182274
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
énmeg azt nemszeretem ha valaki bizonyos tényeket kifelejt "véletlen" csak hogy neki legyen igaza, és nem képes beismerni ha épp a kedvence hibázott/hazudott
[ez konkrétan nem rád vonatkozik
]
-
Hát 2007-ben az szép volt amikor a kocsija mindig meg ált a Brazil nagy díjon:D -
Enc0re #78671 Nem tudok mit csinálni vele, jobban nem lehet kifejezni -
Enc0re #78670 Negro nélkül is ellennénk -
Igy van:)
#78666:Ilyenért büntetnek... -
Vettel is belerongyolt nemolyan régen Safety car alatt valakibe.. Ő is tud alkotni, de ezek természetes dolgok. Csak az húz fel amikor undorral írnak itt többen Hamiltonról. Ő legalább élvezetessé teszi a futamokat. Ha nem lenne miről beszélgetnénk itt? :) -
énse gondolom szar pilótának ne érts félre (ferrari fan) -
Enc0re #78666 nemérdekel hogy kimi béna, de hamilton akkor is egy cigányszar
-
Räikkönennel az a baj monták a tv-ben is, hogy be áll valahova és nem akkar elözni.De azzért azt nem mondanám hogy szar pilota.Shumi sem véletlen monta hogy ö legyen helyete... -
paj01 #78664 monaco...jah az kurva nagy volt..:)
annak ellenere h kiesett a versenybol nekem 2008 ban az volt a legszebb mutatvanya.:D
emlexem coulthard elozo nap ugyanott dobta el a verdat..:)
kivulrol kurva jol nezett ki ahogy gepeszkedett, meg jo is lett volna ha nincs ott szegeny Sutil....:) -
Meg azért Hamilton minden versenyen ott van a dobogó körül. Kimi meg akkor amikor pont ott csapja az autót a falnak :) -
Hamiltont nem nagyon kedveli senki...
(Én észre vételem,fére értés miat írom.Ezzel senkit sem akkarok meg bántani) -
megfogják itt egyes emberek hidd el...
gondolom kimi azér nem kapott még büntit mert szar pilóta
-
Tavaly Monacoban azért alkotott. Ezt mindenki elfelejti. De azt, hogy Hamilton belement szegénykébe azt minden egyes vita alkalmával felhozza valamelyik nagyokos. -
Érdekes Räikkönen körül még soha az életben nem volt egy kétes szituáció sem, egészen a 9éves pályafutása alatt.
Soha nem büntették meg.
Hamiltonnak meg már az első évében volt.
Azért ezt nem lehet megmagyarázni. -
*valakit (tudom durva példa de ígyvan)
de lehetne egy autóbaleset is ottsem direkt karambolozol -
paj01 #78657 fuji...:P
egyebkent annyira jo h mindenki szanalmasozza a FIA t meg huzze le a sportot... ennek ellenere meg is nezi.. sot beszelunk rola:) negativ reklam is reklam..:) tudjak ezek mit kell csinalni h mindig ott legyenek az ujsagokban... -
ki írta hogy szántszándékkal csinálja? ez olyan hogyha valaki véletlen megöl akkor is felelősségre vonnak...
-
Montreal??
Spa (ott nem volt baleset de nem rajta mult)
Az az uj pálya nem tudom most ( rajt után had szoljon majdnem 10 autó minusz)
Glock Monza??
Mit mondjak még?? És nem is néztem utánna:D -
sorold, nem emlékszek -
Te nézed az f1-et ugye?? Mertha nézed és láttad a tavalyi évet akkor ezt a hozzászólást nem értem:D -
"Most,hogy Hami tőr-zuz"
:DDDDDDDDD direkt és szánt szándékkel, előre megfontoltan és kitervelten, előre kiszemelt célszemélyeket. Nem emlékszek olyan esetre amikor valakit kilökött volna, az lehet hogy hogy odatette magát 1-2szer ahogy kell és ahogy szokás mindenhol máshol ami nem F1, de más nem volt... majd ha úgy letartolja Kimiéket mint a Kokca tette, vagy ugy kiejt x autót aztán még egyet majdnem mint ahogy Bari tette na akkora jöhetsz ezzel a baromsággal, mert lesz valóságalapja. -
Gabor_(HSF) #78651 Nálad is tisztán látszik,hogy szabályok a büntetések szted akkor jogtalan,ha az a kedvenceddel történik,mint akár a fórumozók 80%-a, akik szemellenzővel itélik meg a szitukat..
