182154
  • IXEMGabeo
    Szabályzat egyik fő pontja hogy ne hagyd el az autót teljes terjedelemmel. Innentől kezdve nem is értem mit műveltek az Fia-nal tegnap, hogy ezt engedték. Pár éve ugyanez a probléma volt Abu Dhabiban az utso kanyarnal.ott is csak a gond volt majd megmondtak a futamon büntetik a palyaelhagyast. Verstappennek ilyen alapon ugyanolyan joga lett volna megtartania a győzelmet, mint ahogyan nem szóltak bele 30 korig Hami és Bottas palyaelhagyasaiba
  • Magnum PI
    Szerintem Hamiltont hagyjátok ki ebből mert ő nem csinált semmi rosszat szerintem. Mindenki más is megmondta, hogy írásba volt adva hogy lehet menni szélesen.

Az FIA volt gyökér, hogy menet közben meg már mást mondtak, valamint mert ilyen elcseszett szabályt hoznak be egy technikai sportba, hogy a csillagok állásától függ mi a szabályos és mi nem. Lehet menni szélesen ha nincs előnyszerzés. Motorsportban ha gyorsabb vagy úgy akkor az mind előny. Ja, hogy most már pozíció cserét mondanak. És azt hol kell nézni. Pont abban a kanyarban? Mi van ha már a kanyar lőtt megvan a pozi, akkor mehet szélesen? Vagy ha pont a kanyar után előz mert a szélesítés miatt van több lendület? Hülyeség az egész FIA

A RB meg figyelmetlen volt, hogy nem tudtak arról hogy lehet menni szélesen miközben mindenki más igen. Ilyeneket nem nézhetnek be ha a VB-ért mennek. De nincsenek egyedül. Tavaly a Merci két ilyet is benézett. Az egyik volt rossz helyen gyakorolt rajt a másik meg zárt boxba behajtás. Hamilton megkapta a 10 másodpercet mind a 2 esetben.
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2021.03.29. 14:00:33
  • IXEMGabeo
    Elmesz a sunyiba a nagy ragadozót levadasztak tegnap
  • IXEMGabeo
    Teljesen Mind1 mi történt ez a futam Verstappene volt... Azon nevettem a szagertok Wéber és Michelisz nem gondoltak bele, hogy Verstappen a bizonyos palyaszelesites miatt adta vissza a poziciot
  • b-type
    Tartottalak annyira hogy megnéztem Hamilton onboard-ját a 36. körtől amikor szóltak neki, és polemizáltak a pályaelhagyásról, egészen a befutóig egyetlen egyszer sem(!) hagyta el pályát a 4-s kanyar kijáratán. Elbaxta egyszer a 10-s kanyart és akkor beporolta a gumijait a hátsó egyenesben, és ennyi.
    Nem tudom mi értelme van szándékosan hazudozni, és eldobni a szavaid hitelét.
  • AnuluWork #175403
    Ha tényleg bünteték Maxot, oké, visszaadta, de Hamilton +5 sec folyamatos pályaelhagyásért, oszt szóljon. Kb. így kellett volna.
  • __Jacek__
    Probléma nem is Hami mert ő azt csinálta amit engedtek, hanem hogy mi történt amikor rászóltak? :D Mi az hogy a felétől nem lehet... Egyébként az a pálya mellett közlekedés a legalja... fia egy full kretén banda ez tuti.

Mert amikor rászóltak útánna még 5x elhagyta a pályát ott , és semmi :D

Sódert mindenhova két méteres sávban útánna jöhet az aszfaltos bukókeret! mindjárt nem lenne pálya elhagyás...:D
  • adam46
    Egy biztos, az FIA még mindig balfaszokból álló társulat. Nem értem, hogy miért kell ezen annyit kattogniuk, egyszerű: a kerékvető még a pálya része és csá, ez vonatkozik minden tetves hétvégére, de nem. Itt most szélesítheted, de csak pénteken, meg szombaton 15:44 percig, aztán bünti...
  • maffioso
    Lewis vs Max 4es kanyarok
  • b-type
    olvasnivaló:

Ebbe ismét sikerült beletenyerelnie az FIA-nak. Michael Masi versenyigazgató a pénteki két szabadedzés között furcsa szabályozásról adott tájékoztatást a versenyzőknek és a csapatoknak Bahreinben. Közölte, hogy bár az első tréningen még elnézte a pályaszélesítést a 4-es kanyarnál, a folytatásban az edzéseken (így az időmérőn is) minden olyan kört törölni fognak, amelyben valaki négy kerékkel átlépi a határt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor azt is jelezte, hogy a versenyen más elv lesz érvényben: nem fogják külön figyelni a pályahatárokat. Ma már tudjuk, az ausztrál ezzel tulajdonképpen egy újabb vitának nyitott ajtót.

