182153
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
#181069 rettenet szar autóverseny volt, értékelhetetlen ... szerintem ez az új éra rosszabb mint az előző volt :) Felénél fel is
adtam elment boltba tojásért... :D -
IXEMGabeo #181069 Vicc hogy Alonsotol elvettek a dobogót... Le tölti a buntijet erre a futam legvégén 10-re büntetik? Ugyan már... Merci erőből szerezzen dobogot ne a zöld asztalnál... Vicc lett ez a sport. Hamiltont meg figyelmeztetik pedig 2x cikazott az egyenesben... Kicsit se a Mercinek meg a Red Bullnak nyal az FIA ah nem. -
#181067 Ocon volt az Bahreinben, és ő is 10 secet kapott másodszorra. De volt neki egy harmadik büntetése is, megint 5 sec, lehet azzal kevered. -
#181067 Tolni kell a mercinek a dobogót,mert önerőből nem megy, nincs ebben semmi meglepő -
#181065 Azért az FIA is elmegy a jó budos francba, hogy ilyenekért elvesznek poziciokat , mégha bárki hozzá is ért, semmi olyan nem történhetett attól ami befolyásolta volna a versenst , főleg nem 10mpes buntit,
Ha mindenképp buntetni akarják akkor adjanak neki 5mpet és akkor mindenki megnyugodhat, de a helyezés nem változott volna.
Vagy ha ilyen van akkor legalább a podium ceremonbia elött döntsék már el ,hogy mit akarnak és akkor már az uj felállás szerint legyen az unneplés.
A multkori esetnél ésrekes modon 2x is csak 5mpet kapott albon ha jol emlékszem, pedig nála nem is volt meg a buntető időtartam mielött lecserélték a kereket.
ez igy anynira elcseszi nem csak a nézők de a versenyző kedvét is mindentől. -
#181065 Na Alonsoval jól kibaszott a szerelő gárda -
#181064 hmm, fene se gondolta, hogy nem tud majd érdemben közeledni Perezre... -
#181063 ezzel egyértelműen megnyerték Maxnak ezt a versenyt is... mondjuk szerintem VSC-nél is nagyon jó esélyei lettek volna, de úgy legalább nem féltávnál második 5 sec hátránnyal -
#181062 Ugyanezt gondoltam én is... VSC bőven elég lett volna. -
#181061 Ez most mért volt SC?? Egy megnyitásnál állt le Stroll, VSC simán elegendő lett volna... -
#181060 Ha a RedBullt kivennénk egész izgalmassá vállna az F1 :) -
#181059 -
#181058 -
#181057 -
#181056 Nem tudod egy csapásra megváltoztatni, ez a második éve a költségplafonnak, és mint pl. a Red Bull is, vannak akik előredolgoztak, amik ki nem fut a lendület addig ez nem tiszta kép...ez kb. ez az év vége.
DE még akkor is kell pár év mire a szakembergárda is kiegyenlítődik, mert a know-how ott van a fejekben akik szerződésekkel vannak kötve.
Amennyiben az anyagi lehetőségek kiegyenlítődnek úgy simán lesz aki másként dönt...nem fog országot váltani mert nem tudnak neki annyival többet fizetni, vagy egyéb lehetőségek is képbe jönnek. Eddig ahol pénz volt ott a lehetőséget megteremtették pénzzel.
Valamint persze annak is fel kell futni hogy környezeti kiépítésben kiegyenlítődjenek a csapatok, jelenleg teszem azt nincs mindenkinek szélcsatornája, megfelelő szimulátora...stb.
Ezek is mind ki kell mozogják magukat mire eljön az hogy egy Williams újra teljes értékű kihívóvá válhasson egy fiatal tehetséggel, ne pedig részenként kiárulják magukat a talpon maradásért.
...a végső cél az az hogy több versenyző lehessen harcban, nem pedig egy csapat két versenyzője, vagy két csapat egy-egy versenyzője. ...vagy a legjobb verzióban három csapat egy-egy-egy versenyzője+ vízhordók akiknek ezt le kell nyelni mert nincs más versenyképes ajánlat.
