182114
  • mcmoha
    A humort a H betűnél keresd.
  • gpFan
    Majd az egész képernyőt lefoglaló, igen informatív hozzászólás, Picasso is megirigyelné !
    Mit is tanultunk meg belőle: a Világ tele van apró, irígy, maguknak több helyet mint másnak követelő - és ha kell kisajátító szánalmas alakokkal, akiknek nyilván életük sincsen.
    Azt ajánlom: ne nézd. Mondd le az Internetet. Mert egy lefizetett média, ami engedi az ilyeneket mint én, hogy védelmükbe vegyenek egy ilyen hitvány embert (vagy inkább majom ?), igen átlagos pilótát. Ban me pls. !
  • gpFan
    A pilóták kb. azon a szinten vannak ... ami a Haas fölött van 2 emelettel :-)
    Működik itt még valakinek a memóriája ? Grosjean is volt 2-ik a Lotusban, Magnussen a McLarenben ...
    A te logikád szerint Leclerc egy vacak pilóta, mert a 3-iktól nem volt jobb a Ferrariban ...
  • sure
    Már csak 2 jó pilótát kéne szerezniük oszt sínen lennének...
  • mcmoha

• maffioso
    Az elinduláshoz elengedhetetlen volt a Haas háttere, viszont a fennmaradáshoz már nem kell nekik. Okosan gazdálkodnak.
  • gpFan
    A Williams, úgy ahogy a McLaren is komoly gyártással is foglalkozik, tehát van saját jövedelmük is. Nem csak a szponzorok pénzéből gazdálkodnak. A Force India-ának is volt aki nyomta bele a pénzt, addig míg nem lett törvényen kívüli és már ott sem lehetett a versenyeken.
    Én ott látom a bajt, hogy Ron Dennis és Frank Williams kiöregedtek, az utódok messze nem olyan jók. Talán a Mclaren most kissé megindult felfele, de várjunk még egy pár évet ...
    Ez egy igen drága sport lett, és láttuk mi volt azokkal, akik a semmiből ugrottak be - el is tűntek gyorsan. A Haas okosan csinálta, hogy nagyon a Ferrarira támaszkodik, de az idei szezon valahogy nem akar összejönni. Na meg persze, ott is egy nagy mágnás van a háttérben a millióival, na meg az előtérben a nevével - ami azért reklámnak sem mindegy.
    Ahogy mondtam, a média óriási hatalom. Reklám nélkül minden más lenne. Egyik csapat sem engedheti meg magának, hogy ne legyen tele reklámokkal. Talán a költségplafon helyett be kéne tiltani a reklámokat az autókon, ruhákon ... Egyből leesne a csapatok által elhasznált pénz Persze, nem ezen a bolygón, és nem ebben a században.
  • sure
    Inkább egy létező Williams Kubicával, mint se Kubica, se Williams…;) , és bár szinte fáj látni, ahogy csak régi önmaguk árnyékai, voltak azért ennél nagyobb különbségek is az F1-ben a technikában/köridőkben.

Ilyen szempontból nem különb nála Stroll sem, kicsit olyan a szitu, mint mikor anno a Honda csak akkor adta a motort, ha van japán pilóta, a Force India lehet nem is létezne már, ha Stroll papa nem veszi meg a csapatot, a Williamsnél nem tudom, Kubica szponzora mennyire a csőd széléről rántotta őket vissza vagy nem.
  • Alexease
    Kubica csak reklam, promo, marketing es penz. Sajnos total eselytelen. Elnezve, nem csak az auto miatt.
  • maffioso
    Abszolút új kedvencem lett ez a f*sz. :D
  • sure
    Abszolút igaz, csak kicsit genyóskodtam Bottassal , pedig amúgy kedvelem, és annak szorítok, hogy szorongassa meg Hamiltont, legalább az egyéni VB 1-2. helyért legyen egy kis küzdelem...

