182274
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
kiváncsi leszek!!para -
madmanic #79713 Ítélet holnap -
?
A Toyota-nak nem voltak sikeres adataik..ez egy fontos dolog, ne felejtsd ki a mondatomból :)
Az adatok alapvetően fontosak, de a gyors autó...talán a leggyorsabb autó beállítási adatainak megléte nagyon fontos dolog...az egész mondatom akkor kap lényeget. A Toyota-nak ilyen nem volt, a Honda nyert egy futamot esős körülmények között...azaz szintén nem volt ilyen.
A régmúlt időkkel nem foglalkozom, mert régen nem kellett egy pályán este rajtolni fényárban, vagy késő délután mert a nézőknek ne kelljen korán felkelni(!!)...ha ennek nem tulajdonítasz jelentőséget akkor oké, ha viszont igen akkor tudod mi minden a nézettség...én úgy gondolom, hogy ha csak a legcsekélyebb mértékben is veszélyeztetem a versenyzőket, azzal az igénnyel hogy ne kelljen korán felkellnem (ha lenne ilyen), akkor azonnal viszakoznék.
Az FIA nem,
a sok törekvés a biztonságról, a sok lassítás stb...az mind érdekesen fals most hogy a versenyzők panaszai miszerint bizonyos kanyarok beláthatatlanná váltak a fény-árnyék viszonyok megváltozásával.
Sztem sem döntöttek rosszul a KERS-t használók, sztem is később ez kifizetődik....én a jelenlegi helyzet megítélése miatt vitázom.
NIncs leleményesség...nincs 2009 kiurgó leleményessége, ..illetve megfordítva: leleményesség mindig is volt....de most eddig hagyják is.
Ennyi.
Én a balabbik golyómat felteszem arra hogy a KERS betételével és egy betű szerinti diffúzorral a Brawn középcsapat lenne, és a Toyota egy erős középcsapat.
A McLaren bevallotta hogy félretervezték az autójukat? ....hát sok mindent nem lehet mondani, ..még azt lehet hogy elmondják hogy szerintük a más csapatok megoldásai nem teljesen szabályosak míg az övékénél fel sem merült hogy szabálytakan vagy sem.
Ezt is elmondták.
-
Szóval akkor a mai tárgyaláson azt a döntést hozták a díffúzorról hogy szabályos? -
A többieknek is lesz kettős díffúzorjuk.
Egy Forma-1-es autó a legkomplexebb dolog, amire csak ember gondolhat. Elkerülhetetlen, hogy itt-ott ne legyenek szürke foltok. Ezeket a nagyon bonyolult technikai eszközöket, megoldásokat nem lehet szavakkal kifejezni, de ha ilyen dolgok kerülnek elő mint most, akkor gyorsan kell reagálni, hogy irányítás alá kerüljön a közös gondolkodás.”
Theissen azt is elismerte, amiről már korábban hallani lehetett, hogy több csapat, köztük a BMW Sauber is már elkezdte fejleszteni a saját „dupla diffúzorát.”
„Nem maradhatunk le. Fejlesztjük a saját ilyen jellegű megoldásunkat, annak ellenére, hogy sokba kerül és szerintünk nem is feltétlenül szabályos. Nem akartunk ezen az úton haladni, de nincs más választásunk. Ki kell fejlesztenünk arra az esetre, hogy ha szabályosnak találják.”- zárta le Theissen.
-
"A mostani domináns helyzetet nehezebb elbukni, nagyon sok a technikai támogatás..akár csak egy unevezett szuperszámítógépre, akár a szélcsatorna lehetőségére, de a kutatás minőségére gondolok. Akiknek több sikeres adat van a birtokában, és megfelelő háttere valmint szakembergárdája az nehezen bukja el az elsőséget."
Ha ez lenne a mérvadó akkor a Toyota-nak Honda-nak is az élen kellet volna harcolnia az elmúlt években, de nem ez történt, pedig a technikai háttér itt is adott.
