182274
  • passatgt
    lotus legszebb
  • desigo
  • a.carkey
    Nézd, az egész téma olyan, mint napjainkban a politikai felelősség: szép, meg lehet róla beszélni, ki a hibás, mit tett, miért tette, de én még politikust tartósan ülni nem láttam ...

Ja, és Bernienek is max. egy kis konc kellett volna, és azonnal elnézőbb, ahogy azonnal más lett a hang, amikor "kivágták" Mosleyt.

Mindig is voltak kis csapatok, lehet velük játszogatni, de akkor kéretik a költségekbe nem bele szólni. Aki életképes, az marad, aki meg nem, az eltűnik, de látva a Toyota idei, és a Honda tavalyi dobbantását, most akkor ki életképes a F1re? Mert ennél a kettőnél tényleg volt pénz.

Jó volt látni, ahogy a nyolcvanas-kilencvenes években tele volt a mezőny kis csapatokkal. Volt, aki bírta, volt aki nem, de sok régi öreg (Tyrrell, Brabham, Lotus, Ligier, stb.) is kiszállt, viszont más csapatok, újak (Jordan, Sauber, stb.) megmaradtak, és valahogy (akár más néven), de túléltek mindenkit. Volt olyan is aki zsinórban több vébécímet is nyert, de mára középmezőnyben van (Williams), de olyan is aki feltámadt (Renault).

Szóval a Ferrari kapcsán is csak az jutott eszembe, hogy nem őszinte amit írtak, pontosabban nagy semmi, ahol vsz több a probléma, mint szokott lenni és így legalább nem arról kérdezik őket, hanem, hogy ezt most miként gondolták? (Legalábbis nem jut eszembe olyan évad az elmúlt években, amikor egy top csapat azon kesereg, hogy: "Mennyire szarok a kicsik és most ezt minek kellett?")

Én annak örülnék, ha ismét eljutnánk arra a szintre, hogy legalább tele a rajtrács, mint korábban. Sőt, az sem borítana ki, ha ismét lenne 107%os szabály, vagy pénteki prekvalifikáció, mert annyi csapat akar indulni, de csak 26 hely van.

