182153
  • b-type
    Eddig tökéletesen megoldották Monaco-ban, Baku-ban, Franciákál, és most is, de csináltak Perez-nek egy 4.8mp kerékcserét 2.2 helyett, és ezért át tudta ugrani a Mercedes.
    40 ponttal vezetik a gyártóit, 18 ponttal vezetik az egyénit, 4 futamot húztak be zsínórban. Az egyéni pedig reálisan nézve már több mint egy futamgyőzelemnyi lenne, mert Baku az egy totál esélytelen képet mutatott a Mercedes-nek.
    Nehéz lenne fogást találni a versenyzői felálláson.
  • sure
    Csak egy abszurd laikus feltételezés, nem lehet, hogy ez egy pszichológiai taktikai húzás volt csupán - picit összezavarni a Mercit, hogy a 2 RB pilóta 2 különböző taktikán van?

De végül igazándiból nem a piros vs sárga gumin indulás, hanem inkább az elrontott kerékcsere miatt nem lett harmadik Perez.
  • barcalaci84
    de miért nem hozták sárgán?... az taktikailag nem sokkal jobbnak tűnt volna a "jó gumikímélésű" Perezzel?... jó tempóban akár mehetett volna hosszabban is mint a az eleje és könnyebb lett volna jó tempóban kellő közelségben maradni majd támadni a frissebb gumin... mert szerintem ez nem is igazán sikerült a piroson ...
    teljesen mindegy mert most nem volt jelentősége...

szóval miért nem sárgán ? miért nem az ideálison?

egyelőre Perez még az 1-4 helyet se tudja hozni stabilan az időmérőkön (most se sikerült , csak szerencséje volt h bottasnak bünti)
    azokon a futamokon ahol ez nem fog sikerülni ott nagyon necces lesz h kellő közelségben maradjon és tudjon Maxnak segíteni gumiszínektől függetlenül...

Utoljára szerkesztette: barcalaci84, 2021.06.28. 22:02:47
  • b-type
    Bahrain...hol van az már, Perez mennyit ment Bahrain-ig azzal a Red Bull-l? 160kör, másfél nap?
    Simán hozhatták pirosra mert Perez jó gumikímélésben, ugye az egyik legjobb...tehát tudták hogy sokáig el tudja vinni a Red Bull-t jó tempóban, és így is volt. Az is biztosra vehető volt hogy Q2-ben a rövid pályán a középmezőny be fog próbálkozni a piros gumival, és bármi lesz is a rajtrácson is ott lesznek. Egyszerűen a biztosra mentek ennyi.
  • barcalaci84
    ezt mondom h semmilyen taktikai előnye nem volt a Red bullnak ami miatt piroson akarták volna Perezt...tudom persze h hátha a rajtnál kicsit gyorsabb...Ne vicceljünk már...Ezért nem áldoznak be egy versenyt és kockáztatják h Perezt már akár durván hamar kell majd hozni...(és biztos h hamarabb mint a vetélytársakat)
    Eleve előnyben voltak hisz Bottasnak bünti... Persze Pereznek majdnem sikerült h Bottas még így is előtte legyen :)

azért hozták piroson , mert nem tudta volna megcsinálni számításaik szerint sárgán...4 próbálkozásból se :) és a piros q3 is neccesnek tűnt 1 próbálkozásból... 2 ből már hittek benne kicsit...
    Bahrain után nyilatkozták is emlékeim szerint h tanultak az esetből és ha nincs meg a tempó akkor nem fogják erőltetni, mert fontosabb a rajtpozíció
    Utoljára szerkesztette: barcalaci84, 2021.06.28. 20:38:17
  • b-type
    Nem, rá kellett volna próbálni a sárgára, és ha nem megy akkor a pirosra, ez van akkor ha a futam a lényeges...hiába próbálod lehúzni, az azt megelőző futamok sem támasztanak alá. Egyszerűen Perez-t helyezik ahogy Marko is mondta, és ez már a Q2-ben kezdődik, hiszen ott dől el a futamot indító gumi.
    Addig amíg kellett Perez simán elment a pirossal is, sőt még tovább is. Látszott hogy Hamilton már leszakadt Verstappen-ről mire Perez-t ki kellett hozni, és hiába jött rögtön, esélye sem volt elévágni Verstappen-nek 6másodperc hátrányból.
    Vágom amit mondasz, de ha Perez futama fontos lett volna, akkor igen is kijönnek elsőnek a sárgával, megnyomja és csak akkor jön a pirossal ha nem tud továbbmenni....ez a bevett gyakorlat a top csapatoknál.
    Nem járt így sem rosszul mert el tudott menni a pirossal is addig amíg a Mercedes-k a sárgán, deazért őt kellett hívni a leghamarabb.
  • barcalaci84
    azért mert kb fél mp-különbség volt a két keverék közt...Perez meg a q1-ben majdnem kiesett...a q2.ben is rosszabbatt ment pirossal elsőre , mint Max sárgával...de ha a legjobb köréhez nézem a kb fél mp-t , akkor is kiesik

