182153
  • adam46
    Ha figyelnél, akkor leírtam, hogy vakmerő volt.
  • lac coo
    Vagy most nincs rendben mert nem Ver csinalta...?! ;)
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2021.09.17. 12:18:40
  • lac coo
    Akkor Verstappennek mar nem lenne licensze, ha a hely nem hagyasert buntetnenek...! :)))
  • lac coo
    Probalni a kutya szokott... ott nulla, zero eselye volt elmenni hamilton mellett..... egy jo versenyzo, ezt eleve tudja es felkeszul, hogy 99 %, ,hogy ki kell menni a bukoterbe, vagy eleve neki sem all balettozni a lehetetlen iven.... Ver nem ilyen...
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2021.09.17. 12:15:46
  • adam46
    Tudod mi lett volna a vicces? Ha fordított helyzet állt volna fent, akkor ilyen képekből megszakértetted volna, hogy szegény szőrnek nem maradt helye:

De most rendben van, mert szokásosan a kedvenced csinálta.

Utoljára szerkesztette: adam46, 2021.09.17. 11:59:50
  • Magnum PI
    Az a baj, hogy ez az egész "helyet kell hagyni szabály" nincs konzisztensen kezelve. El kellene dönteni van-e ilyen szabály és ha van (úgy tudom van) akkor meg konzisztensen büntetni és betartatni.

Régen volt egy olyan hogy ha a hátul lévő autó első kereke a elől lévő autó hátsó kereke előtt van akkor ott már meg kell hagyni a helyet. Nem tudom él-e még, de az itt biztos megvolt.

Szerintem Verstappen nem hibázott szabálykönyv szerint ezért nem érdemel büntetést. Viszont hibázott taktikailag, hogy azt hitte ezt így meg fogja tudni csinálni Hamiltonnal szemben
  • b-type
    Miért is kellett volna nem kiterelnie? Egy versenyzőnek fel kell mérnie mit lehet és mit nem.. Itt 10 verseynzőből 9 átvágta volna a sikánt, kivéve Verstappen-t aki képtelen feladni egy szituációt. Ő inkább ütközik.
  • adam46
    Szerintem Lajos is elég rendesen hozzátette a részét, eléggé kiterelte Max-ot és nem hagyott neki helyet, persze Max is vakmerő volt, de ki ne próbálta volna meg az üzemmeleg gumikon? Ezért is érzem versenybalesetnek, mert mind a ketten vaskosan benne voltak, csak most elő van adva, hogy ez csak Max hibája.
  • Master91
    hát durvább dolgokért meg +10 sec is reális igen
  • HTS s3rg1nh00
    szerintem Maxnak átgondoltabban kellett volna ezt kezelni,nem volt az az isten,hogy ott neki maradjon hely.ki tudott volna lépni azzal,hogy a hurkakerékvetőt balról kerüli,de túl erőszakos volt,tudta ha elmegy Lewis akkor jelentősen tudja csökkenteni a ponthátrányát,így maradt ennél a verziónál...ezért érzem jogosnak a 3 helyet,többet semmiképp sem,de ez járt szvsz.
  • adam46
    Ezért 3 rajthelyet adni...
  • nearo
  • AnuluWork #177126
    Igazából a film után próbáltam megérteni, hogy miért van az, hogy beszélnek róla, egyértelművé teszik, hogy vegetál, mégse mutatnak egy képet azoknak, akik ugyanúgy szerették és kíváncsiak mi van vele, és azoknak, akik tényleg kíváncsiak lennének, pontosan milyen állapotban is van.

Megértem azt, szeretnék meghagyni olyannak, amilyen az emberek emlékezetében jelenleg is él, viszont sokan vágynak egyfajta megerősítésre, hogy valóban ez van, lehet reménykedni, vagy - hacsak az orvostudomány nem jut előrébb - Michael mindörökké így is marad, sőt, így is hal meg. Azt is megértem, hogy sok jogvédő baromság ha bemutatnák napi szinten nyomatná, hogy miért nem fejezik be vele mindörökké, ez nem élet, de ki nem szarja le őket?

Az a szép a fotó és filmművészetben, hogy sokfajta módon, sok mindent be lehet állítani és bemutatni úgy, hogy alig mutasson valamit, de mégis egyfajta szemszögből mégiscsak bemutassa a jelenlegi állapotot, hogy Schumacher igen, megsérült, szarul van, de most ő így ember.