Az irónai az,hogy pont Senna-hoz hasonlitod az eseményeket,csak éppen azt hagytad ki,hogy pont az ő vezetési stilusa miatt szigoritottak a szabályokon és esett áldozatúl Sumi,akitől 2-3 vb cimet vettek el a büntetések miatt..
Tehát amit még elnéztek Sennanal,azt Sumi egyszer tehette meg Hillel,aztán Vilnövnél már bünti,meg az 5 mm-es padlólemez és sorolhatnám.
Most,hogy Hami tőr-zuz,ez mindazoknak tetszik akik szimpatizálnak vele,de ez nem pályára való,valahól meg kell huzni a határt..
Nem akarom tovább ragozni,mert aki nem ült valamilyen versenytechnikában az úgy sem érti meg és csak flémet kelt. -
icemankimi #78650 hol lehet reggel nézni a neten majd a szabadezdést? -
Akkor nem szóltam :) -
Ha neked címezném akkor azt észrevennéd;) -
ezt úgy átlagban találtad ki vagy leplezetten nekem címezted ?? -
Akinek most sem egyértelmű, hogy miért kapott Hamilton büntetsét, azt sajnálom. -
madmanic #78645 gonosz..
-
-
Akkor te tavaly sírtál mint egy kis baba mi ?? -
Kár szenvedni már az ítéleten
várni kell új esős versenyt...
már csak két nap
Jó,hogy nem a nagy nevek körözgetnek elől kis csapatok
Legalább ők küzdenek,csatáznak
Kubica is,hogy bevállalta
Vettel is jól tolta
-
Te jó ég legközelebb rövidebben... -
úgyse tudod meggyőzni,ne is próbáld ő csak egy elvakult afrodrukker és az is fog maradni... -
[URL=http://www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=3544]"Aki hazudik az csal.
Aki hazudik az lop.
Hazudni csalni csúnya dolog!"[/URL]
Ez jutott eszembe a hsz-edről
-
link is elég lett volna -
attila46 #78637 Bocsánat a regényért,de ezt érdememes elolvasni Dávid Sándor irta -
attila46 #78636 idézet..
A szerencsétlen Vettel meg még rosszabbul járt. Nem volt elég a maga baja, az, hogy a briliánsan megvívott verseny után, három körrel a vége előtt, s azután, hogy egy szakadt, Renault motoros Red Bullal lépést tudott tartani a szélvészgyors mercedeses Brawn-Buttonnal, és tönkre verte az egész mezőnyt: a technika ördögének a jóvoltából, (lásd a hat körig élő lágy gumikeveréket), el kellett adnia minden addigi előnyét - még csak nem is sírdogálhatott csendesen magában a verseny után a boksz egy csendes zugában, hanem azonnal a nyakába varrtak egy tíz rajthelyes, meg egy 50 000 (!) (ötvenezer!) dolláros büntetést! Az egyiket, mert úgy ítélték meg Attiláék, hogy egyedül ő volt a hibás a Kubicával való ütközésben, a másikat, mert három keréken sántikálva megelőzte a biztonsági autót.
Ami azt illeti, láttam már néhány sérült, kerekét vesztett autót a pályán körbe sántikálni, de arra nem emlékszem, hogy valaki, valaha ezért, vagy bármiért ötvenezer dolláros büntetést kapott volna! (Megengedem, hogy esetleg kihagy az emlékezetem, ezért ha valaki tud ilyenről, kérem, írja meg.) Ennél sokkal súlyosabb dolgokért, mondjuk a Mansell-Prost időkben ötezer dollár járt, és nem hiszem, hogy a mai dollár tízszer gyengébb lenne, mint az akkori. Meg egyébként is! Ki a fenét zavart az a sántikáló autó?!...
