182274
  • Minstrel
    De Te se szóltál akkor, csak most hozod fel, meg hozhatnál még minden futamról egyet szinte. És ott Kubika is bőven használta a füvet, bukóteret, épp ami jött, Japánban a pályát se látták úgy esett.
  • Istencsászár
    Najó, záráskép nézzétek meg hogy mi mindere lehet használni a bukóteret, ahogy Massa is tett tavaly és jogtalanul megelőzte Kubicát, mégse szolt erre senki semmit, főleg nem az FIA... ehhez képest Hamilton elé visszament Kimi és mégegyszer meg kellett előznie.

spectator mod on
  • Minstrel
    inkább azt nézd, hogy ha Hamilton a fékre lép és nem a gázra a kanyar közepén, akkor nem kellett volna levágnia, hanem lassabban ugyan, de bevehette volna Kimi mögött.
  • a.carkey
    Már bocs, de te hol hallasz/látsz itt "leveszi a lábát a gázról, és besorol Raikkonen mögé" dolgot? Itt - ha simán Hamilton motorhangjára hagyatkozunk akkor - Raikkonen kénytelen volt legyorsulni Hamiltont, nem "Hamilton visszavett, mert levágta a sikánt, csak azért, hogy elengedhesse Raikkonent". És mi az, hogy Raikkonen, hol fékezett? Esett az eső ... Az, hogy Hamilton dózer módjára ment, az már egy másik dolog. Úgyanúgy lehetne most ő is a pálya szélén, de sajna a sors hozta a formáját és Kimi szopott, miközben egy másik Sors olimpiai aranyat szerzett ...

Hamilton apuka is megszólal

Tegnap belinkeltem egy képet, lazán levették a kenyai, a francia és a belaga döntése után, pedig az jól mutatta, hogy mennyit is vágott le Hamilton a kanyarból ...
  • Istencsászár
    mutasd meg egy videón hogy mettől meddig, hol s mire gondolsz, az én kijelzőmön máshogy mutatja...
  • Dzson
    Nézd meg talán az ismétlést.
  • Magic Boy
    Elolvastam.
    Benyújthatják, de ha az általam linkelt cikkben foglaltak igazak akkor nem fogják tárgyalni az óvást.
  • Istencsászár
    Leglább a mai híreket is olvasd el hiszen

A Nemzetközi Automobil Szövetség egy hét határidőt adott a McLaren-Mercedesnek arra, hogy benyújtsa a fellebbezést a versenybírók (Nicholas Deschaux, Surinder Thatthi és Yves Bacquelaine) vasárnapi döntése ellen.

Az FIA Fellebbviteli Bírósága ezt követően tűzi ki a tárgyalás időpontját.

A versenybíróság úgy vélte, hogy Lewis Hamilton két szabályt is megszegett.

FIA Formula-1-es versenyszabályzat 30.3 (a) cikkely

"Az edzés és a verseny alatt csak a pályát használhatják a pilóták, és magatartásukkal kötelesek betartani a Nemzetközi Sportszabályzatban foglaltakat."

Nemzetközi Sportszabályzat - Függelék L, 4. fejezet, 2 (g) cikkely

"A verseny alatt kizárólag a pályát használhatják a versenyzők."

Hamilton felett a Szabálykönyv 16.3 (a) cikkelye alapján ítélkeztek, amely áthajtásos büntetést ír elő hasonló esetekre. Mivel a futamot már leintették, 25 másodperces büntetést kapott. Ezzel a harmadik helyre csúszott vissza.
  • Magic Boy
    Nem fellebbezhet a McLaren?
  • Istencsászár
    Hamilton onboard

Az első jelent sem gyenge, Kimi hol fékezett? Hami hogy kerülte ki? és hogy előzte volna meg ha Kimi nem sodródik ki...
  • Peppus
    az olimpián persze a bírókat szidta mindenki amikor a magyarok ellen fújtak :) ezek is ugyan olyanok kb... sőt..
  • Count Adyn
    Szerintem is hülye mind3 steward, és ti vagytok a helikopterek:)
  • Istencsászár
    Mutasd már meg azt a légüres teret, vagy esetleg a ferrari két oldalán 3-4 méteres körzetben is légüres vákum keletkezik?
  • BaLeeX
    Ha én elengedek egy autót, akár csak centikkel is, akkor nem lehetek mögötte "lendületben". Legalábbis nem nagyobban, mint a másik autó.
  • Dzson
    Centikkel volt a Ferrari mögött lendületben, légüres térben, egyértelműen előnyt szerzett belőle amiből előzhetett.
  • a.carkey
    Ejj ...
  • Istencsászár
    Nem merített semmit sehonna, kifékezte egy autó hátrányból ahogy illik.
  • madmanic
    köszönöm
  • Count Adyn
    Persze, a riport az jó, ez madmaniacnak szólt:D
  • M@TriX
    értem amit mondasz, de a tisztaság kedvéért egy kanyart várnia kellett volna. De mint írtam tényleg határeset a dolog.
  • BaLeeX
    Most vagy én nem értek a fizikához vagy nem tudom, de már többször olvastam ezt.
    A levágásból szerzett lendületet, amit utána megtört azzal, hogy visszaengedte Kimit aki ugye gyorsabb volt nála akkor különben nem megy el mellette.
    Akkor hogyan meríthetett az előzéshez lendületet a levágásból ha utána visszaengedte azt akit le akart előzni?