Gondoljunk egy szétégett Laudára. Megégett, a sporttal jár, jött, és mutatta. Leszarta. Elborzasztó volt? Az. Főleg frissen. De mégis tudtuk, hogy él, itt van velünk, és bár már nem az igazi külsőleg, de akkor is ő Niki Lauda.

Ha látNA az ember, főleg a rajongója (én nem vagyok az) egy bármilyen képet, bármilyen beállításból Michael Schumacherről, ami mutat valamit, de semmit se mond, viszont friss, nem 8 évvel ezelőtti, akkor biztos vagyok benne, hogy lelkileg erősítené őt abban, hogy igen, szarul van, de Keep Fighting MS! Ha az alapítvány miatt csinálják, akkor az pláne nem fair.

De nem.

Viszont akkor miért is született ez a dokumentumfilm? Hogy lássuk Corinna mennyire beleöregedett ebbe a 8 évbe? Pl. Irvine mitől fontosabb, mint a meg se említett Barrichello, akivel tényleg a sikereit elérte?

Ok, fogadjuk el, nem mutatják meg nekünk. Ugyan a média valóságshow szereplőinek magánéletét, qurását, öngyilkosságokat, terrortámadásokat, halottakat, sérülteket folyamatosan mutat, de ha MSről van szó, eldugják, majd csinálnak egy dokumentumfilmet róla, ahol mindenkit látunk, kivétel a még életben lévő címszereplőt. Úgy van beállítva, mintha meghalt volna, de mégse, hisz beszélnek róla, de nem látjuk. Kicsit biztos meghalt MS, ahogy vele együtt ebbe kicsit belehalt a családja is, de mégis, több millió rajongója volt és van világszerte, és ők szerintem megérdemeltek volna egy helyzetleírást, se nem oszt, se nem szoroz alapon, hogy mi van a kedvencükkel. Szerintem.

Pár napja halt meg egy francia focista, aki 34(?) éves kora óta (1982) volt kómában egy műtéti műhiba következményeként. 73 éves volt, de még őt is bemutatták mi van vele, milyen körülmények között vegetált.
  • Stockbauer33 #177125
  • sure

Köszi az emlékeztetőt, már csordogál is lefele
  • RatBaG #177123
    Schumacher.2021.1080p.NF.WEB-DL.DDP5.1.H.264.HUN-FULCRUM
  • mcmoha
    Csak érdekesség, a B52-ből ketten lefelé katapultálnak.
  • Koothrappali
    Itt az egész lakótelep elkezdett káromkodni, ordibálni, amikor is megtörtént az "incidens" Max és Lewis között. (lol)
  • lac coo
    Én kerékre emlékeztem... annyira nem izgatott soha Senna, hogy utána is nézzek ... mindenki elélvez ha szóba kerül , én sose szerettem ,egy büdös gyökér volt ... :)
  • b-type
    Tök mindegy, mi lett volna, mert legalább lehet róla szó. Azért az egyik oldalon egy lehetséges sérülés/tragédia van.
    Ahogy Alonso fogalmazott pár éve, ő inkább HALO-val menne be egy balesetbe... és ahogy néztem az összes versenyzői reakció az pozitív egy ilyen baleset után a HALO irányába.
  • maffioso
    Ismét egy komment ami bebizonyítja hogy számodra a tények értelmezhetetlenek. Járd már körbe legközelebb azt amihez hozzászólsz légyszi.
  • repvez
    Sennát nem a kerék ölte meg, hanem a felfuggesztés rudja ment be a sisakon, ahogy most is megtörténhet Haloval is.

ÉS én nem azt állitom, hogy ugy ahogy megtörtént nem védett a halo, hanem azt, ha nincs a halo, akkor egyáltalán nem pont ugyan ez a végkifejlett , a kerék nem pont ugyan itt megy el .
    Mivel minden ok okozat , ha egy elemet kiveszel akkor megváltoztatja az egészet és igy már nem biztos, hogy 100%osan kijelenthetjuk, hogy halo nélkül bioztos meghalt volna.

Meglehet, de egyáltalán nem biztos.
  • lac coo
    Senna örült volna egy HALO-nak, mikor a kerék megölte .... Nem is értem mi a vita tárgya ...
  • sure

Lám, mindketten tévedtünk...
  • repvez

kb ez az a pillanat amikor abba a helyzetbe ér a kerék ahol a halohoz elöször ér, ha nincs akkor lemegy a fülke mellé a hutó részre és max a kormány magasságában elmegy.

