182278
  • G_ArchAngel #124187
    A trukkozes uzemeanyaggal, amit szinte az osszes elcsapat eljatszott mar es volt akinek bejott, volt akinek nem, szerinted hasonlo sulyu dolog, mint amit Biatore tett?

Inkabb ne is valaszolj...
  • Boncmester
    Mi értelme lett volna direkt elrontani? Akkora előnye volt, hogy még plusz 2-3 kör benzinnel is bőven pole-ban lett volna...
  • Chris Lowe
    Véletlenül... Aha... Ja..
    Whitmars szerintem arra számított, hogy lesz hami mögött a rajtrácson egy lotus meg a williams és akkor simán elsikálják a mekis taggal az ügyet, mivel se a lotus se a williamsnek nincs embere hátul. A ferkanak viszont van embere...
    Mondjuk avval senki sem számolt, hogy a ferka dobogón lesz a rajtnál.
  • Boncmester
    Nem hiszem, hogy műszaki hibát akartak volna szimulálni, mert azt elég nehéz, egyszerűen szerintem nem akarták, hogy Hamilton elkezdjen üvölteni a sisakrádión, mikor elmondják neki, hogy nincs benzinje, vagy hogy kiakadjon a sajtótájékoztatón :)
  • oneal1
  • Dietrich
    :)
  • oneal1
    azt gondolták hogy nem büntetik meg őket ennyire...hát nemtudom szerintem nem ezt gondolták,hanem, hogy műszaki hibát szimulálnak.

baromira különbözik a két dolog!
  • szabii98
  • Boncmester
    Withmarsh hozta a döntést. Elcseszték a tankolást, véletlenül lett kevesebb benya a kocsiban, de tudták ezt, viszont azt gondolták, majd nem büntetik ennyire meg őket. Kockáztattak, de nem jött be, felteszem Hamilton pedig nem tudott róla...
  • Chris Lowe
    Amúgy a mekis büntit én jogosnak érzem, egyszerűen nem hiszem el, hogy pont amikor Maldonado a q2 - ben ráver hamira 4tizedet, pont utána kap kevesebb üzemanyagot hami. Miért nem két futammal ezelőtt történt? Furcsa...
    Aztán sunyin közlik hamival, hogy technikai gond van...próbálták elmismásolni, szóval ezért jogos a durva bünti.
    Schumi hibázott, belerongyolt a williams - be, egyértelműen nem szándékosan, ott erős a bünti.
    A sunyitást csúnyán büntetni kell, én Whittmarsnak adnék egy sárgát a következőnél meg mehetne briatore után.
    Persze tudom nincs bizonyítva az összeesküvés elméletem, de ha valamit lehet utálni az a hátulról jövős sunyitás meg hazudozás.
  • Chris Lowe
    Ott a pont! :-D
    Amúgy is most volt Frank Williams szülinapja...
    Mikor lesz Peter Sauber szülinapja? Akkor talán nyer Koba, megérdemelné már, tett eleget az elmúlt években érte.
  • Dietrich
    #ROP update #64 @alesi_officiel has completed all phases and is cleared to compete in the #INDY500
  • Boncmester
    Nem tudom, el tud-e tartani az F1 3 gumiszállítót jelenleg, de kettőt simán el tudna...
  • IXEMGabeo
    3 gumiszállító kivitelezhető lenne mit gondolsz?
  • Boncmester
    Amúgy a legegyszerűbb az lenne, ha simán visszahoznák a gumiháborút. Akkor nem kéne belőni mesterségesen, hogy milyen gumikat gyártsanak, hanem magától alakulna ki, mint ahogy a Michelin - Bridgestone esetében.
    Ott ha valaki túl tartósra csinálta a gumit, nem volt eléggé gyors a másikhoz képest rövid távon, ha meg túl gyorsra, akkor sokat kellett kereket cserélni, ezért beállt egy kb ideális állapot.
    Most ez nevetséges, hogy egyengumik vannak, ezért a gumiszállító dönti el, milyen "csavarok" legyenek a futamon. Meg senki sem tudja, hogy az adott versenyen egy gumi 10 vagy 20 kört bír-e, aztán aki véletlen eltalálja kb a beállításokat meg erre a taktikát, az nyer.
  • McCartman
    Hogyne , minden péntek este kisorsolják tombolán Börni irodájában melyik csapat kapja a nyertes gumiszettet azon a hétvégén.
  • McCartman
    Buttonnak kötelező PR megjelenése volt , Hamit meg valszeg nem akarták kedvezményezett szerepkörbe emelni , érdekes döntés volt.
  • IXEMGabeo
    Viszont megoszlanak a Pirelliről a vélemények, már tavaly is sok olyan fórumozót olvastam, akik kapásból elpártoltak a gumiszállítótól és azt is hozzátették h a büdös életbe nem vennének az említett okok miatt a személygépjárművükre...A megítélése igencsak megoszló bár nem olvastam sehol konkrét statisztikát erre vonatkozólag.
  • IXEMGabeo
    Pirelli pontosan ezért veri a mellét, ezért döntöttek a gyorsabban kopó gumik mellett, hogy izgalmassá tegyék a vb-t. Tavaly a Red Bullnak olyasfajta előnye volt, amiről nem ők tehettek idén az említett okok és véletlenek folytán kiegyenlített a mezőny.
  • nearo
    Az a baj ezzel, hogy ha létrejön egy "legjobb technika", és jön mellé egy normális pilóta meg egy épkézláb csapat, akkor a küzdelem a végső győzelemért kurvaunalmassá válik, vagy úgy is mondhatnám, hogy gyakorlatilag megszűnik. Lehet, hogy ez egyes embereknek izgalmas, de van egy olyan sejtésem, hogy a többség nem ezt szereti nézni.
    A legjobb megoldás az lenne, ha egyszerre több csapatnak lenne ilyen "legjobb technika" a birtokában, de mivel erre elég kicsi az esély, ezért máshogy kell biztosítani a folyamatos küzdelmet. Egyelőre úgy tűnik, hogy idén ez sikerült, és nekem tetszik ez a jelenlegi helyzet.
  • b-type
    A Michelin-s szabálymódosítások megmutatták hogy az F1 (nevezzük így) pontosan tudja mi az amit nem akarnak..ők is eseményt akarnak, mert ez egy termék amit el kell adni, ha rossz a megítélése, akár biztonsági, akár élvezhetőség szempontjából az nem jó.
    Most rengeteg előzés van, rengeteg világbajnok, minden futamon más győztes, éjjeli futam...érthető a kérdés, mi az ami nem tetszik? Nem ezt akartátok?
    végül is De.
    ...
    :)
  • IXEMGabeo
    tehát a tavalyi Red Bullt áhítattal bámultad:)