Kvyatnak kicsit jobban sikerült a visszatérés, mint Kubicának, eddig nem torpedózott, maradjon is így, szimpatikus versenyző, Albonnal együtt, ha elég meggyőzően teljesít, lehet, hamar a Red Bullban találhatja magát ismét.
  • benőmenő
  • Alexease
    Es meg ott a motor sporolas is. Ha nem tud/lehet elozni, mindent vissza kell tekerni, mert keves a motor egy evre. Egy motor pusztulat –25 pontot is jelenthet (a kis cspatokak meg kiadasokat). A vonatozasok fele tuti ebbol adodik.
  • maffioso
    A 12 másodperc egy másfél órás futamon sok más dologból is összejöhet. Ez inkább partiban levés, mint sem. Pláne, hogy volt már fordítva is.
  • gpFan
    Azért elég furcsa Ricciardo vélekedése, miután megkapta a büntijeit, és elvesztette a pontjait. "Ő bár harcolt" - igen, elhagyva a pályát - más is megtehette volna, és akkor mi van - káosz F1 helyett. Szabály, határok kell hogy legyenek, mert másképp először van kisebb pályaelhagyás. aztán egyre nagyobb, a végén mindenki menne a legrövidebb lehető úton, ami főleg ilyen pályán bohózattá tenné a versenyt, vagy roncsderbivé - mert akkor már a fal mellett mennének.
    Na meg, hogy a TV nem is mutatta az esetet. Ja, a rendező az előre látja, hol lesz a legérdekesebb akció. Valójában, meg lett jól mutatva a szabálytalankodása, de a verseny vége után - mert: Az utolsó előtti körben főleg ő 4-üket mutatták, mert várható volt az előzési kisérlet. Aztán mutatták Vettel boxkiállását, majd megint őket, de a rendező átváltott a Bottas-Leclerc párosra, mert ott is előzés közeli helyzet volt. És nyilván meg kellett mutatni a győztest is, ahogy átmegy a célvonalon, stb. És sorba jött Ricciardo hősiessége is - bár szerintem inkább Don Qijote szerű Meg lett mutatva rendesen.
    Valami nincsen rendben a mai világban. Az emberek veszítik el a józan ítélőképességüket, türelmetlenek, és főleg - elhamarkodott ítéleteket, véleményeket hoznak nagyon sokszor. Persze, ez mindig létezett, de az már sok. Frusztráció, mindenáron a fókuszban lenni ? A médiát be kell tiltani ! Ők a hibásak mindenért ! F1-et csak élőben - mármint a helyszínen, kamerák nélkül ! És az megoldaná szépen a költségplafon kérdést is
  • b-type
    pozícióért a pályán kell harcolni...és ott is kell megszerezni.
    Gondolom sokan kifogásolnák, ha Monza-ban Hamilton mondjuk egy elbaltázott időmérő miatt hátulról indulna, az eleje megszorulna a sikánban, és Hamilton meg a menekülő út egyenes szakaszán, egyébként a táblákat szabályosan megkerülve élre állna.
    Valszeg nem az gondolná a többség hogy minden faxa volt (és én sem).
    Ahogy Montreal-ban is,...nem lehet mindenhova elég hosszú vagy kacskaringós utat tenni, az első szabály, és ez nem egy új dolog csak 100éve van így, hogy pályán kívül szerzett pozíciót vissza kell adni.
    Utoljára szerkesztette: b-type, 2019.06.24. 20:10:40
  • nearo
    Hát szerintem mindkét bünti fasság :D Perez, ha úgy nézzük, akkor a rajt utáni tumultusban a többiek miatt került egy porosabb ívre, ahol megcsúszott, és azért kellett a pályán kívül mennie... kurvanagy ökörségnek tartom ezt a büntit, miután mindenben a szabályok szerint járt el, és mégis megbaszták.
    Ric meg... legalább próbált csinálni valamit.
    Mondjuk én a Vettel féle kanadai, és a Verstappen féle monacoi büntit is baromságnak tartom... úgy szórják az öt másodperceket mostanában, mintha jutalékot kapnának érte :(
    Utoljára szerkesztette: nearo, 2019.06.24. 19:51:32
  • gpFan
    Ami nem sok figyelmet kapott, pedig voltaképpen igen érdekes, és a szabályozás tökéletlenségét jól mutató eset Perez rajt utáni pályaelhagyása, majd szabályos visszatérése . Amiért végül kapott 5 mp büntetést . De saját maga mondja, hogy nem veszélyeztetett és blokkolt senkit, se nem látszik a felvételeken - bár nem sokat mutattak. Nyert 2 helyet, ami lehetett az ok, de akkor miért nem vesztett elég időt a kitérőben ? Valószínű. mert a rajt után jóval lassabban mentek a tumultusban, mint normálisan.
    Vagyis, ami várható, jövőre ott jóval kacskaringósabb lesz majd a kitérő.
    Nem könnyű a versenybírák dolga. Szerintem jó döntés volt Perez időbüntetése, mindamellett hogy papíron szabályos volt, főleg mert nem más hibája miatt kényszerült a pálya elhagyására. Ricciardo is megérdemelte a 2x5 mp-t, mert tényleg pályán kívül előzött.
    Igen, ez egy elég specifikus pálya, sőt nekem az a rengeteg szines csík a pályával koncentrikusan sehogy sem tetszik. Inkább festettek volna oda valami F1 szabálykönyv kivonatokat, 15 nyelven
  • sure
    Ezzel együtt továbbra is az egyik leggyorsabb versenyző az F1-ben szerintem, ő talán az egyik prototípusa az "óvodás kortól egy főszponzor/gyári F1 csapat által erre kitenyésztve" versenyzőtípusnak, már gokartban is Red Bullos sisakkal ment.
    Utoljára szerkesztette: sure, 2019.06.24. 18:25:37
  • gpFan
    Vettel az utöbbi 2-3 évben hibázik sokat. Nem mondanám, hogy nem érdemelte meg a VB címeit. Persze, hiba mindenkinek becsúszik, Senna, Schumacher sem volt kivétel. Prost volt talán az egyik legkevesebbet hibázó.
  • sure
    Igen, sajnos Bottas szerintem sem az a világbajnok típus, az a fajta tűz hiányzik belőle, ami Raikkönenben meg Hakkinenben megvolt/megvan (? remélem...), hiába nevezték/nevezik őket Jégembernek. Neki pont az a szerep állt volna jól, hogy egy középcsapatban első számú pilótának lenni.

