182274
  • Goruck
    durva is lenne, ha csak ennyit látna egy pilóta :D
  • badoer
    mi pihent emberek vannak:d
  • HUmanHunter
  • Zóanagyvarázsló
    Nyilván, csak azért emeltem ki, hogy milyen korábbi, légypiszoknyi történések is dönthetnek. Voltaképpen a világbajnoki címek többségébe bele lehetne magyarázni a "mákot", de nincs értelme. Többnyire szerencse is kell a sikerhez, ha egyszer nüanszok döntenek.
  • Lewis Hamilton
  • Istencsászár
    "Végülis ha Massa nyer, akkor mintegy Boudais büntetése döntött volna..." ez most is benne van, mert akkor nem 1 pontal nyert volna, persze ez megint ha, ha ott nem büntetik meg akkor lehet teljesen máshogy alakul utána a történet... de ez már ok okozat stb...
  • Istencsászár
    Massa

"Izgalmas nap volt. Tökéletesen csináltunk mindent és majdnem megcsináltuk. Miután átszeltem a célvonalat, Rob (Smedley, Massa versenymérnöke - a szerk.) közölte velem, hogy Hamilton az ötödik, s 1 pontos előnnyel megnyerte a bajnoki címet. Ilyen a sport, el kell fogadni ezt. Gratulálok Lewisnak: bárki, aki a legtöbb pontot szerzi, megérdemli a világbajnoki címet. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra és arra, hogy rengeteg támogatást nyújtottak számomra az egész szezon alatt."
  • Zóanagyvarázsló
    Magny-Cours-ban is csak a csapattárs problémájának köszönhetően tudott nyerni, ha már a győzelmek számát elemezgetjük. És ott Hamilton is bukott pontokat, elvégre magabiztos második helyről kapott defektet. Mondjuk én is pechesebbnek érzem Massát, de ezen lovagolni nincs értelme. Ha 1 pont dönt a címről, akkor a szerencse szerepe elkerülhetelten. (Végülis ha Massa nyer, akkor mintegy Boudais büntetése döntött volna...)
  • b-type
    Massa-nak a Spa-i győzelemhez nem sok köze volt, kb. annyi mint Kovalainen-nek a HunRing-s 'diadal'-hoz :)

A kevesebbszer ért célba meg a hátteréhez köthető...hisz ennek alapján Kimi Raikkonen sem 1×-s VB, de MS-nek is megvan a 8.
    ...na persze párat meg el kellene venni, mivel nem voltak egyenlők a feltételek hiszen az autója sokkal jobb volt mint a riválisokéi.
    ..stb.
    Az autó gyorsasága érdekében hajtani kell, van hogy bírja van hogy nem...aki közelebb viszi a határhoz annak hamarabb elpusztul, ..de ezernyi más oka lehet, ez csak 1.
  • [Jakuza]
    Igen ertelmezz , egesz evben Jol latod a sorokat, ha tudnal olvasni is.
    2szer tobbszor esett ki az idenyben Massa ebbol kertszer az elso helyrol.
    A 3. alkalommal beszamitottak az eredmenyet, mert az elso uto athaladt a celvonalon, de akkor is az elso helyet dobta el.
    30 pont minusz, ebbol ketszer Hamilton elobbre lepett egy helyet es szerzett +3at, mivel elole esett ki Massa mindharom alkalommal.
    Szoval ne magyarazkodj utolso futamrol, ugy ebar nem emlekszel a Hungaroringi futamra, vagy a Singapurira ?
    Esetleg az Ausztral nagydij es a Malaj remlik ? Gondolom nem, mert akkor nem beszelnel ilyen baromsagokat.
  • GregSB
    /me egyébként Raikönen, Kubica és mostmár Vettel szimpatizáns vagyok, de nem vagyok elvakult. Hamilton megérdemelte ezt a VB-t, pont. Ha Massa nyerte volna ugyan ezt írtam volna. Nagyon szoros volt és mindketten jók voltak idén.
  • oneal1
    hát a szerencse jobban kijött neki az idén az biztos...sajnos...