Ha most 1996-ot írnánk akkor Mclaren-Williams párharcról beszélnénk, a Ferrari pedig egy feltörekvő középcsapat lenne. Szerinted náluk nem volt meg az akkori szintnek megfelelő technikai háttér, mi kellett hogy sikeresek legyenek? Todt, Brawn, és Sumi, tehát személyek nem gépek. Később az ő tervezési és csapatirányítási módszereiket koppintotta le a többi csapat ez lett az alap, ezért mondták hogy az idei évvel zárult le véglegesen a Schumacher korszak.
A diffúzor megtervezés, a KERS használata pedig csapat függő, FIA csak megadta a paramétereket, illetve eldönthetővé tette a KERS használatát. Nem mondom hogy a KERs-t használók rosszul döntöttek, a későbbiekben ez még kifizetődhet, a Renault-nál már láthattunk biztató jeleket.
Félreértés ne essék, értem hogy mire akarsz kilyukadni, és a túlnyomó részével egyet is értek, csak én a jelenlegi erősorrendet kevésbé tulajdonítom ez az FIA ténykedésének, mint inkább emberi leleményességnek, és ez tényleg nem varázslat. A Renault, ill. Mclaren így vagy úgy de bevallották hogy félre tervezték a kocsikat, tehát a nagyok is tévedhetnek.
Még valami a Renault két éve még bajnok volt, aztán jött egy nagy semmi,
ott mi lehetett a gubanc, elfelejtették hogy hogyan kell betalálni a tutiba?
-
így van, a Force India akárhonnan is nézzük kiscsapat, hiába van ott a milliárdos üzletember, a csapat túl kicsi ahhoz hogy neves mérnököket vonzon, ott volt Mike Gascoyne de ő sem tudott csodát tenni, persze van nála jobb mérnök elég csak megnézni Adrian Neweyt és a Red Bullt akik szakembereket vettek és évről évre egyre jobbak, mondhatni sikeresen építkeztek... -
erre meg miből következtettél?! -
Akkor Trullitól mégis elveszik majd azt a 3. helyet. -
A mostani domináns helyzetet nehezebb elbukni, nagyon sok a technikai támogatás..akár csak egy unevezett szuperszámítógépre, akár a szélcsatorna lehetőségére, de a kutatás minőségére gondolok. Akiknek több sikeres adat van a birtokában, és megfelelő háttere valmint szakembergárdája az nehezen bukja el az elsőséget.
Az FIA buktatni akarja, ez teljesen érthető is mivel nekik nem volt nagy öröm az MS fémjelezte időszak, ők nem történelmet akarnak íratni, hanem nézetséget akarnak. Tehát az FIA azon törekvése hogy felzárkóztassa a kiscsapatokat teljesen jó, nincs baj vele. Egyébként a kiscsapatok nem lennének fasorba sem...sőt nagy valószinűséggel megszünnének.
Ross Brawn nem varázsló, a Toyota mióta kűzd mint pata a napon aztán most egyszeriben ők is beletaláltak a tutiba??
Kik azok akinek nem igen megy most? Mi a közös bennük? a diffúzor hiánya, és a KERS megléte.
Kiknek megy szekér? Mi a közös bennük? a Diffuzor megléte, és a KERS hiánya.
A Red Bull nem véletlenül nem szerelte be a Renault KERS rendszerét, a Brawn nem véletenül nem kérte a McLaren KERS rendszerét, a Force India-val nem tudom mi a helyzet...de sajnos ők nem igen jó példa, mivel Pedro de la Rosa megtesztelte a Force India-t, és igen problémásnak nevezte. -
Miről beszélsz, a Honda 2008 december 5-én jelentette be hogy kivonul az F1-ből, november 17-19-én még teszteltek Bruno Senna-val és Lukas di Gassi-val. Tehát volt itt 4 hónap bizonytalanság amikor már rég kész volt a kaszni, de ők még itt sem álltak le tudták hogy jó a kocsi, ezért a bizonytalanság ellenére is felvették a kapcsolatot a Mecivel,ehhez a motorhoz viszont át kellett tervezniük a váltót, és ez is sikerült. Ross Brawn-ról meg annyit hogy 1978-ban szerződött a Williamshez, a csapat aerodinamikai részlegénél, azon belül is főleg a szélcsatornában dolgozott,Rory Byrne nyilatkozta egyszer hogy "Ross zseniális tervező és taktikus is egyben, a Ferrari sokat köszönhet az ő mérnöki tudásának".
