182274
  • paj01
    par ev mulva jo kvizkerdes lehet majd ebbol..:D
    rakd idorendi sorrendbe a kepeken szereplo f1 es autokat..:)
    ezt a gepet tuti beraknam vhova Senna-ek kornyekere:D
    par eve kezdtek el kurva gyonyoru autokat csinalni... mclaren kezdte 2006ban a fasza ezust festessel (kar h csak kinezetre volt jo) aztan 07-08 ra mar ferrari is kezdett alakulni meg a tobbiek... erre most meg ez...az a hatso szarny...:) esztetikai szempontbol minden igenyt kielegit:D:D
    Egyebkent sztem is szopni fog a ferrari... ez a kers dolog nem egeszen ugy all ahogy terveztek. de ne legyen igazam.
  • ldavid
    szerintem meg egész jó lett :)
    talán az orra lehetne rövidebb, meg a hátsó spoiler ami tényleg baromi keskeny
  • N o N a m e
    Porszívó világbajnokságot látunk majd 2009-ben :)
    Szerintem ezekkel az autókkal semmi baj nem lenne, ha nem lenne ennyire keskeny a hátsó szárny.
  • desigo
    Nem baj az,hogy így fognak kinézni csak előzgessék egymást...
  • madmanic
    nézd meg megvannak-e még a rajzaid..

szerintem lenyúlták...

szvsz tényleg randa.. de a többi sem lesz szebb
  • Peppus
    Sokat számít a kinézet, és egyáltalán nem biztos, hogy ezek a változások olyan nagyon izgalmassá fogják tenni a versenyeket. Viszont az tuti biztos ugye, hogy ezek az ocsmány autók fognak rohangálni a pályán :( Ugyan az lesz mint tavaly, csak olyan autókkal, amit kb 5 éves koromban rajzoltam :S

• Djemba
    majd hozzászokunk gyerekek:D
    RAIKKONEN A LEGJOBB AKKOR IS
  • Krisz018
    A Ferrari felfedte 2009-es versenyautóját

A Forma-1-es csapatok közül először a 2008-as konstruktőri világbajnok, a Ferrari mutatta be 2009-es versenygépét, az F60-asra keresztelt modellt.

A maranellói gárda az előzetes tervek szerint fioranói tesztpályáján fedte volna fel versenygépét hétfőn, ám a rendkívüli hideg miatt a csapat kénytelen volt áttenni a bemutató helyszínét Mugellóba.

Az olasz gárda pedig már nyilvánosságra is hozott néhány képet 2009-es autójáról, amellyel egyébként még a mai nap folyamán hozzá is lát a munkához. Az F60-ast a 2008-as világbajnokság második helyezettje, Felipe Massa vezetheti majd először, aki első benyomásait is elmondja majd az új Ferrariról.

Az autó elnevezését illetően a maranellóiak szakítottak a korábbi hagyománnyal, és F2009 helyett F60-ra keresztelték az új modellt. A névvel a Ferrari azt ünnepli, hogy a csapat az összes, vagyis mind a hatvan Forma-1-es szezonban részt vett 1950 óta.

2009-ben számos szabályváltozás lépett életbe, amelyeknek köszönhetően a Forma-1-es autók kinézete lényegesen eltér majd az elmúlt néhány évben megszokottól. A versenygépekre ugyanis többek között az eddiginél szélesebb első szárnyak, illetve magasabb és keskenyebb hátsó szárnyak kerülnek, de visszatérnek a sima futófelületű, slick gumik is.

Az F60-as az ötvenötödik együléses versenyautó, amit a Ferrari Forma-1-es versenyzés céljából épített. A 2009-ben életbe lépő szabályváltozásoknak megfelelően az új autó lényegesen eltér az elmúlt néhány évben megszokottól. Az aerodinamikai téren tapasztalt változásokra egyébként az Előzési Munkacsoport tagjai tettek javaslatot, és a módosítások mindegyike az előzések megkönnyítését szolgálja.

Az első szárnynak leginkább az oldalsó elemeit fejlesztették, és az egész szárny sokkal szélesebb, mint a múltban. A hátsó szárny magasabb és keskenyebb lett a korábbinál, a diffúzor hátrébb került, mint ahogyan a kisebb légbeömlők is, amelyeknek a mérete is csökkent. A Ferrari mérnökei az új szabályoknak megfelelően a felfüggesztés és az autó egészét újratervezték annak érdekében, hogy elérjék a megfelelő súlyelosztást.

Az F60-as tervezésekor két jelentős változást vettek figyelembe a szakemberek, így az egyik a KERS (kinetikus energia-visszanyerő rendszer) lehetséges használata volt, míg a másik a sima futófelületű vagy más néven slick gumi újbóli bevezetése. A maranellói gárda a Magneti Marellivel közösen fejlesztette a KERS-t, ami a kasztni hátsó felében kapott helyet. A Ferrarinál azonban egyelőre még továbbra sem döntötték el, hogy vajon bevetik-e a rendszert a szezon kezdetekor vagy sem. Stefano Domenicali csapatfőnök ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy csak azután tudnak erről döntést hozni, ha már több teszten is túl lesznek.

A váltó elektronikus vezérlésű félautomata gyorskapcsolású, és hosszanti irányban helyezkedik el, míg az F60-as technikai leírásából az is kiderült, hogy a versenygép új fékrendszerrel van ellátva, amelyet a Brembo tervezett.