De ez is kell a vb hez
  • GregSB
    Te olvasol is vagy csak írsz? Persze hogy mák volt. Mint ahogy az is mák lett volna Massának ha hami nem ér be az 5. helyen! Ez a lényeg! Teljesen a szerencsén múlott a vége, és Haminak jött ki jobban. De hogy az egész évben mákból szedett össze annyi pontot hogy VB legyen, na ezzel azért ne röhögtess!
  • [Jakuza]
    Jah vegulis azert ert be a celba ketszer kevesebbszer az ideny alatt a celba mint Hamilton, vegul is azert van tobb futamgyozelme mint Hamiltonnak. Vegul is nem azert kellett egy oriasi szerencse a futam vegere Hamiltonnak.
    Vegul is nem mak. Dehogy is. Tudatos volt 100%. :DDD
  • Minstrel
    kösz az összefoglalót, akkor el se olvasom őket
  • oneal1
    sokan unatkoznak az tuti:D
  • GregSB
    Azt bírom, hogy mennyien mondják hogy Hamilton mákkal nyert tegnap. Szerintetek ha Massa nyerte volna tegnap a VB-t az nem lett volna mák? Dehogyisnem, óriási szerencse lett volna egy olyan versenyenm amin kétszer leesett az eső. Ha pedig az egész évi teljesítményét nézzük a két pilótának akkor nincs nagy különbség, mindketten megérdemelten végeztek a dobogó első két helyén!

Egyébként nekem Vettel volt a kedvencem ebben az idényben :) Milyet ment már idén a Minardival? :D Remélem minél hamarabb belekerül egy komolyabb kocsiba, és beszáll ő is a VB címért folytatott harcba.
  • ShaiHulud
    kb igy van.
  • HUmanHunter
    tegnap 10 órakkor lefeküdtem úgy hogy nem volt új hsz, most felkeltem 260 :D inkább nem olvasom végig mindet mert kb mindegyikben a tavalyi lopás, a FIA szidása, hamilton mákos vb s, ő érdemelte meg, massa érdemelte meg stb :D
  • oneal1
    Sajnos nem jött össze Massának:( pedig megérdemelte volna.
    ezzel nem azt mondom hogy Hami nem, mielőtt nekem esnek a Mclaren fanok:)
    De jobb lett volna ha úgy nyer hogy nem mákkal.
    Dehát ez van, minden benne van amig le nem intik a verseny.

Na majd jövőre!!
    Hajrá Massa:)
  • ShaiHulud
    "5. Még mielőtt beindulna a Hamilton párti, meg a McLaren fan című hozzászólás..."

miert indulna be? latszott hogy ferrari parti vagy :D , bar probaltal semleges maradni es nem irtal hulyesegeket, csak tenyeket. nincs is ezzel semmi baj:)
  • mike369
    az biztos... viszont nem szívbetegeknek való :)
  • Kit--Kat
  • M@TriX
    a sok nyavajgót olvasva nekem csak annyi véleményem van, hogy
    kib. jó verseny volt
  • mike369
    szerintem nem nagyon kellene a kovalainen-ügyet bolygatni ferrari-szimpatizánsoknak, mivel a ferrari-nál voltak a legkomolyabb cirkuszok csapatsorrenddel kapcsolatban.

amúgy meg ez egy technikai sport, ahol egy csapatban két ember van és szinte mindenhol van sorrend kimondva-kimondatlanul (nem csak a f1-ben). az már más lapra tartozik, hogy ez szimpi vagy sem.

kova pedig egyszerűen gyenge volt idén, nekem senki ne magyarázza meg, hogy amikor rel. gyenge csapatoknál is kijön a lépés és jól szerepelnek, addig ő egy vezető cspatnál (túltankolva vagy sem) folyamatosan csak leég... ennyi benzin a világon nincs.
  • Fabio Capello
    Szánalomra méltó, hogy valakinek nem ízlik a VB pontkimenetele, és ezért már a másiknak kell esni és vádaskodni... Ezért tart ott ez a fórum ahol tart. Miért nem lehet békésen kibeszélni a dolgokat, ahelyett, hogy a másik képébe vágnánk a-z minden káromkodást, kezdve a "beszoptátok köcsög ferrarisoktól" a "kis boxos nigger csíre lett a makker világbajnok" kijelentésekig... Nyilvánvaló, mindenkinek megvan a kedvenc pilótája, de ettől üggetlenül lehet kultúrált módon fórumozni, csakúgy mint a labdarúgás-topikokban, megadva a kellő tiszteletet az ellenfélnek.

Igen, Hamilton megnyerte a világbajnokságot, papíron mindenképpen, erkölcsileg pedig mindenki eldönti maga, hogy megérdemelten -e vagy sem. Massának nem jött össze idén, de van még pár éve a F1-ben, szóval a lehetőség adott...

Ugyanakkor,

1. Miért kell vádolni a Ferrarit azzal, hogy elcsalták az egész idényt, a FIA tömte őket a pontokkal és a nekik kedvező ítéletekkel?! Vegyük észre magunkat, a FIA a csapatoktól de méginkább a pilótáktól független szervezet, bármely ítéletükkel valakinek kedvező döntést hozhatnának, de ettől még a csapat aki jól járt az ítélettel nem lesz csaló!! Ez a FIA sara, az Ő hibás döntéseit kell megtámadni, nem a csapatot aki jól járt vele, hiszen beleszólása sincs abba hogy mi legyen az ítélet... Valóban sok téves (vagy nem téves - ismét az erkölcs...) döntés született ebben az évben, amiért a FIA-t terheli a felelősség, nem pedig valamelyik csapatot. Ezt maguknak kell újraértékelni, hogy utólag mennyire volt jó döntés amit hoztak, és ennek tükrében a kellő intézkedéseket megtenni.