A mostani "nagyokról" pedig ne felejtsétek el hogy nem voltak mindig az élen, az F1 60 éve nem Ferrari-Mclaren harcról szólt, elég csak vissza gondolni a Ferrari közvetlen Sumi előtti időszakára.
"Itt a KERS és a kiegyensúlyozás, valamit a diffúzor miatt lett hirtelen topcsapat a Brawn, a Toyota és mások."
Látod te mindjárt három, lehetőséget is mondtál amivel egy tervezőmérnök számolhat. Az hogy jövőre meg mi lesz kár találgatni, majd megvitatjuk akkor mikor megtörtént. -
Nemhiszem el ,h még mindig ittjárnak.. -
Na mi lett a tárgyalás vége??? -
"topcsapatok elvakult rajongóinak"
na ezen felröhögtem ... -
viizo #79700 majd HA valóban visszaesnek, akkor lesz értelme erről beszélni - de amíg ott vannak az élen a 'feltámadt' csapatok, addig semmi.
persze a topcsapatok elvakult rajongóinak mindenképp kell valami önmaguk megnyugtatására szóló magyarázat.
csak nehogy kopp legyen, hogy amikor rákoppintják az ún. topcsapatok is a diffúzort, mégsem jönnek majd úgy az eremények... :) -
A Red Bull szerencsétlen kicsit..áá inkább úgy mondom nem kicsit.
Nekik is most az idén elején kellene minnél több pontot begyűjteni, amíg ki vannak ütve a Renault, a Ferrari és a McLaren, azok akik a KERS-ben gondolkodnak, a Bmw-t is idelehetne sorolni, de a Bmw a feles stratégiájával (Nick KERS, Kubica Kers nélkül) mégis más.
Sztem egyértelműen KERS a hátrány, és az erre visszavezethető nehézségek, valszeg számít a diffuzor is, de ezt a kettőt nehéz szétválasztani.
Azaz az LT-n lehetett látni hogy a pálya kanyargós részén mennyit nyernek a diffuzoros autók, ...de ott veszítenek a nem ideális súly ill súlyosztás miatt a KERS-s autók is. Erre jó példa Vettel és Webber, akinek nincs diffuzora, de nicns KERS-s sem és mégis/és ezért gyors tudott lenni a 'kanyargós' részeken.
Viszont én a 4. 5. futamra mindenképpen felzárkózást várok a McLaren, Ferrari, Reanult...vagy legalább valamelyik részéről. -
marmint dupla diff nincs az autoban:) -
Ertek en mindent amit leirtok!:) csak mit fognak kitalalni a Red Bull ellen???? mert lehet hogy peches Vettel de ez nem tart orokke!! es nekik nincs diffuzoruk:))) na majd ott is szabalytalannak minositenek valamit!
Mert ha diffuzoros csapatok szabalytalanok akkor a Red Bull a legerosebb csapat..... -
Nehogy azt mondjátok már, hogy a Brawnnak megszűnés közben egy Honda motorra tervezett autóval jobb körülményei lettek volna! Nem hinném, hogy azért gyors a Brawn, mert Ross Brawn zseniális tervező és jobb körülmények között tervezhetett, nagyobb tudással, mint mondjuk bármelyik topcsapat tervezőigárdája, különösen azután, hogy január (vagy még korábban) körül megszűnésközeli helyzetbe került az egész F1-es projektje? Mert ezek szerint akik évekig a csúcson voltak, azok a topcsapatok, akik ÉVEKIG MINDIG reagálni tudtak MINDEN ÚJ BAROMSÁGRA amitaz FIA kitalált, azok pont az idén síkhülyék voltak a világ legnagyobb F1-es tervezőkapacitásával egy vadiúj és jó F1-es autót megtervezni, míg Brawn - mert neki csak az idei autóval kellett foglalkoznia (LOL) - épített egy olyan F1-es autót, ami egy időmérőn és a versenyen minimum fél seccel gyorsabb minden topcsapatnál, mindezt úgy, hogy megszűnt az anyacsapat, vadi új motor került a chassisba és csak az aerodinamikában zseniális az autó és még a második versenyen IS megmaradnak a különbségek. Ja, és minden autó tök ugyanazokon a gumikon fut, tehát még akkora jóság sincs, mint amikor 1998-ban a McLaren a Bridgestone miatt az elején hatalmas előnyre tett szert ...