Vettelt sajnálom, de csak magának köszönheti, hogy ott tart, ahol; onnantól, hogy a Ferrarihoz jött, nem úgy vezetett, viselkedett és nyilatkozott, ahogy egy négyszeres világbajnoknak illene. Amikor domináns kocsiban van, akkor is el tud gurulni a gyógyszere (a Red Bullos időszakában rendszeresen szóltak a rádión, hogy kíméld a kocsit, aztán csak gyártotta a leggyorsabb köröket), vert helyzetben meg leszáll a lila köd, ahogy 2017 Bakuban. Tudom, mindig ezzel jövök, de nekem ott esett a szememben hatalmasat, és bizony nem lepődöm meg és nem tartom unfairnek, hogy azóta őt fokozottan kritikus szemmel nézik a versenybírók, főleg, ha Hamiltonnal csatázik. Tudja ő is, hogy Kanadában a hibájával elbukta a győzelmet, hiszen ha meghagyja azt a mennyiségű helyet, amiért nem járt volna bünti, akkor az kapásból vagy 2,5 másodperc előny Hamiltonnak. A helyében én azt a következtetést vonnám le, hogy a Merci igenis verhető, és Leclerc-kel inkább össze kéne hogy dolgozzanak, semmint hogy olyan idióta kommenteket tegyen rá nyilvánosan a rádióban, mint a szombati időmérőn ("Don't worry, I'm not gonna kill him" vagy ilyesmi, mikor rászóltak levezető körön, hogy Leclerc meg gyors körön van mögötte)
  • sure
    Majd kiderül, mennyi zsetonjuk marad, ha begyűrűzik a botrány
    ...bár a VW is él és virul egyelőre, a Mergát lehet, még annyira se viseli majd meg
  • Senna84
    áh, Bottas nagyon "gyenge" pilóta, sohasem lesz világbajnok! Vettel is nagyon sokat hibázik lásd: idei kanadai nagydíj, vagy tavalyi német nagydíj, amikor az élről esett ki, vagy Button-t se tudta maga mögött tartani 2011-ben a kanadai nagydíjon. Ha én lennék a sors biztos nem adtam volna nekl 4 vb címet!
  • sure
    12 másodpercet vert Hamilton Bottasra most a futamon (úgy hogy elvileg volt valami gondja az ülésével meg még sirókált egy-két dolog miatt ), ez azért nem teljesen a "partiban levés" esete számomra :) , nem is tudom elképzelni, ha a kocsija tökéletes, akkor 30 vagy negyven másodperccel verte volna el a csapattársát?....
  • AnuluWork #170575
    Vettel ugyanúgy itt lesz évek múlva is, csak el kell fogadnia, hogy 1x fent, 1x lent.
  • AnuluWork #170574
    Ha ezzel a Mercivel egy Bottas IS partiban van Hamiltonnal, akkor ebben a nem túl jó ferkában Hamilton se teljesítene jobban.