DE ha a videot tovább nézed a halo, meg bevezeti Hami feje felé kb mégegyszer annyit mint maga a kerék szélessége és igaz, hogy nem fér át a nyiláson,de azért bele ul a kerék a halo felső nyilásába ezért tudott a sisakhoz érni.
    Az amit ti linkeltetek már ezt a pillanatot mutatja, de ez a halo eredménye, nem ez lett volna a pozicioja a keréknek halo nélkül.

• adam46
    Csak súlyemelésnél nem a nyakadra rakod a súlyt, hanem vagy a csuklyádra, ha high bar guggolsz, vagy lentebb, ha low bar guggolsz. Ennek itt bizony csúnya vége lett volna, ha nincs a halo, mert a gumi összeroppantotta volt a nyakat és a csigolyákat, ahol ott van a gerincvelő és ha az sérül, akkor...
  • HTS s3rg1nh00
    az a baj,hogy direkt nem érted,aztán meg hozol egy példát ami józan paraszti ésszel is hülyeség.egy lefelé zuhanó repülőből miért katapultálna valaki bármilyen más irányba,mint felfelé?
    a súlyemelők meg pont arra edzenek,hogy kibírják a terhelést minden izmukkal.
    itt viszont az van,mintha egy tégla esne a fejedre,csak nagyobb a tömeg.összenyomódik a nyak és az izmok amíg bírják,aztán a csigolyák jönnek és annak sosincs jó vége.
  • sure
    Azért elég sok katapultált pilóta szenvedett akár átmeneti, akár maradandó gerinc- vagy csigolyasérülést, pedig ők erre kifejezetten készülnek és gyakorolnak, hogy felvegyék a legoptimálisabb pozíciót, még mielőtt a terhelés érné őket. A katapultálás folyamán, még ha pár másodpercre vagy tizedmásodpercekre is éri csak őket a sok gé, de az még mindig egy fokozatos gyorsulás majd lassulás, nem "ütésként" kapják.
    A súlyemelőkre sem dobják rá fél vagy egy méterről a 260 kg-ot (vagy ha mégis, akkor nem nézek elég súlyemelést, bocsi....)

A rózsaszín vonal mutatja, hol ment volna el a kerék glória nélkül, a zöld meg azt, hogy merre térítette végül el, nem tudom, miről beszélsz, hogy a glória miatt még jobban belógott a kerék, mint anélkül tette volna.

Utoljára szerkesztette: sure, 2021.09.14. 20:35:11
  • repvez
    igen a vadászpiloták is azért katapultálnak felfelé és nem lefelé, mert jobban birják a nyulást mint az összenyomást igaz?

A sisak ki van támasztva oldalrol és hátulrol, elöre a hans tartja, Gondolom a sulyemelök is belehalnak a 260kg megemelésében mert a gerincuk összeroppan.
  • repvez
    ez már az a pillanat amikor a halo pont bevezette a pilota fejére a kereket és megult egy kicsit a hézagban.
    Ha megnézed a sure által linkelt videot , ott láthatod, hogy egy gumi szélességnyit mozdult befelé a kerék a halonak köszönhetöen.
  • HTS s3rg1nh00
    csak azt felejtetted ki a nagy számolgatásban,hogy az erő lefelé nyomta volna a fejét,a baleseti lassulások miatt bekövetkezett erők viszont összenyomás helyett megnyúlásként jelentkeznek,amit a bitang erősre edzett nyakizmokkal el tudnak viselni (és van tér kimozogni,de ha a gerincet összenyomod...)
    ha nincs a halo,akkor telibe végigcsúszik a diffúzor a bukón és bazi nagy szerencsével csak örökre tolószékbe kerül a csigolyái miatt,de mivel ott egy nagyon apró felületen adódott volna át a sisak és az autó hátsó része közt a RB teljes tömege,most szocsi helyett temetésre készülne a sport.ez olyan tuti,mint hogy itt ülök a székben.