Itt a KERS és a kiegyensúlyozás, valamit a diffúzor miatt lett hirtelen topcsapat a Brawn, a Toyota és mások. Semmi köze nincs a zsenialitáshoz meg Brawn tervezőzseniségéhez, mert ezek egyszerűen kihasználtak két kiskaput ("ajánlott" KERS és a diffúzor). Amint újra kell tervezniük az autót, vagy kötelezővé teszik a KERSt, azonnal visszaesnek majd, mert csodák nincsenek.
Viszont, ha jövőre, tök ugyanazok körülmények között is "ennyire zseniálisan" kezdik az évet, akkor azt mondom oké, igazatok van, de erre szerintem kb. annyi sansz van, mint arra, hogy Bumgartner Zsolti 1x a Ferrari tesztpilótája lesz ... -
campy #79695 látod nem csak én vagyok ezen a véleményen...Palik mondta az igazat: "Hát magunk közt szólva Rosberg is egy pech csomag szegénykém" -
A Bmw egyáltalán nem fejlesztett az év végéig, Kubica-nak pont ez volt a baja.
A Honda-hoz jött egy Ross Brawn aki nagyon jó szakember a maga területén, de mi is az? Mert annak az autóhoz sok köze nincs. Remek taktikus, és van belső képe egy tökéletesen müködő csapatról, de nem tervező és nem szakmérnök.
A McLaren-től elment RD, ...amikor bemutatták az autót, de egyébként még ott van és lát mindent.
Ez az egész sántít...azaz a 3 diffes nem adta fel az évet, és a Bmw sem az év végéig fejlesztett, valamint a szakembervándorlás sem áll...illetve az áll a Ferrari-ra, mostmár lehet mondani, de ez állt már tavaly is. -
Nem a FIA áldásával érték el azt amit elértek,gondolkodj logikusan. A két nagymenő sőt talán még a BMW is 2008 év végéig fejlesztették autóikat, erre 2009-re egy radikálisan más géppel kell előállni, egyszerűen idő nem volt rá hogy tökéletesen megtervezzék. A 3 diff.-es meg kis túlzással de feladta a tavalyi évet (talán a Toyota nem), volt lehetőségük minden eshetőséget számba venni, próbálkozni, gyakorolni. Meggyőződésem hogy nem csak a diff. miatt vannak az élen, és ha a Ferrari-nak, Mclaren-nek szintén 15 hónap állt volna rendelkezésére akkor nekik is egy tuti kocsi lenne a kezükben.
A szívás az hogy az idei évben csak a szabadedzéseken lehet tesztelni, és ez kevés. Az év második felére feljöhetnek a nagyok de az lehet hogy már későn lesz. Azt pedig hogy feladják az idei évet és készüljenek 2010-re szerintem nem merik megtenni, ahhoz túl nagy a presztizsük (bár ebben nem vagyok biztos).
A nagy csapattok fejlesztenek, és költenek! Szerintem ez nem ilyen egyszerű, erre a Toyota az élő példa. A pénz nem minden, oda jó szakember, meg jó ötlet kell ( ebből sokszor elég egy is).
A Ferrari-tól Mclaren-től 2-2 elment, Honda-hoz meg 1 jött. Igy van nincs ebben semmi meseszerűség.