A kiadott szabályozás a vasárnapi Bahreini Nagydíjon többek között Lewis Hamiltont is arra bátorította, hogy a Red Bull ellen vívott szoros csatában merje használni a 4-es kanyar bukóterét a pár tizedmásodperces időnyereség érdekében, mondván, úgysem figyelik a pályahatárokat. Rendszeresen ennek megfelelően is vette a kanyart, míg csapata a fülére nem szólt: az FIA figyelmeztette őket, hogy mostantól kerülni kell a fehér vonal átlépését. A versenyző nem értette, mire föl a pálfordulás, és ennek már a rádióban is hangot adott.

A címvédő a futam után elmondta:

„Ez az egész zavaros. A legtöbb pályán nem szabad négy kerékkel elhagyni a pályát a fehér vonal átlépésével, de ezen a hétvégén ebben az egy kanyarban azt mondták, hogy kimehetsz, de a kerékvetőt nem lépheted át. De a versenyen lehetett. És ezt le is írták” – utalt a kettős szabályozásra.

Hamilton kiemelte, érdemes szélesre futni azon a ponton, mivel időt lehet vele nyerni – ő nyilvánvalóan ezért is csinálta rendszeresen. „Amikor viszont előzöl, akkor nem szabad a pályán kívül előznöd” – hozta föl az előzővel ellentétesen rendelkező másik szabályt.

„A verseny felénél tulajdonképpen meggondolták magukat (ti. az FIA), és hirtelen már nem szabadott átlépni a fehér vonalat.”

„Részemről ez rendben van. Gyorsabb volt így, segített is nekem óvni a gumikat. Szóval hálás voltam a döntésért. És végső soron emiatt volt az, hogy Max nem előzhetett meg a pályán kívül.”