de nem tudom mit nem értesz azon , h a piros gumis tempója se volt meggyőző és ezért nem mertek próbálkozni...meg nem is volt értelme...
    itt ezen a pályán ...tegnapelőtt
    meg bahrainban :)
    Utoljára szerkesztette: barcalaci84, 2021.06.28. 19:57:44
  • barcalaci84
    egész futam alaatt nem volt elég közel Hamilton (már a 15.körben se)....de ha lett volna , akkor a sárgával még bőven lehetett volna menni...Perez akármekkora gumimágus hamarabb jött volna...ha meg nem , akkor azért mert már megvan a szükséges távolság....
  • b-type
    Másrészről nem tudom mi alapján jelented ki hogy nem volt értelme rápróbálni Q2-ben, az elöző francia futamon simán megcsinálta első futásra gyorsabb volt Verstappen-nél a sárgán a Q2-ben, azt megelőzően Baku-ban meg szintén simán, 0.005ezreddel kapott ki Verstappen-től azonos gumin.
    Mire fel ez a nagy magabiztosság? Normál esetben simán kiküldik sárgán, aztán ha nem elég akkor megy pirossal.
  • b-type
    Dehogynem, hiszen miatta nem tudott Hamilton elévágni Verstappen-nek csak annyira későn amikor már 6mp volt az időkülönbség.
  • barcalaci84
    de nem hozta :) Hamilton és Verstappen futamát semmilyen szinten nem befolyásolta (eleve a piros gumi kőbevéste gyakorlatilag h neki kell majd legelőször jönni a négyesből , így Hamilton akár elévágással is próbálkozhat majd Max ellen ha meg van a szükséges távolság ha nincs...

vele nem lehet csak úgy rápróbálni, mert semmiu garancia nincs rá h Perez 1 lehetőségből megcsinálja a q3-at piroson... Föleg a q1-es teljesítménye után, de az egész hétvége alapján is...Bottasnál bevetették a pirosat , Hamiltonnál és Verstapennél meg nyugi volt a sárgán
    perez meg esélytelen volt sárgán így minek szivatni szegényt...
  • b-type
    Meg se próbálták, amennyiben komolyan terveznek Perez futamával, akkor rápróbál a sárgára mint a többi, de nem. Neki nem az volt a dolga hogy jó futama legyen, neki eleve meg volt a szerepe, és hozta is.
  • barcalaci84
    megégette a sárgát? erölködés nélkül ment Perez mögött 2.5 mp-re...Bottas mérnöke mondogatta h gyorsabb mint Lewis a lassú kanyarokban :) simán ott volt 2mp-n belül mire jött Perez kerékcsereéje (pedig előtte Mazepin lekörözés miatt bukott egy nagyott)
    Pereznek se a piros kellett volna, csak ugye nem volt meg az egykörös tempó h egyáltalán próbálkozzanak nála( benne volt h kiesik q1-ben)
    nem elég stabil , szokott is hibázni gyorskörön...a Red Bull nem teheti meg h mégegyszer elkövessék ugyanazt a hibát amit a múltkor és a korábbi években a többi 2. számúnál többször