Az ütközésről a verseny után maga Vettel is igen önkritikusan nyilatkozott. Elmondta, hogy úgy érzi elsősorban az ő hibája volt a dolog, de Kubica is lehetett volna egy kicsit kevésbé agresszív, és akkor megúszták volna. A "többségi" vélemény pedig az volt, hogy Vettel, ha még normálisak lettek volna a gumijai (láttuk: nem voltak), akkor egy erőteljes fékezéssel elengedhette volna a lengyel fiút, viszont, bármennyire sietnie "kellett" is Kubicának, egy erős kanyarban "körbe autózni" az ellenfelet, az mindenképpen őrültség, sok jó nem várható tőle. A végeredmény: versenybaleset! Szó szerint ezt mondta Michael Schumacher is, akitől láthattunk korábban jó néhány hasonló alakítást, kívülről is, meg belülről is...
Tudom, hogy most sokan, akár egyetértenek velem, akár nem, úgy vélik, hogy semmi közöm hozzá, meg, hogy honnan veszem a bátorságot, hogy a méltóságos zsűrit kritizáljam. Legalább is ilyesmire emlékszem tavalyról, az olvasói véleményekből. Erre csak azt tudom mondani, hogy a hatalom nem azért van, hogy hasra essünk előtte. A sajtónak (médiának) pedig, mint "negyedik hatalmi ágnak" (ugye milyen furcsa ezt itt emlegetni?!), a kritika egyenesen kötelessége! A tavalyi morgásaim után pedig, az idén igen jóleső érzéssel vettem tudomásul, hogy az általam kifogásolt hülyeségek közül több, nem érte meg az új évet. Például az egyik legfontosabb, hogy nem eltörölték a korábbi rossz boxutca-szabályt! Nem zárják be a boxutcát, amikor bejön a Safety Car! Emlékszik valaki is, hogy mit írtam erről tavaly?...
Dehogy emlékszik! És ez nem is baj. Sőt, az FIA sem azért változtatta meg a szabályokat, mert netán olvasták a cikkemet, vagy megvették a könyvemet. A fenét! De győzött a józan ész, és ez megnyugtató.
Az azonban már kevésbé, hogy már fut a világbajnokság, de ugyanez az FIA (azon most ne vitatkozzunk, hogy melyik al-ága) még mindig nem tudta eldönteni és megmondani, hogy azok a diffúzorok jók-e, amelyeket Briatoréék megóvtak, vagy azok, amelyeket ők szereltek be az autóikba?! "Majd" döntenek ugyanis ebben a kérdésben, két, vagy három verseny után, és akkor... Akkor mi lesz?!... Elveszik a pontokat a Brawn csapattól, meg a többitől, amelyek "azzal" a diffúzorral mentek addig? Vagy azt mondják ejnye, ejnye, és attól kezdve nem lehet használni ?... De akkor meg Renault és társai kerüljenek hátrányba?...
Ezek természetesen szónoki kérdések csupán. Majd lesz valahogyan. Én nem szeretném ilyesmikért hibáztatni azt az FIA-t, amelynek volt ereje ilyen mérvű változtatásokat végrehajtatni, előírni - mert már az első verseny megmutatta, hogy többségében jó szabályokat alkotott. A csapatok fantasztikus teljesítményéről nem is szólva, hogy a rendelkezésükre álló igen rövid idő alatt képesek volt versenyre képes autókat a pályája küldeni - megküzdve közben a fellángoló pénzügyi világválság őket is jelentősen korlátozó eseményeivel. Mert két dolgot nem szabad ebben az évben elfelejtenünk.
Az egyik: a Forma-1 világbajnokság hatvan éves történetében nem volt még olyan jelentős változás egyik idényről a másikra, mint 2008 és 2009 között!
A másik: hogy ezeket az alapvető változtatásokat olyan válságos körülmények között kellett végrehajtani, amikor még az az aggódó kérdés is felmerült, hogy vajon lesz-e még, lesz-e továbbra is Forma-1?!
És lett!
És első benyomásaink szerint sokkal jobb, sokkal izgalmasabb lett, mint az eddigi volt! Mindez együttvéve pedig igen jelentős erőről, elszántságról, tudásról és lelkesedésről vall. Arról, hogy a Forma-1 a dolgoknak abba a nem túl nagy csoportjába tartozik, amelyek jelentős veszteségek nélkül képesek túlélni a világválságot. Én legalábbis úgy hiszem.