-
#181055 Bármit lehet csinálni, lehet C,D ...Dzs autód is, nem a címkézésen múlik. A lényeg hogy van egy adott költségkereted ami egyformán érvényes minden résztvevőre, és van egy adott megszigorítás ami egyformán érvényes mindenkire.
Tehát fejleszthet a Mercedes 'B' autót ez valahol máshol fog visszaütni, de muszáj meglépni. ..hogy ez idén üt vissza, vagy a 2024-s évben ezt a Mercedes tudja, és az ő döntési szabadságuk.
Az hogy a mezőny hígul az kétséges, mert létszámban nem engedhetnek meg többet, ha jól tudom jelenleg még kettőt tud befogadni mondjuk Monaco, és persze ehhez mindenki beleegyezése kell, hiszen akár az időmérő rendszert is érintheti..stb-stb.
Viszont megszünik pl. az amit legutóbb és remélhetőleg legutoljára a Red Bull játszott ki, hogy kivonulnak az F1-böl ők és a fiókcsapatuk, 4 autót veszít az F1 ha nem lesz előrehozott motorbefagyasztás...stb.
Lehet nyugodtan menni aki így akar akaratot érvényesíteni, van a helyére más jelentkező.
Az amit mondasz, hogy inkább látnál kevesebb csapatot, csak szabadon fejlesszenek azt szerintem végig sem gondoltad. Volt már hogy felmerült a GP2-s autók felléptetése amikor úgy volt hogy lefogy a mezőny...minél kevesebb a létszám, és minél elszálltabbak a költségek annál sérülékenyebb az üzleti modell. A pályák bizonyos számú autóra szerződnek, ha nem tudod kiállítani mint szervező akkor szerződésbontások vannak meg egyéb jogi szankciók.
Lehet erről beszélni javító szándékkal, de az alap az az, mint mindig hogy aki a kisebb képet látja csak az nincs tisztában az összes lehetőséggel. -
#181054 jó, de most is ez van, dominancia, két - három csapat versenyez, spórolás, vonatozás ... mindenki ,aki nem versenyképes gyak az elsó versenyen feladja az évet ..... -
#181053 Es szted mennyire jó a költségplafon, ha a mercinek B autora is jut , csak ugy mint tavaly ? mig a kis csapatok meg még most is csak sporolgatnak és alig tudnak fejleszteni?
Merci B auto
A honda is azért evickélt mert meg volt kötve a keze, nehéz ugy jól dolgozni, ha csak fix időpontra egybol jot kell csinálni és a zsetontrendszer miatt az sem biztos, hogy a következő szezonra arra kültik el , hogy a motort javitsák a csapatok.
ÉS azért akarnak többen is beszállni, mert lehet , hogy olcson bejönnek ,de ezzel azt érik el , hogy higul a mezőny . én inkább látnék kevesebb csapatot ,de akkor fejleszzsenek amenynit akarnak vagy tesztelhessenek , a lényeg, hogy tiszta versenyt lássak, ami alatt azt értem, hogy hozzák ki a kocsibol a legtöbbet, bármi áron, ha elfüstül a motor akkor igy jártak .
Régebben is igy volt ez azért nyert az a csapat bajnokságot akinek a kevesebb meghibásodása volt .
Hányszor volt, olyan, hogy az utolso körökbe a csata közben kellett kiállni ,mert szétment a motor, és ott akkro nem volt mellébeszélés, nem volt az, hogy ki kellett állni, hogy óvjuk a motort a következő versenyre. mint a ferrari is most egy verseny után már elövigyázatosságbol motort is cserél. -
#181052 El kell dönteni hogy mit akarsz látni, amennyiben nincs összehozva anyagi lehetőségeikben a mezőny akkor mindig dominancia lesz, esetleg 1-2 gyártó versenyez, 20 évenként előfordulhat egy olyan év amikor 3 gyártó.
Mindenki más tönkremegy, vagy 'B' csapatként fog szerepelni egy nagy csapat oldalán. Ez körvonalazódott a változtatásig.
Nem véletlen hogy most teremtődött érdeklődés az F1 iránt, amikor az ködlik hogy kezelhető költségekkel el lehet indítani és lehet üzemeltetni egy csapatot.