Technikai részletek:
    Kasztni:

Szénszálas és méh-sejt szerkezet
    Félautomata szekvenciális elektronikus vezérlésű gyorskapcsolású váltó (7 fokozat plusz hátramenet)
    Brembo által tervezett szénszálas féktárcsák
    Független felfüggesztés
    Súly: 605 kg (vízzel, kenőanyagokkal és pilótával együtt)
    Bridgestone 13’’ (colos) első és hátsó gumik

Motor:
    Típusszáma: 056
    Hengerek száma: 8
    Szelepek száma: 32
    Lökettérfogat: 2398 cm³
    Dugattyú átmérője: 98 mm
    Súlya: > 95 kg
    Magneti Marelli digitális elektronikus befecskendezés
    Magneti Marelli statikus elektronikus gyújtás
    Üzemanyag: Shell V-Power ULG-66L/2
    Shell kenőanyagok

Fotó: Ferrari S.p.A.

• djfuge
    Ha ettől izgalmasabb versenyt fogunk látni akkor engem nem érdekel hogy hogy néznek ki az autok.
  • Istencsászár
    2.0 Végre látványos változások történtek, valami elkezdődött. Ez nem szépségszalon, ezek a járművek így is a világ legjobb formula autó, a leggyorsabbak a legjobb technikával.

Én szórakozni akarok, nem pedig unalmas futamokat végiszenvedni.
  • DannyL
    Engem gokartra emlékeztet. :)
  • G_ArchAngel #76240
    az a jo az uj pizzasautoban, hogy amikor Massa megint elhuzza a tankolocsovet, akkor konnyebb lesz visszatolni, mert most kicsit funyiro alakja van:-)
  • Djemba
    GP 2 autók szebbek áááá
    úgy néz ki az új ferrari mint valami középkategóriájú forma autó
    tesztkorlátozás áááá
    költségcsökkentés egy ilyen sportban lehetetlen.
    max csávót meg el kellene tüntetni onnan ő bassza tönkre az f1-et.
  • WNW
    Hat nem egy dizanj remekmu, de a BMW-nel meg mindig szebb...:))
  • DannyL
    Kurva szarul néz ki. Félreértés ne essék Ferrari szurkoló vagyok, de ezt a kibaszást....
  • coulthard007
    Annyira jó lett az új Ferka, hogy nem adnak már semmit belőle:D
  • CHEAPBOY
    Az is lehet, hogy vmi félrefordításról van most szó. Amúgy is pörgés volt az új Ferka bemutató miatt:) Majd elválik.
  • coulthard007
    Nem vágom, mert múltkor a szóvivő azt mondta ország világ előtt, hogy igent mondtak...
  • CHEAPBOY
    Szopóka... vajh miért nem adnak végül?
  • CHEAPBOY
    Hülyék lesznek mindent elsütni most:) Majd az idénnyitóra, de ez mindig így volt.
  • bardocz
    Úgy érzem ez az év gyenge lesz a Ferrarinak,a tükrök nem szabályosak,és az első szárny sem végleges,ahogy olvasom.Tehát még nincsenek kész a kocsival.Igaz nem tudom a többiek hogy állnak.
  • coulthard007
    A Ferrari nem ad motorkat a Hondának
  • CHEAPBOY
    Nekem bejön a verda:)
  • CHEAPBOY
    Video a Ferrari bemutatóról , + kevéske részlet, ahogy megy a pályán a porszívó:)
  • bardocz
    Ezt még egy színvak is jobban összefotosoppolja
  • Istencsászár
    Bocs.

• Istencsászár
  • bardocz
    Nekem tetszik,lehet elfogult vagyok?
  • bardocz
    Az új nekem sem tetszik,de a régiek gyönyörűek
  • gabber_saviola

http://www.gazzetta.it/gallery/Motori/vuoto.shtml?2009/01_Gennaio/nuovaferrari/01&1
  • Istencsászár
    Szárnyak jó kockák lettek, már csak az oldaldobozzal kéne valamit csinálni, ert az túl kerekített és áramvonalas:D amúgy szép, legyen izgalmasabb tőle a verseny a többi lényegtelen.
  • zsutyesz
    szemből azért elég vicces :D
  • MEdievil
    Szerintem sincs baj vele.. én se tudnék szebbet hajtogatni egy kólás dobozból
  • BaliBoy
    Azokat a képeket nézd amin rajta vannak a pilóták is meg a vezetőség. A hátteret. :) Ha leszeded őket és egymás után nézed még jobban látható. :) Vagy a Ferrari.com-on nézd meg a videót.
  • Kit--Kat
    ???
  • BaliBoy
    Nézzétek meg milyen szép PS munkák vannak a formula.hu-n :D
  • Kit--Kat
    Szerintem a a visszapillantó rendszere eké meghökkentő.
  • BaliBoy
    Szvsz. nincs ezzel semmi baj. A lényeg, hogy sokat álljon a dobogó legfelső fokán. A kinézethez meg hozzá lehet szokni.
    Ha izgalmas versenyeket fognak hozni a változtatások akkor meg főleg semmi probléma.
  • coulthard007
    Nem rossz, de egy elem sincs rajta, amitől beájulnék. Leszámítva a két vezetőszárnyat...
  • Kit--Kat
    Olyan mintha visszaugranánk a 90es évek elejére, amikor elkezdtek bohóckodni az emelt orrú autókkal.
    Csak, hogy ehhez még hozzá jön, hogy a drága szabályoknak köszönhetően az autó hátulja úgy néz ki mintha egy másnapos karikatúrista firkantotta volna gyorsan oda, mert késésben van a reggeli leadással.
    Katasztrófa....

Komolyan mondom, Ha Kimi 10 futamot is nyer idén akkor is hiányérzetem lesz, én nagyon szép érzékeny vagyok és ezek az autók horror rondák lesznek:S

Tavaly félig meddig meghalt a Forma-1, ma már csak az árnyéke bohóckodik a pislákoló fényben:(