és szerintem jól döntöttek , mert sárgán esélye nem lett volna a q3-ra
  • lac coo
    Meg sem próbálták ráengedni Hamiltonra, én tök meglepődtem, hogy ilyen nyiltan csicskára veszik és kihozzák mielőtt utoléri Hamiltont ... Szerintem tempóban gyenge és kész ! :) Akárcsak Bottas :)
  • b-type
    Amennyiben Bottas piroson rajtol, akkor felejtős neki az egész futam, vagy minimál tempóban kellett volna menjen, így is megégette a sárgát.
    Bottas nem olyan jó a gumikkal mint Perez, és ezen a futamon a Mercedes sem volt olyan jó a gumikkal mint a Red Bull.
    Ez nem volt opció Bottas-nak.
  • barcalaci84
    igen mivel a középmezőny szoros és sokszereplős ezért ha valaki felrakja a pirosat q-2 ben , akkor a többinek is fel kell ha q3-ról álmodozik...ha szabadgumiválasztás lenne f1-ben akkor senki se indult volna tegnap piroson...
    az h mindenki kört kapott pl engem nem győzött meg arról h ők tudták a tutit :) Sainz és Leclerc lépkedett előre a rajthoz képest (Leclercnek ugye 1 kör végén cseréltek kényszerből és láthatóan jól működött...
    nem volt óriási hátrány a piros gumi , de nem véletlenül nem vállalta Bottas sem (pedig ugye rajthely bünti) így tudta h neki az elején kellene előzgetni... ő mégis elvette a q2 végén a piros gumin ( kiküldték piroson , mert első próbálkozás után nem volt egyértelmű h meg tudja-e csinálni sárgán...
  • b-type
    Miért lett volna hátrány, Norris is piroson rajtolt, sőt Sainz kivételével a 4. helytől lefelé aki pontot szerzett az mind piroson rajtolt.
  • barcalaci84
    1.04.583-at ment a q2-ben elsőre...az első próbálkozások után az 12.Vettel 1:04.8.t ment és javult a pálya a második próbálkozásokra...Russel is jött a williamsel 1.04.6-t másodikra... szóval nem volt életbiztosítás szerintem az első mért kört, bár kétségtelen h utólag nézve elég lett volna...
    ahogy a q1 -ben is az első próbálkozások után még nem volt biztonságban Perez...olyannyira h ha a második próbálkozásánál véletlenül elveszik a körét egy pályaelhagyás miatt , vagy csak simán beleront és nem tud javítani(ami bőven benne van mindenkinél ezen a pályán) , akkor kiesik a q1-ben...
    szerintem ezért nem merték megpróbálni se a mediumot a q2-ben...
    semmi értelme nem volt amúgy a lágyon indulni...Bottas is inkább elvette a q2 végén a lágyat , pedig tudták h rajtbüntije lesz és jól jöhbetne az általad vizionált gumielőny a verseny elején...hátha poziciót fog majd... nem akarták Bottassal se, hisz egyértelmű hátrány volt piroson indulni...
    Utoljára szerkesztette: barcalaci84, 2021.06.28. 15:53:46
  • b-type
    ?
    Nem kellett simán továbbment volna az első idejével is a Q3-ba., sőt a Q1-s idejével is továbbjutott volna.
    Simán rá kellett volna próbálni sárgán, és ha nagyon nem akkor kijönni pirossal...ez a normál felállás.
  • barcalaci84
    Úgy magyarázom h tisztán látszott h nincs meg az egy koros tempoja hozzá...
    Meg piroson is kellett a második próbálkozás neki a q3 hoz...
    Pl Norris se próbálkozott sárgán, pedig Perez előtt rajtolt... A Mekivel is hazardjatek lett volna, ahogy Perezzel is... És egyszer már befurodtek vele...
    Fel mp lemaradásban van és időmérőn a B liga nagyon közel van... És sokszereplos is időmérőn a B liga
  • b-type
    ..meg sem próbálták vele. Ezt hogy magyarázod mással? Normál esetben kimegy fut egyet sárgán aztán meglátják hogy mire lesz elég, és ha necces akkor kijön pirosan is.
    ...de Perez-t ki se küldték sárgán...
    A mondanivalód második része az megint olyan hogy egy 'volna' a lényege, az meg nem játszik.
  • barcalaci84
    Én úgy gondolom Pereznek azért volt q2 - n csak piros próbálkozása, mert tisztán látszott a hétvégén h sárgával nem lesz meg neki a q3 (ahogy Bahreinben)...
    De tartom h Perez sehol nem lett volna ha Hamilton az 50 körül megprobalja megint a 2 kiállást, mert a tempó megvan csak az előzés nem megy... Most Max kézben tartotta, de ehhez Pereznek semmi koze
  • b-type
    De nem mentek addig, pontosan tudták mit akarnak, Perez kapott egy pirosat a Q2-re, ki se küldték sárgán(!!) Eleve az volt a taktika hogy piroson megy, talán hogy a rajtnál tudjon fogni, és mert tudták hogy mikor lesznek az első cserék...dehogy mennek el az 50 körül.
    Perez annyit megy amennyit mondanak neki.
    Az pedig hogy nem tudott fogni a rajtnál az egyrészt annak köszönhető hogy Norris is ott volt piroson, másrészt, és legnagyobrészt annak hogy Hamilton visszapillantóból vezett...ezt nagyon jól látta meg Kiss Norbi.
    Szóval teljesen jó volt.
    Nem kell neki előrébb lenni. Minek? Pont ott kell lenni ahol ideális.
    Utoljára szerkesztette: b-type, 2021.06.28. 13:45:32
  • Stockbauer33 #176067
  • barcalaci84
    Tok jó h a verseny első felében nem volt még a 21 mp csak 18.... De Hamilton gyorsabb volt mint Perez így az olló csak nyílt volna vélhetőleg ha nem rontják el a kerekcseret is...
    Szóval a kritikus időszakban (mondjuk az 50 kor körül) igyis úgyis meg lett volna a lehetőség Hamiltonnak az ingyen 2. Cserére... Ahogy Barcelonában, vagy régebben a Hungaroringen...
  • b-type
    Egyáltalán nem volt haszontalan, a futam elején sikeres volt, aztán az elrontott kerékcseréje után már nem tudott ott lenni.
    Mert Perez-l simán blokkolták Hamilton elévágási kísérletét az első cserénél, hiszen ott volt 18mp-re Hamilton-tól, amikor már esett vissza a tempója, hiszen ő azért piroson volt, akkor ki kellett hívni, és az első kerékcseréjénél a csapata 4.8mp-s kerékcserét csinált, és ezért a Mercedes rögtön kihívta Bottas-t is, így tudták átugrani Perez-t...Perez itt absz. legjobb középső és utolsó szektort ment, de annyit nem tudott visszahozni.
    Ekkor rögtön kirántották Hamilton-t is, de eddigre már összeszedett közel 6mp hátrányt verstappen-hez, ahoz kevés volt már egy elévágás...tehát a futam első elévágásási lehetőségét sikeresen blokkolták Perez-l.
    Miután már Bottas mögé került akkor Bottas-l együtt lépegetett hátra, ott volt mögötte másfél másodpercre, de nem tudta megelőzni.
    Viszont a legyorsabb körért járó 1 pont Hamilton-nál volt. Itt stratégiát kellett váltani, elvenni az 1 pontot Hamilton-tól. ..ha jókor csinálják akkor még talán Bottas-t is megfoghatják.
    Hamilton elévágását itt már nem tudták Perez-l befolyásolni hiszen Bottas át tudta ugorni Perez elrontott kerékcseréjét követően.
    Annyira azért nem nagy a Red Bull előnye hogy meg lehessen pályán fogni azonos gumikon a Mercedes-t, ha támadja de nem sikerült akkor elfogy a gumija, márpedig elvileg azon a végéig kellett elmenni. Tehát stratégiát kellett váltani.
    Egy az egyben sztem Verstappen sem bírt volna el a pályán a Mercedes-l, ahogy Hamilton sem tudta megelőzni Perez-t Baku-ban, nincs meg a pályán előzéshez szükséges tempó különbség a két technika között.