Ami szép, de sajnos rengetegen azon a véleményen voltak, hogy így meg Vettel ás a Red Bull unalmassá tette szépen a szezont. Az is ritka, amit ők csináltak, mert olyasfajta fölény 2004-ben volt utoljára
  • b-type
    A tapadás egy versenytechnika alapja, ha nincs tapadás hiába van erő és gyorsulás, nem mutatkozik meg.
    hajtott és kormányzott kerekek tapadása az autó egyensúlyát befolyásolja döntő mértékben.
    Számtalanszor hallani verseny közben a rádión, illetve a szakemberek nyilatkozataiból.

Lehetne elméleteket gyártani, mert a teljesítmények ez a része az ami hozzáférhető, se a versenyző, sem az autó összessége nem befolyásolható, és ahol pénz van ott érdek is van.
    De ez nem az én megközelítésem...sztem ez simán lehet véletlen is.
    sőt, sztem az. De így se jobb.
    Én azt a versenytechnikát tudom bámulni áhítattal (mondjuk), ami sok sok belefektetett munka és tudás gyümölcseként annak az időszaknak a legjobb technikája.
    Sztem a Williams nem az, sőt a Brawn sem volt...mindkettőbe rövid idő alatt szögeltek bele egy nem oda tervezett motort (mi önmagában nagyon elismerésre méltó), de nem az amit fentebb írtam.
  • IXEMGabeo
    82-ben úgy emlékszem maximum 2 győzelmet tudott elérni 1-2 versenyző és Rosbergnek elég volt 1 futam győzelem. Ha a gumi tartós azért sír mindenki, hogy Webber, hogy képes a kemény Bridgestone-al 44 kört kintmaradni, ha meg gyorsan kopik a gumi az a baj, mert változatosak a körülmények. Döntsék már el az emberek komolyan. Tottinak részben igaza volt senkinek semmi nem jó...