Ha a Ferrari bajnokságot akar nyerni, akkor egy jó autót kell építenie, amit jól menedzselnek, és nem egy guru a csapatvezető, hanem egy igazi tökös geci.

Abban Vettel, Raikkonen, Alonso, Leclerc, mondjuk ki, ebből a mezőnyben talán Giovinazzi és Kubica, ill. pár fiatal kivételével bárki lubickolna, ahogy ebben a Merciben is.
  • AnuluWork #170573
    Szar autóval (legyen az erősnek mondott, vagy tényleg gyenge) nem nehéz gyengén teljesíteni.
    Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2019.06.24. 15:05:42
  • AnuluWork #170572
    Prost a McLaren után a Renaultban versenyzett. Majdnem bajnok is lett vele 1983ban, sőt az első két évében is volt esélye a címre, annyira kiegyenlített volt a mezőny.
  • mcmoha
    A Renault 1977 óta szerepelt az F1-ben. Alain Prost 1981-ben szerződött a Renaulthoz.
  • gpFan
    Igen, Vettelt sosem verte el egyetlen csapattársa sem
    Fel kellene már fogni valamit: a motiváció egy bajnoknál igen leesik, amikor érzi, hogy nem győzhet. Legjobb és legfrissebb példa: Vettel, Francia nagydíj 2019. Szerintem ő csak azért van még itt, hogy meglegyen a Ferraris VB is neki, aztán Rosbergszerűen elköszön.
    De ahhoz kellene egy összeszedettebb csapat - ah, ő nem válthat csapatot ! Talán ez a legnagyobb problémája, hogy egy újabb Alesi Ferrari korszakban vagyunk ... Talán 8 év múlva meglesz, ha ittlesz
  • gpFan
    "Azért Senna Tolemannal, Lotussal is partyban volt. Ő nem ment volna el a Lotustól, ha azt érzi, hogy lehet vele nyerni. Prost is azért váltott a Renaulttól, " . Partyban volt Ham. is a gyenge McLarennel - nem is volt év amikor nem nyert legalább 1 versenyt. Sőt, első Mercis évében is annyit nyert. A lényeg az, hogy a versenyzőknek a csapat csak egy eszköz. A lényeg a győzelmek, a VB cím(ek) .
    Prost mikor volt Reanult-os csapatban ? Volt egyáltalán Renault motor 1989 előtt az F1-ben ? Prost a Renaultos Williams-be ment, 1993-ban, 1 év kihagyás után.
  • pr3cious
    "Mert a csapat nem tette Hamiltont 1-es számúva," És azért verte el Button is :)
  • paj01
    Ez a palya elvileg gombnyomasra fellocsolhato, igazan megcsinalhattak volna. Lehetne kozonsegszavazas, hogy mikor jojjonn zuhe. Valamit ki kell talalni, hogy legyen show mert az ilyen futamok kinyirjak a sportot.
  • gpFan
    És megint nem érzed a lényeget - amit írtam Senna VB címeiről csak azoknak szóló gúnyolódás volt, akik itt állandóan jönnek elő a limitált agyukkal és limitált küvetkeztetéseikkel (+ lim. helyesírás, F1 történelem tudás, stb.) .
    Nyilván Schumacher címei inkább mondhatóak a nagyon domináns autó számlájára, de hagyjuk, mert megint jönnek majd a hülye viták. De ... ott volt a csapatelsőség is. Na meg a mentalitás. Pld. miért is lett Rosberg VB 2016-ban ? Mert a csapat nem tette Hamiltont 1-es számúva, mint ahogy Schumacherrel volt a Ferrariban. + mert Hamilton az elég könnyen nyert 15-ös cím után nem kezdte az évet valami jól. Schumacher inkább volt robot, mint bármely más versenyző, sőt Coulthard esetében Terminator is akart lenni egyszer
  • AnuluWork #170565
    Ne haragudj, de Senna 1x volt olyan autóban ami ennyire dominált. Azt se felejtsük el, hogy Prost is ott volt vele. Így szép a 15 a 16ból.

