182114
  • gpFan
    És még egy tényekre alapozott írás:
    Hasonlítsuk össze Verstappen és Hamilton első versenyeit egy top csapatban:
    Ham: Az első 9 verseny a McLarenben egyben az első 9 F1-es versenye is. Mindet dobogón végezte - rekord.
    Ver: Megnyeri az első RB-s versenyét (danke Ham. és Ros.) , utána Monakó fiaskó, majd eléggé problematikus akadályozások sorozata, egyenlőtlen teljesítmény. Monakó 2 évvel később sem jön be neki igazán. Igaz, nagyon fiatal, de már ment több mint 20 versenyt a Toro Rossoban. Kellett neki 3 szezon meg nyilván alapos fejmosások hogy benőjön a feje lágya. De nem nőtt be az teljesen most sem. Tud nagyon gyors lenni, de az önkritikát még mindig nem látom benne. Pld. a Bottas eset Monakóban. Bár ebben a csapatvezetés is benne van, persze.

De azért jönnek itten a "sportszerető emberek nem szeretjük a kettős mércét. Pont." szövegek:
    Kb ez az, amit sokszor olvastam: Ham. VB címei semmit nem érnek, mert mindet űrhajóban szerezte - bárki elérhette könnyen olyan autóval. Igen, a Mercedes, McLaren egy rakás idióta, akik kidobnak évi több 10 M Eu-t valamire, amire találnának legalább 20 embert, F1 licensszel rendelkezőt, persze, akik ingyen megcsinálnák - mert ki nem akarna VB címet, versenyeket nyerni ?
    Az irigység, előíteletek az nagyon erős errefelé, na meg másfelé is. Az ítélet meg van hozva előre, csak indokot kell találni, és jön a zagyvaság. Volt az ilyennek konkrét neve a diktatúrában: koncepciós per. Diktatúra oda, most már 30 éve élvezzük a hmm... valami változtatás gyümölcseit - vagyis inkább csak egyesek . És nem politizálok, az emberi természet semmit sem változott.
  • gpFan
    Nézzük a tényeket: SzocsA büntetést követel a szabadedzés eset miatt. És az mi lehet. Csakis rajt hátrasorolás. Pozíciót veszít, ahogy Vettel vesztett 1-t a büntetés miatt (lehetett volna kettő is, de a Ferrari 'elfelejtett szólni' Leclercnek. Persze, a rajthátrányt le lehet dolgozni, de Vettel is építhetett volna több mint 5 mp előnyt - ja nem, mert a bírák túl későn hoztak ítéletet ... Ha korábban lett volna, akkor meg az lett volna a baj - elhamarkodott ... Valahogy az itten kimaradt, hogy rögtön az eset után jelezve volt, hogy az eset vizsgálat alatt van, vagyis Vettel számolhatott a büntetéssel, és még sem kezdett el előnyt építeni ... Röviden - ami itt megy csak az indokok, kifogások keresése, logikátlan ok-okozat 'következtetés' és hasonló. Mivel az eset szabadedzésen volt, nem akadályozta igazán Verstappent, akinek csak ki kellett kerülni, abszolute nem lehet egy kalap alatt emlegetni. Vettel pozíciót mentett azzal az akadályozással. Hamilton meg nem nyert semmit a szabadedzésen.
    És persze, nem igaz hogy Ham. , Mercit soha nem büntetik. Adtam is itt konkrét eseteket, de egyszerűbb generalizálni.
    Meg, amekkora az előnyük, tényleg nem lenne befolyással a VB alakulására. Inkább azon kellene mérgelődni hogy a Ferrari és Vettel mennyi pontot vesztettek saját hibájaik miatt.
    De mit is várjunk az egyszerű nézőktől, amikor Helmut Marko is egy primitív szinten kommunikál, és nyíltan beszél Mercedes támogatásról. A vesztes mindig talál valami indokot - ami persze sose saját maga. És éppen azért vesztes, mert nem tudja saját hibáit mégcsak fel sem fogni, nem hogy kijavítani.
  • simonl #170477
    Szerintem te félreértesz vagy félre akarod érteni amit itt többen leírnak.
    Nem "Hamilton gyűlölet" van, mi sportszerető emberek nem szeretjük a kettős mércét. Pont.
    Hamiltont (és vagy Mercedest) soha, ismétlem soha nem büntetik meg azért amiért másnak simán kiosztanak egy rajthelyet vagy bármi mást.
  • maffioso
    Remélem, ha nem reagálunk közvetlenül, akkor elengedi már végre ezt a rögeszmét.
  • gpFan
    Azért mert te élsz-halsz, hogy Ham. büntetést kapjon mindenáron, akár a semmiért, nem kéne itt hisztizni. Mekkora sokk, hogy nem érnek semmit a címei ... Köszönöm a felvilágosítást .
    Tényleg kellett volna büntetni mert úgy jött vissza a pályára, hogy Verstappen még mögötte volt legalább 10 méterre, kis sebességgel, és szabadedzésen ? Mert emiatt Verstappen elveszít egy pozíciót a versenyen ....
    Minden 3-ik írás itten Hamilton gyűlölet, de én vagyok aki Vettelt gyűlöli - mert szegény nem volt domináns autóban tavaly. Oh, a szívem nem bírja ezt tovább, elküldöm neki a régi Trabantomat, hogy vigasztolódjon most, hogy a FIA végképp meglopta.
    Ha nem Leclerc győz vasárnap, nem nézem többet ezt a szart ! (aznap)
  • gpFan
    Annak alapján, amit most írnak nem jöttek elő azzal, hogy Hamilton 4 kerékkel elhagyta a fehér vonalat - hála Istennek, mert az tényleg badarság lett volna. Bár az is lehet, hogy az egészet a sajtó agyalta ki .
    Muszáj lesz felhívnom Binottot, hogy tisztázzam ezt ..
  • SzocsA
    Hamilton kap egy 5 másodperces előnyt a rajtnál, mert Max miatt nem tudott vissza jönni a pályára.
    Tessék addig fogják nyomni hamiltont míg nem lesz 8x vb. Ennyit érnek idáig a címei.
  • Magnum PI
    Ha foglalkoznának vele és még esetleg meg is változtatnák a döntést azzal olyan precedenst teremtenének, ami rémálommá tenné a jövőben a hasonló esetek kezelését. Ez egy általános szituáció volt ami rendszeresen előfordul, de most nagyon megosztotta az emberek. Ha valami különleges dolog történt volna, lehet megvizsgálnák.
  • mcmoha
    Elhajtották őket a halál faszára.
  • mcmoha
  • pr3cious
    F1: Cáfolhatatlan új bizonyítékai vannak a Ferrarinak?

