az igaz, hogy a Merci lobbizott, hogy idén más legyen a gumi. Pontosan miért is kellett változtatni rajta? A gumik miatt szenved a Ferrari is meg a RB is. Azért lesz ez az év is unalmas mert ők szenvednek. Miért baj, hogy szóvá teszi ezt a RB?
  • sure
    Én nem féltem Verstappent, hogy nem lenne melója az F1-ben, bár tényleg kér lenne, ha a RB le kéne hogy húzza a rolót ilyen vagy olyan okból pont most, hogy kezdenek tényleg gyorsak és üzembiztosak is lenni.

Szerintem harmadik legjobb csapatnak lenni az F1-ben nem szégyen két gyári csapat mögött, bár nyilván VB címekre hajtanak; ha a Ferrari nem szedi össze magát és esetleg Gasly is magára talál, idén simán behúzhatják a csapat második helyet a Merci mögött, jövőre meg talán meg is szorongathatják őket az aranyér
  • Alexease
  • mcmoha
  • pr3cious
    Mért lépnének ki? Nem kell félteni őket lásd Vettel-es időszak.

"Nem fogyasztok semmi ilyen cukrozott. koffeinezett vackot,"
    Csak nem az a féle ember vagy aki aggódik a tejben az e betű miatt majd kimegy a boltból és rágyújt egy cigire? :)
    Nyugodtan ihatsz egyet én garantálom személyesen hogy nem lesz tőle semmi bajod, ebédre egy szaftos hamburger.
    Azonban ha napszinten azt iszod lehet tényleg szárnyaid nőnek :)
  • gpFan
    H.M. B.P.
    Kezdi elveszteni a józan eszét ? Ha nem nyernek, akkor jön a nyavalygás - pld. a Renault ellen. A mostani Honda nem néz ki erősebbnek a mostani Renault-tól. De ez a gumiösszeesküvés szöveg és nyílt támadás a Pirelli ellen ? Mit akar elérni vele ? A Pirellit felb*ni, és majd kapnak selejt gumikat, mondjuk. Na meg a Mercedes 7:0 . Nem, a Ferrrari legalább 2 versenyen gyorsabb volt (Bahrein, Kanada). Hogy nem nyertek maguknak köszönhetik, és nem a gumiknak, főleg.
    De ez a legjobb: „Sajnos a mi italos flakonjainkat nem gumikkal együtt szállítják” . Ami engem illet, én rátenném nagy betűkkel hogy ártalmas az egészségre, és legjobb bizonyíték rá Helmut Marko mentális állapota
    Mi a következő ? "Mi vagyunk a legbecsületesebb csapat, mert semmi közünk az autógyártáshoz. Amazok mind a jobb eladások miatt versenyeznek ám !" . Igen Marko, semmi reklám nincsen abban, hogy 4 autón is ott van a vörös bika .
    Nem fogyasztok semmi ilyen cukrozott. koffeinezett vackot, de tudom hogy az ár nagy része a reklám. Azt mondják, hogy a kozmetika és gyógyszeripar fogyaszt (arányban) a legtöbbet a reklámozásra. De talán van valami, legalább is egy cég, ami azt is felülmúlja. Addig még valaki nem múlja felül őket - és itt nem ezekre az agancsosokra gondolok. Ki tudja mit hoz a közeljövő ? Az F1 megmarad biztos, a RB benne ? Igencsak nem biztos. Elég pld. hogy a Honda kilép - motor nélkül maradnak. Most először, kezdem sajnálni Verstappent
  • Fürtös
    Visszanéztem az üziket, már több mint 3 éve
    Szezon végén boritani kellene
    Utoljára szerkesztette: Fürtös, 2019.06.16. 23:16:34
  • repvez
  • repvez

• pr3cious
    Minél közelebb annál rosszabb, biztos csupa jóindulatból mond ilyeneket D
  • Fürtös
    Ne szivd mellre. Épp azért van spoilerbe ,hogy ha valakit nem érdekel akkor ne lássa.
    Te döntöd el, hogy hiszel-e nekem.

Várd meg repvez válaszát

Egyébként egy kollegája mondta, elég szavahihető gyerek.

Én kimondottan ellenszenvesnek tartom Szujót de azért annyira nem volt gáz, szerintem a paliknak csinálják a helyet de remélem nem lesz igazam.
  • pr3cious
    Azt hittem hogy valami olyasmi fog történni hogy:
    - te nekem közvetlenül a főnöke/barátja/anyósa/nője/kutyája mondta szóval hülyevagy hogy kétségbe mered vonni a kisregényem.

Tévedtem, más segítséged kéred és csak a köpködés marad :/
    Már látom előre én is rád hajítok egy vödör csulát, te is rám hajítasz, a toxic irományod meg tovább szennyez megválaszolatlanul
    Kész szerencse hogy amúgy is elfelejtődik és spoilerbe van (gondolom azért mert akkora lódítás.)

Eközben Palik László:

• Fürtös
    Bár szerintem nálam nagyobb troll még nem volt ebben a topicban , ugye Repvez?
  • Fürtös
    Nem tudom, egyszer voltam csak életemben F1 lelátón a hungaroringen.
    Mint mondtam nem kell elhinni ;)
  • Stockbauer33 #170401
  • pr3cious
    Nem is lesz már komolyan vehető vb-cím mert az egész Sport vicc... az útóbbi 10évet nyugodtan lehet kukázni vagy csak negyed világbajnoki címeket számolni.

Vettel akkor most tart 2-nél, az reális. Hamilton szintén 2...