2. Sajnálom, ismét a Hamilton szurkolókhoz fordulék, de most utoljára... Ismét olyan vádakat hangoztattok, amelyekért nem a pilóta tehető felelőssé... Nincs kedvem szószerint idézgetni, de ugyebár szóba került a futamok során a sok boxbeli baleset: nagyon fontos! A BOXBAN A CSAPAT IRÁNYÍT, NEM A PILÓTA! Ha az ő összehangol(a)t(lan) munkájukból kifolyólag történik a baleset, ne a pilótát terhelje a felelősség! Talán Massa volt az, aki megnyomta a gombot, hogy zöldre váltson a nyalókán a lámpa? Nem! Neki megjött a zöld jelzés, tehát ő úgy értelmezte, sőt ÚGY KELLETT értelmeznie, hogy indulhat. Egyvalamiben viszont helytadok Nektek: az ominózus Massa-Hamilton belemenős esetet személy szerint úgy értékeltem, hogy Massa hibája volt - és még mielőtt elindulna az itt is csalt a Ferrari - megkapta érte a büntetését.

3. Tisztelt Ferrari/Massa szurkolók! Igen, ilyen az autósport. Valakinek kijön a lépés, van akinek az utolsó pillanatban nem jön össze... El kell fogadni a tényt, hogy idén Hamilton volt a szerencsésebb, így ő kapta meg a címet. Felesleges belemenni abba, hogy igen de mi lett volna HA Glocknak egy kanyarral később lassul be az autó, ha az eső nem esik, ha nem szúrja el a Ferrari a boxot, stb... Felesleges. A versenysport nem HA-król szól, hanem tényekről.

4. Ugyanez érvényes a McLaren drukkerekre is, nincs ha, tények vannak.

5. Még mielőtt beindulna a Hamilton párti, meg a McLaren fan című hozzászólás, elárulom Ferrari és Raikkonen drukker vagyok.

Mindenkinek köszönöm, ha elolvasta, remélem nem sikerül vitát generálnom ezzel a hozzászólással, de kérem a következő mondat legyen példamutató mindenki számára:

Gratulálok Hamiltonnak, de jövőre sokkal keményebben kell küzdenie ha címet akar, mert jön a Jégember :)

Köszönöm.
  • zsutyesz
    szerintem is uncsi
  • BaliBoy
    Amúgy unalmas már ezzel foglalkozni. Mindenki levonta a tanulságot tavaly. Ki ilyen, ki olyat.
  • Kit--Kat
    Mondjuk úgy, hogy ez abszolút szép volt, de 10. helyen nem olyan nagy cucc vitézkedni 1 Ferrarival, még ha Kova is ott vol, ő és én is arra gondolok, hogy nem volt előzése az 3. vagy 2. vagy úúú az első helyért. Boxba se nagyon emlékszem pályán meg biztosan nem.
  • BaliBoy
    Ez tiszta sor. Sőt mondok sokkal durvábbat is amit első kézből tudok. Az olimpián sincs igazából olyan sportoló aki ne szedne valamit. Max a nagyon szegény országok sportolói nem, akiknek nincs rá pénzünk.

Itt a dolgok súlyán van a lényeg! Mert nem mindegy, hogy ellopsz/felhasználsz egy csavar technikai rajzát, vagy egy konstrukció teljes dokumentációját.
  • b-type
    Semmi bajom a Ferrari-val, sőt a tavalyi McLaren botrányt sem akarom elsimítani, pusztán azt írtam, hogy a kémkedés mindig az F1-ben volt, igen lenyilatkozta már Fittipaldi is a kémügy kapcsán, de mások is.

Hasonlóan ahoz, mint a dopping a bringásoknál, van akinél kiderül és visszi a balhét, mások VB-t nyernek vele....ez van.
  • Piko888
    Jövőre nevet vált a FIA a teljes név Ferrari Internationale de l'Automobile lesz :-)
  • ShaiHulud
    "A többi csapat is kémkedik? Bizonyísd. Egyetlen más ügyben sem nyert bizonyítást ez a vádaskodás"

erre reagalt, nem a ferrarit akarta mocskolni.
  • Harry Seldon
    Lesznek még majd 1970-es történeteid is?

Ebbne a történetben egyébként az áll, hogy nem a Ferrari kémkedet, hanem hogy megint őket akarták meglopni.