Azért Senna Tolemannal, Lotussal is partyban volt. Ő nem ment volna el a Lotustól, ha azt érzi, hogy lehet vele nyerni. Prost is azért váltott a Renaulttól, mert ugyanazt érezte, mint Senna a Lotusnál.

Volt egy fizuja, jelképesen 1.111.111 dollár, plusz mellé Senna 1993ban 1 pontért 100000 dollárt kapott. Versenyenként fizették.

FOntos tényező a motor. Ahogy Kimi elment a McLaren Mercedestől, talán ha 2-3 motorgondjuk volt ameddig Mercedes motorral versenyképesek voltak?

• gpFan
    Asszem hogy nemigen igyekeztél helyesen érelmezni amit írtam. Amit mondtam az, hogy több volt a versenyző, autó, mint amennyit engedtek a versenyre - nyilván amiatt mert nem lehet normális verseny 36 vagy több indulóval. Kis csapat nagy csapat - itt persze a teljesítményre gondoltam. A lényeg az, hogy itt most nyafognak hogy az élcsapatok lekörözik már a 7-ik helyezettet is, pedig volt hogy a McLaren lekörözte a 4-iket is amikor nagyon elől voltak. És ott voltak akiket nem körözhettek le, mert el sem indulhattak a versenyen.
    Hagyjuk szegény Kubicát, ez a Williams pont ellentéte az akkori, 1992-ben felágaskodó Willamsnak.
    És az egészben a Honda volt az egyik főszereplő: a Honda - hirtelen felmondott a Williamsnak 1987 végén, és a McLarent erősítette, annyira, hogy az 1988-ban 16 ból 15 versenyt nyert. Frank meg azt mondta: soha többé a japánokkal. 1989-ben jött a Renault a Williams-be, ami hosszú kapcsolat eleje volt. És egy hosszabb dominancia első lépése. Ami itt érdekes, az hogy a Honda 1992 végén, amikor a McLaren el lett jócskán verve a Williams által egyszerűen otthagyta a Mclarent és az egész F1-et. Nyilván úgy számoltak hogy ez nem éri meg a rengeteg befektetett pénzt. Prost nem tudhatta 1991-ben hogy a Williams ennyire domináns lesz a következő évben. Azonkívül, Mansell benne volt Frank terveiben 1993-ra is, de túl sok fizut kért, és Frank megköszönte neki. Lehet hogy/nyilván annak tudtában, hogy Prost is itt van a játékban, kevesebb pénzért. Prost is elment a VB besöprése után, de nem volt hiány élversenyző jelöltben, ott kopogott Senna, aki tisztában volt hogy az akkori McLarennel semmi esélye VB címre.
    Várjunk csak - Senna, 3 VB cím egy űrrakétában, olyanban amiben bárki az lett volna - áh, az ő VB címei szart sem érnek ! Miért is van az hogy ezt nem mondta itten még senki - talán túl világos a bőrszíne ?
    Vissza a régi, 'igazi' F1-es időkbe: A Williams uralkodott egész 1997 végéig, kivéve talán 1995-öt. Tudjuk mi volt 94-ben - Senna halála, kiütés az utolsó, döntő versenyen. Na meg Flavio mint csapatfőnök a Benettonnál. Nem akarom Schumacher címeit kicsinyíteni, de azért ne higyjük azt, hogy akkor minden tiszta volt, és csak az számított ki mennyit tud kipréselni az autóból. Azok voltak az évek, amikor ez nagy, millárdos business lett. Pld. Senna nem is kötött szerződést a McLarennel 1993-ra, versenyekként ment az, és 1 M dollárt kapott csak hogy elinduljon - a következőn. Az akkor óriási lóvé volt.
    És ezekben az időkben lett a motor a nagyon lényeges elem. A McLaren csak néhany év Mercedes motor fejlesztés után jött fel újból a csúcsra, Nézzük csak mivel is lettek VB-k 1989 óta:
    1989 - McLaren Honda
    1990 - Ld fenn
    1991 - aha
    1992 - Williams Renault
    1993 - megint ők
    1994 - Williams Renault - konstruktőri cím
    1995 - Benetton Renault - mi a fene ?
    1996 - Williams Renault
    1997 - ism.
    1998 - McLaren Mercedes
    1999 - Ferrari
    2000 - Ferrari
    2001 - Ferrari
    2002 - Ferka
    2003 - F
    2004 - F
    2005 - Renault
    2006 - R
    2007 - Ferrari - de McLaren Mercedes kizárva a konstruktőriből
    2008 - Ferrari
    2009 - Brawn Mercedes
    2010 - RBR Renault
    2011 - ua.
    2012 - ua.
    2013 - ua.
    2014 - Mercedes
    És nem folytatom, mert tudjuk hogy a Mercedes azóta verhetetlen.
    Mi értelme volt ennek a listának ? Az hogy mennyire fontos tényező a motor. És igen, csak 4 gyártó látható az utolsó 20 évben (21 a mostanival) . 3 az utolsó 17-ben . A RB nem lesz újból VB míg nem kapnak vagy maguk nem csinálnak győztes motort. De maguk alatt vágták a fát a sok Renault köpködéssel. A Honda meg ... kérdés hogy mikorra lehet győztes - lehet hogy megint csak lelépnek ...
    Talán át kellene nevezni Formula One Motor Competition - re
  • HTS s3rg1nh00
    "helyi idióta" az négyből maximum egy...ha hülyeségeket beszélne,simán leszavaznák
  • AnuluWork #170562
    Prekvalin, ha jól emlékszem minden új csapat, ill. a régebbiek közül azok vettek részt, akik hónapokon át nem értek el értelmes eredményt. Köze nem volt ahhoz, hogy kis v. nagy csapatról van szó. Ezt valamikor 1992ben felszámolták, de én láttam még a Jordant és a Footworköt is ezen szenvedni. A Footwork pl. a Porscheval akkorákat szopott ...., mint kb. most Kubica ...
  • AnuluWork #170561
    "Volt olyan, hogy a legkisebb csapatok el sem indulhattak a versenyen, mert több versenyző volt, mint amit engedtek egyszerre versenyezni."