Amit pedig a versenyről mondandó lennék?... Gondolom, azt régen elmondták már mások. Pillanatról pillanatra visszaálmodva annak minden eseményét. Ami nem egyszerű, mert Ausztráliában annyi esemény volt a pályán és azon kívül is, hogy valamennyit összeszedni szerintem képtelenség. Valamit azért mégis...
Egy nappal a verseny (és az időmérő edzés) előtt, és csak azért ilyen későn, mert nem voltam itthon, azok után, hogy elmondtam, egyetértek a "világgal" abban, hogy a nagy esélyesek öten vannak, Hamilton, Massa, Raikkönen, Alonso és Kubica, - szó szerint ezt írtam:
"Ami azonban engem illet, amíg a papírforma szerint megy a világbajnokság, addig engem, (39 év után a hatvanból), nem igen érdekel, én ennél valamivel érdekesebbre vágyom. Meg is mondom mire!
Például arra, hogy a frissen kelt Brawn-csapat megőrzi az eddigi teszteken szerzett jó hírét, és az általam eddig már sokat csepült és már-már kiátkozott Barrichello végre eltáncolja "hattyúdalát", és a Brawn-Barrichello sokéves együttműködésből eredő tapasztalat végre hasznosul! Előfordulhat? Elő! És akkor még ott van Button, aki van olyan tehetséges, mint sok "más"...
Vagy például a jobb körülmények közé került csodagyerek Vettel nem csak időnként, hanem minden versenyen ámulatba ejt majd bennünket, és "állva hagyja" a papírforma-bajnokokat. Előfordulhat? Elő!
Vagy Glock. Emlékeznek milyen tökös, kemény gyerek?! És még okosabb is lett, idénre.
Nem vagyok szerencsejátékos, de ha betévedek néha egy rulett asztal mellé, annak nem látom értelmét, hogy csak a pirosra, vagy a feketére tegyek - mert minek?! A nullára, vagy a hármasra, az igen, Annak már van értelme.
Legfeljebb nem jön be!"
Nyilván nem egyedül én gondoltam így.
De bejött!
Ugyanakkor óva intenék mindenkit attól, hogy ebből az egyetlen versenyből messzemenő következtetéseket vonjon le. Mert sok még a kérdőjel, sok még a nem teljesen kiforrott újítás. És ahogy majd haladunk előre időben, úgy változnak majd, remélem még sokáig az erőviszonyok. A két "óriás" most nagy pofonokat kapott (bár Hamilton klasszisát dicséri, hogy "helyre" hozta a rozoga McLarent), de azt biztosra lehet venni, hogy a mögöttük álló erőket mozgósítani fogják, és megpróbálnak újból az élre törni. Ugyanakkor a zseniális Brawn istállójában is akadhatnak még gondok, tehát a most megszerzett elsőség megtartásáért várhatóan nagyon meg kell majd küzdeniük.
Mario Theissen doktor még soha nem volt annyira szókimondó, mint most, a verseny előtt: "Ebben az idényben már a világbajnoki címért indulunk!"- mondta, miután felsorolta, hogy az előző években milyen, korlátozott célokért harcoltak. És Kubicát látva meg is van minden esélyük erre. Nico Rosberg úgyszintén nagy ígéret a Williams számára, amennyiben nem bumlizza(zák) el a következő versenyeiket, mint az ausztrált... Azután: ma Vettel a legfényesebb csillag, de Alonso napja se vesztette el még a fényét, és ez a sok-sok minden nagyon jó idényt, remek versenyeket ígér...
No meg az új technika.
Amikor annak idején a gyerekeim a lendkerekes autókkal játszottak (mit a gyerekeim! Egy lendkerekes Porsche még most is az íróasztalomon áll!), nem gondoltam volna, hogy a lendkerék egyszer majd beköltözik a Forma-1-es autókba is. És már bennük is van! Igaz, hogy KERS (Kinetikai Energia Visszanyerő Rendszer, vagy a vájtfülűek számára: Kinetic Energy Recovery System) a becsületes neve, és jelenlegi tudásom szerint csak a Williams csapat használja mechanikus formában, a többiek elektromosra vették az irányt, de a lényeg ugyanaz: a fékező autó lendületének a mozgási energiáját kell visszanyerni - majd alkalmas pillanatban, a gyorsításra felhasználni. És ez, akár csak a lendkerekes Matchboxoknál, most is fergeteges sikert aratott!