amúgy a McLaren 1-2-je a 3-as és 4-es számú autóban a csapat ötödik dobogója a szezonban,Ricciardo hatodik top6-os szereplése a csapattal egy hétvégén,ahol a 7-es rajtszámú autó nem versenyzett.ez DR pályafutásának nyolcadik győzelme,9 évvel a csapat utolsó elsősége után
  • nearo
  • sure
    Ebből a szögből nézve talán jobban látszik.
    Érdemes "kikockázni", azaz pause, és a csúszkával egérrel a negyedik és az ötödik másodperc közt húzva alaposan megnézni.hol lett volna a kerék, ha nem tereli felfelé a halo. Még így is csücskös volt kicsit, de valóban, MINDEN ellen nem tudják megvédeni a pilótát, csak törekedni lehet rá. Az, hogy van halo meg bazierős kaszni, nyakvédelem, bazierős sisak, tűzálló ruha, még mindig nem jelenti azt 100%-osan, hogy soha többé senki nem fog versenybalesetben meghalni vagy maradandó sérülést szerezni.
    Utoljára szerkesztette: sure, 2021.09.14. 18:42:40
  • AnuluWork #177104
    [Sóhajt]
  • repvez
    ha megnézted a felvételt akkor láthatod, hogy a kerék a kocsi gerincén megt átt és a HALO-n állt meg és onnan gurult elöre ekkor érintette a sisakot.
    Na mármost ha nincs a gloria akkor a kerék nem áll meg rajta és nem tud elöre gurulni rajta hanem leesik a fülke mellé, és a kocsi hasa meg felül a T kamera meg az orr vonalánál, mert azt meg ugye arra tervezték, hogy ha fejre áll a kocsi akkor ne érjen a sisak bele a betonba.

Tehát , erre mondom, hogy mindenki azt mondja, hogy a halo milyen jo hogy volt, mert megvédte, de azt nem nézi senki , hogy mi lett volna nélküle, mert lehet, pont hogy miatta lett veszélyesen közel a kerék.
    Amit igaz, hogy megvédett ,de nem is lett rá volna sükség nélküle sem.

Meg ha már számolgatsz, akkor azt nem ilyen egyszerüen lehet meghatározni, mert ha igy nézed akkor miért nem szakad le a feje nekik, amikor 50G-vel becsapodnak? pedig ott is a 1,5kg os fej az 1,2kg os sisakkal, az 2,7x50= 135kg ennyi erő terheli. mégse esik le a fejuk vagy esik ki a szemük.
  • RatBaG #177102
    minden oké nem fáj az a nyak. irány nevjork, met gála:

• sure
    Ki tudja, talán lehetett volna Baumgartnernél is hamarabb magyar F1-es pilóta, ha a 80-as évek végén is lett volna már halo az alacsonyabb Formula kategóriákban is.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Kissé morbid, hogy egy ilyen listára autóversenyző felkerül Germany / modern Germany alatt :(
  • HTS s3rg1nh00
    kielemzem én neked,ha kell.
    egy mostani autó önsúlya ~750 kg,tegyük fel ebből elfogyott a 130-140 liter benzin 1/3-a az ütközésig,96-105 kg /3,azaz 32-35 kg.
    google szerint a súlyelosztás 53,5-54,5%-a megy hátra.
    így kb.1 hátsó kerék 192 kg súlyt cipel.légyszi vegyél "pár pillanatra" ennyit a nyakadra meg a gerincedre,aztán ha életben maradsz,beszélgethetünk tovább.
  • nearo
    kurvamindegy mennyit bír a sisakod, ha egyébként a gerincedet nyomja össze a másik autó -.-
  • repvez
    pontosan, amig nem történt meg a Bianchi féle baleset azelött egy olyan eset sem volt ami ezt nagyon indokolta volna.
    A kocsik is rengeteget változtak nagyobbak lettek és nehezebbek. ha nem nö a meretuk, akkor talán nem is tudnának ilyen pozicioba rámászni egymásra.
    Meg a fejelsztésekkel lehetett volna megnézni, hogy mi okozza az ilyen eseteket és nem csak célirányosan egyféle esettel kapcsolatban.
    Például, ha hátrafele a hátsó kerék mögött is folytatódna a padlólemez, akkor nem lenne nagyon esély arra , hogy összeér a két kerék, megakadályozva a feldobást.
    Ugyan igy az első szárnyon kivül mindig hagynak egy gumikivágó kis fülecskét.
    Arról nem is beszélve, hogy folyamtosan arrol is szolnak, hogy a sisakok is mit kibirnak, de senki nem mondta, hogy ebbe nem biztos , hogy meghalt volna Hamilton, mert a sisak és a HANS meg a bukokeret védett volna annyit arra a pár pillanatra.

Egyböl mindenki ugy nyilatkozik, hogy biztos meghalt volna bele ha nincs a Halo, anélkül, hogy kielemezték volna.