valójában nem volt meg. 21mp veszteséggel számolhatsz 2.2mp kerékcserénél vonaltól vonalig
    Utoljára szerkesztette: b-type, 2021.06.28. 12:08:41
  • RatBaG #176064
    az asseni kavicságyba beköltözött valaki. pont láttam, czollner elkezdett jajjveszékelni, hogy úristen, ne engedjék oda a motorokat...
    https://twitter.com/i/status/1408759464161906689
  • barcalaci84
    De Perez pl tegnap megint haszontalan volt... Most csak az 1 pont múlt rajta, de Hamiltonnak megint ingyenkerekcsereje volt... Ha Hamiltonnak tegnap még lett volna a tempó h ott maradjon 2-3mp-re Maxhez, akkor most megint arról beszélnénk h Hamilton ingyen át tud állni 2 kiallasra és utolerhette volna akár Maxot... Most nyilván nem volt értelme Hamiltonnak jönni hamarabb, mert akkor Max is jön, mert nem volt még az elevagasi távolság...
    Lényeg ami lényeg Pereznek tegnap se volt még a szükséges tempó...
    Az idomerorol nem is beszélve, ahol a közepes gumit meg se mérték próbálni vele a q2-ben
  • b-type
    Ennyi elég:
    Helmut Marko:
    "A hibát azzal követték el, hogy Hamiltont egy körrel tovább tartották kint. A második kiállással nem tudtak reagálni, mivel Pérez lőtávolon belül volt. Ez azt jelentette volna, hogy a második kiállással Pérez mögé esett volna vissza, aki kiszélesítette volna az autóját” – magyarázta el, miért nem volt igaza a finnek.