Az év közbeni teszt tilalom a legnagyobb baromság. Ez a kötöttség inkább viszi a pénzt, mint spórolás lenne. Megfeszített munkában dolgozik egy jóval nagyobb csapat, mint az indolkolt volna vagy mint azt tették a szabály bevezetése előtt, gondolom, nőttek a pályadíjak is, minden szart kell építeni, hogy egyenlő feltételek alakuljanak ki, és ha a pilóták közül valaki kiesik, nincs megfelelő helyettes, mert nem ismeri az év közbeni autót, csak az év elejit, így ha esetleg pótolnia kell valakit, akkor az elején még az sem bizti, hogy még egy jobb autóval is jönnek az eredmények, ami szintén csak csökkenti a bevételeket (ls. Fisco esete!).
  • a.carkey
    1988-ban, amikor tényleg egyetlen csapat volt a mezőnyben, ami valóban "győzelemre született", iszonyat jó autót rakott össze (plusz a motor), és tényleg az akkori két legjobb pilóta vezette, na még anno is sikerült nyernie (ráadásul kettős győzelemmel) Gerhard Bergernek és a Ferrarinak. Szóval, mivel nem egy jó autó volt tavaly sem ami nyerni tudott, így szerintem a 3 autós szabály inkább jót tett volna, mint rosszat, látva a jelenlegi helyzetet.
  • a.carkey
    Nem volt az olyan sok.
  • b-type
    Bernie az összes létező pert a nyakukba akasztotta volna, ezt le is nyilatkozta.
    rengeteg pénzről van szó...óriási perek a pályák részéről a megkötött szerződések miatt, sok innen átláthatatlan dolog. Igen elvileg megtehették volna, nem volt még aláírva a Concorde. De ki tudja mi van még...az sejthető hogy pl. biztonságilag úgy fingatták volna őket mint a szél, ha FIa akkor azért, ha nem FIa akkor a szabályok különbözősége, vagy éppen hasonlósága miatt. Lehet hogy mondjuk a németeknél nem lehetett volna verseny, mert kötik őket a szerződések az eredeti F1-hez, perelhet a pálya is, de az évek.
    Ahol rendezhetnének az viszont nem biztos hogy alkalmas....ez már nem az a világ mikor Mosley-k rugták össze a port a FISA-val és rendeztek F1-n kivüli F1 futamot.
    ---
    Mi van a másik oldalon, végül is az ami ellen a legjobban háborogtak, a kétféle szabályrendszer, és a költségcsökkentés-nek kikiálltott, de qvára költségnövelő alapvető szabályváltozások ami miatt kukázhatják az elöző évi autókat, és Mosley akihez ezek köthetőek...a 'véletlenül' elcseszett eslő slick, a 30%-s aerocsökkentés dacára 'véletlenül' slendriánul megfogalmazott diffúzor szabály, kifogásolható büntetések...és nyílatkozatok, pl. nincs szüksege az F1-nek a Ferrari-ra, ..ha kell feltöltjük a GP2-ből a mezőnyt, ..ha a gyártók a fejemhez nyomják a pisztolyt akkor húzzák meg a ravaszt (miután ők nem fizették ki a csapatoknak az FOM pénzeket).
    A pénzéhség fellelhetősége....magam ellen beszélek, de a McLaren-t lehet hogy valóban el kellett volna tíltani, de valahol mindenki sejti hogy nem fogják...pláne ilyen helyzetben, amikor hitelből vásárolták ki Bernie-től a FOM pénzek jogát, amikor szükségü van a nézettségre mint a falat kenyérre.
    ...ez veszélyes.
    Mert ha egy csapatot el kell tiltani akkor tiltsák el, oda ne férjenek üzleti érdekek.
    -----
    Szal végül a FOTA elérte amit akart, Mosley elment, az egység pedig müködött. Bizonyos dolgokon nem tudnak változtatni, de más dolgokban ezzel az egységgel a jelenlegi keretek között nagyobb mozgásteret vívtak ki.
    Az meg hogy ezt szóvá tette a Ferrari, hát nem tudom kiben nem merült fel ez már gondolatban,...mi van Petrov a Renault-nál, míg Heidfeld..vagy akár Davidson és mások sehol, mit is nyert Petrov??
    Aztán USF1 majd jövök, ..teszt nélkül, mit fognak azok csinálni versenyen?!
    A Campos-nak van Bruno Senna-ja, indulási joga...de ki tudja milyen a sasszé, 3 hét alatt kell összerakniuk az autót, és csak egy tesztalkalma van futam előtt (ha összejön(!!)), ott a Stefan GP, aminek van Toyota kasztnija, Nakajima-ja, tesztelne ezerrel...de nincsen indulási joga és így gumija.
    Egy röhej ha belegondolsz....és itt büntetéseket szabtak ki a -szabályoknak megfelelő, de a szabályok 'szellemiségének' nem- felfogással?
    Mit fognak csinálni ezek az így-úgy összerakott autók, teszt nélkül, olyan versenyzőkkel akik nem érdemelték ki hogy itt legyenek.
    Megvan még a pörgő-forgó Yuji Ide Melbourne-ben?....aztán 4 futam után kitessékelték az F1-ből.
    Nem mondom hogy ez lesz....de túl nagy a sansz rá.
  • tmp
    Személy szerint én nem támogattam volna ezt az egy csapat 3 autót. Tegyük fel (hogy ne legyek elfogult) az xy csapat messze megépíti a legjobb autót és mit látunk egész évbe? Ki van a dobogó első 3 fokán :D? Ugyan az a csapat. Emiatt sztem uncsi lett volna. De ha belegondolsz pl ahol a redbull jó volt ott nem csak vettel vagy webber volt jó hanem mind a ketten, és biztos vagyok benne hogyha lett volna még egy red bull még egy pilótával akkor 3an lettek volna jók, de megemlíthettem volna a brawnt is hisz hányszor volt brawn 1-2.
  • Laceee
    Látom komoly nyomot hagyott benned a sok Ferrari VB
  • a.carkey
    Elég lett volna, ha a nagyok három autót indíthattak volna. Nem lett volna itt probléma.
  • a.carkey
    Persze, szép, de bocs: tavaly megvolt a lehetőség, hogy Max nélkül új bajnokságot indítsanak. Nem tették, szóval inkább csendben kéne maradni, és annak örülni, hogy nincs nekik még több ellenfél (elég lesz a McLaren, Mercedes, Sauber, stb..