Na meglátjuk
  • pr3cious
    "Az utolsó előtti körben közöltem a csapattal, hogy be kell mennem kereket cserélni, mert már nagyon esik az utolsó kanyarban. Azt mondták, hogy nem tehetem, a boxutcát lezárták, mert már készítették elő a terepet Felipének és az első három helyezettnek, ahová az autójukat kell leparkolniuk."
    Azt mondták, agyon kéne lőni
    Ez milyen már hogy valaki nem hajthat be a boxba? :D Mivan ha valakinek leszakad az első vezetőszárnya akkor annyi a versenyének 3 körrel a vége előtt. :) Kettő ultra nagy mázli egy évben ami lehet mindent megváltoztatott.
    Utoljára szerkesztette: pr3cious, 2019.06.21. 15:55:57
  • AnuluWork #170467
    ORFen van.
  • Master91
    grat nekik de erre kíváncsi is valaki?
    vagy legalább a Dunára raknák ilyenkor ..
  • pr3cious
    A Mclaren viszont menti a Renault becsületét, egyelőre.
  • maffioso
    Nem. "Sajnos" műsorváltozás történt, mert a vizilabdások elverték Japánt, ezért most játszanak.
  • Master91
    most az M4 sport nem adja a 2. szabadedzést?
  • mcmoha
  • Alexease
    A Williams mar megint altat