A másik esetben a Ferrari neve fel sem merül. És a Renault mit használt volna fel a 2006-os mekiből? Hogyan kell elfüstölni a második kiállás után nem sokkal? :D

Aztán jött 2007, amikor a Scuderia McLaren rajthoz állt, onnan már nem voltak olyan gyakoriak a technikai bakik, a Ferrari szaktudásának hála. :)
  • b-type
    [URL=http://www.a5.hu/cikkek/2/29416.shtml]"Valaki mondta nekem, hogy idéztek tőlem, és boldogtalan voltam a csapatban, de ezt egyáltalán nem tudom megerősíteni. Nincs okom elégedetlenségre, a legjobb autóban ülök, szóval rendelkezem a potenciállal, hogy a győzelemért harcoljak" - zárta a magyarázkodást Kovalainen.[/URL]

Túlterhelt autónál arra gondolsz, amikor Hamilton-hoz képest 1-2-3, és egy esetben 4 körrel volt túltankolva, ja 3 esetben egál.
    Massa-va szemben 4 esetbe egál, 2 esetben kevesebb...a többinél 1-2-3.

Ez magyarázza azt, hogy Massa 1 ponttal elveszti a VB-t betlizések után, Kovalainen pedig 7.?
    illúzió mi :))
  • mflex #74816
    remélhetőleg jövőre a világbajnokot a garázs másik felében fogják megtalálni."

ebben a mondatban minden benne volt, csak aki nem akarja az nem érti...

• Piko888
    Hát, a Bourdais-Massa akció, Hamilton kilökése az elöbbiért még Bourdais-t büntették a másodikért pedig enyhe büntiti kapott. Hamilton már sokkal korábban világbajnok lett volna ha a FIA nem avatkozik be egyoldalúan a versenyek végeredményébe.

Sajna sokakat irritál hogy Hamilton versenyezni próbál, nem úgy mint Massa aki sunyin, idegbeteg módján belehajt a másikba.
  • Harry Seldon
    Nálam és még sok millió embernél Massa a világbajnok. Lehet, hogy a britteknél Hamilton az, de máshol nem igazán, lévén, világszerte utálják, mint a romlott szart. Országos bajnok a csávó, ennyi. :D
  • b-type
    ? na jó akkor csak 2 percben:
    "Alig egy hete derült ki, hogy ipari kémkedés vádjával jövőre bíróság elé áll két volt Ferrari-mérnök, akiket titkos információk átadásával gyanúsítanak. A vádak szerint miután Olaszországból a Toyotához szerződtek, magukkal vittek a 2003-as Forma-1-es autó adatait tartalmazó programokat is. A japán istálló azt állítja, vétlen, sosem használta a Ferrari szoftvereit, ám azokat egy házkutatás során megtalálták a cég kölni központjának számítógépeiben.
    A múlt héten bírósági eljárás indult [1] két volt Ferrari-mérnök ellen, akiket az olasz istálló vezetősége még 2003 márciusában jelentett föl ipari kémkedés miatt. A szakembereket azzak gyanúsítják, hogy következő munkaadójuknak, a Toyotának jutattak el titkos fejlesztési információkat.

A japán cég képviselői azonnal tagadták, hogy felhasználták volna a számítógépes programokat, és a Toyota akkor - látszólag - nem is lett gyanús. Az ügyben viszont tovább vizsgálódott Siegmar Raupach német államügyész, és megtalálta a csapat kölni központjában a Ferrari szoftverét. "

"A francia istálló korábban elismerte, hogy hozzájutott néhány titkos információhoz a rivális McLaren-Mercedes fejlesztési terveiből, de jelezte ezeket nem használta fel. A csapat mérnöke, Phil Mackereth korábban a McLarennél dolgozott, és a Renault tudta nélkül 2006 szeptemberében titkos adatokat tulajdonított el korábbi munkaadójától, melyeket feltöltött a francia gyártó számítógépeire.

Amikor a Renault vezetése erről értesült, azonnali hatállyal megszüntette Mackererth munkaviszonyát, a fejlesztési adatokat törölte a számítógépeiről és a történtekről értesítette az FIA-t, illetve a McLarent.

A Renault azóta is folyamatosan egyeztetett a McLarennel, illetve az FIA-val az ügyben, a bizalmas adatokból pedig semmit sem használt fel. Ennek igazolására az istálló független szakértőkkel folyamatosan vizsgáltatta az autókat és a számítógépes rendszert. "
  • Harry Seldon
    Nem igazán akarod az elmédbe fogadni Kovalainen nyilatkozatát a túlterhelt autójáról, amit a csapat sem tudott cáfolni, igaz? Mert akkor az kényelmetlen lenne, hmmm? :)