(Amúgy meg: Muhahaha! A Ferrari, mint fő kereszteslovag, aki azért aggódik, hogy kevesebb ellenféllel kell versenyeznie, és aki van, az sem túl acélos, különösen, hogy volt olyan szezon, amikor az USAban két másik csapattal fejeztek be egyedül versenyt és CSAK ezzel tudtak nyerni. Szóval kicsit átlátszó, ráadásul csak akkor nyilatkozik valaki ennyi sok okosságot, ha baj van az autó fejlesztésével. Különösen annak fényében, hogy ha 1991ben a Minardi előttük végzett volna egy időmérőn, akkor legszivesebben átfestették volna pirosra ... Olyankor sem fájt a fejük, amikor 1990ben Life Racing Development, meg a Coloni nevezett a vébére. Ja, azok olaszok, olasz pilótákkal?)

A Renaultos dolgot meg inkább passzolom, mert baromság. (Ilyen alapon a Honda-Brawn is kritizálható, blabla.)
  • Legend Killer
    lehet merényletet követtek ellene és belefulladt1spagettibe :D.

csakviccelek, todt jó arc.
  • Dietrich
    én szerintem meg a ferarinak semmi joga már pofázni..megvolt a lehetősége hogy tegyen az ellen ami most van (Moslék megbuktatása)de nem tett semmit..így aztán ez csak egy hír hogy róluk beszéljenek ;)
  • Totti5
    Én csak azon csodálkozok hogy Todt meg sem nyikkant ezügyben. Egyátalán még a helyén van?:DD hónapok óta semmi híre meg semmi nyilatkozat.
  • mcmoha
    En most arra gondoltam, hogy a maradek F1 milyen lett volna az uj kis csapatokkal. Nem csoda, hogy Berni azt nyilatkozta, hogy mar nem epitette volna fel ujra az F1-et. Valoszinuleg nagyon is tisztaban van vele, hogy "legendas", nagy multu csapatok nelkul nem er semmit az egesz. Mivel neki se tetszik az uj pontrendszer, nekem most eppen szimpi az oreg.:)
  • b-type
    Nagyon nehéz ügy, eleinte én spec nem hittem benne, aztán ahogy jelentkeztek a pályák, és a csapatok mellé álltak a versenyzők, valamint még a MotoGp-s Dorna is bejelentkezett...ott volt a az Eurosport, végül belegondoltam abba, hogy az a pénz aminek jelenleg a fele kifolyik az F1-ből (és fog is még évtizedekig/azaz gyakorlatilag örökre) az megmarad a versenysorozatban.
    Szal a végefelé már nem volt annyira nehéz elképzelni...
    De aztán másképpen alakult.
  • mcmoha
    Most jol lehet kovetkeztetni arra mi lett volna az F1-bol ha a nagy csapatok sajat bajnoksagot inditanak.
  • b-type
    Viszont egyvalami elvitathatatlan tőlük...a legrégebben létező F1-s csapat, gyakorlatilag amióta létezik az F1 ott vannak sikeresen-sikertelenül.
    Megfogalmazhatnak kritikát, kicsit talán erős, de van benne igazuk sztem.
    Azok a mondatok visszahangzanak bennem, hogy ha kell feltöltik a GP2-ből az F1-t, meg az F1 túléli a Ferrari távozását is...stb.
  • Legend Killer
    azér nem lépett senki ki, mer kell a pénz, a média, meg az F1. v nemtom.
  • Legend Killer
    Ferrarinak igaza van :D. kár, h nem ott van Michael :P.
  • G_ArchAngel #91491
    olaszok, ha valamit olyan elannal csinalnanak, mint ahogy a pofajukat jartatjak, a vilag vezeto gazdasagi hatalma lennenek...