Utoljára szerkesztette: Alexease, 2019.06.21. 13:22:00
  • maffioso
    Mutasd meg hol sértegettelek és parancsolgattam.
  • mcmoha
  • gpFan
    Pfuj ! Már megind a feka FIA, mafFIA bérenc az első . Én, jómagam, személjem nem nézem ezt többit ! Az F1 nem maradd fönn soká. Én nem nézem - egyre többen nem nézik. Mert az a világ rendje.
  • gpFan
    Eleged van ... Nekem is a sok gagya alaktól. Ha nem értetted amit mondtam akkor:
    1. Ignoráld
    2. Ne kezdjél parancsolgatni és sértegetni

Semmi utálkozás, személyeskedés nem volt abban amit írtam. Vettel egyszerűen kezd elveszni. A Ferrari is hibás persze ebben, azt a pilótát nyomják aki csak néha jobb tényleg. Ah, bocsánat, azt mertem mondani, hogy Leclerc jobb mint Vettel. Ricciardo jobb mint Vettel. Micsoda szörnyeteg vagyok ! Van saját véleményem - Istenem ....
  • Stockbauer33 #170456
    Elég sokat hibáznak(kicsit túlzóan esnek kelnek).Kiváncs leszek a holnapi időmérőre
  • maffioso
    Téged annyira elvakít a folyamatos utálkozás, hogy elfeletjetted értelmezni a szöveget. Arról beszél, hogy nem tudtak volna tarolni. Ergo le vannak maradva fejlesztéssel. Ergo fejezzük már be ezt a rohadt pocskondiázást és koncentráljunk a személyeskedés és köpködés mellőzésére. (igen most én is ezt csináltam, kezd elegem lenni már abból ami mostanában itt megy)
  • gpFan
    Vettel, Vettel, tényleg ?
    "Amikor visszatekintünk, minden viszonylagos, de alapvetően elégedett vagyok az eddigi versenyeimmel. Az ember mindig azt gondolja, hogy itt-ott egy kicsit szerepelhetett volna jobban, de nem az a helyzet, hogy tarolhattunk volna az elmúlt 15 futamon.”
    Na, ez az, ami nem jó. Tiszta mellébeszélés, az önkritika hiánya. Egy olyan valaki, aki hatalmas fizetést kap egy élcsapatban, VB címért harcol, az nem mondhat ilyeneket. Itt nem kicsi hibák voltak, hanem elvesztett 25 pont pld. Szingapúri baki, amiben alaposan benne volt ...
    Milyen tarolás ? Szánalmas szöveg, és nem reális. Még a Mercedes sem tarolt tavaly. Neki csak 1 ponttal több kellett volna, mint a 2-ik helyezettnek, hogy VB legyen, nem tarolás. Most így, ezek után (pld. kikapás Ricciardotól 2014-ben) arra tudok csak gondolni, hogy az az elég könnyen elhódított 2013-as VB cím, 9 zsinór győzelemmel a végén sokkal többet ártott mint használt neki.
    Gratulálok a nősüléshez Seb Remélem abban 'kicsit' jobban szerepelsz
  • pr3cious
  • pr3cious