Nem ehhez volt köze. Prekvalifikáció volt péntek reggel 7:45kor. Aki ott jól ment, mehetett. Kisebb v. nagyobb csapat? Nos, a Ligiernek is mennie kellett, ahogy a Footworknek (Arrows) is, de ott votl a Lotus és a Jordan is.

"Prost hogy lett 4-erre VB ? Beült az egyetlen csapatba, amivel akkor lehetett az, (most az utolsó, a gyengébbek kedvéért)."

Prost még 1991ben, kb. a francia nagydíj előtt előszerződést kötött a Williams Racinggel, még akkor, amikor a Williams még sehol sem volt a Renaulttal (volt két második helyük és Mexikóban Patrese nyert Mansell előtt), mint "TOP CSAPAT". 1992re Patrese helyére akart igazolni a Williamshez, de a Ferrari - hogyhogynem, nem is először - ezt megfúrta, Patreset hosszabbították, így Prost csak 1993ban igazolt oda. Így kerek a történet ...

"A szegények meg vettek 1-1 Ford Cosworth-tot"
    Jó kis motor volt az, heló! Ráadásul ingyen ... Ja, 1994ben Schumacher ezzel verte meg a Williams Renaultot ...

Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2019.06.23. 22:16:57
  • AnuluWork #170560
    Ricciardo 5+5 sec ...

Ricciardo: „Valakinek gondoskodnia kellett a szórakoztatásról." :D
    Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2019.06.23. 22:02:06