Az nem csábító lehetőség hogy mint a Honda, belelapátol 1milliárd dollárt azért hogy rajtuk röhögjön az F1 néző (gyártó szemszögéből esetleges vásárló) a mezőny végén.
Innováció is addig jó amíg a z adott véleményalkotó csapatát, nézetét erősíti. Pl a Mercedes DAS rendszere, adott esetben az a nézőnek az már csalás meg egyébként is..lehet vitázni hogy miért kell/nem kell rögtön betiltani.
lófaxt, lehet írni össze-vissza dolgokat mert ártalmatlan hiszen fogalma sincs az átlagembernek a nagy képről, ez oké...de vannak akiknek van és jól csinálják, nyilván nem egyből, és nem hibátlanul hiszen meg kell küzdeni azzal is hogy a csapatok a versenyhelyzetből adódóan érdekeltek a kiskapuk keresésében. Még az is lehet hogy a média ezt úgy tálalja hogy a gonosz F1 és az okos csapat,...de az hogy mit szop be az ember az a saját felelőssége.
Utoljára szerkesztette: b-type, 2023.03.18. 08:30:37 -
#181051 Nem kell maradni, ez az egyik lényeg, mehet bármelyik gyártó. -
#181050 -
#181049 "Az. mégis mi lenne?"
Az F1 abban volt más mint a többi széria, hogy a csapatok minden évben egyedi megoldásokkal álltak elő. Ez nagyban, ha nem teljesen hozzájárult ahhoz, hogy az F1 ennyire népszerű legyen. Viszont egyre kevesebb a tér az innovációra, mert annyira fontos lett, hogy összehozzák teljesítményben őket. Valamit nem Haas féle csapatok viszik a hátukon a szériát, meg ültetik le a nézőket, hanem Ferrari, Merci stb a nagy gyártók. De korlátozod őket nem el fog menni a kedv
Közben bejön az esélykiegyenlítés is. Aki jobb jövőre kevesebb szélcsatornát kap? Ez mi? Miért akarna egy Merci vagy Ferrari hosszú távon maradni ha megvan kötve a kezük és a kis csapatokat esély kiegyenlítve felhozzák rájuk. Én WTCR-t is azért nem nézem soha mert nevetségesnek tartottam hogy extra súlyokat kapnak a jól teljesítők. Milyen lenne már ha Usain Bolt-nak cipelni kellene +20kilót csak mert gyorsabb mint mások. Ha meg valaki legyőzi majd teli vigyorral ottörül hogy ő a gyorsabb? Hülyeség az egész. -
#181048 ha ez igy lenne akkor mond el miért is a Haas sporol még a boxfalon is csak , hogy legyen pénze fejleszteni ?
Most az a baj, hogy az ársapkával meg a többi szabályokkal elérték azt, hogy aki tehetné nem fejleszthet mert tullépi a keretet aki meg nem éri el a keretet az meg azért nem tud fejleszteni mert annyi pénze sincs, hogy fejlesszen, nem hogy azért aggodjon, hogy tullépi a keretet.
Vagyis senkinek nem jó és még a néző se jár jol belöle, mert nem látni semmi érdekeset, se a fejelsztések terén sem verseny közben.
ÉS mit érnek el ezekkel a max alkatrészhasználattal? semmit sem, mert mitörténik ha valamiböl többet használnak fel? semmi kap 5helyes buntit amit vagy ledolgoz az élboj vagy eleve nem is tudna elmozdulni a végéről a kiscsapat igy mindenki anyni elemet használ amenynit akar, olyan még nem volt, hogy hát elfogyott a motor és akkor nem tudunk kiálni versenyezni, mert a költségplafon miatt már nem lehet venni vagy csinálni ujat.
Régen sztem, sok ember fantáziáját megmozgatta a fejlesztések amikre nem is gondolt és emiatt kedvett kapott , hogy ilyen irányban tanuljon és dolgozzon, mert látott benne potenciált.