Nem tudom emlékszik-e még valaki a régi villamosokra, vagy mondjuk a fogaskerekűre: az öreg járműveken a kapcsolószekrény fedelébe bele volt öntve egy mondat: "Ez a kocsi rekuperációval lassítandó le!" - amely mutatja, hogy sok új azért nincs a Nap alatt. A villanymotort menet közben dinamóvá állították át, és a lendületből nyert elektromos áramot visszatáplálták a hálózatba. Ezt csinálják a mai Forma-1-es autók is, és az ötlet, a "hibrid hajtás" eddig pompásan bevált annak ellenére, hogy a visszanyert energia elenyészőnek látszik: 400 kilojoule-t lehet ugyanis maximálisan tárolni, ez 82 plusz lóerőt jelent, amelyet egyben, vagy részletenként 6,666 másodperc alatt lehet az ellenfél nyakába zúdítani körönként.
Ezek a KERS-ek azonban némi fejtörést is okoztak a csapatoknak, mégpedig a súlyuk miatt, amelynek bele kell férnie az autók előírt (605 kilogrammos) tömegébe. Ahol a versenyzők csak valamivel múlják felül a "törpe" szintet és a 61 kilót, és ezek vannak többségben, ott nincs nagy baj, de például a BMW törhette a fejét a 185 cm magas, és 72 kilós Kubica miatt...
De megoldották.
A KERS pedig elindult hódító útjára. Valami olyasmi ez, mint a turbó-korszak elején az a bizonyos gomb, amelyet 15 másodpercig megnyomva "határtalan" turbónyomást engedhetett Nelson Piquet, az öreg, a hengerekbe. Világbajnok is lett vele. Ma még nem mindenkinek van, és nem mindenki tud vele egyformán jól élni. De már most is új színt vitt a versenybe, bámulatos előzések, nagy kettes, hármas csaták alakultak ki általa. Az igazi persze az lesz, amikor majd mindenki mesterien tudja kezelni. A világcsúcstartó Barrichello pedig el tud majd indulni a rajtnál...
Elvégre nem tudhat mindenki mindent. -
attila46 #78635 Idézet...
Ha "Isten ostorai" (természetesen a versenybíróságra gondolok!), megint nem tévesztették volna össze magukat egy rögtönítélő bírósággal, és nem érezték volna úgy, hogy máris csattogtatniuk kell a korbácsot, akkor valószínűen maradéktalanul kellemes lett volna ez a versenyélményünk. De Attila késői utódai azonnal lecsaptak a szerencsétlen Vettelre és Trullira, nehogy véletlenül felhőtlenül örülni tudjunk a szenzációs teljesítményüknek. Különösen Trulli esetét nem értem, pláne azok után, hogy mind ő, mind a megelőzött Hamilton ugyanazt "vallották", hogy Trulli kicsúszása után azt se tudták, hogy helyesen cselekednek-e, vagy sem, az egyik elengedte "mert úgy látta", a másik elment mellette "mert úgy látta", tehát egyiküknek sem jutott arra gondolni, hogy ezzel helyezéseket vesznek el egymástól, vagy "súlyosan szabályt sért" egyikük, azaz Trulli. Mindennél többet mond különben Hamilton véleménye: "Úgy éreztem, hogy vissza kell engednem magam elé..." És ebből lett a baj. Abból, hogy két versenyző, két barát, még verseny közben is előzékeny akart lenni a másikkal szemben! A versenybíróság viszont példát statuált! Nehogy már a versenyzők később azt gondolják, hogy a bab is hús...
(A cikk a versenybírák csütörtöki döntése előtt született, amikor még Hamiltoné volt a 3. hely - F1Hírek) -
ha a Ferrarinak sikerült zsinórba 5 VB-t összecsalni akkor talán nekik is sikerülhet.