Hozzátette, a Mercedes már Verstappen újbóli kihívása előtt sejthette volna, hogy milyen taktikára készülnek. „Én azon csodálkozom, hogy amikor Pérezt kint tartottuk, világossá vált, hogy Maxot másodszor is ki fogjuk hívni, őt pedig úgy helyezzük, hogy fedezze. Szóval ezzel a Mercedes második kerékcseréjének lehetősége elúszott.”

szóval ja, tökéletesen elégedettek vele. Persze megelőzhette volna Bottas-t most is, akkor az jó lett volna a gyártók tabelláján, de elsődleges feladata résztvenni a taktikában ami Verstappen-t segítheti.
  • lac coo
    hát igen, pont ami Bottas csinált ... :) ezért mondom, pont annyira lassú a csapattárshoz képest. Sőt szerintem lassabb mint mint Bottas Hamiltonhoz mérve ... OK. hogy csapat szempontból ez elég...de hát na ...
  • sure
    Szerintem is, minden versenyzőnek egyetlen gumiszettje kellene csak, hogy legyen egy versenyhétvégére (az sem slick, hanem mintázottt felületű, esőben is ezt kellene használni) , és szigorúan csak 1 pótkerék, defekt esetére, és ezt a szettet kellene beosztania mindenkinek az FP-k, a kvali és a verseny teljes időtartamára.
    Utoljára szerkesztette: sure, 2021.06.27. 21:18:17
  • lac coo
    RB és a Merci mindenkinek kört adott... RIP F1 ... :D :D :D Szerk..lehet a Merci nem mindenkinek ... :) most hogy végiggondolom ... :)
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2021.06.27. 19:05:46
  • mcmoha
  • repvez
    Ezekkel a gumikkal kéne már valamit kezdeni mert minden csak azokrol szól és még egyáltalán nem is hozzák azt amit kellene.

Mi az , hogy egy gumi csak egy körön hozza a csucs teljesitményét? Meg versenyen ugyan azon a gumin meg elmennek 20 köröket?
    Valahogy nekem ez igy nem áll össze,
    Idömérön csak 1 kört tudnak vele menni , hogy ne csökkenjen a teljesitménye, de versenyen meg még jó 20 körig miután elkezd elfogyni.,
    Valahogy ezeket az értékeket közelebb kellene hozni egymáshoz,
    Az meg egy másik dolog, hogy akülönbözö keverékeknek a rajtnál vajmi közük van beleszolni a verseny állásába.

Ha akkor van a legjobb állapotban a gumi akkor ki kelle jönnie annak az elönyenk ami a különbözö keverékeken rajtolok tudnak, igy vagy nagy helycseréknek kellen lennie az első etapban a lágyabb keverékesek javára és az első kiállásnál tudnának csak nyerni a hosszabb etappal a keményebb keverékesek.

De érkekes, hogy averseny végére meg majdnem a dupláját is hozza egy gumikeverék különbség mint ami elöre megadtak.

Valami tartosabbb gumi igazán jó lenne, hogy ne folyton erről menjen a téma, hanem ez csak egy lenne a sok összetevö közül.
  • Sippie
    a merci bemondása alapján
  • b-type
    Pedig jó, egyszerűen Perez-t helyezik a Red Bull-nál, azt amit Gasly és Albon sem tudott megcsinálni azt Perez tudja, ott kell lenni a Mercedes kiállásának abalakában, el lehet vinni vele a leggyorsabb kört ha az a Mercedes-nél van, és ahol összejön ott el tudja verni az egyik Mercedes-t.
    Ennél többet jelenleg nem kell adnia, hiszen vezetik a konstruktőrit, egyénit, zsínórban 4. futam amit behúznak.
    Kapni fog még egy szerződést.
  • lac coo
    Én nem értem mit sztárolnak Perezen Wéberék, szerintem még Bottasnál is rosszabb .... :D
  • IXEMGabeo
    Imádom ezt a pályát de ez bunrossz verseny
  • sure
    Cunoda büntijével Russell P10-ből indul, nagyon drukkolok neki, hogy brilliáns versenyzéssel meg esetleg kis szerencsével megspékelve be tudja húzni az első Williamses pontját, vagy akár pontjait. Összességében a Williamsnek is drukkolok, hogy folytatódjék a javuló forma, annyira méltatlan hozzájuk a sereghajtó szerep.
    Utoljára szerkesztette: sure, 2021.06.27. 13:08:44
  • PLaci #176051
    Az Abu Dhabi pálya vonalvezetésének változása: Facebook post
    régi = fehér
    új = piros