Végre megint kaptunk egy 2003-hoz hasonló szezon kezdetet és akkor is csak a fika és az okozat keresés megy mi miért nem jó. Oké szemcsésedik a gumi, a gumi törmelékek undorítóak a nem ideális íven és? Azt aláírom, hogy az oda vissza előzgetés már szinte lehetetlen a DRS miatt elsősorban és a védekezés is igencsak nehéz, de legalább van akció nem úgy, mint a 2009-es szezonban amikor a boxban tudtak csak előzni minden futamon...Nem gond az, hogy mindig más csapat van az élen. Egy alaptempóhoz azért szükség van a megfelelő csomagra is nem elég a gumi és a körülmények. Ez akkor lenne lehetséges, ha a Force India, STR és a 3 "2010-es újonc csapat" tudnának nyerni...Nagyon szoros az eleje, de nem elsősorban a gumik miatt, hanem, mert úgy tűnik hasonlóan jó csomagja van azoknak a csapatoknak, akik győzedelmeskedni tudtak. Vannak persze befolyásoló tényezők, mint pl az időjárás és a gumikopás, de az a csapat nem tudna nyerni, akinek még a megfelelő beállítással is tempóhátránya van
  • passatgt
    sumi balra ment, senna meg elérántotta a kocsit, nem nagyon, de pont annyira hogy megpróbáljon visszamenni belső ívra, csak már fékezni is kellett és már hely sem volt, mert senna nem ment tovább balra
  • Master91
    http://www.formula.hu/hirek/153/389/68691/161-erdekesseg-a-spanyol-nagydij-utan
  • nearo
    Ja várjunk, azt hiszem értem már... az a baj, hogy a gyenge csapat futamgyőzelme általában a körülményeknek köszönhető, és most idén úgymond mesterségesen idézik elő ezeket a körülményeket - a gumikkal. Hmm...
  • b-type
    Na, ezeket az alkalmakat zsúfold össze 5 futamra és akkor megérted.
  • nearo
    Amúgy meg láttunk már olyat, hogy egy csapat egyik évről a másikra a semmiből bajnok lett. Sőt olyat is láttunk már, hogy egy gyengébb csapatnak volt egy-két jobb versenye, ami futamgyőzelemmel végződött. Szóval nem tudom mit vagytok úgy oda.
  • b-type
    Button nem így érzi,..szerinte komoly bajok vannak, és sztem is, mert a jelenlegi helyzetben Button vezetési stílusa kifizetődőbb..Hamilton-nak is változtatni kell/kellett a vezetési stílusán.
    Szal az hogy Button ekkorákat szenved az komoly gond, rossz volt nézni sokszor tényleg..törte a kanyaríveket.
    Ráadásul egyik versenyzőjük sem volt Mugello-ban, amit én személy szerint nagy hülyeségnek és könnyelműségnek gondolok. :)
  • McCartman
    Mclaren is újra a toppon van úgy tűnik , bár Button most nem találta a megfelelő beállításokat az 'új' autóval , Haminak kinézhetett volna ebből egy sima pole-győzelem.
  • b-type
    Az egyetlen cáfolat...bár náluk sem a teljesítmény fejlődött hiszen Grosjean a 3. helyről rajtolt a szezonnyitón, hanem a megbízhatóság.
    A Lotus lehet hogy vezetné a bajnokságot, ha hasonlóan a Red Bull-hoz célba érnek minden futamon.
    Grosjean eldobott két futama hiányzik ehhez.
    Jelenleg az egyik legkiegyenlítettebb teljesítménnyel bíró technika a különböző körülmények között...ennek köszönhető hogy futamgyőzelem nélkül is a 3. helyen állnak..két nullás futammal Grosjean-nál.
  • paj01
    Schumi rossz döntést hozott, azonban tényleg zavaró volt a senna mozdulat. Nem lehet eldönteni, hogy a külső vagy belső ívet akarja védeni. Eloszor ugy latszodott maradt belul, sumi azert is ment kulso ivre aztan egy kis iranyvaltas eleg volt, hogy a rendelkezesre allo 2tized masodpercben schumi rosszul merje fel a helyzetet. Versenybaleset.

Gumik miatt meg nem tudom mit kell sirni, szerintem inkabb "dobjunk kockával" mint hogy egy versenyzo/technika nyerjen mindig. Mindenkinek ugyanazok a feltetelek adottak. Majd szepen megfejtik a gumik mukodeset a csapatok es beall egyfajta rend.
  • Magic Boy
    Statiszta a főszerepben
  • zzeN
    "Maldonado győzelmének tiszteletére Venezuela elnöke munkaszüneti napnak nyilvánította hétfőt!"
  • McCartman
    Ilyet nem is írtam.
    'megbízható , fejlődő tendenciát mutat.'
    Ha nekik megy másnak is sikerülhet.
  • Boncmester
    Sehol sem voltak olyan szuper jók szerintem, inkább azt mondanám rájuk, hogy ők általánosságban a legkevésbé rosszak. Több helyen erősek voltak, de mindenhol volt előttük pár másik csapat, csak ezeknek a csapatoknak a személye változott...
  • Kit--Kat
    Szerintem Schumi jobban járt, hogy Sennát találta el, ha kihúzódik balra tompítatlanul csapódik a gumifalba.

Itt nem a baleset volt az elképesztő, hanem amennyire elmére a féktávot.
  • McCartman
    Erre a legjobb cáfolat pont a Lotus , ami már futamok óta megbízható , fejlődő tendenciát mutat.
    Most a szezon közbeni teszt és 3 hetes pihi utáni első futamon ne csodálkozzunk már , hogy változott a kép.
  • Boncmester
    De ha Kiminek van még 2 köre, akkor van a többieknek is, és nyilván 1-2 körrel később hívják ki pl Alonsot és Maldonadot. Szóval ez nem jó logika így.
    Jeffnek igaza van, és sem szeretem annyira, hogy totál random minden pályán, hogy éppen ki lesz a jó, és igazából tök független attól, hogy mennyire jó "abszolut értelemben" az autójuk. Pl ha a tavalyi gumikat raknánk az autókra, akkor valszeg meglenne egy körülbelüli erősorrend köztük az alapján, kinek mennyi pénze volt, mennyire jól tudott fejleszteni, stb. Most pedig ez nincs meg, hanem csak az van, hogy kinek áll össze szinte teljesen véletlenül az optimális kombináció egy pályát, hőmérsékletet és beállítást tekintve, kinek pedig nem.
    A verseny izgalmas, de az, hogy ha minden verseny úgy dől el, hogy dobok egy 20 oldalú dobókockával, és az adott rajtszámú autó fog nyerni, az már nem túl izgi...