FORMA1
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az ég kék, a fű zöld" a Fideszes főgecik gyermekeket erőszakolnak meg!
a negatív reklám is reklám
lásd britney spears
_______ Verein für Raumschiffahrt - Wernher von Braun _______
Jártam a pokolban és voltam a mennyben,és volt hol szerettem, és volt hol szerettek is,a mennyben sirtam a pokolban nevettem igy senki nem itélkezhet felettem..
De végül is nem bánom, Hamilton nekem jóval gyorsabbnak tûnt, a gumikat is jobban kímélte, elég kemény harc lesz ott elõl ! 😉
hát a mi baumgartner zsoltink az nem vezet ittasan az biztos
meg aggresszívan sem:-O
ING Renault Forma-1-es autó a Liszt Ferenc téren
A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.
Francia turbó-forradalom
2007. július 24. kedd 10:43 Gugó Csaba
A Renault Forma-1-es bemutatkozására 1977-ben került sor Silverstone-ban. Az autót inkább kicsúfolták mint megcsodálták. Akkor még nem tudta senki, hogy ez lesz a jövõ...
A harmincas évek nagydíjversenyein már szerepeltek kompresszoros feltöltõvel szerelt autók, ám ekkoriban különféle alkoholtartalmú vegyi üzemanyagokkal oldották meg a hûtést. A Forma-1 elsõ két évében is lehetett kompresszoros autókkal indulni, az Alfa Romeo például ilyennel nyerte az elsõ két F1-es világbajnokságot. Késõbb azonban megváltoztak a motorokra vonatkozó szabályok és a tervezõk inkább a nagyobb hengerûrtartalmú szívómotoros erõforrások mellett tették le voksukat. Az 1966-tól bevezetett regula szerint a szívómotorok 3 literes térfogatával szemben, a feltöltéses hajtómûvek csupán másfél literes hengerûrtartalommal rendelkezhettek, ez az óriási különbség több mint egy évtizedre el is vette a mérnökök kedvét a kísérletezgetéstõl.
Renault invázió
A Renault a hetvenes években nagyszabású programmal vágott neki az autósport meghódításának. A francia autógyár célkeresztjébe a Forma-2-es Európa-bajnokság, raliversenyek, a Le Mans-i 24 órás viadal, valamint a Forma-1 került. 1973-ban a Renault vezetése a tengerentúlra küldte egyik fiatal mérnökét, Bernard Dudot, hogy tanulmányozza az Indycar és a CanAm bajnokságban futó turbófeltöltéses motorokat. Amikor Dudot visszatért egy tanulmányt tett le az asztalra, egy 1500 köbcentiméteres Forma-1-es erõforrás megépítésének lehetõségérõl.
(Maga a turbómotor alapötlete, vagyis hogy motor hatásfokát (erejét) nagyban lehet növelni az égéstérbe jutatott levegõmennyiségével, már 1905-tõl ismert. Az autósportban viszont jóval késõbb, a technika fejlõdésével jutott el. Míg az atmoszférikus motoroknál a légnyomás jutatja be az égéstérbe a levegõt és az soha nem lehet több az egy atmoszféránál, a turbófeltöltõ esetében a nyomás (vagyis a levegõ mennyisége) tetszés szerint növelhetõ. A turbómeghajtás esetében a hajtómû kipufogógázainak energiáját használják fel. A motorhoz egy ikerszivattyú kapcsolódik. Az egyik szivattyút a motortérbõl jövõ kipufogógázok nagyon magas fordulatszámon hajtják, míg a vele azonos tengelyen lévõ, azonos fordulatszámmal, de ellentétes irányba forgó szivattyú a légköri nagyobb nyomású levegõt nyomja bele a motorba.)