Nekem ez totál képzavar.
  • M@TriX
    jó, ezt emeli ki, de olvasd el a riportot, azt írja amit nem tudom más is, de mondtam, hogy igaz, hogy elengedte Kimi-t, de a lendületet a levágásból szerezte...

de tény, hogy szerintem ha nem itt nem sokkal később megfogta volna, simán.
  • Count Adyn
    Hát hogyne -.-
  • madmanic
    Interjú Szujó Zoltánnal

"a FIA rövidítés nem más, mint a Ferrari International Assistance, vagy a Ferrarit Segítő Nemzetközi Szövetség."

ROFL.. de milyen igaz..
  • coulthard007
    30 lóerővel jobb a Ferrari, de mégse...
  • M@TriX
    Na, itt nincsen szó defektről...
    ahogy gondolni lehetett nyomta neki és kicsit sok volt....

Räikkönen futam utáni nyilatkozata
  • a.carkey
    Leszedték a sikánlevágósat is :(
  • madmanic
    Német sajtó... Érdeklődve várom a digókét..
  • Minstrel
  • WNW
    Mert a csapat rosszkor eresztette ki a boxbol, volt mellete egy masik kocsi.. A CSAPAT hibazott, nem a VERSENYZO mint most...
  • REALista
    Marc Surer: "A büntetés meglepett. Úgy gondolom, hogy Lewis Hamilton nem volt szabálytalan. Elengedte Kimit, ahogy azt a szabályok megkövetelik, majd besorolt mögé, és megelőzte. Massa 10.000 eurós büntetést kapott Valenciában. Hamilton Belgiumban időbüntetést. Kettős mércével dolgoznak."

Massa miért kapta azt a 10ezer eurós büntetést?
  • Oli1984
    Évek óta nem írtam ide, kértem jelszó emlékeztetőt:)

Először is mindig is a ferrarinak szurkoltam. ( most épp Kiminek és Massának )

Nehéz ügy ez a tegnapi.. Az én véleményem az, hogy Hamilton egyszerűen sportszerűtlen volt. Ne mondja senki, hogy nem. Most nem a szabályokról beszélek.. hanem arról, hogy ha valaki levágja a kanyart és úgy előzi meg a másikat, akkor utána nem így engedi vissza versenytársát.

nekem az jutott eszembe, hogy kb olyan volt ez a visszaengedés, mintha egy foci meccsen az egyik csapat vissza adná a labdát sportszerűsségből a másiknak, de úgy, hogy mondjuk Béla bedobja a labdát a tőle egy méterre álló Jánosnak, majd abban a pillanatban páros lábbal rácsúszik és szereli és viszi a kapura a labdát:)

A büntetés nyilván valakinek tetszik, valakinek nem. Szabálykönyvek, szabályok ide-oda.., Lehet sok a 25mp, lehet nem. Nem tudom. Mindenesetre nem jó, hogy így alakult.
  • Count Adyn
    Ja gondolom Norbert Haug meg Niki "utálomaferrarit" Lauda teljesen objektiv e kérdésben:D
  • M@TriX
    jah, amúgy majd elfelejtettük itt a nagy dumcsipartiban, hogy Heidfeld mekkorát húzott az Inter-es gumival. Azért nagy grat a csapatnak vagy aki kitalálta...
  • madmanic
    a többi szakértő aki nem ül ott meg elmondja a véleményét az esetről ...

lásd lejjebb...
  • Count Adyn
    Szerintem a szakértők a versenybíróságban ülnek. A Meki fanok meg háborognak.
  • b-type
    Az is egy tisztább szitu lett volna. :)

Nem is lenne akkora baj, ha nem hoztak volna hipp-hopp döntést, hanem bekérik a telemetriai adatokat mindkét autóról és elemezgetik, majd megbüntetik. De így ezt a döntést hozni, ami aztán lehet hogy formai okokból nem is megtámadható..pfff.
  • madmanic
    a füves részt kerüli ki, -ha majd egyszer megnézed- mert ha rról próbált volna meg kigyorsítani, még mindíg pörögne...
  • Punker
    hát de nem? kötelezővé kéne tenni a kieséseket ha 10 pontnál jobban elakar húzzni valaki
  • b-type
    :)