A zavaros helyzetről Max Verstappent is megkérdezték a verseny után. „A futam alatt azt mondták nekem, hogy egyesek szélesre futnak, és arra bátorítottak, hogy én is tegyem ezt, hogy időt nyerjek. Szóval én is megtettem. Aztán egy ponton túl azt mondták, hogy ne csináljam többet. Szóval fogalmam sincs.
  • adam46
    Hamilton
  • bakkerman
    Erdekes szezonunk lesz,ez mar biztos! A Merci hatalmas elönye szerintem most valoban eltunt,es nem csak “sajnaltattak” magukat. Maxban csalodtam egy picit most,ahhoz kepest hogy mennyire egy csibesz,vakmerö srac (volt/van,nem tudom), ez a lépés messze áll töle,nem kellett volna visszaadni a poziciot csak ha raszolnak. De ez akar lehet egy fricska is Hamilton orra ala,hogy most ezt Max odaadta neki,de tempoban jobb a RB. Vettel csalodas,ott folytatta ahol abbahagyta...fejben nincs ott,tovabbra se...Alonso nem ment rosszul,jo lesz ö,4. helytol lefele iszonyat szoros lesz minden futam,az Alfak eleg szepen fejlodtek! A Haas katasztrofa,Mazepin nem F1 szintu pilota...
  • Magnum PI
    Igen, Horner azt mondta a bírák szóltak. Ami meglepően gyorsan megtörtént ezek szerint. Nem kellett nekik 30 kör, hogy meglássák valaki elhagyta a pályát.
  • Magnum PI
    Megint mire megtörik az egyeduralom, jönnek az új szabályok és 22ben minden megint a feje tetejére áll, és aki a legjobban betalál uralni fogja a mezőnyt 4-5 évig. Most kellene még ezt hagyni 1-2 évig, hogy beérjen a McLaren, visszatérjen a Ferrari és lenne pár izgalmas év, de ehhez már késő.
  • Nohab
    Most az angol kommentárral néztem meg a versenyt. Nem tudom elhangzott-e az M4-es verziónál, de a verseny elején Max problémája a difizár volt, ami az egész verseny alatt elkísérte. A pozíció visszaadását pedig a bírák döntése alapján tette. Igaz, azt hallotta az informátor, hogy nem kell elengednie Hamiltont, de a látottak alapján javította ki magát.
  • AnuluWork #175393
    Ricciardo a Netflixes sorozatban megmondta, hogy azért megy el a Renaulttól, mert csak akkor tudnának nyerni jelenleg (tavaly), ha mindenki kiesik előlük. Alonsonak is biztos lesz jobb, de a többiek is fejlődnek. Az bizti, hogy a középmezőny durvább, mint tavaly. Most alapból egyértelmű, hogy legalább 2 merci, 2 rb, 2 mclaren, 1 ferrari, 1 alpha tauri, 1 am helye biztos az első tizen belül, a többin osztozik 9 másik versenyző. Tavaly ez 2 merci, 1 rb, 1 mclaren, 2 racing point, 1 renault volt úgy átlagban versenyenként. Meg Leclerc, amikor nem bénázott. Az idei év nagyon durva lesz.
  • repvez
    Vettel is hamar kipontozódik ha igy folytatja már 5 buti pontja van a 12 ből, hogy egyszer a kisparda üljön .
    Hülkenberg meg mér dörzsöli a tenyerét, hogy beugorjon helyette.
  • Magnum PI
    Nagyon úgy néz ki amit Mazepin hoz pénzt azt el is fogják költeni autó építésre, mert mindig össze fogja törni. Az a szerencse hogy annyira szar a Haas hogy nem sok kárt tud okozni. Nem hiányzik egy új Maldonado a középmezőnybe.
  • repvez
    Pontosan, ezelött sose volt gond belöle mig nem hozták be az aszfdaltozzunk le mnden bukoteret, addig még az elözésbe is belebukhattak a versenyzök ha egy kicsit megcsipte a fuvet , most meg pályán kivül is megelözhet bárki bárkit, ha a kocsija egy kis része még az engedélyezett zonában van .

Ha nem lenne betonos bukotér, akkor nem az FIA hozna itéletet és döntené el , hogy ki volt szabályos és ki nem hanem a fizika.
    Egyrészről nem lennél ugyan olyan gyors igy értelme se lenne kiszélesiteni a páláyt, másrészről meg akár ki is eshetsz a versenyből, mint ahogy volt is rá példa régen .

De ugye most már nem arrol szol, hogy versenyezzenek és gyozzon a jobb, ma arrol szol , hogy ki tudja jobban sporolni és nehogy véletlenul is kiessen valaki, mert az pénz kiesés .
  • lac coo
    Egyébként MAX is megérdemelte volna, ő is hibátlanul ment !!!

Ha Perez ilyen gyors lesz, Hamiltonnak nagyon fog hiányozni egy jó hátvéd, de hát Bottas -ban én már nem bízom ....
  • lac coo
    Szerintem is. Világos a szabály, fehér vonalon rajta kell maradni ... Én se tennék engedményeket ebben ...
  • Magnum PI
    Amúgy miért kell kanyaronként megszabni hol szabad levágni és hol nem? Mi lenne ha sehol nem lehetne soha?
  • mcmoha
  • paj01
    Bizony ezt így kell csinálni. A merci most lépéshátrányba került és csak úgy nyerhettek hogy minden trükköt bevetettek. A játékot meg a szabályokat kell utálni nem a játékosokat. Szerintem zseniális amit a merci csinált, bekóstolták ezt a 4es kanyarvágás dolgot, úgy voltak vele majd szólnak nekik ha gond van vele, elsőre úgy is csak figyelmeztetést kaphatnak. Egyedül nekik volt ennyi eszük... Hiába, nagy csibész ez a Toto:D Hamilton meg tette a dolgát ahogy egy VBtól elvárható.