Az elsõ lépés a Renault Alpine-program volt, ahol a sikeres túrakocsi motorját turbófeltöltõvel látták el. Az autó 1974-ben megnyerte a kétliteres sportkocsi Eb-címét. Ezután a Renault Le Mans-ra összpontosított. 1976-ban Jean-Pierre Jabuille a világ leghíresebb hosszú távú versenyén megszerezte a pole pozíciót. Az autó csak a verseny tizedik órájáig állt helyt. A 135 körben a gyújtás megadta magát és a francia pilóta kiesett. A sikertelenség nem szegte kedvét a Renault-nak, és 1977 közepére elkészült a francia gyár Forma-1-es rakétája.
Tyrrel nélkül a Forma-1-be
A motoron 1974 óta dolgoztak Viry-Chatillon-ban Francois Castaign vezetésével. A V6-os 90 fokos elrendezésû erõforrás blokkja egy különleges vékonyfalú vasöntvénybõl készült. 1975-ben már az elsõ teszteket is végrehajtották a turbómotorral. Az erõforrás 10.500-as fordulatszám mellett 510 lóerõt teljesített, többet, mint az ekkoriban a Forma-1-ben egyeduralkodó Ford Cosworth szívómotorja. A Renault az új motort ingyen ajánlotta fel Ken Tyrell csapatának, akit ekkoriban a francia Elf cég támogatott. A skót fakereskedõ viszont nem volt hajlandó a franciák motorját az autóiba építeni. Egyrészt, mert úgy látta, hogy egy turbómotor soha nem lesz képes legyõzni a Cosworth erõforrásait, másrészt ekkoriban már a hatkerekû autó tervein dolgozott a gárda. (A történelem furcsa fintora, hogy Tyrell volt az utolsó, aki még 1985-ben is az akkor már elavultnak számító Ford Cosworth motorjait építette autóiba, miközben már az egész mezõny turbóval ment, és a Renault szánta meg Uncle Kent és adott neki turbófeltöltéses hajtómûvet.) A Renault magára maradt és a gyár vezetése úgy döntött, hogy nem vár senkire, az utolsó csavarig maguk építik meg a Forma-1-es autójukat.
Gyõzelem Le Mans-ban
Ezzel párhuzamossal folyt a Le Mans-i autó fejlesztése mellyel, 1978-ban végre sikerült megszerezni a hõn áhított gyõzelmet. Persze nem ment minden könnyen. A versenyben szinte végig vezetõ Renault motorja, Jabouille-lal és Patrick Depailler-vel a volánjánál, négy órával a leintés elõtt elfüstölt. Szerencsére azonban Didier Pironi és Jean-Pierre Jassaud autója végigment és megmentette a Renault-mundér becsületét.
Visszatérve 1976-ra, a Renault megépítette saját Forma-1-es autóját, az A500-ast, amely a Forma-2-es Eb-n gyõzelmet arató versenygép átalakított változata volt. Ezzel az öszvérrel Jabouille, aki kiváló mérnök volt és sok hasznos tanáccsal látta el a szerelõket, szorgosan rótta a tesztköröket. A motor hiába volt erõs, állandóan meghibásodott, ráadásul volt egy komoly hátránya, az úgynevezett turbólyuk. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a gázadás után a turbó még nem pörögött föl, és nem szolgáltatja a töltõnyomást, azaz az autó nem azonnal lódul meg. A problémákon egyre inkább sikerült úrrá lenni, ráadásul a Michelin is csatlakozott a Renault Forma-1-es programjához. A francia gumióriás különleges radiálgumit épített az F1-es rakéta számára. 1977-re elkészült a Renault RE01-es, az a versenyautó, mellyel a franciák a cirkuszban kívántak bemutatkozni.
A sárga teáskanna bemutatkozik
A csapatvezetés a Francia Nagydíjat szemelte ki, a fõpróbákon a turbófeltöltõ hirtelen többször is megadta magát, így a premiert két héttel késõbbre, a Brit GP-re halasztották. A legtöbb F1-es csapatnak hazai futamnak számító versenyen a sárga versenygépet csak megmosolyogták az ellenfelek. Akkor még ugyanis nem gondolta senki, hogy a turbómotor valaha is felveheti a versenyt a jól bevált Cosworth erõforrásaival szemben. Jaboulle a huszonegyedik rajkockába kvalifikálta magát, és a 16. körben a turbó meghibásodása miatt szép csendben kiállt. A fejlesztéseket a hátán vivõ francia pilóta az elkövetkezõ versenyeken sem jutott messzebbre és az autó a turbóból felszálló fehér füst miatt gyorsan megkapta a nem éppen hízelkedõ "sárga teáskanna" elnevezést az ellenfelektõl.