egy francia, egy brit es egy nemet vezette oket a csucsra, most ott van ket latin, akik kozul az egyik a hatterben biztos mindent meg fog tenni, hogy kicsinalja a masikat - lehet majd az O tetemukre is rarabol egy ukran hiena...
  • HunnernesKonge
    Igazuk van, de amikor ott volt a lehetőség hogy kilépjenek ebből a majomparádéból akkor nem csak nekik, de mindenkinek inába szállt a bátorsága...Ebben a megvilágításban már egészen másképp fest ez a hír
  • Dietrich
    európa, FIA, Ecleston..nem képes megérteni azt, hogy ha amcsi csapat kell a F1-be akkor az vagy Ganassi vagy Penske főnöksége alatt és amcsi versenyzők (vagy esetleg ausztrálok mint Briscoe aki végül is nagyapja révén magyar is)hogy legyen nézettség (ergo érdekelje a jenkiket)és lenne szponzoraik is és akkor mehetnek amcsi versenyt is. De mivel a michelin elintézte, hogy az a kevés jenki aki kiment F1-re a büdös életben többet nem fog csak ha a felsorolt emberek nem vesznek részt egy F1 projektben.
    Attól még nem lesz szponzor mert elnevezem amerikai teamnek..szponzorok ráadásul autókat szponzorálnak amerikában nem teamet.

Ez a USF1 a kezdetektől fogva egy fantom team volt se autó se versenyző se semmi..
  • Dietrich
    A Ferrarinál kiborult a bili
  • Dietrich
    Mercedes next to exit F1?

(GMM) The newly launched Mercedes GP team needs to win grands prix in order to maintain the support of its parent Daimler. That is the clear message of the German carmaker's chief executive Dieter Zetsche, who told manager-magazin.com - in an interview to be published on Friday - that winning is "a condition" of the project.

Mercedes, along with its shareholder Aabar, has taken over the title-winning Brawn team and is fielding an all-German driver lineup this year featuring Michael Schumacher.

But Zetsche warned that, notwithstanding some expected defeats, if there are "clear signs" that Daimler's money could be better spent outside of F1, "we'll have to make a new decision".

"The fact that Aabar came along with us as an investor not only shows that we are distributing our risk, it is also a signal that the formula one team must pay for itself," he added.

"We take our guidance from Gottlieb Daimler, who said 'The best, or nothing at all'," Zetsche said.
  • Legend Killer
    -z
  • Legend Killer
    és harmadikként Michael Schumacher elhúzz és megnyeriiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!

• Máté94
    Bázz kiütötteelek?:O
    Hát igen Schumi még belefog köpni a levesbe de VB már szerintem nem lesz, de ki tudja:)
  • DIESEL DOG #91483
    A McLaren mindig is nagyon szép autókat hozott össze, és idén sem csalódtam... ^^

Más... kíváncsi leszek Schumaher-re hogy felejtett-e valamit. Bár kétlem, nem a víztől lett ő 7-szeres VB győztes...
  • Máté94
    Ilyen csatákat akarok!
  • Máté94
    Ugye?
  • DIESEL DOG #91480
    csodás ez az autó... :)
  • proway
    Csak mert valamelyik fórumban olvastam aláírásként, de már nem emlékszem rá 100%-osan.
  • Legend Killer
    ok.
  • Totti5
    Kicsit nyersen fogalmazata meg, de arra gondol és olvasott valamit amiben erről volt szó. Alonso a Santanderrel kötött szponzori megállapodást, de még anno a Mekihez is vitte, most pedig a Ferrarihoz.
  • Legend Killer
    .
  • proway
    Sziasztok. Az a Kimi mondat érdekelne amiben azt mondja h 2szeres világbajnok fizetett azért h versenyezhessen, csak h pontosan h szól?
    Esetleg tudja vlki?
  • tmp
    Ahogy látom a McLaren is csinált valamit a kerékanyával :

• Legend Killer
    én is várom.
  • DIESEL DOG #91472
    Áhh végre! 21 nap múlva kezdődik a 2010-es idény! Már alig várom! ^^

A McLaren idén is nagyon szép autót csinált szerintem...
  • Szabi1991