Van a közelbe sokkal jobb pálya, nagyobb belátással, ajánlom mindenkinek. Ha eleged van a porból és a panelbetonfalakból.
  • gpFan
    Szeretem ezt a végletek tipusú eszmefuttatásokat. Vagy kimúlik az F1, vagy lesz 25 verseny évente ...
    Nézők számára izgalmas ... Mit láttam én abból, amikor kinn voltam a Hungaroringen ? Senna kiállt, mert elment a gázpedálja - ezt mondta a hangoskodó. Prost eltűnt valami 4 körre, da már azelőtt sem volt jó helyen - műszaki problémák, amit nem látni a nézők számára fenntartott területekről. Ahol én voltam, előzést nemigen lehetett látni. De voltak érdekes dolgok, főleg technikai, és a hang, az messze jobb volt mint a TV-en. Na nem azért mert hangosak voltak.
    Ferrari - visító hang, nagyon más mint a többié - 12 henger.
    Williams - leggyorsabb sebességváltás - és azt lehetett szépen hallani. Nyertek csak azzal legalább 5 tizedet körönként.
    Guminyikorgás, Günther Steiner káromkodás ... Asszony, kapcsold már ki azt Netflixet !
    Prost volt az egyetlen, aki nem váltott fel a célvonal előtti patkó előtt a 4-ikbe, hanem egy pillanatra igen felhúzta - megint nyert legalább 1 tizedet ezzel, főleg a kvalin csinálta.
    Amúgy, a patkó előtti dupla jobbra kanyar volt a kedvencem, nagyon nehéz tökéletesen bevenni, volt is sok kipördülés ottan, Addig, hogy átépítették a marhájai ... Senna is megpördült ott a szabadedzésen, leállt a motorja, úgy hogy csinált egy 10 perces napozást a pálya mellett Igen, lehet hogy ma nem engednék meg az ilyet, még ha nyilván a kanyar belső oldalában volt.
    Micsoda idők voltak ! Több volt a szabadság, de nem mondanám hogy a versenyek izgalmasabbak voltak. A Williams tarolt abban az évben is.
  • repvez
    Persze egy jól átgondolt szabályozással meg lehetne oldani, hogy a költségek ne ugorjanak meg , de egy kicsit nagyobb szabadságot adva a csapatoknak inkább elötérbe kerülne a kreativitás.Mert nem biztos, hogy a nagy csapatok találnak meg elöször egy jó ötletet, mert néha ök eröböl dolgoznak, vagy valakitől átveszik az ötletet pénzért.

Sok helyen látni, hogy a nagy dolgok nem nagy a nagy cégektől kezdődnek, az más kérdés, hogy felkarolja e öket egy nagyobb cég vagy eltapossa.
  • willtex
    Az új szabályrendszerrel pedig pont abba az irányba akarnak menni, hogy csökkentsék az aero szerepét, és megkönnyítsék az előzést. El akarják tolni a leszorító erő generálást a szárnyakról a padlólemez szívóhatásának növelése felé, arról is szó van, hogy visszahozzák a szoknyát ennek érdekében. Ez elvileg megkönnyíti az előzést, mert szorosabban lehet követni az elől haladó autót. Az egyetlen bökkenő hogy úgy kell megoldani, hogy ne de dobja falba az első szembejövő hupli az autót, és ez nem könnyű feladat.

Ha nagyon szabadon akarod engedni a fejlesztést, akkor nincs értelme költségvetési sapkát bevezetni, meg nincs értelme a teszttilalomnak, cserébe először ki fognak hullani a kis csapatok, aztán szépen sorban a nagyobb autógyártók is azt mondják majd, hogy nekik így nem éri meg csinálni a Forma 1-et. Nézd csak meg, hogy mi történt a WEC-ben, vagy a túraautó világbajnokságban.