Manapság mit látsz ami egy fiatalnak meghozza a kedvét a motorsport vagy a technikai fejlödés?
minden szinten sporolás van , de még ha sporolás is lenne akkor csinálnák ugy, hogy azon belül viszont nyomják ahogy csak lehet ne félgázon beguritva a féktávra a kocsit stb.. -
#181047 De azt is elérték, hogy mindnekinek egy lövése van .... Ha nem sikerül, mehet a kukába az egész éve ... És igazából csodák így sincsenek ,a kis csapatok ugyanúgy óriási lemaradásban vannak mint ahogy voltak mindig is ... -
#181046 Az. mégis mi lenne? :))
Megszorítások nélkül a gyártók játszótere lenne, kiscsapatok meg tönkremennének, mind. A gyártók pedig kiskapuk keresésével, mérnökök és versenyzők felvásárlásával, valamint 'kivonulunk' nyomásgyakorlásával irányítanának.
Jelenleg, köszönhetően javarészt az új tulajdonosok megfelelő vezetésének, megfelelő döntéseinek, kifizetődő az F1-ben lenni, megtérülő befektetés, aki pedig kivonulással fenyegetőszik annak ott az ajtó, jelenleg is van több jelentkező a helyekre.
a nagy idők azért voltak nagy idők mert egy fejlődési út elején, közepén voltak, jelenleg már le van legelve a legelő, fel van térképezve az összes boogie, elfogytak a blues sémák, már nem lehet qva nagyot dobni.
Viszont a költségplafonnal, a szélcsatorna időkkel, és az összes megszorításokkal el lehet érni hogy ne csak azé/azoké legyen a homokozó akinek az apja tele van pénzzel.
-
#181045 Ez egész költségvetési sapka a nagy csapatok korlátozására született. Ezeknek a csapatoknak most meg kell tanulni milyen úgy fejleszteni hogy nincs végtelen pénz. Nem véletlen gyengélkedik a Merci sem. Nincs pénz A meg B verzió kifejlesztésére, dönteni kell és nem jó irányba haladtak.
Persze az is jogos kérdés hogy ez így F1-e még, ahol korlátozva van az innováció?
Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2023.03.17. 09:55:56 -
#181044 De valamit okoskodott a Ferka, valami betiltott levegőcsatornával, amit csak akkor lehet használni, ha hűt valamit, és ők oda tették azt a vezérlőt, hogy legyen mit hűteni... Lehet semmi köze akét dolognka egymáshoz, de az az alkatrész romlott el, nem ? -
ToxiMaxi #181043 Szerintem az a nevetséges, hogy egy olyan komponenst is képes a Ferrari elrontani, aminek atombiztosnak kellene lennie, mivel csak kettőt lehet felhasználni belőle. Elképesztő, ami ott megy pedig az egyik legerősebb pilótapáros van náluk. -
#181042 Mindenkire igazak a korlátozások. -
#181041 "Ebből a komponensből egy versenyző csupán kettőt használhat fel büntetlenül egy idényen belül"
nevetséges...
Utoljára szerkesztette: desigo, 2023.03.15. 17:35:08 -
#181039 LEC rajt büntit kapott alkatrész csere miatt , elég szomoru, hogy már a 2. versenyen ezzel kell foglalkozni csak mert sporolás van és nem azt kell irni ,hogy már a második vagy harmadik javitott verzioval versenyez a szezonkezdet ota, hogy versenybe legyen a VB-re.
Nem ehelyett már a szezon végéig hendikeppel fog versenyezni ha valami elromlik. -
#181039 Es akkor LEC-RUS a Mercinel? Az eleg izgi lenne,hogy ott mondjuk kire epitenenek -
#181038 erről a ferrari is tud? -
#181037 Na, ez már valami lenne, a próféta szóljon belőled! Én mindig is szerettem volna, hogy legalább egy évadot vezessen náluk is. Az a bajnok, aki nem vezetett a Ferkánál, nem is igazi bajnok :P
Utoljára szerkesztette: sure, 2023.03.14. 17:54:13 -
#181036 Hamilton a Ferkába tart. -
#181035 Szerintem csak annyi a lényeg, hogy mikor a Mercinek állt zászló akkor annyira túltolták, hogy náluk mennyire megy no blame kúltura, hogy most amikor már úgy reagálnak mint ahogy az indokolt mindenki az orruk alá dörgöli. Szerintem ez is jól van. -
#181034 -
#181033 oh well...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
#181032 ez hogy jön ide? :DDDD -