-
addig nincs baj amíg nem nyúl szabálytalan eszközökhöz és nem hazudik -
Rosberg szerencsétlen volt eddig, pedig simán dobogó esélyes. az első versenye a boxban szállt el, amikor kb 20 másodpercig szenvedtek vele a szerelők, az előző futamon pedig az eső tett be neki :) Figyeld meg ő nyeri a következő futamot :) -
Eredményesség szempontjából a Williams eddig nulla, vagyus annyira nem mint a Ferrari, de hiába ment jól a verseny egyes szakaszaiban hogy ha utána eltünt onnan, a verseny a leintésgi tart ahogy az autó úgy a taktika is lehet eredményes vagy lehet eredméytelen... Vettel is gyors, mégsincs semmi eredménye. -
Szvsz nem fújnak,...a Ferrari és a McLaren többször is harcban állt a bajnoki címért az utolsó futamokig...mégsem teperték le őket a középmezőnybe tartozó csapatok. Szvsz azt kell nézni ami megváltozott, az umond nagycsapatok fejlesztenek, és költenek. Még a befagyasztott motorban is el tudnak érni teljesítménynövelést olyan fejlesztésekkel ami besüthető biztonságinak. ..vagy itt van a KERS, a Williams kivételével, mindegyik privát venni fogja, ráadásul majd nyomott áron azt is.
...hol van benne a fejlesztés ideje, kockázata, pénze?
Nincs ebben meseszerűség, hogy a legkisebb túljár a nagy eszén....ezt most megtehetik az FIA áldásával, mert ez nekik is jó. De ha csak az egyik nagycsapat lépte volna meg, már régen tíltva lenne. -
campy #79688 Ferrari drukker vagyok, de mégis örülök, hogy ott vannak az élen új arcok...->anno azért Verstappen, Frentzen, Alesi (bár ő volt Ferraris), Panis elég jó pilóták voltak és megérdemelték volna hogy legalább egy kicsit is harcban legyenek a vb címért...ezért örülök h Jarno Trulli aki remek edzésmenő pilóta, tapasztalt is ott tud lenni az elején, Rosbergnek külön örülök h végre látszólag normális Williamset toltak a segge alá (azért Istencsászár a Maláj nagydíjat ne felejtsd el h a körülmények miatt lett 8. Rosberg[volt egy zseniális rajtja sokáig vezetett], Ausztráliában pedig a gumi és a csapat hibája miatt nem került dobogóra...) és örülök h Button is akit évek óta (2000) óta figyelek és kib sajnáltam h mindig rosszul választott mer tudtam h jó pilóta...becsülendő benne a csapathűség is évekig a Hondánál tengődött... -
campy #79687 ja meg sok volt a Safety car és nem akkorák az autók közti különbségek mint mondjuk 2004-ben a Minardi amelyik még a nagyon elmaradott Jordantől is nagyon elmaradott volt valami katasztrófa volt látni h Zsolti pl kap 2-3 kört minden futam végén... ost ilyet még nem láttam de tavaly is ritka volt max 1 kör hátrány...cáfoljon rá aki látott:) még talán a Spyker Ferrari volt ily ami 2 kört kapott elég gyakran...de idén a Force India nem olyan látványosan szar mint tavaly...kicsit ők is fejlődtek, de mégsem annyira xD -
campy #79686 valóban ezt nem vontam kétségbe...kérdés milyenek az eszközei... -
campy #79685 idézőjelbe tettem a Ferrarihoz meg a mekikhet képest gondoltam sajna az utóbbi 2 évben ők harcoltak a vb címért... -
Azért fújnak a "kis" csapatokra a tavalyi élmenők, mert valahogy magyarázni kell az idei szereplést, ha nem lenne a diffúzor akkor lenne más, pedig ez nem egy "kiskapu", hanem mérnöki találékonyság. Én azt nem értem hogy a döntéssel miért kell holnapig várni, miért nem lehetett engedni már az elején. Eltelt három hét, és a "későn ébredők" még jobban lemaradtak,és most vesztenek még egy hetet (ugye no teszt), mivel a beadványaik miatt hogy nézne ki ha a Kínai nagydíjra kiállnának egy új diff.-el. -
Laceee #79683 a BMW erölködőtt a Kers miatt -
Inkább a Red Bull amire (és szvsz a Williams, bár nekik eddig még nem sikerült erőt mutatni), ami jövöget felfelé. Valmint az is bizakodásra adhat okot, hogy a Force India és a Brawn egy azon motorral tud menni mint mondjuk a McLaren,...régebben min. egy éves motorokat kaphattak a privátok.