Ráadásul ugyanúgy egy-két domináns csapat lesz, és a nézőknek sír a szája, hogy miért mindig a merci nyer. Szóval kell találni egy jó kompromisszumot arra, hogy valamennyi technológiai fejlesztés is legyen, mert valóban az a lelke az F1-nek, de azért a nézők számára izgalmas versenyzés is legyen, különben be lehet zárni az egész kuplerájt.
  • b-type
    háát akkor nyilván nem tudják mit csinálnak. kb. a 623. vélemény olvasom nézőktől hogy hogyan kellene megmenteni az F1-t, nagyobbnál nagyobb hülyeségeket, szal én inkább hagynám dolgozni azokat akik látják a teljes képet és értenek is hozzá.
    De, ez csak az én véleményem.
    A Liberty nyilván profitot akar, ez is a dolga, viszont felemeli a visszaosztandó pénzt 68%-ra 47.5%-ról (2013, Bernie), ezt a + pénzt az F1-nek kell kitermelnie, mert a liberty a saját profitjából csak ideiglenesen enged, ezért valszeg 25 futam lesz. Cserébe megvalósulhat az a vízió hogy ~175milla a költségplafon, de a leghátsó legkisebb csapat is 150millát tud kivenni az F1-ből.
    Ez vagy ehhez közeli lenne a végső célja a Liberty-nek.
    Schumacher meg Senna sem volt különb versenyző mint a mostaniak, csak más korokban versenyeztek, a szabályok nem az égből pottyantak ide, jó részük a versenyzők és csapatvezetők kérésére, véleménye miatt formálódott. A néző meg lófax, hol büntetésért kattintgat hol meg azért mert büntettek, attól függ az egész hogy éppen kinek hogy jön jól, szimpatikus vagy sem.
  • repvez
    HA tudnák mit csinálnak vagy mi lesz a következménye akkor nem lennének év közvbeni vagy egy szezon utáni modositások, mert ök nem igy gondolták.Ahogy irtam lentebb a kacsacsőr és társai tekintetébe.
    A FIA és a liberty, most a szórakoztatást probálja elötérbe helyezni a minél több ember bevonzást és minél nagybb bevétel miatt.
    Nekik nem az a céljuk, hogy technológiailag a legjobb fejlesztések megkereseése kifejlesztése legyen előtérbe.
    Pedig meg lehetne igy is oldani mert sztem lenne az is annyira vonzó , hogy 10 féle megoldást látsz ugyan arra a problémára mintha egyen autók mesterséges szabályok mentén elözgetik egymást.
    ÉS mivel mindegyik különbözne egymástól nem lenne két egyforma aero hatás sem a gépek mögött.
    Régen megvolt a szivó hatás inkább ezt erőltetnék, hogy a DRS helyett ha valaki beér olyan közelre, hogy szinte odahuzza a másikat az autó ezzel könnyebbé teszi az elözést ahelyett, hogy idő és hely megkötéssel gombnyomásra megelözik az elötte haladót.

Attól meg Senna és Sumi is falra mászna, ha minden egyes kormány mozdulatot elemeznének és azért büntetnék, mert pont akkor nem kellett volna mozditani.
  • RatBaG #170446
  • gpFan
    Nem lesz itt csapatok közötti technikai egyenlősdi, 2 fontos okból:
    1. Az megölné ez F1-et. Legalábbis ebben a formában, ahogy megszoktuk. De a nagy gyártók elveszítenék a motivációt. Mert ez egy technológiai verseny is.
    2. A részleges egyenlősdi nem fogja nagyban kiegyenlíteni az erőviszonyokat. Pld. a fejlesztők abban az esetben, ha mondjuk szabvány oldaldobozok jönnek, az erejüket, idejüket más területen fogják befektetni - és persze, megint az lesz elől, akinek a legtöbb forrása, legjobb emberei vannak.