1989 Monza
A kvalifikáción Senna 2mp-et adott Prostnak. Kitört a botrány. De mindenki azt állította a McLarennél hogy ugyanolyan volt a két autó.
Aztán vagy 10 év múlva négyszemközt bevallotta vki a Hondától hogy mégsem...
Ha helyet cserélnek akkor is alonso jön be elsõként kerékcserére, így viszont ha másodikként jött be , milyen kört ment hogy Hamilton utolérte a boxban ?Gyakorlatilag "lekõrözte" a második Alonsot mire a boxba ért ?
Vagy most hogy van ez ???
Briatore: A bûnösöknek igenis bûnhõdniük kell
és nagyobb visszhangja legyen
Itt sem csapatjátékos egyik sem,akár csak anno...
Lehet a meki idei vb-be kerûl ez a túlfûtött belharc
Verseny gokart iskola Kakucson! Több mint 1 km-es pályán 14 kanyarral. www.rcr-kart.hu
Eloszor azt hazudtak a mernok volt a hibas.
Masodszor, hogy nagyobb teret akartak Kimitol.
Most jon 5 oran belul a harmadik hazugsaguk, hogy most mar Hamilton hibazott.
Ugy tunik a Mc"lie"rennel azt a celt tuztek ki maguk ele, hogy minden oraban ki kell talalni valami hazugsagot. 😄DDD
Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.
Alonso volt dühös, Looool. ..
Ez már hosszú évek óta igy van,szinte minden sportban,csak belülrõl kell nézni..
És még véletlenül sem Alonsot akarom védeni,fõleg mert még mindig utálom,csak tudomásul kellene venni,hogy már legalább 50 éve megõéték mr.fairplayt......
Verseny gokart iskola Kakucson! Több mint 1 km-es pályán 14 kanyarral. www.rcr-kart.hu
Lehet védeni felmenteni de ez már a sokadik gusztustalan huzása volt! Remélem valaki visszadja neki!!
Downhill!!
||| HALA MADRID!!! ||| GOOO ALONSOOO GOOO!!! ||| FLY EAGLES FLY!!! |||
Jártam a pokolban és voltam a mennyben,és volt hol szerettem, és volt hol szerettek is,a mennyben sirtam a pokolban nevettem igy senki nem itélkezhet felettem..
De ettõl függettlenûl,maximálisan leszarom,hogy Haminak akart betartani,Kiminek,vagy csak a légüres térre várt...
ennyi taktikázás simán belefér sztem...
Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.
Most akkor micsoda az FIA,zsebkendö,vagy igazolvány?
Abban meg egyet érthetünk azt hiszem,hogy világito Led sorral elég nehéz pontos idöt kijelezni!
-ha a jobboldali felsö zöld Led másodpercenként 1-et villan,az 1 perc,ha kettöt az 2 perc.A mellette lévö sárga Led egy villanása 1 másodperc,ha 2 villan az két másodperc.A kék led meg óránként villan,a Zöld évente.
Most akkor számoljuk ki hány villanást kell összeadni a:2007 08 04 14.58-hoz?
DDDDDDDDDDDDD
Most sokan szidják,okkal és oknélkül Ron-t,és a McLarent,de felteszem a kérdést,mennyire fulladna unalomba ez az év,ha mondjuk Zsótika lenne Alonso csapattársa,vagy hamiltoné?
A médiának szenzáció kell,az már önmagában nem az,hogy McLaren 1-2 az idömérön,valamivel el kell adni a holnapi futamot,minden TV-nek.
Nem olyan rég az irott sjtó prominens képviselöi még azt rótták fel Denisnek,hogy beleavatkozik a VB. kimenetelébe,most meg azt,hogy nem.