Sztem Campy arra is gondolhatott, bár ő tudja, hogy a kiscsapatok és az élmenők között szépen alakul a különbség,..régebben a 4mp-t be lehetett mérni az első és az utolsó közé, most azért ez jóval barátibb...sőt néha kifejezetten szoros.
Az más kérdés hogy a verseny képe hogy alakul.., bár eddig olyan durva lekörözések nem voltak. Talán csak azért mert eddig egy teljes értékű futam volt, talán azért mert tömörödhetett a mezőny. -
Toyota, a volt Honda mióta kiscsapat? a Willams minden évben nagy ledülettel indul, aztán elfogy a pénz a fejlesztések sem ugy mennek és szépen visszaesnek és Rosberg sem tud semmit sem csinálni, bár most sem sorolnám oda az élre hiszen nem mutattak semmi kiemelkedőt, csak Rosberg ment jókat a szabadedzéseken, de az meg az elért eredmények szempontjából nem léteznek.
Toyota már tavaly is szépen fejlődött, idén pedig eddig kiválóan szerepelnek, amikor a japán gyárak sorra dőlnek be a motorsport világában ők kitartottak és megérte nekik maximálisan.
Kiscsapat a Force India, ott is vannak a végén, a Toro Rosso detto.
A diffúzor ügy fontos, egyértelmű hogy azok előnyben vannak akik a kezdetektől használják és nekem az sem tetszik hogy a KERSet össze vissza használják, ki kellett volna közni hogy legyen mindenkinek vagy ne legyen senkinek... -
egy versenyző részéről az a jó hozzáállás hogy ő akar az első lenni -
A kiscsapatok erősödnek, de ez nem annyira azért van mert ők ügyesebbek a válságban.
Az FIA költségcsökkentési előírásainak köszönhető, többek közt a többhétvégés váltóknak, eddig motoroknak (ami most már éves fix), köszönhető a motorbefagyasztásoknak, ill. azon törekvésnek hogy alacsony áron kaphassanak motort a kiscsapatok...stb. Így jöttek fel a kiscsapatok, aminek én spec barátja is vagyok félig-meddig.
De most már lassan ideje lesz átszervezni az egészet, normalizálni a motor és váltófelhasználást, és több pénzt leosztani a csapatoknak, akár a privátok javára többet, mindegy.
De most már lassan elérünk oda amit még egy benzingőzös rajongó el tud viselni ezzel a sok szabályozással, szal ideje lenne több pénzt leosztani a jogdíjjakból szvsz. -
campy #79678 fáj nekik, hogy a "kiscsapatok" vagy akik évekig szenvedtek (Button, Williams és a Toyota csapat) most hirtelen új erőre kaptak válság van, költségcsökkentés ők tudták a legügyesebben kihasználni ennyi:S...régen ilyen jelentgetések nem nagyon voltak elég ritka volt...most az utóbbi időben van ez. Nevezzetek meg egy botrányt is amiből feljelentés lett a Schumacher - Hakkinen időszakból...merthogy az volt az egyik kedvenc korszakom gyerekkoromból...talán a 98-as Brit GP ami nem lehetett tiszta de többre nem emlékszem ami után ennyire vizsgálódott volna az FIA -
campy #79677 basszus józan paraszti ésszel figyeljük a dolgokat és ellenkező döntés születik diffúzor ügyben Fernando Alonso vezetheti a világbajnokságot hát persze h ő a legnagyobb ellenzője az egésznek logikus...egy rohadt kétszínű alak viszont azért nem ítélhetem el hogy a legjobbra törekszik...mindent csak magának hihetetlen önző -
"...állítja Fernando Alonso"
-
viizo #79675 méghogy eldől a VB, jó vicc :)
a Toyota is legalább olyan jó most mint a Brawn, a többiek pedig ha rákoppintják a diffúzort, máris nem lesznek EMIATT hátrányban...
de akkor majd ráfogják másra, hogy épp miért jobb vmelyik másik csapat.
savanyú a szőlő, szánalom.