Talán at F1-es legnagyobb problémája az, hogy bürokrata balfékek irányítják. De miért is lenne másképp, amikor azok irányítanak már mindent ? Ross Brawn sikeres csapatvezető volt, de valahogy nem látom, hogy a FIA-ban is feltalálja magát megfelelő szinten. Ez az idei szárnymódosítás kb. 0 javulást hozott.
  • b-type
    Tudják mit csinálnak, manapság mindent lehülyéznek az emberek mert ugye a média kétpólusú taktikát viszi, vagy több, de a lényeg hogy minden cikk kattintható legyen.
    Az alkatrészek szabványosítása jó dolog, ha hozzáértő módon nyúlnak hozzá persze, mert egyszerűbb és jobban ellenőrizhető (mint pl. az egységes McLaren központi vezérlő program), és persze olcsóbb is. Tudják nagyon jól hogy mi a lényege az F1-nek, mivel komoly F1-s szakik körvonalazzák és felügyelik a terveket.
    Valamilyen szinten lényeges részekben is sérülni fog a csapatok autótervezési 'szabadsága', mert jelenleg a versenyzés segítése van fókuszban.
    A csapatok nyilván hazabeszélnek, akinek sok F1-re elkölthető pénze van, az ezt eredményre akarja váltani, és ezért nem ért egyet a fejleszthető területek szűkítésével, akinek kevés pénze van az pedig egyetért..vagy üzleti okokból nem (váltó egységesítése komoly probléma lett volna pl. a Williams-nek aki váltókat ad el kisebb sorozatoknak, nyilván nem F1-s váltót, de azért referenciaérték).
    -
    Az F1 mindig változik és ez nagyon helyes, és akármennyire is szabad kezet adnál a csapatoknak akkor sem látnál a hőskorra jellemző látványos megoldásokat, mivel mindent leszimulálnak előre és az autó nagyjából már ideális, nincs 6 kerék, nincs két méteres emeletes szárny...stb.
    Nagyjából a jelenlegi kialakítás a legjobb, akkor lehetne jobb és látványosan másabb ha alapvető változások következhetnének be, pl. teljese burkolat, vagy összkerekes F1.
  • repvez
    Hát amit én eddig olvastam a szabályváltásrol 2021 re, az minden csak nem jó irány.,
    Én nem azt akarom nézni, hogy 22 egyforma autó különbözö szinekkel rója a köröket. Nekem pont azt tetszett meg a f1ben amikor elkezdtem nézni a 80as években , hogy minden csapat eltérő megoldással rendelkezett ugyan arra a problémára nagyon különbözö autók születtek .Érdekes modon akkor megfelelt minden csapat a szabályoknak.Mostmeg mikor azt mondják, hogy radikális változás jön és minden csapat titkolja az utolsó percig, hogy milyen lesz a kocsija , aztám a vége az, hogy mindenkinek egyforma kocsija lesz. A kacsacsőrü érában ,meg a pöcsörrüban is.Érdekes, hogy csakk a FIA nyilatkozta, hogy nem gondolta, hogy ilyen autók születnek a szabályokból, csak rajtuk kivul a 10 csapat. komolyan Risitas sírva röhögne ezen is.
    Most meg ha már 2mm-el máshogy van valami már büntetés van.
    Kisebb könnyebb autók kellettek volna és a legfontosabb, olyan gumi ami nem a legfontosabb eleme az autó versenyképességének.

A 2021es változástól, pont ezt vártam, hogy nagyobb mozgásteret hagynak a csapatoknak az autó tervezésében.
    Ahogy a csapatok is megfogalmazták, ha egységesiteni akarják az alkatrészeket vagy esetleg külső beszállitó lesz , akkor mire kap pontot a csapat a konstruktöri versenyben ? mikor nem ök tervezték készitették a kocsit? Meg akkor azok az emberek ki lesznek tugva akik eddig ezeket az alkatrészeket tervezték?

Pont az F1 lelkét akarják elvenni azzal, hogy nem lehet fejleszteni az alkatrészeket vagy egységes lesz, mert eddig az F1 ből jött át egy csomo minden a civil részbe, de ennek lassan már vége igy is, mert tul állando egy egy alkatrész élete a régmulthoz képest ahol pályáról pályára uj megoldások születtek.
  • Alexease
    Magny-t (elvileg) nem fejlesztettek; nagyon kint van a pusztaban; a Paul Ricard modern palya; raadasul Bernie-e (vagy mar a volt felesege kapta:P?!).
  • pr3cious

Imádtam. A Renault úgy ment át ezeken a rázóköveken mint kés a vajon. Csalás nem csalás de mindenképp zseniális :)
  • gpFan
    Már az is siker hogy van egyáltalán Francia nagydíj megint. Hány jó pálya van, amin nincsen verseny, mert : az F1-hez 3 dolog kell: pénz, money és gyéngi