Max meg nehogy most puhuljon már el mire esélye lenne a címre. Szerintem ezt most benézte, úgy érezte meg lesz másodjára is a előzés tisztán azért volt ilyen nagylelkű. Ez most kapufa lett.
  • nearo
    Eh... amit viszont szomorú látni, hogy három világbajnok is 10-en kívül végzett.
    Alo kiesett, de a futam második felében autózott tempója alapján amúgy sem lett volna meg a pontszerzés szerintem. Vettel katasztrófa... ha nincs az ütközés Oconnal, simán csak egy pocsék tanulós verseny lett volna, de így ezzel a buta hibával csak tovább rontja a hírnevét. Rai volt a legközelebb, 11. hely lett a vége, de pontszerzés neki is csak akkor lett volna ebből, ha valaki kihullik előle.
  • Magnum PI
    Hamilton tette amit egy vilagbajnoknak kell. Viszont ha Verstappen pont iden felejt el ragadozonak lenni akkor bukni fogja VBt. Fog meg ez a par pont hianyozni.

Verseny igazgatosag meg hozta a szintet. Eleve eszre sem veszik mi van aztan meg azt mondjak "Meg egy ilyen feher zaszlo!!!". Hat nem volt feher zaszlo. Autoverseny csucsa es a szabalyrendszer egy szubjektiv vicc.
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2021.03.28. 19:00:16
  • Pares
    Ennél undorítóbb és felháborítóbb befejezést még nem láttam. Hamiltonnak fekete zászlót kellett volna adni, nem serleget. De úgy látszik egyesek egyenlőbbek másoknál.
  • adam46
    A ragadozó le lett előzve, miről beszélsz? :D
  • lac coo
    Azért ha Bottas nem bukja a kerékcserét, Werstappen óriási bajban lett volna ... ;)
  • AnuluWork #175379
    Azért a gyerekkorában elég durván lenézték a többiek, de ő ment előre. Most viszont tényleg a ló túlsó oldalára került, csak azért a tehetsége még mindig megvan. Ennek ellenére buta volt a RB.
  • Stockbauer33 #175378
    Perez Ric Sai Lec Rai Alo

Max
  • AnuluWork #175377
    Új papja van Maxnak, aki megmondta neki, hogy nem jut a paradicsomba, ha ismét szemét lesz, vagy mi volt ez a helyátadás? Anno 100x kilökött/bevetődött/lezárt mindenkit, pl. Leclercet, most meg ennyire magabiztosan bevállalta, hogy majd ismét megelőzi versenyen Hamiltont? :D

Egy biztos, nagyon magabiztos. Viszont a Merci is fejleszt, Perez is biztosabb lesz, Bottasnak is lehet jó napja, szóval 23 verseny ide, 23 oda, kár volt visszaadni.

De Hamilton tipikusan az a skukac, aki előtte 100x levágja a kanyart szabálytalanul, rá se mert szólni a versenybíróság, de ha őt előzik meg hasonló körülmények között, már csipog is.
  • lac coo
    Hát ilyen az, ha egy csapatnak van gógyija ... ;)
  • lac coo
    azt kell mondjam, Hamilton vérprofi, ragadozó..... Kegyetlenül kihasznál mindent, ha a bírák balfaszok ezzel a pályaelhagyással, hát neki ez ajándék ... ezt így kell...

Természetesen elhagyni a pályát más mint elhagyással előzni. , de szerintem is túl könynen visszadták a poziciót...... amúgy a végén már Werstappen is el-el hagyta ....
  • maffioso
    Végtelenül felháborítónak találom az egészet. Nem gondoltam, hogy tud lejjebb süllyedni ez a faszi még a szememben.
  • [HUN]FaTaL
    Gondolom az nem gond, hogy Hamilton kb. 8 sec előnyt szedett össze ott a verseny alatt :D
  • Sippie
    gondolom beugrott neki, hogyan küldte ki tavaly Albont hasonló manőver közben egy kis "ejnyebejnyéért" cserébe, és inkább tartotta a távolságot.
  • paj01
    A kommentatorok ma nincsenek toppon
  • nearo
    nekem is ez volt a tippem inkább, és tényleg így is volt

szerk.: mondjuk amennyit Ham a verseny alatt használta ott a pályán kívüli részt, ez akár bele is férhetett volna...
    Utoljára szerkesztette: nearo, 2021.03.28. 18:42:53
  • paj01
    Szerintem Max a 4es ben elhagyta a pályát elozeskor es ezert engedte vissza Hamiltont.